Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MANGANISTAN DRASELNÝ

OBSAH

Použití hypermanganu

Manganistan draselný je oxidační prostředek, který se nejen používá k dezinfekčním účelům, ale i při výrobě deodorantů a parfémovaných přípravků, které mají stahující vlastnosti. Ve svém surovém stavu je manganistan draselný bez zápachu. Jedná se o tmavě fialové nebo téměř černé krystaly či zrnitý prášek. Hlavní formou použití je roztok manganistanu draselného, který se vyrábí rozpuštěním krystalů nebo prášku ve vodě. K dispozici jsou také výhodnější 400mg tablety. Krystaly a tablety manganistanu draselného jsou k dostání v lékárnách.

Manganistan draselný je velmi účinný při léčbě následujících dermatologických podmínek:

  • při infikovaném ekzému a puchýřích na kůži;
  • při hojení nebo čištění vředů nebo abscesu;
  • při plísňových infekcích, jako jsou mykózy nohou.

Lázně z manganistanu draselného jsou účinné při léčbě ekzémů, zejména těch, u kterých se vyskytují puchýře nebo hnis. Tato koupel není příliš náročná, stačí rozpustit jednu tabletu manganistanu draselného ve 4 litrech vody. Tablety se rozpustí v horké vodě. Tato koupel by se měla opakovat dvakrát denně a měla by přinést zahojení vředů a zklidnění ekzému.

Zdroj: Použití hypermanganu

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ HYPERMANGANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Řepka.

smí se manganistan používat do otevřených ran?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Manganistan draselný se používá jako mokrý obklad na vysušení ran na povrchu kůže, které jsou puchýřovité nebo z nich vytéká hnis. Manganistan draselný se používá jako topický přípravek pro péči o rány nebo kožní onemocnění v komunitním a nemocničním prostředí. Manganistan draselný je klasifikován jako „oxidační činidlo“, o kterém se předpokládá, že má baktericidní vlastnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypermangan

Upozornění

Krystaly manganistanu draselného a koncentrované roztoky jsou žíravé a mohou popálit kůži. Dokonce i poměrně zředěné roztoky mohou kůži podráždit a opakované používání způsobit popáleniny. Pokud se objeví zarudnutí nebo přetrvávající podráždění, obraťte se na svého lékaře. Při přípravě roztoků se ujistěte, že došlo k rozpuštění tablet nebo krystalů ve vodě. Koupele z manganistanu draselného nejsou vhodné pro lidi trpící suchou pokožkou. Zároveň manganistan draselný zanechává hnědé skvrny na kůži, nehtech.

Zdroj: Použití hypermanganu

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT HYPERMANGAN ASI TAK 1KG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Zapletal.

Kde koupit hypermangan asi tak 1 Kg? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Hypermangan koupíte běžně na internetu. Nabídky můžete vidět zde: www.zbozi.cz/dum-byt…
Hypermangan se prodává pod svým správným jménem manganistan draselný.

Zdroj: diskuze Kde koupit hypermangan

Hypermangan

Manganistan draselný je dobře rozpustný ve vodě za vzniku temně fialového (při nízké koncentraci růžového) roztoku. Díky silným oxidačním vlastnostem manganistanu dochází pomalu k jeho částečnému rozkladu na oxid manganičitý a z vody se uvolňuje kyslík. Při delším stání roztoku je rozklad manganistanu znatelný, na dně se objevuje černý prášek oxidu manganičitého. Manganistan draselný je rozpustný i v kyselině sírové, vodném roztoku kyseliny dusičné a acetonu. Kyselinu chlorovodíkovou oxiduje manganistan na chlór a etanol na oxid uhličitý. Reaguje s peroxidem vodíku za vzniku burelu, peroxidu draslíku, vody a uvolňuje se kyslík.

Zdroj: Co je hypermangan

Diskuze

V diskuzi ZALÉVAT  HYPERMANGANEM KDYŽ JE PLÍSEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Dobrý den
Mám prosbu bylo mi doporučeno když zalévám okurky , papriky , jahody , petržel , atd. ve skleníku a jsou problémy s plísní , abych do nádoby 3000l na zalévání kapénkovou metodou a čerpání čerpadlem přidal Manganistan draselný neboli hypermangan .
Co vy na to a jak se to ředí a zdali to doporučujete taky , lidé se v tom koupají , dezinfekce vody v akvári , namáčený kořínků zeleniny atd. . Těch nádob na 3000l za rok spotřebuji tak 20 , ale do všech by to nedal tak do dvou až třech to je tak do 9000 l za rok .
Děkuji Viktora
www.ceskenapady.cz/p…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zalévat  hypermanganem když je plísen

Čištění ran

Manganistan draselný se používá také k léčbě puchýřů, vředů nebo abscesů. Má široké antimikrobiální vlastnosti, inhibuje bakterie, řasy a viry v různých koncentracích, zároveň dochází ke snížení potenciálu u sekundárních infekčních ran.

Zdroj: Hypermangan – použití

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

v lékárnách ho neznají kde můžu koupit malé množství

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Manganistan draselný neboli hypermangán se dá sehnat v prodejnách s výrobky na úpravu pitné vody, jako jsou vodní filtry a podobně. Hypermangan se zde prodává k desinfekci vody. Jeho cena není vysoká, kilogram se pohybuje okolo 400 Kč. Některé obchody, i ty internetové, akceptují minimální objednané množství v objemu 300 gramů, kde by cena měla být pod 100 Kč. Nabídku internetových obchodů na prodej hypermanganu najdete zde: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Kde koupit hypermangan

Jak hypermangan nabízí lékárna

Hypermangan je volně prodejný v lékárnách. Regenerační manganistan draselný 5kg je dodáván v plastových voděodolných pytlích.

Cena hypermanganu.

Zdroj: Hypermangan pro zvířata

Chemický vzorec hypermanganu

Hypermangan neboli manganistan draselný má chemický vzorec KMnO4.

Zdroj: Hypermangan pro zvířata

Diskuze

V diskuzi OPLACH OVOCE ,ZELENINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Vážení,
zhruba před 50-ti lety jsem žila 3 roky v Indii.Ovoce, zeleninu i
maso jsem nejdříve umyla v ředěném hypermanganu, než jsme to jako rodina jedli.
Maso pochopitelně po tepelné úpravě.
Bohužel, už si nepamatuji, jak jsem k němu i jeho použití přišla.Přijeli jsme domů v pohodě, což se některým nepodařilo.Viz steaky apod.a to
ještě tajně - hovězí maso vozili totiž Indové pod plachtou (známé důvody).
||Proto bych chtěla vědět, zda lze i u nás v Čechách toto použít jako desinfekci,
popř.jak . A též, kde jej sehnat - nerada bych si dělala ostudu, nebo dokonce
vyvolávala nějaké emoce.
děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcel.

Já žil v Indii s rodiči v letech 1968 až 1970 a moje máma i všichni ostatní Češi žijící v České komunitě ČKD a Škoda Plzeň všechny potraviny důkladně oplachovali. I proto jsme neměli žádné zdravotní problémy. Pokud se pamatuji, tak do mísy s vodou o objemu asi 3 lity nasypala máma několik zrnek a barva bila růžovofialová a pak se do toho ovoce na chvíli ponořilo a pak nevím zda ho ještě oplachovala tekoucí vodou z vodovodu, kterou jsme tam měli k dispozici. Myslím ale, že jsme vodu z vodovodu pili i tak jen převařenou. Vzpomínky jsou matné, bylo mi tehdy 3 až 5 let... :-) . Hypermangan neboli Manganistan draselný se dá normálně koupit v lékárně a oplachování ovoce a zeleniny jsme teď v souvislosti s pandemií také doma zavedli. Jen to po tom hypermanganu oplachujeme ve studené tekoucí pitné vodě, protože ta doufám koronavirem promořená není a nebude...

Zdroj: diskuze Oplach ovoce ,zeleniny

Hypermangán použití

Hypermangán, neboli manganistan draselný, se dá použít nejen k léčení a desinfekci, ale může také sloužit jako silná třeskavina. Některé pokusy s hypermangánem jsou vidět na videu tady: hypermangán použití video.

Zdroj: Hypermangan cena

Diskuze

V diskuzi DODATEK K DOTAZU BAZÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Ne, je změněna rozhodně Manganistanem draselným. Měl jsem doma filtraci na vodu, která k pročišťování používala tento prostředek. Tehdy jsem viděl, jak reaguje manganistan ve vodě a nyní je to stejné. A nádobu z tehdy jsem musel vyhodit, jak byla hnědá až černá.
Láhev je originál a je to na ní jasně napsané. Po nasypání do bazénu byla voda růžová, až temně fialová. Manganistan ve vodě časem zhnědne (zkušenosti i jiných lidí) a já už ho mám ve vodě 4. den. Barva není organického původu. Test PH jsem dělal, díky předchozímu nalévání "louhu" je mírně vyšší. Předpokládám, že by to nemělo na reakci peroxidu a manganistanu mít vliv. Spíše je asi málo peroxidu oproti manganistanu.
Děkuji za rady, chápu, že již otravuji. Nepotřebuji výrobky s atestem, příště zlikviduji nepatřičné láhve z dosahu chemie pro bazén, aby nemohlo dojít k nechtěnému použití.
Dnes koupím ještě stejné množství peroxidu a naleji jej tam. Minimálně by to mělo zredukovat agresivnost a neměly by se barvit stěny nevyčistitelně
Poslal bych Vám i fotku po nasypání, kterou jsem si udělal. Bohužel nejde přiložit. Už jsem možnost našel, tak přikládám - takto vypadala voda pátou minutu po nasypání a rozmíchání.
Děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: dodatek k dotazu Bazé

Hypermangan vzorec

Hypermangan = manganistan draselný = KMnO4.

Zdroj: Co je hypermangan

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SILIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

To zas psal odborník....
Pokud vám přijde u prvního receptu výsledný šampon moc mastný přidejte sodu?
Soda je alkálie a na vlasy nepatří, na kůži už vůbec ne, ve vlasech degraduje sirné můstky. V průmyslové výrobě se alkálie používají ke srážení a plstění vlny...
Mimochodem tohle je látka střední školy, to jen na internetu někdo vylezl s nesmyslem se sodou a ti hloupější to šíří...
Složení kastilského mýdla je zmýdelněný tuk. Jestli je bio, to je zmýdelňujícímu louhu, který není ve složení uveden a bez kterého žádné mýdlo vyrobit nelze, zcela jedno, tuk je zmýdelněn a degradován a bio zcela nehraje roli. To co myje, nejsou uvedené tuky ale jejich zmýdelněný produkt. Hlavní roli tam hraje olivový olej a louh draselný, emulgátor se v tomhle receptu přidává, aby vznikla suspenze a mastné ( nepolární) a vodní( polární ) složky se neseparovaly. Proto ten "div".
HM, tak se dovzdělejte, tohle za moc nestálo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba silic

Účinky hypermanganu

Po smíchání do tekuté formy léčí manganistan draselný kožní onemocnění, plísňové infekce a vředy. Byl také použit na léčbu alergických reakcí na chemické barvy na vlasy. Manganistan draselný léčí mnoho kožních infekcí, včetně ekzému, vředů, dermatitidy, akné, vaginální afty a vulvovaginitidy.

Alergie na barvení vlasů

Většina komerčně dostupných permanentních barev na vlasy obsahuje neoxidované barvivo, které je smícháno s oxidantem nebo vývojkou. Oxidační činidlo rozkládá přirozené vlasové barvivo melanin, poté barvivo tento melanin nahradí. Částečné reakce tohoto barviva s oxidantem mohou způsobit alergickou reakci. Když dojde k alergické reakci, zředěné roztoky manganistanu draselného aplikované jako obklad na postiženou oblast zmírňují příznaky tím, že barvivo plně oxidují.

Zdroj: Hypermangan na vlasy

Desinfekce půdy hypermanganem v květináčích

Manganistan draselný může být také použit jako dezinfekce půdy v květináčích. Obecně řečeno, roztok manganistanu draselného pro dezinfekci půdy je 0,05 % až 0,1 % (světle fialové barvy), poté se nalije do zeminy v květináči, přikryje se fólií a dusí se 2 až 3 dny a poté se zalije. Tím v podstatě zajistíte, že zárodky a vajíčka škůdců v půdě budou zcela odstraněny.




Zdroj: Desinfekce půdy hypermanganem

Hypermangan do bazénu

Manganistan draselný (KMnO4, hypermangan) je tmavě fialový krystalický prášek, který barví všechno, čeho se dotkne. Používá se k dezinfekci akvárií. Též se používá u plaveckých bazénů k dezinfekci nohou před vstupem do bazénu – typický je vodný roztok KMnO4 v mělkém bazénku, kterým se prochází při vstupu do bazénu. Časté je též použití pro dezinfekci vodních nádrží a studní v tropických zemích.

Do bazénu se dávkuje manganistan, který koupíte v lékárně, popřípadě u veterináře, 2 gramy na 1 000 litrů společně s peroxidem vodíku v dávce 5 ml na 1 000 litrů vody. Hypermangan zreaguje se železem i řasou a peroxid zreaguje se zbytky manganistanu. Takže je voda nakonec průzračně čistá.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Aplikace hypermanganu

Manganistan draselný je látka používaná především k dezinfekci všech druhů ran, včetně ran hnisavých. Lze jej použít k dezinfekci ran po akné, přičemž je třeba pamatovat na to, že roztok může zbarvit kůži do růžova nebo růžovofialova v závislosti na použité koncentraci. Roztok manganistanu draselného lze použít k dezinfekci hrdla během infekce, ale nesmí se polykat. Roztok lze použít do koupele, která pomáhají při léčbě ran, odřenin a štípanců i u malých dětí.

Zdroj: Moderní použití hypermanganu

Prodej a cena

Hypermangan se používá k dezinfekčním účelům, ale i při výrobě deodorantů a parfémovaných přípravků, které mají stahující vlastnosti. V surovém stavu je manganistan draselný bez zápachu. Jedná se o tmavě fialové nebo černé krystaly či zrnka. Hlavní formou použití je roztok, který se vyrábí rozpuštěním krystalů nebo prášku ve vodě. K dispozici jsou také 400mg tablety. Krystaly a tablety jsou k dostání v lékárně. K dezinfekci vody se do vody přidávají jeho krystaly. Podle zbarvení roztoku vody ho můžeme použít na řadu účelů. Manganistan silně zbarvuje vše, s čím přijde do styku.

Zde můžete vidět cenu hypermanganu.

Dávkování:

  • Slabě růžový roztok – po 30 minutách jím můžeme kloktat.
  • Silně růžový roztok používáme k vymývání a dezinfekci ran.
  • Tmavě červený roztok – ošetřování plísňových onemocnění, například nohou a podobně.

Zdroj: Na co je dobrý hypermangan

Plísňové infekce

Manganistan draselný inhibuje plísňové infekce. Mykóza nohou se například projevuje svěděním nebo pálením vyskytujícím se obvykle mezi prsty. Také dochází k zarudnutí nebo šupinatění kůže, což vyvolává pocit pálení nohou. Tyto příznaky jsou použitím hypermanganu zlepšeny, jelikož dochází k inhibici růstu plísní. Stačí postiženou nohu ponořit do roztoku manganistanu draselného po dobu 15 minut. Tato aplikace se provádí dvakrát denně po dobu tří týdnů. Vedlejší účinek manganistanu draselného zahrnuje dočasné zhnědnutí nohy.

Zdroj: Hypermangan – použití

Použití

Hypermangan se používá k dezinfekčním účelům, při výrobě deodorantů a parfémovaných přípravků, které mají stahující vlastnosti. V surovém stavu je manganistan draselný bez zápachu. Hlavní formou použití je roztok, který se vyrábí rozpuštěním krystalů nebo prášku ve vodě. K dispozici jsou také výhodnější 400mg tablety. Krystaly a tablety hypermanganu jsou k dostání v lékárnách.

Hypermangan se používá při léčbě infikovaného ekzému či puchýřů na kůži, při hojení nebo čištění vředů nebo abscesu, při plísňových infekcích, jako jsou mykózy nohou. Lázně z hypermanganu jsou účinné při léčbě ekzémů, zejména těch, kde se vyskytují hnisavá ložiska.

Hypermangan se používá také ve veterinární léčbě.

Zdroj: Jak použít hypermangan

Kožní infekce

Manganistan draselný se využívá k léčbě mnoha kožních infekcí, včetně ekzémů, vředů, zánětů kůže, akné, vaginálních ekzémů a vulvovaginitid. Naopak není určen k léčbě suchých kožních onemocnění, protože způsobuje podráždění. Vždy se aplikuje pouze malé množství zředěného roztoku. Na větší oblasti je účinná léčba v hypermanganové lázni. Tato léčba se využívá například při léčbě infekčních ekzémů (zejména v blízkosti dutin), hnisu nebo mokvání. Musí být použit velmi zředěný roztok manganistanu draselného, aby se předešlo popáleninám. Dokonce i zředěné roztoky způsobují podráždění kůže a opakované použití vede k popáleninám.

Zdroj: Hypermangan – použití


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP