Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

UČINEK TAMOXIFENU

OBSAH

Účinky tamoxifenu u mužů

Léčba tamoxifenem nemá komplikace, estrogenní vlastnosti tamoxifenu se u mužů negativně neuplatňují. U mužů může ojediněle uvolňovat mléko z prsů.

Zdroj: Tamoxifen

Diskuze

V diskuzi ZOLADEX V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

dobrý den,chtěla bych se zeptat zda při užvání tamoxifenu a zoladexu mohu otěhotnět?.mam 3 děti a další již nechceme.podstupuji léčbu karcinomu prsu. děkuji za odpověd Z.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zoladex v těhotenství

Dávkování

Podává se orálně, zpravidla ve formě tamoxifen citrátu. Maximální denní dávka tamoxifenu je 40 mg. Odezvu na léčbu lze obvykle pozorovat za 4 až 10 týdnů léčby, ale u pacientů s metastázami v kostech může trvat až několik měsíců. Tablety se mají zapít tekutinou. Jestliže je nezbytné užívat více než jednu tabletu tamoxifenu denně, potom je možné brát tablety jednou nebo dvakrát denně. Doba trvání léčby je závislá na stupni závažnosti onemocnění, obyčejně se jedná o dlouhodobou léčbu, která se ukončuje teprve tehdy, když dojde k relapsu (znovuobjevení nemoci).

Zdroj: Tamoxifen

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÍ VÁHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, skoro rok jsem chodila na aplikaci Zoladexu po 28 dnech s kombinací Tamoxifenu a moje váha na začátku klesla a pak byla pořád stejná. Pak mi můj lékař nabídl aplikování Zoladexu po třech měsících s tím, že vedlejší účinky jsou stejné jako při měsíční aplikaci. Ale já v poslední době přibrala 12kg a chci se zeptat, jestli to může být tou změnou aplikace na tříměsíční. Vím, že váha není až tak důležitá, že zdraví je to nejdůležitější, ale už dlouho se snažím jíst zdravě a ty kila navíc mi na psychice moc nepřidávají :(
Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný večer.
Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanina.

Užívala jsem injekce ZOLADEXu 2 roky a přibrala jsem 20kg a to většinou na břiše. Do dneška jsem to neschodila.

Zdroj: diskuze Zvýšení váhy

Účinky tamoxifenu u žen

U žen před přechodem může tamoxifen způsobovat vedlejší účinky, a to nepravidelnou menstruaci, někdy se objevují příznaky přechodu. Tamoxifen aktivuje estrogenové receptory v děloze, čímž může způsobit růst děložní sliznice a zvýšit tak riziko vzniku rakoviny dělohy.

Zdroj: Tamoxifen

Poradna

V naší poradně s názvem TAMOXIFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím již 7 let užívám tamoxifen a teď mám přejít na letmylan, tamoxifen snáším dobře, ale mám obavy s letmylan 2,5mg co se týče deprese léčím se na psychiatrii, přibývání na váze a ztráta vlasů či alopecie. U tamoxifen ze začátku byly návaly ty pak odezněly, ale bojím se letmylanu, abych nebyla plešatá nebo nešla váha nahoru děkuji za odpověď s pozdravem Jitka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mnoho žen po menopause užívá hormonální terapii – buď inhibitor aromatázy (Letmylan), nebo Tamoxifen – po operaci rakoviny prsu a jiné léčbě rakoviny prsu v časném stadiu s pozitivními hormonálními receptory. Hormonální terapie může snížit riziko návratu rakoviny.

Studie ukázaly, že Letmylan byl lepší než Tamoxifen v léčbě žen po menopauze s diagnostikovaným lobulárním karcinomem prsu s pozitivním estrogenovým receptorem a Letmylan byl také lepší při léčbě luminální B rakoviny prsu.

Vědci zjistili, že ženy, které dostávaly 5 let Letmylan, měly:
lepší přežití bez onemocnění a lepší celkové přežití ve srovnání se ženami, které užívaly 5 let Tamoxifen.

Výzkum ukazuje, že inhibitor aromatázy, jako je Letmylan, je nejlepším lékem na hormonální terapii po operaci rakoviny prsu u postmenopauzálních žen s diagnózou rakoviny prsu v časném stadiu s pozitivními hormonálními receptory.

Co se týče vypadávání vlasů, tak v klinických studiích s přípravkem Letmylan hlásilo pouze 5 % žen vypadávání vlasů různého stupně, přičemž většina řídnutí nebo vypadávání vlasů nebyla hodnocena jako závažný vedlejší účinek.

Změnou léčby z Tamoxifenu na Letmylan získáte lepší ochranu proti vzniku nádoru prsu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tamoxifen

Tamoxifen versus gynekomastie

Gynekomastie je zvětšení prsu u muže. Rozlišujeme gynekomastii pravou a nepravou. Pravou gynekomastií nazýváme zvětšení mléčné žlázy. Je charakterizovaná epiteliální hyperplazií a hyperplazií fibroblastů periduktálního stromatu prsní žlázy. Při dlouhodobém průběhu dochází k fibrózní (vazivové) přestavbě tkáně, která je již trvalá. Nepravou gynekomastií rozumíme zduření podkožní oblasti mužské mammy jiným procesem. Nejčastěji se jedná o tuková depozita, záněty nebo nádory.

Dnes se nejvíce v léčbě těchto problémů používá tamoxifen, který má přímý vliv na funkci estrogenního receptoru v prsu a vede ke zlepšení steroidogeneze cestou ovlivnění hypotalamo-hypofyzo-gonadální osy. Doporučované léčebné schéma tamoxifenem je alternativní podání, kdy pacienti užívají 1. měsíc, 2. měsíc vynechají a 3. měsíc opět užívají. Principem léčby je zlepšení endogenní steroidogeneze v gonádách, čehož se v tomto intervalu dosáhne, a lokální vliv antiestrogenní léčby je dostatečně dlouhý k blokádě estrogenního receptoru v prsu k dosažení redukce velikosti gynekomastie a ústupu mastodynie. Léčba nemá komplikace, estrogenní vlastnosti tamoxifenu se u mužů negativně neuplatňují. U starších mužů se zavedenou léčbou hyperplazie prostaty je tamoxifen lékem první volby. Recidivy v pubertě nebývají časté, vždy se pátrá po genetické odchylce nebo toxické příčině (marihuana).

Zdroj: Tamoxifen

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Steroidy

Steroidy jsou deriváty steranu. Jedná se o fyziologicky a farmakologicky významné látky. Patří mezi ně například D-vitamíny, žlučové kyseliny, pohlavní hormony, hormony kůry nadledvin, steroly a jiné. Někdy jsou spolu s terpeny řazeny mezi isoprenoidy, což jsou bezbarvé krystalické látky rozpustné v organických rozpouštědlech. Vznikají oxidací terpenů. Z hlediska chemie jde o alkoholy, alkaloidy, hormony, vitamíny či kyseliny. Zřejmě nejznámějším steroidem je cholesterol. Veřejnosti dobře známé a v kulturistice často zneužívané jsou takzvané anabolické steroidy, mezi něž patří například testosteron a jeho deriváty. Dle funkčního zařazení se obvykle dělí na:

  • Anabolické steroidy – podporují růst kostí a svalů.
  • Ergosteroly – vyskytují se v houbách.
  • Fytosteroly – vyskytují se v rostlinách.
  • Kortikosteroidy (glukokortikoidy, mineralokortikoidy) – regulují metabolismus cukrů a bílkovin, řídí hospodaření s minerály a vodou.
  • Sexuální steroidy (androgeny, estrogeny, progestageny) – podmnožina sexuálních hormonů ovlivňujících sexuální diferencializaci a reprodukci.

Tamoxifen je syntetický nesteroidní antiestrogenní lék. Jedná se o selektivní modulátor estrogenových receptorů. To znamená, že na estrogenové receptory prsní tkáně a hormonálně dependentních buněk rakoviny prsu působí tamoxifen tlumivě (chová se jako antiestrogen), zatímco ve zbytku těla estrogenové receptory aktivuje (chová se jako estrogen). Zablokování receptorů hormon-dependentních forem rakoviny prsu vede k zástavě množení nádorových buněk. Výsledky jsou dobré, nicméně u pacientek může časem vzniknout „neodpovídavost“ nádorových buněk na tuto léčbu. Před samotným podáním tamoxifenu musí pochopitelně předcházet bioptický odběr nádorové tkáně a vyšetření nádorových buněk na přítomnost receptorů pro estrogeny. Jsou-li tyto receptory přítomny a funkční, může být po splnění dalších kritérií tamoxifen podán. V opačném případě nemá jeho podání smysl

Zdroj: Tamoxifen

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINEK EGIRAMLON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard Beda.

Dobrý den,je mi 45let,užívám lék Egiramlon 10/10 ,občas se mi motá hlava,začaly mě otíkat nohy a občas otok v obličeji a trpím poruchou erekce,před tím jsem potíže neměl.Jak postupovat,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

přečti si leták a mazej k lékaři

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinek Egiramlon

Antibiotický účinek

V systematických studiích zabývajících se různými tropickými rostlinami bylo zjištěno, že se lapacho chová jako antibiotikum. Efektivní koncentrace izoluje a čistí některé složky proti Helicobacter pylori (zodpovědná za žaludeční vředy). Také byl tento účinek srovnán s laboratorně ověřenými a komerčně dostupnými antibiotiky. Některé izolované složky byly účinné proti celé řadě bakterií (Staphylococcus aureus, Staphylococcus pneumoniae, Klebsiella) a hub (Candida albicans, Cryptococcus neoformans, Aspergillus fumigatus).

Zdroj: Účinky lapacha

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TRIBULUSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lohr.

Dobrý den. Již asi šest let beru Prestarium Neo forte. Mám některé nežádoucí účinky. Hlavně pískání v uších, hlavně vleze. Zakoupil jsem si Kotvičníkové kapsle které již týden beru s Prestariem. Vadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zpráv může mít vodný extrakt z plodů tribulus určitý antihypertenzní účinek s neznámým mechanismem. Prestarium Neo se používá také pro svůj antihypertenzní účinek. Spojení těchto dvou činitelů může vést k přílišnému snížení krevního tlaku. Krevní tlak je naštěstí veličina dobře měřitelná v domácích podmínkách. Takže se pravidelně měřte a při příští návštěvě lékaře předepisujícího Prestarium Neo se s ním o tom poraďte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Tribulusu

Trazodon a alkohol

Trazodon zvyšuje sedativní účinek alkoholu. Alkohol by tedy neměl být v průběhu léčby Trazodonem požíván.

Zdroj: Trazodoni hydrochloridum

Diskuze

V diskuzi MĚ POMOHLO H2OUT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Zkusila jsem různé čaje a diety, ale nepomáhaly. Zatím mi pomáhá H2Out, tak jsem moc ráda, že mi ho kámoška doporučila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Denča Pilchová.

H2Out má pozitivní účinek i na mne:)

Zdroj: diskuze Mě pomohlo H2Out


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP