Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MODŘINY NA TĚLE

OBSAH

Modřiny na těle

Pokud se vám modřiny na těle tvoří často a bez větší příčiny, například po lehkém doteku či zcela bez důvodu, okamžitě vyhledejte lékaře. Lékaře kontaktujte také tehdy, jsou-li modřiny na těle neobvykle velké a bolestivé. Provázejí-li tvorbu modřin další příznaky, jako například krvácení (z dásní, z nosu, v moči či stolici), opět neváhejte s návštěvou odborníka.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Jak nechat zmizet modřiny rychleji

Urychlit ústup modřiny můžete přípravky s obsahem hirudinu. Tato látka tlumí srážení (koagulaci) krve.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Zdravím já už mám problémi 2mesice a začínalo to taky pálením az brněním jazyka ,tlaky do zubů a strašná bolest hlavY a nohou měl sem veškerá vyšetření a vše v pohodě teď poslední rtg krční páteře a mám vyhrezlou krční ploténku mezi 4a5 obratlem dost mi pomáhá magnézium a 3x denně si mažu krk a celou páteř i z nohama olfen gelem a je to lepší teď mě čeká návštěva u Doktora který mě vyšetří a řekne co dál. Ze začátku si doktoři mysleli že mám panické ataky a vše jen z páteře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obou vašich fotek to nevypadá nebezpečně. Hledejte příčinu v přetížení těch oblastí, kde se to tvoří. Přetížení může být způsobeno nárazovou námahou, špatnou obuví atd. Může se jednat také o problém s krví, při kterém se vám mohou snadno dělat modřiny po těle i takto pod nehty. S tím by vám pomohl praktický lékař popřípadě kardiolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni hlavy,jazyka a rtu

Zkušenosti s heparoidem

  • Heparoid na modřiny urychluje jejich vstřebávání; mažte postižené místo 3x denně a modřinky se v krátké době ztratí.
  • Heparoid na hemoroidy – je s podivem, že lidé s hemoroidy relativně často zkoušejí Heparoid mast. Tato mast je určena k léčbě zánětů šlach, poúrazových otoků, zhmožděnin, žilních a některých dalších obtíží, nikoliv však k léčbě hemoroidů.
  • Heparoid na žilky – na popraskané žilky v obličeji, i kdekoliv jinde na těle, stačí používat Heparoid mast, po půlroce používání ve většině případů zcela vymizí, zlepšení je až 75%.

Zdroj: Krém Heparoid proti modřinám

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,takové mrazení po těle mám taky a vždy když mi stoupá krevní tlak.Prodělala jsem před 2 měsíci covid a od té doby mám teplotu 37,2 a mrazení po celém těle a silné pocení v noci.Crp mám 1,4 Nevím, co s tím mám dělat.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Uložení orgánů v těle – obrázek

Kde přesně se slinivka v lidském těle nachází? Na tomto obrázku můžete vidět uložení slinivky v našem organismu.

Umístění slinivky v těle

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Něco na modřiny podle babičky

Babské rady doporučují aplikovat na modřinu ocet smíchaný s teplou vodou anebo drcené petrželové listy, které na modřinu zafixujete obvazem či obinadlem.

Na modřiny přikládejte vlažnou spařenou nať z pelyňku pravého. Snižuje bolest a urychluje vstřebávání modřiny. Jednu lžíci natě přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Do vlažného nálevu namočte plátěný kapesník a ten přiložte na modřinu.

Na modřiny přikládejte obklady z výluhu 30 g listů mateřídoušky úzkolisté. Dejte do 0,5 l vody, vařte 5 minut, 10 minut luhujte a sceďte. Obklady musí být vlažné.

Na vstřebávání modřin dobře působí med. Potírejte jím postižená místa a překryjte plátnem. Modřina se dobře vstřebává a snižuje se i bolest. Tento recept se velmi osvědčil i v nemocnici u dětí, které měly modřiny po nitrožilních infuzích.

Spařte mladé kaštanové listy (jírovec maďal) vroucí vodou. Listy přiložte ještě vlažné na modřinu a převažte suchým šátkem. Místo kaštanových listů můžete použít listy routy vonné.

Obklady nebo koupele ze slézu planého změkčí zatvrdlé rány a hojí modřiny: 25 g květů a listů slézu vařte 15 minut v 0,5 l vody, odvar sceďte do koupele nebo v něm namáčejte obklady.

Modřiny potírejte vymačkanou šťávou z kořene čekanky obecné. Kdo je citlivý, může šťávu zředit vodou nebo ji zamíchat do medu a tím potírat postižené místo.

Na potírání nebo obklady modřin se používá i odvar květů divizny velkokvěté: 60 g květů povařte v 1 l mléka 5 minut. Obklad hojí modřiny, zatvrdliny či otoky. Stejným způsobem připravíte obklad na modřiny z prhy chlumní (arniky), která má na pohmožděniny rovněž silný léčivý vliv.

Pokud se modřiny objevují často a po slabém nárazu, zvyšte přísun rutinu, který je obsažen v pohankových slupkách, borůvkách, černé jeřabině, červeném zelí a ostružinách. Zvyšte denní přísun vitamínu C. Nejlepšími zdroji vitamínu C jsou pažitková nať, zelená paprika, červený rybíz, rakytník, křen a kysané zelí.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patrik.

Můj prakticky lékař mi předepsal antibiotika která mi nepomáhají, říkal že se mi udělala plíseň na těle a jelikož mám kopřivku tak jsem si to roznesl po celém těle.
Testy na HIV nejsou třeba
Zdravím Patrik

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Co se s tím dá dělat

Není-li porušená kůže, nemusíme přikládat náplast ani obvaz. Zhojení modřin může urychlit držení postižené oblasti ve zvýšené poloze a v klidu. Přikládejte několikrát denně ledové nebo studené obklady v průběhu jednoho až dvou dnů po vzniku poranění. Jako ledový obklad dobře poslouží například sáček mražené zeleniny zabalený do utěrky (nikdy nepřikládejte přímo na kůži, hrozí její poškození). Obklady často vyměňujte. Pohyb a přímá námaha místa s modřinou narušují hojení. Ani masážemi ústup modřiny neurychlíte.

Cévní stěnu lze posílit pestrou stravou s dostatkem vitamínu C. Z preparátů funguje osvědčený Ascorutin, jehož účinnými látkami jsou kyselina askorbová (jiný název pro vitamín C) a rutin, které se zabudují do cévní stěny a tím ji zpevní. Efekt se dostaví už po měsíci užívání v denní dávce 3x 1 nebo 2 tablety. Ascorutin také slouží lékařům jako jednoduchý a pacienta nijak nezatěžující test k odlišení poruch cévní stěny od poruch srážlivosti. Samozřejmě jen tam, kde je sklon ke zvýšené lomivosti cévní stěny zjevný a nejsou přítomny známky závažnějšího zdravotního problému.

Mezi přírodní zdroje rutinu patří pohanka, otruby, ovesné vločky, luštěniny, chřest, ořechy, slupky jablek a rajčat, citrusy, listová zelenina, květenství bezu černého nebo zelený čaj.

Pokud se tvoří modřiny bez příčiny, neprodleně navštivte ošetřujícího lékaře. A to zejména v těchto případech:

  • máte rozsáhlejší modřiny v oblasti očí, zvláště máte-li poruchu vidění;
  • máte neobvykle rozsáhlé nebo bolestivé modřiny, zvláště pokud se tvoří zdánlivě bez příčiny;
  • modřiny se vám tvoří velmi snadno a zároveň míváte i jiné známky krvácení (z nosu, z dásní, krev ve stolici nebo v moči);
  • dříve se vám modřiny netvořily, náhle však vznikají i po malém násilí.

Zdroj: Modřiny bez příčiny

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Jsem po operaci achillovky a preventivně mi byl nasazen warfarin orion 5mg. Z nemocnice jsem si odnesla i léky na vysoký tlak prestarium neo 5mg, dlouhodobě užívám omeprazol 20 mg na reflux, teď jsem měla asi tři dny nechutenství a skoro nic jsem nemohla jíst. I trochu průjem. Při hygieně se zjistilo, že mám na zádech dvě větší modřiny v bederní části. Bolela mě záda, tak jsem si je namasírovala právě tam. No konzultace tf s lékařem, dostavit se quick test ráno na pohotovost. Taky se to už někomu stalo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modřiny při léčbě Warfarinem jsou častým vedlejším efektem. Při masáži se vlivem tlaku poruší stěna podkožních vlásečnic. Za normálních okolností se trhliny rychle rychle zacelí krevními destičkami. Warfarin však těmto shlukům krevnich destiček brání a prodlužuje dobu krvácení. Díky tomu dojde i při malém poranění k dlouhému krvácení a následně se vytvoří viditelné modřiny. Aby se předešlo nadměrnému krvácení, provádí se měření srážlivosti pomocí testu Quick. Podle jeho výsledků lékař upraví dávkování Warfarinu, aby čas srážení krve byl optimální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny při warfarinu

Příznaky nedostatku

Důsledkem nedostatku soli v těle bývá silná žízeň, pocity únavy, bolesti hlavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Dostavuje se oslabení, ztráta chuti k jídlu, mdloby a zvracení, neschopnost jasně myslet a v létě nebezpečí úpalu.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V TĚLE U PÁNEVNÍ KOSTI VELIKOSTI FAZOLE NEBOLESTIVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šášková.

Dobrý večer.Našla jsem si na těle v přední části na levém straně u pánevní kosti bulku,nádorek velikosti fazole.Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejspíše to bude neškodný lipom. Ale abyste měla jistotu, tak zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v těle u pánevní kosti velikosti fazole nebolestivá

Modřiny v těhotenství

Zvýšená tvorba modřin v tomto období může souviset s poruchou srážlivosti krve. Nebo může jít o nedostatek rutinu, vitamínu C či nedostatečnou elasticitu cév. Nemusí to tedy být nic vážného, ale je třeba přijít na příčinu a po jejím zjištění nasadit léčbu, popřípadě dodat vitamíny.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPANCE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobry den, nevite od jakeho hmyzu by to mohlo byt? Puvodne to byl klasicky maly pupinek jako od komara a ted je z toho takovyto bolak o prumeru 2cm, ktery se zanecuje. Predem diky za odpovedi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila Mašková.

Také by mě to zajímalo. Letos jsem měla úplně to samé na šesti místech na těle. Jedno z nich je tvář. Vše se mi sice zhojilo po pravidelně desinfekci ale trvalo to několik měsíců cca 4-6 měsíců. Jenže zůstávají po ranach ošklivé jizvy.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Štípance na těle

Jak poznat nadbytek soli v těle

Denní spotřeba soli by neměla přesáhnout 5 gramů, tedy přibližně dvě malé lžičky. Nadbytek soli se na našem těle podepíše ve formě vysokého krevního tlaku, otoků, nemocí oběhového systému, srdce i ledvin. Ledviny totiž ve snaze odbourat zvýšené množství soli ztrácí více draslíku, než by měly. To může být problém především u dětí, které draslík potřebují ke zdravému růstu. Proto dětem nepodávejte příliš slaná jídla a solte velice střídmě.

Zdroj: Nedostatek soli

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Koudlková.

Mám mrazení po celém těle v vytopené místnosti a hlavně v noci i pod teplou peřinou.Ledová zima.Tlak 129/70,po delší době chladu následuje velké teplo,pocení na hlavě a pasu,ale ne na převlečení,není to tak moc.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Obrázek slinivky břišní

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka břišní.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TEČKY PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie Bártová.

Dobrý den, prosím o odpověď. Občas se mě kdekoliv na těle objeví malé červené tečky jako špendlíková hlavička, někdy o něco větší. Předtím mě to místo zasvědí, poté už ne. Časem se ztratí. Někdy se ale zvětší na hnědý flíček, který tam již zůstává. Co může být příčinou? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den, také mám problémy s červenými tečkami.
Proč se ale dělají nevím. Poradíte mi? Děkuji

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Modřiny na nohou

K výskytu modřin na nohou můžete mít dědičné sklony podobně jako třeba k tvorbě křečových žil. Může za to vrozená zvýšená fragilita neboli křehkost cévní stěny, která je dána kvalitou vaziva, jež je součástí cévní stěny. Poruchy cévní stěny mohou být i získané v průběhu života. Často za nimi stojí nedostatek vitamínu C, který je pro správnou strukturu cévní stěny velmi důležitý.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Mravenčení v malíčku

Mravenčení v malíčku je nejčastěji způsobeno drážděním nervu nebo špatným prokrvením. Při dlouhodobém stavu zajděte k lékaři, který provede základní vyšetření a na základě výsledků doporučí adekvátní léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Kde je v těle slinivka

Kde je slinivka v lidském těle (uložení slinivky v těle)? Slinivka břišní je úzký plochý orgán dosahující délky mezi 12–15 cm. Anatomicky se dělí na 3 části: hlavu, tělo a ocas. V břiše je slinivka lokalizována pod játry, mezi žaludkem a páteří. Hlava slinivky přímo naléhá na dvanácterník (což je první část tenkého střeva). Ve slinivce břišní jsou drobné vývody, ve kterých se tvoří tekutina, která odtéká do hlavního vývodu slinivky. Tento hlavní vývod, který prochází celou délkou slinivky (od ocasu až k hlavě) a sbírá tekutinu z celé slinivky, ústí ve dvanácterníku společně s hlavním žlučovodem, jímž odtéká do tenkého střeva žluč ze žlučníku tvořená v játrech. Pokud máte bolesti v horní části břicha, které vystřelují do oblasti zad, tak to je právě oblast, kde bolí slinivka.

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Zdravá spotřeba soli

Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP