Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MAITAKE


MAITAKE je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Léčivé vlastnosti hub jsou známy po staletí a jsou využívány v tradiční čínské medicíně. Houby mají nezanedbatelné protinádorové účinky. Ve skutečnosti jen stěží najdete houbu, která neobsahuje látky potlačující rakovinné bujení. Ne všechny houby jsou si však z tohoto pohledu rovny a jsou takové, které jsou účinnější.


Maitake (trsnatec lupenitý, Grifola frondosa)

Jedná se o hnědou houbu, která roste na dubech v Japonsku a Severní Americe. Houbařská sezóna maitake vrcholí v září a říjnu. Houba parazituje zejména na dubech a v blízkosti kořenů vyrůstají plodnice ve velkých trsech. Najít ovšem maitake divoce v přírodě se rovná malému zázraku. Na rozdíl od maličké houby shiitake, dosahuje maitake hmotnosti až 22,5 kg, za což si vysloužila titul král hub. Podle probíhajícího průzkumu obsahuje maitake takzvané MD-frakce, které mají schopnost potlačit nádorové bujení. Pacienti s rakovinou jater, prsu a plic měli při užívání extraktu maitake zlepšení mezi 58,3–68,8 %. U pacientů s rakovinou žaludku a mozku došlo ke zlepšení mezi 10–20 %.

Zde můžete vidět, jak vypadá houba maitake (Grifola frondosa).

Recepty na použití

Smaženice z maitake

Ingredience: 0,5 kg hub, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, 1 lžička sezamových semínek, 1 jarní cibulka, 1 lžíce sezamového oleje, 2 stroužky česneku

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, zlehka osmažíme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a nadrobno nakrájené houby. Okořeníme a vaříme do změknutí. Smaženice se hodí jako netradiční příloha k rybám či masu.

Salát z maitake

Ingredience: 25 g sušené maitake, 1 římský salát, 1 hrozen vína, 1 hrst vlašských ořechů, 2 polévkové lžíce másla

Ingredience na zálivku: 4 polévkové lžíce bílého vinného octa, 6 polévkových lžic ostropestřcového oleje, sůl, pepř, špetka cukru

Postup: Potřebné množství maitake namočíme přes noc do vody. Římský salát opereme a natrháme na kousky. Kuličky hroznového vína rozpůlíme, zbavíme semínek a přidáme k salátu. Na másle orestujeme nasekané ořechy a vymačkanou a pokrájenou maitake. Salát, víno, ořechy a maitake promícháme. Ingredience na zálivku smíchejte a přelijte zálivkou připravený salát. Salát můžete podávat s opečenou bagetou.

Chcete-li se inspirovat japonskou kuchyní, použijte houbu jako jednu z ingrediencí rámenu či miso polévky. Maitake může být třeba společně se shimeji součástí jednoduchého rýžového pokrmu. Stačí dát vařit rýži (ideálně v rýžovaru) a mezitím lehce osmažit ve vyšší pánvi (například typ wok) nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte houby (tepelná úprava 10–15 minut) a vše promíchejte s rýží (tu si můžete také osmažit v pánvi, máte-li rádi tento typ asijské úpravy). Následně dochuťte za pomoci furikake či jen solí a pepřem.

Dáváte-li přednost české kuchyni, vyzkoušejte maitake jako houbu v bezmasé verzi dršťkové polévky místo klasické hlívy ústřičné. Stejně tak můžete připravit novou verzi houbové omáčky s knedlíky.

Zdroj: článek Houby proti rakovině

Kopřivová miso polévka

Ingredience: 4–5 šálků vody, 4–5 lžic naklíčené cizrny miso, 1/2 šálku hub shiitake či maitake, 1–2 šálky čerstvé kopřivy

Postup: Houby omyjte, nakrájejte a dejte do mírně vroucí vody, přidejte miso, zamíchejte a povařte. Poté odstavte ze zdroje tepla a polévku posypte nasekanými kopřivami. Nechte odstát 1–2 minuty.

Zdroj: článek Kopřiva

Vitamíny na snížení cholesterolu

Vitamín C má schopnost recyklovat oxidovaný vitamín E a pomáhá při neutralizaci hydroperoxidových radikálů, čímž jedinci poskytuje silnou ochranu před onemocněním srdce a cév. Hydroperoxidové radikály snižují hladinu vitamínu E a oxidují špatný cholesterol (LDL) a krevní tuky (tedy potenciální spouštěcí faktory pro tvorbu aterosklerotických plátů v cévách). Vitamín C též zabraňuje akumulaci lipoproteinu A v postižených tepnách (lipoprotein A nosí a shromažďuje cholesterol v tepnách a brání rozpouštění krevních sraženin). Vytváření plátů se urychluje, pakliže se setká LDL cholesterol s lipoproteinem A. Vitamín C dále zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL), který zrychluje odvod LDL cholesterolu z tepen. Dodáváním vitamínu C tělu můžeme snížit i celkový cholesterol a krevní tlak, vyšší dávky vitamínu C jsou spojovány s nízkou hladinou krevních cukrů. Cukrovka představuje rizikový faktor onemocnění srdce a cév vzhledem k vysokému počtu glykací (to jest poškození způsobené vazbou cukru na tělesné proteiny). Glykace může kromě jiného poškodit integritu cév a narušit mechanismus, jenž kontroluje produkci cholesterolu v játrech. Suplementace vitamínem C glykaci významně snižuje.

Extrakt z olivových listů bojuje proti endoteliální dysfunkci, a to na více úrovních. Zvyšuje produkci oxidu dusnatého, signální molekuly, která pomáhá relaxovat krevní cévy. Snižuje produkci a aktivitu molekul známých jako matrix metaloproteinázy (MMP). Nadměrná aktivita MMP totiž doslova rozpouští gelu podobnou substanci, jež drží buňky pohromadě, čímž se cévní stěna stává náchylnou k poškození plakem. Extrakt pomáhá také předcházet oxidaci cholesterolu LDL, který v prvních stadiích přispívá k rozvoji aterosklerózy. Oxidovaný LDL cholesterol spouští zánět a poškozuje tepny. Extrakt z olivových listů má cílené protizánětlivé účinky.

Ve vodě rozpustná vláknina je lepkavá a s vodou vytváří gel. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru tím, že zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Zároveň chelatuje toxické těžké kovy ve střevech. Rozpustná vláknina rovněž pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu, neboť váže žlučové kyseliny a tím způsobuje větší odbourávání cholesterolu na žlučové kyseliny.

Vitamín B3 (neboli niacin) upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol. Vitamín B4 (neboli kyselina listová) snižuje hladinu homocysteinu. Vitamín B12 (neboli kobalamin) snižuje hladinu homocysteinu a snižuje riziko srdečních onemocnění. Homocystein působí na buňky jako jed: napadá cévní stěny, vyvolává v nich zánět a zdrsňuje je. A právě v těchto místech má pak LDL cholesterol možnost se ukládat ve formě plaku a způsobovat tak arteriosklerózu. Z u

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Přírodní léčba cholesterolu

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


magnesia a kyselina močová
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mák a žlučník
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.