Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MODRINA

OBSAH

Za jak dlouho modřina zmizí

Drobné krvácivé projevy na kůži se mnohdy neobjeví v bezprostřední návaznosti na působení podnětu, ale až za nějaký čas. Jejich rozvoj je provázen poškozením drobných krevních cév – kapilár, lhostejno zda tepen nebo žil; přitom platí, že tepny jsou vůči působení tlaku odolnější než žíly, neboť jsou pružnější. Pokud je modřina důsledkem úderu, tlaku při pádu nebo jiného výraznějšího mechanického podnětu, pak se k poškození stěn kapilár přidává místní pohmoždění tkáně a výsledkem bývá přirozená lokální zánětlivá reakce s otokem, bolestivostí a zatvrdnutím.

S ojedinělou modřinou vysvětlitelného původu nemusíte hned běžet k lékaři; obvykle do 2–4 týdnů zmizí beze stopy a následků. Krevní elementy a červené krevní barvivo (hemoglobin) se postupně rozpadnou a vstřebají, proto také modřina mění barvu v pestré škále od červené přes modrofialovou a červenofialovou až po zelenožlutou. Toto střídání barev je u každého člověka jiné a jeho vnímání závisí i na tloušťce kůže, a tudíž viditelnosti modřiny.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světluše Vinšová.

Dobrý den,
Pravděpodobně jste si při sportovní činnosti natáhl šlachu. Je nutné chodidlo ledovat a mít klidový režim. Pokud by se stav nezlepšil je třeba vyšetření u ortopeda. Je také dobré končetinu dát do zvýšené polohy.

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Účinky cibule na vodu v koleni

Cibule uvolňuje ucpání mnoha druhů tekutin pod kůží, včetně krve, která způsobuje modřiny, a ucpané lymfy, která způsobuje otoky a bolest. Cibuli použijte jako obklad, jemně nasekanou, rozmixovanou nebo namletou a aplikujte přímo na čerstvou nebo starou modřinu, nebo ji použijte jako preventivní opatření na oblast, kde by se mohla vytvořit modřina. Je-li zapotřebí větší tažná síla, přimíchejte 1/3 až 1 stejný díl kuchyňské soli.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na vaší fotografii je vidět, ce se stane s nehtem na palci v úzkých botách. Rozhodně to není plíseň. Váš palec je tak moc utlačován, že nehet na něm změnil směr růstu - odklonil se doleva. Následkem tohoto tlaku je obrovský hematom, který zbarvuje váš nehet do tmava. Je potřeba, abyste co nejdříve navšťívila ortopéda a společně jste našli řešení, jak to napravit. Pokud se situace bude dále prodlužovat, tak krví odchlípnutý nehet bude otevřenou branou pro usídlení plísně a ve finále přijdete o celý nehet.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veru.

Dobrý den, pane doktore.

Asi před měsícem a půl jsem měla podpadky a z tlaku se mi pod palcem objevila modřina. Ta po čase zmizela, ale na místě stále zůstává tato černá tečka. Děsí mě to, zda se nejedná o něco horšího… To hnědé místo okolo tečky je místo, kde byla modřina. Je mi 26, jsem objednána na kožní, ale ráda bych slyšela Váš názor. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Modřina na dásni

Modřina na dásni je v podstatě hematogenní pigment. Jedná se o pigment, který vzniká rozkladem krevního barviva. K hematogenní pigmentaci dochází například při traumatech, kdy se pacient kousne do tváře (například po anestezii). Dalším příkladem jsou hematomy, ekchymóza, purpura. Vzácnou příčinou ukládání pigmentů hematogenního původu je hemochromatóza, což je dědičná choroba, která se projevuje zvýšeným ukládáním železa v těle. Projevem této nemoci v dutině ústní je šedomodrá pigmentace patra a sliznice tváří.

Jak se pozná rakovina dásní

Rakovina dásní se vyskytuje na rtech (obvykle na spodním rtu), uvnitř úst, na zadní straně hrdla, na mandlích nebo na slinných žlázách. Vyskytuje se častěji u mužů než u žen a její výskyt je nejpravděpodobnější u osob starších 40 let. Klíčovým rizikovým faktorem je kouření v kombinaci se silným alkoholismem. Pokud není včas odhalena, vyžaduje rakovina úst chirurgický zákrok, ozařování nebo chemoterapii. Může být smrtelná; přibližně v 50 % všech případů je doba přežití pacientů kolem pěti let. Tato špatná prognóza je částečně způsobena nerozpoznáním počátečních příznaků – klíčovým předpokladem úspěšné léčby rakoviny úst je její včasné odhalení.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobry den, uz niekolko mesiacov mam flak pod nechtom. Vyzera to ako modrina. Aj to pri zatlaceni boli, alebo ked poklopem nechtom o stol. Len nemala som ziadny uraz, len som si v poslednej dobe vsimala ze ma zaboli ked s nim narazim o nieco. kedze som si stale lakovala nechty neviem ci sa to rastom nechtu posuva .ani ci to meni farbu. Odlakovane to mam len tyzden. Rakovina koze je moja nocna mora, kedze pred 12timi rokmi na nu umrela moja mama.mam sa obavat?ani neviem ku akemu lekatovi ist, kozna ci obvodnej dr.? dakujem
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie je vidět, že se vám vytvořil subungvální hematom. Výron krve pod nehtem. Ten může mít mnoho příčin a je třeba nehet a prst vyšetřit v ambulanci kožního lékaře. Najděte si v blízkosti ambulanci kožního lékaře a objednejte se na co nejbližší termín. Neodkládejte to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co je to výron v kotníku

Při výronu kotníku se poruší cévy a z nich se vyhrne krev a vznikne následně krevní výron – modřina. Pro podvrtnutý kotník je charakteristický otok a došlápnutí je velmi těžké. Ze zkušeností (zkušenosti) se doporučuje co nejdříve zaujmout klidovou polohu a kotník zajistit stahovacím obvazem. Tato forma pomoci se uplatňuje při mírnějších formách podvrtnutého kotníku.

Zdroj: Výron v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem HEMATOM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Dobrý den, naší fence čivavy se udělala jakoby modrá bulka (lišta) okolo jednoho struku. Vystouplá je jen minimálně, ale poměrně velká v porovnání s velikostí těla (na počátku 3x3,5 cm, poté cca 2,7x3 cm, nyní zase o něco menší). Prozatím byla s vetem dohodnuta léčba pomocí nějaké mastičky, asi po týdnu se to zmenšilo (viz rozměry uvedené výše). Nicméně veterinář si není diagnózou úplně jistý, neboť už je to cca tři týdny a stále je "hematom" viditelný. Nevíte náhodou, o co by se mohlo jednat? Jestli je to opravdu pouze hematom? Fenku to vůbec nebolí, v podstatě o tom ani neví. Kastrovaná není. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obrázku to vypadá jako modřina nebo prasklá céva. Každá prsní žláza má pomerně velkou žílu, která ji živí. Když pak fenečka od někud spadne nebo si jinak namůže tuto oblast, nebo její žíla je nevhodně umístěná, tak se může stát, že praskne a vytvoří se hematom. Pokud toto přišlo náhle a je to nebolestivé, pak se téměř jistě jedná o prasklou prsní cévu. Pro zrychlení ústupu hematomu můžete použít ledování po dobu 10 minut několikrát denně. Když by i po dalších týdnech modřina nezmizela, tak bude potřeba vyšetření cév v oblasti bradavky a podle výsledků se stanoví další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hematom?

Profesionální metody léčby metličkových žilek

Díky nejnovější laserové technice je možné rušivé žilky léčit cíleně, minimálně bolestivě a jen s minimem vedlejších účinků. Už delší dobu je úspěšná léčba pulzujícím barevným laserem. Nevýhodou je, že se může vytvořit hrubý povrch, modřina nebo otok, které se obvykle po týdnu zhojí. Mnoho dermatologů a kosmetiček proto pracuje s fotodermickým bleskem. Tato metoda je bezbolestná a mohou se s její pomocí ošetřovat i větší plochy během jednoho sezení.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Štichová.

Dobrý večer, po operaci šedého zákalu mi bylo doporučeno užívání Luteinu Complex Premium. Poté mi byl nasazen Warfarin pro srdeční arytmii (fibrilaci srdečních síní). Nevím, zda mohu Lutein užívat. Děkuji za odpověď. Jitka Štichová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Ryšavá.

Dobrý den,před několika dny jsem uklouzla venku na namrzlých schodech a pořádně jsem si namlela.Mám hlavně hodně velkou modřinu na zadní části těla.Mám obavy,aby nebyl nějaký problém kvůli modřině a neutrhla se krevní sraženina a nedošlo k ucpánícévy.Modřina pořádně bolí ,nemohu se pořádně hýbat,ale to vše unesu ,jen nevím,jestli nebudou nějaké komplikace.Koupila jsem si mast Hirudoid a několikrát denně si modřinu potírám.Prosím Vás o odpověd,jestli je třeba jít k lékaři,nerada bych zbytečně obtěžovala,pokud se modřina vstřebá a nehrozí problém s ucpáním.Warfarin užívám pravidelně denně a Inero jsem měla před 5ti dny 2,82 tak snad by nemuselo být nějak hůř.Moc se omlouvám,že tímto zatěžuji a děkuji za možnou Vaší odpověd.Přeji příjemný den Ryšavá Jarmila

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Otok kotníku po úrazu

Každé poranění vyvolá v těle souhrn obranných dějů jako přirozenou odpověď na poškození tkáně. Z poškozených buněk se uvolňují chemické látky a vzniká zánět. Vše doprovází otok, krevní sraženina (hematom) a bolest. Déletrvající otoky zhoršují prokrvování a transport potřebných živin do tkáně a komplikují celý léčebný proces. Obecně se při poranění pohybového aparátu vyskytuje otok postižené tkáně, modřina, bolest a zánětlivá reakce jako obrana organismu na poškození, často také omezení hybnosti.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Melanom pod nehtem

Pokud má nehet měnící se tmavý pruh, je čas navštívit dermatologa kvůli kontrole, zda se nejedná o rakovinu kůže. Tmavý pruh může být totiž melanom, což je nejzávažnější druh rakoviny kůže.

Příznaky

Melanom pod nehtem (subunguální melanom) zpočátku obvykle vypadá jako bradavice, modřina nebo mozol, lidé si ho proto často ani nevšimnou. Tato forma je poměrně vzácná, přesto není radno ji podceňovat. Ne každý tmavý pruh je melanom, ale vždy je dobré nechat ho dermatologem prozkoumat.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá melanom pod nehtem.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDY FLEK NA DASNICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka Kučerová.

nejprve malý černý flíček //myslela jsem,že je to modřina/ na dásni pod zubem se přestěhoval do místa zpředu mezi 2 zuby. Velikost asi 3 mm. Nebolí,nereaguje na chlad a teplo, je to jako pigmentová skvrna.Pravdepodobně se to udělalo po silném čištění mezi zuby párátkem.Lékař vyčistil zubní kámen,ošetřil peroxidem-Myslí.že se do dásně dostalo barvivo zubního kamene.Má někdo jiný názor?Děkuje Ivča ,která toto sleduje 2 měsíce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je nesmysl, aby barvivo ze zubního kamene obarvilo natrvalo dáseň kolem zubu. To spíše vypadá na zanedbaný váček na dásni, který se zapouzdřil a takto se zbarvil. Pro vyčištění je potřeba obarvenou tkáň naříznout a vyčistit. Zkuste absolvovat ještě jednu návštěvu u jiného zubaře. Pokud tyto stavy zanedbáte, tak riskujete odchlípnutí dásní od zubů a následnou parodontózu. Fotka, na které jsou vidět tmavé dásně kolem zubů, je vidět zde: www.tomasvanek.cz/im…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědy flek na dasnich

Nebezpečí po odběru krve

Mez rizika spojená s odběrem krve ze žíly patří:

  • lehké nebo mírné nepohodlí v místě vpichu,
  • slabé závratě (pravděpodobnost výskytu je možné snížit dostatečným příjmem tekutin – doporučují se neslazené nápoje),
  • bolest,
  • modřina nebo krvácení v místě, ze kterého byla krev odebrána.

Riziko vzniku infekce v místě vpichu je minimální. V rámci prevence a minimalizace výskytu těchto rizik se dodržují stanovené standardní postupy a opatření desinfekce.

Odběr nepředstavuje žádné zvýšené riziko u těhotných žen.

Pokud po zákroku pociťujete jakékoli nepohodlí či obtíže, informujte svého lékaře.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.


Dobrý den ,

při sportu jsem silně narazil lícní kosti do soupeře :) , v bezvědomí jsem naštěstí nebyl ale bolest byla poměrně intenzivní , hned jsem pohmoždění ledoval sprejem , otok se mi posunul ke kořeni nosu a do horní půlky rtu . Postižené místo leduji a mažu nějakým Octo gelem , otok však ani po týdnu neustupuje . Je tento průběh v pořádku ? Děkuji za jakoukoliv radu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otok sedmý den po nárazu je ještě normální. Je možné, že došlo k naštípnutí lícní kosti a to pak trvá dlouho, než se zahojí. Ledování je správné. Dobré je také postupně zařadit nebolestivé masáže postižené oblasti, abyste napomohl odtoku tekutiny, která způsobuje otok. Masáže provádějte vždy, když je postižené místo zahřáté, nikoli těsně po ledování. Ještě týden vydržte a pak se projeví znatelný proces hojení - zmizí hematom (modřina) a otok splaskne. Chcete-li mít jistotu, že je nehrozí žádná komplikace, tak navštivte svého praktického lékaře a nechte si provést ambulantní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok v obličeji

Natažený sval v podbřišku

Natržení svalu v podbřišku je postižení, při kterém jsou pohmožděna svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na který není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako chladné počasí, přílišné přehřátí anebo chybějící rozcvičení. Postižení je častější u jedinců, kteří se sportu nevěnují pravidelně.

Příznaky

  • bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu
  • namožené břišní svaly vedoucí k rozvoji křečí
  • lokální otok
  • lokální bolestivost při pohmatu vyšetřující osobou
  • někdy viditelný hematom (podlitina, modřina)

Zdroj: Natažený sval břišní

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eleonora.

dobry den,co to mam pod nechtom na ruke?dakujem
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o tak zvaný subunguální hematom. Jinými slovy vypadá to jako modřina pod nehtem. Při hematomu nehet mění barvu a bude vypadat růžové, fialově, hnědě nebo černě. Hematom odroste společně s nehtem během několika měsíců. Příčinou u prstu na ruce může být například míčová hra, kdy míč míjí ruku a při tom zachytí o nehet některého z napnutých prstů. V zápalu hry si to často ani neuvědomíte, že se vám nehet vyvrátil a v bodě zlomu pohmoždil ploténku a ta změnila svou barvu.
Pokud chcete mít jistotu, že nejde o nic vážného, tak se stavte v ordinaci kožního lékaře, který použije dermatoscop na podrobné prohlédnutí. Zabere to jen minutu dvě a víte hned o co jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom na nehtu

Co proti modřinám nabízí lékárna

Preparáty z lékárny obsahují uměle vyrobený hirudin. Vstřebávání modřin lze podpořit hlavně klidovým režimem. Naopak pohyb a přímá námaha místa s modřinou narušují hojení. Ani masážemi ústup modřiny neurychlíte. Ze syntetických preparátů funguje Ascorutin, jehož účinné látky (kyselina askorbová a rutin) se zabudují do cévní stěny a tím ji zpevní. Efekt se dostaví už po měsíci užívání v denní dávce 3x1 nebo 2 tablety. Dále se k urychlení vstřebávání používají různé deriváty heparinu ve formě mastí a gelů, jako je například Lioton gel a Heparoid krém. Modřina se jimi obvykle potírá několikrát denně.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIKOAGULAČNÍ LÉKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pašková.

Dobrý den.Po tromboze v roce 2012 (stala se mi při zlomené noze kterou jsem měla 3 měsíce v sádře) jsem brala warfarin a léčba se nedala ustálit.Jednou jsem měla 1,24,za 3 dny 4,08...byla jsem samá modřina,sestry už mě nechtěly nabírat.Mám také zavedený kavální filtr v roce 2013 před operací páteře.Pak jsem byla na téže operaci ještě 3x.Mám za sebou celkem 22 operací v narkoze a mám autoimunitní onemocnění,Sharpům syndrom,sklerodermii.Pan doktor z interny mě tedy po neúspěchu warfarinu napsal Xarelto 20 mg.Byla jsem až doposud spokojená,ale včera mě řekl,že ho smí psát pouze rok a musím se vrátit na Warfarin,což jsem odmítla.Prosím vás,jak to tedy je? Po roce už Xarelto VZP neproplácí.Mám prý ještě jednu možnost,píchat si Fraxiparine.Před léčbou Warfarinem jsem brala Godasal,ale ten prý teď nemohu.
Moc vám děkuji za odpověď Pašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobá léčba Fraxiparinem není vhodná vzhledem k potenciálnímu dopadu na krvetvorbu. Pojišťovna má skutečně regulační mechanismy, které neumožňují internistům dlouhodobou resp. trvalou preskripci medikamentu Xarelta. Avšak specialista hematolog má možnost podat žádost reviznímu lékaři ve zdravotní pojišťovně o mimořádnou úhradu. K tomu je potřeba splnit následující:

1.) je indikace trvalé antikoagulace - nejspíše splněno - Sharpův sy lze vnímat jako trombofilní stav

2.) obtížné dosažení a udržení účinné warfarinizace nebo vážné komplikace při léčbě warfarinem - asi také splněno, ale je třeba se zamyslet, jestli jste skutečně dodržovala veškeré pokyny lékaře k léčbě warfarinem. To je zřejmě i důvod opětovného nasazení warfarinu v současné době.

Co tedy dělat?
Užívejte nějaký čas předepsaný warfarin PŘESNĚ podle pokynů lékaře. Pokud se znovu vyskytnou komplikace, tak byste se měla vypravit k lékaři - hematologovi a dohodnout se s ním jak dál. Nebo můžete jít přímo na pojišťovnu, kde Vám řeknou, co musí hematolog ve Vašem případě udělat. Budete také nejpíš potřebovat dodat podrobnou zprávu revmatologa hematologovi a společně dál postupovat s těmito dvěma lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antikoagulační léky.

Dlouhodobě oteklé nohy

Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným kardiovaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat tlačit krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lýtkové oblasti a v oblasti chodidla a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku, po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také potřeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení jako běžné silonky, takže nejsou nápadné.

Zdroj: Oteklé nohy

Mám dlouhodobě oteklé nohy, jak se toho zbavit

Dlohodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat vytláčet krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lítkové oblasti a v oblasti nohy a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také třeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení, jako běžné silonky, takže nejsou nápadné. Podrobné informace o léku Detralex, jeho cena a příbalový leták jsou k dispozici Detralex.

Zdroj: Lék na oteklé nohy

Léčivé účinky prhy chlumní

Účinky při zevním použití arniky

Léčivé účinky prhy chlumní by se daly vyhlásit až za zázračné. Prha chlumní se pyšní označením, jako nejsilnější rostlinný lék vůbec. Plha chlumní patří mezi byliny na hojení ran. Hlavním přínosem prhy chlumní je její mimořádná schopnost uvolňovat krevní sraženiny, které vznikají tam, kde jsou těžké naraženiny, zmodralé krevní podlitiny, pohmožděniny a také na otlačením zčernalé nehty. Typicky po nechtěném úderu do prstu od kladívka při zatloukání hřebíků nebo při pádu na zledovatělém chodníku, kdy se vytvoří většinou ohromná modřina. U těchto případů není lepšího léku než obklad z prhy. Účinek bude silnější tím více, čím dříve po úrazu prhu přiložíme. Prha ale dokáže rozehnat i starší krevní sraženiny, například při nízké srážlivosti krve, při užívání Warfarinu nebo Heparinu nebo jiného koagulačního léku. Prha také výborně pomáhá i při svalových bolestech, kdy ji přikládáme na natržené svaly a vykloubeniny, dále na otoky a záněty kostí. Prha také prospívá končetinám, které ochrnuly po mrtvici.

Účinky při vnitřním užívání arniky

Prha chlumní má mimořádně dobré účinky i při vnitřním použití. Arnika při vnitřním užívání podporuje tvorbu krve, proto je vhodná při chudokrevnosti. Prha chlumní rozšiřuje cévy a tím zlepšuje krevní oběh, čímž pomáhá při křečových žilách, kornatění cév a revmatických chorobách. Prha se také s úspěchem užívá i při degeneraci srdečního svalu, při srdečních křečích. Arniku také ocení i staří lidé, kteří mají přetučnělé srdce, nebo mají arteriosklerózu, bolesti na srdci a záchvaty anginy pectoris. Arnika při vnitřním užití také uvolní žaludeční křeče, svalové bolesti a slabosti a při brnění končetin. Pro vnitřní použití se používá roztok, který se vyrobí z 10 kapek arnikové tinktury a dvou deci vody a takto se vypije třikrát denně.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Význam polibků

Polibek na znamení úcty: Jako pozdrav na přivítání se v Evropě vyvinulo políbení podané ruky nadřízeného, milostpána, vladaře. Z toho vznikl i slovní (nyní již zastaralý) pozdrav „Ruku líbám“. Políbení podané ženské ruky mužem je v Česku spíše výjimečným a vysoce zdvořilým pozdravem, ale například v Polsku naprosto běžným, rozšířeným až závazným. V křesťanských církvích se používá podobný polibek na znak společenské (například církevní) hodnosti – papežský, biskupský nebo kardinálský prsten. Rovněž se takto uctivě líbají a zdraví i jiné symboly, například kříž jako znak víry, vojenské zástavy, zem a podobně.

Milostný polibek: Jako výraz romantického citu a sexuální přitažlivosti bývá polibek delší a intenzivnější, například francouzský polibek nebo hlazení rty. Takové líbání je obvyklou součástí pettingu a milostné předehry. Po zvláště intenzivním polibku na kůži mimo úst zůstává modřina, zvaná lidově cucflek. Francouzský polibek je akt, při němž se do líbání zapojí i jazyk, který vnikne do (pootevřených) úst partnera. Bývá považován za analogii pohlavního styku. Pro francouzský polibek existoval koncem středověku i výraz florentinský polibek, a byl katolickou církví i v manželství považován za závažný hřích. V pohádkách má (zejména milostný) polibek, obvykle zpravidla příznivý, zázračný účinek, například políbením žáby se zlomí kletba a promění se v krásného prince nebo spící Růženka procitne z věčného spánku.

Svatební polibek: Polibek je také součástí svatebního obřadu, je jeho vrcholem, kdy po potvrzení vůle snoubenců uzavřít manželství se novomanželé – zpravidla na výzvu sezdávajícího po jeho potvrzení vzniku svazku – políbí poprvé jako manželé.

Polibek smrti: Formou polibku se v legendách a pohádkách přenášelo zlé kouzlo, prokletí, často způsobující smrt políbeného. Polibek smrti zavedli také v mafii – gangsteři tak dávali člověku najevo, že se ho budou snažit zabít všemi možnými prostředky. Je odvozen z Nového zákona, kde zrazuje Jidáš Ježíše Krista biřicům právě polibkem.

Zdroj: Pusa na čelo

Něco na modřiny podle babičky

Babské rady doporučují aplikovat na modřinu ocet smíchaný s teplou vodou anebo drcené petrželové listy, které na modřinu zafixujete obvazem či obinadlem.

Na modřiny přikládejte vlažnou spařenou nať z pelyňku pravého. Snižuje bolest a urychluje vstřebávání modřiny. Jednu lžíci natě přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Do vlažného nálevu namočte plátěný kapesník a ten přiložte na modřinu.

Na modřiny přikládejte obklady z výluhu 30 g listů mateřídoušky úzkolisté. Dejte do 0,5 l vody, vařte 5 minut, 10 minut luhujte a sceďte. Obklady musí být vlažné.

Na vstřebávání modřin dobře působí med. Potírejte jím postižená místa a překryjte plátnem. Modřina se dobře vstřebává a snižuje se i bolest. Tento recept se velmi osvědčil i v nemocnici u dětí, které měly modřiny po nitrožilních infuzích.

Spařte mladé kaštanové listy (jírovec maďal) vroucí vodou. Listy přiložte ještě vlažné na modřinu a převažte suchým šátkem. Místo kaštanových listů můžete použít listy routy vonné.

Obklady nebo koupele ze slézu planého změkčí zatvrdlé rány a hojí modřiny: 25 g květů a listů slézu vařte 15 minut v 0,5 l vody, odvar sceďte do koupele nebo v něm namáčejte obklady.

Modřiny potírejte vymačkanou šťávou z kořene čekanky obecné. Kdo je citlivý, může šťávu zředit vodou nebo ji zamíchat do medu a tím potírat postižené místo.

Na potírání nebo obklady modřin se používá i odvar květů divizny velkokvěté: 60 g květů povařte v 1 l mléka 5 minut. Obklad hojí modřiny, zatvrdliny či otoky. Stejným způsobem připravíte obklad na modřiny z prhy chlumní (arniky), která má na pohmožděniny rovněž silný léčivý vliv.

Pokud se modřiny objevují často a po slabém nárazu, zvyšte přísun rutinu, který je obsažen v pohankových slupkách, borůvkách, černé jeřabině, červeném zelí a ostružinách. Zvyšte denní přísun vitamínu C. Nejlepšími zdroji vitamínu C jsou pažitková nať, zelená paprika, červený rybíz, rakytník, křen a kysané zelí.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Jak vznikají modřiny

Modřina je drobná až větší krevní podlitina, která ovšem může v závislosti na místě a mechanismu vzniku nabýt i značných rozměrů. U lidí s dispozicemi k jejich tvorbě vznikají krevní podlitiny především na končetinách, a to nejčastěji působením tlaku. Někdy stačí docela málo: tlak popruhu těžší tašky na rameno, náraz při pádu, nepříliš silný úder tupým předmětem nebo podtlak při sání v oblasti lásky.

Ženy jsou k tvorbě modřin náchylnější než muži, především v souvislosti s hormonálními změnami po čtyřicítce. Pozvolna se snižuje tvorba hormonů estrogenů chránících cévní stěny a ty se stávají křehčími.

Opakovaný vznik modřin bez zjevné příčiny může být projevem závažného stavu – chorobné krvácivosti (hemoragické diatézy), která může ohrozit funkci některých orgánů, nebo dokonce život. Ohroženi krvácením jsou i anorektici či vegetariáni. Vrozené chybění některého ze třinácti koagulačních (srážlivých) faktorů je podstatou hemofilie, dědičného onemocnění, při němž postižení trpí nejen krvácením do kůže, ale také do kloubů a vnitřních orgánů. Hemofilie zasahuje téměř výhradně muže, ženy ji pouze přenášejí. Její výskyt v Česku je zhruba konstantní, v současnosti u nás žije asi 900 hemofiliků. Vzhledem ke kvalitnímu genetickému screeningu se daří identifikovat nemocné včas. Léčba spočívá v dlouhodobém podávání chybějícího srážlivého faktoru. Další choroby s krvácivými projevy, jako je břišní a skvrnitý tyfus nebo krvácivé horečky typu eboly, se v českých podmínkách v současné době nevyskytují.

Také různé léky mohou různými mechanismy vyvolat zvýšenou tendenci ke krvácení, například kortikoidy při dlouhodobém užívání oslabují cévní stěnu. Warfarin zase potlačuje jaterní syntézu koagulačních (srážlivých) faktorů krve, jejichž tvorba je závislá na přítomnosti vitamínu K. Zvýšená krvácivost se objevuje také v důsledku předávkování heparinem, u přednostně používaných takzvaných nízkomolekulárních heparinů je však při správném dávkování riziko nežádoucího krvácení nižší. Kyselina acetylsalicylová (acylpyrin, aspirin, anopyrin) brání shlukování krevních destiček a tím snižuje jejich přilnavost, lepivost, což může mít význam v prevenci trombóz, ale rovněž to může vést k nechtěnému krvácení.

Zde můžete vidět, jak vypadají modřiny.

Zdroj: Přírodní léčba modřin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP