Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NEJLEPŠÍ NÁPRAVA HALUXU

OBSAH

Léčba a náprava dysgrafie

Lékař posoudí, zda se u dítěte nevyskytuje motorická (pohybová) nebo vizuální porucha. Zjistí, jestli nemá příznaky slabosti a jestli v psaní nebrání třes nebo jiné nedobrovolné pohyby ruky. Psycholog může provést i jiné zkoušky – například test kreslení a test zrakové vnímavosti. Pozorování a léčba musí být zaměřeno na celou osobnost dítěte, na jeho vztahy s okolím i na vztah ke školní práci. Významný je i způsob adaptace na školu.

Zdroj: Dysgrafie

Diskuze

V diskuzi VIDEO OPERACE HALUXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Krkošková.

Jsem 3 měsíce po operaci haluxu a nohu mám pořád opuchlou, je to normální

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Edita Pokorná.

Dobrý den, koncem července jsem měla operaci haluxu na pravé noze po14 dnech jsem dostala do toho zánět který byl léčen antibiotiky po dalších 14 dnech jsem šla na rentgen bylo zjištěno že mi 1šroub praskl v říjnu jsem byla na reoperaci šrouby a dělají vyndali zatím nevím co bude dále nohu mám oteklou čeká mě kontrola.Zdá se mi že bez vnitřní výztuhy palec není rovný E.Pokorná

Zdroj: diskuze Video operace haluxu

Léčba

Jak se této nehezké a obtížné vady zbavit? Přijde-li pacient včas, někdy postačí jen rehabilitace a cvičení na uvolnění a zlepšení postavení palce. K nápravě haluxu také pomáhá používání ortopedických vložek do obuvi a takzvané meziprstní korektory. Ty je dobré používat nejen přes den v obuvi, ale také během noci. Důležitá je rovněž změna obuvi a snížení zátěže na nohy, pokud možno po konzultaci s ortopedem. Často se využívá resekční artroplastika, ale to jen v případě, že problém nepodceníte a přijdete k lékaři včas. Pokud přijdete pozdě, musíte počítat s tím, že dalším řešením už často bývá jen operace, včetně nutného, zhruba šestitýdenního léčení. A tři měsíce je pak celé místo zákroku opravdu bolestivé, neboť jde o hlavní statickou oporu těla. Při vyšetření lékař často provede RTG snímek. Mezi možné komplikace pak patří artróza či zánět bursy.

Zdroj: Haluxy

Diskuze

V diskuzi POOPERAČNÍ NOČNÍ BOLESTI OO VÝKONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina Brothankova 64 let.

13.2. 2019 byl operační výkon haluxu prstů a celáho podnožení
Prosím o opravdou radu,jak to mám ustát. Ve dne to ustojím, ale noce jsou kruté. Prosím poradte. Díky všem o ev.i malou radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pooperační noční bolesti oo výkonu

Korektor

Vhodnou prevencí je volba správné obuvi a zejména její střídání. V případě již začínající deformity velmi pomáhá kvalitní individuálně upravená dynamická vložka v botách. V počátečních stadiích a v prevenci vbočení palce se doporučují dynamické a individuálně upravitelné ortopedické vložky korigující vbočené postavení nohy a podporující příčnou klenbu, k tomu je zapotřebí vhodné cvičení. Další možností jsou různé korektory postavení palce i chrániče bolestivého „kloubu-haluxu“. Úspěšně lze řešit problém vbočených palců rehabilitací a cvičením, masážemi a celkovou relaxací nohou, kombinovanou s cíleným posílením svalů. Dobré výsledky má v poslední době léčba rázovou vlnou, ale jen v pokročilých stadiích.

V rámci konzervativní terapie se doporučuje užívání meziprstních korektorů a ortopedických vložek do bot. Fyzioterapie je nejdůležitější složkou konzervativní terapie. Zlepšuje postavení nohy (držení klenby nožní), zlepšuje sílu svalů nohy ve stoji a při chůzi, upravuje stereotyp chůze a zapojení palce ve fázi odrazu. Užívání různých typů náplasťových fixací (taping) přednoží pak slouží ke zpevnění palce a jeho udržování v lepším postavení při chůzi.

Correct Toes neboli korektory prstů pomáhají předejít i opravit běžné problémy s chodidly jako haluxy, kladívkové prsty, plantární fascitidy nebo ploché nohy bez ortopedických vložek, medikamentů či operací. Jak dlouho se smí korektor používat, je velmi individuální a záleží na stavu poškození.

Takto vypadají korektory haluxu.

Zdroj: Haluxy

Moderní léčba haluxů

Velká populace pacientů trpí hallux valgus častěji ženy, přičemž onemocnění se objevuje v mnoha případech od mladého věku. Chirurgická léčba onemocnění vhodnou chirurgickou technikou při indikaci operace ke korekci deformity (s úhlem hallux valgus a intermetatarzálním úhlem menším než 36°, resp. 17°) je kontroverzní, neboť je zde vysoká míra recidivy deformace, často krátce po operaci. Jedním z těchto postupů je klasická distální osteotomie prvního metatarzu Austin/Chevron, relativně stabilní osteotomie ve tvaru V, která se běžně používá u mírných až středně těžkých deformit.

Kombinace intervencí, jako je modifikace Chevron osteotomie, také pravděpodobně pro některé chirurgy distální k první řadě osteotomií nohy-falangy (Akin osteotomie) a modifikace intervence měkkých tkání (uvolnění Hallucis adductor & kapsuloplastika) umožňují korekce větších než středních deformit.

Existují také jiné typy osteotomií včetně proximální metatarzální kopulovité osteotomie, Lapidus a Scarf, ale tyto techniky se tak často nepoužívají samostatně ani v kombinaci s jinou technikou. Téměř všechny různé techniky spojené s osteotomií Chevron se provádějí dvěma přímými šikmými osteotomiemi k dlouhé (horizontální) ose prvního metatarzu, omezují možnost korekce větších deformit, protože narušují stabilitu kloubu a protože často chybí vhodné instrumentárium k jejich provedení. Navíc i u jednoduchých až středně těžkých deformit, u kterých lze provést klasickou Chevron osteotomii, skutečnost, že dochází k nadměrnému poškození tkáně, špatným výběrem chirurgických technik a materiálů pro obnovu, stejně jako nedostatek respektu k anatomii oblasti a měkkých tkání, tak všechny tyto aspekty vyvolávají komplikace, které odpuzují pacienty a chirurgy od chirurgické léčby této deformity.

Nyní je navržena moderní inovativní alternativní metoda založená na klasické Chevron osteotomii, která zahrnuje změnu úhlu a směrů dvou osteotomií (dorzální a plantární osteotomie), přičemž dorzální osteotomie zůstává téměř svislá k podélné ose prvního metatarzu a provádí se pouze jednoduchá změna úhlu plantární osteotomie podle stupně deformity a požadované korekce. Zvýší se tak endogenní stabilita a zajistí účinnost osteotomie, větším povrchem řezané kosti a umocnění stability pomocí kanylovaného kompresního šroubu.

Zdroj: Nová metoda operace halluxů

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mám po operaci haluxu - odstraněny výrustky na kostce a srovnání palce, bez šroubů a bez skob. Nyní to budou 3. týdny, lékař řekl, že po 3. týdnech si již mohu sundat obvaz a do uzavřených bot nosit prozatím i korektor.
Pan doktor říkal, že mám po sundání obvazu palec ohýbat, sám to udělal při posledním převazu, bolestí jsem myslela, že uteču, aby nezatuhl, ale i po 3 týdnech je palec stále dost bolavý, představa, že budu palec ohýbat nahoru a dolů, je pro mě docela hrozná :-).
Musím palec ohýbat i přes tuto bolest, i když to moc nejde, nebo mohu počkat, až se alespoň částečně zahojí a následně, bez větší bolesti, palec rozpohybovat ?

Moc Vám děkuji za informace
S pozdravem G- Mlýnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Snažte se s palcem hýbat tak, aby to pro vás bylo snesitelné. Každý den pomaličku pridávejte na rozsahu. Nikam nespěchejte. Důležité je vykonávat toto cvičení pravidelně. Pomoci si můžete domácí saunou na nohy. Tu si vytvoříte tak, že si připravíte dva škopky a do jednoho napustíte ledovou vodu a do druhého velmi teplou. Nejdříve ponořte klidně obě dvě nohy do teplé vody na pět až deset minut a podle pocitu připouštějte horkou vodu. Potom ihned ponořte nohy do studené a vydržte v ní dvě až tři minuty a znovu opakujte do teplé vody. Během lázně můžete zkusit s palcem hýbat a procvičovat, určitě vám to půjde mnohem lépe. Do teplé vody si můžete přidat vonnou esenci, například eukaliptus nebo mateřídoušku. Do studené vody můžete přidat led, trochu octa a epsomskou sůl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační cvičení na haluxy

Cena

Zde můžete vidět cenu přípravku Senzycol.

Zdroj: Nejlepší lék na křečové žíly

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den,
muzu poprosit o radu? Objevilo se mi na palcich obou nohou tohle. Prvni asi pred tydnem a druheho palce jsem si vsimla dnes. Dekuji Marcela

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o subunguální hematom, což je nashromáždění krve pod nehtem. Není to nic nebezpečného a samo to během několika měsíců zmizí. Nejčastější příčina je namožení z důvodu zvýšeného tlaku na to konkrétní místo. Ve vašem případě tlačí váš druhý prst na palec, kde způsobuje vznik hematomu a to při chůzi v příliš těsných botách. Je to tím, že nosíte moc často boty s úzkou špičkou, kde není dostatek místa pro vaše prsty a ty se postupně deformují, aby se vešly do stísněných prostor. Dochází tak k destruktivnímu otěru palce s druhým prstem a pátý prst (malíček na noze) se vám křiví a zalézá pod čtvrtý prst.
Pokud se chcete vyhnout opakování těchto problémů, tak budete muset vyměnit své boty. Při chůzi v nových botách budete muset vkládat silikonový oddělovač a na noc nosit ortézu na vbočený palec. Náprava trvá dlouho, stejně tak, jak dlouho vznikaly tyto deformity prstů vlivem malých bot.
Pokud to nebudete řešit a budete dále používat malé neprostorné boty, tak se začnou dělat tyto otlaky častěji a i na jiných místech než doposud, například na čtvrtém a pátém prstu.
Je přirozené, že se noha vlivem věku prodlužuje, tím jak vám sesedá přirozený oblouk klenby. Při koupi nových bot je potřeba počítat s tím, že každých deset let vašeho života se vám noha může zvětšit až o jedno číslo. K tomu je potřeba se přizpůsobit a kupovat si o číslo větší boty než dříve.
Zde je vidět jak vypadá ortéza na vbočený palec a kolik stojí: www.zbozi.cz/hledej/…
Zde je vidět jak vypadá silikonový oddělovač prstů: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Interakce

U Senzycolu nebyly popsány interakce.

Zdroj: Nejlepší lék na křečové žíly

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Nejlepší kombinací s krémy či séry obsahující kyselinu hyaluronovou je Skinroller, pro lepší zapracování do pokožky a tím i dosažení jejich lepšímu účinku. Informace najdete též na www.skinroller.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší kombinace

Kritéria hodnocení dTestu

  • velmi dobře: 100–80 %
  • dobře: 79–60 %
  • uspokojivě: 59–40 %
  • dostatečně: 39–20 %
  • nedostatečně: 19–0 %

Zdroj: Nejlepší silonky

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

espumisan je pro mě nejlepší přípravek na nadýmaní..a pro děti kapičky na prdíky..fakt mi hodně pomohli..nejdřív v těhotenství a u malé v prvních pár měsících.takže za mě palec nahoru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Kapičky Espumisan používaly na prdíky obě moje děti prakticky od narození.Byla jsem s nimi max.spokojená....co se týče chuti,nástupu účinku a vlastně i ceny....

Zdroj: diskuze Nejlepší

Kritéria hodnocení dTestu

  • velmi dobře: 100–80 %
  • dobře: 79–60 %
  • uspokojivě: 59–40 %
  • dostatečně: 39–20 %
  • nedostatečně: 19–0 %

Zdroj: Nejlepší krémy na opalování

Poradna

V naší poradně s názvem ŠVESTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Víchová Jarmila.

Stromek švestky zarostl novými až 2m dlouhými větvemi v místě odkud vyrůstají mají větve sílu více jak 2cm.Celý stromek velice těmi novými větvemi zhoustl.Kdy mohu nový obrost vyřezat? Děkuji za odpověď Víchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Švestky se nesmí stříhat v zimě, protože hrozí nákaza hobovou chorobou pevník nachový. Nejlepší doba řezu pro mladé stromky je jaro. Vzrostlé stromy je pak nejlepší prořezávat v polovině léta.

Zdroj: diskuze ŠVESTKA

Schlecker Rilanja Care Q10 

dTest: hodnocení dobře (64 %)

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATOLOGICKÁ ARTRITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Sochová.

Dobrý den. Chci se Vás zeptat na to, jak mám rehabilitovat. Před půl rokem mi byla zjištěna RA, zvýšený revmatologický faktor. Chodím k revmatoložce, užívám léky a stále mám i celý den oteklé celé prsty na rukou, klouby zarudlé plus zápěstí. Velice to bolí. Někdy je to trochu lepší, ale řekla bych, že se to spíš horší. Nevím, jaké cviky bych měla cvičit, hlavně, kdy cvičit, zda když to tolik nebolí nebo naopak, když to bolí. Potom se chci zeptat, kdy je možné dostat lázně, bojím se, abych neskončila na vozíku, někdy, když bolí všechny klouby, není možné se skoro dostat z postele. Dále bych se chtěla zeptat, zda je možné si zažádat o biologickou léčbu.
Děkuji Vám za případnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cvičení je nejlepší způsob, jak udržet artritidu v klidu. Cvičení je třeba provádět pravidelně každý den. Nejlepší čas pro cvičení je co nejvíce na začátku dne. Zde je video, kde jsou vidět nejlepší cviky na revmatoidní artritidu rukou: youtu.be/sVHJy24JjHo… Video je sice v angličtině, ale i tak z něj dobře pochopíte, jaké pomůcky budete potřebovat a jak cviky provádět.
Na lázních se musíte dohodnout se svým praktickým lékařem, protože on nejlépe zná váš zdravotní stav a může napsat žádost o přidělení lázní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatologická artritida

Rossmann Alterra Anti Age Orchidee Q10 

dTest: hodnocení dostatečně (38 %)

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE NEJLEPŠÍ OBUV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

A jaká obuv je vlastně nejlepší? Sandály nebo botasky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

V létě sandály a v zimě botasky. Vše dostatečně velké, aby nebyly prsty utlačovány.

Zdroj: diskuze Jaká je nejlepší obuv?

dm Balea / Face

dTest: hodnocení uspokojivě (44 %)

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí

Nivea Visage Q10 Plus

dTest: hodnocení uspokojivě (58 %)

Zde se můžete podívat, jaká je cena očního krému Nivea Visage Q10 Plus.

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí

Diadermine Falten Expert 3D

dTest: hodnocení dobře (68 %)

Zde se můžete podívat, jaká je cena očního krému Diadermine Falten Expert 3D.

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí

Vichy Myokine Yeux

dTest: hodnocení dobře (68 %)

Zde se můžete podívat, jaká je cena očního krému Vichy Myokine Yeux.

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí

Sebamed Anti-Ageing Q10 Lifting Eye Cream

dTest: hodnocení dobře (68 %)

Zde se můžete podívat, jaká je cena očního krému Anti-Ageing Q10 Lifting Eye Cream.

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí

Garnier Jade UltraLift

dTest: hodnocení uspokojivě (40 %)

Zde se můžete podívat, jaká je cena očního krému Garnier Jade UltraLift.

Zdroj: Nejlepší krémy na vrásky kolem očí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP