Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NEŠTOVICE U DOSPĚLÝCH

OBSAH

Inkubační doba

Plané neštovice a pravé neštovice mají společné znaky, kterými je přenos a inkubační doba. Přenos je tu přímý nebo kapénkami, s inkubační dobou v řádech několika dní, většinou do dvou týdnů. Ovšem pravé neštovice se projevovaly mnohem prudším, akutnějším průběhem, a tedy nebezpečnější formou. Skvrny na obličeji a předloktích se rychle přesouvaly na celé tělo. Následky, které pravé neštovice způsobily, byly v lehčím případě jizvy po puchýřích, ale častěji se jednalo o slepotu nebo smrt.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Neštovice v dospělosti

Po prvotní nákaze přetrvávají původci choroby v některých nervových buňkách v němé, takzvané latentní formě a infekce může být po letech či desetiletích znovu aktivována. To může u dospělých vyvolat nepříjemné onemocnění – pásový opar (herpes zoster). U adolescentů a dospělých probíhají plané neštovice hůře a někdy s vážnými komplikacemi, jako je zápal plic, zánět středního ucha nebo zánět jater. Výjimečně může dojít i k nebezpečnému zánětu mozku. Velmi ohroženi jsou lidé s oslabenou imunitou. Vedle nemocných s AIDS jsou to zejména jedinci léčení imunosupresivními léky, jako pacienti s leukémií nebo osoby po transplantaci.

Proti nemoci existuje účinná vakcína, která však není součástí pravidelného očkování. Vhodná je zvláště pro dospělé, kteří v dětství plané neštovice neprodělali a je u nich vysoká pravděpodobnost nákazy. V České republice je vakcinace proti varicelle dobrovolná, některé zdravotní pojišťovny na ni přispívají ze svých preventivních balíčků. Očkování mohou podstoupit děti od jednoho roku i dospělí s aplikací dvou dávek v rozmezí šesti týdnů. U zdravých dětí do 13 let je ochrana očkováním před onemocněním planých neštovic téměř 100%. U dospělých činí jistota ochrany asi 90 %.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Koukněte sem - www.zitenax.cz/namah… Dočtete se vše co potřebujete.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darina.

Děkuji, co mě hodně zaujalo, že tento přípravek můžu aplikovat preventivně před vznikem problému. Objednala jsem si ho v Benu lékárně. Těším se, že pomůže.

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Léčba planých neštovic

Většině dětí a dospělých stačí na plané neštovice jen domácí léčba, což znamená dostatek odpočinku a užívání léků na snížení horečky a svědění. Doporučuje se ovesná koupel, která pomáhá na příznaky svědění. Lidé dlouhodobě nemocní nebo mající jiné zdravotní problémy mohou potřebovat speciální léčbu (imunoglobulinovou léčbu nebo antivirotika).

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Určitě ho vyzkouším, líbí se mi možnost ho aplikovat preventivně, aby se případnému problému s pokožkou zabránilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Koukněte sem - www.zitenax.cz/namah… Dočtete se vše co potřebujete.

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice jsou způsobeny virem Varicella-zoster. Tento virus se může snadno šířit infikovanou osobou, a to kýcháním, kašlem, jídlem, pitím a dotekem. Osoba s planými neštovicemi může šířit virus dříve, než jsou u ní patrné nějaké příznaky, to je asi dva až tři dny před objevením vyrážky či pupínků. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nikdy neměli neštovice nebo nebyli očkováni.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SPALNIČEK U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KoczkaMatěj.

Jsem dospělý a mám asi spalničky,podle všech příznaků.Je dobrý tekutý pudr? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba spalniček u dospělých

Fotogalerie a obrázky

Takto vypadají plané neštovice.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi BŘIŠNÍ KÝLA U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dufkova vera.

Proč lékař po zjištění kýly nepošle pacienta na operaci,jen se zeptá -"tak co ta vaše kýla?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den,mám operovanou kylu před 12 roky a nyní jsem zjistil že jí mám opět zvětšenou . Je nutná opět operace ? Je to kýla pupeční .Děkuji předem za odpověď!!!

Zdroj: diskuze Břišní kýla u dospělých

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Mě na tyto problémy pomohla mastička neophytiol. Je dobrá, pomáhá a cena je skvělá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel AnnaKruzikova.

Dobrý večer měla bych prosbičku mám syna a ten trpí na zapareniny v trislech co by jste my na to poradily děkuji za brzkou odpověď hezký večer

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Pravé neštovice

Pravé neboli černé neštovice jsou původcem odlišného infekčního agens, než je tomu u planých neštovic. Jedná se o jiné onemocnění, které se vyskytovalo v dřívějších letech a očkováním se vymýtilo. Před procesem očkování zahubilo na světě až 30 % nakažených. První zmínky o pravých neštovicích pocházejí z Egypta a Indie. Nákazou se rapidně snížil počet původních obyvatel Ameriky a také kolonizace zapříčinily rapidní nárůst postižených touto zákeřnou nemocí v Evropě. V dnešní době se však není čeho obávat, protože forma černých neštovic již neexistuje od roku 1979.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi NEŠTOVICE V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Čekal.

Dobrý den,
vnučka má dnes pátý den neštovice po celém těle a na sliznicích , vysoké teploty .Dnes se přidaly ještě v očích a pod víčky .
Nemáte někdo radu , jak zmírnit svědění a bolest v očích ?

Děkuji
Čekal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neštovice v očích

Laryngitida u dospělých

U starších dětí a dospělých bývá onemocnění vzhledem k prostornějším dýchacím cestám vzácnější. Nejlepší prevencí laryngitidy u dospělých je otužování a dodržování zásad zdravého životního stylu. Pravidelná pohybová aktivita, zdravá výživa a dostatek spánku napomáhají udržení organismu v dobré fyzické kondici. Navíc je v době nejvyššího výskytu laryngitidy (na podzim a v zimě) vhodné zvýšit konzumaci ovoce bohatého na vitamíny.

Zdroj: Zkušenosti s laryngitidou

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Jezdíme s manželem hodně na výlety na kolech. Tento problém dobře známe. V lékárně nám doporučili Zitenax Active.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darina.

Určitě ho vyzkouším, líbí se mi možnost ho aplikovat preventivně, aby se případnému problému s pokožkou zabránilo.

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Příznaky a symptomy

U lidí jsou příznaky opičích neštovic podobné, ale mírnější než příznaky neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, bolestmi hlavy, svalů a vyčerpáním. Hlavní rozdíl mezi příznaky neštovic a opičích neštovic spočívá v tom, že opičí neštovice způsobují zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie), zatímco neštovice ne. Inkubační doba (doba od infekce k příznakům) u opičích neštovic je obvykle 7–14 dní, ale může se pohybovat v rozmezí 5–21 dní.

Na začátku nemoci se objevuje:

  • Horečka
  • Bolest hlavy
  • Bolest svalů
  • Bolest zad
  • Zduřené lymfatické uzliny
  • Zimnice
  • Vyčerpání

Během 1 až 3 dnů (někdy i déle) po objevení horečky se u pacienta objeví vyrážka, která často začíná na obličeji a poté se šíří do dalších částí těla.

Než léze zmizí, procházejí následujícími fázemi:

  • Makuly
  • Papuly
  • Vezikuly
  • Pustuly
  • Strupy

Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny. V Africe bylo prokázáno, že opičí neštovice způsobují smrt až 1 z 10 lidí, kteří onemocní touto nemocí.

Zdroj: Opičí neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem ROUPY U DOSPĚLÝCH LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel If.

Dobrý den dostala jsem roupy asi od psa a nemůžu se jich zbavit ale kojím co můžu užít abych tím neohrozíla dítě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řešením by bylo použít Vermox. Vermox je léčivo na lékařský předpis a obsahuje mebendazol, který spolehlivě zničí všechny roupy a jejich zárodky. U mebendazolu je výhoda, že může být použit i v průběhu kojení, protože se do mateřského mléka absorbuje pouze asi 2% až 10% perorální dávky a díky tomu je množství léčiva vylučovaného do mléka pod úrovní detekce a zdá se, že je klinicky nevýznamné. Dohodněte se se svým gynekologem, jak nejlépe tuto situaci řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roupy u dospělých lidí

Diagnostika planých neštovic

Lékař vás vyšetří a zeptá se na příznaky, což mu dodá dostatek informací o tom, zda máte plané neštovice. Zdravé děti s příznaky planých neštovic nemusejí navštěvovat lékaře, stačí jen telefonický rozhovor. Díky tomu může zůstat vaše dítě doma a nešířit virus v okolí. Je dobré však lékaře informovat, protože může chtít vaše dítě vidět.

Teenageři, dospělí, těhotné ženy a lidé se zdravotními problémy by měli vždy navštívit lékaře. To je důležité zejména u těhotných žen, protože plané neštovice mohou během těhotenství způsobit vrozené vady.

Zdroj: Plané neštovice

Neštovice u kojence

Matka, která prodělala v dětství neštovice, poskytne svému dítěti v průběhu těhotenství dostatečné množství protilátek, které by ho měly ochránit před nákazou planými neštovicemi v prvních třech měsících života. Přísun protilátek je zároveň podporován mateřským mlékem, tedy kojením, proto se neštovice u kojenců v průběhu kojení většinou nevyskytují. Existují samozřejmě také výjimky. V případě nákazy kojenců však bývá průběh onemocnění ve většině případů lehký a bezproblémový.

Dětem oblékáme bavlněné šaty, které nedráždí pokožku, a nepodáváme jim nic s kyselinou acetylsalicylovou, tu obsahují běžně vyráběné léky, jako je Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin a jiné, protože mohou hlavně u mladších dětí vyvolat velice nebezpečný Reyův syndrom – potenciálně smrtelné onemocnění, které způsobuje vážné poškození vnitřních orgánů, zvláště mozku a jater.

Zdroj: Neštovice

Foto planých neštovic

Zde jsou fotografie, kde je vidět první pupínek u neštovic a jeho následný vývoj po dnech.

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky planých neštovic nejen u dětí: plané neštovice foto.

Zdroj: Plané neštovice

Jak zabránit neštovicím?

Jediný způsob, jak zabránit neštovicím, je očkování vakcínou planých neštovic. Lékaři doporučují dvě dávky této vakcíny pro děti od 11 měsíců a starší. Lidé, kteří prodělali plané neštovice a neměli toto očkování, musí také dostat dvě dávky vakcíny.

Ve vzácných případech může dojít k infekci, i když jste očkováni. Pokud se u vás objeví neštovice znovu (říká se tomu akutní infekce), jde většinou jen o mírnější formu s menším počtem pupínků a příznaků.

Někteří rodiče vystavují své děti planým neštovicím záměrně, protože se domnívají, že v dětském věku probíhají lépe. Bohužel to není stoprocentně pravda, některé malé děti mohou mít velmi vážné komplikace.

Zdroj: Plané neštovice

Inkubační doba

Inkubační doba je 10 dní. Nemocný je ještě infekční do pěti dnů od vymizení vyrážky.

Zdroj: Spalničky u dospělých

Lék na roupy bez předpisu

Lék na roupy bez předpisu je Wurm-Ex. Vermox je přípravek na předpis.

Zdroj: Roupy u dospělých lidí

Prevence

Existuje řada opatření, která lze přijmout, aby se zabránilo infekci virem opičích neštovic:

  • Vyhněte se kontaktu se zvířaty, která by mohla přenášet virus (včetně zvířat, která jsou nemocná nebo byla nalezena mrtvá v oblastech, kde se vyskytují opičí neštovice).
  • Vyhněte se kontaktu s jakýmikoli materiály, jako je podestýlka, která byla v kontaktu s nemocným zvířetem.
  • Izolujte infikované pacienty od ostatních, kteří by mohli být ohroženi infekcí.
  • Po kontaktu s infikovanými zvířaty nebo lidmi dodržujte správnou hygienu rukou. Například mytí rukou mýdlem a vodou nebo používání dezinfekčního prostředku na ruce na bázi alkoholu.
  • Při péči o pacienty používejte osobní ochranné prostředky (OOP).

JYNNEOS TM (také známý jako Imvamune nebo Imvanex) je vakcína s oslabeným živým virem, která byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv pro prevenci opičích neštovic. Poradní výbor pro imunizační praktiky (ACIP) v současné době vyhodnocuje JYNNEOS TM z hlediska ochrany osob ohrožených profesionální expozicí orthopoxvirům, jako jsou neštovice a opičí neštovice.

Zdroj: Opičí neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP