Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LUPUS FOTO

OBSAH

Lupusfoto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět projevy nemoci lupus.

Zdroj: Příznaky nemoci lupus

Poradna

V naší poradně s názvem VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Nie som si isty ci to je po holeni. Ale preslo to od brady az na lice a na ucho.prosim o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše se jedná o systémový lupus erythematosus. To je autoimunitní onemocnění, při kterém se zblázní váš imunitní systém a začne napadat vlastní buňky. Léčba probíhá pomocí imunosupresiv, nejčastěji kortikoidy. Jestli je to skutečně lupus může zjistit váš lékař laboratorním vyšetřením krve. Lupus je potřeba léčit, protože stejně jako se projevuje na vašem krku, tak může napadat i všechny vnitřní orgány a tkáně. Nejde o jen tak nějakou vyrážku, musíte k lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Plísni podobné nemoci, ale plíseň to není:

  • Folikulitida decalvans (jizvová forma alopecie – vypadávání vlasů).
  • Bakteriální kožní infekce (pyodermie)
  • Diskoidní lupus erythematodes, někdy též nazýván jako kožní lupus erythematodes nebo také chronický diskoidní lupus erythematodes.
  • Lyšej planopilaris, což je zánětlivé kožní onemocnění, které postihuje především vlasové folikuly.
  • Pseudopelade Brocq, což je alopecie atrophicans, která se projevuje jako jizvící alopecie - ztráta vlasů.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Diskuze

V diskuzi INVALIDITA A LUPUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

stupnují se mi bolesti a psychická zátěž je velká. co invalidita, máte někdo zkušenosti? moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Invalidita a lupus

Lupus nefritida

Zánět ledvin, nebo také nefritis, je způsoben infekcí, jedy anebo autoimunitním onemocněním. Lékaři zánět ledvin dále člení na glomerulonefritidu, intersticiální nefritidu, pyelonefritidu a lupus. Systémový lupus je autoimunitní onemocnění, při kterém tělo produkuje proteiny a autoprotilátky ničící tělo. Lupus nefritis ničí především glomeruly ledvin. Tento jev následně vyvolává záněty ledvin, které doprovází bílkovina v moči, krev v moči, snížená funkce ledvin, nebo dokonce jejich selhání. Ve skutečnosti však může mít lupus podobu intersticionálního zánětu, nefrotického syndromu anebo glomerulonefrotidy.

Příznaky: krev v moči, pěnivá moč, vysoký krevní tlak, otoky

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Kořánová.

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu tento lék užívat, když mám nemoc systémový lupus erythematodes, Beru léky na ředění krve Lixianu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Groprinosin obsahuje účinnou látku inosinum pranobexum a u té není známa žádná interakce s léčivou látkou edoxaban, která je obsažena v přípravku Lixiana. Jinými slovy: společné užívání Groprinosinu a Lixiany je možné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Lupus a vřed v nose

Vředy v ústech a nose jsou jedním z nejčastějších příznaků lupusu (autoimunitní onemocnění). Bolestivé vředy jsou často jedinečným a charakteristickým příznakem lupusu. Tyto léze se často rozvíjejí na stranách a uvnitř nosu.

Zdroj: Boláky v nose

Diskuze

V diskuzi MARKSTAR@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny lupusu nepřináší aplikace kortikoidů trvalé výsledky. Příčinou lupusu jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla. Ty se v případě lupusu projevují různými příznaky jako je únava, bolest kloubů, bolest na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči atd. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si lupus sami trvale odstranili, a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý večer kdy Vás můžu zavolat

Zdroj: diskuze Markstar@email.cz

Petechie foto

Zde je několik fotografií, na nichž lze petechie vidět: petechie foto.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Příznaky onemocnění lupus

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které způsobuje zánět různých částí těla, zejména kůže, kloubů a ledvin, což může také ovlivnit krev. Imunitní systém normálně chrání tělo před viry, bakteriemi a jinými cizími útočníky. Autoimunitní onemocnění, jako je lupus, způsobuje ztrátu schopnosti imunitního systému, protože již nedochází k rozeznání rozdílů mezi cizorodými látkami a vlastními buňkami a tkáněmi. Imunitní systém pak začne tvořit protilátky namířené proti vlastnímu tělu. Příznaky této nemoci zahrnují únavu a bolest. Často však bývají tyto příznaky zaměněny s jinými zdravotními problémy. Nejčastější stížností lidí je únava, která je tak velká, že bývá důvodem, aby byly schopni fungovat normálně. Tato únava často souvisí s fibromyalgií, horečkou, bolestí svalů a kloubů.

Mezi další příznaky patří následující:

  • bolesti svalů a kloubů
  • horečka
  • delší nebo extrémní únava
  • anémie
  • problémy s ledvinami
  • bolest na hrudi
  • vyrážka
  • citlivost na světlo
  • ztráta vlasů
  • abnormální srážení krve
  • oční onemocnění
  • záchvaty
  • vředy v nose nebo ústech

Zdroj: Příznaky nemoci lupus

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den, prosím o radu. Po návratu z letní dovolené jsem si odlakovala nahty a objevil se tmavý pruh na palci u nohy. Čekala jsem jestli během dvou měsíců kousek odroste a nic. Může se jednat o melanom? Predem dekuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato tmavá linka je nejspíše způsobena poškozením struktury nehtového lůžka. Pod nehtovou ploténkou jsou poškozeny malé krevní cévy. Klasickým znakem jsou právě tenké proužky, které jsou černé nebo tmavě hnědé barvy a po stisknutí nezmizí. Jak nehtová ploténka roste dopředu, rostou s ní. Protože tato anomálie stále pokračuje, vypadá to jako by se linka nepohybovala.
Existuje však i možnost, že linka je způsobena zvýšenou aktivací melanocytů. To má za následek zvýšení a ukládání melaninu v nově se vyvíjejících nehtových buňkách a jak nehet postupně roste, vytváří to linku. Ta postupně odrustá s nehtem. Může to mít mnoho různých příčin. Onemocnění ledvin, infekce HIV, lupus, endokrinní poruchy. Také léky na ředění krve, např. Warfarin a chemoterapeutika mohou způsobit tyto linky.
V ojedinělých případech může být taková linka předzvěstí melanomu - rakoviny kůže. To neznamená, že je to nutně váš případ.
Nyní je dobré stav sledovat v ordinaci kožního lékaře. Ten pořídí snímky z dermatoscopu a může při každé kontrole porovnat vývoj. Lékař má také k dispozici vyšetření pomocí biopsie, kdy odebere kousíček nehtu a nehtového lůžka a nechá vzorky laboratorně vyšetřit. Biopsie nehtu je nejpřesnějším nástrojem pro potvrzení nebo vyloučení rakoviny kůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Bylinná léčba lupusu

Velmi účinné jsou protizánětlivé byliny, které mohou pomoci ke zklidnění zánětu, mezi ně patří například:

  • extrakt ze smrkové kůry – měl by se užívat 50 mg dvakrát denně
  • extrakt z hroznového vína – měl by se užívat 50 mg dvakrát denně
  • kurkuma – měla by se užívat 300 mg třikrát denně
  • nedoporučuje se echinacea, protože stimuluje imunitní systém

Zdroj: Příznaky nemoci lupus

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den.
Beru již 6 let . warfarin,
celou dobu mi nejde nastavit INRI.
Stále kolísají hodnoty,někdy jsou nízké
a za pár dnů vysoké.
Stravovací režim dodržuji.
Lékař mi doporučuje eliquis,ale s doplatkem.
Mám za těchto okolností nárok na tento
lék bez doplatků ? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dříve platilo, že když se u pacienta léčeného Warfarinem dlouhodobě nedaří dosáhnout uspokojivé hodnoty INRI, tak se přejde na jiný lék, na který přispívá zdravotní pojišťovna. Dnes jsou podmínky pro získání Eliquisu s doplatkem jiné. Pacient za výdej léku platí vždy doplatek, jehož výši ovlivňuje štědrost zdravotní pojišťovny a rabat lékárny. Například za ekonomické balení 168 tablet Eliquis 2,5 mg se doplácí okolo 570 Kč. Bez příspěvku od zdravotní pojišťovny je cena 1.670 Kč.
Příspěvek je možné získat jen za těchto podmínek:
Přípravek je hrazen na základě preskripce internisty, neurologa, kardiologa, angiologa, hematologa, ortopeda, chirurga a geriatra v indikacích:

1. prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě, a to.:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. léčba a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců, pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců, pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Tibetská houba - negativní účinky

Cordyceps je bezpečný potravinový doplněk pro většinu lidí, pokud je užíván vhodně ústy a v krátkodobém horizontu. Pozor si dejte v těchto případech:

  • Pro užívání cordycepsu během těhotenství a kojení není dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti. Takže pokud jste těhotná nebo kojíte, tak se raději cordycepsu vyhněte.
  • Autoimunitní onemocnění jako je roztroušená skleróza (MS), lupus (systémový lupus erythematodes, SLE), revmatoidní artritidy (RA) a další může cordyceps vyprovokovat k větší aktivitě. Cordyceps by mohl zhoršit příznaky autoimunitních onemocnění. Máte-li jednu z těchto nemocí, je nejlepší se vyhnout používání cordycepsu.
  • U krvácivých stavů může cordyceps zpomalit srážlivost krve. Užívání cordycepsu může zvýšit riziko krvácení u lidí s poruchami krevní srážlivosti. Pužití cordycepsu může zvýšit riziko krvácení během operace. Přestaňte užívat Cordyceps 2 týdny před operací.

Zdroj: Tibetská houba cordyceps

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hyklova.

Dobrý den, chci se zeptat , kdo muže výše uvedeny lék napsat , popřípadě na koho se obrátit .Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis 5mg je hrazen z veřejného zdravotního pojištění v případě, že jej předepíše lékař se specializací v oboru chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie, geriatrie, hematologie a transfuzní lékařství, dětská onkologie a hematologie, vnitřní lékařství, kardiologie, dětská kardiologie, angiologie, neurologie, dětská neurologie, klinická onkologie, dětská onkologie a hematologie, radiační onkologie a onkogynekologie, ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie, pneumologie a ftizeologie, dětská pneumologie.
Rovněž platí, že Eliquis 5mg je hrazen z veřejného zdravotního pojištění na základě preskripce internisty, neurologa, kardiologa, angiologa, hematologa, ortopeda, chirurga, geriatra, pneumologa a onkologa v indikacích:
1. prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě, a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.
2. léčba a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců, pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců, pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).
V ostatních případech lze tento lék předepsat také, ale pacient při výdeji hradí celou jeho cenu, která dnes činí 5500 Kč za 168 tablet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg

Spirulina foto

Tady je vidět jaký tvar má spirulina a jak tato vodní řasa vypadá: spirulina foto.

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS POROVNAT CENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Machová.

Dobrý den. Paní doktorka mi napsala Eliquis ale napsala tam hradí pacient. Myslela jsem, že budu platit třeba 700Kč za měsíc, ale 1770 Kč měsíčně to jsem neěekala. Mám důchod 9771 Kč. Tak to asi není pro mě. Nedalo by se prosím získat nějakou slevu ? Po Warfarinu jsem v měsíci 3x krvácela. Bojím se ho a proto ho nechci. Děkuji Eva Machová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Eliquis je částečně hrazen z veřejného zdravotního pojištění za těchto podmínek:

1. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.:

- nemožnost pravidelných kontrol INR,

- nežádoucí účinky při léčbě warfarinem,

- nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí,

- rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů:
> symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA,
> věk vyšší nebo rovný 75 let,
> diabetes mellitus,
> hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:

a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,

b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,

c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Vy byste mohla splňovat podmínku číslo 1., když se u vás vyskytují nežádoucí účinky ve formě krvácení. Ověřte si u svého lékaře jaké onemocnění vám léčil pomocí Warfarinu. Jestli je to prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie s nevalvulární fibrilací síní, tak byste měla mít nárok na tento příspěvek od pojišťovny. Pamatujte také na to, že předpis může vystavit jen lékař internista, neurolog, kardiolog, angiolog a nebo hematolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis porovnat ceny

Léčba suchých očí

V některých případech se může suché oko objevit jako komplikace jiných zdravotních problémů, jako je lupus nebo Sjögrenův syndrom. V těchto situacích může hořčík pomoci se snížením nebo kontrolou příznaků suchého oka. Pro většinu lidí trpících syndromem suchého oka jsou ideálním řešením pro úlevu očí umělé slzy. Umělé slzy nemají žádný léčivý účinek. Jedná se pouze o kapky, které podporují přirozený slzný film a pokrývají povrch oka. Pokud kapky s obsahem umělých slz nepomáhají, může lékař doporučit jiné léky nebo jiný druh léčby.

Zdroj: Hořčík a suché oči

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Xarelto je pro pacienty s diabetem a starší 75 let připravena úhrada z veřejného zdravotního pojištění, ale rozhodnutí o ní ještě nenabylo právní moci. Můžete se ale zkusit dohodnout se svou zdravotní pojišťovnou, jestli by mohla přispívat na tento lék ještě před tímto nabytím právní moci.
Zde je přesné znění ustanovení s podmínkami pro úhradu ze zdravotního pojištění pro lék Xarelto 20 mg:

Právní základ úhrady ze zdravotního pojištění: Úhrada byla stanovena dle zákona. Rozhodnutí dosud nenabylo právní moci, je však předběžně vykonatelné.

Indikační omezení úhrady:
1. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog a geriatr v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem - nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí - rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolii)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg a geriatr v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Příčiny horečky

Horečka je výsledkem reakce imunitního systému na cizí podněty. Těmito podněty jsou viry, bakterie, plísně, léky nebo jiné toxické látky. Horečka je častým příznakem infekcí.

  • Systémové infekce: nemoc z kočičího škrábnutí, ehrlichióza, salmonelóza, mykobakterie, brucelóza, tularemie, leptospiróza, Lymeská nemoc, syfilis, HIV, CMV, hepatitidy, EBV
  • Lokalizované bakteriální infekce: infekční endokarditida, absces (nitrobřišní, jater, ledvin), sinusitida, mastoiditida, osteomyelitida, pneumonie, pyelonefritida
  • Zánětlivá onemocnění: Kawasakiho nemoc, juvenilní revmatoidní artritida, systémový lupus erythematodes, polyarteritis nodosa, revmatická horečka, nespecifické střevní záněty
  • Malignity: Hodgkinský a non-Hodgkinský lymfom, leukémie, Ewingův sarkom, neuroblastom
  • Munchausenův syndrom

Zdroj: Horečka


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP