Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

METASTÁZY V JÁTRECH

OBSAH

Rakovina jater metastázy

Metastázy rakoviny jater se nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Ovšem mohou se vyskytnout také jinde. Tyto metastázy výrazně snižují šanci na přežití.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA A RAKOVINA PRSU - METASTÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Kváčová.

Je možné protonovou léčbou léčit i metastázy po karcinomu prsu? Objevily se mi po asi tak 5 letech od léčby radioterapií.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Galentová.

Dobrý den,
měla jsem rakovinu levé ledviny .Na stanovení původu vyoperovaného nádoru jsem čekala
od 3.3.2015 do 12.05.2015. CT plic provedeno až po několika urgencích koncem listopadu 2015. Zjištěny metastázy,a následovala chemoterapie, v pěti dávkách . Metastázy se po té nerozšiřovaly ale nezmizely. Následovala silnější chemoterapie a to jsem měla dostat tři,
ale po druhé dávce mě začalo zlobit srdce-aritmie. To byl březen 2016. Od té doby mě nikdo onkologicky neléčí ,ani krev je nezajímá. Chodím pouze k internistce a praktické lékařce.
K Ústecké onkologii jsem zcela ztratila důvěru. Byla jsem pozvána na kontrolní CT koncem ledna 2017 a na konkrolu 20.03.2017. Krev nepotřebovali, jenom mi lékařka sdělila,že metastázy přibyly. Od několika lékařů na onkologii jsem slyšela o biologické léčbě ale zřejmě pro mě není možná. Já se cítím dobře,jím, spím ,zvládám domácí práce a tak jsem znechucena tím, že mám bez léčby čekat na smrt . Prosím tímto o pomoc.
Děkuji.
Galentová

Zdroj: diskuze Protonová léčba a rakovina prsu - metastázy

Rakovina slinivky příznaky

Počínající nádor slinivky břišní je většinou asymptomatický (= bez příznaků), v čemž spočívá jeho zhoubnost a zrádnost. O něco později se může projevovat zažloutnutím sliznic a kůže (tzv. ikterem čili žloutenkou, která nemá infekční původ), po němž se s odstupem asi tří měsíců dostavuje bolest břicha, stavy nevolnosti a další neurčité obtíže. Tyto příznaky svědčí o lokálním šíření nádoru do okolí, ale nemusí být ještě založeny metastázy. Pacienti výrazně hubnou v důsledku špatného vstřebávání živin a tím dochází k poklesu energetického příjmu. Až 80 % karcinomů je diagnostikováno již v pokročilém stadiu, kdy mají pacienti metastázy v jiných orgánech, především v játrech, plicích, peritoneu a retroperitoneu (břišní stěna a dutina). Vzácné jsou metastázy do nadledvinek. Při prorůstání nádoru do okolí mohou vznikat další obtíže závislé na dané lokalizaci. Například pokud se karcinom v retroperitoneální dutině (prostor vzadu před páteří) progresivně zvětšuje, vede ke vzniku viscerální bolesti, jež je trvalá a velice špatně ovlivnitelná. Nebo může působit tlak na nervové pleteně v okolí páteře, což se projevuje bolestí, která ustoupí v úlevové poloze v předklonu nebo při schoulení se na břicho. Nádor zpravidla utlačuje i žlučové cesty, projevem je pak již výše zmíněná žloutenka.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem METASTAZY V KOSTECH A RAKOVINA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Stavařova.

Dobrý den, mám dotaz chci se zeptat můj taťka ma metastázy v kostech a k tomu rakovinu na plicích .K tomu od plic mu to šlo až k pánvi a do nohy nemůže ani na to postavit mam o něho strach ze může můj taťka umřít...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cesty životem jsou komplikované. Někomu je dáno prožít dlouhý život a jinému zase přijde do cesty nemoc, která vše změní. Proti tomu je veškeré lidské snažení marné a každý musí nést svůj osud až do konce. Snažte se tatínkovi vytvořit laskavé prostředí, abyste s ním mohla prožít pěkné chvíle, na které pak budete moci vzpomínat, až si odejde odpočinout. Smiřte se s tím, že život je konečný a přijměte alespoň to, co vám jeho nemoc dovolí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Metastazy v kostech a rakovina plic

Hemangiom na játrech foto

Tady je několik fotek, na kterých jsou vidět projevy hemangiomu na játrech a jejich diagnóza na snímcích, hemangiom na játrech foto.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bledá Tvář.

No, stačí vynechat fruktózu, která se metabolizuje v játrech na tuk. Zhruba ze 120 gramů fruktózy se v játrech vytvoří cca 40 gramů tuku !!!! A to přesto, že EU doporučuje fruktózu jako zdravou potravinu, tělo vám tento EU-nesmysl vyvrátí !!!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kosanova.

Dobrý den, můj manžel je po operaci karcinomu jater září 2018. Bohužel se objevily metastázy na plicích, pohrudnici a žebro. Je možné využít protonovou léčbu?

Děkuji. Košanová Dagmar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš Kulhánek.

Vážená paní Košanová,

děkujeme vám za váš zájem o protonovou léčbu. Pro onemocnění s výskytem metastáz není bohužel tento typ radioterapie vhodný. Doporučujeme vám postupovat podle pokynů ošetřujícího lékaře vašeho manžela. S pozdravem a přáním hodně sil, Protonové centrum.

Zdroj: diskuze Protonové centrum Praha

Kostní metastázy

Rakovinné onemocnění kostí se může rozšířit (metastazovat) do plic. Pakliže dojde k lokalizaci kostních metastáz, které nabývají vysokého procentuálního výskytu hlavně u prostaty, prstu a štítné žlázy, dochází ke snížení šancí na uzdravení a omezení délky života.

Zdroj: Rakovina kostí

Jaterní hemangiom foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět jaterní hemangiom, hemangiom na játrech foto.
 

Zdroj: Hemangiom na játrech

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ JATERNÍ TESTY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana svobodova.

Co může znamenat ? když ultrazvuk ukáže skvrny, na játrech Předcházelo zvracení, děkuji za odpověď. svobodova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špatné jaterní testy příznaky

Stádia rakoviny jater

Stádium rakoviny popisuje, kolik rakoviny je v těle. Pomáhá určit, jak závažná je rakovina a jak ji nejlépe léčit. Lékaři také používají stádium rakoviny, když mluví o statistikách přežití.

Stupně rakoviny jater se pohybují od stadia I (1) do IV (4). Zpravidla platí, že čím nižší číslo, tím méně se rakovina rozšířila. Vyšší číslo, jako je stadium IV, znamená, že se rakovina rozšířila více. Ačkoli je zkušenost s rakovinou u každého člověka jedinečná, rakoviny s podobnými stádii mívají podobný výhled a často se léčí v podstatě stejným způsobem.

K popsání stádia rakoviny jater existuje takzvaný TNM systém, který je založen na 3 klíčových informacích:

  1. Rozsah (velikost) nádoru (T): Jak velká rakovina narostla? Je v játrech více než jeden nádor? Dosáhla rakovina blízkých struktur, jako jsou žíly v játrech?
  2. Šíření do blízkých lymfatických uzlin (N): Rozšířila se rakovina do blízkých lymfatických uzlin?
  3. Šíření metastázy do vzdálených míst (M): Rozšířila se rakovina do vzdálených lymfatických uzlin nebo vzdálených orgánů, jako jsou kosti nebo plíce?

Níže popsaný systém je nejnovějším systémem platným od ledna 2018.

Stádium 1A

Jde o jediný nádor o velikosti do 2 cm, který neprorostl do krevních cév (T1a) a nerozšířil se do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 1B

Jde o jediný nádor větší než 2 cm, který neprorostl do krevních cév (T1b). Rakovina se nerozšířila do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 2

Buď jde o jeden nádor větší než 2 cm, který prorostl do krevních cév, nebo více než jeden nádor, ale žádný větší než 5 cm (T2). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 3A

Více než jeden nádor s alespoň jedním nádorem větším než 5 cm v průměru (T3). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 3B

Alespoň jeden nádor (jakékoli velikosti), který vyrostl do hlavní větve velké jaterní žíly (T4). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 4A

Jeden nádor nebo více nádorů jakékoli velikosti (jakýkoli T), který se rozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N1), ale ne do vzdálených míst (M0).

Stádium 4B

Jeden nádor nebo více nádorů jakékoli velikosti (jakékoli T). Nádor se mohl nebo nemusel rozšířit do blízkých lymfatických uzlin (jakékoli N). Rakovina se rozšířila do vzdálených orgánů, jako jsou kosti nebo plíce (M1).

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Sůvová.

Dobrý den, můj syn (31) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen následně chemoterapiemi. Na vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v plicích, které mu odstranili operativně a nasadili další chemoterapií. Na poslední kontrole CT - se však ukázaly nové metastázy v plicích, lečba byla ukončena s tím, že bude zahájena biologická léčba. Prosím , byla by pro něj vhodná protonová léčba ? Syn je navíc v psychicky velmi špatném stavu, velmi silný ekzematik, reakce kůže jsou velmi silné, v průběhu lečby mu zaváděli stent - ledviny ... to vše bohužel léčbu velmi komplikuje. Hledám nějaké možnosti psychoterapie , aby měl sílu se s nemocí prát. Prosím o pomoc. Máma

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Klasifikace karcinomu prsu

Klasifikace karcinomu je velmi důležitá pro volbu nejlepší terapie. Nádory prsu totiž představují poměrně širokou skupinu onemocnění různého biologického chování.

Rozlišujeme primární onemocnění, původem a rozsahem omezené na jeden prs, případně uzliny, lokální recidiva v dříve postižené oblasti včetně uzlin. Sekundární tumor původem z jiného orgánu zasahující prs – metastázy i přímé prorůstání do prsu jsou vzácné, metastatický rozsev nádoru mimo primárně postiženou oblast, nejčastěji se jedná o metastázy do kostí, metastázy v jiných orgánech (plíce, játra, mozek), které mají zpravidla nejhorší prognózu.

Důležitá kritéria se soustřeďují na velikost tumoru, počet ložisek a napadených uzlin, vzhled tumoru, ohraničení, diferenciaci struktury, ložiska nekrózy, věk pacientky a rodinnou anamnézu – dědičné tumory mají většinou vlastní specifika.

Dalším parametrem je histologický původ (tj. jaké tkáni je nádor podobný) – lobulární, duktální, bazální, výskyt receptorů ER (estrogen), PR (progesteron), AR (androgen), HER2neu, KI67. U receptorů ER je vyšší procento ER pozitivních buněk prognosticky příznivější, naopak u KI67 značí vyšší procento pozitivních buněk agresivnější tumor.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM V JÁTRECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, na utz břicha mě byl diagnostikován hemangiom velikosti 15,5 mm, chci se zeptat jak je tento stav nebezpečný a zda s ním může souviset i hraniční hodnota krevních destiček. Moc děkuji Monika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom v játrech

Léčba jaterního hemangiomu

Většina jaterních hemangiomů nevyžaduje žádnou léčbu. Jen pokud se jedná o velký hemangiom, který již způsobuje zdravotní problémy, tak je důležité jeho chirurgické odstranění.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Rakovina jater příznaky

Rakovina jater má známé rizikové faktory. Mezi ně patří například ztvrdnutí jater. Dalším z významných rizikových faktorů je nákaza virem žloutenky typu B a C. Dlouhodobé zvýšení aflatoxinu rovněž zvyšuje riziko vzniku rakoviny jater. Aflatoxiny jsou látky produkované plísní. Tyto látky jsou silně toxické, metabolizují v játrech na silné karcinogeny. Aflatoxiny často najdeme v obilninách, ořeších, olejninách a v koření. Taktéž mnoho dalších chemických výrobků, jako jsou pesticidy, insekticidy, nitráty, zvyšují rizika vzniku rakoviny. Hepatocelulární karcinom je primárním karcinomem jater. Vzniká přímo v játrech.

Zdroj: Rakovina jater

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PŘI HEMANGIOMU JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Hlaváčová.

Dobrý den, mám dotaz ohledně hemangiomu na játrech. Je nějaké sportovní omezení, pokud je na játrech hemangiom o velikosti cca 6 cm? Žádné bolesti nejsou pociťovány. Co se týče sportu, je nutné úplně přestat sportovat? Závody typu Spartan race, predator race (extémní překážkový závod kombinovaný s během). Pokud pacient ví, že má hemangiom, a omezí možné riziko úrazu a praštění do hrudi, je opravdu nutné přestat závodit?
děkuji za rychlou odpověď na mail rick007@post.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemangiom na játrech příliš neovlivňuje jejich činnost, ale hrozí zde jeho odtržení a následné krvácení, což může skutečně rychle způsobit smrt. Sport, je-li vykonáván zdravě, tak je prospěšný a byla by škoda ho přestat vykonávat. Pochopitelně kontaktní sporty, jako je rugby, fotbal, hokej, souboje, atd. jsou nevhodné. Sporty, při kterých můžete spadnout z výšky a nebo při vyšší rychlosti, tak rovněž nejsou vhodné, protože jinak banální pád zde může zapříčinit vážné ohrožení života. Z vašeho dotazu je cítit, že jste hodně aktivní a preventivní omezení sportovní činnosti by u vás vedlo ke snížení kvality života, takže zřejmě přijmete vyšší riziko vážného zranění jater za cenu krásnějších sportovních zážitků. Pro tento případ si na zadní stranu Občanského průkazu napište, že máte hemangiom na játrech 6 cm. Až se vám něco stane, tak záchranářům to dá možnost zasáhnout efektivněji a pomůže vám to zachránit život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení při hemangiomu jater

Příznaky jaterního hemangiomu

Hemangiomy jsou většinou malé a měří pouze 6 milimetrů, ale můžou být i velké, které pak měří až několik centimetrů. Většina hemangiomů v játrech nezpůsobuje žádné příznaky ani zdravotní problémy a proto jsou také objeveny jen náhodně, když jsou testovány nesouvisející zdravotní problémy. Jaterní hemangiom se nejčastěji najde při ultrazvuku nebo při CT břicha. Velké hemangiomy už mohou mít příznaky, zejména pokud jsou umístěny v blízkosti jiných orgánů, mohou způsobovat bolesti, nevolnost nebo zvětšení jater. Vzácně může dojít k prasknutí hemangiomu, což způsobuje silnou bolest a krvácení do břicha, které může být závažně nebo i život ohrožující.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Hemangiom na kůži

Hemangiomy se nemusí vyskytovat jen na játrech, ale můžou se objevit kdekoliv na těle. Například hemangiomy na kůži se objevují nejčastěji u miminek a vypadají jako červená malina na kůži. O tom jak tyto kožní hemangiomy léčit například betablokátory se píše v tomto článku: Hemangiom na kůži.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Prognóza u rakoviny kostí

Abyste předešli řešení problémů, jako je rakovina kostí a délka života, navštěvujte pravidelně svého lékaře. Tím spíše, pokud na sobě pocítíte jakékoliv atypické příznaky onemocnění. Rakovina zachycená v prvopočátku může být zažehnána prostřednictvím novodobých lékařských metod. Komplikací terapie zhoubného nádoru může být ztráta končetiny, která však v současné době může být velmi dobře řešitelná použitím protetické náhrady, se kterou pacient může nadále prožívat plnohodnotný život. Nejhorší možnou komplikací rakoviny kostí je vznik druhotného nádoru (metastázy) v jiném orgánu těla, nebo návrat původního nádoru.

Zdroj: Rakovina kostí

Léčba hemangiomu na játrech

U asymptomatických pacientů s lézí do 5 cm není vyžadována žádná léčba, ale jen sledování. V těchto případech hemangiom nebolí a ani nijak játrům nevadí. Dlouhodobé pozorování ukázalo, že ve většině případů nedochází k růstu hemangiomu a ani k žádným komplikacím. Ale u pacientů s lézí větší jak 5 cm jsou přechody k rychlému růstu, takže je nezbytné sledování jejich hemangiomu v játrech. U pacientů bez příznaků je velice nízké riziko krvácení a proto se neprovádí preventivní odstranění hemangiomu z jater. Léčba pacientů s potížemi plynoucích z hemangiomu nebo těch, kteří mají velikost hemangiomu přes 10 cm vyžaduje resekci, nebo různé chirurgické zákroky, jako je enukleace, jaterní resekce, nebo dokonce transplantace jater. Mezi nejčastěji prováděnou resekci patří částečná se zachováním okolní jaterní tkáně.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Léčba

Základní metodou léčby časných karcinomů je chirurgický výkon, kdy se odebere buď celý prs, nebo jeho část (v tomto případě následuje většinou ještě ozáření). Pro zbavení se nádoru je také lepší odebrat i lymfatické uzliny v podpaží, protože v mnoha případech se tam již nádor rozšířil a nemusí být ještě nijak prokazatelný.

Dnes se do popředí hormonální léčby dostávají i jiné preparáty než tamoxifen. Je to anastrazol (Arimidex), letrozol (Femara) nebo formestan. Jsou to látky blokující tvorbu estrogenů v nadledvině a ve vaječníku. Novou léčebnou možností jsou protilátky proti receptoru HER2 u HER2 pozitivních nádorů. Jedná se o biologickou léčbu, jež je cíleně zaměřená proti určité molekulární struktuře v nádoru a může tedy velice účinně zapůsobit, aniž by vyvolala mnoho jiných vedlejších efektů. Její účinek je očekáván především u nádorů, které mají sklon k většímu množení buněk a metastázování (tedy u těch, jež mají horší prognózu). Po zdařené operaci opět nastává doplňující chemoterapie nebo hormonální léčba kvůli mikrometastázám.

Léčba metastázujícího karcinomu je již svízelná. Karcinom v podstatě nelze vyléčit, ale jen zmenšit a zmírnit tím i obtíže, které již mohou být i v jiných orgánech kvůli metastázám. Pacientky podstupují chemoterapii nebo hormonální léčbu tamoxifenem. Ta je zase upřednostňována u nemocných, jež mají estrogenové receptory, a zabírá, zejména pokud jsou metastázy v kostech nebo měkkých tkáních. Za těchto okolností je dobré rovněž ozařování (na metastázy v kostech, které se projevují těžkými bolestmi zad, nebo na metastázy v mozku). Chemoterapie je vyhrazena pro pacientky s metastázemi do jater, s rychlým šířením nádoru a pro ty, jež nemají estrogenové receptory.

Zdroj: Karcinom prsu

Jak dlouho působí?

Furon působí 6 až 8 hodin od poslední dávky. Tento čas může být prodloužen až na více než 9 hodin, a to u pacientů s dlouhými intervaly močení a nebo u pacientů s úplným zastavením močení. Furon se vylučuje z organismu hlavně prostřednictvím ledvin a pokud se v ledvinách netvoří moč, tak jeho vylučování zbývá jen na játrech. Přes játra se Furon vyloučí desetkrát pomaleji než přirozeně přes ledviny.

Zdroj: Jak dlouho působí Furon?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP