Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MAST NA BERCOVÉ VŘEDY

OBSAH

Chlorofylový sprej na bércové vředy

Tak to je určitě dobrá věc, ale většinou se používá až pro epitelizující rány, to znamená, že ta rána už prošla ránou čistící, potom ránou hojící a teď se tvoří nová kůže. Chlorofyl zde pomáhá až v době, kdy už všechny podmínky pro ideální zhojení bércového vředu jsou nastartované. Chlorofylový sprej se dává na méně komplikované bércové vředy. Chlorofyl rozhodně není dobré aplikovat na bércové vředy, které jsou většího rozsahu nebo jsou hlubší, protože zde nepomůže.
 

Zdroj: Bércový vřed

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮKAZ ZTP NA BÉRCOVÉ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Smutná.

Dobrý den,chci se zeptat,jestli mám nárok na průkaz ZTP, když mám celkem často bércové vředy.Je mi 59 let.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte to a uvidíte, jak o vás posudkoví lékaři rozhodnou. Na podání žádosti máte právo, vše je zdarma. Jen musíte zajít na Úřad práce a tam tuto svoji žádost podat. Na tomto úřadu k tomu mají příslušný formulář, který vyplníte. Nezapomeňte věrohodně uvést, jak vám váš zdravotní stav znemožňuje pohyb a proč nezbytně potřebujete průkaz ZTP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průkaz ztp na bércové vředy

Psychika a bércové vředy

V hojení bércových vředů také musí svou roli sehrávat i psychika. Málokdo se přizná k tomu, že má bércový vřed, protože toto onemocnění je většinou ve společnosti spojeno s něčím neestetickým, protože často víme, že ty větší vředy zapáchají a to samozřejmě málokdo přiznává. U žen je to pak skutečně těžký problém. Řešení je, se s tímto stavem co nejdříve smířit a nenervovat se tím, protože psychika souvisí s celkovým hojením. Když budeme vyrovnaní, tak se nám podaří bércové vředy rychleji vyléčit a brzy zase nebudeme pak muset nic řešit.

Zdroj: Bércový vřed

Diskuze

V diskuzi BÉRCOVÉ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

dá se pít pivo na léky detralex občas díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

Taky užívám detralex a občas si dám i pivo a nic mi to nedělá. Když se nebudeš opíjet, tak to klidně můžeš občas dát.

Zdroj: diskuze Bércové vředy

Na co je dobrá kalciová mast

Kalciová mast obsahuje především sůl kyseliny pantotenové, která se používá k podpoře obnovy poraněné kůže nebo sliznice a také na podporu růstu nově tvořené tkáně.

Mast Calcium pantothenicum se používá místně k podpoře hojení a epitelizaci malých poranění, jako jsou například drobná popálení a oděrky a pomáhá také při akné. Dále se kalciová mast uplatní při léčbě podráždění kůže, které vzniklo jako důsledek například nemoci z ozáření rentgenem nebo po nadměrném slunění, tedy popálení od slunce.Také chronické (vleklé) bércové vředy a trhliny v konečníku jdou úspěšně léčit pomocí kalciové masti. Dále se kalciová mast používá pro pravidelné ošetřování prsů u kojících matek a na léčbu poranění a ragád (trhlin) prsních bradavek. I opruzeniny u kojenců se dají léčit pomocí kalciové masti, slouží zde jako prevence a léčba plenkové dermatitidy (opruzení). Pouze na doporučení lékaře se mast používá na ošetření děložního čípku.

Zdroj: Na léčbu pokožky zkuste kalciovou mast

Diskuze

V diskuzi VÝROBA A POUŽITÍ MASTI A OBKLADŮ Z KONOPÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Molinová.

Dobrý den prosím o popis výroby a použivání mastí a obkladů z konopí na bércové vředy.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba a použití masti a obkladů z konopí

Protizánětlivá mast na šlachy

Výrobky z léčivého konopí jsou známé již mnoho let. Masti z této rostliny obsahují aktivní látky zvané cannabinoidy, které vykazují hojivé a zklidňující účinky, navíc s působením proti bolesti. V ČR je dostupná konopná mast Carun, která je registrována jako zdravotnický prostředek, což by mělo zaručovat vyšší účinnost než u kosmetických prostředků. Účinek masti Carun se připisuje obsahu výtažku z celé rostliny konopí druhu Cannabis sativa. U nás je zcela legální, jelikož odrůda obsahuje méně než 0,3 % látky THC (tetrahydrocannabinol). Konopí je oblíbeným prostředkem u jedinců s bolestí kloubního preparátu či zánětem šlach, pomáhá i při různých poraněních a odřeninách. Další možné využití masti: na různé kožní obtíže, akné, opary, opruzeniny, lupénku, mykózy, suchou a podrážděnou pokožku, atopický ekzém anebo bércové vředy či popáleniny.

Zdroj: Protizánětlivá mast

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Nedvěd.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám po tátovi křečové žíly a začínají se mi dělat bércové vředy. Mám díru v noze. Jakou máte ordinační dobu? Děkuji Radek Nedvěd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Fakultní poliklinika se nachází na adrese Karlovo Náměstí 32, budova C2 3. patro. Mají zde otevřeno od 7 do 15 hodin. Bližší informace můžete dostat na telefonu č. 224 966 740 (kartotéka).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní karlovo náměstí

Bércové vředy a nejmodernější metody léčení

V léčbě bércových vředů velice pomáhají, zvláště poslední dobou, speciální obvazy. Jsou to terapeutické obvazy na tak zvané vlhké hojení. Tyto obvazy na bércové vředy mají antiseptické schopnosti a díky tomu dokáží zvládnout lokální infekci a zároveň dokáží snížit množství bakterií v otevřeném vředu. Během léčení bércového vředu je nezbytné udržet v okolí rány sterilní vlhko, protože se přišlo na to, že díky tomuto vlhkému prostředí se bércové vředy hojí podstatně rychleji a to až o 40%. Ovšem zapomeňte na domácí léčení bércových vředů pomocí navlhčeného obvazu a igelitové tašky, protože ve vlhkém prostředí se snadno přemnoží jedovaté bakterie, které pak napadnou vaši nohu, a nebude jiné cesty, než ji uříznout! Bércového vředu se dá dobře zbavit, právě bandážováním nohou se  zmíněným profesionálním antiseptickým obvazem na bércové vředy. Obvazů na bércové vředy je v lékárně k dostání mnoho druhů, ale chtějte jen antiseptické obvazy, neboli baktericidní, obvazy které nějakým způsobem ničí bakterie, snižují množství bakterií v ráně a zároveň mají schopnost tu ránu čistit a zadržovat vlhkost.
 

Dále je třeba pro úplné vyléčení bércového vředu zhubnout. Bez zhubnutí nepůjde bércový vřed vyléčit, protože tuk brání správné cirkulaci krve, což znemožní následné zlepšení. Od doktora bychom měli vědět, co naše bércové vředy způsobuje a mělo by nám být jasné, proč bércový vřed vznikl, protože jen tak dosáhneme jeho úplného vyléčení. Některé bércové vředy lze odstranit konzervativně to znamená, zdravou životosprávou, používáním bandáží nebo punčoch a samozřejmě užíváním podpůrných léků. Bércové vředy jdou také léčit chirurgickou cestou, ale takto se řeší jen minimum případů. 
 

Zdroj: Bércový vřed

Bércové vředy, proč právě já?

Většinou, když člověka něco takového potká, tak si říká, proč zrovna já, co jsem dělal špatně, že mám tyhle bércové vředy. Bércové vředy vznikají jednak jako dědičné onemocnění, ale zároveň i jako důsledek špatného životního stylu. První věc je pochopitelně ta genetická vada, tam to sami nemůže příliš ovlivnit, můžeme pracovat na tom, aby ten vřed nebyl tolik problematický snížením možnosti jeho vývoje nebo jeho rozsahu. U bércových vředů genetika hraje velkou úlohu, a pokud víme, že někdo z našich předků měl nějaké problémy s cévami nebo dokonce přímo měli bércový vřed, tak už dopředu zjišťujeme informace a hledáme možnosti, co bychom proti tomu mohli dělat. Jednou z takových možností je to, že navštívíme cévního lékaře, který nám řekne, v jakém stavu jsou naše cévy a jaký je tam případný problém. Dalším krokem proti vzniku bércového vředu je dodržování zdravého životního stylu, především si hlídáme svojí optimální váhu a nekouříme. Pokud dopředu víme, že nám hrozí v pozdějším věku bércové vředy z genetických příčin, tak bychom měli podle toho vybírat i své zaměstnání, které by mělo být bez dlouhodobého stání nebo sezení.
 

Zdroj: Bércový vřed

Poradna

V naší poradně s názvem JAK TO VLASTNĚ JE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Akcina.

Jak tomu mám rozumět? V úvodu se píše, že:
Kostival neboli Symphytum officinale je používán na kůži k léčbě ran a snižuje záněty výronů a zlomenin.

A dále mj:
Nikdy nepoužívejte kostival na porušenou kůži.

Celé toto čtení je velmi nevěrohodné. Jinde se píše, že se kostivalem léčí i bércové vředy a jiné otevřené rány.

Tak, jak to vlastně je??!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kostival, respektive látky v něm obsažené, se nesmí dostat do krevního oběhu. Proto je v článku správně uveden zákaz jeho použití na otevřené rány a na popraskanou pokožku. Malá část těchto nebezpečných látek se dostane do krve i skrz neporušenou kůži. Velké množství těchto látek uvnitř těla pak může poškodit játra, bez kterých se nedá žít.
Kostival je prospěšný při procesu hojení pokožky, a používá se na zhojené rány. Nejlepším ukazatelem, kdy je možné bezpečně použít mast kostivalu, je okamžik přirozeného oddělení strupu od pokožky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak to vlastně je?

Kalciová mast na akné

Kalciová mast urychluje hojení a zklidňuje podrážděnou kůži, proto je vhodná při léčbě akné.

Zdroj: Na léčbu pokožky zkuste kalciovou mast

Koňská mast versus kaštanová mast

Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Náplavová.

Vážený otče
mám na Vás prosbu o pomoc při odstranění vody v těle která se tvoří
mému 94 letému tatínkovi. Dle lékařů je to důsledkem srdce ,které již v jeho
věku tak dobře nepracuje. Na odvodnění mu předepsal pan doktor furon a
na ředění trombex . Tento lék dostal po lehké mozkové příhodě. Jinak je tatínek
zdráv a ráda bych mu nějak pomohla. Vařím mu čaj z kopřiva a přesličky ale
moc to nezabírá.
Moc Vám děkuji za radu .
Pán Bůh ať Vám žehná.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Novák.

Dobrý den, prosím o radu jak na bércové vředy. Vyhojili jsme jeden bolák na vnější straně kotníku, na vnitřní straně stále zůstává cca 6x8cm, rána mokvá, po ošetření malého defektu na vnější straně lýtka brilantinou cca 1 cm2, tak pod tímto defektem zrudla kůže jako popálená, mokvá, protečou až do boty i kompresní obvazy, bojíme se nového vředu opět na zahojené vnější straně kotíku. Děkuji Petr Novák Zlín - Kostelec

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Diskuze

V diskuzi VIŠŇOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hrozová.

Nikde nemůžu sehnat višňovou mast samé balzámy a hovadiny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil Veselý.

Mast je běžně v každé lékárně pod názvem Višněvského balzám

Zdroj: diskuze Višňová mast

Cena

Černou mast je možné koupit v lékárně, stojí cca 30 Kč.

Černá mast

Zde můžete vidět cenu černé masti.

Ichtyolová mast

Zde můžete vidět cenu Ichtoxylu.

Višňák

Zde můžete vidět cenu Višněvského balzámu.

Zdroj: Černá mast na záněty

Smrková mast – kde koupit

Smrkovou mast lze koupit zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Kalciová mast – cena

Kalciová mast je volně prodejná. Zde je uvedena cena, za kterou lze kalciovou mast koupit na internetu: kalciová mast cena.

Zdroj: Jak působí kalciová mast

Kaštany a nebezpečí

Plody kaštanů jsou pro člověka jedovaté, proto ani mast a ani takto vyrobenou kaštanovou tinkturu nikdy nekonzumujeme!

Zdroj: Kaštanová mast

Pryskyřičná mast

Tradiční receptura masti je jen z pryskyřice, bez jehličí. Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Použití

Višněvského balzám se používá na:

  • dezinfekci
  • léčbu zánětu
  • kožní záněty
  • záděry nehtů
  • akné, nežit (furunkl, karbunkl), komedon
  • absces
  • flegmónu
  • nežit
  • zánět podpažních žláz (hidrosadenitis axillaris)
  • zánět křečových žil (varikoflebitis)
  • infikované kožní vředy

Zdroj: Višněvského mast

Použití

Černá mast se používá na kůži k léčbě infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Zdroj: Ichtyolová mast


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP