Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MELATONIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

OBSAH

Úloha melatoninu při růstu vlasů

Melatonin se v dermatologii používá pro své silné antioxidační účinky. Melatonin činí volné radikály neagresivními, čímž chrání tkáně od degenerativních změn a stárnutí. Svým fyziologickým účinkem průniku do buněk zajistí přeměnu volných radikálů v méně škodlivé látky, které pak tělo z organismu vyloučí.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Diskuze

V diskuzi MELATONIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Peckova.

Jím 3mg melatonin /nepomáhá/ má melatonin vedlejší účinky při dlouhodobém užívání?/jsou na to různé názory, že vše ještě se o něm""neví!)Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jířa.

Paní Evičko,
zkuste to staré dobré teplé mléko se lžičkou medu. Ale účinkuje, jen když půjdete spinkat PŘED PŮLNOCÍ - tak v deset! Hezké sny !

Zdroj: diskuze Léčba nespavosti

Melatonin a cena

Zde je místo, kde se dá melatonin koupit.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Diskuze

V diskuzi MELATONIN DLOUHODOBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Dobrý den, vážení. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné užívat melatonin dlouhodobě a ma- li vedlejší účinky, které to jsou.
Velmi dlouho trpím nespavostí, užívám léky na uklidnění, hypnotika a ráda bych je co nejvíce omezila a nahradila přírodními prostředky na úzkost a nespavost.
Dále mám otázku, jaké jsou konkrétní nežádoucí účinky při užívání léků na uklidnění zároveň s melatoninem nebo je-li li možné bez většího rizika užívat léky a melatonin s odstupem několika hodin.
Děkuji Vám za brzkou odpověď a pochopení.
S úctou Eliška Koukalová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Melatonin dlouhodobě

Melatonin – cena

Zde nabízíme seznam prodejen, ve kterých se dá sehnat melatonin nejlevněji.

Zdroj: Léčba nespavosti

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NESPAVOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Beru melatonin v prášcích ale usínání není lepší!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Kašpar.

Dobrý den, slyšel jsem že marihuana (pravděpodobně) uvolňuje melatonin a tak se po ní, individuálně někomu může dobře spát, a tak že je melatonin i lék na popřípadný odvykací stav, je to možné?

Zdroj: diskuze Léčba nespavosti

Melatonin

Melatonin je hormon produkovaný mozkovou epifýzou. Melatonin je látka podporující spánek, zároveň je antioxidantem, protože chrání mozek před volnými radikály (molekulami), které jsou pro tělo škodlivé. Žádná vědecká studie však důvěryhodně nepotvrdila účinnost melatoninových potravinových doplňků, tudíž by bylo nesprávné tvrdit, že melatonin působí jako prevence epileptických záchvatů.

Zdroj: Alternativní léčba epilepsie

Diskuze

V diskuzi MELATONIN JE LÉK NEJEN NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

Používám Melatonin na poruchu spánku asi rok, po porodu jsem měla spaní skrze malou dost rozházené i později, kdy už spala normálně. Melatonin mi to upravil.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Melatonin je lék nejen na spaní

Melatonin a spánek

Melatonin má dva podstatné vlivy na spánek, a to přímý vliv, což je hypnotický účinek, a nepřímý vliv, kdy zesiluje cyklus spánek – bdění, a tak nepřímo podporuje spánek. Jelikož noční hladiny melatoninu klesají s věkem, je pravděpodobné, že náhrada melatoninu může sloužit jako nástroj léčebného účinku a zlepšovat kvalitu spánku u lidí s nespavostí zejména ve věku nad 55 let, ale i mladších.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Prosím o radu.Uzivam lék TRITTICO.Jake mohu používat potravinové doplňky a léky z těchto:
Aloe Vera gel na pití
Zelený ječmen a chlorella
Švédské kapky
Melatonin
Magnesolv
Ostropestřec
Salvej
Tablety na odčervení.
Živočišné uhli

Děkuji a těším se na odpověď.Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trittico obsahuje účinnou látku trazodon, který má sedativní účinky. Melatonin má také sedativní účinky a při společném užívání mohu být nepřiměřeně silné. Ostatní složky vašeho výběru jsou bez komplikací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Melanin a spánek

Melanin je hnědý až černý pigment a má ochrannou funkci. Někdy nevědomky může být zaměněn za název melatonin. Melatonin je hormon, který se účastní koordinace denních rytmů a spánku. Jeho hladina v krvi se za normálních okolností zvyšuje po nástupu tmy a vrcholí uprostřed noci, aby podpořila spánek. Nedostatek melatoninu způsobuje nespavost.

Tak pozor, nezaměňovat melanin za melatonin.

Zdroj: Melanin tablety

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA SKLIDNENI A NA SPANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Sulcova.

Mam problémy se spánkem. Pouzila jsem léky s medunky , čaj ,tak léky kde byla meduňka a hrozné me nadymalo.Tři dni sem mnela problémy ze zazivanim.Potrebovala bych poradit jestli existuje něco na spaní a uklidneni.mám astma zvětšené srdíčko lecim se na vysoký tlak a cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na spaní je nejlepší předchozí námaha a z ní pramenící únava. Když z nějakého důvodu nemůžete vykonat každý den trochu námahy (procházka, chůze do schodů, jízda na kole a podobně), tak vyzkoušejte užívání přípravku Melatonin. Melatonin je tělu vlastní hormon, který přirozeně navozuje spánek. Melatonin je možné běžně koupit tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na sklidneni a na spani

Využití melatoninu v léčbě

Melatonin může být využit jako krátkodobé hypnotikum u pacientů se schizofrenií v kombinaci s nespavostí, u mladých i starších lidí trpících nespavostí. Ve srovnání s běžně předepisovanými látkami ze skupiny hypnotik má melatonin několik významných výhod. Melatonin nezpůsobuje ranní otupělost, není zde syndrom z vysazení hypnotik, není návykový. Používá se i při ukončení léčby benzodiazepiny (léčba vypadávání vlasů).

Doporučená denní dávka je 1–5 mg melatoninu půl hodiny až hodinu před spánkem. Pozor! Nikdy nekombinujte s alkoholem nebo jinými léky na spaní!!!

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Diskuze

V diskuzi MELATONIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Plucnara.

Podle toho jak je melatonin silný,1,5 mg jak vyrábí Aurum je málo,optimální je 3 mg může se jít až na 15 mg ale to už jsou spíše pro imnosatimulační účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Peckova.

Jím 3mg melatonin /nepomáhá/ má melatonin vedlejší účinky při dlouhodobém užívání?/jsou na to různé názory, že vše ještě se o něm""neví!)Eva

Zdroj: diskuze Léčba nespavosti

Účinky melatoninu

Melatonin je člověku přirozený hormon, produkovaný epifýzou v nočních hodinách. U člověka se uplatňuje jako časovač biologických rytmů a také jako signál, který ohlašuje příchod spánku. Se stoupajícím věkem produkce melatoninu klesá a zvyšuje se výskyt spánkových poruch. Biologické rytmy spánku jsou pravidelné, a nejsou pasivně vynucené, fungují na základě světlo – tma. Tyto vnitřní hodiny řídí mnoho rytmů, včetně rytmu chování, tělesné teploty, spánku, stravování, pití a hormonálních hladin. Melatonin má u člověka hypnotický efekt, naproti tomu u nočních zvířat zvyšuje úroveň bdělosti.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Pozitivní vedlejší účinky melatoninu

Pozitivních efektů melatoninu je více. Melatonin snižuje riziko vzniku artritidy, odstraňuje poruchy vznikající v důsledku práce na směny, podporuje imunitu, omezuje negativní projevy při cestování přes řadu časových pásem a jejich adaptaci po příjezdu. Je prospěšný při řešení většiny případů nespavostí. Omezuje negativní účinky radiace. Snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Působí jako preventivní látka v případě prokázaného rizika rakoviny prsu. Omezuje negativní projevy chemoterapie při léčbě rakoviny. Jsou i náznaky, že melatonin snižuje cholesterol, a dokonce i vysoký krevní tlak. Zlepšuje kvalitu spánku, přičemž se nejedná o chemicky navozený spánek pomocí léků. Odstraňuje problémy při premenstruačním syndromu, také se uplatní v kombinaci s minimálními dávkami progesteronu u žen v menopauze. Melatonin tím, že omezuje tvorbu volných radikálů, stimuluje imunitní systém, chrání kardiorespirační systém, stabilizuje denní biorytmy, zlepšuje spánek, stimuluje produkci růstového hormonu, chrání před nádorovým onemocněním.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Jak zvýšit produkci melatoninu?

  • zvýšení a zintenzivnění slunečního světla přes den;
  • absolutní tma v noci při spánku;
  • pravidelný osmihodinový spánek v noci – více i méně není vhodné;
  • doporučuje se horká koupel před spaním.

Množství melatoninu můžeme sami ovlivnit, a to zejména spánkem ve zcela zatemněné místnosti. Dále melatonin můžeme ovlivnit přirozenou cestou konzumací potravin rostlinného původu, jako jsou obilné klíčky, ovesné vločky, rýže, ječmen. Melatonin mohou zvýšit i potraviny s vyšším obsahem aminokyseliny tryptofan (aminokyseliny, která podporuje tvorbu melatoninu), což jsou dýňová semínka, mandle, tofu, mořská řasa Spirula, Cottage sýr. Byliny jsou také podstatným prvkem při podpoře tvorby melatoninu, a to především třezalka, šalvěj lékařská, kopretina řimbaba. Nejvíce melatoninu nám zaručí kostřava rákosovitá.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁŠKY NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF STUDENÝ.

Dobrý den,užívám na spaní 1/2 Tisercinu u kterého se nedoporučuje řídit motorová vozidla,který jiný prášek na spaní u kterého by to nevadilo a mohlo se řídit,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny léky na spaní způsobují ospalost a ta nejde ruku v ruce s řízením motorových vozidel. Možnou alternativou by mohl být Circadin 2 mg, což je postupně uvolňovaný melatonin, který se užívá několik desítek minut před spaním. Druhý den ráno melatonin již neovlivňuje reakční schopnosti a je možné řídit motorové vozidlo. Dohodněte se se svým lékařem o možné výměně Vašich léků na spaní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prášky na spaní

Melatonin v léčbě vypadávání vlasů

S řídnutím vlasů se potýká téměř polovina populace, jedná se zhruba o 60 % mužů a 30 % žen. Problém s vlasy se objevuje vlivem působení psychického nebo fyzického stresu, věkem, hormonálními změnami, genetickými dispozicemi, vlivem UV záření nebo špatnou výživou. Přechodné vypadávání vlasů může postihnout každého člověka. Jestliže je vypadávání vlasů vyšší než 100 vlasů denně a je doprovázeno špatnou kvalitou vlasů během krátké doby, je vhodné navštívit odborníka – dermatologa, který provede odborné vyšetření. Na základě vyšetření dojde k doporučení příslušné léčby. Novinkou v léčbě vypadávání vlasů je právě použití melatoninu. Tyto přípravky jsou na našem trhu volně prodejné. Melatonin je vhodný při léčbě vypadávání vlasů v různých stádiích tohoto onemocnění. V zahraničí jsou tyto produkty s obsahem melatoninu používány již řadu let s velkým úspěchem.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Další poruchy při poklesu melatoninu

Změna úrovně hladiny a produkce melatoninu byla zjištěna u různých psychiatrických poruch, jako jsou deprese, sezonní afektivní porucha, bulimie, anorexie, panická porucha, schizofrenie, syndrom změny časových pásem.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Účinek melatoninu na vlasy

  • stimuluje růst vlasů;
  • má ochranný účinek proti poškození vyvolanému UV zářením;
  • má pozitivní vliv na pokožku hlavy postiženou seboreou (zvýšená tvorba mazu kožními žlázami ve vlasech);
  • aktivuje růstovou činnost keratinocytů (buňka pokožky, která produkuje keratin);
  • pomáhá k růstu vlasů u pacientů s alopecií.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Na zdravý spánek užívejte melatonin

Melatonin je jeden z nejdůležitějších spánkových regulátorů, který si produkuje zdravé tělo samo (v mozku – šišince). Jeho hladina roste obvykle převážně večer, kdy jsme navyklí na spánek. Jeho nedostatečná tvorba pak může vést ke spánkovým poruchám. Melatonin usnadňuje usínání, a je tudíž velmi vhodný na obnovení normálního cyklu spaní narušeného třeba cestováním do jiných časových pásem nebo prací na směny. Je výborný pro starší lidi a seniory, protože přirozená tvorba melatoninu organismem člověka s přibývajícím věkem výrazně klesá. Lze jej užívat podle potřeby nebo dlouhodobě. Pokud vám nezabere hned napoprvé, nezoufejte a vydržte s užíváním několik večerů po sobě (úplně nejlépe pokaždé ve stejný čas).

Doporučená denní dávka je 1–5 mg melatoninu půl hodiny až hodinu před spánkem. Pozor: Nikdy nekombinujte s alkoholem nebo jinými léky na spaní!

Těhotenství a kojení

Užívání melatoninu během těhotenství a kojení není nějak škodlivé. Ale při aplikování ve vysokých dávkách může mít vliv na antikoncepci. Taktéž může dojít ke zvýšení hladiny prolaktinu.

Interakce

Ačkoli se melatonin prodává jako doplněk stravy, je důležité brát v potaz, že se jedná o lék. Jako každý lék, tak i tento má své vedlejší účinky, které mohou mít různé interakce s jinými léky. Úroveň melatoninu může být zvýšena i jinými léky, jako jsou například selektivní inhibitory, antidepresiva (Prozac, Sertralin) a mnoho dalších.

Vedlejší účinky

Nejčastějším nežádoucím účinkem melatoninu je ospalost. Proto je důležité vyvarovat se některých činností (například řízení automobilu), nebo si vzít lék čtyři až pět hodin před takovouto činností. Melatonin může způsobit svědění, abnormální srdeční tep a bolesti hlavy.

Tento lék je získáván z živočišných zdrojů, nebo synteticky z laboratoří. U melatoninu získaného z živočišných zdrojů je vyšší riziko vzniku kontaminace, což může vést k alergické reakci nebo přenosům různých virů.

Zdroj: Léčba nespavosti

Melatonin na vlasy

Vlasy potřebují kvalitní péči, která by měla vycházet ze zásad zdravého životního stylu a z používání vyhovujících kosmetických prostředků. Strava bohatá na vitaminy, minerály, stopové prvky, aminokyseliny pomáhá růstu zdravých a pevných vlasů a příznivě také ovlivní podrosty vlasů. Kromě toho je potřeba dbát na dostatek spánku a relaxaci. Totiž právě během spánku se v našem organizmu produkuje významný antioxidant – hormon melatonin, jehož přítomnost vědci potvrdili i ve vlasové papile. Účinky melatoninu na vlasové folikuly byly zkoumány řadou klinických studií a zjistilo se, že místně aplikovaný melatonin příznivě ovlivňuje podrosty vlasů a růst růst vlasů u lidí při difuzním nebo androgenetickém vypadávání vlasů (British Journal of Dermatology 2004; 150: 341-345). U 61 % účastníků byly zaznamenány pozitivní výsledky, kdy bylo dosaženo prokazatelné zvýšení hustoty vlasů o 29% až 43% po 3 až 6 měsících používání (měřeno v otevřené studii účinnosti a bezpečnosti (MEL-COS-AS-03) za použití digitální epiluminiscence, Trichoscan). Závěry mnoha výzkumů potvrzují, že melatonin hraje významnou roli v cyklu růstu a fyziologii vlasů, pigmentaci a také chrání buňky keratinocitů před poškozením vlivem UV záření. Tento fakt byl pro vědce natolik přelomový, že vyvinuli sérum s patentovanou formuli na bázi melatoninu, která je nyní dostupná i ČR. ASATEX® sérum obsahuje tři účinné látky: melatonin, Ginkgo biloba a Biotin (vitamin H), které se ve svém účinku vzájemně doplňují. Dochází k prokrvení vlasové pokožky a následné lepší výživě vlasového folikulu a posilují se i vlasové podrosty. Protizánětlivé složky (melatonin a ginkgo biloba) působí proti mikrozánětům ve vlasové pokožce, za jejichž původce se nejčastěji považuje stres, UV záření, životní prostředí, špatná strava, nemoc, atd. Biotin působí jako podpůrný prvek v procesu dělení buněk vlasů a má příznivý vliv na tvorbu keratinu (bílkovina tvořící vlas).

asatex-serum

Zdroj: Patentovaný přípravek s melatoninem zastavuje padání vlasů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP