Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MASÁŽ SRDCE

OBSAH

Nepřímá srdeční masáž

Nepřímou masáž srdce provádějte, jen pokud jste se opravdu přesvědčili, že srdce postiženého skutečně nepracuje. Je-li pulz hmatný, není srdeční masáž nutná a aplikujte pouze umělé dýchání.

Postup

  1. Klekněte si vedle postiženého, položte ruce na hrudní kost tak, abyste měli ramena přímo nad jeho hrudníkem.
  2. Ukazovákem a prostředníkem nahmatejte tlakové místo – bod, kde se žebra připojují k hrudní kosti. Dva prsty nad tímto místem položte zápěstní hranu dlaně rovnoběžně s hrudní kostí. Přiložte na ni druhou ruku a prsty obou rukou spojte a nadzdvihněte tak, aby se tlakového místa dotýkalo jen zápěstí spodní ruky. Ruce udržujte napjaté, neohýbejte je v loktech.
  3. Stlačte hrudník tak, aby hrudní kost klesla asi o 4–5 centimetrů.
  4. Uvolněte tlak, aby se hrudník zdvihl, ruce ale nechte na místě.
  5. Stlačení opakujte 15x (počítejte jedna a dva a tři a čtyři atd.).
  6. Masáž srdce střídejte s umělým dýcháním (30x stlačit hrudník, pak následují dva vdechy). Opakujte 4x, pak zkontrolujte pulz. Jakmile nahmatáte pulz, přerušte srdeční masáž a pokračujte pouze v umělém dýchání tak dlouho, dokud se neobnoví spontánní dýchání postiženého.

Zdroj: První pomoc – masáž srdce

Diskuze

V diskuzi MUŽE SELHAT SRDCE Z NÁDORU VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika duždova.

dobri den muj manžel je po operaci srdce má defibrilator fukčnost srdce má na 30°°procent tet je po operaci nádoru varlete je možné aby ten nádor bránil k zlepšeni funkčnosti srdce jestli nějak muže škodit tomu srdíčku děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže selhat srdce z nádoru varlete

Kdy provádět masáž srdce a kdy umělé dýchání?

Jestliže se dostaneme do této situace, je důležité co nejrychleji volat linku 155 nebo 112. Postiženého oslovíme, nereaguje-li, zkusíme bolestivý podnět (zatřeseme, štípneme do paže nebo do lalůčku ucha). Pokud nereaguje ani na tento podnět, ale dýchá, uložíme jej do stabilizované polohy, sledujeme jeho stav a vyčkáme příjezdu záchranné služby. V případě, že nereaguje na bolestivý podnět ani nedýchá, zahájíme nepřímou masáž srdce a dýchání z úst do úst v poměru 30 : 2 (30x stlačit hrudník, poté následují dva vdechy a stále dokola).

Nepřímou masáž srdce nelze doporučit u dětí, kde příčina srdeční zástavy bývá nejčastěji následkem předchozího dušení a kde je tedy naopak počáteční prodýchnutí pacienta zcela klíčové. Stejná situace je i u dospělých, když je zjevné, že zástavě předcházelo dušení nebo tonutí.

Srdeční masáž má přednost, plíce obsahují určitou zásobu vzduchu, která desítky vteřin postačí, a zadruhé i samotnou srdeční masáží dochází k pohybu hrudní stěny, při níž k malé výměně vzduchu v plicích přece jen dochází. Smyslem opatření je udržet oběh do příjezdu odborné pomoci, jež pak samozřejmě zahájí podporu všech životních funkcí. Odpadá rovněž riziko a obava z přenosu různých infekčních nemocí.

Zdroj: První pomoc – masáž srdce

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Ještě dodatek:na srdeční arytmii beru lék,ten nesmím vynechat a ten mě nedělá problémy.Jestli berete na bušení srdce,nebo cokoliv na srdce a tlak,tak to brát!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Lidé zlatí,
jak to tady čtu, napadá mě jediné, věřím, že pro mnohé z Vás správné řešení. S velkou pravděpodobností tyto problémy pramení z parazitární zátěže organizmu! Kdo jste blíž Praze nebo Hradci Králové, kontaktujte paní Ivetu Polly Belušovou, je to vynikající terapeutka alternativní medicíny a jsem si jistá, že mnohým z Vás dokáže pomoci.Kdo jste blíž Brnu, kontaktujte paní ing. Hanu Bláhovou.
Obě jsou republikové špičky v oboru a mají i klienty ze zahraničí. Paní Belušová dokáže pomoci navíc i s psychickými problémy.
Já v žádném případě nezatracuji klasickou medicínu, ale v těchto případech, co zde čtu, by alternativa mohla být velmi platná. Upozorňuji ale, že je potřeba makat na sobě, dodržovat doporučení, být trpělivý a pozitivně smýšlející člověk.
Tak to pošlete dál, ať se může pomoct hodně lidem.
Moc Vám všem držím palce, teda vlastně pěsti :-) . Eva
( www.bioara.cz - Iveta Polly Belušová, www.medicelo.cz - Ing. Hana Bláhová)

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Oční masáž

Tato masáž se začíná u kořene nosu. Kdy vedete ukazováčky bez tlaku podél oční kosti a kůže, aniž by došlo k narušení vnějšího a vnitřního koutku oka. Oční masáž se opakuje, v jednom plynulém pohybu, bez nějakého velkého tlaku. Oční masáž se provádí buď jedním prstem, nebo vnitřním okrajem ukazováčku. Oční masáž předchází tvorbě vrásek.

Zdroj: Masáž obličeje

Diskuze

V diskuzi BIOLOGICKÉ HODINY VNITŘNÍCH ORGÁNŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaňková Šárka.

Dobrý den,
prosím vysvětlit pojem "obal srdce" a krev, není to srdce jako takové, co je to ten obal. Tělo by mělo mít od 19 hod do 21.hod večer aktivní právě obal srdce a krev, co se děje v našem těle. Od 21. hodiny jsou v provozu tzv. ohřívače těla. Co to znamená. Mám přítele, kterému se po 9 hodině večerní začlo ozývat srdce, zvýší se mu tlak na 170/91 /a zvýší se mu hodně tep. Už byl u kardiologa a srdce má prý v pořádku. Děkuji Š.Kaňková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Biologické hodiny vnitřních orgánů

Masáž úst

Masáž se provádí pomocí ukazováčku a prostředníčku, tyto dva prsty tvoří tvar „V“. Masíruje se horní a dolní část rtu. Nejprve se masáž provádí pravou ruku a následně levou. Ale pokud rty vytvoří tvar „O“, tak má masáž lepší účinek, protože se zvýší napětí. Cyklus masáže úst trvá 5 vteřin a opakuje se 10 krát.

Zdroj: Masáž obličeje

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kombucha.

Mně vzhledem k rodinné anamnéze doktor doporučil brát MaxiCor s Omega3 mstnými kyselinami, že je to dobré jak na srdce a cévy, tak na cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Allemagne.

Také beru MaxiCor, protože máme v rodině špatný cholesterol; po dvou měsících už mi na testech vyšel dobře, tak ho užívám pravidelně i dál.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Postup při masáži srdce

Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání. Postižený musí ležet na pevné podložce, nejlépe na zemi. Na odhaleném hrudníku vyhledáte uprostřed hrot mečíku hrudní kosti (asi 10–15 centimetrů nad pupkem), dva prsty nad ním položíte hranu své levé ruky, přičemž klečíte skloněni kolmo k tělu postiženého nad jeho hrudníkem. Na položenou hranu dlaně umístíte napříč dlaň své druhé ruky, prsty máte ve vzduchu a ruce jsou ve vzájemném kontaktu s hrudníkem. Nyní pravidelně stlačujete (poměrně prudce) hrudník dospělého postiženého nejméně o 5– 7 centimetrů, a to tak, že po každém stlačení povolíte obě ruce jen tak, aby při pasivním zvedání hrudníku byly stále v kontaktu s jeho stěnou (sledují pohyb). Takto stlačujete hrudník frekvencí 80x za minutu.

Nepřímá masáž srdce u novorozence/kojence: Stejně jako u dospělého musí i dítě ležet na pevné podložce, nejlépe na zemi. Provádí se dvěma prsty – 2. a 3. prst ruky položit do středu hrudníčku asi 1 cm pod spojnicí prsních bradavek a periodicky stlačovat frekvencí 2 stlačení za sekundu, do hloubky asi 4 centimetrů.

Nepřímá masáž srdce u větších dětí: Stlačujeme dolní polovinu hrudní kosti hranou dlaně s nataženými prsty a lokty do hloubky asi 5 centimetrů rychlostí 2 stlačení za sekundu.

Srdeční masáž je extrémně důležitá pro přežití i tehdy, pokud nebudeme provádět dýchání z úst do úst. Začněte s ní ihned po kolapsu. Hrudník se musí až do příjezdu záchranné služby nepřerušovaně masírovat 100x za minutu do hloubky asi 5 centimetrů. Masáž srdce je fyzicky náročná, vhodné je proto střídání, samozřejmě pokud je na místě více lidí.

Zdroj: První pomoc – masáž srdce

Diskuze

V diskuzi BPPV A MASÁŽ ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Je možné po absolvování manévru dle Sémonta - u BPPV jít za 2 dny na masáž zad? Že nemám ležet na zádech v rovině vím, ale co ležení na břiše a absolvování klasické masáže zad u maséra? Díky moc za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze BPPV a masáž zad

Masáž obličeje

Masáž začíná tak, že si dáte pravou ruku přes čelo a jemně ji táhnete. Tímto způsobem se přizpůsobí i obočí. Potom otočíte ruce a to samé provedete i levou rukou. Tlak, který vyvinete, může být silnější nebo slabší, ale závisí na vás. Při masáži spánků si položíte ruce na spánky a děláte jemné krouživé pohyby. Tato masáž je bez tlaku. Masáž spánku vám pomůže zesílit relaxaci.

Zdroj: Masáž obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM PO OPERACI SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Bočková.

Dobrý den, chtěla bych kamarádovi jako dárek koupit Wobenzym. Je dva týdny po operaci srdce - výměna chlopně. Bohužel nikde nevidím, zda je Wobenzym pro tento druh pacientů vhodný. Děkuji za informaci. Bočková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym v tomto případě může pomoci jako podpůrný prostředek při hojení a při posile imunitního systému. V každém případě o záměru užívat Wobenzym musí vědět ošetřující lékař, buď kardiolog nebo praktický lékař. Dávkování v této situaci může být 6 tablet 3 krát denně s délkou léčby alespoň jeden měsíc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Wobenzym po operaci srdce

Masáž hráze videonávod

Zde můžete vidět, jak se provádí masáž hráze.

Zdroj: Masáž hráze

Diskuze

V diskuzi MASÁŽ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pet5974.

Dobrý den,
na masáž prostaty chodím do jednoho salonu (redmassage.cz/masaze… a musím říct, že kromě příjemných a uspokojujících pocitů to mělo vliv i na zdraví. Opravdu mi to pomáhá a i celkově mi dopřává větší uvolnění.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Masáž prostaty

Pomůcky na masáž prostaty

Při masáži prostaty se klasicky se používá prst, lubrikační gely a speciální sexuální pomůcky:

Vibrátor Rocks-Off Rude Boy černý: je tvarovaný pro současné dráždění mužské prostaty (G-bodu) a varlat.

Dildo Nexus Glide: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a anální hráze.

Vibrátor Nexus Max 5: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a varlat.

Zdroj: Masáž prostaty

Diskuze

V diskuzi MASÁŽ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Pokud by to někoho zajímalo, našel jsem článek o nejlepších kapslích/tabletkách na léčbu prostaty.
prostata.regen50-nut…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pet5974.

Zdravím,
já chodím na masáž prostaty do jednoho erotického studia. Jedná se jak o příjemný zážitek, tak i pro zdraví prospěšný. Rozhodně bych o to neprosil přítelkyní, ale takhle anonymně mi to je příjemné. Nechám zde odkaz, kdyby to někdo chtěl zkusit redmassage.cz/masaze…

Zdroj: diskuze Masáž prostaty

Video návod na masáž prostaty

Zde se můžete podívat na videonahrávku masáže prostaty.

Zdroj: Masáž prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,mám časté bolesti na levé straně hrudi .Někdy i v noci kdy jsem v klidovém stavu.Někdy zvažují jestli si mám zavolat rychlou.
.Léčím se se štítnou žlázou,v současné době mi byla změněna terapie.Lékař mi řekl že by se mohla vyvinout z toho angína pectoris.,TSH mám v současné době 0,14.Užívám euthyrox.
PROŽÍVÁM v této době i stresovou situaci,přišlo k úmrtí 2 blízkých osob,jeden z nich byl vnuk.
Děkuji za případnou odpověď.Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

Kdo by neměl jít na masáž karotického sinu?

Pokud máte některý z následujících stavů, neměli byste podstupovat masáž karotického sinu:

  • Srdeční infarkt nebo mozková mrtvice v posledních 3 měsících.
  • Závažné poruchy srdečního rytmu v anamnéze (např. ventrikulární fibrilace nebo komorová tachykardie).
  • Nežádoucí reakce na předchozí masáž karotického sinu.

Možná budete potřebovat další vyšetření před masáží karotického sinu, pokud bude mít lékař nějaké pochybností. Velmi zřídka mohou být tyto příznaky trvalé.

Jak se masáž provádí?

Zde je několik videí, na kterých je vidět jak se provádí masáž krkavice: masírování krkavice video.

Zdroj: Masírování krkavice

Diskuze

V diskuzi POLYFUNKCNÍ NEUROPATIE A MASÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav weigl.

večer před spaním mě často na jedné či druhé noze na nártu více k prstům svědí až pálí kůže nechá se potlumi či odstranit masáží na kterou pravidelně docházím jedná se o limfa masáž nohou děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polyfunkcní neuropatie a masáž

Umělé dýchání a masáž srdce

Dýchání z úst do úst postup

  1. Postiženého položíme na záda na tvrdou podložku, nejlépe na zem. Zezadu podepřeme rukou šíji a zvrátíme hlavu postiženého dozadu (viz obrázek na začátku článku). Prstem prozkoumáme ústa, uvolníme zapadlý jazyk, případně odstraníme překážku blokující dýchací cesty. Zkontrolujeme, zda se dýchání po tomto zásahu spontánně neobnovilo.
  2. Postiženému uzavřeme nos sevřením prsty, hluboce se nadechneme a vdechneme do ošetřovaného. Vdechujte pomalu (vdech trvá 1,5–2 sekundy) a sledujte hrudník postiženého – jeho zvedání svědčí o pronikání vzduchu do plic.
  3. Oddalte ústa a nechte postiženého pasivně vydechnout, což se projeví klesnutím hrudníku. Znovu opakujte. POZOR – vdechujte jen tak silně a tak dlouho, aby došlo ke zvednutí hrudníku. Příliš silný vdech by mohl způsobit vniknutí vzduchu do žaludku a následné zvracení. Jestliže se hrudník nezvedá, hlavu postiženého více zakloňte a znovu 2x vdechněte do jeho úst.
  4. Zkontrolujte tep postiženého na krkavici (největší krční tepně). Pokud tep nahmatáte, ale postižený nezačne sám dýchat, pokračujte v umělém dýchání frekvencí jeden vdech po pěti sekundách (postupujte takto: počítejte pomalu dvacet jedna, dvacet dva, dvacet tři, na dvacet čtyři se nadechněte a na dvacet pět vdechněte do úst postiženého). Dýchání provádějte tak dlouho, dokud nezačne postižený sám dýchat nebo se nedostaví lékařská pomoc.
  5. Pokud na krkavici tep nenahmatáte, připravte se k nepřímé masáži srdce.

Zdroj: První pomoc – masáž srdce

Masáž hráze a těhotenství

Doporučuje se, aby nastávající maminky prováděly masáž přibližně 4–6 týdnů před termínem porodu. Pro některé ženy je to nepřijatelné, takže masáž odmítají provádět, jiné v ní najdou zálibu nebo se pro ně stane sexuální stimulací a tím vlastně jen získají. Pravidelná masáž hráze v oblasti mezi pochvou a konečníkem v pozdním těhotenství je prospěšná při přípravě k porodu. Hráz se stává pružnou a při porodu se dostatečně rozvine. Sníží se tak nutnost nástřihu, což je chirurgický zákrok, který má za úkol zvětšit poševní vchod, a provádí se těsně před porodem hlavičky. Zamezí se jím možnosti vážné trhliny, ke které by při porodu mohlo dojít. Masáž hráze může nastávající mamince přiblížit pocity, které bude mít, až se miminko začne objevovat. Také ji může využít k nácviku uvolnění hráze, které je při porodu tak žádoucí. Objeví-li se výtok, herpes nebo jiný vaginální problém, je dobré s masáží přestat do doby, než se problém vyřeší. Masáž by mohla situaci zhoršit, eventuálně rozšířit infekci. Masáž může provádět nastávající maminka sama nebo společně s partnerem.

Zdroj: Masáž hráze

Masáž varlat

Tady je video, na kterém je vidět masáž na prokrvení varlat.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Tantra masáže

Masáž prostaty se provádí jako součást tantrické masáže, jejíž součástí je uvolňující masáž celého těla, které se tak krásně uvolní a pro tuto masáž připraví. Tantra masáž je unikátním a propracovaným rituálem, vycházejícím z tantrické filosofie a principů, který si získává stále větší oblibu u mužů, žen i párů po celém světě. Je pozvánkou do světa tělesné smyslnosti, něžné péče i vzrušujícího objevování extatických prožitků. Je způsobem, jak vystoupit z hranic každodennosti a plně se oddat přítomnému okamžiku. Tantrická masáž má podobu intimního rituálu mezi dávajícím a přijímajícím, ve kterém se spojují prvky starodávných tantricko-taoistických technik a klasické masáže s osobním přístupem, citlivou pozorností a hlubokými znalostmi práce s energií, které způsobí, že vás tantrická masáž nejen uvolní, ale také naplní vzrušením, něhou i pocitem životní síly a inspirace. Dávající je při ní citlivým průvodcem, který pomáhá přijímajícímu rozvíjet a objevovat vlastní sexualitu.

Zdroj: Masáž prostaty

Jak začít jemnou masáž obličeje?

Položíte si ruce na tvář a jemnými pohyby bez nějakého tlaku si masírujete obličej od ucha ke krku. Po třetím opakování můžete masírovat i ušní boltce, ale jemně, protože masírujete podél ucha. Závisí na tvaru ucha.

Zdroj: Masáž obličeje

Co je masáž krkavice?

Jedná se o postup, který se používá k vyšetření nevysvětlitelných závratí, pádů nebo mdlob. Zahrnuje jemné masírování krční tepny po dobu 5 sekund na jedné straně krku a zároveň sledování srdečního rytmu a krevního tlaku. Váš srdeční rytmus bude monitorován pomocí lepicích snímačů na hrudi připojených k monitoru srdce, a zároveň váš krevní tlak bude měřen pomocí manžety kolem horní části paže. Pokud je test na jedné straně krku normální, pravděpodobně se bude opakovat na druhé straně.

Zdroj: Masírování krkavice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP