Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MED S ČESNEKEM

OBSAH

Cibulovo-česnekový sirup

Cibulovo-česnekový sirup není zrovna delikatesa, ale na druhou stranu, neskládá se z ničeho nezdravého ani nedobrého.

Účinky

Dokáže vyléčit kašel, pomáhá při bolestech v krku a jiných obtížích. Dávat ho můžete dětem od šesti měsíců, horní věková hranice není nijak omezena.

Dávkování

Dávkujte po lžících – dospělí tři, děti jednu až dvě lžíce po jídle. Sirupu si udělejte tolik, abyste jej mohli konzumovat jeden až dva týdny, a to minimálně pět vrchovatých lžic denně.

Recept

Ingredience: cibule, česnek, cukr

Postup: Cibuli nakrájejte na dva centimetry široká kolečka, česnek oloupejte a pomačkejte. Promíchejte cibuli s česnekem. Část směsi dejte do vyšší sklenice či misky a posypejte ji cukrem. Tento postup prokládání cibule, česneku a cukru opakujte, dokud sklenici nebo misku zcela nenaplníte. Nádobu uzavřete a dejte ji do chladu a do tmy odpočívat. Bude potřeba vyčkat alespoň 24 hodin, aby cibule s česnekem pustily šťávu.

Zdroj: Česnekový sirup

Poradna

V naší poradně s názvem POLEPTÁNÍ ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Varuji před "léčbou česnekem"přečetla jsem si tady na webu jak je to úžasný prostředek měla jsem na noze malou bradavičku večer jsem na ní dala plátek česneku který byl chvíli v octě tak jak radili a ráno jsem se nestačila divit rudý puchýř jak pětikoruna bolest a pálení dnes 3 den a stav stejný,takže asi návštěva kožaře,už se těším jak mi vynadá...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jasně, co pomůže jednomu, tak druhému už nemusí, to je základní pravidlo přírodní léčby. Nyní víte, že tudy cesta nevede a o to více budete moci důvěřovat konzervativní léčbě, kterou vám naordinuje lékař. Ve vašem případě bych nechal zahojit podrážděnou pokožku od česneku po dobu dvou týdnů a pak bych zkusil na bradavici aplikovat lék Doufilm, který vás bradavic zbaví do jednoho měsíce. Doufilm je možné koupit v lékárně bez lékařského předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poleptání česnekem

Škvarková pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 kg škvarků, 6 stroužků česneku, 2 naložené okurky, 1 špetka pálivé papriky, 1 lžička hořčice, 1 špetka soli

Postup: Škvarky umeleme ve strojku na maso. Přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, sůl a hořčici podle chuti. Vše promícháme a dáme vychladit. Škvarkovou pomazánku s česnekem podáváme s čerstvým chlebem.

Zdroj: Škvarková pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.

U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.

Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.

Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.

Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba bradavic s česnekem

Vajíčkové jednohubky s česnekem

Suroviny:

  • 2 vejce
  • sůl
  • 70 g másla nebo margarínu
  • 1 střední cibule
  • 120 g strouhaného sýra
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

Postup:

Vejce a sůl rozšlehejte. Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibulku. Přidejte vajíčka a míchejte až do ztuhnutí. Do vychladlých vajec přidejte česnek a sýr. Připravenou pomazánku servírujte na pečivu nakrájeném na kolečka. Můžete dozdobit klobáskou nebo kouskem červené papriky.

Zdroj: Recepty s česnekem

Poradna

V naší poradně s názvem CITRÓN S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

To myslíte vážně, přidávat k citrónu a česneku Alpu? Je to sice bylinný roztok, ale určený k masážím a ne k pití! Jiné podobné recepty Alpu neuvádějí...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Marto, pro vnitřní užívání bude vhodnější nahradit Alpu vodkou. Tato přísada je použita především jako macerační činidlo (navazuje na sebe léčivé látky) a také jako konzervant celé směsi, aby byla déle stabilní. Díky za Vaši připomínku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citrón s česnekem

Pečené brambory s česnekem

Suroviny:

  • 150 g nivy
  • 10 ks brambor
  • sůl
  • barevný drcený pepř
  • 2 stroužky česneku
  • sušená petrželka
  • olej

Postup:

Brambory dobře omyjte pod tekoucí vodou, nejlépe použijte k vydrhnutí nečistot kartáček. Česnek oloupejte a prolisujte. Různé druhy pepře nadrťte, můžete ale použít i hotovou směs koření, kde najdete již několik nadrcených druhů. Plech potřete olejem. Každý brambor nařízněte nožem do kříže tak, aby nepraskl, ale abyste do něj mohli vetřít česnek, sůl a drcený pepř. Ingredience do vyříznutého prostoru natlačte nožem. Můžete přidat i trochu sušené petrželky. Brambor lze rozkrojit i podélně na půlku a česnekem potřít rozřízlou stranu a posypat kořením. Brambory pečte v silně předehřáté troubě cca 45 minut. Asi 5 minut před dokončením posypte brambory nastrouhanou nivou, aby se sýr stihl rozpustit. Brambory podávejte ihned po upečení.

Zdroj: Recepty s česnekem

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

Vážený pane.
S podobným problémem se "potýkám" již roky a stále se stejným výsledkem.Možná to bude tím,že se tady pěstuje nebo dováží podobný šmejd-jako např. česnek ze Španělska nebo Číny-který za nekřesťanské peníze kupujeme.Já jsem na křenu dost "ujetý" ale to co se tady prodává v poslední době je šmejd nejhoršího zrna,ještě před nějakými deseti roky se nastrouhaný křen,uložený ve sklenici v lednici mohl pálivý konzumovat ještě po několika dnech a dnes jej druhý den můžu vyhodit.Ač jsem se ptal několika lidí co s tím udělat,tak jako odpověď bylo pokrčení ramen.
Velice rád bych získal nějakou zaručenou radu,jako vy !!!! a za tu předem moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolina.

Dobrý den, ano je to přesně tak jak uvádíte i mě se to stávalo s kupovaný křenem a česnekem, nyní mám svůj Křen domácí, je to plevel tak ze ho kam ho dáte tam poroste, ale síla toho křenu se nedá popsat.

Zdroj: diskuze Křen

Použití česneku v kuchyni

Česnek představuje sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Zbytečně se neříká, že je česnek základem většiny jídel. Kromě specifické chuti má také schopnost podtrhnout a zvýraznit chutě jiných ingrediencí. Česnek může být v pokrmech buď hlavní přísadou, například v česnekové pomazánce, česnekové polévce, nebo se využívá ke zvýraznění jiných chutí, například pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.

A protože sychravé počasí už na sebe nenechá dlouho čekat, nechte se inspirovat několika našimi recepty s blahodárným česnekem.

Zdroj: Recepty s česnekem

Poradna

V naší poradně s názvem MEDVĚDÍ ČESNEK - PĚSTOVÁNÍ A ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Metela.

Dobrý den,četl s,že česnek není moc vhodný při dně,ale nevím jak je to s medvědím česnekem,kolik obsahuje purinu a jestli je vhodný,prý je výborný antioxydant,děkuji za odp..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někteří zastánci česneku prohlašují, že česnek pomáhá léčit artritidu a dnu, ale není k dispozici žádný vědecký důkaz, který by dokazoval tato tvrzení. Třebaže česnek nemusí skutečně léčit dnu, tak určitě nebude zhoršovat tento stav. Není známo, že česnek způsobuje zánět, který je primárním viníkem komplikací těch, kteří trpí artritidou a jejími různými formami, jako je dna. A jak je to s puriny? 100 gramů česneku obsahuje 17 miligramů purinů. Česnek tedy patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a vzhledem k tomu, že česnek používáme k dochucení pokrmu a zkontumuje se jen malé množství, tak jeho použití nijak neovlivňuje průběh dny. S medvědím česnekem je to podobné. Bez obav ho použijte, i když se léčíte se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Česnek medvědí

Pečené brambory s česnekem

Ingredience: 6 stejně velkých brambor, 4 jarní cibulky, 1 palička česneku, 50 g slaniny, 1 lžíce olivového oleje, sůl, zakysaná smetana, pepř, jedna lžíce nasekané pažitky, 150 g strouhané goudy, strouhaný muškátový oříšek

Postup: Omyté brambory rozpulte a vydlabejte, takto připravené brambory vymažte olejem s česnekem a solí. Najemno nasekejte další česnek. Cibulku nakrájejte a poduste na olivovém oleji, přidejte pokrájený česnek, vmíchejte zakysanou smetanu, pažitku a 2/3 nastrouhaného sýra, osolte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Touto směsí naplňte vymazané brambory. Troubu předehřejte na 225 °C. Nakrájenou slaninu dejte na brambory a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut. Trochu pracnější recept, ale výsledek je fantastický.

Zdroj: Pečené brambory

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÉ ÚČINKYCITRON,ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Švecova Romana.

dobry den ,mám vysoky cholesterol a slyšela jsem že citronova štava ma ucinny vliv na snížení,mužete mi poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.


Hezký večer,

takže od ledna se stravuji převážně syrovou stravou tzn. syrová zelenina, ovoce, štáva
z citronu s olivovým olejem a i česnekem a cholesterol mě klesl ze 7 na 4.2, ostatní krevní rozbory naprosto vynikající.. prý jako miminko :) ...

Zdroj: diskuze Léčivé účinkycitron,česnek

Česnekový dip

Suroviny:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 Lučinu
  • sůl, pepř
  • pažitka

Postup:

Všechny uvedené ingredience smíchejte dohromady a podávejte k masu. Uvidíte, jak tento snadno a rychle připravený dip dokáže pozvednout chuť vašeho pokrmu. Je to úplně jednoduché, ale opravdu moc dobré.

Zdroj: Recepty s česnekem

Diskuze

V diskuzi S ČESNEKEM OPATRNĚ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Isabelle.

Česnek ma sice priznive antibakterialni ucinky, ale k pokožce je velmi agresivni, proto doporučuji aplikovat spiš lokalne (na akne), nez jako masku na celou pleť. Nebo když na celou tvar, tak jen na velmi kratkou dobu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze S česnekem opatrně!

Domácí léčba - česnek s medem

Velmi intenzivní léčivý účinek má spojení medu s česnekem (2 lžičky medu, 2 rozdrcené měsíčky česneku), stroužky česneku prolisujete a naplníte jimi do půlky malou sklenici, zalijete až po okraj medem a necháte do druhého dne odstát. Užívejte 2x denně jednu čajovou lžičku a sami uvidíte, jak se vám zlepší imunita.

Ale nesmíme samozřejmě opomenout vynikající kombinaci medu a česneku při přípravě masitých pokrmů. Medovo-česnekové marinády na nejrůznější masa jsou prostě výborné. Kombinace medu, česneku a kvalitního koření se spojí ve vynikající, lehce pikantní chuť.

Suroviny:

  • 60 ml medu
  • 1 cibule nakrájená hodně nadrobno
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kvalitní sojové omáčky
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
Postup:

Všechny suroviny smíchejte nebo je také můžete rozmixovat v mixéru. Hotovou marinádou pak potřete maso (například kuřecí či vepřové) a nechte v chladničce minimálně hodinu, ale klidně i déle. Marinované maso si buď připravte na zahradním grilu, nebo jen doma na pánvičce.

Zdroj: Recepty s česnekem

Vaření s česnekem

Při přípravě potravin dělá chuť česneku doslova zázraky. Chuť a ostrost syrového česneku se liší v závislosti na odrůdě. Všechny druhy česneků při vaření změknou. Česnek můžeme přidávat do polévek, dušených i smažených pokrmů. Zkuste ochutnat: celé stroužky osmažíte na olivovém oleji s trochou soli a pak jimi potřete topinku.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Diskuze

V diskuzi POPÁLENINY ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobrý den.
někde jsem četla jak na bradavice platí česnek s octem tak jsem si to na noc dala a ráno jsem měla kůži uplně bílou a zcvrklou. Poradíte mi c s tím? Zmizí to samo? Myslím tu kůži...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popáleniny česnekem

Brynzová pomazánka s česnekem

Ingredience: 200 g brynzy, 100 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, mletý kmín, sůl

Technologický postup: Brynzu promícháme se změklým máslem, přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, promícháme. Dochutíme sladkou mletou paprikou, kmínem, solí a vše důkladně promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Brynzová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrubeš.

Mohu při tom zeleninu a ovoce v malém množství:
červená řepa 1x za 14dní
1/2 pomela 1x za měsíc
citron jen do čaje
mandarinky občas
avokádo s česnekem pomazánka na chleba občas
nealko pivo
zázvorový čaj občas
mléčné výrobky
kyselé zelí pro chutˇ


Děkuji a přeji hezký den Hrubeš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechte pomelo a nahraďte ho mandarinkou nebo pomerančem. Warfarin se nemá rád s grepy a pomelo je takový pologrep. Jinak vše co píšete můžete konzumovat v uvedeném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Česneková pomazánka

Suroviny:

  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 měkké sýry
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • tvrdý sýr
  • pepř, sůl

Postup:

Oloupejte česnek a rozdrťte ho, přidejte 2 tavené sýry, trochu majonézy (nebo tatarky) a 2 lžíce pomazánkového másla. Můžete přidat i na jemno nastrouhaný tvrdý sýr. Pomazánku nezapomeňte osolit a dle chuti můžete i opepřit. Pořádně zamíchejte a servírujte například na kolečkách rohlíku.

Zdroj: Recepty s česnekem

Tipy

Langoše se potírají prolisovaný česnekem, kečupem a sypou strouhaným sýrem (eidam, ementál, a podobně). Existují ale i jiné varianty. V Maďarsku je najdete i s lečem nebo šunkou. Sladké varianty se doplňují zakysanou smetanou, tvarohem, nebo jogurtem, k tomu se sypou skořicí a cukrem. Také chutnají zajímavě potřené marmeládou nebo Nutellou, což ocení hlavně děti.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1/2 celeru, 1 menší mrkev, 100 g tvrdého sýra, čtyři stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli

Postup: Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby neztmavl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Zdroj: Celerová pomazánka

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Postup přípravy chilli con carne

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Pak si připravíme pánev (nebo hrnec) s olejem, na němž si zpěníme cibuli spolu s jemně posekaným česnekem a kmínem. Poté přidáme maso a vše prudce orestujeme.

Na pánev přidáme rajčata i se šťávou a dochutíme to třtinovým cukrem, solí a chilli. Směs s masem se 10 minut podusí a na závěr se přidají scezené fazole.

Zdroj: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP