Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NÁROK NA LÁZNĚ PO ZÁPALU PLIC

OBSAH

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vincenc Kaštyl.

Dobrý den po covidovem zápalu plic mam počínající rozedmu plic při dodržování všech léčebných postupu kolik let se takto asi dá žít Děkuji. Kaštyl

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Zápal plic bez kašle

Při zápalu plic vzniklá tekutina nebo hnis ucpávají část plic, což je překážkou vstupu kyslíku do organismu. Při zápalu plic je vždy přítomna infekce, to znamená, že není možné zápal plic dostat jen z nachlazení. Infekce je nejprve v horních cestách dýchacích, jak postupuje níž, projeví se jako zánět průdušek. Za určitých okolností infekce postoupí ještě níž, usadí se v plicích a způsobí zápal plic. Pokud infekce napadne i plicní obaly, projeví se bolestí hrudní stěny. Zápal plic se vždy projevuje suchým kašlem.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Diskuze

V diskuzi PLICNÍ SRŮSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den

letos jsem prodělala zápal plic (leden, únor) , byla jsem i v nemocnici týden, po propuštění a celkovém uzdravení, jsem byla dvakrát po měsíci na kontrole a tento měsíc jsem byla po třech měsících( měla být poslední). Zprvu jsem nebo mám tekutinu v plicích asi napořád podle pana doktora, ale co mě udivilo, nově se mi tam objevily srůsty, prý to pro mě nic neznamená, ale mě se to nelíbí. Chtěla bych vědět jestli se to může rozšířit nebo jich může být více (nevím, nemám představu), a co to vlastně znamená , potřebuji to nějak blíže specifikovat. Jaké je to pro mě riziko? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JOZEFINKA.

Letos jsem prodělala komplikovaný zápal plic (leden, únor) , už 9 měsicu trpim bolesti .ŽE zrůsti nebolí kdo to řekl?Já mám prsa č.6 -1.prso ,asi 2kg váha.Tak vám řeknu na toto páni doktoři asi zaponěli. Co mám dělát ?Kdo mi pomuže?LEKAŘI SI MNĚ POSÍLAJÍ PLICNÍ K NEUROLOGOVÍ /že to jsou záda -NEJSOU /NEUROLOG K PLISNÍMU NEBO TO MÁM OD DOBY ZÁPALU PLÍC.DĚKUJI ZA POMOC .

Zdroj: diskuze Plicní srůsty

Zápal plic inkubační doba

Inkubační doba u zápalu plic se pohybuje v řádech několika hodin až dnů.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

mam narok na lazne a za jakych podminek a ktere

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zda máte nárok na lázně může rozhodnout jedině revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny. Rozhoduje na základě návrhu, který předkládá váš praktický lékař a nebo lékař specialista. Promluvte si s těmito lékaři a zjistěte, jestli vás podpoří v přidělení lázní. Vytvořit návrh na lázně je pro ně práce navíc, tak na to myslete při komunikaci.
No a jaké lázně si vybrat? Na tuto diagnózu můžete využít kterékoli lázně. Nejlepší péči pro doléčení ve vašem případě dostanete v Karlových Varech, Františkových Lázních, Luhačovicích. Do návrhu si můžete uvést až 3 preferovaná místa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Následky

Přechozený zápal plic často končí těžkou formou zápalu plic. Dochází ke snížení počtu červených krvinek a následnému nedostatku kyslíku v tkáních (anémie). Může se objevit mozková infekce (encefalitida, meningitida), problémy s ledvinami, zarudnutí kůže či vyrážka.

Zdroj: Přechozený zápal plic

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM PO OSTEOTOMII KOLENE NÁROK NA KOMPLEXNÍ LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lahoda Lubomír.

Mám po osteotomii levého kolene.Po operaci jsem absolvoval rehabilitaci.Mám nárok na lázně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Máte nárok na lázně. Se svojí zdravotní pojišťovnou si dohodněte výši příspěvku a u svého praktického lékaře si objednejte sepsání žádosti a můžete jet.

Zdroj: diskuze Mám po osteotomii kolene nárok na komplexní lázně

Lázeňská léčba po operaci štítné žlázy

Po operaci štítné žlázy endokrinolog většinou doporučuje svým pacientům lázeňskou léčbu, takzvaný nárok na lázně. Dobrou zkušenost rehabilitační léčby po těchto operacích v České republice mají tato nejlepší lázeňská střediska, které proplácí pojišťovna: Karlovy Vary, Luhačovice, Lázně Lipová a Jeseník. Přírodní zdroje těchto lázní pomáhají hlavně pacientům po odstranění difuzní toxické strumy.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Diskuze

V diskuzi KDYŽ PLÍCE BOLÍ - ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír tomášek.

Měl jsem zápal plic, bez hospitalizace.Mám nárok na komplexní lázeńskou péči?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když plíce bolí - zápal plic

Dieta při zápalu plic

  • Konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu C.
  • Konzumovat denně potraviny bohaté na antioxidanty.
  • Dodržovat dostatečný příjem tekutin.
  • Zásadně nepít kávu, silný čaj a další stimulační nápoje. Taktéž by nemělo dojít ke konzumaci masa, alkoholických nápojů, bílé mouky, bílého cukru.

Zdroj: Zápal plic

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlado Hejny.

Mám po AKUTNÍ oPERACI TLUSTÉHO STŘEva S vÝvodem -stomii.
Mám nárok na lázně?
Kdo je musí navrhnout případně doporučit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď, jestli máte nárok na lázně, vám dá jedině vaše zdravotní pojišťovna. Žádost o lázně sepíše praktický lékař. Vy se předběžně můžete telefonem dotázat u své zdravotní pojišťovny jaké máte možnosti pooperační péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Kdy vzniká nárok na lázně po operaci žlučníku

Hrazená lázeňská péče je jen v tom případě, když pacienti absolvují skutečně náročnou a komplikovanou operaci, jejíž následky se hůře hojí. Poté jim náleží jednadvacetidenní pobyt, na který musejí nastoupit maximálně rok po operaci.

Dříve platilo, že jednadvacetidenní pobyt bylo možné vcelku lehce o týden prodloužit, nyní je podobná nástavba tvrdě vykoupená. Musí s ní souhlasit revizní lékař, který bude mít jasný důvod, proč tak činí. Jako změna k lepšímu se naopak jeví zkrácení příspěvkové léčby ze tří na dva týdny. Lidé to uvítají především z časových důvodů. Na příspěvkovou léčbu si totiž museli brát dovolenou, a přijít rázem o tři týdny z celkových čtyř či pěti se jim mnohdy nechtělo.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAL PLIC A KREV V HLEBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

dobry den,mám oboustrany zapal plic,od 22.12 kdy mi na něj přišli,a dnes jsem jak sjem vstanul kašlal jako vždy ale tentokrát se mi v hlenu objevila krev a to celkem dost..je to vážné ?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U zápalu plic se může někdy objevit krev v hlenu, zejména po předchozím úporném kašli. Velké množství krve v hlenu je vždy indikátorem k návštěvě lékaře. Může se jednat o zhoršení stavu zápalu a nebo také o jeho odeznívání, kdy se vylučují hluboko uložené hleny ze zánětlivého ložiska. Vyšetření u praktického lékaře nebo na pneumologii ukáže pravý důvod vykašlávání krve. Než se dostanete na kontrolu, tak párkrát za den inhalujte páru z vroucí vody, do které je nakapán mukosolvan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapal plic a krev v hlebu

Domácí léčba zápalu plic

Během léčby je nutno dodržovat klid, zprvu vždy na lůžku, zdržet se konzumace alkoholických nápojů a nekouřit. Důležitý je dostatečný přísun tekutin (bylinné čaje na onemocnění dýchacích cest, minerální vody) a pestrá strava. Prospěšné jsou zábaly hrudníku. Pacient by měl pobývat v prostředí o pokojové teplotě, vzduch může být zvlhčen zvlhčovačem vzduchu nebo například pokládáním vlhkých tkanin na topení.

Zdroj: Zápal plic

Diskuze

V diskuzi NAROK NA LAZNE PRI NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Lázně můžete dostat hednou za rok. Zkoušejte prodávat návrh na lázně každý rok.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela Docekalova.

Dobrý den, mám diagnostikovánou polyneuropatii dolních končetin . Neurolozka méně však upozornila, ze na tuto diagnózu lázně nemohu dostat.
Děkuji za Vás názor.

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Komplikace zápalu plic

U neadekvátně léčených osob existuje možnost vzniku plicních abscesů, zhoršení původních onemocnění pacienta (obstrukční choroby plicní, plicní fibróza a tak dále) nebo možnost trvalého poškození plicní tkáně se snížením plicních funkcí. Pneumonie je onemocněním závažnějšího charakteru a u nemocných ve špatném fyzickém stavu i smrtelným (až v 35 % případů). U pacientů, kteří jsou původně léčeni ambulantně, se smrtelné komplikace uvádějí spíše výjimečně, přesto nejsou nemožné. Velmi závažné jsou pneumonie u novorozenců mladších 5 dnů.

Zdroj: Zápal plic

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO ŽLUČNÍKOVÉ LAPOROSKOPICKÉ OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Mam po operaci žlučníku mam narok na lazně? Když ano jak si mam o ně zažadat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božena.

Dobrý den,mám nárok na lázně když jsem po laparoskopie žlučníku ?

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Léčba

Léčba závisí na původní příčině nemoci. Předpokládaný bakteriální zápal plic se léčí antibiotiky. Pokud má choroba závažný charakter, nemocný je obvykle převezen do nemocnice. Léčení komplikované pneumonie je obtížné a zdlouhavé. Pokud je původcem přechozeného zápalu plic Mycoplasma pneumoniae, což není typická bakterie, takže je odolná vůči mnoha druhům antibiotik (například peniciliny a cefalosporiny), používají se při léčbě makrolidy (erytromycin, azithromycin) nebo tetracykliny (doxycyklin). Antibiotika je vhodné doplnit probiotiky (na podporu střevní mikroflóry), musíme však dodržet dvouhodinový odstup. Při silném, suchém, dusivém kašli se užívají léky na jeho tlumení, a to ve formě sirupů, kapek nebo tablet. Důležitý je příjem tekutin, ideální je čistá voda a neslazený čaj, a adekvátní odpočinek. Očkování proti některým původcům zápalu plic má smysl v rizikových populacích, například očkování proti pneumokoku u rizikových dětí a starých lidí v domovech sociální péče.

Zdroj: Přechozený zápal plic

Lázeňská lékárna

Lázeňská lékárna se nachází v srdci Poděbrad v ulici Divadelní. Nabízí léky na předpis i bez předpisu.

Kontakt na lázně Poděbrady

Lázně Poděbrady, a.s.

Jiřího náměstí 39/I

290 33 Poděbrady

Tel.: +420 325 606 500

ck@lazne-podebrady.cz

www.lazne-podebrady.cz

Zdroj: Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Příznaky

Zápal plic, zvaný pneumonie, býval chorobou, která v minulých dobách končila u mnoha pacientů smrtí. S objevem a masivním rozšířením antibiotik tuto nemoc většina veřejnosti vyškrtla ze seznamu vážných chorob, avšak neprávem.

Základní druhy infekčních zápalů plic se dělí podle toho, kde se dotyčný nakazil. Pokud v běžné komunitě, doma nebo v práci, pak jde o komunitní pneumonii. Pokud v nemocnici, jde o nosokomiální pneumonii. Pokud pacient získal zápal plic při umělé plicní ventilaci, mluvíme o ventilátorovém zápalu plic.

Zápal plic se dělí také podle původce. Rozeznáváme tak kupříkladu virový zápal plic způsobený virem chřipky nebo bakteriální zápal plic způsobený pneumokokem. Velmi závažné jsou zápaly plic u pacientů s poruchou imunity.

Zápalu plic obvykle předchází fyzické či psychické vyčerpání, stres a chřipkové onemocnění. Může se ovšem stát, že zápal plic nastoupí náhle. Zápal plic postihuje plicní sklípky. Sklípky se vyplňují zánětlivou tekutinou, která znesnadňuje nebo znemožňuje dýchání postiženou plící. Neléčený zápal plic může vyústit v otravu krve, selhání životně důležitých orgánů a smrt.

Často se stává, že je přechozený zápal plic bez teplot, a tak se tomu nevěnuje pozornost. Právě to činí tuto nemoc nebezpečnou – člověk, jehož tělo není vyčerpané z teploty, může mít pocit, že jeho stav není vážný, ačkoli nespecifické příznaky přetrvávají dlouhodobě. Při těchto zdánlivě neškodných příznacích je nutná okamžitá návštěva u lékaře. Klinické projevy onemocnění jsou velmi chudé, ani lékař s fonendoskopem při vyšetření nezjistí zápal plic, ten se potvrdí pouze při RTG vyšetření.

Mezi příznaky přechozeného zápalu plic patří kašel, bolest na prsou, obtíže při dýchání, noční pocení. Diagnóza bývá stanovena zejména prostřednictvím RTG snímkování a kultivačního vyšetření sputa. K dispozici jsou také vakcíny zabraňující vzniku některých druhů zápalu plic. Důležitým faktorem je rovněž věk pacienta, jeho celkový fyzický stav, životní styl a případná přítomnost dalších onemocnění.

Zdroj: Přechozený zápal plic

Seznam lázní na cévy

Lázeňská léčba jako nezbytná součást potřebné zdravotní péče je hrazena buď plně (komplexní lázeňská péče – KLP), nebo částečně (příspěvková lázeňská péče – PLP) zdravotní pojišťovnou. 6. ledna 2015 vstoupila v platnost novela zákona č. 48/1997, o veřejném zdravotním pojištění, jehož součástí je také novelizovaný indikační seznam pro lázeňskou péči.

Seznam lázní:

  • Františkovy Lázně
  • Hodonín
  • Jáchymov
  • Janské Lázně
  • Jeseník
  • Karlova Studánka
  • Karlovy Vary
  • Klimkovice
  • Konstantinovy Lázně
  • Lázně Bělohrad
  • Lázně Darkov
  • Lázně Kundratice
  • Lázně Kynžvart
  • Lázně Lednice
  • Lázně Libverda
  • Lázně Toušeň
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mšené-lázně
  • Ostrožská Nová Ves
  • Poděbrady
  • Slatinice
  • Teplice
  • Třeboň
  • Velké Losiny
  • Vráž
  • Velichovky
  • Bechyně
  • Lipová-lázně
  • Bludov

Zdroj: Lázně na cévy

Mám nárok na lázně po infarktu?

Pacienti po infarktu dle indikací a stavu mohou využívat léčebné účinky lázní Poděbrad i za prostředky svých zdravotních pojišťoven, jako tak zvané lázně na křížek. Neexistuje však nárok na lázně, jako že když jste po infarktu, tak že automaticky dostanete lázně. Tak to nefunguje.

Zdravotní pojišťovny jsou komerční instituce a zvažují každý návrh na lázeňskou léčbu u každého zvlášť, protože je to jejich výdaj. Každá zdravotní pojišťovna má svůj tým revizních lékařů, kteří prověří přínosy lázeňské péče. Důležitým aspektem je pocit revizního, že navrhovaná lázeňská péče bude mít pozitivní vliv na budoucí vývoj zdravotního stavu, což povede k úspoře nákladů na léčbu jinak zhoršujícího zdravotního stavu.

Pokud chcete lázně na pojišťovnu, tak musíte nejdříve mít návrh na lázeňskou léčbu. Tento dokument Vám může zpracovat Váš praktický lékař nebo odborný lékař kardiolog. Pokud to zpracovává praktický lékař, bude k tomu potřebovat doporučení od odborného lékaře. Je to trochu jako v pohádce o slepičce a kohoutkovi, ale dá se to.

Za odborným lékařem musíte jít vždy, pokud chcete podpořit své odhodlání mít lázně hrazené pojišťovnou, tak zvané křížkové. Dnes Vám již může návrh na lázně zpracovat rovnou tento odborný lékař, což nepochybně podpoří Vaši snahu přesvědčit revizního lékaře, že lázně jsou pro Vás to pravé. Lékař dokument sestaví a rovnou ho i zašle na pojišťovnu. Nemusíte se v tomto ohledu o nic starat.

Pokud se bude zdráhat a Vy ani svým osobním kouzlem ho nepřimějete k sestavení návrhu na lázně, tak si alespoň pohlídejte, aby v jeho doporučení, které napíše pro praktika bylo, že lázně povedou ke dlouhodobému zlepšení zdravotního stavu. S tímto doporučením požádejte svého praktického lékaře, aby Vám napsal návrh na lázně a poslal na pojišťovnu.

V návrhu můžete uvést lázně, do kterých chcete jet. Uvést je možné až 3 lokality. Pokud chcete do lázní opakovaně, tak je velmi účinné do návrhu zmínit vlastní zdravotní pocity z předchozích pobytů.

Po odeslání návrhu na má zdravotní pojišťovna 30 dní na to, aby se k návrhu vyjádřila. Když vše proběhne hladce, tak Vás pojišťovna vyrozumí dopisem. S tímto dopisem si zavoláte do lázní, které Vám pojišťovna určila a dohodnete si termín nástupu a vhodné ubytování.

Zdroj: Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Typický věk pro rakovinu plic

Rakovina plic se nejčastěji vyskytuje po 50. roce věku, může ovšem vzniknout i dříve.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP