Cibulovo-česnekový sirup není zrovna delikatesa, ale na druhou stranu, neskládá se z ničeho nezdravého ani nedobrého.
Účinky
Dokáže vyléčit kašel, pomáhá při bolestech v krku a jiných obtížích. Dávat ho můžete dětem od šesti měsíců, horní věková hranice není nijak omezena.
Dávkování
Dávkujte po lžících – dospělí tři, děti jednu až dvě lžíce po jídle. Sirupu si udělejte tolik, abyste jej mohli konzumovat jeden až dva týdny, a to minimálně pět vrchovatých lžic denně.
Recept
Ingredience: cibule, česnek, cukr
Postup: Cibuli nakrájejte na dva centimetry široká kolečka, česnek oloupejte a pomačkejte. Promíchejte cibuli s česnekem. Část směsi dejte do vyšší sklenice či misky a posypejte ji cukrem. Tento postup prokládání cibule, česneku a cukru opakujte, dokud sklenici nebo misku zcela nenaplníte. Nádobu uzavřete a dejte ji do chladu a do tmy odpočívat. Bude potřeba vyčkat alespoň 24 hodin, aby cibule s česnekem pustily šťávu.
V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.
Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.
U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.
Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.
Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.
Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.
Postup: Škvarky umeleme ve strojku na maso. Přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, sůl a hořčici podle chuti. Vše promícháme a dáme vychladit. Škvarkovou pomazánku s česnekem podáváme s čerstvým chlebem.
V naší poradně s názvem CITRÓN S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
To myslíte vážně, přidávat k citrónu a česneku Alpu? Je to sice bylinný roztok, ale určený k masážím a ne k pití! Jiné podobné recepty Alpu neuvádějí...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Marto, pro vnitřní užívání bude vhodnější nahradit Alpu vodkou. Tato přísada je použita především jako macerační činidlo (navazuje na sebe léčivé látky) a také jako konzervant celé směsi, aby byla déle stabilní. Díky za Vaši připomínku.
Vejce a sůl rozšlehejte. Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibulku. Přidejte vajíčka a míchejte až do ztuhnutí. Do vychladlých vajec přidejte česnek a sýr. Připravenou pomazánku servírujte na pečivu nakrájeném na kolečka. Můžete dozdobit klobáskou nebo kouskem červené papriky.
Ve svém příspěvku KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.
Vážený pane.
S podobným problémem se "potýkám" již roky a stále se stejným výsledkem.Možná to bude tím,že se tady pěstuje nebo dováží podobný šmejd-jako např. česnek ze Španělska nebo Číny-který za nekřesťanské peníze kupujeme.Já jsem na křenu dost "ujetý" ale to co se tady prodává v poslední době je šmejd nejhoršího zrna,ještě před nějakými deseti roky se nastrouhaný křen,uložený ve sklenici v lednici mohl pálivý konzumovat ještě po několika dnech a dnes jej druhý den můžu vyhodit.Ač jsem se ptal několika lidí co s tím udělat,tak jako odpověď bylo pokrčení ramen.
Velice rád bych získal nějakou zaručenou radu,jako vy !!!! a za tu předem moc děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolina.
Dobrý den, ano je to přesně tak jak uvádíte i mě se to stávalo s kupovaný křenem a česnekem, nyní mám svůj Křen domácí, je to plevel tak ze ho kam ho dáte tam poroste, ale síla toho křenu se nedá popsat.
Brambory dobře omyjte pod tekoucí vodou, nejlépe použijte k vydrhnutí nečistot kartáček. Česnek oloupejte a prolisujte. Různé druhy pepře nadrťte, můžete ale použít i hotovou směs koření, kde najdete již několik nadrcených druhů. Plech potřete olejem. Každý brambor nařízněte nožem do kříže tak, aby nepraskl, ale abyste do něj mohli vetřít česnek, sůl a drcený pepř. Ingredience do vyříznutého prostoru natlačte nožem. Můžete přidat i trochu sušené petrželky. Brambor lze rozkrojit i podélně na půlku a česnekem potřít rozřízlou stranu a posypat kořením. Brambory pečte v silně předehřáté troubě cca 45 minut. Asi 5 minut před dokončením posypte brambory nastrouhanou nivou, aby se sýr stihl rozpustit. Brambory podávejte ihned po upečení.
V naší poradně s názvem MEDVĚDÍ ČESNEK - PĚSTOVÁNÍ A ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Metela.
Dobrý den,četl s,že česnek není moc vhodný při dně,ale nevím jak je to s medvědím česnekem,kolik obsahuje purinu a jestli je vhodný,prý je výborný antioxydant,děkuji za odp..
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Někteří zastánci česneku prohlašují, že česnek pomáhá léčit artritidu a dnu, ale není k dispozici žádný vědecký důkaz, který by dokazoval tato tvrzení. Třebaže česnek nemusí skutečně léčit dnu, tak určitě nebude zhoršovat tento stav. Není známo, že česnek způsobuje zánět, který je primárním viníkem komplikací těch, kteří trpí artritidou a jejími různými formami, jako je dna. A jak je to s puriny? 100 gramů česneku obsahuje 17 miligramů purinů. Česnek tedy patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a vzhledem k tomu, že česnek používáme k dochucení pokrmu a zkontumuje se jen malé množství, tak jeho použití nijak neovlivňuje průběh dny. S medvědím česnekem je to podobné. Bez obav ho použijte, i když se léčíte se dnou.
Česnek představuje sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Zbytečně se neříká, že je česnek základem většiny jídel. Kromě specifické chuti má také schopnost podtrhnout a zvýraznit chutě jiných ingrediencí. Česnek může být v pokrmech buď hlavní přísadou, například v česnekové pomazánce, česnekové polévce, nebo se využívá ke zvýraznění jiných chutí, například pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.
A protože sychravé počasí už na sebe nenechá dlouho čekat, nechte se inspirovat několika našimi recepty s blahodárným česnekem.
Ve svém příspěvku LÉČIVÉ ÚČINKYCITRON,ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Švecova Romana.
dobry den ,mám vysoky cholesterol a slyšela jsem že citronova štava ma ucinny vliv na snížení,mužete mi poradit dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Hezký večer,
takže od ledna se stravuji převážně syrovou stravou tzn. syrová zelenina, ovoce, štáva
z citronu s olivovým olejem a i česnekem a cholesterol mě klesl ze 7 na 4.2, ostatní krevní rozbory naprosto vynikající.. prý jako miminko :) ...
Ingredience: 6 stejně velkých brambor, 4 jarní cibulky, 1 palička česneku, 50 g slaniny, 1 lžíce olivového oleje, sůl, zakysaná smetana, pepř, jedna lžíce nasekané pažitky, 150 g strouhané goudy, strouhaný muškátový oříšek
Postup: Omyté brambory rozpulte a vydlabejte, takto připravené brambory vymažte olejem s česnekem a solí. Najemno nasekejte další česnek. Cibulku nakrájejte a poduste na olivovém oleji, přidejte pokrájený česnek, vmíchejte zakysanou smetanu, pažitku a 2/3 nastrouhaného sýra, osolte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Touto směsí naplňte vymazané brambory. Troubu předehřejte na 225 °C. Nakrájenou slaninu dejte na brambory a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut. Trochu pracnější recept, ale výsledek je fantastický.
Ve svém příspěvku S ČESNEKEM OPATRNĚ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Isabelle.
Česnek ma sice priznive antibakterialni ucinky, ale k pokožce je velmi agresivni, proto doporučuji aplikovat spiš lokalne (na akne), nez jako masku na celou pleť. Nebo když na celou tvar, tak jen na velmi kratkou dobu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Všechny uvedené ingredience smíchejte dohromady a podávejte k masu. Uvidíte, jak tento snadno a rychle připravený dip dokáže pozvednout chuť vašeho pokrmu. Je to úplně jednoduché, ale opravdu moc dobré.
Velmi intenzivní léčivý účinek má spojení medu s česnekem (2 lžičky medu, 2 rozdrcené měsíčky česneku), stroužky česneku prolisujete a naplníte jimi do půlky malou sklenici, zalijete až po okraj medem a necháte do druhého dne odstát. Užívejte 2x denně jednu čajovou lžičku a sami uvidíte, jak se vám zlepší imunita.
Ale nesmíme samozřejmě opomenout vynikající kombinaci medu a česneku při přípravě masitých pokrmů. Medovo-česnekové marinády na nejrůznější masa jsou prostě výborné. Kombinace medu, česneku a kvalitního koření se spojí ve vynikající, lehce pikantní chuť.
Suroviny:
60 ml medu
1 cibule nakrájená hodně nadrobno
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kvalitní sojové omáčky
2 rozmačkané stroužky česneku
Postup:
Všechny suroviny smíchejte nebo je také můžete rozmixovat v mixéru. Hotovou marinádou pak potřete maso (například kuřecí či vepřové) a nechte v chladničce minimálně hodinu, ale klidně i déle. Marinované maso si buď připravte na zahradním grilu, nebo jen doma na pánvičce.
Ve svém příspěvku POPÁLENINY ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.
Dobrý den.
někde jsem četla jak na bradavice platí česnek s octem tak jsem si to na noc dala a ráno jsem měla kůži uplně bílou a zcvrklou. Poradíte mi c s tím? Zmizí to samo? Myslím tu kůži...
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při přípravě potravin dělá chuť česneku doslova zázraky. Chuť a ostrost syrového česneku se liší v závislosti na odrůdě. Všechny druhy česneků při vaření změknou. Česnek můžeme přidávat do polévek, dušených i smažených pokrmů. Zkuste ochutnat: celé stroužky osmažíte na olivovém oleji s trochou soli a pak jimi potřete topinku.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrubeš.
Mohu při tom zeleninu a ovoce v malém množství:
červená řepa 1x za 14dní
1/2 pomela 1x za měsíc
citron jen do čaje
mandarinky občas
avokádo s česnekem pomazánka na chleba občas
nealko pivo
zázvorový čaj občas
mléčné výrobky
kyselé zelí pro chutˇ
Děkuji a přeji hezký den Hrubeš
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vynechte pomelo a nahraďte ho mandarinkou nebo pomerančem. Warfarin se nemá rád s grepy a pomelo je takový pologrep. Jinak vše co píšete můžete konzumovat v uvedeném množství.
Oloupejte česnek a rozdrťte ho, přidejte 2 tavené sýry, trochu majonézy (nebo tatarky) a 2 lžíce pomazánkového másla. Můžete přidat i na jemno nastrouhaný tvrdý sýr. Pomazánku nezapomeňte osolit a dle chuti můžete i opepřit. Pořádně zamíchejte a servírujte například na kolečkách rohlíku.
Langoše se potírají prolisovaný česnekem, kečupem a sypou strouhaným sýrem (eidam, ementál, a podobně). Existují ale i jiné varianty. V Maďarsku je najdete i s lečem nebo šunkou. Sladké varianty se doplňují zakysanou smetanou, tvarohem, nebo jogurtem, k tomu se sypou skořicí a cukrem. Také chutnají zajímavě potřené marmeládou nebo Nutellou, což ocení hlavně děti.
Ingredience: 1/2 celeru, 1 menší mrkev, 100 g tvrdého sýra, čtyři stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli
Postup: Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby neztmavl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.
Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Pak si připravíme pánev (nebo hrnec) s olejem, na němž si zpěníme cibuli spolu s jemně posekaným česnekem a kmínem. Poté přidáme maso a vše prudce orestujeme.
Na pánev přidáme rajčata i se šťávou a dochutíme to třtinovým cukrem, solí a chilli. Směs s masem se 10 minut podusí a na závěr se přidají scezené fazole.
Varuji před "léčbou česnekem"přečetla jsem si tady na webu jak je to úžasný prostředek měla jsem na noze malou bradavičku večer jsem na ní dala plátek česneku který byl chvíli v octě tak jak radili a ráno jsem se nestačila divit rudý puchýř jak pětikoruna bolest a pálení dnes 3 den a stav stejný,takže asi návštěva kožaře,už se těším jak mi vynadá...
To myslíte vážně, přidávat k citrónu a česneku Alpu? Je to sice bylinný roztok, ale určený k masážím a ne k pití! Jiné podobné recepty Alpu neuvádějí...
Dobrý den, ano je to přesně tak jak uvádíte i mě se to stávalo s kupovaný křenem a česnekem, nyní mám svůj Křen domácí, je to plevel tak ze ho kam ho dáte tam poroste, ale síla toho křenu se nedá popsat.
Dobrý den,četl s,že česnek není moc vhodný při dně,ale nevím jak je to s medvědím česnekem,kolik obsahuje purinu a jestli je vhodný,prý je výborný antioxydant,děkuji za odp..
takže od ledna se stravuji převážně syrovou stravou tzn. syrová zelenina, ovoce, štáva
z citronu s olivovým olejem a i česnekem a cholesterol mě klesl ze 7 na 4.2, ostatní krevní rozbory naprosto vynikající.. prý jako miminko :) ...
Česnek ma sice priznive antibakterialni ucinky, ale k pokožce je velmi agresivni, proto doporučuji aplikovat spiš lokalne (na akne), nez jako masku na celou pleť. Nebo když na celou tvar, tak jen na velmi kratkou dobu.
Marto, pro vnitřní užívání bude vhodnější nahradit Alpu vodkou. Tato přísada je použita především jako macerační činidlo (navazuje na sebe léčivé látky) a také jako konzervant celé směsi, aby byla déle stabilní. Díky za Vaši připomínku.
Dobrý den.
někde jsem četla jak na bradavice platí česnek s octem tak jsem si to na noc dala a ráno jsem měla kůži uplně bílou a zcvrklou. Poradíte mi c s tím? Zmizí to samo? Myslím tu kůži...
Mohu při tom zeleninu a ovoce v malém množství:
červená řepa 1x za 14dní
1/2 pomela 1x za měsíc
citron jen do čaje
mandarinky občas
avokádo s česnekem pomazánka na chleba občas
nealko pivo
zázvorový čaj občas
mléčné výrobky
kyselé zelí pro chutˇ
POZOOOOOOOOOOOOOOOOR!!!! zkoušela jsem česnek jako masku a skončila jsem s popáleným obličejem na pohotovosti, kde jsem dostala mast na popaaleniny a doktor řikal, že lidi co tohle radí by měli byt nekde zavření, protože je to nesmírně nebezpečné a že je to asi škodolibost jeste to radit ostatním!!!!!!PPOOOZOR!!! OPRAVDU, TRPĚLA JSEM JAK ZVÍŘE!!
Samozřejmě nejdůležitější je úplně překopat jídelníček: nejíst tolik masa a víc zeleniny a hlavně jíst méně, z mých vlastních zkušeností je taky účinnější, když u toho beru nějaký ten přípravek na zničení krystalků v kloubech, třeba Enzycol. Z těch receptů jsou asi nejchutnější brambory s česnekem, celá rodina si je nemůže vynachválit :)
Opuncie zvyšuje riziko krvácení a jestliže užíváte Warfarin, tak opuncie raději vůbec nekonzumujte. Opuncie dokáže způsobit krvácení dokonce i když Warfarin neužíváte. Například když se opuncie zkombinuje s listy jinanu dvojlaločného (gingko billoba) a nebo třeba s česnekem, tak může vyvolat krvácení.
Zdravím, doktorko! Prosím můžete mi poradit, něco na kondylomata na penisu u kořene? Mám to už >2roky a jako nemám 2tisíce na tu zázračnou mast. Na začátku se objevila jedna, doktorka jí spálila dusíkem (považovala to za klasickou bradavici), pak se jich ale objevilo víc. Leptal jsem to česnekem, ale pak mě to velmi svědělo a neopatrností jsem si strhl kůži a v místě strupu se mi udělaly další a teď to vypadá už velice hrozně!
To bude infekce bradavicemi. Těch se česnekem nezbavíte. Bradavice se také léčí potíráním, ale roztokem z lékárny. Existuje jich celá řada. Nejběžnější je Duofilm https://www.zbozi.cz/vyrobe… Použití je jednoduché. Natřete, necháte zaschnout a třetí den obrousíte a hned znovu aplikujete. Ve vašem případě bude stačit aplikaci opakovat 3 krát až 4 krát a pak nechte ložisko zahojit. Léčba je založena na destrukci kůže, takže se přechodně zhorší stav pokožky, která může při došlapu trochu bolet.