Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MRTVICE NA LEVÉ STRANĚ

OBSAH

Videonávod jak poznat mrtvici

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Vožeh.

Dobrý den,
zbrní mi celá levá ruka v leže na levé straně, na pravé straně se mi to nestane a naopak brnění odezní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může mít řadu příčin. Přeležením počínaje až po nedostatečné prokrvování nebo uskřinutí nervu. Blíže to může určit lékař neurolog ve spolupráci s ortopedem a kardiologem. Obraťte se na na svého praktického lékaře a požádejte ho o doporučení k vyšetření na neurologii. Do té doby se snažte ležet jen na pravé straně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš K..

Dobrý den ,mám obrnu lícního nervu už 3 měsíce a zatím se to léčí velmi pomalu , nevíte jak dlouho to ještě bude trvat? Byl jsem na CT , kde výsledky dopadly dobře. Potom jsem byl na lumbálce , kde mi také nic nenašli a tak mám strach jestli se mi to uzdraví. Všichni doktoři se diví ,že se mi to léčí tak pomalu. Je mi 21... děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Frantisek.

dobrý den chtěl bych se zeptat nemůžu skoro hýbat s levou půlkou obličeje a pořád na to oko brečím už 3 dny.
a mám menší cit na té straně a taky slintám a nemůžu pohnout na levé straně rty skoro vůbec.
můžu mít bellovu obrnu nebo co to mám?
je mi 17 let. děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Příznaky mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • náhlá necitlivost, brnění, slabost, ztráta pohyblivosti v obličeji, rukou nebo nohou, a to zejména na jedné straně těla;
  • viditelné změny v chování;
  • potíže v řeči;
  • zmatenost nebo problém s porozuměním jednoduchým příkazům;
  • problém s chůzí nebo koordinací (rovnováha);
  • náhlé nebo velké bolesti hlavy.

Navštivte svého lékaře, pokud jste měli symptomy připomínající mrtvici, i když rychle odezněly. Mohli jste totiž prodělat malou mrtvici neboli tranzitorní ischemickou ataku. Tranzitorní ischemická ataka je varovným příznakem mrtvice.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE V ŮSTECH JAK ODSTRANIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMILIE DEMETEROVÁ.

Dobrý den,
prosím ,mám bradavici v ůstech,a začíná mi vadit.
Jak se odstraní,mám ji na levé straně,kousek od ůst.
Děkuji Demeterová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Výrůstky na sliznici úst se dají odstranit ambulantně vyškrábnutím cuterem a nebo také vypálit lejzrem. První varianta může být uhrazena zdravotní pojišťovnou a tu druhou si musíte zaplatit sama. V každém případě byste měla tento problém napřed prodiskutovat se svým stomatologem - zubařem.

Zdroj: diskuze Bradavice v ůstech jak odstranit

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi BOLEST SLEZINY MŮŽE BÝT PŘÍZNAKEM NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Už 8.týden mám bolesti na levé straně pod žebry a to po jídle nebo pití. Jak to lečit.Mam za sebou sono, ct, odebrání krve a vzorku, držím dietu ale pořád je to stejný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Už 3 týden beru Litalír 2 krát denně,bolest trochu ustoupila,jen občas se vrací, jak dlouho mám brát Litarír děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Bolest sleziny může být příznakem nemoci

Příznaky mrtvice

Onemocnění cévní mozkovou příhodou je charakteristické svými příznaky, kdy dochází k motorickým a smyslovým poruchám. Může mít spoustu projevů, které jsou většinou neurologického původu, ale v 5 % se vyskytuje jako asymptomatická (bez příznaků). Vždy závisí na poškozené oblasti mozku.

Pokud jste v přítomnosti člověka, jenž právě utrpěl CMP, poznáte to většinou na první pohled. Charakteristické je, že pacient vypadá jako by byl mimo sebe, je zmatený, má povislý koutek a jazyk k jedné straně úst. Samovolně mu mohou vytékat povislým koutkem sliny z úst. Má poruchu řeči – nemůže pořádně artikulovat. Jestliže mu budete aspoň trochu rozumět, bude si stěžovat, že nevidí na jedno oko a nebude moci hýbat polovinou těla. Může být úplně nehybný a hýbat jen očima (nebo jedním okem) a vidět a slyšet, co se děje v okolí, ale nemůže se vyslovit či vám dát najevo, co mu je. Při cévní mozkové příhodě se často objevují tzv. parézy (ochrnutí, částečná ztráta hybnosti) či plegie (úplné ochrnutí, obrna, úplná ztráta hybnosti). Je charakteristické, že parézy i plegie se vyskytují vždy na jedné půlce těla (pravé či levé) a je to vždy na druhé straně než mozková hemisféra, kde došlo k poškození mozkové tkáně. Někdy se po CMP vyskytuje i porucha čití – hypestezie. Pacient má problém s koordinací pohybů, orientací v místě a času, nedokáže vyjádřit myšlenku (nenachází správná slova). Při těžké cévní mozkové příhodě dochází i ke ztrátě vědomí až úmrtí – poruchou center, která jsou důležitá pro základní životní funkce, a edémem (otokem) mozku.

Uzdravení pacienta záleží na míře poškození mozku, prodlevou v léčbě a následnou péčí a rehabilitací. V mnoha případech může i přesto dojít k vyléčení. Na druhé straně je však mrtvice stále častou příčinou úmrtí – uvádí se až 20 % během prvního měsíce od příhody. Také proto, že cévní mozkovou příhodu pacient může prodělat opakovaně jako například infarkt myokardu. Ze statistik ale vyplývá, že zcela se uzdraví až 40 % pacientů.

Zdroj: Mrtvice

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den, jsem po operaci krkavice na levé straně. Prosím o radu, jak zabránit další operaci /50% na prvé straně. 15 let beru poctivě léky na vysoký tlak, cholesterol a přesto se cévy zacpávají. Momentálně mám předepsané tyto prášky.Purinol,Godasal,Nebilet,Verospiron,Sorvasta,Ezetrol ,Prestance,tak kde je chyba.Prosím o radu. Děkuji Bulka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anina.

prosím o radu. Mám na obou horních končetinách zužené cévy, cca 70%, s největší pravděpodobností mě čeká angioplastika a já mám fakt strach. Ani nevím jak vše probíhá.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Mrtvice

Nepříjemné pocení může doprovázet jako jeden z mnoha příznaků rovněž některá neurologická onemocnění. Jde například o poškození hypotalamu, mozkovou ischemii (mrtvice a infarkty), poruchy autonomního nervového systému, epilepsii.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi BEZBARVÁ VYRÁŽKA U 2LETEHO DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Chtěla bych se zeptat co může být za příčinu vyrážky. Syn má asi 4dny na levé straně těla (hrudník ruka, stehno) bezbarvé pupínky. Nepraskají netvoří krusty, nesvědí, jen při koupání dostanou červený nádech. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bezbarvá vyrážka u 2leteho dítěte

Slabá mozková mrtvice

Pokud stejné neurologické příznaky jako u cévní mozkové příhody ustoupí do 24 hodin, jedná se o tzv. tranzitorní ischemickou ataku (TIA). Poškození není trvalé a na CT (počítačová tomografie) se může potvrdit výskyt menšího infarktu mozkové tkáně. Při lehčí formě CMP může pacient pociťovat pouze bolesti hlavy a závratě, výjimkou není zvracení. Pacienti si rovněž stěžují na rozmazané či dvojité vidění.

Zdroj: Mrtvice

Diskuze

V diskuzi PRICINY RAKOVINY MISTNICH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Janoušková.

Dobrý den již dva dny mám hodně napuchle a zhnisale mandle,na levé straně je modrý flek,jako modřinka.V poslední době jsem nebyla vůbec nemocná, přišlo to úplně zničeno nic.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Priciny rakoviny mistnich uzlin

Následky mozkové mrtvice

Následkem nemoci není pouze ztráta již zmíněné soběstačnosti, dlouhodobá rehabilitace, poruchy pohybu, zraku, myšlení a řeči. Čtvrtina pacientů i přes veškerou péči zůstává v invalidním důchodu. Hlavním následkem nemoci je zanedbání léčby vzniklé CMP či nedodržování léčby nebo režimových opatření (kouření, dieta atd.). První cévní mozkovou příhodu přežije průměrně 8 z 10 pacientů, ale při nedostatečné léčbě či z jiných příčin dojde k jejímu opakování, které už přežívají pouze 4 pacienti z 10.

Zdroj: Mrtvice

Diskuze

V diskuzi CEVNI VYDUT U UCHA NA LEVE STRANE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel NADA.

mam vydut asi 14 let nebolelo to zjistovali lekari ale na nic neprisli ale ted po letech me to boli pry to je pruchodne ale bolesti se dostavuji casteji nevim co stim dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cevni vydut u ucha na leve strane

Příčiny oční mrtvice

Oční mrtvice je způsobena špatnou cirkulací v krevních cévách, které zásobují přední část zrakového nervu. Oční nerv je spojnice mezi mozkem a okem a nese miliony nervových vláken a krevních cév. I když k oční mrtvici může dojít úplným ucpáním krevní cévy, která vyživuje zrakový nerv, je častěji způsobena nedostatkem tlaku nebo nedostatečným průtokem krve. Krevní tlak se může měnit vzhledem k očnímu tlaku a normální průtok krve je pak zpomalen. Pokud dojde k přerušení dodávky živin a kyslíku zrakového nervu, dojde k poškození a ztrátě nervové tkáně, což má za následek ztrátu zraku.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Diskuze

V diskuzi OBNOVENÍ RŮSTU OBOČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

prosím o radu,z ničeho nic mi zřídlo na levé straně obočí a je tam i místo kde není vůbec.Jsem s toho v rozpacích stále čekám že mi začne opět růst ale nic se neděje.Poradtě mi nekdo co s tím děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zaneta.

omlouvam se jestly muzu reagovat mam stejny problem bohuzel i s vlasama objevi se mi lisiny velikostne treba jako dlan a nebo jako palec.. zarostou za nekolik az.. mesicu treba klidne i 8,9 mesicu,, oboci ??...problem s obocim mam stejny jsem z toho znicena byla jsem u lekare u kozniho bohuzel prej ... kdyz jste nejakou dobu treba nemocna a nebo zazijete nejaky stres nebo neco podobneho kdy u jinych lidi se telo s timhle bez problemu vyrovna my bohuze mame takovy problem ze se nam to ukaze na vlasech a nebo na oboci lek na to neni jenom nejak masticka a vodicka ktera to mozna za nejakych sest tydnu zastavi ale nezaruci ze se to nevrati muze se to udelat vsude kde je ochlupeni ...ja uz to nijak neresim a klidne si zajdu do tetovaciho zarizeni a necham si je vytetotovat :)) horsi to bude s vlasama ,,nashle

Zdroj: diskuze Obnovení růstu obočí

Příznaky oční mrtvice

Lidé s oční mrtvicí mají obvykle málo příznaků. Většina lidí s oční mrtvicí zaznamená ztrátu zraku na jednom oku ráno po probuzení bez bolesti. Někteří lidé si ve svém zorném poli všimnou tmavé oblasti nebo stínu, který ovlivňuje horní nebo dolní polovinu jejich zorného pole. Mezi další příznaky patří ztráta zrakového kontrastu a citlivost na světlo.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Diskuze

V diskuzi MILIE NA RTU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobry den jiz vycekrate se mi děla boulicka na spodnim rtu ze vnitr na levé straně nekdy do cista zmizí a za nekolik dní se boulicka vrací nebolí jen je to nepříjemné v ústech prosím o řadu jak se toho zbavit pokud možno bez chirurgického řezání děkuji zdeneki můj věk 54 let

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Milie na rtu léčba

Rizikové faktory oční mrtvice

Oční mrtvice je častější u lidí středního věku a starších lidí. Přibližně jen 10 % pacientů, kteří jsou postiženi přední ischemickou neuropatií zrakového nervu, je mladších 45 let. Kardiovaskulární onemocnění zvyšuje riziko rozvoje tohoto onemocnění. U některých pacientů s kardiovaskulárním onemocněním krevní tlak výrazně klesá během spánku. Tento nízký krevní tlak snižuje oběh krve těmito tepnami, čímž se zvyšuje pravděpodobnost oční mrtvice. Někteří lékaři se domnívají, že novější a účinnější léky na vysoký tlak mohou při spánku snižovat krevní tlak příliš nízko, čímž jsou lidé vystaveni riziku mrtvice.

Některé tvary optických disků mohou také zvýšit riziko mrtvice. Nervová vlákna, která putují z mozku zrakovým nervem, musí vstoupit do oka otvorem zvaným optický otvor. Pokud je tento otvor menší než normál, nervová vlákna se mohou ucpat. Když jsou vlákna přiškrcena, zvyšuje se riziko vzniku okluze. Ačkoli tento vztah není dobře pochopen, lidé, kteří mají závažné kardiovaskulární onemocnění a také užívají lék Viagra, jsou více ohroženi tímto onemocněním.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Proč při infarktu brní levá ruka

Tento problém je způsoben hypoxií, jde o stav, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení určité části srdečního svalu a tím ke sníženému zásobení srdeční svaloviny a ostatních tkání kyslíkem.

Zdroj: Brnění levé ruky

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Diagnostika oční mrtvice

Pokud má váš lékař podezření na oční mrtvici, zkontroluje vaši anamnézu a zeptá se na kardiovaskulární onemocnění a další onemocnění, jako je cukrovka, vysoký tlak nebo vysoký cholesterol. Změří krevní tlak, centrální zrakovou ostrost a zorné pole. Lékař obvykle také rozšíří zornice, aby prozkoumal optický nerv a sítnici. Lékař také vyšetří zrakový nerv, aby zkontroloval bledou barvu nebo případně otok optického disku.

Normální oko bude porovnáno s postiženým okem, aby se zjistily změny. Lékař také pečlivě vyloučí arteritickou přední ischemickou oční neuropatii (závažná, bolestivá a život ohrožující oční mrtvice postihující zrakový nerv) a zeptá se na její příznaky, jako je horečka, bolest hlavy, citlivost pokožky hlavy, bolest čelistí, ztráta hmotnosti, ztráta chuti k jídlu a únava.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Co znamená zvětšená uzlina na krku

Žlázy známé jako lymfatické uzliny otékají blízko infekce, aby pomohly vašemu tělu s ní bojovat. Někdy oteče žláza jen na jedné straně těla. Můžete mít také další příznaky, jako je bolest v krku, kašel nebo vysoká teplota.

Zvětšené uzliny znamenají různé věci v závislosti na příčině. Například otok může být jednostranný, protože lymfatické uzliny na této konkrétní straně jsou aktivnější než na té druhé. Ve stejném duchu může být infikována například slinná žláza pouze na jedné straně.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP