Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NATAŽENÝ SVAL

OBSAH

Priessnitz na natažený sval

Na natažený sval může pomoci i Priessnitzův obklad. Je vhodné namazat postižené místo nějakou protizánětlivou či hojivou mastí, například Traumaplant, Ibuprofen, Voltaren, Dolgit a podobně, na to dát igelitový sáček a celé obmotat obinadlem. Ideální je tento obklad aplikovat na noc, čím déle zábal na noze vydrží, tím lepší bude jeho účinek.

Zdroj: Natažený stehenní sval

Poradna

V naší poradně s názvem NATAŽENÝ STEHENNÍ SVAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

jak léčit přetrvávající potíže - bolest , noha není dobře ovladatelná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro stanovení správné léčby je třeba vyšetření a proto se s těmito bolestmi obraťte na lékaře ortopeda a neurologa. Oba lékaře seženete na poliklinice ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Natažený stehenní sval

Projevy

U nataženého svalu máte pocit, že je zkrácený. Máte tendenci si sval neustále protahovat a masírovat. Nic se tím ale nemění. Natažený hamstring není v pravém slova smyslu natažený, ba ani zkrácený. Správně řečeno je stažený a může se druhotně zkrátit. Protahováním se ovšem problém nevyřeší. Sval se dostává do normy poté, co se zlepší postavení páteře a zapojení svalů trupu.

Zdroj: Natažený stehenní sval

Tejp na natažený stehenní sval

Tejpování je osvědčenou metodou na natažené svaly. Pokud máte natažený čtyřhlavý stehenní sval, tak si:

  • připravte jeden tejp ve tvaru Y;
  • tejp upněte bez napětí nad koleno;
  • tejp přilepte s nízkým napětím od báze směrem do středu těla, konec tejpu opět dolepte bez jakéhokoliv napětí;
  • rozstřižené části tejpu nalepte bez napětí kolem čéšky a upněte pod ni;
  • máte hotovo.

Pokud je pro vás návod strohý, více informací naleznete na internetu.

Zdroj: Natažený stehenní sval

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÝ STEHENÍ SVAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richards Wolf.

Dobrý den
Mám dotaz : Při sportování před 1,5 jsem udělal provaz a natrhl jsem si stehenní sval. Byl jsem na magnetické rezonanci kde mi zjistili natržený stehenní sval na pravé noze. Doktor mi řekl, mám mít klidový režim. Toto jsem dodržel, ale noha mě pořád bolí. Při ohýbaní mi vystřeluje bolest až do kyčle. Je toto možné odstranit nějakou operací :?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Poškozený stehení sval

Natažený sval na boku

Mezi příčiny natažení svalu na boku patří chlad, únava, špatný pohyb a nadměrná zátěž, na kterou daný jedinec není zvyklý. Důvodem, proč se svalstvo takto přetíží, je obvykle jeho nedostatečné zahřátí či chronické potíže. Sval na boku se může natáhnout, či dokonce natrhnout také v důsledku dehydratace organismu či při jeho překyselení.

Příznaky

  • řezavá bolest, která znemožňuje obvyklý pohyb
  • dochází ke křečím svalstva
  • poškozené místo rovněž otéká, může vzniknout i viditelný hematom v podobě modřiny či podlitiny

Zdroj: Natažený sval břišní

Poradna

V naší poradně s názvem NATRŽENÝ STEHENNÍ SVAL - LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na účinnou léčbu natrženého stehenního svalu. Děkuji. Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje řada věcí, které můžete udělat, abyste si pomohl s natrženým stehenním svalem. Nejdůležitější a nezbytnou součástí vaší léčby a zotavení je udržování stehna v pohybu.

Jak se dostat do pohybu?
Během prvních 24 až 48 hodin po problému se stehenním svalem byste se měl pokusit omezit své aktivity, ale nepřestávejte se pohybovat. Pohyb vykonávejte jen tak, jak vám to příznaky dovolí. Jemně pohybujte nohou po dobu 10 až 20 sekund každou hodinu, když jste vzhůru, vyhněte se dlouhému stání na nohou.

Při použití schodů může pomoci, když při výstupu do schodů stoupáte jen svou zdravou nohu, abyste snížili namáhání stehna. Když scházíte dolů, sestupujte první svou problémovou nohu, abyste snížil zatížení stehna. Při chůzi nahoru a dolů používejte zábradlí (pokud je k dispozici).

Po 48 hodinách zkuste více používat nohu – cvičení vašemu stehnu opravdu pomáhá a může zmírnit bolest. Dělejte, co byste normálně dělal, a zůstaňte u toho, nebo se vraťte do práce – to je důležité a je to nejlepší způsob, jak se zlepšit.
Je užitečné dělat specifická cvičení, která vám mohou pomoci při zotavení. Na začátku mohou být náročná, takže udělejte, co můžete, a snažte se to časem vylepšovat.

Cvičení na pomoc při natrženém stehenním svalu nejdete zde: www.youtube.com/resu…

Výhody udržení aktivity
Být aktivní je to nejlepší, co můžete pro své celkové zdraví udělat.
Když budete nadále aktivní, udržujte si tím aktuální úroveň kondice – i když musíte změnit to, co běžně děláte, jakákoliv aktivita je lepší než žádná.
Udržujte ostatní svaly a klouby silné a pružné a udržujte si zdravou tělesnou hmotnost.
Vyhněte se sportu nebo těžkému zvedání, dokud nebudete mít méně bolestí při pohybu. Před zahájením sportovních aktivit se nezapomeňte předně plně zahřát.

Léčba bolesti
- léky proti bolesti – to vám může pomoci pohodlněji se pohybovat, což může pomoci vašemu zotavení.
- ledové obklady.
Led může být prospěšný právě při léčbě muskuloskeletálních bolestí. Led je nejvýhodnější, pokud váš problém se stehny souvisí se zraněním. Nikdy nepokládejte led přímo na pokožku. K ochraně pokožky před spálením použijte bariéru, jako je igelit s ručníkem. Jak dlouho máte používat led jako léčbu, se může lišit. Obecně byste však měl led aplikovat po dobu až 15 minut. Mezi ošetřeními byste také měl nechat několik hodin. Pokud máte nějaké problémy s krevním oběhem, neměl byste používat led jako léčbu bolesti stehen.

Práce
Během rekonvalescence se doporučuje zůstat v práci nebo se do práce co nejrychleji vrátit. Abyste se mohl vrátit do práce, nemusíte být zcela bez bolesti a bez příznaků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Natržený stehenní sval - léčba

Natažený sval z běhu

Bolest ze stažení svalů zadní strany stehna, tedy hamstringů, potkává velmi často běžce i neběžce. Zpravidla problémy začnou po náročnějším běhu či po tréninku rovinek, tedy tréninku rychlosti. Objeví se nepříjemné a stálé napětí zadní strany stehna, které se pohybem zhoršuje. Zpočátku ho můžete cítit jen při rychlém nebo příliš dlouhém běhu. Postupně se ale objevuje i při pomalém běhu a nakonec vás ruší i v klidu.

Zdroj: Natažený stehenní sval

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení

Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vastus medialis je vnitřní hlavou čtyřhlavého svalu stehenního známého jako kvadriceps. Posiluje se například při předkopech s mírně vyrotovaným chodidlem ven. Zranění vyžadují následnou rehabilitaci ve formě léčebného tělocviku. Jaké cviky a jak přesně je provádět je vidět na těchto videích: www.youtube.com/resu…
K podpoře hojení a k ochraně svalu přispěje rovněž tejpování ve tvaru obráceného Y a nebo kolení ortéza. Ortéza je vhodná při déletrvajícím namáhání, například při túrách a nebo trénincích. Doba, než se vše vrátí do původního stavu, může trvat rok a ne vždy je dosaženo původní funkčnosti. Prospěšné je spolupracovat se zkušených fyzioterapeutem někde ve fitness a pomalu sval zatěžovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Natažený sval v podbřišku

Natržení svalu v podbřišku je postižení, při kterém jsou pohmožděna svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na který není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako chladné počasí, přílišné přehřátí anebo chybějící rozcvičení. Postižení je častější u jedinců, kteří se sportu nevěnují pravidelně.

Příznaky

  • bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu
  • namožené břišní svaly vedoucí k rozvoji křečí
  • lokální otok
  • lokální bolestivost při pohmatu vyšetřující osobou
  • někdy viditelný hematom (podlitina, modřina)

Zdroj: Natažený sval břišní

Diskuze

V diskuzi PRASKLÝ STEHENNÍ SVAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Panošková.

Před půl rokem jsem se nešťastně ohnula a pocítila jsem palčivou bolest. Po půl hodině jsem při příjezdu domů už nemohla vystoupit z auta.Na druhý den jsem měla tak obrovskou modřinu--která se zvětšovala po celé noze. Do týdne jsem měla modrou celou nohu. Dnes mě zbyla bolest v sedací části sedím na půlce zadečku jinak nevydržím. Potřebovala bych vědět zda mohu nohu zatěžovat(třeba opatrně) nebo nepokoušet to. Lékař mě řekl že se jedná o prasklý sval ale že se s tím nedá nic dělat, že mě to bude bolet 2 až--3 měsíce. Mazala jsem si to Heparoidem---jinak nic.Bolest poloviny zadečku je velice nepříjemná. Předem děkuji za odpověď.Panoškova Květa
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirek.

v roce 2010 jsem upadnul a natrhl si stehenní sval, na levé noze, vyšetření na ultrazvukovém pracovišti-není zřejmé prosáknutí, či porušení snopu svalových struktur, po 14 denní PN jsem nastoupil do zaměstnání, kde 8h denně stojím, po roce následovala ASK kol. kloubu. V roce 2014 následovalo natržení steheního svalu na pravé noze, vyšetření-stav po parciální ruptuře sval. úponu m.rectus fem. s menší tekut. kolekcí o vel. 20x4mm při dist. svalovém úponu, v roce 2017 následovala ASK kol. kloubu pravého.
Chci se zeptat, je možné, že díky tomu, že stehenní svaly nepracovaly jak měly, se tlak v kolenním kloubu zvýšil tak, že přispěl k artroze??
Díky za odpověd Mirek

Zdroj: diskuze Prasklý stehenní sval

Co znamená natažený sval?

Natažení svalu je poměrně bolestivé zranění, o němž budete pár dnů zajisté vědět. Projevuje se náhlou, často ostrou bolestí v místě poškození (bolet může jen část svalových snopců nebo celý sval), a to i v klidu. Sval může být citlivý na pohmat, mohou se dostavit křeče a ztuhnutí, případně otok postiženého místa. Pacient má obtíže s chůzí a dalšími pohyby, na nichž se sval za fyziologických podmínek podílí (například při natažení adduktorů dolní končetiny na vnitřní straně stehna má postižený problém s přitažením jedné nohy k druhé).

Zdroj: Natržený sval

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI KLOUBŮ A ŠLACH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Moje kamarádka trpí cca 10 let cukrovkou. Nejen, že u ní došlo k velkému úbytku svaloviny, ale má velké potíže s klouby a šlachami horních končetin.
První příznaky se objevily po namožení při manuelní práci v zaměstnání. Lékař jí vždy předepsal nějaké mazání a případně týdenní neschopnost na odpočinek, ale stejné problémy se téměř pravidelně i několikrát za rok vracely.
Nyní je jí 62 let a problémy se stupňují. Lékař údajně diagnostikoval uvolnění svalstva a šlachy. Další léčbu, nebo případné cvičení, rehabilitaci či lázně nenavrhl.
Pravá ruka jí zčervenala, otekla a nosí ji na trojcípém šátku, aby tím zmírnila bolest. (prý se nejedná o zánět).
Nemůže se jednat třeba o odumřelou šlachu a lékař to nezjistil?
Mám o ní strach a myslím, že to chce pouze zájem odborného lékaře a jí samé, chtít problém odstranit.
Poraďte mi, prosím, kam se obrátit a jaké vyšetření požadovat?
Děkuji. S pozdravem Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jít o natržený sval, který se zanítil. Pomoc hledejte u ortopeda a s posílením svalstva pak pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů a šlach.

Natažený břišní sval v těhotenství

Namožené břišní svaly v těhotenství vznikají přímým podnětem nečekaného anebo rychlého pohybu, kdy se projeví jako bolest břišních svalů. Je o velmi nepříjemnou situaci vzhledem k těhotenství.

Léčba

Léčba obecně spočívá v ukončení činnosti, důležité je zaujmout klidovou polohu, v akutní fázi je dobré bolestivé místo ledovat, je možné lokálně použít nesteroidní antiflogistika (Ketoprofen, Voltaren). Při rozsáhlejších poraněních je nezbytná prevence trombózy a podávání analgetik (léků proti bolesti). Následuje pozvolná odborně vedená rehabilitace pod vedením fyzioterapeuta dle rozsahu poškození.

Zdroj: Natažený sval břišní

Poradna

V naší poradně s názvem SVAL NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den
před týdnem jsem spadl na tvrdou podlahu a spadl jsem na pravé rameno. Nic nemám zlomeného, ale v určité poloze ruky mě bolí sval od ramena dolu. Už to trvá týden a i když to mažu Dolgitem, tak se tom nelepší. Dnes jsem si to ještě zavázal elastickým obvinadlem.
Asi to bude na delší dobu.
Děkuji za odpověď.
Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle druhy poranění měkkých tkání po pádu se hojí opravdu pomalu a bývají bolestivé týdny. Zevní péče, kterou nyní vykonáváte pomocí Dolgitu a dodatečné bandáže jsou v pořádku. Důležité v těchto chvílích je udržení ramene v teple a s minimální fyzickou zátěží. Večer si na rameno aplikujte domácí saunu - nahřejte si ho hodně teplou vodou po dobu pěti minut a následně zchlaďte studenou vodou, to opakujte tak třikrát za sebou. Tím dokážete rozproudit krevní oběh, který napomůže lepšímu odplavování metabolitů ze zánětu a přísun čerstvých stavebních prvků pro vývoj nové nebolestivé tkáně. Po třetím týdnu od úrazu pomalu začněte zařazovat nějakou zátěž, například mávání rukama jako křídly a v rukou při tom držte naplněné pet lahve vodou. Zároveň i protahování je důležité. Jak správně protahovat ramena je vidět zde: youtu.be/wnlcuZ0mJSU
Cviky na ramena můžete vidět zde: youtu.be/yPReAUyv4e4

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sval na ruce

Natažený sval na zádech

K natažení svalu na zádech dochází tehdy, pokud dojde k překročení napětí, které mohou svalová vlákna vydržet, například v souvislosti s břišním svalstvem. Při natažení svalu vždy dochází k přetržení svalových vláken, jejich počet však není tak významný, aby se dalo hovořit o natržení, nebo dokonce přetržení svalu.

Příznaky

  • dominantním příznakem je bolest
  • přítomna je i bolest klidová, a to při nádechu
  • sval může být citlivý na dotek a kůže nad postiženým svalem bývá teplejší

Léčba

Sval se nesmí dále zatěžovat ani protahovat. Nutný je klid. V prvním okamžiku je důležité chlazení. V rámci první pomoci může být proveden obstřik chladicím sprejem. V prvních 24 hodinách se doporučuje co nejčastější přikládání ledu. Následně je vhodné spíše zahřívání, které vede ke snižování svalového napětí. Na bolest se používají protizánětlivé masti a masti proti otoku. Aplikace je vhodná přes den i na noc. Délka léčby je různě dlouhá a závisí na míře poškození svalu. Pokud se jedná o menší svaly s malým poškozením, stačí jeden týden.

Zdroj: Natažený sval břišní

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Netahá mě to od kolena, ale od rozkroku. (asi prvních 20cm směrem ke kolenu)
Omlouvám se za špatné upřesnění.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pak by to mohl být krejčový sval (musculus sartorius). Jak postupovat s jeho rekonvalescencí je vidět na těchto videích: m.youtube.com/result…

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Natržený sval v třísle

Natržený sval v třísle je dosti časté zranění, které si člověk způsobí tím, že nesprávně chodí nebo běhá, eventuálně používá nevhodnou obuv, nebo provede nepřiměřený pohyb. Účinným prostředkem je prevence posilování svalů, jedná se o posilování svalů přední strany stehna, vnitřní strany stehna, přední a zevní strany stehna.

Zdroj: Natržený sval

Poradna

V naší poradně s názvem SVAL NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobré odpoledne
děkuji za odpověď. Mám taky rašelinu, kterou mohu nahřívat v mikrovlnce a přikládat na rameno, na ruku. Mohu k tomu brát i Ibalgin proti bolesti?
Pěkný den.
Petr Krebs

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rašelina je dobrá, Ibalgin jen krátkodobě. Když by bolest byla nesnesitelná tak, že byste ji musel tlumit Ibalginem, tak raději běžte k lékaři, protože za normálního stavu byste to měl vydržet bez těchto léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sval na ruce

Natržený stehenní sval

Natržení či úplná ruptura stehenního svalu je postižení, při kterém jsou přetržena svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na něž není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako například chladné počasí, přehřátí nebo chybějící strečink (rozcvičení). Postižení je častější u „jednorázových“ sportovců.

Jak poznat natržený stehenní sval

Natržený stehenní sval doprovází bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu, rychlý rozvoj křečí, lokální otok, lokální pohmatová bolestivost (při pohmatu vyšetřující osobou), někdy viditelný hematom, částečná až úplná ztráta funkce plněná daným svalem, hmatná štěrbina, hmatná zatuhlina (rezistence) jako důsledek zkrácení svalu.

Zdroj: Natržený sval

Pozor na bolesti v pravém boku

Nezaměňte natažený sval za jiné onemocnění, které může mít stejné příznaky. Může se například jednat o takzvaný gastroezofageální reflux. Tento problém je způsoben uložením jícnu, který spojuje hltan se žaludkem.

Hluboká a tupá bolest nad pupkem s vyzařováním do zad doprovází akutní zánět slinivky.

Tupá, bodavá až ostrá bolest v nadbřišku, která se rozvine ve svíravou bolest na různých místech podbřišku, provází vedle dalších příznaků (horečka, zimnice, bolesti svalů a nevolnost) střevní chřipku.

Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí vedle klasických projevů pacienty s Crohnovou nemocí (chronické onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva).

Tupá bolest v zádech a v boku, vyzařující i do stejnostranné dolní poloviny břicha, může provázet ledvinovou koliku.

Bolest v pravém podžebří je typická pro žlučník. Někdy vyzařuje do zad a k pravé lopatce, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje vpravo, v další fázi přechází do levého podžebří. Bolest je silná, krutá až nesnesitelná a bývá popisována jako ostrá, bodavá nebo jako tlak. Mezi doprovodné jevy žlučníkového záchvatu patří pocení, slabost, nevolnost či zvracení.

Tupou až silnější ostrou bolestí v oblasti pravého podžebří se obvykle projevují jaterní potíže.

Bolest v pravém podbřišku je typická pro zánět slepého střeva. Mírná bolest doprovázená nevolností či zvracením a nespecifickým pocitem (například křeče) ve střední části břicha kolem pupku se během dvou až čtyř hodin přesune do oblasti pravého podbřišku. Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují.

Také akutní gynekologické bolesti mohou mít charakter náhlé příhody břišní.

Léčba

Pokud je sval na boku natažený, je zapotřebí hlavně klid. Snažte se sval několik dní nezatěžovat. Kromě toho je vhodné přikládat ledové obklady. Postupem času pak svaly začněte rozhýbávat. Ledové obklady aplikujte během počátečních potíží, zhruba v prvních 24 hodinách, a to každou hodinu zhruba na 10–15 minut. Využívejte také protizánětlivé masti. Pokud je sval hodně bolestivý, je vždy nutné kontaktovat lékaře, který diagnostikuje problém a doporučí vhodný způsob léčby. Může totiž jít o větší poškození, kdy je v krajních případech zapotřebí i chirurgického zákroku.

Zdroj: Natažený sval břišní

Přehled možností zvětšení prsu

Chcete-li zvětšit objem prsou, budou vám v současnosti nabídnuty silikonové gelové implantáty. Implantáty se chirurgicky vkládají do „kapes“ nad nebo pod hrudní sval. Pooperační jizva je pět až šest centimetrů dlouhá, ale je sotva viditelná. Operaci provádí specialista v oboru plastické chirurgie, nebo jiný kvalifikovaný lékař, v celkové anestezii. Dojde k naříznutí kůže a nadzvednutí prsní tkáně, čímž se vytvoří kapsa pro implantát. Pak lékař tlačí implantát buďto pod prsní sval, nebo nad prsní sval, ale prsní tkáň zůstává z větší části nedotčena. Řez na kůži je nezbytný, ale je tak malý, že není téměř vidět.

Zdroj: Zvětšení prsou

Jak urychlit hojení svalu

Natažený sval se léčí klidem, jehož délka závisí na velikosti poškození svalu. To dokáže přesněji určit pouze lékař. Sportovec s nataženým svalem by měl dodržovat klidový režim, po odeznění příznaků pak zahájit činnost s velmi lehkou intenzitou. Vyvarujte se protahování svalu nebo „zkoušení“ jeho funkčnosti, zda už je vše v pořádku.

Následující tipy vám mohou pomoci léčbu nataženého svalu urychlit:

  • V akutní fázi, tedy zhruba prvních 24 hodin, je vhodné sval průběžně ledovat, ideálně deset minut každou hodinu.
  • Později spíše sval udržovat v teple, což zmírní svalové napětí.
  • Účelné je dané místo stáhnout elastickým obvazem.

Pokud bolesti do několika dnů neodezní, nebo se alespoň nezmírní, měli byste se poradit s lékařem, který případně doporučí rehabilitaci. Kromě rehabilitace pod dohledem fyzioterapeuta lze léčbu doplnit o další podpůrné terapie, jako je:

  • lymfodrenáž,
  • masáž,
  • akupunktura.

Léčbu lze částečně urychlit aplikací mastí a gelů, účinný a cenově poměrně výhodný je například FLECTOR EP GEL, z bylinných mastí například Koňská mast hřejivá.

Škála rehabilitačních výkonů, které jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění, je široká, od fyzikální terapie přes léčebnou tělesnou výchovu po vodoléčbu. Při fyzikální terapii je hrazena galvanizace, iontoforéza, magnetoterapie, diatermie, elektrická nervová stimulace. Alternativní metody, jako například použití laseru, rázové vlny či klasické masáže, z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny nejsou.

Podmínky pojišťoven:

  • Doporučení ošetřujícího lékaře.
  • Absolvování rehabilitační léčby ve zdravotnickém zařízení, které má s příslušnou zdravotní pojišťovnou uzavřenou Smlouvu o poskytování a úhradě hrazených služeb a má indikovaný diagnostický nebo léčebný výkon nasmlouván.

Léčba vysokovýkonným laserem je vhodná v podstatě ihned po zranění. Délka terapie je 5 až 10 minut. Cena ošetření se liší podle jednotlivých rehabilitačních center. Obvykle se pohybuje okolo 300 Kč. Při akutním zranění se doporučují jedna až dvě návštěvy, v případě chronického zranění je vhodné uskutečnit minimálně pět návštěv.

Zdroj: Natažený stehenní sval

Natržený sval v rameni

K ruptuře těchto menších svalů dochází následkem pádu nebo náhlého zatížení. Podle toho, které svaly byly natrženy, se mohou příznaky shodovat se symptomem bolestivého ramene. Pokud dojde k natržení několika svalů najednou, úporná bolest prostupuje výběžkem ramene dolů celou paží a postižený ji vůbec nedokáže zvednout. V takovém případě lékař většinou přistoupí k chirurgickému zákroku. U starších lidí je málokdy možný, jelikož již mají uvolněné vazy a šlachy. Léčba je tedy založena na cíleném cvičení.

Zdroj: Natržený sval

Léčba

Při léčbě natrženého svalu je důležité okamžité ukončení činnosti, klidová poloha, v akutní fázi ledovat, klidový režim, lokálně nesteroidní antiflogistika (Ketoprofen, Voltaren), při rozsáhlejším poranění prevence trombózy, analgetika (léky proti bolesti), u totálních ruptur (úplného přetrhnutí svalu) je samozřejmě nutný chirurgický zákrok. Následuje pozvolná, odborně vedená rehabilitace pod dohledem fyzioterapeuta, a to od 3. až 12. týdne dle rozsahu poškození.

Zdroj: Natržený sval


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP