Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NEOSPORIN

OBSAH

Neosporin

Neomycin, polymyxin B a bacitracin jsou účinné látky prodávané pod obchodní značkou Neosporin. Neosporin je antibiotický krém, který se používá jako prevence infekcí. Neosporin je volbou pro každého, kdo potřebuje ošetřit škrábance, řezné rány či jiná drobná poranění. Mnozí uživatelé tuto antibiotickou mastičku používají již léta.

Neosporin je určen pouze pro vnější použití a nesmí být použit na sliznice, do očí nebo do úst. Neosporin se nedoporučuje pro děti mladší dvou let věku. Uživatelé by měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u nich objeví kopřivka, vyrážka či svědění. I podráždění kůže, jako je bolest, pálení nebo popraskaní pokožky, které nebylo přítomno před použitím masti, musí být pod kontrolou lékaře. Je možné, že použití Neosporinu přispívá ke vzniku rezistencí na antibiotika.

Tři hlavní aktivní složky v Neosporinu jsou neomycin sulfát, polymyxin B sulfát a zinečnatá sůl bacitracinu. Neomycin sulfát je antibiotikum objevené v roce 1949 mikrobiologem Selmanem Waksmanem. Toto aminoglykosidové antibiotikum bojuje proti grampozitivním a gramnegativním bakteriím. Používá se často k zabránění rizika bakteriálních infekcí, zabíjí bakterie v důsledku nepravidelné produkce proteinu v bakteriální buňce. Když už buňka nemůže produkovat správné bílkoviny, dojde k poškození její membrány. Polymyxin B je antibiotikum měnící buněčnou stěnu bakterie, což vede k její buněčné smrti. Toto antibiotikum také interferuje s produkcí kyseliny tetrahydrolistové. Bez kyseliny tetrahydrolistové bakterie již neprodukují proteiny nezbytné pro své přežití. Pramoxin se používá k dočasnému snížení bolesti při vzniku defektu. Pracuje v podstatě jako anestetikum, a to tak, že sníží propustnost neuronových membrán. Tím se blokuje schopnost bolesti neuronů v postižené oblasti a jsou vysílány signály, které vedou k znecitlivění. V některých zemích je sůl bacitracinu nahrazena gramicidinem.

Všechny výše uvedené účinné látky jsou smíchány ve vazelíně. I Neosporin může mít nežádoucí účinky, jako například alergické reakce, cukání ve svalech, křeče, ztráta sluchu, poškození nenarozeného plodu, vyrážka, kopřivka, tlak na hrudi.

Neosporin je obchodní název pro produkt vyrobený firmou Johnson & Johnson. Neexistuje žádné přesné datum, kdy byla antibakteriální mast vymyšlena, ale používána byla již v roce 1950. Tato antibiotická mast byla patentována ve Spojených státech 27. srpna 1951.

Cena a prodej

Zde můžete koupit Neosporin.

Zdroj: Antibiotická mast bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Nevíte prosím, pod jakým názvem se dá objednat Framykoin na zahraničních internetových obchodech?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Framykoin obsahuje v 10 gramech masti dvě účinné látky:
- bacitracinum zincicum 2500 m. j.
- neomycini sulfas 52 mg (což odpovídá neomycinum 1000 m. j./33 mg).
Obě účinné látky jsou antibiotika. S Framykoinem byly v poslední době problémy s jeho dostupností v lékárnách. Pro udržení dostupnosti tohoto léčiva lékárníci umožnili přípravu masti přímo v lékárně smícháním těchto dvou antibiotik, ale musí to být na receptu napsáno - rozpis magistraliter. Takže pokud chcete dostat Framykoin nebo jeho ekvivalent, dohodněte se svým lékařem na předpisu. Je to nejjednodušší způsob k získání tohoto léčiva. Další řešení je objednat si podobnou mast ze zahraničí. Ve Spojených státech je volně prodejná mast Neosporin, která obsahuje také tato dvě antibiotika, jako Framykoin, a navíc ještě třetí antibiotikum s názvem Polymyxin B. Je možné ji objednat na internetu na této adrese:
www.amazon.com/s?k=n… Zásilka půjde z USA, takže musíte počítat s vyšší cenou za poštovné a platbou předem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotikum Framykoin

Jak na červené pupínky po holení

Po holení se někdy objevuje červená vyrážka. Může dojít k zánětu, folikulitidě, což je infekce v chlupovém folikulu, která je obvykle způsobena bakterií Staphylococcus nebo plísněmi. Obvyklou příčinou folikulitidy je čerstvé oholení, po němž následně vyrůstají nové chloupky, které se mohou kroutit, čímž je pokožka drážděna. Pokud máte folikulitidu, měli byste používat antibiotické krémy z lichořeřišnice nebo mast z arniky. V zahraničních internetových obchodech se dají koupit tyto masti s antibiotiky: Polysporin, Neosporin nebo Bacitracin. Některý z těchto produktů byste pak měli používat 2× nebo 3× denně.

Zdroj: Chlupaté dámské přirození je fetišem pro mnoho mužů

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z prášku sušeného kostivalu rozmíchaného s trochou medu a oleje z pšeničných klíčků. Pak se přiloží na píštěl. To by mohlo pomoci zmírnit bolest stejně, jako urychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opakovaná píštěl

Ošetření pohlaví po holení

Pokud jste již vyzkoušeli holení a zažíváte některý z výše uvedených problémů, tak existují obecné léčebné postupy, které vám pomohou. Ale pokud zažíváte nějaké zdravotní potíže, tak se obraťte na svého lékaře.

  • Pokud zažíváte svědění, tak byste se měli vyhnout holení po dobu 2 měsíců. A měli byste na svědění používat mast Hydrokortizol 2 až 3 krát denně po dobu jednoho týdne. Hydrokortizol je kortikoid a při dlouhodobém užívání škodí nadledvinkám.
  • Během pálení se používá Aloe Vera pro citlivou pokožku. Aloe Vera pomáhá zklidňovat a zmírňovat bolest po holení.
  • Při vzniku boulí či hrbolků se doporučuje teplá koupel nebo navštívení lékaře. Tedy pokud hrboly nejsou zahojeny po jednom týdnu.
  • Pupínky jsou po holení běžné a pokud nejsou bolestivé a nevadí vám, tak nejsou žádný problém. Udržujte je čisté a suché, hlavně je neodstraňujte. Červené pupínky po oholení se dají zmírnit natřením oholené pokožky slunečnicovým olejem ihned po oholení. Dá se použít i olej olivový.
  • Pokud máte genitální infekci, tak se poraďte se svým lékařem.
  • Zarůstání chloupků, zda máte nějaké zarostlé chloupky, tak je nenípejte, protože by to mohlo způsobit infekci. Pokud chcete zabránit zarůstání chloupků, tak se holte na pohlaví ve směru růstu chloupků. Některé krémy mohou pomoci s odlupováním kůže a zmírňují zarůstání chloupků. O těchto produktech se informujte v lékárně.
  • Pokud máte folikulitidu, tak byste měli používat antibiotické krémy z lichořeřišnice nebo mast z arniky. V zahraničních internetových obchodech se dají koupit tyto masti s antibiotiky Polysporin, Neosporin nebo Bacitracin. Tyto produkty byste měli používat 2 krát nebo 3 krát denně.

Tyto procedury jsou pouhá doporučení a nejedná se o diagnózy. Pokud se vám příznaky neuklidní, měli byste navštívit svého lékaře.

Zdroj: Holení pohlaví

Pálení očních víček

Pálení očních víček může signalizovat počáteční formu blefaritidy.

Příčiny

Blefaritida je zánětlivé onemocnění, které má příznaky typické pro zánět – otok, zarudnutí, místní zvýšení teploty, pálení a bolesti. Typicky tedy můžeme vidět zarudnutí okrajů víček, jejich otok, víčka jsou velmi podrážděná a citlivá na dotek. Nemocný si stěžuje na zvýšené slzení, zarudnutí povrchu očí, jejich řezání, pálení. Typický je také pocit cizího tělesa nebo zrnka písku. Oční víčka mohou na první pohled vypadat mastně a víčka svědí. Kůže v okolí očí se může olupovat a cévy na okraji víček jsou zduřelé a zarudlé. Vyskytuje se větší množství ranních ospalků, což je vlastně žlutý zaschlý sekret, který ulpívá na okraji víček a na řasách. Oční víčka tak mohou být velmi lepivá a může být obtížné oči otevřít. Nemocný je nucen častěji mrkat. Oči jsou velmi citlivé na světlo. Růst řas je narušen a mohou v určitých oblastech chybět, často se vytvářejí velké mezery mezi jednotlivými řasami. Typická je také nesprávná orientace řas, které mohou růst dovnitř a dráždit tak povrch oka ještě více. Blefaritida může proběhnout pouze jednorázově akutně, ale mnohem častěji jde o dlouhodobé chronické postižení očních víček.

Léčba

Neléčená blefaritida může také vést k řadě komplikací. Jak již bylo zmíněno, blefaritida může způsobit částečnou nebo úplnou ztrátu očních řas. Řasy plní ochrannou funkci, ale v dnešní době také estetickou. Ženy si řasy ztmavují a prodlužují a jejich ztráta tak může vést k pocitům méněcennosti až psychickým poruchám. Další komplikací může být syndrom suchého oka. Povrch očí je suchý, ale oko reaguje zvýšeným slzením. Nemocný má pocit, že si musí oči neustále otírat, ale oči pálí a jsou suché.

Základem je hygiena očí, kdy je důležité obě oči řádně omýt teplou vodou každé ráno. Během dne se doporučuje namočit ručník nebo žínku do teplé vody a ručník pak položit na obě zavřené oči na několik minut. Tyto obklady je vhodné opakovat několikrát denně. Blefaritida vede také k pocitu suchosti očí, proto je možné tyto obklady doplnit lubrikujícími kapkami.

Pokud tento postup nevede k úlevě a vyléčení, je nutno se přiklonit k medikamentózní léčbě. Je pravděpodobné, že je zánět způsoben bakteriemi, které je nutno zlikvidovat antibiotiky. Antibiotika se podávají v několika formách, a to v podobě kapek či masti. Pokud místní antibiotika neúčinkují, je možné užívat antibiotika systémově v tabletách nebo kapslích. Výhodou kapek je, že působí přímo na místě určení a nemají systémové nežádoucí účinky (průjem). Kapky lze používat několikrát denně, většinou se doporučuje čtyřikrát denně po dobu sedmi dní. Mast se podává také lokálně. Její výhodou je, že ulpívá na víčkách mnohem déle než kapky, a tak se zvyšuje účinek. Nevýhodou masti je, že po aplikaci způsobí zamlžené vidění až na několik hodin. Proto se doporučuje mast používat převážně před spaním, tak aby neobtěžovala nemocného. Systémová antibiotika se doporučují až ve velmi závažných stavech nebo pokud místní antibiotika nepomáhají. Z antibiotik je nejčastějším příkladem erytromycin, tobramycin, neosporin nebo ofloxacin. Příkladem systémových antibiotik je pak například doxycyklin (tetracyklin).

Zánět očních víček nemusí být zapříčiněn přímo bakteriální infekcí, ale jde o obecně zánětlivou reakci. K protizánětlivým lékům pak patří steroidy, které tlumí otok, svědění, pálení a zarudnutí. Protizánětlivé steroidní léky se opět vyrábějí ve formě očních kapek, mastí, krémů nebo systémových léků. Jednou z velmi účinných možností je při léčbě blefaritidy využít kombinace antibiotik a steroidů v jednom. Takto se zahubí nadbytek bakterií a utlumí zánětlivá reakce.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP