Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MONONUKLEÓZA DIETA

OBSAH

Jaterní dietamononukleóza

Kromě diety při onemocnění mononukleózou je zapotřebí dodržovat tělesný klid, to je totiž jediný způsob, jak se infekční mononukleóza léčí. Jaterní dieta a tělesný klid se používají do normalizace jaterních testů. Ve stravě je nutno vyloučit živočišné tuky, takže těstoviny ano, tuňák ne (je velmi tučný). Libové maso ano, ale v tom smyslu, že pstruh ano, tučný kapr ne. Dušená šunka ano, uzená šunka nebo uzeniny obecně ne. Sýry a jiné mléčné výrobky odtučněné nebo omezeně nízkotučné. 30 % tuku v sušině u sýra je poměrně dost, takže ne. Ovoce a zelenina bez omezení. Nealkoholické pivo obsahuje i tak určité množství alkoholu, takže chceme-li být důslední, tak ne. Ovocné džusy a čaje dle chuti. Léky se užívají jen ty nezbytné, samozřejmě antikoncepce, ale jen po konzultaci s lékařem, a pokud máte nějakou jinou dlouhodobou léčbu, tak ano.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi MONONUKLEÓZA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den, můj syn onemocněl munonukleozou a jsme už měsíc doma. Jelikož zítra jsou Vánoce, tak jsme se smířili i stim, že tentokrát bude řízek na páře a salát Light bez majonézy a podobně. Jenže synovi najednou začal průjem, bolesti břicha a teploty mu vyskočili na 39. Paní doktorka nám oznámila že musí byt ještě přísnější dieta než do teď. Řekla mi že na štědrovečerní večeři může mít max. par brambor štouchanych a kousek prsíček udělané na páře. Můžete mi prosím poradit, nějakou jinou variantu? Předem mockrát děkuji a přeji pokud možno klidné svátky. Děkuji Čančíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Děkuji za inspiraci :-)

Zdroj: diskuze Mleko

Jak dlouho se musí dieta dodržovat

Léčba trvá přibližně 6 měsíců. Zhruba 1 měsíc musí být člověk doma, pak 2–4 měsíce ještě držet dietu, následně se musí ještě nějakou dobu fyzicky šetřit. Podle průběhu nemoci ale některá stadia mohou trvat kratší dobu, za velmi příznivých podmínek tedy může být mononukleóza vyléčena již například za 3 měsíce. 3 měsíce jsou také doba, po jejímž uplynutí se povoluje vrcholovým sportovcům návrat k plné tréninkové zátěži.

Zhruba po půl roce diety a fyzického klidu je možné se vrátit k běžnému režimu. Vir mononukleózy v těle zůstává a pro případného příjemce krve je nežádoucí. Mononukleóza by se ale dala v jednom svém rysu označit jako dětská nemoc – imunita je doživotní, mononukleózu byste neměli dostat více než jednou v životě. EB virus sice v těle přežívá, ale už jsou proti němu vytvořeny protilátky, pouze při snížené imunitě může mononukleóza znovu propuknout (takzvaná reaktivovaná mononukleóza), a to i vícekrát, ale nikdy už v takové síle jako poprvé.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Poradna

V naší poradně s názvem MONONUKLEOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Minika.

kolegine v praci to ma.Ma velke bricho ,nafoukle. Doktorka rekla ze muze do prace ,dela v potravinach. nevadi to pri prodelji neni to nakazlive dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidná, nakažlivost u mononukleózy je velmi malá a dochází k ní prostřednictvím slin - líbání, pití z jedné sklenice, atd. V potravinách by asi bylo vhodnější používat roušku před ústa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mononukleoza

Infekční mononukleóza

Mononukleóza se řadí k virovým onemocněním, které postihují vnitřní žlázy, hlavně tedy játra a slezinu. Mononuklóza se projevuje podobně jako angina, takže se od ní těžko rozeznává, jedinou jistotou jsou testy. Na této nemoci jsou vážné hlavně případné komplikace, které mohou mononukleózu provázet. Toto onemocnění způsobuje EB vir, který je také zvaný jako virus Epsteina a Baarové.

Zdroj: Mononukleóza

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Reaktivovaná mononukleóza

Reaktivovaná mononukleóza se může objevit, pokud je jedinec vystaven vlivům, které oslabily imunitní systém (aktuálně například respirační infekce, nepřiměřené psychické vypětí, nedostatek spánku a další). Pokud se objeví zvýšené teploty, bolesti svalů a kloubů, vezměte si antipyretika nebo analgetika typu ibuprofenu, několik týdnů se vyhýbejte velké tělesné zátěži a odpočívejte. Jednoznačnou odpověď, zda se jedná o reaktivovanou mononukleózu, poskytne jen sérologické vyšetření krve.

Komplikací u reaktivované mononukleózy je EBV asociovaný s chronickým únavovým syndromem.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Rizika

Rizika v dětské populaci po prodělané mononukleóze jsou ojedinělá. Mohou hrozit u jedinců s oslabenou imunitou nebo u níže uvedených stavů.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Mononukleóza v dospělosti

Tato nemoc nejčastěji zasáhne děti a mladistvé. Pokud onemocní člověk ve středním a starším věku, tak se u nemoci mohou objevit různé komplikace. Problémy s tímto virovým onemocněním mají hlavně lidé, kteří mají oslabenou imunitu, v takovém případě na věku nezáleží. Celkově se za rizikovou skupinu považují ty osoby, které často střídají partnery, protože se nositel tohoto viru nepozná na první pohled, a tak s ním člověk může přijít snadno do velmi blízkého kontaktu a onemocnět. Vzhledem k tomu, koho tato nemoc nejčastěji zasahuje, se nazývá také studentská nemoc nebo nemoc z líbání.

Zdroj: Mononukleóza

Diskuze

V diskuzi CITRONOVÁ DIETA-OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva fojtikova.

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Janoušková.

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Zdroj: Co je tuková dieta?

Diskuze

V diskuzi MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vesna.

pre: sulcova: Nafukuje ťa, pretože máš v tej diete priveľa sacharidov. Tie vykrmujú kvasinky a tie sa radostne množia a ich metabolizmus Ti zaplavuje organizmus toxínmi a potom Ťa nadúva.. Máš tam hrozienka, med, červenú repu, mrkvu, kiwi, banán a pod. Z kombinácie jogut, orechy a med alebo pohankové vločky, sojové mlieko, strúhané jablko, orechy, med,, by nadulo aj úplne zdravého jedinca s dostatkom žalúdočnej kyseliny a železným trávením. Táto dieta môže slúžiť naozaj iba na schudnutie, nemá nič spoločné s detoxikáciou a očistou organizmu, také detox-diety vyzerajú úplne inak.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yoanna.

Koncim zrovna druhy tyden detoxu, ani ne pro hubnuti.;spise na procisteni organismu(tedy detox). Mohu klidne potvrdit, ze spise naopak nejsem vubec nafoukla, doplnuji, ze zatim presne dodrzuji kuru a nakupuji predevsim Bio, a piji 3l, 3 1/2l denne. Samozrejme clovek potrebuje alespon nejaky pohyb. V pripade premnozeni kvasinek zrovna v detoxu nejak nehrozi(neni- cukr, kava, cokolada, alkohol, koreni ect.. ktere prave dopomaha ke kvasinkam) .

maly priklad, kdi trpi problemy s kvasinkami
2.PROTIKVASINKOVÁ DIETA

Léčení kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněno protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které s jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.

Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).

Houby
houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.

Ovoce
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.

Koření
bylinky, hořčice ( velmi ostrá ), křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.

Živočišné produkty
jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina.

Obilí
celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka.

Nápoje
čaj lapacho ( čaj Inků ), čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů ), minerální vody, zeleninové šťávy.

Oleje a tuky
za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.

Semena a ořechy
burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy.

Sladidla
mléčný cukr, ( umělé sladidla - aspartam, acesulfam, cyklamát, sacharin ).

Zcela nevhodné potraviny

Sladkosti
cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys ( řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr - fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.

Ovoce
sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy ( z jablek, hrušek ), konzervované ovoce, džemy.

Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.

Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.

Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.

Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

“Zlatá pravidla“ protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.

Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Vyhněte se konzervám všeho druhu.
Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení “nepřátelé“ kvasinek.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen;bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí,ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě.

3. OBNOVA PŘIROZENÉ STŘEVNÍ MIKROFLÓRY
Lactobacilus acidophilus
konzumace bílých jogurtů s živou mikroflórou.

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček

Rýžová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 30 g rýže
  • 40 g mrkve
  • 40 g petržele
  • 20 g celeru
  • Petržel
  • Sůl

Postup přípravy:

Veškerá zelenina se očistí a nakrájí se na malé kousky. Poté se dá vařit do osolené vody. Mezitím se spařená rýže propláchne a přidá do polévky. Polévka se vaří, dokud zelenina a rýže nezměknou. Nakonec se polévka ochutí trochou soli a petrželí.

Zdroj: Mononukleóza

Poradna

V naší poradně s názvem KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta při refluxu není zvlášť složitá. Můžete při ní jíst vše, co není z mouky, co není smažené a co není ostré.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Dieta při mononukleóze u dětí

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PRI PODRÁŽDĚNĚ SLINIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Slabenakova.

Dobrý den, manžel je po slabším zánětu slinivky, dieta bez problémů, jen nevím, jak koření, spec. Skořice. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice se používá jen jako dochucovadlo, takže se jí zkonzumuje jen malé množství. Malé množství skořice nemá na slinivku žádný vliv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Dieta pro děti

V jídelníčku je nutné omezit živočišné tuky, aby nedocházelo k přetížení jater. Vyloučíme tedy mastná a smažená jídla, uzeniny, vepřové maso, zásmažky, omáčky, vejce, tatarské omáčky a podobně. Není vhodná ani příliš ostrá či kořeněná strava, alkohol a káva, což u dětí nehrozí. Nedoporučuje se také přemíra konzervačních látek.

Při infekční mononukleóze dodržujte následující zásady stravy

Nenuťte dítě jíst velké porce. Když dítě ztratilo chuť k jídlu, neobávejte se, ona se hned, jak bude tělo připraveno strávit více tuhého jídla, vrátí.

Podávejte dětem nutričně vydatná jídla. Omezte tuky a používejte libové maso jako drůbež nebo ryby. K tomu nezapomínejte na dostatek ovoce a zeleniny.

Dopřejte dítěti dostatek tekutin, a to hlavně v podobě čisté, nebublinkové vody a bylinných čajů.

U dětí v podstatě není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla. Ale je zde otázka, zda se dítě takto opravdu stravuje. Proto popsaná doporučení!

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Jak dlouho je dítě infekční

Jak dlouho je dítě infekční, na to je opravdu těžká odpověď. Tím, že po infekci zůstává virus v organismu po celý zbytek života a občasně se vylučuje v slinách a sekretech dutiny ústní bez toho, aniž by měl jedinec jakékoliv obtíže, infekční může být kdykoliv. Hladina protilátek jenom signalizuje, jestli organismus v kontaktu s virem byl, ale na určení infekčnosti člověka vliv nemá.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Drůbeží polévka s krupicovými nočky

Ingredience na 4 porce:

  • 40 g drůbežího masa
  • 80 g kořenové zeleniny
  • 1 bílek
  • 20 g krupice
  • Petržel
  • Sůl

Postup přípravy:

Maso se nakrájí na malé kostičky a vloží se do osolené vody s nakrájenou zeleninou. Mezitím, co se vaří polévka, se vidličkou rozšlehá bílek a vmíchá se do krupice tak, aby vznikla hustá hmota. Z té se lžičkou vykrajují malé nočky, které se pak vkládají do polévky. Pokrm se pak dochutí nakrájenou petrželí.

Zdroj: Mononukleóza

Další léčba mononukleózy

Když má nemoc vážný průběh, je nutná hospitalizace v nemocnici. Většinou ale postačí docházení pacienta na infekční oddělení nejbližší nemocnice. Protože se jedná o onemocnění virové, nemají na průběh nemoci vliv ani antibiotika. Léky se podávají pouze na zmírnění doprovodných chorob, jako je kašel a rýma. Vlastní léčba spočívá na dvou pilířích: klid a dieta. A platí, že čím přísněji dodržovaná dieta, tím rychlejší je uzdravení.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Přechozená mononukleóza

Jaterní komplikace mohou být v rozmezí zvýšených jaterních testů až po vznik žloutenky.

Plicní komplikace mohou být někdy velmi vážné a představují pro nemocného největší riziko. Projevují se zvětšením uzlin nejen na krku, ale i kolem dýchací trubice, tlačí na dýchací cesty a tím způsobují jejich zúžení, nebo až uzavření. Pokud není na blízku odborná pomoc, může dojít k zadušení. Při nadměrně zduřelých uzlinách lékař doporučuje hospitalizaci, kde je nemocný pod kontrolou. V případě nutnosti je zapotřebí chirurgický zásah.

Neurologické komplikace jsou skutečně ojedinělé, může dojít k záchvatům (zvláště při vysoké horečce), někdy i k zánětu mozkových blan a podobně. I tady je důležitá včasná a účinná léčba, někdy i hospitalizace.

Krevní komplikace – dochází k poklesu počtu bílých nebo odumření červených krvinek. Je to jenom přechodný stav. Po určité době a léčbě se vše vrací k normálu.

Zdroj: Mononukleóza u dětí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP