Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MAST S KORTIKOIDY BEZ PREDPISU

OBSAH

Bezpečnost kortikoidů

Ještě malá odbočka ohledně té kortikoidní masti, protože zde panuje taková utkvělá představa, že kortikoidy jsou obecně škodlivé a měli bychom se jim vyhýbat. Každý lék se musí použit v pravou chvíli, zbytečně nebo nadbytečně je používat, je určitě špatné. V tomto případě, kdy je opravdu bodnutí hmyzem nepříjemné, je tam otok a zarudnutí a namažeme si to jenom párkrát za týden, tak jsou kortikoidy obsažené v masti naprosto neškodlivé. Pravidelné a dlouhodobé užívání kortikoidů je možné jen po poradě s lékařem, protože kortikoidy škodí jen při dlouhodobém a pravidelném užívání.

V lékárně je k dispozici volně prodejná mast s kortikoidy Hydrocortison. Tady se můžete podívat jak vypadá a kolik stojí: mast s kortikoidy bez receptu cena.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

je možné koupit antibiotika bez lékařského předpisu nebo který lékař mi je může předepsat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Antibiotika jinak než na předpis koupit nejdou. Předepsat je může kterýkoli doktor, i praktický lékař. Na svědění penisu zpravidla antibiotika nepomůžou. Na to se předepisuje mast s kortikoidy, která nepříjemné svědění rychle odstraní. Doporučuji nestydět se a zajít ke kožnímu lékaři, nežli se snažit o samoléčbu ATB.

Zdroj: diskuze Svědění penisu

Co jsou kortikoidy

Kortikoidy v lécích jsou uměle vyrobené chemické látky. Jedině v našem těle lze nalézt přírodní kortikoidy. Přírodní kortikoidy produkuje jen kůra lidských nadledvinek a nazývají se kortikosteroidy. V žádné z bylin, kromě brambor nelze přírodní kortikoidy nalézt. V domácích podmínkách ale není možné vyrobit si domácí mast s domácími kortikoidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ševčíková Zdenka.

Prosím , může člověk který bere kortikoidy, měl metastáze řídit automobil? On mi tvrdil že mu lékařka řekla že může, ale nyní dostal vyrozumění, o odebrání řidičského průkazu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kortikoidy co to je

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NÁRTECH A NOHOU, V LÉTĚ ZHORŠENÍ POTÍŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Havlíčková.

Dobrý den. Po 50. roce věku hlavně v letním období trpím svědivými ataky hlavně na nártech nohou, lehce na nártech rukou. Kožní lékař předepisuje kortikoidy, které zmírňují projevy boláčků poškrábané kůže. Praktický lékař nasadil léky na žilní nedostatečnost. Nepocítila jsem změnu k lepšímu.
Dočetla jsem se na netu, že příčinou může být i jaterní nedostatečnost nebo další příčiny.... Jak si mohu sama pomoci?
Děkuji za odpověď , kdo má nějakou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Používejte dále předepsanou mast s kortikoidy a přidejte k tomu lék Claritine tablety, který utlumí svědění a pomůže předejít opakování svědivých ataků. Claritine užívejte vždy od jara jako prevenci. Lék je volně prodejný v lékárnách a je možné ho užívat dlouhodobě. Také si nechte průběžně měřit hladinu krevního cukru, pro vyloučení diabetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nártech a nohou, v létě zhoršení potíží

Kortikoidy a alkohol

Léčba kortikoidy představuje pro organismus velkou zátěž, z tohoto důvodu se konzumace alkoholu nedoporučuje.

Zdroj: Kortikoidy a oči

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaKruzikova.

Dobrý večer měla bych prosbičku mám syna a ten trpí na zapareniny v trislech co by jste my na to poradily děkuji za brzkou odpověď hezký večer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při častých zapařeninách v tříslech je nutné dodržovat intimní hygienu. To znamená po každé stolici umýt konečník a jeho okolí mýdlem a důkladně vysušit ručníkem. Třísla taktéž alespoň jednou denně umýt mýdlem. Pro léčbu současných opruzenin požádejte dětského lékaře o předpis na mast Belogent, kterou pak použijte na postižená místa po dobu 7 dní. Mast obsahuje antibiotikum s kortikoidy. Jako prevenci před opakováním opruzenin zvolte pro syna vhodné spodní prádlo, které zamezí tření pokožky. Nejlepší jsou slipy, které by měly být každý den čisté.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Infuze s kortikoidy

To samé jako u injekce s kortikoidy platí i u infuze. Jedná se o život ohrožující stav, a tudíž by požití alkoholu mohlo mít fatální následky.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPARENY ZAREZ V PODBRISKU- PREVISLE BRICHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Prosim, poradte uz si nevim rady. Mela jsem malinko zapareni v podbrisku namazala jsem to gencianovou vodickou, ale tim ze mam previsle brisko, tak se to potilo, tak jsem dala polstarek a prelepila naplasti. kdyz jsme tu naplast odlepili, tak se mi udelala dalsi zaparka a uz nevim cim ji lecit. V lekarne mi poradili imazol,ale nepomohlo, tak jsem umyla hermankem a susila, jenze kdyz chodim, tak se to stale zaparuje, nevim si rady cim mazat, nepomohlo by noviko. Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na opruzeniny pod prsy a také mezi stehny je nejlepší krém Bactroban. Bactroban Cream je na lékařský předpis a vydrží hodně dlouho. Stačí namazat dvakrát denně po dobu tří dní a opruzenina je pryč. Požádejte svého praktického lékaře o předpis. Mast obsahuje mimo antibiotik také kortikoidy a proto není vhodná k dlouhodobému používání. Vždy jen několik dní a dost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Mast s kortikoidy

Při aplikaci kortikoidů na kůži v podobě mastí platí, že jsou vstřebávány více. V žádném případě si neměňte dávkování kortikoidů. Vždy důvěřujte lékaři, protože nikdy nevíte, v jaké míře různé kortikoidní molekuly působí. Pokud se u vás objeví zvlášť závažné nežádoucí účinky při používání kortikoidů, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře. Ten odborně posoudí váš stav a v případě potřeby dávkování upraví. Kortikoidní léky mají výrazné účinky a pomáhají často tam, kde jiná léčba selhává. Bez nich se proto často neobejdeme, ale měli bychom znát i jejich nežádoucí účinky.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Diskuze

V diskuzi VIŠŇOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hrozová.

Nikde nemůžu sehnat višňovou mast samé balzámy a hovadiny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil Veselý.

Mast je běžně v každé lékárně pod názvem Višněvského balzám

Zdroj: diskuze Višňová mast

Léková forma

Ophthalmo-Septonex 1 mg/g oční mast je mast k desinfekci očí bílé až nažloutlé barvy. Ophthalmo-Septonex 1 mg/g oční mast je k dostání v lékárně jako hliníková tuba zabalená v kartonové krabičce. Velikost balení je 5 g oční masti. Ophthalmo-Septonex 1 mg/g oční mast se dá koupit volně v lékárně bez lékařského předpisu. Jak se pohybuje její aktuální cena se je vidět tady: Ophthalmo-Septonex 1 mg/g oční mast cena. Doba použitelnosti je 3 roky, ovšem po prvním otevření je třeba obsah spotřebovat nejdéle do 4 týdnů. Nejlepší způsob uchování je při teplotě od 5 do 25 °C.

Zdroj: Ophthalmo-Septonex mast recenze

Kortikoidy, co to je?

Kortikoidy jsou syntetické látky s vystupňovaným protizánětlivým účinkem a jsou v medicíně používány již několik desítek let. Kortikosteroidy působí po celkovém podání (například ústy či formou injekce) nebo po podání lokálním, a to buď na sliznici, nebo na kůži (kortikosteroidní dermatologika). Když se kortikoidy aplikují na nosní sliznici, tak mají výrazný protizánětlivý účinek, snižují překrvení a vedou ke snížení sekrece. U neinfekčních onemocnění, například u alergické rýmy, kortikoidy mají účinek nejen léčebný, ale při včasném podání též účinek preventivní.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fruhaufova.

dobrý den,
nakazila jsem se svrabem v jednom nejmenovanem masážním zařízení.. Bohužel to že to je svrab mi pan dr potvrdil až po týdnu, kdy už jsem byla osypaná úplně všude s obrovskou alergickou reakci na parazita samotného. Dostala jsem mast INFECTOSCAB která mi nepomohla a zabraly až kortikoidy. Udělala jsem doma totální deratizaci ale bohužel po 14 dnech se svrab objevil i u zbytku rodiny (2malé deti a manžel) dostaly stejnou mast a já také aby jsme to tedy zničily v rodině. Opět jsem udělala optření k tomu určená nic méně i na sobě i na dětech pozoruji že se nám pupínky objevují pořád. Byt se snažíme dodržovat maximální hygienu mám pocit že i když jsme mast aplikovaly už 2x že to nepomohlo..
Ráda bych věděla jestli přísady k domácí masti seženu v každé lékárně a zajímalo by mne v jakém momentě jsme nejvíc infekčí, pan dr totiž tvrdí že po aplikaci INFECTOSCABU už infekční nejsme čemuž mám problém věřit..
děkuji za odpověd..
Eva F

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Infectoscab je to nejúčinnější, co na trhu existuje proti svrabu. Není třeba doplňovat léčbu o další masti. Mast usmrtí narozené roztoče, ale nymfy se můžou dále vyvíjet do nových roztočů. A právě tím, jak svrab umírá pod kůží, způsobuje svědivé záněty, které vypadají, jako by se svrab znovu vracel. Vydržte proto v léčbě od svého lékaře a používejte jen Infectoscab podle jeho pokynů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Kdy je lepší injekce

S lokálními kortikoidy není takový problém jako s celkově podávanými (tabletami či nitrožilní aplikací). Problém bývá s vysazováním léku, kortikoidy si tvoří tělo v nadlevinách, a jakmile začnou být podávány „zvenku“ (tablety, nitrožilní aplikace), tělo vlastní výrobu kortikoidů utlumí a chvíli pak trvá, než ji po vysazení zase nastartuje. Proto když se podávají kortikoidy dlouhodobě, musí se vysazovat postupně, ne ukončit léčbu ráz na ráz ze dne na den.

Kortikoidy jsou takzvané stresové hormony, jako léčiva mají celkem široké spektrum použití, ale v zásadě se podávají především při alergiích a autoimunitních chorobách, tlumí imunitu a imunitní reakce. A to je obvykle důvod jejich podávání – u alergií je potřeba tlumit reakci organismu na alergen, u autoimunitních onemocnění se pak potlačují projevy. Takže v podstatě příčinu problémů přímo neřeší, jen korigují reakci těla.

S kortikoidy je to složitější, umějí být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Nicméně u krátkodobého lokálního podávání ve formě masti se jejich nežádoucích účinků nemusíte bát, ale také není vhodné kortikoidovou mast používat jako lék první volby.

Injekce jsou podávány v akutních případech nebo dle indikace lékaře, a to individuálně. Krátkodobě často zabrání rozšíření problému a velmi rychle zabírají. Pokud používáte kortikoidovou mast, tak ji na svého psího miláčka aplikujte v rukavicích.

Zdroj: Prednison pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosim zná někdo přesné dávkováni na smrkovou mast Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příprava smrkové masti je jednoduchá. Nejdříve si připravíte nasycený olej a to tak, že do dvou třetin uzavíratelné sklenice vložíte kusy smrkové smůly, které zalijete do plného obsahu sklenice oblíbeným olejem, uzavřete a uchováte při teplotě 40 až 50 stupňů Celsia, dokud se smůla do oleje nerozpustí. To může trvat i několik dní. Pomoci smůle v rozpouštění můžete častým zatřesením se sklenicí. Nasycený olej pak smícháte s včelím voskem v poměru 2 lžíce vosku na 230 ml nasyceného oleje a přivedete k teplotě, kdy budete moci smíchat olej s voskem dohromady, obvykle 50 °C. Pak hned ještě teplé slijete do sterilní skleněné uzavíratelné nádoby, kterou uzavřete až po vychladnutí obsahu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mast

Název přípravku

Ophthalmo-Septonex 1 mg/g oční mast. Často se setkáváme s chybným označením Optalmoseptonex mast.

Zdroj: Ophthalmo-Septonex mast recenze

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Mělo by platit:

  • Kortikosteroidy jsou hormony z kůry nadledvinek a jsou to přírodní látky.
  • Kortikoidy jsou synteticky (uměle) připravené látky se stejnou strukturou, jako kortikosteroidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Injekce s kortikoidy

Alkohol dráždí dechové centrum a u astmatiků může způsobit dýchací potíže. Dát si občas jednu skleničku samozřejmě nevadí, ale při kombinaci kortikosteroidů a alkoholu buďte hodně opatrní, zvlášť pokud by se jednalo o kortikosteroidy v injekcích. Zde se jedná o akutní stav, který je životu nebezpečný a požití alkoholu je velkou zátěží pro organismus.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP