Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NEMOCNÉ NADLEDVINKY PŘÍZNAKY

OBSAH

Nadledvinky – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět nadledvinky.

Zdroj: Správná funkce nadledvinek

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC NADLEDVINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kučerová.

Jak mají nadledvinky správně fungovat, aby mi nepřinášeli zdravotní problémy .
Jak poznám, že jsou nemocné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vše o nadledvinkách se dočtete v těchto článcích: www.ceskyprehled.cz/…

Zdroj: diskuze Nemoc nadledvinek

Co jsou nadledvinky

Nadledvinky se nachází těsně nad ledvinami. Nadledvinky produkují několik důležitých hormonů – adrenalin, noradrenalin, gonadokortikoidy (estrogen a androgen) a skupinu hormonů, která se nazývá glukokortikoidy. Kortizol je právě jedním hormonem ze skupiny glukokortikoidů.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem POCENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angelina Klicperova.

Dobry den, ma stres vliv na poceni, nebo to zpusobuji nadledvinky, nejedna se o prechod a ani o problemy ledvin dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Stres významně podporuje pocení. Míra stresu ovlivňuje jak množství, tak i složení a následný zápach potu. Stresu je třeba čelit a snažit se ho minimalizovat. Pokud jde o stres z úzkosti, tak je vhodné si dopomoci antidepresivy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni

Jód a nadledvinky

Nadledvinky a štítná žláza jsou propojené orgány, takže je nutné podporovat je vzájemně. Pokud mají lidé problém s nadledvinkami, je nutné řešit nejprve nadledvinky, a až se vzchopí, začít dodávat jód. Protože pokud se rychle nastartuje štítná žláza, tak nadledvinky nestíhají.

Jako skvělá kombinace funguje: lékořice, ženšen (právě kvůli štítné žláze), jiaogulan, včelí pyl a vitamíny a minerály.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Diskuze

V diskuzi ALKALICKÉ MINERÁLKY PRO NEMOCNÉ DNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lu.

Nenacházím odkaz na ten Nejlepší alkalický džbán a Konvici

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mládková zd..

Nikde v celém článku neni uvedena ani jedna alkalická minerálka - značkou- jestli mattoni, magnézia atd.Pak veškeré informace tady nemají žádnou cenu. děkuji ml.

Zdroj: diskuze Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Doporučení

Funguje takzvaná zlatá trojka na nadledvinky: lékořice, ženšen a třezalka. Třezalka je hlavně na uklidnění, dodává serotonin. Ženšen je přírodní stimulant GABA aminokyseliny, takže je skvělý na potlačení stresu a pro správnou funkci štítné žlázy. Lékořice – nejlepší zkušenosti jsou s lékořicí čínskou (Glycyrrhiza uralensis), méně s naší lékořicí lysou, i když ta také částečně funguje.

Skvělé výsledky má také jiaogulan, shizandra čínská, kopřiva a také včelí pyl, který je velmi doporučován.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Opravdu 170 g bílkovin na den ? Všude čtu že by se měli snižovat bílkoviny na 0,6-0,8 g / kg. Jak to tedy je ? Proč tak vysoké bílkoviny během dne ? Nezvyšuje se pak kyselina močová po odbourávání bílkovin ?

Děkuji za upřesnění-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

170 g bílkovin za den je nejvyšší optimální zdravé množství pro nemocné dnou při hubnutí se zachováním svalové hmoty. Co se týče kyseliny močové, tak nezáleží na množství bílkovin, ale na jejich zdroji. Vhodné zdroje bílkovin pro nemocné dnou jsou vejce, libové drůbeží maso, ryby ze studených mořských vod, fazole, tofu, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Prognóza

Pomoc je pouze lékařská, a to ve všech uvedených případech nádorů. Prognóza je závislá na biologickém charakteru nádoru a včasnosti diagnózy.

Život bez nadledvinek

Adrenalectomie je operační zákrok vedoucí k odstranění nadledviny. Obvyklým důvodem k této operaci je nádor nadledviny. Nadledvina je žláza s vnitřní sekrecí, takže nádory mohou být hormonálně aktivní. Proto je součástí vyšetření i vyšetření endokrinologické a tato okolnost je pak zohledněna i při předoperační přípravě. U některých typů nádorů je nutná dlouhodobější medikamentózní příprava, kterou indikuje endokrinolog.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Diskuze

V diskuzi DIETNÍ JÍDLO PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raimund Leiner.

Již jsem odeslal dotaz a nemám co bych k tomu dodal.
Zopakuji Vám co potřebuji pro mého pejska, pokud mi nejste schopni odpovědět s konkrétní nabídkou, tak už mi žádný mail neposílejte. O jiné zboží (jakékoliv)
nemám zájem. Ani o diskuzi.
Potřebuji koupit:
Od fy Hill's: Prescription Diet - Digestive Care i/d v konzervách (s krocanem).

R.Leiner

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rošková M..

a ještě tady www.zoohit.cz/shop/p…

máme 2 nemocné pejsky, vím jaké to je hledat, když někde zrovna není ...

Zdroj: diskuze Konzervy od fy Hills - ID Prescription Diet, Digestive Care

Život bez nadledvinek

Nadledvina je párový orgán, po odebrání jedné nadledviny zastane druhá jejich funkci. Hydrokortizon je základní hormon, který se dává v pooperačním období, někdy je nutno přidat i další hormon, vše ale závisí na původní konkrétní příčině operace a na pooperačních hodnotách krevního tlaku, hladinách iontů v krvi a celkovém stavu pacienta. Běžná substituční dávka je Hydrocortison 10 mg 1-1/2-0 tablet, samozřejmě se může i zvyšovat dle celkového stavu a potřeby zátěže (například pracovní, nemoci a podobně), ale pouze po dohodě s endokrinologem, aby se člověk opět nedostal do situace zbytečného předávkování. Riziko vytvoření adenomu na druhé nadledvině závisí na původní diagnóze.

Jeden z nejpřesnějších doplňků, které se dají použít na vyřešení adrenální nedostatečnosti, jsou adrenální výtažky nadledvinek. Jsou to vyloženě tkáně jednotlivých žláz z nadledvinek a jsou rozfázované do 3 částí. Výtažky jsou dělány z celé dřeně a doplní v organismu všechno: dopamin, adrenalin, noradrenalin, dokonce i vitamín C, B a určité nukleotidy. Nadledvinky se krásně zregenerují.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ernest.

Mám skušenosti že je jedinečná na dnu rozmíchat lze lžičku ve vodě a vypít místo léků a pak můžete pít klidně i pivo a nemusíte dávat peníze za chemikallie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Červená.

Beru verfarin, mám léky na nemocné srdíčko a našli mi vysokou kyselinu močovou v krvi mohu pít jedlou sodu když nechci další chemii do těla

Zdroj: diskuze Jedlá soda jako lék

Komplikace

Komplikace nezhoubných nádorů dřeně nadledvin

Vysoký krevní tlak poškozuje stěnu cév. To vede k závažným důsledkům především v srdci a ledvinách. U pacienta se zvyšuje riziko infarktu a mozkové příhody.

Komplikace zhoubných nádorů dřeně nadledvin

Pokud nádor roste podél páteře, může utlačovat nervy vycházející z míchy nebo i do míchy prorůstat, což se projeví rozmanitými neurologickými symptomy podle místa lokalizace. Kostní metastáze se projeví otokem dané kosti. Některé neuroblastomy mohou produkovat katecholaminy a děti pak mají záchvatovitou hypertenzi a červenou kůži.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Poradna

V naší poradně s názvem VŠECHNY PŘÍZNAKY MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Hirschfeldová.

chci se zeptat už 2 roky horko střídá zima nedostala jsem měsíčky minulý měsíc krvácení normální jako každý měsíc žádné zeslabení se všemi ženami co jsem mluvila měsíčky slábly až vymizely mám bolest v dolní části zad a kyčle pohlavní styk probíhá bez problému a bez bolesti touha je silnější než když mi bylo 20 let těhotenský test těhotenství neprokázal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepíšete kolik je Vám let. Střídání pocitu horka a zimy, takzvané návaly, nemusí být nutně jen projev menopauzy. Mohou ukazovat i na jiné hormonální nerovnováhy způsobené třeba štítnou žlázou nebo na nemocné ledviny, ale i na diabetes. Odhalilo by to zevrubné vyšetření, ke kterému by mohl dát podnět Váš gynekolog. S ním byste mohla probrat i důvod vynechání posledního cyklu. Ne u všech probíhá ukončení plodnosti stejně a nemusí to být vždy jak popisujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Všechny příznaky menopauzy

Rakovina nadledvinek a její příznaky

Příznaky onemocnění se liší podle druhu nádoru.

Příznaky nezhoubných nádorů dřeně nadledvin

Typickými příznaky těchto nemocí nadledvin jsou prudké změny tepu a tlaku, který může narůst až k hodnotám 300/150 mmHg (normální hodnota tlaku je okolo 120/80 mmHg). Pacienti mohou mít dojem bušení srdce a pocit, „že jim srdce vyskočí z těla“, nebezpečí spočívá v riziku obrovských hodnot krevního tlaku, kdy může následně dojít ke krvácení, selhání srdce, arytmii (stav, kdy srdce nebije pravidelně), život ohrožující může být i extrémní vyčerpání organismu a pokles krevního cukru. Jiné nádory jsou vzácné. Do nadledvin však mohou metastazovat buňky jiných nádorů, a to plic, prsou, či nádor ledvin. Dalšími příznaky jsou bolesti hlavy, pocení, bušení srdce a brnění v končetinách.

Příznaky zhoubných nádorů dřeně nadledvin

Neuroblastom se obvykle projeví zvětšením břicha. Nádor může růst podél páteřního kanálu. Poměrně často jsou prvním příznakem až metastáze. Z celkových příznaků má dítě horečky, nechutenství, hubne a v noci se hodně potí.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Poradna

V naší poradně s názvem ALKALICKÉ MINERÁLKY PRO NEMOCNÉ DNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Kde se dá džbán, či konvice zakoupit? Prosím rovněž o zveřejnění cenníku jednotlivých komponentů. Díky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkalický džbán na výrobu zásadité vody se dá koupit na internetu. Cenu a seznam obchodů může vidět tady: www.zbozi.cz/domaci-…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Jak se pozná špatná funkce nadledvinek

Zvětšené nadledvinky

Zvětšené nadledvinky mohou signalizovat tumor. Nádory v oblasti nadledvinek mohou být zhoubné i nezhoubné (karcinom, adenom). Nejčastěji zde lékaři nacházejí ty nezhoubné. Přítomnost obou druhů nádorů v těle naruší tvorbu hormonů (například kortizol, adrenalin) a dochází k jejich snížené nebo naopak zvýšené distribuci do oběhového systému organismu. To má za následek hned několik potíží.

Příznaky přítomnosti nádorů nadledvinek:

  • zadržování sodíku (soli) a tím i vody v těle – nateklé tělo, většinou nohy;
  • zvýšený krevní tlak, krvácení z nosu;
  • svalová slabost;
  • časté bolesti hlavy;
  • zácpa;
  • poruchy srdečního rytmu;
  • zvýšená tvorba strií (malé fialové jizvičky na kůži);
  • cukrovka 2. typu.

Vysoký krevní tlak může někdy vést až k prasknutí cévky v mozku a k následnému úmrtí. Zhoubné nádory váží okolo sto gramů a obvykle je nelze nahmatat při lékařské prohlídce. Objevují se nejčastěji u dětí nebo lidí okolo 40–50 let. Lékaři jsou považovány za velmi agresivní nádory, které se šíří pomocí metastází do okolních orgánů a následně do celého těla.

Rakovina

V nadledvinách se mohou vyskytovat nádory dvojího druhu. Zhoubné a nezhoubné (benigní a maligní), a nadto na zhoubné či nezhoubné nádory kůry nebo dřeně. Poměrně často se zvláště v kůře nadledvin vyskytují i nádory sekundární neboli metastatické, které mají svůj původní nádor jinde v těle a nádorové buňky se uvolnily a druhotně uchytily v nadledvinách, většinou sem byly zaneseny krví.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Diskuze

V diskuzi ADENOM NADLEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Mituchovičová.

Dobry vecer.mam adenom nadledviny a pribrala jsem 13kilo.jsem asi zavodnena.ma nekdo podobnou zkusenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý večer, u mě existuje podezření na adenom nadledvinky a též jsem za poslední tři roky ztloustla o 14 kg. Teď díky low carb stravě hubnu, zatím tedy jen 6 kg, protože tuto stravu zatím jim krátce, jen 6 týdnů, ale věřím, že další kila dám také dolů. Ale zatím neproběhla další vyšetření, takže tohle ještě dořešíme. Vás se chci zeptat, jak to u vás s adenomem pokračuje dál? Musela jste na operaci, nebo vás léčí jinak? Děkuji a zdravím.

Zdroj: diskuze Adenom nadledviny

Vyšetření nadledvinek

K vyšetření nadledvinek se používají různé testy, viz níže.

Posvítí se baterkou ze strany do oka pacientovi a dojde-li ke stažení nebo roztažení panenky, je jasné, že se zde jedná o stresovou nebo fyzickou zátěž – adrenální vyčerpanost. Při světle by se nám správně měla panenka v oku stáhnout a zůstat stažená.

Měření metabolické teploty – pacient si měří teplotu digitálním teploměrem 3x denně, alespoň 7 až 10 dní. Vyhodnocením teploty se dá odhadnout, jestli se opravdu jedná přímo o adrenální vyčerpanost, nebo o problém se štítnou žlázou. Široká proměnlivost denních teplot indikuje slabou funkci nadledvinek, protože nadledvinky pomáhají tělu udržovat stabilitu. Dobrá funkce nadledvinek produkuje stabilní teplotu. Jakmile se funkce nadledvinek začíná zlepšovat, variabilita teplot klesá. Jestliže se variabilita teplot zvyšuje, nadledvinky jsou přetěžovány.

Krevní test nadledvinek se nemusí jevit úplně přesně. Přesnější je test ze slin, i když poněkud nákladnější, protože se zatím provádí jen v cizině. Ze slin se měří DH-EA stresový hormon a kortizol. To jsou dva hormony, které ovlivňují reakci fytosteroidních hormonů a nadledvinek.

Ovšem nejčastěji se využívají krevní testy nebo testy ze slin. Test ze slin kontroluje kortizol v různých denních dobách. Testy byly používány k odhalování Cushingova syndromu a Addisonovy choroby (závažná onemocnění nadledvinek), dnes je lékaři častěji používají k vyhodnocení hypoadrenalismu. Normální hladina kortizolu je nízká večer a vysoká ráno. Těhotenství, stres a nemoc mohou zvýšit hladinu kortizolu.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.hrtonova.

posilam užitečné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dominik.

Každý týden mi stoupne KREATIN cca o 10, nyní jej mám 144,
stejně mi stoupá UREAanyní na 11.

Jsou to nemocné ledviny ? Je nutné, další vyšetření ?
Jak tomuto zhoršování čelit ?
Děkuji

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Příznaky onemocnění

Příznaky špatné funkce nadledvinek jsou únava, závratě, omdlévání. Poruchy paměti a zapomínání mohou být také způsobeny nízkou činností nadledvinek. Přispívat k tomu mohou extrémy počasí (horka nebo chlad), fyzické trauma nebo zranění, periodicky se opakující stres, stejně jako dlouhodobé onemocnění. I dieta může hrát roli při onemocnění nadledvinek, jelikož často obírá organismus o vitamíny skupiny B. Nadledvinky též produkují aldosteron, který kontroluje rovnováhu sodíku a draslíku v těle. Nedostatečné množství tohoto hormonu pak může způsobit dehydrataci organismu.

Důležitým indikátorem může být nízký tlak, i když je často přehlížen a není považován za abnormální zdravotní stav. Krevní tlak ve stoje versus krevní tlak v sedu lze použít pro diagnózu. Zdravý člověk bude mít vyšší tlak po postavení, zatímco lidé se sníženou funkcí nadledvinek (hypoadrenalismus) trpí poklesem krevního tlaku.

Vyčerpanost nadledvinek může vést také k nespavosti. I když některá přírodní léčiva mohou nespavost dočasně upravit, pokud je příčinou hypoadrenalismus, budou se muset nadledvinky nejprve vyléčit, než se objeví dlouhodobý efekt.

S onemocněním nadledvinek mohou souviset i alergie, protože lidé s nízkou funkcí nadledvinek mohou přestat produkovat chlorovodíkovou kyselinu v žaludku, která je nutná pro správné trávení. Pokud toto nastane, tělo není schopno trávit proteiny, což může vést k potravinovým alergiím, deficitům výživy nebo k hypoglykemii.

Ne vždy musí jít o nemoc – namáhavé cvičení může být tělem vyhodnoceno jako stres a vyvolat mechanismus „boj nebo útěk“ v nadledvinkách. Intenzivní cvičení může způsobit vyčerpání nadledvinek a bránit jejich uzdravení.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Příznaky slabých nadledvinek

Nadledvinky regulují mimo jiné i určité funkce peristaltiky, a jestliže správně nepracují, tak dochází k poruchám, dráždění a jiným potížím ze strany zažívacího ústrojí. Poruchy této žlázy jsou dále zodpovědné za vznik nádorů, za nízký krevní tlak, a dokonce za křeče. Nadledvinky na druhé straně stimulují svalstvo a nervový systém, na starost mají obnovování a opravování buněk a tkáňových struktur. Nadměrná pohlavní činnost tlumí vylučování hormonů nadledvinek a funkci nadledvinek, což má škodlivý vliv na celé tělo, mozkem počínaje.

Nadledvinky produkují téměř 48 různých druhů a typů hormonů. Bez základního materiálu však nemůže tělo nic vyrábět ani vylučovat, proto má životně důležitý význam nejen dávat tělu k dispozici potravu, ale dodávat mu potravu plnohodnotnou, která může být rychle zpracována a přeměněna. Neexistuje žádná jiná potrava, která by dokonaleji vyhovovala lidskému organismu a hlavně endokrinním žlázám, než jsou čerstvé syrové zeleninové šťávy.

Zdroj: Jak posílit nadledvinky

Nezhoubné nádory dřeně nadledvin

Feochromocytom: Maligní je pouze v 10 %. Výskyt je v každém věku, nejčastěji opět mezi 4.–5. dekádou. Obvykle jej nalezneme jen v jedné nadledvině, v obou se nacházejí opět jen z 10 %. Vyskytuje se i v rámci některých genetických syndromů. Vyznačuje se produkcí noradrenalinu a adrenalinu, které způsobují celkové nežádoucí účinky.

Příznaky nezhoubných nádorů dřeně nadledvin

Katecholaminy vyvolávají hypertenzi (vysoký krevní tlak), a to buď trvalou, nebo záchvatovitou, pokud dochází k nárazovitému výlevu adrenalinu do krevního oběhu. Může to být až život ohrožující záchvat končící prasknutím cévky v mozku a krvácením do mozku. Dalšími příznaky jsou bolesti hlavy, pocení, bušení srdce a brnění v končetinách.

Komplikace nezhoubných nádorů dřeně nadledvin

Vysoký krevní tlak poškozuje stěnu cév. To vede k závažným důsledkům především v srdci a ledvinách. U pacienta se zvyšuje riziko infarktu a mozkové příhody.

Léčba nezhoubných nádorů dřeně nadledvin

Je chirurgická, spočívá v odnětí celých nadledvin, takzvaná adrenektomie. Podezření se většinou potvrdí z biochemického rozboru moči, do níž se vylučují metabolity katecholaminů. Zvolí se speciální zobrazení pomocí značených látek, které se vychytají v nádorových buňkách, a pak následuje operace.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Vyšetření nadledvinek

Hladina kortizolu se testuje v krvi nebo ve slinách. Tím je monitorována funkce nadledvinek. Test ze slin kontroluje kortizol v různých denních dobách. Testy se dříve používaly k odhalování Cushingova syndromu a Addisonovy choroby (závažná onemocnění nadledvinek), dnes je lékaři častěji používají k vyhodnocení hypoadrenalismu. Normální hladina kortizolu je nízká večer a vysoká ráno. Těhotenství, stres a nemoc mohou zvýšit hladinu kortizolu.

CT nadledvinek je doplňující vyšetření, které se provádí z důvodu podezření na adenom nadledviny, který pokud je aktivní, by mohl produkovat aldosteron, který zasahuje do metabolismu sodíku a vody v organismu a vede posléze při nadměrném množství k rozvoji sekundární hypertenze (vysokého tlaku). V případě, že by se potvrdil, pacient se po jeho odstranění zbaví i vysokého tlaku a léků, které užívá.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Příznaky vyčerpání nadledvinek

V každé naší buňce se tvoří energie ATP, probíhá zde takzvaný Krebsův cyklus. Chybí-li nějaké vitamíny ze skupiny B nebo minerály a aminokyseliny, projevuje se to náhlou únavou, často se v noci budíme a nemůžeme už znovu usnout. Naše nadledvinky potřebují kortizol. Při správné funkci nadledvinek by se měl kortizol přes den držet nahoře a v noci má docházet k jeho sestupu. Jestliže kortizol kolísá, budíme se mezi 1. až 3. hodinou ranní a více neusneme. Kortizol nás aktivuje a my jsme úplně bdělí. Honí se nám hlavou myšlenky, které nemůžeme zastavit.

Klasickými příznaky vyčerpanosti nadledvinek jsou únava, závratě, omdlévání. Poruchy paměti a zapomínání mohou být také způsobeny nízkou činností nadledvinek. Přispívat k tomu mohou extrémy počasí (horka nebo chlad), fyzické trauma nebo zranění, periodicky se opakující stres, stejně jako dlouhodobé onemocnění. Rovněž dieta může hrát roli, jelikož často okrádá organismus o vitamíny B. Nadledvinky také produkují aldosteron, který kontroluje rovnováhu sodíku a draslíku v těle. Nedostatečné množství tohoto hormonu, pak může způsobit dehydrataci organismu.

Dalším signálem je nízký tlak, i když je často přehlížen a není považován za abnormální zdravotní stav. Krevní tlak ve stoje versus krevní tlak v sedu lze použít pro diagnózu. Zdravý člověk bude mít vyšší tlak po postavení, zatímco lidé se sníženou funkcí nadledvinek (hypoadrenalismus) mají pokles krevního tlaku.

Také alergie mohou mít souvislost s vyčerpáním nadledvinek, protože lidé s nízkou funkcí nadledvinek mohou přestat produkovat chlorovodíkovou kyselinu v žaludku, která je nutná pro správné trávení. Pokud toto nastane, tělo není schopno trávit proteiny, a to může vést k potravinovým alergiím, deficitům výživy nebo k hypoglykemii.

Nepodceňujte ani vyčerpání z cvičení. Namáhavé cvičení může být tělem interpretováno jako stres a vyvolat mechanismus „boj nebo útěk“ v nadledvinkách. Intenzivní cvičení může způsobit vyčerpání nadledvinek a bránit jejich uzdravení.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Zhoubné nádory kůry nadledvin

Karcinom: Je mnohem vzácnější než adenom, vyskytuje se častěji u dětí a je spjat s výskytem adrenogenitálního syndromu. V dospělosti se objevuje mezi 4.–5. dekádou. Prvním příznakem bývá bolest břicha, někdy se dá vyhmatat i nádorová masa, hmotnost nádoru je obvykle kolem 100 gramů. Karcinomy nejčastěji metastazují do plic, jater a kostí a velké nádory obvykle prorůstají do okolních orgánů (ledviny, játra).

Léčba

Je především chirurgická. K diagnóze vedou lékaře buď klinické syndromy z nadprodukce hormonů, nebo hmatatelný útvar, nebo náhodný nález na ultrazvuku, který byl dělán z jiných příčin. Provede se CT vyšetření a chirurgický přístup je obvykle z boku při odstranění části žebra. Po operaci se podávají hormony do té doby, než druhá nadledvina začne produkovat dostatečné množství za obě.

Komplikace nádorů kůry nadledvin

Vycházejí ze syndromů nadprodukce, nebo v případě karcinomu z metastází do ostatních orgánů. Nádory, které nejčastěji metastaticky postihují nadledviny, se z poloviny případů objeví v obou nadledvinách a pocházejí z žaludku, prsu, tlustého střeva, jater, melanomu, vaječníků a štítné žlázy.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP