Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MOKVAJÍCÍ TŘÍSLA

OBSAH

Framykoin mast

Framykoin mast obsahuje bacitracinum zincicum 2 500 m.j., neomycini sulfas 52 mg (= neomycinum 1 000 m.j./mg 33 mg) v 10 g masti. Pomocnými látkami jsou bílá vazelína, cetylalkohol, bílý vosk, tuk z ovčí vlny (lanolin), tvrdý parafin.

Framykoinová mast se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odření kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Framykoin se nesmí používat při známé přecitlivělosti na některou složku přípravku a při kožních onemocněních způsobených plísněmi a kvasinkami. Framykoin se nemá nanášet na rozsáhlé mokvající plochy, do míst ohrožených vznikem bércového vředu a do bércových vředů. Framykoin se nanáší dospělým i dětem od novorozeneckého věku v malém množství 1–3krát denně na postižená místa do vyhojení.

Framykoin DRM UNG 10 GM: maximální cena v lékárně je 53,69 Kč, průměrný doplatek v lékárně činí 5,66 Kč.

Zdroj: Antibiotikum Framykoin

Diskuze

V diskuzi MOKVAJÍCÍ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Hamplova.

prosim o radu ,co pouzivat na mokvajici ekzem v podkoleni,dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mokvající ekzém

Framykoin zásyp

Framykoin zásyp obsahuje neomycinum (ut neomycini sulfas) sulfas 3 300 m.j., bacitracinum zincicum 250 m.j. v 1 g zásypu. Pomocnou látkou je monohydrát laktózy. Framykoin zásyp patří do indikační skupiny dermatologik, antibiotik. Přípravek obsahuje kombinaci dvou antibiotik se širokým antibakteriálním spektrem. Působí na většinu mikroorganismů, které mohou být příčinou infekce u povrchových poranění kůže.

Framykoinový zásyp se používá k ošetření drobných poranění, především tam, kde je vyšší riziko vzniku infekce. K ošetření po dermatologických a drobných chirurgických zákrocích. Přípravek mohou používat, dospělí, mladiství i děti od 1 roku, lze ho podávat i v období těhotenství a kojení. Postižená místa se nejprve dobře očistí a poté zasypou přiměřeným množstvím přípravku. Pokud lékař neurčí jinak, zásyp se používá 1–2krát denně na postižená místa. Při hnisavé sekreci a tvorbě krust je nutné krusty před aplikací odstranit. Přípravek se obvykle nanáší na postižené místo do zhojení. Pokud se rána nezhojí nebo se její stav výrazně nezlepší do 7 dní od začátku léčby, poraďte se o další léčbě s lékařem. Framykoin by se neměl používat na rozsáhlé mokvající plochy, na místa se zřetelným výskytem městnání krve v křečových žilách a do bércových vředů.

Framykoin DRM PLV ADS 1 X 20 GM: maximální cena v lékárně je 64,51 Kč, průměrný doplatek v lékárně činí 8,98 Kč.

Framykoin DRM PLV ADS 1 X 5 GM: maximální cena v lékárně je 50,86 Kč, průměrný doplatek v lékárně je 36,96 Kč.

Zdroj: Antibiotikum Framykoin

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ POD PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Polavková.

Objevily se mi červené fleky pod prsy. Myslela jsem si, že se jedná o opruzeniny.
Nakonec se jedná o plíseň - je zapáchající.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mária.

pod prsama se mi udelali šedive mokvajici jako plísen porad te mi prosím děkuji

Zdroj: diskuze Plíseň pod prsy

Co znamená bolest kyčle a třísla

Bolest kyčle a třísla může signalizovat svalový spasmus po přetížení při cvičení v průběhu přitahovače stehna. Někdy pomůže rehabilitace, také je vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo případné patologické změny vyloučit.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Fotografie

Zde můžete vidět fotografie zobrazující opruzená třísla.

Zde můžete vidět fotografie zachycující svrab v tříslech.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Poradna

V naší poradně s názvem MOKVÁNÍ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Delší dobu mě trápí mokvání a současné svědění konečníku. Zkoušel jsem Faktu,Dobexyl, ale nic nepomáhá. Krátkodobě mi pomáhá Pimafucort. Zhruba po týdnu se problémy stále vracejí. Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíš za to můžou kvasinky. Podobně se projevují i při praskání ústních koutků. Bude potřeba odebrat vzorek z povrchu kůže, na kterém se provedou testy účinných látek a podle výsledků se určí vhodný lék. Zajděte na gastroenterologii a tam je požádejte o pomoc. Jinak hrozí zbytečné komplikace zanesením druhotné infekce do mokvající tkáně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mokvání a svědění konečníku

Kvasinky u mužů

Dalším místem, kde se mykóza často objevuje, zvláště pak u mužů, jsou třísla a vnitřní plochy stehen.

Zdroj: Kvasinky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PLISEN VE VLASECH SAMPONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

jak se zbavit supinate a zhrubele kuze ve vlasech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olino, jak to přesně vypadá? Jsou to ostrůvky s načervenale zabarvenou kůží a s nažloutlými šupinkami? Místa, kde se tvoří šupinky, jsou suchá a nebo mastná či mokvající? Mění se intenzita projevu - v létě je toho méně a v zimě naopak více? Svědí to? Máte to jen ve vlasech nebo ještě někde jinde? Jak to máte dlouho? Viděl to někdy nějaký lékař? Popište to trochu více, abych Vám mohl lépe pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plisen ve vlasech sampony

Bolest třísel

Většina lymfomů se při svém vzniku projeví zvětšením mízních uzlin. Pokud jsou tyto uzliny hmatné (na krku, v podpaží, v tříslech), projeví se většinou jako různě velká, nebolestivá bulka, na pohmat pružná (podobně jako tvrdá guma). Pokud je uzlina malá, většinou se dá dobře posunovat, větší uzliny mohou být k podkladu pevně přirostlé.

Zdroj: Rakovina třísla

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ K LÉČBĚ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrdá.

Dobrý den,
prosím Vás o radu,děda má cukrovku II. a má otevřené rány na nohou- pata,prsty u nohou,jsou to takové zhnisané mokvající rány,okolí je zarudlé,už to bude skoro rok a stále se to nelepší,ani lékaři nepomáhají! Lékaři udělali i stěr z rány na rozbor,ale žádná bakterie se nenašla. Používal na to dezinfekci nebo peroxid,i nějaké mastičky a říká jak ho to pálí. Máme velké obavy,aby nedošlo k amputaci. Předem děkuji za odpověd´. S pozdravem Hrdá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průvodním jevem u diabetu bývají otevřené rány na kůži. Tomuto stavu se říká diabetická noha. Přítomnost bakterií je zde až na druhém místě, kdy se infekce dostane do vzniklé rány. Účinným řešením je vhodné krytí těchto postižených míst pomocí takzvaného hydrofilního obvazu. To jsou obvazy se speciálním povrchem, který udržuje žádoucí vlhké prostředí, což umožňuje regeneraci postižené kůže a zároveň zabraňuje vniknutí bakterií. Hydrofilní krytí můžete koupit v lékárně. Tady jsou vidět nabídky a jejich cena www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Jak odlišit ekzém od opruzeniny

Opruzeniny na rozdíl od ekzému velmi často vznikají kvůli zapaření nebo vinou bakterií a kvasinek Candida albicans, které se na lidském těle běžně vyskytují. Dokonce i vláknité houby, které vyvolávají plísně na ploskách nebo nehtech nohou, mohou být původcem opruzenin. K přenesení kamkoliv po těle pak postačí běžné otírání ručníkem nebo oblékání například spodního prádla a následně se mohou vytvořit i opruzeniny na hýždích. Živnou půdou pro bakterie a kvasinky je zejména vlhké a teplé prostředí, a tak není výjimkou opruzenina konečníku.

Opruzeniny postihují nejen děti v kojeneckém a batolecím věku, ale mohou být problémem i celé řady dospělých jedinců, přičemž muži jsou k opruzeninám náchylnější než ženy a nevyhýbají se jim ani opruzeniny na stehnech; u žen se nezřídka vyskytují i opruzeniny pod prsy.

Ekzém je chronický svědivý kožní zánět. Zánět je neinfekční a může být alergického i nealergického původu. Alergický ekzém (kontaktní, atopický) však bývá velmi častý. Zánět postihuje především pokožku. V akutní fázi se projevuje výskytem svědivých začervenalých ložisek, na kterých se později tvoří mokvající puchýřky (papulky a pustulky). Pro chronickou formu je typické zhrubnutí kůže (lichenifikace) a barevné změny kůže.

V některých případech je velmi složité odlišit opruzeninu od ekzému, a tak rozhodnutí náleží zkušenému lékaři. Nepodceňujte opruzeniny na zadku u dospělých.

Zdroj: Opruzenina v rozkroku

Diskuze

V diskuzi ONEMOCNĚNÍ UŠNÍCH BOLTCŮ U KOČEK FOTOGALERIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Korecká Jaroslava.

Dobrý den,
máme kočku, stáří 5 let, která je venkovní, je plachá a chodí jen na jídlo. Jinak se chytit nedá, hned uteče. Asi před rokem začala mít strupy na ušním boltci a nyní už je to ve stádiu, kdy je celý boltec pokryt mokvající, krvácející boulí. Kočka se drbe a stále hází hlavou.Ráda bych ji pomohla, ale nevím jak.
Existují nějaké tablety nebo něco, co bych ji přidala do jídla?

děkuji za každou pomocnou radu J. K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Hlavata.

Dibrý den,mám ten stejný problém jak psala paní,prosím o radu,děkuji.

Zdroj: diskuze Onemocnění ušních boltců u koček fotogalerie

Příznaky

Lymfomy se mohou vyskytnout na různých místech lidského těla a jejich příznaky tak mohou být velmi rozdílné. Můžeme je rozdělit na příznaky místní, které jsou způsobené postižením konkrétního orgánu lymfomem, a celkové, což jsou příznaky, kterými tělo reaguje na přítomnost onemocnění. Můžeme se však často setkat i se situací, že se lymfom (dosud) žádnými příznaky neprojevuje a podezření na onemocnění lymfomem vyplyne až z běžného, například předoperačního vyšetření.

Zdroj: Rakovina třísla

Diskuze

V diskuzi NÁDOROVÉ PSÍ ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Pelantová .

Zdravím, mám čivavku holku, na podzim má mít 17let, prosím o radu. Ještě v 15 letech zvládla podšití dvou nádorků u prsů, které se jí v té době začaly objevovat. Bylo dobře a teď se jí objevují mokvající ranky na hrudníku. Hubne, ale je vitální, má stále silné srdce a já ji chci nechat dožít. Je to její život a já ji ho nebudu brát, je zlatíčko, ale potřebuji ji to stále něčím ošetřovat, nejlépe aby se ty ranky ještě dokázaly něčím zacelit, nebo to nějak udržovat v zasušené podobě. Moc děkuji za rady. MP.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Čupová.

Dobrý den,
Vaše fenečka je opravdu již babička velmi pokročilého věku, a tak veškeré hojení bude probíhat obtížněji. Nepíšete, zda nádory byly poslány k histologickému vyšetření, s nimi totiž bude zřejmě souviset hubnutí a případné riziko metastáz.
Na drobné ranky dobře zabírá Alaptid mast anebo lidský hemagel. Bylo by ale lepší zajít s ní k veterináři aby posoudil, zda by nebyly vhodné např. antibiotika – buď lokálně ve formě masti anebo celkově. Tu Vám ale doporučí pouze Váš veterinární lékař.
Mnoho zdraví pejskovi.
MVDr. Čupová

Zdroj: diskuze Nádorové psí onemocnění

Prognóza

U každého typu lymfomu existuje reálná šance na dosažení dlouhotrvajícího ústupu onemocnění a u řady typů i na vyléčení. V posledních letech se ukazuje, že i v rámci jednotlivých typů lze diagnostikovat některé znaky, které souvisí s prognózou. Velmi často se jedná o genetické analýzy nebo analýzy na úrovni bílkovin. K jejich provedení je však mít k dispozici zmraženou tkáň lymfomu, proto může být nemocný na některých pracovištích požádán o dodatečný odběr vzorku tkáně.

Zdroj: Rakovina třísla

Diskuze

V diskuzi CO NA MOKVAJÍCÍ RÁNY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Moje známá má křížence psa bígla a nejdříve se mu udělal flek červený na břiše. Měl tam malý útvar a ten nechala odstranit, podle doktora by se mohlo jednat o rakovinu a tak dostal různé prášky a antibiotika i šampon, ale začala mu vypadávat srst po celém těle a nyní se mu na místech vypadané kůže dělají krvavé a mokvavé rány. Doktor si s tím neví rady a pejsek trpí. Je mě to moc líto a až k pláči. Pejsek je už starší a paní je z toho nešťastná. Jen prosím. kdyby někdo měl s podobnou nemocí zkušenost ať mi napíše na můj e-mail. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co na mokvající rány u psa

Bolest varlat a třísel

Bolest varlat a třísel může souviset s torzí varlat. Jde o stav, kdy se nejčastěji jedno varle otočí kolem svých vyživujících cév, což způsobí nedokrvení tkání varlete až odúmrtí těchto struktur. Nejčastěji se torze vyskytne v novorozeneckém až mladším dospělém věku, ale může se přihodit i mužům starším. Od vzniku obtíží, což jsou silné, prudké bolesti vystřelující do třísla či stehna, často zvracení, studený pot, otok šourku, má pacient nejvíce šest hodin na to, aby se k lékaři dostavil a bylo mu možné postihnuté varle operací zachránit před odúmrtím.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi BOLEST VARLETE,TRISEL,HLAVA,OPAR,VYRAZKY I NA PENISU,PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den.
Prosim Vas o radu,protoze uz proste nemuzu dal. Mel jsem pohlavni styk pred osmy mesici. Po necelem tydnu jsem dostal horecku 39,5` a velky opar. Po dalsim tydnu me zaclo bolet prave varle (bolelo 2mesice) a trisla. Po mesici a pul po styku na venci zaludu mokvajici "opary". Nasledovala vyrazka na hornich castich rukou. Pozdeji vse odeznelo ale ted me uz dva mesice boli hlava,boda v usich a silene padaji vlasy. Byl jsem na testech hiv po mesici po dvou i po trech a nic. Probehly testy i na chlamiidie a sifylis a take nic. Porad se strasne bojim. Na co to prosimvas vypada a co mam delat?(doktorka mi odmitla delat dalsi testy)
Moc dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest varlete,trisel,hlava,opar,vyrazky i na penisu,padani vlasu

Vyrážka v tříslech po holení

Pokud je vaše pokožka po holení v tříslech podrážděná a plná „hrbolků“, může jít i o zvlněné chloupky, které se po oholení jakoby vracejí zpátky do kůže, což způsobuje podráždění a pupínky, místy rovněž jizvy.

Zde můžete vidět vyrážku v tříslech po holení.

Bezpečnější holení vypadá takto: Nejprve si opláchněte třísla horkou vodou, pak se holte ve směru růstu chloupků a nenapínejte přitom kůži. Nakonec si oholenou oblast opláchněte studenou vodou, poté naneste hydratační krém. Pokožka v oblasti třísel také uvítá volnější prádlo, případně takové, jehož okraje nebudou zbytečně dráždit.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Léčba

Obecně platí, že se vzrůstajícím věkem klesá šance na vyléčení. Z tohoto důvodu je zapotřebí každého nemocného před zahájením léčby pečlivě vyšetřit a stanovit tak možná rizika léčby. Jako základní léčebný postup se volí „systémová léčba“, to je léčba, která zasahuje celý organismus. Mezi ni se počítá chemoterapie a imunoterapie. V určitých situacích pak lékař navrhuje použití radioterapie. Mezi speciální formy chemoterapie a imunoterapie patří vysoce dávkovaná léčba s autologní transplantací krvetvorných buněk a alogenní transplantace krvetvorných buněk. Tyto metody jsou známé pod starším označením jako transplantace kostní dřeně. Dále se používá chemoterapie.

Zdroj: Rakovina třísla

Všenka

Světle žlutá všenka psí (Trichodectes canis) se živí odlupujícími se částečkami kůže, nesaje krev.

Všenky měří okolo 2 mm, jsou ploché, mají žlutohnědou barvu, krátké silné hákovité drápky na konci každé končetiny, které parazit užívá k pevnému přichycení se k chlupům hostitele. Je možné je pozorovat pouhým okem. U zvířat obvykle napadají hlavu, podpaží, třísla a záda. Psi napadení druhem Trichodectes canis mohou být rovněž mezihostitelem tasemnice psí. To je další důvod, proč je úspěšná eradikace všenek tak důležitá.

Na ochranu psů proti vnějším parazitům se používají antiparazitární přípravky, které jsou ve formě spreje, obojku, šamponu nebo jako spot on. Záleží vždy na majiteli, jaký preparát pro své zvíře zvolí.

Zdroj: Parazité u psů

Jak co nejdřív rozpoznat svrab

Jak poznat svrab u lidí, je někdy obtížné. Projevy svrabu na kůži jsou různorodé. Typické chodbičky (bělavé „čárky“ o délce několika milimetrů) nemusí být vůbec patrné. U některých pacientů na kůži kromě škrábanců nelze téměř nic vidět (jedná se například o velmi čistotné jedince, kteří častým mytím zpomalují šíření nákazy na svém těle). Na kůži jsou většinou vidět světle červené, velmi drobné pupínky, řídce nebo hustě rozeseté, typicky v místech, kde je kůže tenká. Jedná se o meziprstí na nohou i rukou, zápěstí zevnitř, třísla, oblast genitálu, podpaží, okolí prsních bradavek. V naprosté většině případů nejsou projevy na hlavě. Na hýždích a genitálu se nacházejí někdy výraznější silně svědící červené pupínky (hrbolky) o velikosti několika milimetrů, které se i během správně provedené léčby hojí až několik týdnů.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Oteklé nohy a červené fleky

Oteklé nohy a červené fleky mohou signalizovat bércový vřed. Bércový vřed je chronické poškození kůže následované rozpadem a úplným odumřením tkáně. Projevuje se otokem a červenými fleky v oblasti dolních končetin.

Příčiny

Bércové vředy vznikají ve většině případů na podkladě dlouhodobé nedostatečnosti žilního systému dolních končetin. Hlavním úkolem žil je transportovat neokysličenou krev z dolních končetin směrem k srdci a pak dále do plic, kde je krev obohacena o kyslík a následně přes srdce pumpována znovu do oběhu. Z různých příčin však může dojít k poškození žilní stěny, která se stává tenčí a méně kvalitní, a žíly pak nejsou schopné správně plnit svoji funkci. Kvůli tomu vázne okysličování tkání dolních končetin, což se navenek projeví změnou barvy kůže na nohou ve smyslu blednutí. Rovněž dochází ke snížení kvality ochlupení, případně jeho úplné ztrátě, a v neposlední řadě také ke snížené schopnosti hojení ran. Drobná poranění kůže, škrábnutí nebo štípnutí hmyzem, které by se za běžných okolností zahojila, tak pro pacienta představují značné riziko, jelikož může snadno dojít k zanesení škodlivých mikroorganismů do rány. Postupně vzniká rozsáhlá hnisající rána nazvaná bércový vřed.

Bércový vřed má podobu různě velké okrouhlé červené rány, která zasahuje různě hluboko do tkání. Její spodina může mít různou barvu, a to podle toho, v jaké fázi hojení se právě nachází. Mrtvá tkáň bývá tmavě hnědá až černá, mokvající zhnisaný vřed má spodinu žlutozelenou, a pokud začíná zarůstat novou tkání, zabarví se do červena. Poškozené místo je velice bolestivé a náchylné k infekci.

Co s tím dělat

Klíčovým bodem léčby bércových vředů je časná diagnostika a léčba zahájená v počátečních stadiích onemocnění, které mohou pacienta ochránit před vznikem mnohých komplikací. Cílem léčby je především odstranění příčin bércového vředu. Dále je potřeba léčit onemocnění, která jeho vzniku napomáhají, či která naopak vznikla v jeho důsledku. Výhodná je takzvaná elevace končetiny, což znamená odlehčování končetiny, aby byla vyvýšena. Rovněž je vhodné bandážování končetiny obinadlem, které omotáváme od prstů na nohou až po koleno. Co se týče samotné léčby, jde o takzvané vlhké ošetřování vředu. Používají se k tomu speciální materiály a hydrogely, které obsahují různé účinné látky. Užívají se jako krycí materiály v různých stadiích hojení. Je třeba mít na paměti, že se jedná o chronické onemocnění, a tak je i léčba bércového vředu dlouhodobá.

Zdroj: Červené nohy

Potničky u dospělých

Stručné a jasné vysvětlení se nyní pokusíme poněkud rozvést. Potničky se nejčastěji tvoří v místech s větším počtem potních žláz – najdeme je tedy hlavně v kožních záhybech (zátylek, třísla, zadeček) a také v obličeji (u malých dětí). Potničky tato místa okupují především tehdy, je-li pokožka zapocená a dlouhodobě nevětraná. Svědivé pupínky naplněné čirou tekutinou se někdy slijí do velkých ploch, posléze praskají, po vysušení se olupují.

Dospělí k nim nejčastěji přijdou během mnohahodinové jízdy v rozpáleném autě nebo při letní žhavé jízdě na kole či motorce. Vznik těchto drobných svědivých puchýřků má na svědomí retence vývodu potní žlázy. A tak je někteří cyklisté mohou v horkých letních dnech objevit nejen na svých pozadích, ale také na vnitřní části stehen a v tříslech. Pakliže je po dnu stráveném v opoceném sedle čeká další několikadenní putování, mohou jim potničky připravit horké chvilky, zvláště v případě nedostatečné hygieny, kdy můžete do poškozené pokožky zavléct bakteriální infekci. Tou své sedací partie ohrožujete i tehdy, pokud potničky mačkáte, škrábete, či je prostě opakovaným mechanickým drážděním rozedřete.

Zdroj: Jak vypadají potničky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP