Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NAHRADA ZA LEK MYOLASTAN

OBSAH

Náhrada za Myolastan

Distribuce uvádění Myolastanu na český trh byla ukončena 30. 5. 2013. Alternativa namísto něj se využívají například jiná centrálně myorelaxační léčiva, která tlumí blok a uvolňují svalové napětí.

Volně prodejné bez receptu: Guajacuran nebo Ataralgin, který má jednu z obsahových složek proti bolesti.

Receptové varianty: Mydocalm, Dorsiflex, Sirdalud, Muscoril či Baclofen, jejich účinky posiluje hořčík, můžete tedy použít Magnesii lactici, Magne B6, Magnetrans. Užívání zmíněných muskulatorních relaxátorů nenahrazuje analgetickou léčbu, kterou zabezpečí Brufen, Voltaren nebo Nalgesin S.

Zdroj: Myolastan

Diskuze

V diskuzi MYOLASTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Korbelová.

Dobrý den.
Nesnáším spoustu léků . Myolastan mi žádný problém nedělal, proto mi vadí
že byl zrušený. Nyní jsem dostala Sirdalud a ten patří do skupiny opioidů a já opiáty nesmím . Jednou jsem měla tramal a myslela jsem že bude po mě .Tak tedy nevím co jaký lék vzít aby mi nezpůsobyl problém.
Děkuji Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Myolastan

Na co je Myolastan

Účinnou látkou Myolastanu je tetrazepam, který se využívá u stavů se zvýšeným svalovým napětím, bolestivých či omezujících pohyblivost (bolestivé stavy související s onemocněním páteře a kloubů; rehabilitace po operacích na kloubech či páteři a po mozkové obrně a cévních mozkových příhodách, po úrazech končetin a páteře; usnadnění rehabilitace ve sportovním lékařství). Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé od 15 let. Děti jej mohou užívat jen velmi výjimečně, na výslovné doporučení lékaře, a to pouze po dovršení 1 roku věku.

Požívání alkoholu během léčby tetrazepamem vede ke zvýšení tlumivého účinku obou látek. Při vysazení léčby se mohou objevit příznaky jako bolesti hlavy, bolesti svalů, halucinace, křeče, zmatenost, třes. Vysazování léčby je třeba vždy provádět postupně. Během užívání přípravku nesmíte řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost, lék ovlivňuje koordinaci pohybů a rychlé rozhodování.

Podávání léku závisí na doporučení předepisujícího lékaře, většinou se podává jedna 50miligramová tableta denně před spaním.

Evropská léková agentura (EMA) doporučila, aby se v zemích EU přestaly používat léky proti bolesti a svalovému napětí, které obsahují účinnou látku tetrazepam. Podle ní má tato látka příliš velké vedlejší účinky a způsobuje vážné kožní problémy. Úřad o tom informoval na svých internetových stránkách. V ČR se prodává právě lék Myolastan, který tetrazepam obsahuje. Evropská léková agentura uvedla, že užívání léku s sebou nese příliš velké riziko vedlejších účinků a může způsobit například takzvaný Lyellův syndrom neboli syndrom opařené kůže. EMA tedy lékařům doporučuje, aby pro své pacienty volili alternativní léčiva.

Rovněž SÚKL vydal doporučení pro zdravotnické pracovníky a pacienty. Registrace léčivého přípravku Myolastan byla pozastavena a Myolastan byl stažen z oběhu z úrovně poskytovatelů zdravotních služeb. Pozastavení registrace bylo odůvodněno nepříznivým poměrem přínosů a rizik. Dostupné údaje o účinnosti tetrazepamu ve schválených indikacích (léčba bolestivých svalových kontraktur a spasticity) nejsou dostatečně silné, aby vyvážily riziko vzácných, ale závažných kožních reakcí. Vzhledem k nejistotě léčebných přínosů by možná opatření k zajištění bezpečného používání nevedla k dostatečnému snížení případného rizika závažných kožních reakcí.

Zdroj: Myolastan

Diskuze

V diskuzi NÁHRADA ZA FURANTOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín štrait.

jaká náhrada za furantoin existuje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Elen Dostálová.

Jsem zoufalá, mám citlivý močový měchýř, celý život jsem měla doma furantoin. Stačila 1-2 tablety futantoin a byl rok pokoj. Teď nějaký furolin to jenom sníte i dvě balení a výsledek žádný. Proč všechno co bylo naše a dobré se likviduje, a nějaké cizí šmejdy nám jsou vnucováný. Píšete, že v naší republice není k dostání. A kde ho mají???? Prozraďte, kde??? Kde si ho mám sehnat??? Jestli to i čtete ??? Děkují za odpověď.
D

Zdroj: diskuze Náhrada za furantoin

Sójová náhrada

Sójová náhrada začala být populární přibližně v roce 1990. Neexistuje žádný důkaz, že tato náhrada nezpůsobuje problémy s trávicím traktem kojenců a že nemůže dojít k alergické reakci.

Zdroj: Umělá strava pro kojence

Diskuze

V diskuzi POLYTAR LIQUID NÁHRADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Jako náhradu místo Polytaru bych doporučila šampon Mediket
Ictamo,byl mi doporučen kožní lékařkou.Je to dokonce jak jsem se dočetla zdravější náhrada-neobsahuje dehet nýbrž bílý
ichtamol.www.mediket.cz/medik…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polytar liquid náhrada

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ ČÁSTEČNÁ NÁHRADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Farbárová.

Dobrý den, 2.2.2016

vaše stránky se mě velice líbí ,ale mám takový dotaz ,jedná se mě o částečnou náhradu z nové vylepšené pryskyřice Deflex M10 xr čili pružná protézka asi 6 zubů a můj dotaz ,jsem u VZP a jaká je cena asi 6 zubů a kolik mě by hradila pojišťovna,,,,,

Děkuji předem za vaši odpověď,,,,

Dagmar Farbárová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svobodová.

mám deflex,nahrada se 3zuby stálo mně to přes 6000korun a po necelých dvou letech se náhrada zlomila .od záčátku s tím byly problémy špatně udělané a opravované než jsem jí vůbec začala nosit .vztahuje se na tohle záruka dva roky?teď mi jí opravuje a chce dalších 1500korun.

Zdroj: diskuze Zubní částečná náhrada

Tetrazepam

Tetrazepam patří mezi benzodiazepiny, je používán jako centrálně působící myorelaxans. V České republice je registrován jediný přípravek s obsahem tetrazepamu, a to Myolastan.

Myolastan je indikován k léčbě stavů se zvýšeným svalovým napětím, stavů bolestivých a omezujících pohyblivost, například spastické stavy a kontraktury kosterního svalstva různého původu, a dále k usnadnění pohybové rehabilitace.

Myorelaxační účinek je založen na posílení inhibice GABAergního presynaptického spojení. Působí na vazebná místa pro benzodiazepiny jak v mozku (centrální účinek), tak v ostatních orgánech (periferní účinek). Způsob účinku při zvýšeném svalovém napětí spočívá v presynaptické inhibici mono- i polysynaptického reflexního oblouku a také v supraspinální inhibiční aktivitě.

Přípravky obsahující tetrazepam jsou registrovány v zemích Evropské unie od 60. let dvacátého století (Rakousko, Belgie, Bulharsko, Česká republika, Francie, Německo, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Španělsko).

Myolastan je preparát, který poměrně často předepisují obvodní lékaři, internisté a neurologové pacientům s nemocnou páteří. Účinnou látkou je sloučenina tetrazepam, která je odvozena od benzodiazepinů (léky na uklidnění). Tetrazepam účinkuje na svalovinu, relaxuje a uvolňuje ji, oproti jiným benzodiazepinům má však jen velmi slabé tlumivé účinky.

Myolastan se většinou předepisuje u bolestí zad od páteře, u zablokované páteře se staženými páteřními svaly a proti svalovým příznakům některých revmatických chorob. Uvolnění svaloviny způsobí úlevu a usnadní případnou rehabilitaci. Slabé tlumivé účinky pomohou snáze usnout, je potlačena úzkost, což prohloubí pozitivní relaxační účinek na páteřní svalstvo.

Dávkování závisí na doporučení předepisujícího lékaře, většinou se podává jedna 50miligramová tableta denně před spaním.

U některých lidí může působit tlumivě a snižovat pozornost, nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Vzácně byly pozorovány různé (a někdy i závažnější) kožní obtíže při užívání přípravku a z tohoto důvodu se v rámci EU zvažuje jeho další používání.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Diskuze

V diskuzi CENA ZA ZUBNI NAHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Valentová.

Chtěla bych vědět v jaká je cena za snímatelnou hoření zubní náhradu -protézu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Kindlova.

Zubní náhrada s patrem mi nevyhovuje - nedá se s ní jist. Kolik stojí zubní náhrada bez patra ? Děkuji za odpověď.
Dana Kindlová

Zdroj: diskuze Cena za zubni nahrady

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi DEFLEX ZUBNI NAHRADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA TULEJOVA.

Nechala jsem si u zubaře udelat snimatelnou zubni nahradu ,je to z tvrdšiho materialu bez kovu. Nahrada ma 6zubu stolicky ma to uzke patro .platila jsem 7000 kč. Pripada mi to předrazene.Je to z ruzoveho materijalu neni mekky.Je mozna takova cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Sedm tisíc, to není jen tak a do osobního rozpočtu to citelně zasáhne. Naštěstí je to jen jednou a to, co za to dostanete, vám bude sloužit několik let. Umožní vám to správně rozmělnit potravu, to přispěje ke zdravému trávení a prodlouží vám to život. A proč těch 7000 tisíc? Podívejte se, všude kolem se zvyšují mzdy. Na mzdu je třeba vydělat. Aby zaměstnanec mohl dostat průměrnou mzdu, tak musí svému zaměstnavateli vydělat alespoň 200 Kč za hodinu své práce. Vyrobení náhrady, jako je ta vaše, může trvat i 20 hodin. To jsou 4000 Kč. Materiál pro výrobu je rovněž drahý, protože musí mít vinikající vlastnosti a mnoho atestů. Jeho cena může být 1500 Kč. Další náklad je na výrobní proces, jako jsou technologie, zařízení a stroje, budova a správa. Ten může být okolo 500 Kč. Poslední částka je daň státu (DPH 15%), což činí 900 Kč. Dohromady je to 6900 Kč. 100 Kč si nechala zubařka za vyřízení objednávky nové vaší zubní náhrady.

Zdroj: diskuze Cena horní zubní protézy

Náhrada za lék Brilique

Alternativy k léku Brilique:

  • clopidogrel;
  • prasugrel;
  • dipyridamole;
  • dipyridamole/aspirin;
  • ticlopidine;
  • eptifibatide;
  • warfarin;
  • heparin.

Zdroj: Lék Brilique

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA ZUBNÍ PROTÉZY POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA .

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dnes jsem dostala náhradu na vytržené zuby než se zhojí rány platila jsem za ni 2036kč.až dostanu protézu 4 zubu bude mě to stát necelých 15000 jsou to spodní zuby,mohu žádat pojišťovnu o příspěvek?mám 211.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,v současné době to již bude třetí celková náhrada kterou dostanu a nikdy mi nebyl účtován žádný doplatek,až nyní.Zubní lékařka mě upozornila na doplatek 2,036 Kč a zdůvodnila to tím,že pokud zůstane v ústech jediný zub,pojišťovna náhradu neproplatí. Jedna se o horní čelist ,kde mi zůstal pouze špičák .Háčky použité nebyly.Náhrada je zcela obyčejná,žádný nadstandart.Ctěla bych se zeptat proč mi byl nyní účtován doplatek a v minulosti nikoli.- Jsem pojištěnec RBP a zubního lékaře ani pojišťovnu jsem nezměnila. Za odpověď děkuji.

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Náhrada místo Warfarinu

Pro některé pacienty není prý pro jejich zdravotní stav a onemocnění vhodná náhrada.

Stejně jako warfarin předepisují na srážlivost krve lékaři i také heparin, ten si ale musí pacient píchat injekcí do podkoží v předepsaných časových intervalech. Existují ale již i nové antikoagulační léky, které jsou pacientovi podávány perorálně. Řadí se sem léky označované zkratkou NOAC obsahující účinné látky rivaroxaban, apixaban a dabigatran (například radaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana). Jejich další výhodou je, že lékař může tyto léky předepsat pacientovi rovnou bez toho, aby musel kontrolovat hladinu léku (na rozdíl od warfarinu). Podle lékařů jsou navíc tyto léky i účinnější než warfarin a heparin a navíc mají menší vedlejší účinky. Jejich velkou nevýhodou je ale stále velmi vysoká cena (měsíčně zhruba 2 000 Kč).

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi NÁHRADA WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Košťáková.

Dobrý den, slyšela jsem, že warfarin se dá již dnes nahradit jiným lékem, který má o mnoho méně nežádoucích účinků. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Košťáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mily.

Anopyrin 100

Zdroj: diskuze Náhrada warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Důležité je si uvědomit, že protéza je opravdu pouze náhrada a už nikdy to nebude jako s vlastními zuby, tudíž problémy s jídlem jsou nejčastější nepříjemností při nošení náhrady. Zkuste krom Coregy hodně pít, cucat bonbony, aby náhrada přilnula na principu dvě mokrá skla. Ujistěte se s Vaší ošetřující doktorkou, že náhrada opravdu sedí tak jak má, nikde netlačí, skus je v pořádku. Pokud ani tohle nepomůže, svěřte se do rukou paní doktorky a podstupte přerušení uzdiček neboli frenulektomii. Tento zákrok není nic neobvyklého, nebývají u toho ani žádné vážné komplikace.

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Snímatelné náhrady

Zubní protéza je snímatelná protetická náhrada řešící ztrátu vlastních zubů. Současné studie ukazují, že ztráta vlastních zubů a nutnost následného zhotovení snímatelných náhrad (protéz) jsou nejčastějšími stomatologickými potížemi lidí v důchodovém věku; a spolu se stárnutím populace nabývá tato oblast na stále větším významu. K pevným náhradám patří: kořenové nástavby, solokorunky a fixní můstky. Snímatelné zubní náhrady neboli protézy pak dělíme na částečné a celkové. Částečné snímatelné náhrady se používají tam, kde jsou k dispozici ještě použitelné vlastní zuby, ale pevnou náhradu již zhotovit nelze. Částečná náhrada se skládá z pryskyřičné báze, dále obsahuje umělé pryskyřičné zuby a lité kotevní prvky, které ji stabilizují v ústech. S výhodou se používají i takzvané skeletové náhrady, které obsahují litý patrový či podjazykový třmen. U bezzubých čelistí se zhotovují celkové neboli totální protézy. Aby tyto protézy dobře držely (adherovaly) v ústech, musí jejich vnitřní plocha přesně kopírovat protézní lože.

Zdroj: Zubní protézy

Diskuze

V diskuzi NÁHRADA WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Košťáková.

Dobrý den, slyšela jsem, že warfarin se dá již dnes nahradit jiným lékem, který má o mnoho méně nežádoucích účinků. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Košťáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobry den
moji mamce doporucily xarellto

Zdroj: diskuze Náhrada warfarinu

Srovnání léků Myolastan, Nimesil a Mydocalm

MYOLASTAN obsahuje tetrazepamum 50 mg v 1 potahované tabletě. Tetrazepam patří do skupiny takzvaných benzodiazepinů. Tato látka obsadí určitá vazebná místa v mozkové tkáni i ostatních tkáních těla a způsobí tak uvolnění napětí kosterního svalstva. Tetrazepam se užívá u stavů se zvýšeným svalovým napětím, bolestivých či omezujících pohyblivost (bolestivé stavy související s onemocněním páteře a kloubů; rehabilitace po operacích na kloubech či páteři a po mozkové obrně a cévních mozkových příhodách, po úrazech končetin a páteře; k usnadnění rehabilitace ve sportovním lékařství). Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé od 15 let. Děti jej mohou užívat jen zcela výjimečně, na výslovné doporučení lékaře, a to pouze po dovršení 1 roku věku.

Při užívání MYOLASTANU se může vyskytnout ospalost, snížená rychlost reakce, zvýšená představivost či snížení svalového napětí. Někdy se mohou naopak objevit opačné příznaky jako podrážděnost, vzrušivost, útočnost či zmatenost. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytnout zejména u dětí a starších jedinců. Může se objevit také nevolnost a zvracení, dále vyrážka, svědění kůže či akutní alergická reakce. Vysazování léčby je třeba vždy provádět postupně. Během užívání přípravku nesmíte řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost, koordinaci pohybů a rychlé rozhodování.

NIMESIL je nesteroidní antirevmatikum s analgetickými a antipyretickými vlastnostmi působící jako inhibitor cyklooxygenázy, enzymu, který se účastní syntézy prostaglandinů. Je ve formě světle žlutých granulí s pomerančovou vůní pro přípravu bílé až světle žluté suspenze. NIMESIL se podává u léčby akutní bolesti; symptomatické léčby bolestivé osteoartrózy; nebo u primární dysmenorrhoey. NIMESIL by měl být předpisován pouze pro druhotnou léčbu. Rozhodnutí jej předepsat by mělo být založeno na vyhodnocení celkových rizik pro každého pacienta.

MYDOCALM obsahuje tolperisoni hydrochloridum 50 mg nebo 150 mg v 1 potahované tabletě. Používá se při různých neurologických poruchách, které vyvolaly zvýšené napětí až křečovité ztuhnutí kosterního svalstva. Dále se užívá pro zvýšení prokrvení při poruchách cévní inervace, při cévních změnách u cukrovky, při křečích nebo zúžení končetinových cév, při oběhových poruchách po trombózách, při bércovém vředu. Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé, MYDOCALM 50 MG i pro děti od 3 let.

Rozdíly mezi výše uvedenými preparáty spočívají v tom, že každý z nich patří do jiné skupiny, že mají rozličné indikace a nežádoucí účinky. Jedná se o léky a ty vždy patří do rukou lékařů.

Zdroj: Mydocalm

Péče o zubní protézy

Zubní náhrady a protézy vyžadují patřičnou péči. Pomocí speciálních tablet či prášků můžete udržovat svou protézu čistou, bez nepříjemného zápachu a zabarvení. S pomocí fixačních past, prášků či lepidel zajistíte, že zubní náhrada bude v ústech pevně držet a nebude se při jídle či mluvení pohybovat.

Jak vyčistit zubní náhrady

Náhradu i dutinu ústní udržujte v úzkostlivé čistotě! Po každém jídle je vhodné vypláchnout ústa vlažnou vodou. Použití fixačních přípravků omezuje množství jídla, které se jinak dostává pod náhradu. Jednou denně, nejlépe večer, omyjte náhradu proudem vody. Pevně lnoucí nečistoty a zbytky jídla je možné opatrně odstranit pomocí měkkého zubního kartáčku. Na čištění náhrady nepoužívejte tvrdý kartáček na ruce ani prostředky na mytí nádobí, které mohou povrch náhrady poškodit. Na poškrábaném povrchu náhrady se pak snadno usazuje mikrobiální povlak. A právě ten je příčinou zánětu dásní a zubního kazu zbylých zubů (v případě částečných náhrad).

Dobře se osvědčují speciální čisticí tablety, které se přidávají do sklenice vody, v níž je náhrada ponořená. Tyto prostředky chemicky a mechanicky s pomocí takzvaného hydrodynamického účinku odstraňují nečistoty, a to i z těch nejmenších záhybů. Antibakteriální přísady ničí škodlivé bakterie zubního plaku a plísně včetně druhu Candida albicans. Brání tak vzniku zánětu dásní a ústní sliznice, zubního kazu zbylých zubů a nepříjemného zápachu z úst.

Náhrada by neměla přijít do styku s kyselinami, louhy, koncentrovaným alkoholem, horkou vodou, sálavým teplem (topná tělesa, kamna), abrazivními pastami a prášky – to všechno jsou škodliviny, které poškozují pryskyřici, ze které je náhrada zhotovena. Na čištění náhrady používejte jen přípravky určené k tomuto účelu.

Zdroj: Zubní protézy

Náhrada za lék Lagosa

Lagosa má přerušeno uvádění na trh v České republice a nemusí být na našem území vždy k dostání. Lagosa patří do skupiny léků ATC: A05BA03 SILYMARIN. V této skupině jsou i další léčiva, která obsahují stejnou účinnou látku jako lék Lagosa. Jde o přípravky:

Lagosa obsahuje 150 mg účinné látky silymarin. Aktuální cena léku Lagosa 50 tablet je zde: Lagosa cena. Pro dosažení balení 100 tablet, nutné objednat dvě balení po 50. Zvláštní slevové akce na lék Lagosa mývala síť lékáren Dr Max. Vyplatí se obvolat si tyto lékárny v okolí.

Zdroj: Lagosa

Alternativa k Warfarinu

NOAC jsou považovány za léky nové generace se specifickými a selektivními účinky. Mezi NOAC se řadí dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) a apixaban (Eliquis). Zmíněné nežádoucí účinky jsou většinou u těchto nových tabletových léků na ředění krve, jako je Pradaxa, Xarelto a Eliquis, eliminováy. Tyto moderní léky (nový lék místo Warfarinu) se v dnešní době mohou podávat u všech indikací jako Warfarin, zdravotní pojišťovny je však plně hradí pouze v určité situaci. 100% náhrada za Warfarin není. Ostatní léky včetně heparinu fungují na jiném mechanismu účinku.

Zdroj: Lék warfarin

Bylinky místo Warfarinu

Existuje celá řada přírodních produktů, které ovlivňují krevní srážlivost v tom smyslu, že ji snižují. Z nejběžnějších jde o obyčejnou vodu, vitamín C, zelený i černý čaj, kajenský pepř, česnek, cibuli, kurkumu, kopr, hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, ginkgo bilobu a vitamín B6. Pokud jste zdraví, konzumací těchto produktů rozhodně chybu neuděláte, naopak snížíte riziko mrtvice a infarktu.

Warfarin a jeho alternativy jsou velmi účinné léky na ředění krve. Bylinky nikdy nedosáhnou jejich účinku a ani není možné srážlivost krve tak dobře regulovat při užívání bylinek jako při užívání Warfarinu.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Náhrada za Warfarin

Jiných léků na ředění krve je sice celá řada, mají dokonce naprosto odlišné složení, ale nehodí se pro některé diagnózy. Pro určité typy použití neexistuje pro lékaře odpovídající náhrada. Mezi možné náhrady například patří lék Dabigatran, Pradaxa, Xarelto, Ellquis.

Skutečnost, že lék byl původně používán jako jed na hlodavce, nemusí být zásadním argumentem. Mnoho léků bylo objeveno náhodně, mnoho léků sloužilo původně jako něco jiného a ano, mnoho léků jsou jedy.

Léčba a léky nejsou tím zásadním problémem. Základní problém je v přístupu, který se dívá na nemoc zcela bez souvislosti s tím, jak žijeme, co jíme, co pijeme. Objeví se problém a my chceme spolknout prášek, který problém vyřeší. Tak to bohužel nefunguje, a dokud budou pacienti toto požadovat, není možné změnit ani přístup lékařů. A z pohledu nežádoucích účinků jsme zase u toho samého. Pokud pacient bere jeden či dva léky, které jsou podstatné pro jeho přežití, je to úplně jiné, než když nemocný užívá dvacet různých prášků, které spolu určitě nějak reagují. I kdyby všichni tvrdili pravý opak. Léčba je vždy individuální a neexistuje žádný zázračný lék, který by neměl nežádoucí účinky a byl univerzální pro každého pacienta.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP