Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NATEKLÁ JEDNA NOHA

OBSAH

Letní období je typicky charakterizováno zhoršováním příznaků chronických žilních onemocnění končetin. Pocity „těžkých nohou“ jsou stále silnější, únava, otok a bolestivost znepříjemňují denní aktivity. Úlevu přináší pouze „vyložení“ si nohou, to si však lze jen těžko dopřát v práci.

Zdroj: Oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPANCE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobry den, nevite od jakeho hmyzu by to mohlo byt? Puvodne to byl klasicky maly pupinek jako od komara a ted je z toho takovyto bolak o prumeru 2cm, ktery se zanecuje. Predem diky za odpovedi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Já měla štípance v létě. Noha mi natekla dvojnásobně. Šla jsem k lékaři, ale tam zrovna malovali. V zoufalství jsem zašla do lékárny. Paní mi dala fenistigel a zásyp na rány s desinfekcí. Asi za 3 dny se vše zahojilo.

Zdroj: diskuze Štípance na těle

Je sloní noha jedovatá

Sloní noha jedovatá Není. Ale její pojídání nemusí udělat každému dobře.

Zdroj: Sloní noha

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím,
co když uzlina pod čelistí není nateklá, ale bolí? Cítím ji i když otočím hlavu na druhou stranu. Je to jen tato jedna, přitom necítím že bych byl nemocný a nedokážu si vybavit žádnou situaci která by toto způsobila.
Normálně když jsem nemocný tak je tato uzlina nateklá, ale nebolí tak moc jako teď.
Děkuji za jakoukoliv radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proč vás bolí lymfatické uzliny na krku?
Příčin může být mnoho. Bolestivé lymfatické uzliny jsou obvykle známkou akutní nebo chronické infekce a někdy mohou mít i neinfekčních příčiny, jako je rakovina nebo autoimunitní onemocnění. Lymfatické uzliny fungují tak, že filtrují a zachycují viry, bakterie a další patogeny dříve, než se mohou rozšířit a infikovat další části těla. Hrají důležitou roli ve schopnosti vašeho těla bojovat s infekcí a často natékají při zánětlivých stavech.

Krk má mnoho lymfatických uzlin (cervikálních lymfatických uzlin), které mohou být bolestivé v důsledku různých stavů. Bolest krku podél lymfatických uzlin je obvykle známkou nějakého základního onemocnění, takže je důležité navštívit co nejdříve svého praktického lékaře. Proč? Protože je třeba vyloučit vážné příčiny, které mohou přicházet v úvahu. Zde je soupis všech příčin, které to mohou být.

Bolest krku podél lymfatických uzlin může být způsobena zánětem lymfatických uzlin (lymfadenitida). Tradičně jsou hlavní příčinou lymfadenitidy infekční příčiny. Akutní příčiny lymfadenitidy se vyvinou během několika dní a mohou být velmi nápadné. Tyto stavy se obvykle vyvíjí rychleji než chronické stavy, jejichž vývoj trvá déle. Je však důležité si všímat všech příznaků bolesti a souvisejících příznaků v průběhu času, abyste získal náležitou péči.

Infekční příčiny
Infekční příčiny bolesti krku podél lymfatických uzlin mohou být akutní (rozvíjející se během několika dní) nebo chronické (rozvíjející se týdny nebo měsíce) a mohou se vyskytovat na obou stranách krku (oboustranně) nebo na jedné straně (jednostranné).

- Akutní: Akutní infekční příčiny jsou často ty, které souvisejí s virovými nebo bakteriálními patogeny.
- Chronické: Chronické infekční příčiny nejčastěji souvisí s virovými infekcemi, jako je virus Epstein-Barrové (EBV) a závažnějšími virovými infekcemi, jako je HIV. Existují také méně časté bakteriální patogeny, které mohou způsobit lymfadenitidu, jako je tuberkulóza.

Neinfekční příčiny
Neinfekční příčiny bolesti krku podél lymfatických uzlin se mohou vyskytovat podobně jako výše, akutně nebo chronicky a bilaterálně nebo jednostranně.

- Akutní: Akutní neinfekční příčiny lymfadenitidy jsou zánětlivé stavy, které nejsou spojeny s infekcí.
Chronické: Mnoho neinfekčních chronických příčin bolesti krku podél lymfatických uzlin je spojeno s rakovinnými procesy. Například rakovina lymfatického systému, nazývaná lymfom, se může vyskytovat v mnoha různých typech. Lymfomy se často vyskytují v lymfatických uzlinách na krku a mohou růst velmi rychle, později způsobují masivní otoky a jsou spojeny s příznaky únavy, nočního pocení a neúmyslného úbytku hmotnosti.

Jak dlouho bude trvat bolest podél lymfatických uzlin?
Trvání bolesti bude záviset na hlavní příčině. Například bolestivé a oteklé lymfatické uzliny způsobené infekčními příčinami často vymizí, jakmile se nemoc vyřeší. U příčin, které souvisejí s rakovinnými nebo chronickými procesy, je řešení často závislé na specifické léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Lidská noha - popis

Noha člověka se skládá v podstatě ze dvou hlavních částí, a to dolní končetiny tvořené stehnem, lýtkem a holení; a nohy, která se skládá z chodidla a nártu.

Zdroj: Lidská noha

Poradna

V naší poradně s názvem HODNE NATEKLE LITKO ZAVODNENE A TVRDE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den ,moje maminka 67 let ma hodne natekle a zavodnene litko lekař ji napsal leky na odvodneni FURON ale ona bohužel nesnese žadne leky .Takže to vysadila a popíjí čaj na odvodněni.Noha je tvrdá a nateklá na kontrolu jedeme v uterý.Dále ji poslal na vyšetření cev,ale tam je plno nejdříve ve stredu .Co by ste nám poradila?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se s lékařem dohodnout na jiné odvodňovací léčbě, kterou vaše maminka snese. Váš výrok, že nesnese žádné léky, je zvláštní a bylo vhodné promluvit si o tom s lékařem. Bez léků se prostě uzdravovat nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodne natekle litko zavodnene a tvrde

Sloní noha semena

Výsev ze semen není obtížný, ale důležité je získat zdravá semena. Přesto se jedná o poměrně zdlouhavý proces. Jakmile však kmínky semenáčků dosáhnou velikosti třešně, je už zpravidla vyhráno. Rostlinky už mají určitou schopnost zásobit se vodou, takže snášejí v poněkud menším měřítku podobná pěstitelská příkoří jako v budoucnu dospělé rostliny.

Zdroj: Sloní noha

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filippp.

Dobry den mam dotaz jelikož už 3 týdny se mi špatně žvýká Polyká taky jedna strana jazyku je úplně natekla a bolest v krku co dva dny a při plivnuti plivu krev podle fotografie myslíte ze muže jít o rakovinu jazyka ? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidný, rakovina jazyka toto není. Ale úplně v pořádku to taky není. To, co se děje s vaším jazykem a s krvácením, souvisí se stavem vašich zubů. Z fotografie je vidět, že máte na zubech zubní kámen. Zubní kámen je semeniště bakterií a z toho vám pak krvácí dásně a na jazyku se tvoří opuchliny. Pokud nezlepšíte stav svých zubů, problémy, které popisujete, nejen že nezmizí, ale budou se zhoršovat. Nejrychleji vám pomůže zůbní hygiena, kam byste se měl co nejdříve objednat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Jak vypadá diabetická noha

Vznik diabetické nohy je komplexní proces, na jehož počátku stojí zvýšená hladina krevního cukru u neléčeného nebo nedostatečně léčeného diabetika.

Zdroj: Cukrovková noha

Diskuze

V diskuzi OPUCHLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika Slowikova .

Dobrý den je mi 18 a trápí mně krečove žíly už asi měsíc mám natekle nohy pod kotníkem se mi udělali boule na obou nohách poradite mi prosim jak se toho zbavit děkují vám moc za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

DOBRÝ DEN DĚDOVI OTEKÁ JEDNA NOHA A CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT CO BY TO MOHLO SIGNALIZOVAT.PRÝ TO MĚLA MÍT SNAD JEHO SESTRA A MÁLEM TO DOPADLO ŠPATNĚ .DĚKUJI VÁM MOC ZA ODPOVĚD

Zdroj: diskuze Opuchle nohy

Sloní noha nemoc

Rostliny napadají nejčastěji svilušky, které prozradí bílé pavučinky, nebo vlnatky, které tvoří bílou či načervenalou lepkavou hmotu.

Zdroj: Sloní noha

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den v roce 2015 jsem prodělala autoimunitní zánět mozku brnela mi horní část těla ,dnes mi již čtvrtý den brni prava prdel až dolní noha je to dost nepříjemné na dotek je to k tomu nebo se jedná ó něco jiného? Děkuji

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Sloní noha kde koupit semena

Zde můžete koupit semena sloní nohy.

Zdroj: Sloní noha

Diskuze

V diskuzi MÍLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Mě se udělali před dvěma měsíci bílé tvrdé kuličky na rtech , jsou malinké a když mi dnes jedna natekla vymáčkla jsem s toho tvrdý bílí hnis . Je mi 23let. Je jich hodně a přiznám se že nemám dobrý pitný režim a tak podobně . Jen by mě zajímalo jestli je to opravdu ono . Na netu jsem nenašla žádné fotky těch zmiňovaných mílijí a tak nevím jestli je to ono . Na kožní jít nemohu páč jsem hodně daleko od domova .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mílie

Příznaky

Projevem diabetické nohy je různě rozsáhlý defekt, který vzniká poraněním kůže a hlubších struktur podkoží a tkání kdekoliv na noze. Obvyklým místem je oblast plosky pod prsty. Tento defekt se nehojí, naopak se zvětšuje. Nejprve se objevují červené nohy. Pokud se objeví sytě modrá noha, je nutná okamžitá návštěva lékaře.

Zdroj: Cukrovková noha

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na oteklé a svědivé víčko použijte výplachy borovou vodou a přestaňte na 1 měsíc používat umělé řasy. Kdyby to nezabíralo do 3 dnů, tak jděte na oční, protože to bude vyžadovat léčbu, která je jen na předpis. Tyhle problémy spojené s častým používáním umělých řas při jejich neustálém prodlužování jsou časté. Musíte nechat víčka také odpočívat. To co se vám stalo je jasný signál, že je potřeba zařadit pauzičku. Tak se mějte hezky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Petrakovičová.

Kami,moc vám děkuji za radu,vyzkouším,ale asi budete mít pravdu s tím oddychem řas..takže ještě jednou děkuji:-) hezký večer

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Anatomie nohy = dolní končetiny

Lidská noha se skládá z 26 kostí, 19 svalů a ze 107 vazů a je tvořena dvěma částmi, a to pletencem a kostrou volné dolní končetiny. Pletenec tvoří jediná velká kost, která vznikla tím, že srostly tři kosti v jednu (pánevní, křížová a spona stydká). Je třeba si také uvědomit, že dolní končetina je k trupu připevněna mnohem pevněji než ta horní.

Zdroj: Lidská noha

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olina.

Přesně stejnou věc jsem řešila se svou doktorkou taky. Řekla mi, že mám užívat buď jedno nebo druhé. Jak Mobivenal tak i Detralex obsahují stejné množství účinné látky s tím rozdílem, že Detralex je schválen jako lék a Mobivenal jako doplněk stravy s volným prodejem bez předpisu. Takže se rozhodni buď pro ověřený Detralex nebo Mobivenal a nebo současně, každý v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Pokojovka sloní noha

Nolina recurvata – Sloní noha – Beaucarnea gracilis, Calibanus hookeri pocházejí z Mexika a jsou příbuzné rostlinám agáve. Navzájem jsou si podobné, liší se ale především listy. Beaucarnea je má trávovité, široké asi 6 mm, zbarvené do šedozelena. Nolina má oproti tomu zelené listy široké až 20 mm. Rostliny brzy vytvářejí ztlustlý kmen, takzvaný kaudex. Na jeho vrcholu pak efektní růžici úzkých listů, dlouhých až 100 cm. U starších rostlin může docházet k rozvětvení, takže rostlina má vrcholů více. Tyto druhy jsou velmi nenáročné na pěstování.

Zdroj: Sloní noha

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám zarudlé fleky na jedné noze. Ráno mám pouze fleky na nártu. Během dne se fleky rozšíří až nad koleno. Noha není oteklá , fleky nepálí ani nesvědí .

Pokud někdo má s touto příčinou zkušenost, prosím o sdělení . Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu budete muset najít s pomocí lékaře kardiologa. Skvrny způsobuje krev, která prosákla skrz vaše krevní řečiště. Existují prostředky na posílení žilní stěny s obsahem diosminu a hesperidinu. Na předpis je to Detralex a volně například Dosminol. Úplný seznam vhodných přípravků najdete zde: www.uzdravimse.cz/na…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená noha

Beaukarnea sloní noha

Beaucarnea recurvata pochází původem z Mexika a v přírodě ji můžeme spatřit v obřích rozměrech, kdy může dosahovat až 10 metrů, a věřte, že tato podívaná opravdu stojí za to. Rostlina je zajímavá obzvláště svým stonkem, který nápadně připomíná sloní nohu. Tato tlustá část slouží pro rostlinu jako určitý zásobník vody. Z kmene vyrůstají dlouhé listy, jejichž konce se stáčí zpět.

Zdroj: Sloní noha

Amputace

Pokud je přítomna rozsáhlá gangréna, kruté klidové bolesti a je nemožné realizovat cévní rekonstrukci, je nutné provést amputaci, což je uříznutí nohy. Diabetická noha je obtížná komplikace a je to daň, kterou si cukrovka vybírá při špatné léčbě. Amputace dolní končetiny děsí většinu diabetických pacientů. A ano, toto riziko zde skutečně je. Lze mu však aktivně předcházet. Každý pacient s cukrovkou by měl spolupracovat se svým lékařem a také by měl svým končetinám dopřávat pravidelnou péči.

Zdroj: Cukrovková noha

Noha teplá na dotek

Noha teplá na dotek může signalizovat zánět povrchních žil s trombózou. Jeho rozpoznání nebývá obtížné, projevuje se tuhými, zarudlými, silně bolestivými pruhy v průběhu žil nejčastěji u dolní končetiny. Postihuje povrchní žilní systém nejčastěji v souvislosti s infekčním ložiskem (často i drobným) nebo s mechanickým či chemickým podrážděním žilní stěny. I když se nejedná o složité a život ohrožující onemocnění, je to stav bolestivý a ustupuje zdánlivě pomalu. Léčí se v absolutní většině případů zklidněním končetiny a podáváním mastí a léčebných roztoků. Jen vzácně přestupuje na hluboký žilní systém.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Co znamená diabetický palec

V důsledku neuropatických změn se vředy zpravidla vytvoří v místech maximálního tlaku na chodidle a v oblasti palce, pak se hovoří o diabetickém palci. Vředy vznikají na podkladě nedostatečného prokrvování tkáně. Důležitým rozlišovacím znakem je rovněž skutečnost, že neuropatické vředy nebolí, kdežto ischemické jsou velmi bolestivé.

Zdroj: Cukrovková noha

Výhled - prognóza

Lymfedém je chronické onemocnění, které obvykle vyžaduje celoživotní léčbu. V některých případech se lymfedém časem zlepšuje. Některé otoky jsou obvykle trvalé.

Zhoršující faktory

Mezi zhoršující faktory patří:

  • Zvětšující se otok;
  • Chronické rány a vředy;
  • Rozpad kůže;
  • Rakovina lymfatické tkáně (vzácné).

Zdroj: Lymfatická obstrukce alias sloní noha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP