Téma: 

mačingová recepty mrkvový perkelt


Facebook Twitter Pinterest email tisk

DIETNÍ PLÁN PODLE MAČINGOVÉ

Týdenní jídelníček

  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: cuketa nebo celer zapečený se sýrem. Večeře: falešný bramborový salát z celeru.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: falešný bramborový salát z celeru. Večeře: Hovězí guláš.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: čevapčiči.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: špagety s cuketovou omáčkou. Večeře: mrkvový perkelt.
  • 5. den – Snídaně: banány, mandle, med, skořice. Oběd: fazolové lusky s česnekem. Večeře: salát z hlívy ústřičné.
  • 6. den – Snídaně: banány, mandle, med, skořice. Oběd: těstoviny s ořechy. Večeře: hrachová polévka.
  • 7. den – Snídaně: banány, mandle, med, skořice. Oběd: falešný bramborový salát z celeru, krůtí řízky na rozmarýnu. Večeře: to samé jako k obědu.

Detail odstavce: Týdenní jídelníček
Zdroj: Dietní plán podle Mačingové
Zveřejněno: 29.12.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

28DENNÍ DETOXIKAČNÍ PROGRAM PODLE MAČINGOVÉ

Antonie Mačingová

Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích, vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.

Detail odstavce: Antonie Mačingová
Zdroj: 28denní detoxikační program podle Mačingové
Zveřejněno: 29.12.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: antónia mačingová recepty semafor ve stravě

Dobry den rada by dom zistila ci je mozne kekde zohnat knihu semafor .Knihu s 28 dnovym detoxom mam no rada by som pokracovala.Dakujen

Zdroj: diskuze Antónia mačingová recepty semafor ve stravě
Odesláno: 23.1.2018 uživatelem lenks
Počet odpovědí: 0


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: hubnutí podle mančingové

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák

Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.

Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.

Zdroj: diskuze Hubnutí podle mančingové
Odesláno: 14.12.2011 uživatelem Milena
Počet odpovědí: 0

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na první týden

  • 1. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
  • 7. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, a nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim: 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.

Detail odstavce: Jídelníček na první týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: pankreatická dieta jídelníček-recepty

dobry den,potreboval bych nejakou knizku nebo navody,recepty popr.rady a jidelnicek,nejlepe hotove recepty.dekuji predem a s pozdravem.

Zdroj: diskuze Pankreatická dieta jídelníček-recepty
Odesláno: 10.3.2018 uživatelem petr vacula
Počet odpovědí: 0

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na druhý týden

  • 8. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře:
  • ervená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Detail odstavce: Jídelníček na druhý týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: smrkové výhonky

jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků

Zdroj: diskuze Smrkové výhonky
Odesláno: 30.5.2016 uživatelem vendy
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

MRKVOVÝ OLEJ PRODLOUŽÍ LETNÍ OPÁLENÍ

Mrkvový olej použití

Domácí mrkvový olej se používá na jakékoliv suché skvrny na kůži, zaměřte se především na drsné oblasti, jako jsou kolena a chodidla. Mrkvový olej v sobě taktéž přináší důležitý přírodní beta-karoten, který regeneruje pokožku a mírně ji tónuje do bronzova. Mrkvový olej obarvuje do bronzova úplně vše, nejen pokožku, takže pozor, při styku mrkvového oleje s jakýmkoliv porézním materiálem po něm zůstávají neodstranitelné skvrny.

Detail odstavce: Mrkvový olej použití
Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení
Zveřejněno: 15.9.2012


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: recepty mančingová

Prosím o zaslání receptů z červení řepy. Děkuji.

Zdroj: diskuze Recepty mančingová
Odesláno: 25.6.2013 uživatelem Alena Zlámalová
Počet odpovědí: 0

MRKVOVÝ ZÁBAL

Způsob použití

Mrkvový zábal se používá proti bolesti, dále je velmi účinný jako regenerační přípravek na vlasy, který navíc obsahuje řepkový olej, organické minerály, proteiny, vitaminy a lněný olej. Používá se na všechny druhy vlasů, ideální je na mastné vlasy. Mrkvový zábal se používá především na obličej.

Detail odstavce: Způsob použití
Zdroj: Mrkvový zábal
Zveřejněno: 22.4.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: antonie mačingová 28 denní jídelniček

Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček
Odesláno: 24.5.2013 uživatelem Olga Vedralová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MRKVOVÝ ZÁBAL

Recept na domácí mrkvový zábal

Mrkvový zábal na bolavé klouby

Ingredience: 1 tvaroh, 1 mrkev, struhadlo

Postup: Mrkev nastrouháme a smícháme s tvarohem do jednolité hmoty. Přikládáme jako obklad na bolavý kloub.

Mrkvový zábal na pleť

Ingredience: 1 velká čerstvá mrkev, struhadlo, miska

Postup: Nastrouhanou čerstvou mrkev na 20 minut přiložíme na důkladně omytý obličej a po sejmutí vetřeme do kůže mastný nebo polomastný krém. Mrkev je díky vysokému obsahu vitaminů především oblíbenou a zdravou zeleninou ke konzumaci.

Detail odstavce: Recept na domácí mrkvový zábal
Zdroj: Mrkvový zábal
Zveřejněno: 22.4.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

VEPŘOVÝ PERKLET

Vepřový perkelt s rýží

Ingredience: 500 g vepřového masa, 3 cibule, 2 barevné papriky, 4 rajčata, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, pasta Perkelt, 1 lžíce sádla, sůl

Technologický postup: Na sádle zpěníme jemně pokrájené cibule a necháme zesklovatět. Přidáme maso pokrájené na kostky, opečeme, osolíme, přidáme obě papriky, pastu a mírně podlijeme. Když je maso téměř měkké, přidáme oloupaná pokrájená rajčata (zalijeme je vařící vodou, zchladíme a potom je snadno sloupneme), jemné nudličky paprik a dovaříme doměkka. Perkelt se již nezahušťuje, podává se s rýží.

Detail odstavce: Vepřový perkelt s rýží
Zdroj: Vepřový perklet
Zveřejněno: 16.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JARNÍ DETOX

Detoxikace organismu podle Mačingové

Antónia Mačingová je odbornice na zdravou výživu a autorka knih Zhubněte jednou provždy a Schůdková metoda hubnutí. V první z nich najdete kompletně popsaný 28denní detoxikační plán včetně receptů na přípravu jídel. Ten má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty.

Slovenská autorka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jednu, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Jednou z hlavních složek jídelníčku by měl být salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy by měla patřit brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Jídelníček na 28denní detoxikaci je pevně daný. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein.

Při 28denní očistě nehladovíte, nevážíte ani si neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Po detoxikaci podle Mačingové se budete cítit mnohem lépe a hlavně plní energie a nebudete hladovět. Množství zeleniny je neomezené.

Po detoxikaci dojde ke snížení cholesterolu, vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi, zmírnění anémie, snížení projevů pankreatitidy, zlepšení funkce štítné žlázy, zmírnění kožních onemocnění, snížení bolesti a otoků dolních končetin, premenstruační a klimakterické potíže, zlepšení stavu nehtů i pokožky a především zhubnete.

Při tomto způsobu detoxikace nelze říct, kolik zhubnete na váze, spíše můžete očekávat, že vám budou ubývat centimetry. A budete cítit neskutečný příval energie, takže je pravděpodobné, že se vám po skončení 28denní kúry bude chtít i cvičit nebo opravdu a trvale změnit výživové návyky a zlozvyky.

Pokud se se ptáte, co bude následovat po skončené 28denní kúře Mačingová, tak máte hned několik možností. Jestliže jste se dostali díky této metodě na váhu, se kterou jste spokojeni, tak Mačingová doporučuje dodržovat plán 5 : 2. Což znamená, 5 dní v týdnu si připravovat jídla podle jejích receptů a zbylé 2 dny můžete jíst, co chcete. Anebo se vydáte směrem zcela nového stravování. A. Mačingová například doporučuje stravu podle krevních skupin, která přikládá veliký význam tomu, že tělo funguje podle své krevní skupiny. Anebo se každý den ráno můžete rozhodnout, zda budete ten den jíst sacharidy, nebo bílkoviny, tento styl je dost podobný takzvané dělené stravě. Tento způsob stravování mohu i kojící maminky, jen je dobré zařadit vyšší dávku mléčných výrobků.

Ukázka jídelníčku podle Mačingové na první týden

1. DEN

  • Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + rozinky + med
  • Oběd: brokolice s česnekem + strouhaný nízkotučný sýr
  • Večeře: salát z červené řepy + strouhaný sýr

2. DEN

  • Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + rozinky + med
  • Oběd: fazolové lusky s česnekem + strouhaný sýr
  • Večeře: salát z červené řepy + vařené vajíčko

3. DEN

  • Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
  • Oběd: salát z červené řepy + strouhaný sýr
  • Večeře: mrkvový perkelt + strouhaný sýr

4. DEN

  • Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
  • Oběd: mrkvový perkelt + strouhaný sýr
  • Večeře: prokládaná cuketa

5. DEN

  • Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
  • Oběd: prokládaná cuketa
  • Večeře: fazolové lusky s česnekem + strouhaný sýr

6. DEN

  • Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
  • Oběd: fazolové lusky se zázvorem
  • Večeře: brokolice s česnekem + vařené vajíčko

7. DEN

  • Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
  • Oběd: salát z červené řepy + vařené vajíčko
  • Večeře: mrkvový perkelt + strouhaný sýr

Jídla jsou velmi chutná a připravovaná netradičně.

Detail odstavce: Detoxikace organismu podle Mačingové
Zdroj: Jarní detox
Zveřejněno: 20.6.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na třetí týden

  • 15. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: mozzarella, rajčata nebo okurky.
  • 16. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: míchané vaječné bílky a brynza.
  • 17. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 18. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších.
  • 19. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
  • 20. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
  • 21. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka. Večere: brynza s bílkem.

Detail odstavce: Jídelníček na třetí týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na čtvrtý týden

  • 22. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
  • 23. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 24. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
  • 25. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších. Večeře: brynza s bílkem.
  • 26. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
  • 27. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
  • 28. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák. Večeře: míchané vařené bílky a brynza.

Detail odstavce: Jídelníček na čtvrtý týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

VEPŘOVÝ PERKLET

Pravý maďarský perkelt

Ingredience: 1 kg hovězí plece, 4 lžíce sádla, 750 g cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 zelené papriky na nudličky, 4 rajčata na kostky, 1–2 sušené chilli papričky, sůl, čerstvě mletý pepř, hovězí vývar na podlévání

Technologický postup: Na sádle za stálého míchání asi 10 minut zvolna opékejte dorůžova cibuli. Měla by hodně změknout, ale ne se připálit. Zasypte ji paprikou a zamíchejte. Ihned přidejte maso, promíchejte a zesilte plamen. Když maso zesvětlá a zatáhne se, vsypte papriky, rajčata a chilli a přiveďte k varu. Opět ztlumte a duste přiklopené ve vlastní šťávě doměkka, trvá to nejméně 2 hodiny. Během vaření podlévejte, ale jen málo – tak, aby maso bylo téměř ponořené, ale neplavalo. Maďarský perkelt ani guláš se nezahušťují, takže si při dokončení nařeďte tekutinu, jak chcete (perkelt hustý, guláš řídký), a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte v misce s chlebem, v Maďarsku se někdy jí se speciálními těstovinami zvanými tarhoňa (viz výše).

Detail odstavce: Pravý maďarský perkelt
Zdroj: Vepřový perklet
Zveřejněno: 16.10.2016

VEPŘOVÝ PERKLET

Co je to vepřový perkelt

Pörkölt se v Maďarsku připravuje na mnoho způsobů, tak jako u nás guláš. Na maďarských gastronomických webech se o perkeltu diskutuje právě tak, jako na našich stránkách o guláši (jen jsou Maďaři k sobě vlídnější a tolerantnější). V zásadě ale musí perkelt splňovat to, že se jedná o směs masa, cibule, paprik a rajčat, dušenou ve vlastní šťávě. Perkelt má hustší konzistenci, neplave v omáčce. Vůbec se nezahušťuje moukou.

Perkelt je možné připravit z vepřového, hovězího, skopového, jehněčího a drůbežího masa.

V Maďarsku se perkelt nejčastěji podává s tarhoňou, což je těstovinová rýže – speciální maďarská těstovina. České hospodyně znají pouze průmyslově vyráběnou obměnu této výborné těstoviny. Pravá tarhoňa se v Maďarsku i dodnes ještě připravuje většinou podomácku a jejím domovem je segedínský kraj. Její název svědčí o tom, že se tarhoňu Maďaři naučili připravovat od Turků.

Tarhoňa recept

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, voda, olej

Technologický postup: Nasypeme do mísy mouku, přidáme vejce, špetku soli a studenou vodu. Vypracujeme tuhé těsto – vody dáme jen tolik, abychom mohli vypracovat tuhou hroudu z těsta. Poté připravené těsto nastrouháme najemno, tarhoňu rozložíme na čistou utěrku a necháme usušit. V hrnci na rozehřátém oleji za stále míchání tarhoňu pražíme, dokud nezačne hnědnout. Poté zalijeme vodou (jako rýži), osolíme a přikryté dusíme asi 10 minut. Vypneme a necháme dojít.

Detail odstavce: Co je to vepřový perkelt
Zdroj: Vepřový perklet
Zveřejněno: 16.10.2016

MRKVOVÝ OLEJ PRODLOUŽÍ LETNÍ OPÁLENÍ

Recept na domácí mrkvový olej

K výrobě budeme potřebovat 2 mrkve, škrabku, ruční struhadlo nebo robot, olej (olivový nebo mandlový), hliněný nebo nekovový hrnec, cedník a nějakou uzavíratelnou skleněnou nádobu.

Nejdříve oloupeme nebo oškrábeme mrkev a pak ji nastrouháme v ruce nebo pomocí kuchyňského robotu se struhadlem. Nastrouhanou mrkev dáme do hliněného nebo nekovového hrnce a zalijeme olejem, aby bylo vše v oleji dobře potopeno. Hrnec pak zakryjeme a dáme na plotnu, kde ho POMALU přivedeme k varu. Pak směs vaříme na nejnižší stupeň po dobu 20 minut, nebo dokud kusy mrkve nezměknou a olej se nezbarví do tmavě oranžové barvy. Pak to přecedíme do skleněné nádoby, kterou zakryjeme víčkem a uložíme ji v chladničce.

Detail odstavce: Recept na domácí mrkvový olej
Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení
Zveřejněno: 15.9.2012

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Kdo je Antónia Mačingová

Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, možnostmi jejího ozdravujícího a očistného efektu. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob stravování, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.

Detail odstavce: Kdo je Antónia Mačingová
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

MRKVOVÝ OLEJ PRODLOUŽÍ LETNÍ OPÁLENÍ

Cibulová mast

Podobné účinky na ztmavnutí pokožky má i cibule. Cibule se pro účely přírodního samoopalovacího krému používá jako cibulová mast. Cibulovou mast si připravíme jednoduše doma z pěti lžic vepřového sádla a jedné velké cibule, kterou rozkrájíme na kostičky a v sádle pěkně dozlatova usmažíme. Pak olej, ještě dokud je tekutý, přecedíme a nalijeme do kelímku s víčkem a dáme do chladna.

Detail odstavce: Cibulová mast
Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení
Zveřejněno: 15.9.2012

VEPŘOVÝ PERKLET

Cikánský vepřový perkelt s těstovinami

Ingredience: 500 g vepřového masa, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1,5 lžíce mleté sladké papriky, sůl, 120 g rajského protlaku

Technologický postup: Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nasekáme na jemné kostičky, česnek utřeme se solí. Slaninu nakrájíme na kostičky a vepřové maso (kýtu nebo plec) po omytí a osušení na kostky. Slaninu rozpustíme na pánvi, přidáme cibulku, zpěníme, vmícháme sladkou papriku a podlijeme troškou vody. Do základu dáme maso, trošku soli a dusíme do poloměkka. Pak přidáme protlak s utřeným česnekem, promícháme a dusíme asi 15 minut. Poté zalijeme vodou, povaříme, dochutíme solí a můžeme podávat. Vynikající přílohou k vepřovému perkeltu jsou těstoviny.

Detail odstavce: Cikánský vepřový perkelt s těstovinami
Zdroj: Vepřový perklet
Zveřejněno: 16.10.2016

VEPŘOVÝ PERKLET

Český vepřový perkelt se smetanou

Ingredience: 500 g vepřové plece, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 1 konzerva rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, 1 dl smetany, sůl

Technologický postup: Maso nakrájíme na kostičky. Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dozlatova. Do osmahlé cibule vmícháme papriku, osmahneme několik vteřin a hned vmícháme maso. Osmahneme na největším plameni, často mícháme, maso se musí zatáhnout. Pak poprášíme moukou, opět krátce osmahneme za stálého míchání. Nyní zalijeme asi 4 dl vařící vody z rychlovarné konvice a přidáme rajský protlak, osolíme. Necháme maso dusit pod pokličkou na mírném plameni doměkka. Během dušení očistíme česnek. Nakonec vmícháme smetanu, prohřejeme a přidáme česnek.

Detail odstavce: Český vepřový perkelt se smetanou
Zdroj: Vepřový perklet
Zveřejněno: 16.10.2016

VEPŘOVÝ PERKLET

Vepřový perkelt po maďarsku

Ingredience: 800 g vepřového plecka, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, 1 cibule, 2 rajčata, ½ lžičky sladké maďarské mleté papriky, 4 lžíce sádla, voda, sůl

Technologický postup: V hrnci na sádle necháme zpěnit oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Osmahnutou cibuli s hrncem odstavíme ze zdroje tepla, přidáme mletou sladkou papriku a na kostky nakrájené maso, hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla a za stálého míchání maso během několika minut osmahneme. Přidáme na kostičky nakrájené papriky zbavené jadřinců, na měsíčky nakrájená rajčata a pokrm osolíme. Mírně podlijeme malým množstvím horké vody a pod poklicí dusíme na mírném zdroji tepla doměkka. Podáváme s knedlíky, noky, nakládanou zeleninou či zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Vepřový perkelt po maďarsku
Zdroj: Vepřový perklet
Zveřejněno: 16.10.2016

MRKVOVÝ ZÁBAL

Účinky

Mrkev obsahuje velké množství provitaminu A, směsi alfa a beta-karotenů, dalších karotenoidů, vitaminy B1 a B2, vitamin C a malé množství silic, cukrů a pektinů. Z hlediska léčebné kosmetiky se cení zvláště protizánětlivý účinek komplexu všech těchto látek. Vitamin A a beta-karoten zvyšují obranné vlastnosti pokožky proti infekcím, usnadňují hojení drobných poranění a zánětů kůže. Kosmetický průmysl vyrábí stabilizované výtažky z mrkve, které se přidávají do pleťových krémů, masek, mlék a do ochranných krémů proti opalování. Všechny tyto přípravky zvyšují fyziologickou funkci kůže, obnovují její pružnost, zamezují loupání a tvrdnutí. V lidové medicíně se mrkev používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách, střevních zánětech.

Detail odstavce: Účinky
Zdroj: Mrkvový zábal
Zveřejněno: 22.4.2015