Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MORFIUM NÁPLAST

OBSAH

Morfium při rakovině

Morfium je nejčastěji užívaný lék na bolesti při rakovině. Čeští lékaři na rozdíl od svých západních kolegů předepisují onkologickým pacientům méně tišících léků. Důvodem jsou obavy z toho, že morfium může způsobovat závislost a další zdravotní problémy. Ne každá rakovina bolí stejně, například lidé s leukémií netrpí tak velkými bolestmi, naopak nádory kostí či slinivky břišní způsobují až krutou bolest. Morfium je pro tyto onkologicky nemocné pak životně důležitým lékem.

Zdroj: Morfium

Diskuze

V diskuzi MORFIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.

Jak morfium ovlivňuje řidiče? A je vůbec možné (zákoné)řídit motorové vozidlo pod vlivem morfia?
Děkuji
Karlos

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Morfium

Účinky

Morfium je silné analgetikum, které má mnoho účinků, například tlumí dráždivost dýchacího centra, vyvolává klid a způsobuje euforii. Přichází lhostejnost ke všemu, nejsou žádné starosti, stoupá sebevědomí, zrychlí se myšlenky. Morfium také narušuje přenos signálu bolesti. To v praxi znamená, že pokud vás třeba něco bolí, například ruka, signál bolesti nedorazí vlivem morfia do mozku, tudíž necítíte bolest. Používá se takto pouze u závažných případů, nepodává se každému, koho bolí ruka či noha.

Zdroj: Morfium

Diskuze

V diskuzi DETOX PHARMA RECENZE NÁPLASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Mám na jednom chodidle lupenku. Je možné použít jednu náplast,nebo nalepit druhou náplast jinde.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Taky mám palmoplantární psoriázu a detoxikační náplasti jsem použila i na místech, kde se mi kůže olupuje. Normálně jsem je snesla. Zkuste to taky a podle pocitů to když tak sundejte a používejte jen na zdravé noze, kdyby vás to nějak dráždilo.

Zdroj: diskuze Detox pharma recenze náplasti

Použití náplastí Detox Pharma

Tyto náplasti by se měly aplikovat po dobu 6 až 8 hodin, tedy po dobu spánku. Aplikují se vždy na obě chodidla. Postup aplikace náplasti:

  • Z náplasti sejměte ochrannou vrstvu.
  • Náplast uchopte za okraje.
  • Náplast přilepte na střed chodidla.
  • Po 8 hodinách náplast sejměte a důkladně omyjte chodidla.

Zdroj: Detoxikační náplasti Detox Pharma

Diskuze

V diskuzi KOUPIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Koupím morfium, mám velký psychický problémy... je to jediný co mi pomáhá... děkuji mobil:737050551

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze KOUPIM

Čím se liší kapsaicinová a uhlíková náplast

Kapsaicinová náplast:

  • lehce se stříhá na požadovanou velikost i tvar;
  • není vhodná při alergiích na kapsaicin;
  • je velmi tenká, snadno ji skryjete pod oblečením;
  • účinnou složku tvoří kapsaicin a 7 dalších přírodních látek – výtažků z rostlin.
Uhlíková náplast:
  • nedá se stříhat ani tvarovat – její rozměr 13,3 x 10 cm nijak neupravíte;
  • nevadí alergikům;
  • polštářek s uhlíkovou vrstvou je silnější a pod těsným oblečením může být vidět;
  • skládá se pouze z aktivního uhlíku, železitého prášku, soli a vody.

Zdroj: Lék na bolest zad bez předpisu

Diskuze

V diskuzi ODSTRANĚNÍ NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den na konci roku 2015 mi byl odstraněný celý nehet,,palec u nohy jelikož se mi pod nehtem dělal hnis který jsem pak po zmáčknutí nehtu vymáčkla a vytekl.Nehet odstranili a zjistili že jsem tam měla plísen.Nehet léčím.Doktor mi napsal nějakou vodičku Batrafen a na nehet si to kapu.Je duben 2016 a nepřipadá mi že by mi rost nový nehet kousíček tam mám ale od spodu pod tím nehtem opět něco je.Za chvilku bude léto a budu nosit žabky,pantofle a opravdu se budu stydět za ten nehet.Jak pokračovat v léčbě a nebo čím to v létě zamaskovat.Jedeme k moři tak se budu stydět.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lula.

dej si na nehet naplast a řikej že maš boruvku, že ti na něj něco spadlo, nebo že ti kvuli tomu už odpadl

Zdroj: diskuze Odstranění nehtu

Morfium – cena a prodej

Morfin patří mezi omamné látky skupiny I, zacházení s ním podléhá ustanovením zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách. Tudíž musí být u výrobců, distributorů, v lékárnách a jiných zdravotnických zařízeních uchováván v uzamčené schránce či skříni. Jakékoliv nakládání musí být předepsaným způsobem evidováno. Lékárna může přípravky vydat pacientům na základě speciálního tiskopisu receptu s modrým pruhem a zdravotnickým zařízením na základě žádanky s modrým pruhem.

Zde můžete vidět orientační cenu Morfinu.

U náplastí je důležité vědět, že nástup jejich účinku je velmi pozvolný (až 24 hodin) a i po úplném odstranění náplasti účinek ještě dlouho přetrvává (zhruba 17 h). Z náplasti se lék postupně uvolňuje do organismu přes nepoškozenou kůži, a to po dobu 72 hodin. Účinnou látkou v náplasti není morfin, ale fentanyl, nebo v menší míře buprenorfin, který má ale určitá omezení díky povaze obsažené účinné látky. Náplasti využívají moderní matrixový systém náplasti, u nějž je účinná látka přímo v adhezivní vrstvě. Náplast se mění zpravidla každé 3 dny a oproti morfinu má výhodu v menším výskytu nepříjemných vedlejších příznaků – zácpy či únavy.

Injekce morfia vyvolá vyrovnanou, klidnou euforii. Nastává lhostejnost ke starostem, stoupá sebevědomí a myšlenky se zrychlí (neruší mozkové funkce). Morfin tlumí vnímání bolesti, tlumí dráždivost dýchacího centra. Ve vysokých dávkách působí hypnoticky a dýchací centrum ochrne.

Zdroj: Morfium

Diskuze

V diskuzi NÁPLAST S ALOBALEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA DOLEŽELOVÁ.

Měla jsem velké bolesti bederní páteře. Kamarádka mně nalepila na bolestivé místo kousky alobalu a dva dny jsem bez potíží - vůbec jsem nemusela užívat léky na bolest. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Vašková.

Alobal fakt i na mne učinkuje,dnes poprvé, ostruha bolí méně,takže budu si do alobalu občas balit i záda,v kříži! Díky za radu!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Vedlejší účinky

Mezi nežádoucí účinky patří zácpa, někdy nevolnost a zvracení (při dlouhodobém užívání obvykle mizí), křeče žlučových až močových cest. Na morfium vzniká velmi rychlá a hlavně fyzická závislost. Pokud člověk, který pravidelně užívá toto analgetikum, svůj přísun nedostane, prožívá abstinenční příznaky. Ty jsou pravým opakem působení morfia. Přichází neklid, bolí celé tělo. Je důležité zmínit, že opakovaným užíváním morfia dochází k toleranci, což je vlastně postupné snižování účinnosti. Závislý tak potřebuje zvyšovat dávku. Člověk závislý na morfiu je bledý, vlasy mu mohou předčasně zešedivět. Celé tělo mu chátrá a je „zhuntované“ dřív, než má být. Další nepříznivé účinky morfia jsou snížení plodnosti, vynechávání menstruačního cyklu, potrat. Pokud žena porodí dítě a sama po dobu těhotenství bere morfium, narodí se dítě, které má hned den po porodu abstinenční příznaky.

Zdroj: Morfium

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: www.amazon.co.uk/Dr-…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Antikoncepční náplasti

Antikoncepční náplasti se nosí na kůži a uvolňují estrogen a progestin do krevního oběhu. Nová náplast se nosí po dobu tří týdnů s následným sedmidenním vysazením. Antikoncepce pracuje dále i během sedmidenního vysazení.

Antikoncepční náplast je velmi lepkavá a měla by zůstat na kůži i v případě sprchování, plavání nebo cvičení. Pokud dojde k odlepení a nahrazení do 48 hodin jinou náplastí, budete před otěhotněním chráněna i nadále. Pokud dojde k odlepení a nenahrazení náplasti, budete muset po následujících sedm dní používat jinou metodu antikoncepce. Nedoporučuje se dávat náplast na porušenou kůži či prsa. Každá nová náplast by měla být umístěna na jiném místě, čímž se zabrání podráždění pokožky.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kropáčová Jana.

Jsem po operaci laparoskopicé žlučníku. Po 3 dnech jsem byla propuštěna. Mám 4 vpichy v břiše zašité a přelepené. Mohu si lepenky sundat a osprchovat rany. N a vyndání stehů jdu za 5 dní. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po třech dnech od laparoskopické operace můžete náplast odlepit a krátce se osprchovat. Jemně omýt mýdlem a žádné dlouhé cachtání ani nahřejvání horkou vodou. Koupání ve vaně je moźné až po čtyřech týdnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Náplast na kuří oka

Náplastí na kuří oka je celá škála. Vhodné jsou hydrokoloidní náplasti, které urychlují odstranění kuřího oka. Tlumí bolest při došlapu v obuvi. Hydrokoloidní polštářek změkčuje kuří oko, napomáhá tak k jeho hojení a regeneraci kůže. Tvar náplasti umožňuje lepší přilnutí a přizpůsobení se vaší pokožce. Náplast je průsvitná, takže můžete sledovat ránu i její okolí. Výše popsané náplasti zakoupíte například pod názvem Cosmos – Náplast na kuří oka.

Nová celohydrokoloidní náplast Cosmos „Na kuří oka Twin tec“ se dvěma vrstvami hydrokoloidů je určena pro dvojí ochranu a účinnou léčbu kuřího oka. Mírní tlak a bolest, je diskrétní a prodyšná, snadno se odstraňuje. Je voděodolná. Více se těchto produktech dozvíte zde.

Tento typ náplastí je dostupný v lékárnách nebo prodejnách se zdravotnickými prostředky.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi NASLEDKY PO ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den, chci se zeptat pacient byl na operaci nosních polipu po anestezii začali problémy stále leží na jipu zavodnuje se ma krece bolesti problemy se slinivkou a strevy potrebuji vědět a věřím i tomu že se z toho dostane že jo? Doktoři mu dávají od bolesti morfium nebo co má 2 malé děti ženu a je mu jen 36 let celou dobu byl v dobre fyzické kondici prosím o pomoc a radu ta nevědomost je hrozná...moc díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nasledky po anestezii

Domácí léčba kuřího oka

  • Máčíme nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraníme nožíkem či žiletkou a nalepíme na léčené místo větší náplast. Po čtyřech dnech náplast odkryjeme a postup opakujeme do vyléčení. Výhodou této léčby je bezbolestná chůze.
  • Osvědčeným pomocníkem se vám může stát náplast napuštěná kyselinou salicylovou zakoupenou v lékárně. Výhodou je, že může být na noze nalepená celý den. Náplast kontrolujte, zdali se nepohnula. Účinná látka je totiž jen na určité části náplasti. Pokud se náplast posune, začne vysušovat nežádoucí místo, které pak zčerná. Nepůsobí to však na každého stejně účinně.
  • Namočte plátek cibule na několik hodin do octa, večer ho přilepte na kuří oko a nechte do rána působit. Ráno nohu omyjte v horké koupeli. Tento postup opakujte tak dlouho, než se jádro kuřího oka oddělí od ztvrdlé kůže.
  • Zastánci bezbolestných řešení mohou vyzkoušet masáž kuřího oka. Jemné hnětení může přispět k vyléčení útvaru.
  • Jasmínový květ rozemeleme na kaši, poté ho natřeme na kuří oka a zalepíme leukoplastí. Leukoplast vyměníme po pěti dnech. Tento postup opakujeme do vyléčení (přibližně 3–5krát).
  • Často používanou metodou bývá potření kyselinou mravenčí, kterou běžně seženete v lékárně.
  • K potření postiženého místa lze využít citronovou šťávu a stroužek česneku.

Zdroj: Kuří oko

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ NÁPLASTI - TAK NEVÍM... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Papus.

Možná jsem něco špatně pochopil, ale mám pocit, že někdo nalepil čajový pytlík na náplast a prodává to jako "všelék od tibetské kozy". No uznejte... je to čistě přírodní, čaj by měl mít detoxikační účinky a když se to nechá celou noc louhovat na zpocených nohách, tak to zhnědne.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detoxikační náplasti - tak nevím...

Jak si pomoci sám

Pokud se rozhodneme vydloubnout kuří oko sami, existuje mnoho účinných rad.

  • Máčíme nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraníme nožíkem či žiletkou a nalepíme na léčené místo větší náplast. Po čtyřech dnech náplast odkryjeme a postup opakujeme do vyléčení. Výhodou této léčby je bezbolestná chůze.
  • Osvědčeným pomocníkem se vám může stát náplast napuštěná kyselinou salicylovou zakoupenou v lékárně. Výhodou je, že může být na noze nalepená celý den. Náplast kontrolujte, zdali se nepohnula. Účinná látka je totiž jen na určité části náplasti. Pokud se náplast posune, začne vysušovat nežádoucí místo, které pak zčerná. Nepůsobí však na každého stejně účinně.
  • Namočte plátek cibule na několik hodin do octa, večer ho přilepte na kuří oko a nechte do rána působit. Ráno nohu omyjte v horké koupeli. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud se jádro kuřího oka neoddělí od ztvrdlé kůže.
  • Zastánci bezbolestných řešení mohou vyzkoušet masáž kuřího oka. Jemné hnětení může přispět k vyléčení útvaru.
  • Jasmínový květ rozemeleme na kaši, kterou poté natřeme na kuří oko a zalepíme leukoplastí. Leukoplast vyměníme po pěti dnech. Tento postup opakujeme do vyléčení (přibližně 3–5krát).
  • Často používanou metodou bývá potření kuřího oka kyselinou mravenčí, kterou běžně seženete v lékárně.
  • K potření postiženého místa lze použít citronovou šťávu a stroužek česneku.

Zdroj: Domácí triky na kuří oko

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teri.

Dobrý večer prosim nevíte co to může být? Mám to na sadech a syn mě do toho rejpl.Začalo to bolet (stipat už nevím a na knižním máji dovolenou .Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na fotografii je vidět zanícený kožní névus. Když nemůžete na kožní, tak zde je rada na domácí léčbu. V lékárně si kupte višněvského balzám a dvakrát denně, vždy po umytí, aplikujte na postižené místo i na náplast, kterou to vždy přelepte. Takto pokračujte asi tak deset dní až do úplného vyléčení. Do té doby nesmíte postižené místo vystavovat na sluníčko ani s tím chodit do solária.

Zdroj: diskuze Bradavice na zádech

Bezpečné léky na bolest při Warfarinu

Níže uvedený přehled uvádí léky proti bolesti, které nezvyšují riziko krvácení u pacientů užívajících příležitostně antikoagulancia (PRN), protože nejsou NSAID. Mohou být také užívány pravidelně, ale v takovém případě by měl být INR zkontrolován asi 4–5 dnů po zahájení léčby a znovu asi o 10 dní později, aby bylo jisté, že nedošlo k interakci nově užívaného přípravku na léčbu bolesti s warfarinem.

Účinnost: Slabší léky proti bolesti

  • obecný název: acetaminofen
  • značka, příklady: Tylenol
Účinnost: Léky na středně silnou bolest
  • obecný název: tramadol, síran kodeinu, hydrokodon
  • značka, příklady: Ultram, Ultracet, Lorcet, Lortab, Vicodin
Účinnost: Silnější léky proti bolesti
  • obecný název: hydromorfon, meperidin, morfium, oxykodon
  • značka, příklady: Dilaudid, Demerol, MS Contin, Percocete

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Bradavice na jazyku

Bradavice se na sliznicích objevují jen velmi, ale skutečně velmi, vzácně. Pokud již jsou a na svém místě výskytu vadí, tak se odstraňují excizí - vyříznutím. Radili jsme se společně s kolegy a usoudili jsme, že ve Vašem případě půjde spíše o aft, který se může na jazyku vytvořit, právě na jeho špičce. Aft je malá zduřeninka jazyka, vyhrocená do špičky, která má většinou bílou šošolku. Afty na jazyku vznikají jako reakce na hormonální nebo vitamínovou nerovnováhu. Aft na jazyku bolí při mluvení nebo při jídle. Afty obvykle do týdne spontánně zmizí. Pro zmírnění nepříjemných pocitů je vhodné potírat aft na jazyku tinkturou JOX – roztok, anebo na několik hodin Vás také bezpečně před bolestí z aftu ochrání nová moderní náplast na afty. Náplast na afty je malinká jemňoulinká organická fólie, která je navíc napuštěna léčivým roztokem, který urychlí hojení aftů. Fólie z náplasti na afty se v ústech vlivem slin rozpustí asi za 3 hodiny. Po umístění náplasti na aft na jazyku, fólie samovolně přilne a překryje celý aft na jazyku a ten je pak chráněn před agresívními látkami z jídla nebo pití.

Zdroj: Bradavice na jazyku alias afty

Levná antikoncepce

Druhů antikoncepce je v České republice na výběr celá škála, přičemž některé jsou účinnější, jiné méně. Stejně tak platí, že použití některých může být dražší.

Srovnání jednotlivých forem na trhu:

  • injekce – průměrná cena za měsíc: 65–100 Kč
  • tablety – průměrná cena za měsíc: 83–270 Kč
  • implantát – průměrná cena za měsíc: 140 Kč
  • náplast – průměrná cena za měsíc: 300–400 Kč
  • nitroděložní tělísko hormonální – průměrná cena za měsíc: 85–100 Kč
  • nitroděložní tělísko nehormonální – průměrná cena za měsíc: 60 Kč
  • spermicidní přípravky– průměrná cena za měsíc: 250–300 Kč
  • kondom – průměrná cena za měsíc: 150–250 Kč (dle sexuální frekvence)
  • přerušovaná soulož – zdarma
  • metoda plodných a neplodných dnů – zdarma

Zdroj: Druhy antikoncepce

Detoxikační náplasti Kinoki

Detoxikační náplasti Kinoki přímo působí na reflexní body na chodidlech nohou. Tak jako je cílem reflexních masáží stimulace vnitřních orgánů, podobně působí i detoxikační náplasti Kinoki, které stimulují jednotlivé orgány v lidském těle, podporují celkovou rovnováhu organismu a působí léčebně. Mají fantastický vliv na interní zdraví člověka. Náplastí se přilepují na noc, tedy cca na 6–10 hodin, a to na obě chodidla. Pokud s detoxikací začínáte poprvé, doporučuje se každodenní používání od 2 týdnů do 2 měsíců s přihlédnutím k individuálním potřebám, to je s ohledem na množství toxinů obsažených v organismu, době trvání nemoci a jejího stupně pokročilosti. Náplasti se aplikují do doby zmizení nečistot a vlhka. Následně by se mělo pokračovat v zákrocích tak, že používáte náplasti 1x týdně za účelem trvalého dobrého pocitu. Náplasti Detox Kinoki můžete rovněž bezprostředně používat na bolavá místa, například na opuchlá místa po úrazech, při bolestech hlavy, pohmožděninách, bolestech zad a podobně. V takovém případě může být náplast umístěna na bolavé místo i na 24 hodin. Po použití náplast vyhoďte a již nikdy nepoužívejte.

UPOZORNĚNÍ: Během těhotenství a kojení nejsou očistné kúry pro tělo matky vhodné. Nepoužívejte tedy tyto náplasti v těhotenství a v období kojení.

Zdroj: Detoxikační náplasti

Léčba puchýřů na nohou

Většina puchýřů se obvykle zahojí sama.

První náznaky puchýřů

  • Prvním příznakem puchýře je zarudnutí kůže, často na zadní straně paty či na nártu.
  • Na postiženou oblast aplikujte náplast na puchýře nebo obvaz.
  • Ujistěte se, že máte suchá chodidla a vyměněné ponožky (zejména u sportovců).
  • Vysoce účinné, ale krátkodobé opatření je pokrytí postiženého místa vazelínou. Vazelína poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Nevýhodou bývá vysoká teplota nohy, která sníží účinky vazelíny (při závodě).

Kdy propíchnout puchýře?

Propíchnutí se většinou doporučuje jen u puchýřů, které jedinci způsobují větší problémy či komplikace. Propíchnutí puchýře by mělo být provedeno s opatrností.

  • Pomocí sterilní jehly udělejte na okraji puchýře malý otvor.
  • Nevymačkávejte tekutinu z krevních puchýřů.
  • U normálních puchýřů můžete tekutinu vymáčknout, ale ponechejte kůži, která zakrývá ránu. Ochranná vrstva kůže totiž zabraňuje infekci.
  • Vyčistěte puchýř dezinfekčními přípravky.
  • Zakryjte ránu. Pro zvýšení bezpečnosti používejte obvaz nebo náplast.

Jak se zbavit puchýře?

Puchýře se většinou zahojí samy. Puchýř, který jste propíchli a očistili, zakryjte a nechte jej přirozeně zacelit.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Zapomínání užívání pilulky

Část žen zapomene užít tabletu každý den, nebo ji neužije každý den ve stanoveném časovém intervalu, čímž se sníží její účinnost. Pokud žena v takovém případě nepoužívá dodatečnou antikoncepci, například kondom, až do nástupu nejbližší menstruace, je riziko otěhotnění zvýšené. Podle jisté studie 31 % žen užívá antikoncepční pilulky bezchybně, skoro polovina žen jednou měsíčně chybuje a přes 20 % žen zapomene vzít pilulku více než dvakrát měsíčně. Pokud však žena neužije tabletku déle než do 12 hodin, může dojít k selhání antikoncepčních účinků.

Správně by se měly pilulky užívat 21 dní za sebou, pak následuje sedmidenní přestávka na menstruační krvácení. Některé druhy orální antikoncepce mají v balení 28 tablet, aby ženy nemusely přerušovat každodenní „rituál“ užívání tablety. Dodatečných sedm tablet hormony neobsahuje. Při častém zapomínání je vhodné změnit hormonální pilulky za jinou formu, například za antikoncepční náplast, která se aplikuje každých 7 dní. Pokud si žena zapomene náplast vyměnit, účinná látka se z náplasti uvolňuje ještě 48 hodin. Pacientka se také může rozhodnout pro další formu hormonální antikoncepce, například nitroděložní tělísko (zavádí se na 5 let) nebo podkožní implantát (na 3 roky).

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP