Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NÁSLEDNÁ PÉČE PO MOZKOVÉ MRTVICI

OBSAH

Videonávod jak poznat mrtvici

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Mrtvice

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ WOBENZYMU PO MOZKOVÉ MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Cibulková.

Dobrý den, ráda bych se chtěla zeptat, zda užívání Wobenzymu je vhodné po mozkové mrtvici a zda může podpořit její léčbu. Pokud ano, jaké by mělo být dávkování, prosím?
Děkuji za radu, Leona Cibulková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Užívání Wobenzymu po mozkové mrtvici

Rehabilitace po mrtvici

Neméně důležitou součástí léčby je rehabilitace, jelikož velké procento pacientů s tímto onemocněním ztrácí soběstačnost. Proto se již na lůžku intenzivní péče začíná s polohováním pacienta a jednoduchým cvičením, aby již tak ochablé svaly neztrácely svalovou hmotu. Většina pacientů se musí znovu učit úkony běžného života – mluvit, chodit, psát, osobní hygienu a ostatní. Při hodně těžkých fázích tohoto onemocnění je pacient i přes rehabilitaci odkázán na pomoc druhých, protože ochrnutí končetin je již nevratné nebo jen částečně ustoupí. S tím souvisí i porucha řeči, myšlení a zraku.

Zdroj: Mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PO MOZKOVÉ POHODĚ LETĚT LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tatiana Horova.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat prodělala jsem mrtvici 17.10 2022 a chceme letět, je to možné nejsem po operaci a ani neberu prášky na ředění krve děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po mozkové příhodě je možné letět letadlem, ale musíte to dohodnout se svým neurologem. Lékař vyhodnotí váš aktuální zdravotní stav a nejspíše vám dá předpis na injekci nízkomolekulárnìho heparinu, který si píchnete do břicha na WC v odletové hale. Během letu se choďte procházet a užijte si zážitky z dovolené.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu po mozkové pohodě letět letadlem

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi VÝTOK Z KONEČNÍKU - PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobry den mam na Vas maly dotaz mam znamou ktera má je po operaci a má stomii a je po mozkove mrtvici a ma vytok z konecníku co se stim da delat jeste a je po ozarkach
dekuji za blizsi informace

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výtok z konečníku - příčiny

Léčba cévní mozkové příhody

Léčba ischemických cévních mozkových příhod se zaměřuje na obnovení průtoku krve do mozku. Pokud se dostanete do nemocnice hned po mrtvici, lékaři vám dají léky, které rozpouštějí krevní sraženiny. Výzkum ukazuje, že tento lék dokáže zotavit z mrtvice, zvláště pokud byl podán do 90 minut od prvních příznaků. Existují i jiné medikamenty, které jsou určeny k prevenci vzniku krevních sraženin a zvládnutí příznaků nemoci.

Hemoragická mrtvice bývá těžko léčitelná. Lékaři mohou provést chirurgický zákrok nebo jiné ošetření, aby zastavili krvácení a tlak v mozku. Léky se užívají ke kontrole krevního tlaku, otoku mozku a dalších problémů.

Pokud je váš stav stabilizován, léčba se zaměří na prevenci dalších problémů. Nejspíš budete muset užívat řadu léků, zejména na vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a diabetes. U některých lidí je nutné chirurgické odstranění nahromaděného plaku z krevních cév, které zásobují mozek (karotické tepny).

Nejlepším způsobem, jak zlepšit činnost mozku po mrtvici, je rehabilitace. Cílem mozkové rehabilitace je opětovné získání dovedností, které byly ztraceny při mrtvici, a rovněž snaha zabránit zhoršení v budoucnosti. Během několika měsíců po mrtvici máte největší šanci na opětovné získání svých schopností. Rehabilitace by měla začít co nejdříve po mrtvici.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi BULKA NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,v ohybu,jak se bere krev na ruce,se mi udělala malá bulka,nebolí,ale zvětšuje se,léčím se po mozkové mrtvici na arytmii a beru walfarin,moje obv.lékařka mi doporučila nechat to v klidu.Já teda moc klidná nejsem,co s tím? Jiřina

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bulka na ruce

Můžete zabránit mrtvici?

Po prodělání cévní mozkové příhody můžete být znovu ohroženi. Doporučuje se změna životního stylu, která snižuje rizika mozkové mrtvice a zlepšuje celkové zdraví.

Zamezte zdravotním problémům

  • Hlídejte si vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.
  • Udržujte hladinu cukru v krvi v požadovaném rozmezí.
  • Pokud vám lékař doporučí užívání léků, jako je například Aspirin, nebo léků na ředění krve, tak je užívejte. Užívání těchto léků zabraňuje mozkové mrtvici.
  • Užívejte léky podle předpisu.

Zdravý životní styl

  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Omezte pití alkoholu, muži dva nápoje denně, ženy jen jeden.
  • Dbejte na zdravou hmotnost. Obezita vede k vysokému krevnímu tlaku, srdečním problémům a cukrovce. Obézní lidé mají větší riziko mrtvice.
  • Doporučuje se denně cvičit alespoň po dobu 30 minut. Zejména se jedná o cvičení jako běh, plavání, jízda na kole, hraní tenisu a další sporty.
  • Konzumujte vyváženou stravu, která má nízký obsah cholesterolu, nasycených tuků a solí. Tyto potraviny způsobují kornatění tepen. Také se doporučuje častá konzumace ovoce, zeleniny a ryb.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi JINÝ LÉK NEŽ VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den,

manžel je po infarktu a mozkové mrtvici. Má také rakovinu jater a tlustého střeva. Obvodní lékařka, chce aby bral Varfarin. Existuje prosím jiný lék třeba i dražší než je Varfarin? Jedná se tu o vedlejší účinek, který by působil na krvácení jater. Moc děkuji Svobodová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jiný lék než Varfarin

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRAT A SLABOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Daníšková.

Mám po mozkové mrtvici cca 2.měsíce.nebyla silná ,ale trpím zpomalenou reakcí a závrati lehkou.mimo jiné mám jakoby pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak.nevím ,zdali požádat o jiné konkrétní vyšetření at jsem v klidu.Mám léky propanorm na srdce a silnější aritmiíí a pradaxu na ředění krve

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dva měsíce po mozkové příhodě se právě seznamujete s novými pocity, které nastaly po této příhodě. Zpomalená reakce, lehká závrať, pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak můžou být následky mozkové mrtvice, ale také můžou naznačovat nevyřešený problém ve vašem mozku. Určitě by bylo vhodné informovat o těchto pocitech svého neurologa a domluvit se s ním na vyšetření magnetickou rezonancí nebo CT hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Závrat a slabost

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysma v mozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WOBENZYMU PO MOZKOVÉ MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mozková mrtvice odborně cévní mozková příhoda může mít dvě příčiny. Buď se ucpe céva a nebo praskne. V prvním případě je třeba rozpustit sraženinu a v druhém případě naopak srážení krve podpořit. Wobenzym může pomoci předcházet krevním sraženinám, které by mohly znovu ucpat cévu v mozku, protože aktivuje enzymatický rozklad fibrinu v krevních sraženinách. Mohl by tak přispět v prevenci opakování mrtvice, která byla způsobena ucpáním cévy - tak zvaná ischemická cévní mozková příhoda.

Neexistují žádné výzkumy, ani z lékařské praxe nejsou k dispozici žádné důkazy o přínosech Wobenzymu v následné léčbě cévní mozkové příhody. Rovněž nejsou široce známy ani následky takového užívání. Každá cévní mozková příhoda má svou následnou léčbu. U ischemické cévní mozkové příhody, kde by mohl být Wobenzym přínosem, se tato léčba týká prodloužení srážení krve - tak zvané léky na ředění krve. Wobenzym má také vliv na krevní sraženiny, proto by jeho případné zavedení do léčby mělo být konzultováno s neurologem, který vede léčbu po mrtvici.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Užívání Wobenzymu po mozkové mrtvici

Příznaky mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • náhlá necitlivost, brnění, slabost, ztráta pohyblivosti v obličeji, rukou nebo nohou, a to zejména na jedné straně těla;
  • viditelné změny v chování;
  • potíže v řeči;
  • zmatenost nebo problém s porozuměním jednoduchým příkazům;
  • problém s chůzí nebo koordinací (rovnováha);
  • náhlé nebo velké bolesti hlavy.

Navštivte svého lékaře, pokud jste měli symptomy připomínající mrtvici, i když rychle odezněly. Mohli jste totiž prodělat malou mrtvici neboli tranzitorní ischemickou ataku. Tranzitorní ischemická ataka je varovným příznakem mrtvice.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi GODASAL NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří turek.

prosím o sdělení,zda mohu godasal používat a to z důvodu,že užívám již TROMBEX 75 mg,dříve jsem s ním užíval STACYL 100 mg ale musel mi ho lékař na mojí žádost zrušit,bolel mě žaludek.Jsem 2 rokyy po mozkové mrtvici,mám parkinsonovu nemoc,diabetes ii. stupně a nyní středně těžkou axonalne demyelinizacní motorickosenzitivní polineuropatii na DK bilat,mám potíže z nohami a mám obavy z tromboz na nohách.Užívám léky BETALOC 200 mg 1 x,MEDOPEXOL 07 mg, 1 1/2 /2,EBRANTIL 60 mg 1 0 1,PRESTANCE 5 mg/5 mg 1 0 0,TROMBEX 75 mg 0 1 0,na cukrovku STANDAMET 500 mg a TRAJENTA 5 mg.Má vysoký krevní tlak a ischemckou srdeční potíží.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Havrlantová.

Je možno při užívání godasalu brát i vitamin K2+D3 forte.

Zdroj: diskuze Godasal na ředění krve

Slabá mozková mrtvice

Pokud stejné neurologické příznaky jako u cévní mozkové příhody ustoupí do 24 hodin, jedná se o tzv. tranzitorní ischemickou ataku (TIA). Poškození není trvalé a na CT (počítačová tomografie) se může potvrdit výskyt menšího infarktu mozkové tkáně. Při lehčí formě CMP může pacient pociťovat pouze bolesti hlavy a závratě, výjimkou není zvracení. Pacienti si rovněž stěžují na rozmazané či dvojité vidění.

Zdroj: Mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN HA,ERLE.

Dobrý den ,jsou zdravá rajčata po mrtvici.nebo která zelenina.a také co jíst,dnes jsou potraviny samá éčka ,a podobně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi MOZKOVÉ ANEURYZMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Schidlerová.

Dobrý den, prosím chci se zeptat jestli může člověk který prodělal mozkové aneuryzma letět letadlem. Moc děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pipinka.

Tak si to vygoogluj ;-)

Zdroj: diskuze Mozkové aneuryzma

Warfarin a potraviny

Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce pro zlepšení zdraví. Příjemným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konkrétně pacientům, kteří užívají warfarin. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu. Primárním krokem je začlenění přírodních antikoagulantů, jako jsou hrozny, jablka, ananas a některé koření.

Hrozny obsahují fytonutrienty zvané flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která je nejvíce obsažena právě v hroznovém víně. Po večeři se tedy doporučuje pití jedné sklenky červeného vína.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Ananas je známým zdrojem vlákniny, která působí jako „koště“ při odstraňování toxinů z krve a špatného cholesterolu. Proto je nejčastěji doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje velký zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost.

Kromě ovoce a zeleniny existují i jiné formy antikoagulantů – koření a byliny. Proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Pokud vám nechutnají pokrmy se zázvorem, existují i jiné možnosti koření jako kari koření, kajenský pepř, paprika, tymián, skořice, kopr, oregano, kurkuma, lékořice a máta. Existuje mnoho důvodů, proč je třeba začlenit ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Přírodní antikoagulanty společně s léky zabraňují mrtvici.

Poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Zdroj: Antikoagulační dieta po mrtvici

Komplexní lázeňská péče hrazená pojišťovnou

Lázeňská léčba jako nezbytná součást potřebné zdravotní péče je hrazena:

  • Plně hrazená zdravotní pojišťovnou (komplexní lázeňská péče – KLP).
  • Částečně hrazená zdravotní pojišťovnou (příspěvková lázeňská péče – PLP).

Zdroj: Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Příspěvková lázeňská péče

V rámci příspěvkové lázeňské péče je zdravotní pojišťovnou hrazena léčebně rehabilitační péče. Ubytování a stravu si klient hradí sám podle platného ceníku.

Příspěvková lázeňská péče je lůžkovou lázeňskou léčebně rehabilitační péčí, a proto nemůže (dle platné legislativy) být poskytována ambulantně. To znamená, že klient musí být ubytován v registrovaném zdravotnickém zařízení.

Příspěvková lázeňská péče je poskytována 14 nebo 21 dnů podle rozhodnutí revizního lékaře zdravotní pojišťovny.

Zdroj: Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Dům péče o zuby

Zde je webová stránka, kde naleznete Dům péče o zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Následky mozkové mrtvice

Následkem nemoci není pouze ztráta již zmíněné soběstačnosti, dlouhodobá rehabilitace, poruchy pohybu, zraku, myšlení a řeči. Čtvrtina pacientů i přes veškerou péči zůstává v invalidním důchodu. Hlavním následkem nemoci je zanedbání léčby vzniklé CMP či nedodržování léčby nebo režimových opatření (kouření, dieta atd.). První cévní mozkovou příhodu přežije průměrně 8 z 10 pacientů, ale při nedostatečné léčbě či z jiných příčin dojde k jejímu opakování, které už přežívají pouze 4 pacienti z 10.

Zdroj: Mrtvice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP