Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MOUČNÍKY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ

OBSAH

Nevhodné potraviny

Zakázané potraviny při problémech se žlučníkem:

  • čokoláda, kakao, moučníky, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo
  • káva, alkohol
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, luštěniny a podobně)
  • pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule
  • pálivé a dráždivé koření
  • vejce, zejména ne vaječný žloutek
  • tučné a polotučné mléčné výrobky
  • tučná, smažená, uzená jídla, ryby a masa
  • pochutiny: masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sójová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy, tatarská omáčka, dresinky
  • tučné vývary

Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkové dietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Vhodné a nevhodné pití

Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Žlučníkové kameny léčba

Žlučníkové kameny, které způsobují koliky nebo záněty, se obvykle odstraňují chirurgicky. Ty malé žlučníkové kameny se většinou dostanou do střeva a odejdou samovolným způsobem ven stolicí. Součástí léčby je také přísná žlučníková dieta. Žlučníkové kameny jsou někdy podkladem pro nádorový růst. V některých případech zůstávají kameny v těle dlouhé roky a nezpůsobují žádné potíže.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý den,

ještě jednou poprosím o konzultaci.Máme dietu č. 4 a chtěla jsem se zeptat,zda je možné do tvaroh.pomaz. použít čerstvou pažitku nebo petrželku
a při vaření použít sušenou mletou cibuli/ není smažená/ a česnek jen na dochucení/ .

Velmi děkuji za odpověď

Svobodová Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je zaměřena na snížení prijmů některých tuků a cukru. Petrželka, pažitka, česnek i všechna ostatní zelenina je v dietě č. 4 povolena. Jen u květáku je omezeno množství "jen pro chuť". Tvaroh můžete použít i plnotučný, ale v ten den už nepoužívejte máslo nebo mírně omezte jiný zdroj tuku.
Co se týče sušených přísad, jako je sušená cibule nebo česnek, tak tady platí pravidlo přírodní znamená zdravé. U všech těchto sušených výrobků se používá konzervace, to znamená přidaná chemie. Cibule i česnek jsou pohodlně a běžně dostupné v přírodním stavu, tak proč je používat sušené?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Baštýřová.

Dobrý den, jak použít vlašťovičníkovou tinkturu na žlučníkové kameny, když se nesmí pít? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Homeopatický lék Chelidonium majus 30C je tinktura z vlaštovičníku, která obsahuje jen velmi málo jedovatých látek z této rostliny a proto je možné vnitřní užívání. Homeopatický lék seženete u lékaře homeopata, jmenuje se Chelidonium majus 30C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Čaje na žlučník

Čaj na žlučníkové kameny: 50 g máty peprné (nať), 20 g jablečníku (nať), 20 g řepíku (kvetoucí nať), 10 g reveně. Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.

Čaj proti bolesti žlučníku: 50 g vlaštovičníku, 50 g máty peprné. Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Muže se při warfarinové dietě
koprová omáčka?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte hlídat množství. Týká se to zelených potravin, jako je kapusta, zelí, okurky a podobně. Kopr je také zelený a proto spadá do potravin, které při Warfarinu je třeba hlídat, ovšem není to moc důležité, protože kopr se používá jako ochucovadlo a v hotovém pokrmu ho je jen malé množství. Proto koprová omáčka bude vůči Warfarinu neškodná a můžete ji jíst podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Homeopatie na žlučníkové kameny

Často lze těmto problémům jednoduše zabránit velmi účinným prostředkem, a to vlaštovičníkovou tinkturou, kterou si každý může připravit jednoduše sám a kterou by měl mít každý doma ve své lékárničce. Další možná homeopatika jsou Belladonna 9CH, Bryonia 9CH, Chalidonium majus 5CH a Colocynthis 9CH.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

Proč je káva při ketogenní dietě nevhodná?

Zdroj: diskuze Ketoza

Jednoduché a rychlé moučníky

Jednoduché recepty na moučníky jsou v oblibě pro nenáročnost přípravy – většinou vám postačí hrnek, polévková lžíce na odměření, vařečka a miska na promíchání. Můžete vytvořit tmavé či světlé variace, prostě to, co máte rádi. Jsou snadné, přičemž vykouzlíte vláčný, nadýchaný dezert, který za půl hodiny voní na stole.

Zdroj: Rychlý moučník na plech

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Zetková.

mohu při dietě dna pít jeden šálek kávy denně, jíst kuřecí maso!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Káva se při dně doporučuje, protože stimuluje ledviny k vylučování moči a tím i rychlejšímu vyplavování kyseliny močové. Kuřecí maso můžete jíst i když máte dnu. Množství kuřecího masa omezte na jednu porci jednou za dva dny. V ostatní dny můžete maso ve své stravě nahradit fazolemi, tofu nebo vejci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Dieta na žlučníkové kameny

Základním pravidlem žlučníkové diety je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené či fritované pokrmy a pečení při vysokých teplotách. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku. V dietě by měly být zastoupeny všechny tři složky potravy – cukry, tuky, bílkoviny.

Nevhodné potraviny: musíte se vyhnout živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (zejména tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurek, česnek, čočku a tak dále, nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkoholické nápoje a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky. Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.

Vhodné potraviny: do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka. Používáme jenom zdravé tuky – olivový olej, slunečnicový olej, jen v malém množství. Z mléčných výrobků je vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje. Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, listový salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky. Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou. Pijeme hlavně bylinné čaje.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mohu při varfarinové dietě jíst cuketu?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno. Jen zelené rostlinné potraviny musíte hlídat a sníst jich každý den stejně. Cuketa patří mezi ně. Cuketa je zelená zelenina a obsahuje vitamín K. 100 gramů cukety obsahuje 4,2 mikrogramů vitamínu K. Váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K. Pokud si tedy nárazově (mimo svůj obvyklý jídelníček) dopřejte půl kila cukety, přijmete 21 mikrogramů vitamínu K. V ten den musíte omezit jiné zelené potraviny, které máte ve svém pravidelném jídelníčku, aby příjem vitamínu K byl každý den stejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Diskuze

V diskuzi OSMAZENA CIBULE V OMACCE PRI BEZEZBYTKOVE DIETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Štarková.

Dobrý den, chtela bych poprosit o radu pri bezezbytkove diete!Mohu si osmazit cibulku na trose oleje jako zaklad pro hovezi omacku?nebo jakou koli omacku jde mi i tu osmazenou cibulku!a pak jeste polevku ze zelenych fazolek nebo podusenou kedlubnu?mockrat predem dekuji za odpověď!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Osmazena cibule v omacce pri bezezbytkove diete

Káva

Doporučuje se instantním káva, pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Žlučníkové kameny u dětí

Kameny u kojenců a malých dětí jsou zpravidla pigmentové, v pozdějším věku cholesterolové. U novorozenců a kojenců, kteří mají žlučové kameny, je možné postupovat konzervativně, ale i operativně, převážně u obézních dívek. U dětí předškolního a školního věku, u kterých byly žlučové kameny náhodným nálezem, je rovněž možné postupovat konzervativně, to znamená nasadit dietní režim a kyselinu ursodeoxycholovou.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta je určena pacientům s onemocněním žlučníku jak chronickým, tak i po odeznění akutního onemocnění. Podává se rovněž po operaci žlučníku, při snížené funkci slinivky břišní a při chronických onemocněních slinivky břišní. Také je to dieta vhodná v těhotenství, jelikož nabízí stravu biologicky plnohodnotnou, vhodnou k přechodnému i dlouhodobému podávání. Je pestrá a lehce stravitelná díky výběru potravin i technologické úpravě. Je to rovněž vhodná náhrada při nesnášenlivosti mléka – doporučuje konzumovat zakysané mléčné výrobky, například kefír, acidofilní mléko, jogurt nebo tvaroh. Velký důraz je kladen na výběr a množství tuků. Používá se malé množství kvalitních olejů a rostlinných margarínů (Flora, Perla, Rama). Podle potřeby se vybírají varianty se sníženým obsahem tuku (Perla light, Flora pro activ a jiné). Důležité je dodržování pravidelnosti rozdělení jídel. Doporučuje se jíst častěji v malých dávkách, nejlépe 5–6x denně. Podávané jídlo nemá být ani příliš horké, ani příliš studené.

Kuchyňská úprava pokrmů při žlučníkové dietě spočívá ve vaření, dušení a dušení v páře, pečení v alobalu, horkovzdušné troubě a ve speciálním nádobí bez použití tuku. Pokrmy se zahušťují dietní jíškou, která se připraví tak, že se mouka opraží nasucho a přidá se do ní tuk, nebo se zahušťují moukou rozmíchanou ve vodě, mixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, případně bramborovým škrobem. Pro získání lepší barvy šťávy se maso obalí do hladké mouky a opeče se na rozpálené pánvičce s teflonovou vrstvou bez tuku. Zalije se netučným vývarem nebo vodou a dále tepelně upravuje. Tuk se přidává až do hotového pokrmu. Česnek, cibule a některé koření (pepř, nové koření, bobkový list) je možné ve šťávě vydusit a poté z pokrmu odstranit.

Smažení, opékání na tuku a fritování není pro tuto dietu vhodné!

Doporučené složení dietní stravy:

  • energetická denní hodnota: 9 500 kJ
  • bílkoviny: 80 g
  • tuky: 55 g
  • sacharidy: 360 g
  • vitamín C: 90 mg

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Žlučníkové kameny a pivo

Podle nejnovější studie britských vědců snižují dvě malé skleničky piva nebo vína riziko vzniku žlučových kamenů o celou třetinu. Studie odborníků z University of East Anglia analyzovala data 25 tisíc britských mužů a žen od 45 do 74 let. Výsledky jsou takové, že nadměrné pití alkoholu může naopak zdraví přitížit. Muži by proto neměli pít více než 3–4 skleničky za den a ženy o jednu skleničku méně, ale i toto množství je hraniční.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Žlučníkové kameny u dětí

Žlučové kameny jsou velmi častým onemocněním, které se vyskytuje celosvětově, zejména však v rozvinutých zemích, kde postihuje celých 10–20 % populace. Česká republika patří k zemím s vysokým výskytem. Přítomnost žlučových kamenů ve žlučníku označujeme jako cholecystolithiázu, ve žlučových cestách pak choledocholithiázu, souhrnně pak jako cholelithiázu. S věkem výskyt kamenů prudce stoupá, zejména po 40. roce věku, vyskytují se však i u dětí, i když v malém procentu.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Recepty

Recepty při žlučníkové dietě nemusí být monotónní. Svůj jídelníček můžete obohatit o chutná, a navíc i zdravá jídla. Spousta receptů žlučníkové diety je dostupných na internetu. Mějte ale na paměti, že každý člověk je originál, takže co může konzumovat jeden, druhému může způsobit bolesti.

Pomoci s výběrem receptů pro žlučníkáře může tato kuchařka, která vám poradí, co vařit při žlučníkové dietě. Výtečné jsou pak recepty na kuřecí maso v této kuchařce.

A co třeba naše kuchařka? Zde je několik tipů na vhodné recepty:

Zapečené těstoviny se špenátem

Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g eidamu (20%), sůl, máslo

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale tak, ať nejsou úplně uvařené. Mezitím rozpustíme v hrnci špenát a necháme chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Nastrouháme sýr na struhadle. Mísu na zapékání vymažeme máslem a vkládáme vrstvu těstovin, špenátu a strouhaného sýra. Opakujeme ještě jednou, poté zalijeme směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je koncipován na 4 porce.

Šunková pomazánka

Ingredience: 250 g šunky s podílem masa 93–95 %, 200 g čerstvého sýra Cottage light, 1 rovná kávová lžička rajského protlaku, sůl, hladkolistá petržel

Postup: Do nádoby dáme šunku pokrájenou na menší, asi centimetrové čtverečky. Přidáme čerstvý sýr a rajský protlak. Vše rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a trochu dosolíme. Ještě jednou, krátce, pustíme mixér nebo sekáček, přidáme rozsekanou nať z petržele a máme hotovo.

Kuřecí maso ve špagetách

Ingredience: 100 g kuřecích prsíček, 2 rajčata, rajský protlak, 50 g strouhaného eidamu, mletá sladká červená paprika, mletý kmín, petrželová nať, špagety

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, okořeníme je a dusíme v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (cca 2 polévkové lžíce) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Při servírování omáčkou polijeme špagety, které posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro jednu osobu.

Salát z červené řepy

Ingredience: uvařená červená řepa, špetka soli, sýr Cottage light, hrst nasekané hladkolisté petrželky

Postup: Uvařenou řepu nastrouháme, lehce osolíme. Přidáme nasekanou petrželku a dle chuti sýr Cottage light. Vše promícháme. Můžete podávat k bramborové kaši s plátkem libového masa.

Treska se sýrem

Ingredience: 150 g tresky, 50 g tvrdého sýra (do 30 %), 1 citron, sůl, kmín, brambory, máslo

Postup: Rybu omyjeme a osušíme, poté ji položíme na plech vyložený pečicím papírem a následně ji pokapeme šťávou z citronu. Dále ji trošku osolíme a okmínujeme. Nastrouháme sýr na struhadle a hustě jej nasypeme na rybu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15–20 minut. Hotovou rybu podáváme s brambory a máslem. Recept je určen pro jednu porci.

A jaké jsou vaše tipy na žlučníkovou dietu?

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP