Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MĚŘENÍ CUKROVKY

OBSAH

Nejčastější příznaky cukrovky

Lidé často trpí cukrovkou, aniž by o tom věděli. Hlavním důvod spočívá v tom, že prvotní příznaky nejsou viditelné. Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří následující:

  • časté močení
  • nepřiměřená žízeň
  • intenzivní hlad
  • přibývání na váze
  • neobvyklé hubnutí
  • popudlivost
  • zvýšená únava
  • rozmazané vidění
  • tvorba modřin a špatná hojivost poranění
  • výskyt různých infekcí (kvasinkové)
  • svědění kůže
  • zarudnutí dásní a jejich otok
  • sexuální dysfunkce u mužů
  • necitlivost nebo brnění, zejména na nohou či rukou

Zdroj: Příznaky cukrovky

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA JE VE VÝŽIVĚ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení výživové příčiny cukrovky typu 2 nepřispívá podávání inzulinu k trvalému vyléčení nemoci, jen potlačuje její příznaky. Příčinou tohoto typu cukrovky je nevhodná strava, vyvolávající inzulinovou rezistenci, která způsobuje, že hladina cukru v krvi se zvyšuje na nezdravé hladiny. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si cukrovku typu 2 sami trvale vyléčili, a inzulin jste už nepotřebovali. Kontakt tel. 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina je ve výživě.

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hodnota cukru u zdravého člověka kolísá mezi hodnotami 3,5–6,5 mmol/l. Měření se provádí dvojím způsobem: v rámci běžné kontroly u diabetologa, nebo se pacient měří sám takzvaným selfmonitoringem. Opakovaná měření glykémie zaručují jediný způsob, jak získat obraz o hladinách glykémie v průběhu dne. Potvrzují správnost nastavené léčby nebo naopak varují, že organismus je v nebezpečí. Proto je nutné si glykémii měřit pravidelně.

Hodnoty glykemie nalačno jsou velmi důležité.

Provádět pouze jednorázové měření glykémie nestačí. Hladiny krevního cukru se totiž během dne mění v závislosti na jídle, fyzické aktivitě nebo aplikaci inzulinu. Jedno měření neposkytne informaci o tom, zda je denní režim nastaven správně, zda byla podána potřebná dávka inzulinu ve správný čas nebo zda pacient neměl příliš vydatnou večeři.

Doporučovaná měření:

  • první měření po probuzení – hodnoty glykémie nalačno (nebo před ranní injekcí inzulinu);
  • druhé měření před obědem (nebo před polední injekcí inzulinu);
  • třetí měření před večeří (nebo před večerní aplikací inzulinu);
  • čtvrté měření před spaním, alespoň dvě hodiny po večeři.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Test na diabetes

Diabetes Test (domácí test na cukrovku) je efektivní test k včasné detekci abnormální hladiny cukru v krvi, která může být příznakem cukrovky nebo jiných zdravotních problémů. Jeho cena se pohybuje kolem 199 Kč za 2 ks.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Řešení

Pravidelně jezte 1–2 krajíčky chleba, můžete si upéct i vlastní bezlepkový. Vyzkoušejte to, je velmi pravděpodobné, že se vám výrazně uleví a budete méně unavení a podráždění.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Diskuze

V diskuzi PROČ JE VYSOKÝ KREATIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva Dornaková.

Dobrý večer,mám prosbu, zda je při léčbě cukrovky druhého typu špatný, že má múj přítel vyšší hodnoty kreatinu.Mohli byjste mně napsat zda ano nebo ne. Děkuji za laskavost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Dobrý den,

prvně je potřeba si uvědomit, že kreatin a kreatinin jsou dvě odlišené látky. Kreatinin vzniká odbouráváním kreatinu v ledvinách. Pokud má tedy Váš přítel zvýšené hodnoty kreatininu (který asi v dotazu myslíte), znamená to, že ledviny nepracují tak by mě by měli a nedokáží dostatečně kreatinin vyfiltrovat a odstranit z krve.
Zda je tento stav vážný nebo ne, Vám nedokážu říct. Záleží jak moc jsou hodnoty zvýšené oproti normálnímu stavu, a také jak dlouho.
Rozhodně to ale není nic pozitivního a je potřeba tuhle situaci nepodcenit a aktivně ji řešit. RZ

Zdroj: diskuze Proč je vysoký kreatin

Jaký test cukrovky nabízí lékárna

V lékárnách se nabízí výše popsané testy, kromě těhotenského testu na cukrovku. V lékárně Dr. Max nabízí i GlucoLab 50 testovacích proužků + glukometr GlucoLab zdarma.

Kvalitní glukometr GlucoLab tak získáte za cenu testovacích proužků. Glukometr je certifikován značkou CE a schválen pro použití v zemích Evropské unie. Špičkovou kvalitu glukometru dokládá také jeho schválení americkou FDA. Balení obsahuje testovací proužky (50 ks – 2 tuby), glukometr GlucoLab, pouzdro glukometru, uživatelskou příručku, odběrové pero, zápisník měření, záruční registrační kartu, baterie, lancety (1 balení po 25 kusech).

Výhody:

  • automatické kódování proužku
  • moderní biosenzorová technologie
  • extrémně levné testovací proužky
  • přesné měření
  • jednoduché ovládání
  • kontrola a zobrazení okolní teploty
  • rychlé zobrazení výsledku do 5 sekund
  • rozdělení výsledků: před a po jídle či po pohybu
  • až 100 uživatelských profilů
  • velký čitelný displej
  • paměť na 250 výsledků
  • 36 měsíců záruka

Glukometry k domácímu použití jsou určeny především pro diabetiky. Píchnou se do prstu, namočí do krve testovací proužek, strčí jej do přístroje (glukometru) a ten ukáže hladinu cukru. Samozřejmě na jedno použití je tento přístroj drahý.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY CUKROVKY U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dříve jsem se pohyboval s cukrem kolem 5,6 po koronaviru a 2 očkování, mám 7,2 je mi 70.roků a nechci brát chemii, která stejně nepomůže, poradí někdo co opravdu pomůže bez chemie?Děkuji za odpověd. M.Lidák

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky cukrovky u mužů

Měření zrakové ostrosti

Měření zrakové ostrosti je zdánlivě složitým úkolem. V ideálním případě je cílem měření zjistit schopnost celého optického systému. V praxi to znamená, že měření zraku není zcela objektivní. Pacienti jsou požádáni, aby četli postupně menší písmena na grafu do té doby, dokud je spolehlivě identifikují. Měření ostrosti zraku je velmi závislé na motivaci, pozornosti a spolupráci pacienta. To platí zejména u dětí.

Primární léčba se provádí u každého pacienta pomocí refrakční korekce (brýlí). Děti s tupozrakostí jednoho oka obvykle nevnímají, že mají nějaký problém se zrakem, a brýle jim často způsobují více nepříjemností než pomoci. Akupunkturou však byla prováděna adjuvantní (zajišťovací) léčba, která pomohla ke zlepšení stavu.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi MUŽU MIT VYRAZKU Z CUKROVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsou to spise takove pupinky jsem z toho dost nervozní,jestli to není svrab ale nesvedi to skoro vubec diky za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mužu mit vyrazku z cukrovky

Jak probíhá domácí měření glukózy

Cukrovkou trpí jenom v České republice více než 800 tisíc lidí. V prvotní fázi se toto onemocnění neprojevuje jasnými příznaky a lékařskými studiemi bylo zjištěno, že 30–50 % lidí s cukrovkou ani neví, že ji má. Nemoc je však charakteristická vysokou hladinou glukózy v krvi, a tak časem může dojít k vážnému poškození některých orgánů (poškození ledvin či takzvaná diabetická noha). Bohužel k rozpoznání choroby často dochází až po objevení akutních symptomů, kdy už došlo k vážnému a nezvratnému poškození, kterému by se dalo včasným snížením hodnoty glukózy předejít.

Diabetes Test je efektivní test k včasné detekci abnormální hladiny cukru v krvi, která může být příznakem cukrovky nebo jiných zdravotních problémů. Jeho cena se pohybuje okolo 199 Kč za 2 ks.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ CELÉHO TĚLA BEZ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka chvátalová.

ahojik chtěla bych se vás na něco zeptat ohledně mého svědění

už asi přes půl roku mě pořád svědí celé tělo a byla jsem u paní doktorky,kde mě dala prášky a ale to nepomáhá a je to čindál horší a v noci nespím a koukám do zdi svědí mě úplně všechno a nejhorší to je v noci a ráno přes den to je lepší a svědí mě to docela dost a fakt už nevím co s tím mám dělat prášky beru dvoje,ale moc nezabírají aji mě svědí tam dole aji zadek aji nohy úplně všechno také jsem zkoušela na koupel vločkovou kaši do koupele a mám aji olejíček ale pořád nic potřebuji poradit co s tím mám dělat je to fakt k nevydržení každý den se sprchuji a pořád nic.poradíte mi prosím co s tím mám dělat nebo co na to zabírá děkuji moc a bojím se škrabat aby to nebylo pak horší ještě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Může to být svrab, přemnožené kvasinky na kůži, alergie a nebo příznak jiného onemocnění, například cukrovky. Jak vidíte, tak babské rady v tomto případě moc neúčinkují, takže pomoc hledejte v ordinaci kožního lékaře, popřípadě u internisty - imunologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění celého těla bez vyrážky

Hladina cukru v krvi – tabulka

Tabulka rozsahů hodnot krevního cukru při odběru na lačno (krev odebraná ze žíly) pro muže

Rozsah [mmol/litr] Stav
< 3,3  hypoglykemie – nebezpečné!
3,9–5,5  normální hladina cukru
> 5,5  glykemie – zvýšená hladina cukru

Hodnoty nad 7 mmol/litr signalizují cukrovku – hyperglykemie!

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Diskuze

V diskuzi SNIDANE PRVNI TYDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska.

mam problem v prvnim tydnu se snidani mam po ni za chvili hlad snist hodne nemohu ohledne cukrovky da se snidane necim nahradit poradte diky vase eliska

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Snidane prvni tyden

Papírky na měření

Velmi levná, ale zároveň velmi nespolehlivá metoda je pomocí „ketoproužků“, které se dají zakoupit online nebo i v některých lékárnách. Vyjdou na pár korun a jediné, co je po vás požadováno, je kapka moči. Bohužel technologie použitá pro detekci ketonů nepatří (na rozdíl například od proužků na měření pH) mezi ty nejpřesnější.

Měření ketonů v krvi je velmi přesná, ale zároveň nejdražší metoda. Na (celosvětovém) trhu je několik producentů přístrojů, které vám velmi přesně změří množství ketonů v krvi, a to během několika sekund poté, co kapku krve na testovací proužek kápnete. Cena proužků se pohybuje v rozmezí 50 až 70 korun.

Měření ketonů v dechu je možné pomocí přístroje Ketonix, který si můžete pořídit za 110 dolarů (přibližně 2 400 Kč). Použití je velmi jednoduché, stačí připojit tester do USB portu počítače nebo na externí USB baterii, zhluboka se nadechnout a po dobu přibližně 15 sekund do testeru jednorázově vydechnout. Během několika sekund vám Ketonix na barevné stupnici ukáže, v jakém stavu ketogeneze se vaše tělo nachází.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blaha.

Dobre rano.Chci se zeptat,dnaska ve 2.30 rano mě začwla brnět ruka.Prsti mě brni na dotek necitim 3 prsty.Mam cukrovku 2 stupně.Beru inzulin a prašky.Když jsem se měřil měl jsem 5.6.Muže byt brněni ruky součast cukrovky?Dik za odpověď.Blaha Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cukrovku doprovází onemocnění neuropatie končetin, které se takto projevuje. Zároveň ale může být tato necitlivost způsobena přeležením, pak je jen krátkodobá. Poraďte se se svým diabetologem na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Jak si vysvětlit naměřené hodnoty

Cukrovka se posuzuje dle naměřených hodnot. Svou glykemii včetně té postprandiální by si měl pacient sledovat sám. Takovému postupu se říká selfmonitoring, což znamená pravidelné měření glykemie glukometrem u sebe sama. Rozhodně nestačí provést jedno měření za den. Představu o celodenním vývoji glykemie si lze relevantně utvořit jen tehdy, pokud se pacient měří sedmkrát až osmkrát denně.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Dobrý večer, paní doktorka na cévním mi předepsala Detralex na bolesti nohou. Přitom mi ale sdělila, že to jsou problémy z cukrovky, na kterou se už pár let léčím. Beru tablety. Myslíte, že Detralex je správná volba, pokud jsou problémy s nohama z diabetu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex se používá na léčbu chronické žilní nemoci a to zejména, když vlivem této choroby vznikají viditelné křečové žíly, otoky a kožní změny. Dalším ukazatelem pro léčbu Detralexem je reflux diagnostikován pomocí ultrazvuku jako nepřímý doklad žilní hypertenze. V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, v léčbě se dál nepokračuje.
Zkuste vydržet užívat Detralex 3 měsíce a pak společně s doktorkou vyhodnoťte přínosy léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Cukrovka typu 1

Cukrovce 1. typu se nedá předcházet. U diabetu 1. typu je nutná pravidelná aplikace inzulinu, a to dokonce několikrát denně. K tomu slouží injekce (inzulinové pero), které se aplikuje v oblasti paží, stehna nebo břicha. Jestliže je hladina glukózy v krvi kolísavá, pak je nutná inzulinová pumpa. Ta stabilně dodává do těla potřebnou dávku inzulinu.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Hodnota cukru v krvi u zdravého muže

Hladina cukru v krvi, odborně glykemie, udává koncentraci cukru v krvi. Cukry (neboli sacharidy) jsou základním zdrojem energie pro lidské tělo. Regulačními mechanismy je glykemie udržována v úzkém rozmezí, díky čemuž je zajištěn dostatečný přísun energie pro tělo a zároveň nedochází k poškození orgánů sníženou nebo zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Glykemie je tělem regulována v úzkém rozmezí, u dospělého muže je to 3,9–5,6 mmol/l při odběru krve nalačno. Pokud hodnota glykemie klesne pod spodní hranici (3,3 mmol/l), začnou se rozvíjet příznaky nízké hladiny cukru v krvi (odborně hypoglykemie) a při velmi nízké glykemii může vzniknout až hypoglykemické kóma.

Při dlouhodobě zvýšené hladině cukru v krvi (nad 7 mmol/l) dochází k rozvoji cukrovky (diabetu mellitu). Při vysoké hladině glukózy v krvi (odborně hyperglykemie) může dojít až k hyperglykemickému kómatu.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Doporučení

Mnoho potravinových doplňků, včetně skořice, ženšenu, dalších bylin, vitaminu D, hořčíku, probiotik a rostlinných sloučenin, jako je berberin, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Mějte ale na paměti, že můžete zaznamenat odlišné výsledky, než jaké zjistily studie, a to vzhledem k trvání léčby, kvalitě doplňku a vašemu individuálnímu stavu cukrovky.

Diskutujte o doplňcích se svým lékařem, zejména pokud užíváte léky nebo inzulin k léčbě cukrovky, protože některé z výše uvedených doplňků mohou interagovat s léky a způsobovat velký pokles hladiny cukru v krvi.

V některých případech může lékař v určitém okamžiku potřebovat snížit dávku léků na diabetes, pak je možné využít výše zmíněné prostředky.

Vyzkoušejte vždy pouze jeden nový doplněk a pravidelně kontrolujte hladinu cukru v krvi a sledujte případné změny během několika měsíců. Pokud tak učiníte, pomůže to vám a vašemu lékaři zjistit, zda je pro vás daný produkt vhodný.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Jak se provádí měření ketolátek v moči

Účinnost redukčního režimu můžeme pozorovat i pomocí diagnostického proužku k vyšetření moči. Dodává jej například firma Lachema (Hexaphan) a je možné ho zakoupit či objednat v lékárnách. Chemická reakce, která vzniká ponořením proužku do ranní moči (na počátku dietního režimu a během něj pro porovnání), probíhá zejména mezi kyselinou acetooctovou a činidlem. Méně pak mezi acetonem. Kyselina β-hydroxymáselná s činidlem nereaguje, protože neobsahuje ketoskupinu. Takto vidíte hodnotu ketonů v moči v domácích podmínkách.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Při cukrovce

Stálou koncentraci glukózy v krvi udržují především hormony inzulín a glukagon. Jejich působení musí být velice přesně regulováno. U diabetu dochází k poruše této regulace, která je způsobena buď nedostatkem inzulínu, nebo převahou účinku glukagonu, případně jiných glukózotolerančních vlivů nad vlivem inzulínovým. Dochází k omezení transportu glukózy z krve do buněk, čímž narůstá koncentrace glukózy v krvi.

Je-li koncentrace glukózy v žilní krvi odebrané kdykoliv vyšší než 7,0 mmol na 1 litr krve a asi 2 hodiny po jídle vyšší než 11,1 mmol na litr krve, je vysoce pravděpodobné potvrzení diagnózy diabetes mellitus. Pokud jsou současně zaznamenány příznaky, jako je časté močení, žízeň nebo hubnutí bez toho, že by byla současně držena redukční dieta, je diagnóza diabetu téměř jistá. Rychlého potvrzení diagnózy lze dosáhnout opakovaným měřením glykémie kdykoliv během dne, a pokud je nejméně 2x po sobě naměřena hodnota glykémie vyšší než 11,1 mmol/l krve, je diabetes prakticky potvrzen. Protože diagnóza cukrovky nemůže být potvrzena pouze jediným vyšetřením, musí následovat vyšetření podrobné a opakované.

Kromě klasického laboratorního vyšetření krve na obsah glukózy, obsah tuků a cholesterolu, kyseliny močové a provedení jaterních testů se provádí i takzvaný zátěžový test (odborně označovaný jako orální glukózový toleranční test – oGTT). Vyšetřovanému se dá vypít 75 gramů glukózy rozpuštěné ve 3 dcl vody. Roztok se musí vypít v rozmezí 3 až 5 minut. Hladina krevního cukru se hodnotí v časových intervalech, vždy však po 2 hodinách po vypití roztoku glukózy. Pokud jsou stanoveny hodnoty glukózy v 1 litru krve před vypitím glukózového roztoku do 7 mmol a 2 hodiny po vypití do 11,1 mmol, nejedná se o porušenou glukózovou toleranci. Při hodnotách nad 7 mmol/l nalačno a nad 11,1 mmol/l 2 hodiny po vypití je potvrzen diabetes mellitus. V některých zemích se za spodní hranici nebere hodnota nalačno 7 mmol, ale hodnota 8 mmol na litr krve. Tento rozdíl v hodnocení má většinou souvislost s individuálním posouzením věku, životního stylu a vyvíjenou aktivitou vyšetřované osoby. V posledních letech se objevuje i opačný trend, kdy ošetřující lékař při zjištěné hodnotě nad 5,6 mmol/l krve nalačno diagnostikuje diabetes. Česká diabetologická společnost doporučuje jako mezní hodnoty glykémie pro potvrzení diabetu 7,0 mmol nalačno a 11,1 mmol 2 hodiny po oGTT v litru krve.

Pokud jsou stanoveny hodnoty, kdy pacient má sice zvýšenou glykémii, ale tato nedosahuje hodnotu platnou pro diagnózu cukrovky, pak se mluví o diagnostikovaném prediabetu. Jedná se o případ hraniční glykémie nalačno (HGL) v rozmezí 5,6 až 6,9 mmol/l krve nebo glykémie v žilní plazmě po provedeném oGTT v rozmezí 7,8 až 11,0 mmol/l krve (porušená glukózová tolerance, PGT).

Na trhu je k dispozici celá řada kvalitních domácích glukometrů umožňujících průběžné sledování glykémie. Na tomto místě je třeba zdůraznit, že měření musí být provedeno za určitých podmínek, aby měly zjištěné hodnoty nějaký význam. Předně musí být provedeno měření hned ráno po procitnutí, vyšetřovaná osoba nesmí být pod vlivem emocí a nesmí vykonat před měřením zvýšenou fyzickou aktivitu. Měření musí být provedeno nejdříve po 8 hodinách od posledního přijatého jídla. Jakékoliv horečnaté onemocnění výsledky testu významně zkresluje, stejně tak stresový stav. Měření za těchto podmínek nemá význam vůbec provádět. Tímto měřením se zjistí, zda játra neprodukují více krevního cukru, než je žádoucí. Pokud se opakovaně zjistí hodnota glykémie vyšší než 5,6 mmol/l krve, je nutno navštívit lékaře a vyžádat si specializované vyšetření u diabetologa.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP