Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MELOUN A CUKROVKA

OBSAH

Příznaky cukrovky na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět cukrovka příznaky na kůži foto.

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Dobrý den. Mohu na Dnu melouna?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodní meloun, to je ten červený, na dnu můžete, ale bez jader. Vodní meloujn je dokonce při dně prospěšný, protože proplachuje organizmus. Vodní meloun obsahuje 8 purinů na 100g. Ale například meloun medový, to je ten žlutý, už tak vhodný není a neměl by se při dně konzumovat ve velkém množství, jen tak na ochutnání několik soust. Medový meloun obsahuje 14 purinů na 100g.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánka.

Zdravím,chtěla bych se zeptat zda mohu jíst meloun zároveň s užíváním warfarinu. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vodní meloun má velmi nízký obsah vitamínu K a proto ho můžete normálně konzumovat, i když užíváte warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Můžu jíst meloun při cukrovce?

Meloun by se měl stát součástí stravování u diabetiků. Musí však sledovat sacharidy, nezapomínat kontrolovat velikost porce a obloukem se vyhýbat přidaným cukrům a konzervovaným sirupům. Meloun je v čerstvém stavu tím nejlepším, obsahuje velký podíl vitaminů B a C, betakarotenu a lykopenu. Už jeden plátek denně dodá potřebné vitaminy a energii.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Je vodní meloun ovoce nebo zelenina?

Vodní meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, někdy se považuje také za ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.

Zdroj: Vodní meloun

Kdy nejíst meloun

Doporučuje se nekonzumovat melouny večer těsně před spaním. Po 19. hodině se nedoporučuje konzumace melounu ani jakéhokoli jiného ovoce. Meloun je mírně kyselý a při noční konzumaci může při nečinnosti organismu zpomalit proces trávení.

Zdroj: Meloun při průjmu

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Zdravotní přínosy melounu

Meloun obsahuje: vitamin A, vitamin C, draslík, sodík, hořčíku, vitamin B6, vlákninu, vápník, lykopen.

280 gramů melounu obsahuje 31 % denního doporučeného množství vitaminu A, který podporuje zdravé vidění a pomáhá udržovat v dobré kondici srdce, ledviny a plíce.

Vitamin C je také přínosný pro zdravou výživu. Jediná porce melounu zajišťuje 37 % denního doporučeného příjmu. Vitamin C je známý tím, že zlepšuje a posiluje srdce, pomáhá předcházet některým druhům rakoviny a pomáhá bojovat s příznaky nachlazení.

Meloun obsahuje vysoký obsah vlákniny, což může pomoci organismu vypláchnout toxiny a podpořit dobré trávení a zdraví.

Přiměřená konzumace melounu může omezit chuť na sladké, může také udržet pocit sytosti. Je to proto, že v melounu je více než 90 % vody. Kromě udržování hydratace může konzumace melounu pomoci při redukci hmotnosti.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Tabulky ovoce s vysokým GI

Vhodně zvolená dieta je nutná jak v akutních stavech, tak u léčby chronických onemocnění. Veškeré ovoce (vyjma citronů) je potřeba započítat do denního příjmu sacharidů.

MÉNĚ VHODNÉ OVOCE

Mezi méně vhodné ovoce patří: banány, hroznové víno, ryngle, švestky, hrušky, cukrový meloun.

NEVHODNÉ OVOCE

Zcela nevhodné jsou: datle, fíky, kandované ovoce, sušené ovoce, sladké kompoty, džemy, marmelády.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Ovoce a těhotenská cukrovka

Úplné vyřazení sacharidů při těhotenské cukrovce se nedoporučuje, protože sacharidy jsou zdrojem energie, navíc potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů a mají vyšší obsah vlákniny, pomohou k nižším výkyvům hladiny cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi ovlivňují všechny potraviny, které obsahují sacharidy. Sacharidy se dělí na složité a jednoduché. Čím zralejší ovoce je, tím více obsahuje jednoduchých sacharidů. Citrusové ovoce obsahuje sacharidů obecně méně, stejně tak i borůvky, maliny, ostružiny. Naopak nejvíce sacharidů obsahuje cukrový meloun, broskev a hroznové víno. Nezapomínejte, že ani povoleného ovoce není vhodné sníst najednou mnoho.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Melounová dieta

Meloun je ideální potravina na redukci váhy. Obzvláště v létě, kdy je ho dostatek. Při melounové dietě se konzumuje převážně meloun. Meloun obsahuje hlavně vodu, proto má nízkou energetickou hodnotu, a to 70–130 kJ. Pokud budete celý den konzumovat meloun, můžete za den zhubnout 1 kg. Nezhubnete však 1 kg tuku, jen se vám odvodní tělo. Melounová dieta je tedy spíše vhodná jako očistná dieta, protože zbavíte tělo škodlivých látek. Je také vhodná, pokud chcete ve velmi krátkém termínu zhubnout třeba do plavek nebo do oblíbených šatů. V žádném případě ale není žádoucí ji držet déle než tři dny, pak by mohlo být ohroženo vaše zdraví. Během tří dnů diety můžete zhubnout až 3 kg. Druhou možností melounové diety je kombinovat meloun s popcornem. Ke každé porci melounu si vezměte 1 šálek popcornu. Popcorn (neochucený) zbavuje tělo tuku a meloun ho odvádí z těla pryč.

Zdroj: Vodní meloun

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Vliv vodního melounu na zdraví

Meloun je díky vysokému obsahu vody výborný zavodňovací zdroj pro organismus. Meloun pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v našem těle. Meloun je rovněž močopudný, takže se využívá se při léčbě ledvinových potíží. Jemná vláknina dužniny posiluje stěny střev a současně podporuje slabě i vylučování stolice. Vodní meloun obsahuje látku citrulin, která pozitivně působí na erekci. Účinek se posiluje pravidelnou konzumací. Nejvíce citrulinu je ve slupce a bílé části dužiny. Melouny jsou nízkokalorické, ale dovedou zasytit, proto se využívají při různých dietách. Vysoký obsah vody, vitamínu A a C také dovoluje použít dužinu melounu jako balzám na spálenou kůži.

Zdroj: Vodní meloun

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Jaké změny v jídelníčku musím udělat, když si chci právě teď dát meloun

Meloun vodní obsahuje ve 100 g 8,4 g sacharidů. Celkové množství přijatých sacharidů za den u diabetika by se mělo pohybovat mezi 175–225 g. Množství sacharidů ve stravě určuje lékař.

Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze a dokonce i rakovině.

Meloun obsahuje vitamin C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporující mozkovou činnost). Je velmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopenu. Lykopenu je hodně v rajčatech, ale v melounu ho najdeme opravdu značné množství. Ve skutečnosti zde lykopen dosahuje své nejvyšší koncentrace v porovnání s jiným ovocem či zeleninou.

Lykopen byl široce studován pro své antioxidační a preventivně protirakovinně působící vlastnosti. Odborníci jej shledali vysoce užitečným coby podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.

Melouny jsou bohaté i na elektrolyty (sodík a draslík) – vyživují tělo nejenom náhradou elektrolytů, které se ztratí pocením, ale také buňky hydratují a udržují vodní rovnováhu. Tím nakonec podporují metabolismus a energetizují tělo.

A protože má meloun vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných plodů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Glykemický index a glykemická zátěž u melounu

Glykemický index (GI) říká, jak rychle vstoupí cukr do krevního oběhu. Každá potravinářská položka má hodnotu mezi 1 a 100. Tyto hodnoty jsou určeny porovnáním potraviny s referenční položkou. Jako referenční se obvykle používá cukr nebo bílý chléb. Glykemická zátěž (GL) je kombinace GI a skutečného obsahu sacharidů v jídle. Argumentuje se tím, že GL poskytuje reálnější hodnotu toho, jak určitá potravina může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Tento přístup často využívají lidé, kteří sledují diabetes pomocí počítání sacharidů. U potraviny s nízkým nebo středním GI se považuje za méně pravděpodobné, že zvýší hladinu cukru v krvi.

GI 55 nebo méně je považován za nízký. GI mezi 55 a 69 se obecně považuje za střední. Všechno přes 70 je považováno za vysoké. GL pod 10 je nízká, 10 až 19 je střední a 19 a vyšší je považováno za vysoké. Meloun má GI 72, ale GL činí 2 na 100 gramů. Ačkoli je GL u melounu nízká, nezapomeňte vyvážit veškeré jídlo nízkým GI jídlem, abyste minimalizovali případné „hroty“ krevního cukru.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Složení melounu

Vodní meloun obsahuje 91 % vody, a tak zahání skvěle i žízeň. Dále obsahuje 3–12 % cukru. Melouny mají nízký obsah kalorií – 100 g dužiny odpovídá asi 27–35 kcal (110–140 kJ). Z vitamínů stojí za zmínku vitamín C a betakaroten (přeměňující se v těle na vitamín A), které slouží mimo jiné i jako antioxidanty a ničí škodlivé volné radikály v našem těle. Dále melouny obsahují vitamín B3, B6 a kyselinu listovou, které jdou příznivé pro naši pleť i mozek. Z minerálních látek melouny obsahují železo, mangan a jsou také bohaté na draslík. Vodní meloun obsahuje i malé množství purinů.

Zdroj: Vodní meloun

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Meloun při průjmu

Meloun je při průjmu výborný pomocník, protože dodá dehydrovanému tělu tekutiny a minerály. Meloun však obsahuje i látku zvanou sorbitol.

Sorbitol je obsažen i v dalším ovoci, zejména ho obsahují:

  • jablka,
  • třešně,
  • hrušky,
  • meruňky,
  • broskve,
  • sušené švestky.

Působení sorbitolu na vyvolání průjmu není způsobeno schopností této látky stimulovat činnost střev, ale spíše to, že způsobí zvýšení množství vody v tlustém střevě, což vede k usnadnění vylučování odpadu z tlustého střeva. To znamená, že je klasifikován jako nestimulační laxativum. Pro zabránění zhoršení průjmu je možné konzumovat meloun v omezeném množství maximálně 1/2 kg melounu denně, přičemž ten den již není možné konzumovat ostatní ovoce zde uvedené, které taktéž obsahuje sorbitol. Ani jablka v rámci diety BRAT.

Naproti tomu je možné v tomto dni konzumovat ostatní ovoce bez přítomnosti velkého množství sorbitolu, kam patří:

  • bobule,
  • jahody,
  • citrusy,
  • ananas,
  • hrozny,
  • banány,
  • kiwi.

Zdroj: Meloun při průjmu

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Zdroj: Těhotenská cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP