Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NEŽÍT V TŘÍSLE

OBSAH

Nežit v tříslech

Nežit v tříslech se nejčastěji vytvoří na ochlupených částech těla v místech, kde se kůže často otírá o šatstvo.

Příčiny

Příčinou vzniku nežitu v tříslech může být ztráta odolnosti v této oblasti, například při cukrovce nebo při poruchách krvetvorby.

Příznaky

Nežit se projevuje jako zánětlivě zduřelý a bolestivý hrbol uprostřed s nekrotickým čepem. Obvykle se tvoří jednotlivě, postupně ale mohou vzniknout i další a onemocnění mívá vleklý průběh. Příčinou opakovaného vzniku furunklu bývá náhlé snížení odolnosti vůči mikrobům, kteří byli do té doby na kůži snášeni jako neškodní.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit v třísle.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

To samé se mi udělalo taky nevím sib už rady, nic mi na to nepomáhá žádná mast ani dezinfekce, můžete mi prosím někdo poradit. Předem vám děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Nežit na prsu

Nežit na prsu je velmi bolestivou záležitostí. U žen se může vyskytovat zvláště v období menstruace, kdy je imunita mírně oslabena.

Příčiny

Nežit na prsu se objevuje zejména u jedinců, kteří mají z nějakého důvodu oslabený imunitní systém. Bakterie pak mohou snadněji pronikat.

Příznaky

V oblasti prsu dochází k zanícení a bolestivosti kůže, kde vyrůstá chloupek. Vytvoří se červený uzlíček, ve kterém se po čase začne tvořit hnis. Postižená část kůže vyzařuje teplo, což potvrzuje probíhající zánět v kůži.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na prsu.

Synonyma k nežitu: bolák, vřed.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi BULKA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuse Entova.

Mám v levém třísle bulky a zasahují až na okraj přirození a nebolí jsou ale nepřijemne děkuji za radu co stím Entova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bulka v tříslech

Použití

Višněvského balzám se používá na:

  • dezinfekci
  • léčbu zánětu
  • kožní záněty
  • záděry nehtů
  • akné, nežit (furunkl, karbunkl), komedon
  • absces
  • flegmónu
  • nežit
  • zánět podpažních žláz (hidrosadenitis axillaris)
  • zánět křečových žil (varikoflebitis)
  • infikované kožní vředy

Zdroj: Višněvského mast

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patrik.

Můj prakticky lékař mi předepsal antibiotika která mi nepomáhají, říkal že se mi udělala plíseň na těle a jelikož mám kopřivku tak jsem si to roznesl po celém těle.
Testy na HIV nejsou třeba
Zdravím Patrik

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Nežit na zadku

Nežit na zadku je hnisavé kožní onemocnění (nazývané pyodermie), které vyvolávají různé bakterie. Nejčastěji se jedná o stafylokoky a o streptokoky.

Příčiny

Furunkl převážně vzniká na hýždích, kde se infekce zanesená třením do chlupového váčku (ale nejenom) začne postupně zvětšovat.

Příznaky

Třením postupně vzniká nehezký vřídek na kůži, který roste, mírně mění barvu a na vršku je nejčastěji zakončen malým žlutým stroupkem. Na omak bývá teplý a s postupem času se začíná vyplňovat hnisem. Nežit je dosti bolestivý, pokud se jich nahromadí více na jednom místě, odborně se jim začne říkat karbunkl. Po čase převážně praskne a vyteče a průběžně se zahojí, někdy se vstřebá sám od sebe i bez prasknutí. Není neobvyklé, když se spolu s tímto problémem objeví i zvýšená teplota.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na zadku.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Natržený sval v třísle

Natržený sval v třísle je dosti časté zranění, které si člověk způsobí tím, že nesprávně chodí nebo běhá, eventuálně používá nevhodnou obuv, nebo provede nepřiměřený pohyb. Účinným prostředkem je prevence posilování svalů, jedná se o posilování svalů přední strany stehna, vnitřní strany stehna, přední a zevní strany stehna.

Zdroj: Natržený sval

Diskuze

V diskuzi JAKÉ CIKY NA PROKRVENÍ DOLNÍCH KONČETIN PŘI UZÁVĚRU PÁNVE - STENTGRAFTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Prosím o radu, jakými cviky bych podpořil prokrvení dolní končetiny, u které došlo k uzávěru pánve. Jsem po EVAR AAA před 3 roky a IM před 30 lety, trpím Idiopat. plicní fibrozou.
Cévní lékař mi doporučil rehabilitaci dol. konččetin, ale nevím, jaké cviky bych měl provádět.
Podotýkám, že při chůzi mám po chvíli tupou bolest v celé noze a v třísle a mohu jíti jen velmi pomalu.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké ciky na prokrvení dolních končetin při uzávěru pánve - stentgraftu

Jak se dá nežit léčit

Jestliže se furunkl po týdenní léčbě svépomocí neztrácí, je bolestivější, popřípadě se zvětšuje a obtěžuje vás v každodenní činnosti, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Malé furunkly lze vyléčit pomocí lokální dezinfekce a aplikace antibiotických mastí. Větší furunkly je nutné ošetřit drobným chirurgickým zákrokem. Po dezinfekci a lokální anestezii vám lékař vřídek za sterilních podmínek nařízne a vypustí tak hnis ven. Následuje důkladná dezinfekce, a to i do hloubky furunklu, protože je potřeba odstranit všechnu hnisavou tkáň, aby se rána dokonale zhojila. Poté do rány přiloží drén a sterilně ji kryje. Dostanete doporučení obvaz sami neodstraňovat a vyvarovat se omývání rány na vlastní pěst. Lékař vám předepíše antibiotika, která důsledně užívejte! Bakterie se totiž po takovém zákroku mohou dostat do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci. V následujících několika dnech budete chodit na převazy rány, která se bude nadále důsledně vymývat a dezinfikovat. Poté, co vám to lékař dovolí, dbejte na důslednou hygienu rány, omývejte, dezinfikujte a sterilně ji kryjte, dokud se zcela nezahojí. Při samoléčbě mějte na paměti, že žádný nežit se nesmí násilně vymačkávat. Rozrušil by se tím ochranný val, který se okolo ložiska hnisu a mrtvé tkáně vytvořil.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi OBRÁZEK LIPOMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,poradíte mi kde si můžu nechat chirurgicky odstranit lipom?Jedná se o intramuskulární lipom levého stehna.Nález na UZ a MRI mám k dispozici.Zkušený ortoped mi kdovíproč řekl že mě asi pošle po konzultaci na Bulovku.To jsem odmítla ,Bulovka má hodně špatnou pověst.Podle diskuze tady je to jednoduchá operace tak nevím proč mi to ortoped komplikuje.Hledám tedy kde by mi lékař odstranil tento lipom v rámci jednodenní chirurgie.děkuji za radu Iva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dobrý den, četla jsem Váš příspěvek a ráda bych Vam poradila,doufám,že dobře. Měla jsem delší dobu bolesti v levém třísle. Gynekolog řekl,že jsem v pořádku. Měla jsem podezření na tříselnou kýlu. V nemocnici v Benešově mě doktor ujišťoval,že to kýla není. Bolesti přetrvávaly a vytvořila se mi nad tříslem boule. Našla jsem si jednodenní chirurgii v Palase Athena, kde mě vyšetřil p.primář, poslal na sono a zjistli mi tříselnou kýlu. Po jednodenním zákroku,ktery hradí pojišťovna a jedné noci jsem v pohodě a odstranili mi zároveň i prý objemný lipom-to byla ta boule. Palas Athenu v Praze 4 mohu jen doporučit. Držím palce J..P.

Zdroj: diskuze Obrázek lipomu

Absces v třísle

Příčiny

K abscesu třísla dochází často poté, co zaroste chloupek, nebo v případě nějakého jiného poranění na třísle. Abscesy v této oblasti také často způsobují bakterie, které sem byly přeneseny z oblasti končeníku, jedná se často o mikroorganismy, které se vyskytují ve stolici. Pro tyto bakterie je typické, že nepotřebují přístup ke kyslíku.

Léčba

Postup léčby je u tohoto abscesu stejný jako u jiných typů. Pacient se může pokusit zbavit nejprve abscesu sám pomocí různých obkladů, pokud by to ale nepomáhalo, absces by se zvětšoval, anebo byl i nadále bolestivý, je třeba vyhledat lékaře, který absces pravděpodobně nařízne a vyčistí od hnisu a zajistí, aby hnis mohl z dutiny i nadále vytékat. Pokud abscesová infekce nezasáhla celý organismus, tak se pacientovi po tomto zákroku uleví. Jestliže ale horečka a malátnost nadále pokračují, byl zasažen celý organismus a je třeba nasadit antibiotika, aby se pacient mohl vyléčit. Obvykle také lékař zkontroluje, že se absces nevytvořil ještě někde jinde v těle a že nedošlo k otravě krve.

Zdroj: Absces

Diskuze

V diskuzi GENITALNI PASOVY OPAR A LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,chtela bych se poprosit o radu -pasový opar.Koncem března tohoto roku jsem zjistila,že na zádech pod lopatkou a pak nize těsně vedle levého poprsí se mi utvořil pásovy opar.Doktorka mi předepsala herpesin tabletky a mast.Po léčbě jsem uzivala B-vitamin.Před tim jsem asi pul roku mela problémy s mocovymi cestami a pokaždé jsem brala antibiotika.
Znovu se mi pasovy opar vytvoril začátek června v pravem třísle.Byl zrovna vikend tak jsem navstivila pohotovost a byla jsem hospitalizována na gynekologii,kde mi davali po osmi hodinach kapačky herpesin a mast.Po třech dnech jsem byla propuštěna s pokracovanim léčby,herpesin tablety a mast.Doma zjistila,že se mi utvořil pasovy opar v genitaliich.Chtela bych se zeptat mast herpesin je mozne používat i na genitalie na puchyřky?Poradite mi prosim jak se vyvarovat před dalším pasovym oparem,?S pritelem jsme měli pohlavni styk než jsem zjistila,že mám pásovy opar.Ma přítel navštívit lékaře a zahajit take léčbu i kdyz zatim.nemá příznaky?
Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Genitalni pasovy opar a léčba

Lymfatické uzliny na břiše

Uzliny v tříslech svádějí lymfu z orgánů malé pánve, a pokud jsou zduřelé, mohou ukazovat na urologické nebo gynekologické problémy. Mízní uzliny v třísle se dají běžně nahmatat. Pokud jsou uzliny více hmatatelné, je důležité sledovat, zdali se nezvětšují, neobjevují se další nebo nejsou pohyblivé. I v podkolenní jamce máme lymfatické uzliny. Jejich zduření bývá signálem zánětu v noze.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Proč se tomu říká vlk

Vlk – název rozličných vředů, nežitů, opruzení, též chorob na rostlinách se vyskytoval již ve staročeštině. Ojediněle i jako vlkojed. Vykládá se podobně jako rak (rakovina), jde o přenesení jména zvířete na vřed, „jenž žere maso, rozežírá se“. Dále se staré české slovo uvádí jako totožné s latinským vřed – ulcus, které zní podobně jako česky vlk. Nebo podle německého Wolf – nežit, jehož překladem je latinské lupus = kožní tuberkulóza. Dnes se pojem vlk v lidovém jazyce rozšířil i na pojmenování opruzeniny, opruzení = kožní zánět vznikající hojným pocením na místech, kde se kůže o sebe tře.

Zdroj: Co je to vlk

Co je to černá mast

Černá mast, nebo také ichtyolová mast, ichtoxyl mast, má typickou vůni po dehtu, a to proto, že její hlavní účinnou látkou je skutečně léčivý dehet – ichtoxyl. Černou mast nemusíte uchovávat ledničce, skladovací teplota je doporučena v rozmezí od 10 do 25 stupňů Celsia. Stačí tedy běžná bytová teplota (v lékárničce). Jako u všech léků i u černé masti je třeba kontrolovat dobu účinnosti. Starou prošlou černou mast odneste do lékárny k bezpečné likvidaci.

Černá mast se obvykle nanáší přímo na bolavé (postižené) místo, a to dvakrát až třikrát denně. Protože se mast snadno setře (a černá mast zašpiní oblečení nebo ložní prádlo), je někdy vhodnější mast nanést na sterilní mul, ten přiložit na ránu a lehce přelepit náplastí (nebo i převázat obvazem). Převaz provádíme dvakrát denně. Jestliže se poranění, vyrážka nebo „bolák“ nezačnou do tří dnů hojit, je třeba navštívit lékaře.

Višněvského mast, nebo také Višněvského balzám, lidově višňák, se vyrábí ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a ve výsledku je tekutá (Višněvského roztok) a voní po třešních a ta druhá varianta je pak s pixem (bukovým dehtem), je mnohem hustší, spíše už jako mast, a „voní“ po uzeném. Někdy se můžete setkat s názorem, že správný višňák je vždy tekutý, ale není to pravda. Oblíbenější je tužší varianta.

Složení: bismuthi tribromphenolas (sloučenina bizmutu a bromu) 3 gramy; pix fasi (bukový dehet) 5 gramů; oleum ricini (ricinový olej) 100 gramů

Použití:

  • dezinfekce
  • léčba zánětu
  • kožní záněty
  • záděry nehtů
  • akné, nežit (furunkl, karbunkl), komedon
  • hlíza (absces)
  • flegmóna
  • nežit
  • zánět podpažních žláz (hidrosadenitis axillaris)
  • zánět křečových žil (varikoflebitis)
  • infikované kožní vředy

Pokud tedy není k dostání černá mast, jde nahradit Višněvského balzámem, který obsahuje léčivý dehet z buku a několik různých olejů.

Zdroj: Černá mast na záněty

Co je to nežit

Nežit je hnisavé bakteriální kožní onemocnění, které je nejčastěji způsobeno stafylokoky nebo streptokoky. Napadena může být kůže kdekoliv na těle, kde jsou vlasové váčky. Ohroženi jsou především jedinci s nedostatečnou hygienou kůže nebo poruchami imunity. Při splynutí několika furunklů dojde ke vzniku většího ložiska – karbunklu. Furunkly v oblasti obličeje mohou způsobit hnisavý zánět mozkových blan. Bakterie se při neodborné léčbě mohou dostat do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci (sepsi).

Furunkl nejčastěji vzniká tak, že mikrob pronikne do vlasového (chlupového) míšku, odborně folikulu, nebo mazové žlázky, svou přítomností zde způsobí zánět, který se začne projevovat tak, že se na kůži v okolí chloupku (vlasu) vytvoří malý, červený boláček, který zpravidla bolí. Na dotek je postižené místo teplé. Jak se zánět šíří do okolí žlázky nebo vlasového míšku, začne se v centru tohoto původně tuhého červeného místa tvořit hnis. Na kůži můžeme toto pozorovat jako zbělení, popřípadě zežloutnutí obsahu. Zvětšování boláčku je způsobeno další tvorbou hnisu, který se postupně dostává k povrchu kůže. Udělá se hnisavá čepička, která praskne, takže hnis může volně odtékat. Někdy se stane, že furunkl postupně odezní i bez provalení hnisu. Furunkly se mohou vytvořit kdekoliv na kůži, ale často je najdeme na hýždích, stehnech, v podpaží a na šíji. K mnohočetnému výskytu furunklů po těle, takzvané furunkulóze, může dojít v případě, že je imunitní systém jedince oslabený a bakterie mají snadnější průnik do těla. To se může stát například při cukrovce nebo dalších chronických chorobách, které mají za následek snížení imunity. Pokud se v okolí furunklu zanítí další žlázky, mohou takovéto furunkly splynout do jednoho velkého bolestivého „uzlu“ – karbunklu. Karbunkly se vyskytují především na šíji.

Furunkl a karbunkl patří do skupiny onemocnění, jimž se společně říká pyodermie. Pyodermie jsou hnisavá onemocnění kůže nebo taky žlázek, které se v kůži nacházejí (například vlasový, chlupový míšek, potní žlázky, mazové žlázky). Jsou způsobena infekcí mikroby, a to nejčastěji stafylokoky (latinsky Staphylococcus) nebo méně často také streptokoky, latinsky Streptococcus. Bakterie se na lidské kůži normálně vyskytují. Protože lidská kůže, pokud je zdravá, představuje velmi dobrou ochranu/bariéru, tyto mikroby nás v podstatě neohrožují. Jestliže se jim ale podaří přes tuto přirozenou bariéru dostat, můžou pak způsobit infekci, která se projeví třeba jako hnisavý vřídek, nebo v horším případě mohou zapříčinit i celkové onemocnění organismu. Proto není radno i tak zdánlivě banální onemocnění přehlížet.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Koxartróza nespecifické projevy

Mezi první příznaky rozvíjející se koxartrózy patří bolestivost v oblasti kyčelního kloubu, která se projevuje ve třísle. Tato bolest se objevuje nejprve po zátěži, nebo můžeme pozorovat takzvané startovací bolesti, které se projevují při začátku chůze a po rozejití ustupují. V těžších stadiích jsou bolesti při každém kroku a u těch nejtěžších jsou i klidové. Postupně dochází k omezení pohybů v kyčli, kde se nejprve omezují rotace, abdukce a addukce. Na posledním místě dochází k omezení flexe (ohnutí) v kyčli. Při těžkých stadiích, kdy dochází k destrukci hlavice kosti stehenní, může nastat až ztuhnutí pohybů v kyčelním kloubu a zkrácení dolní končetiny. Nález se hodnotí na RTG snímcích, kde v prvních stadiích dochází ke snížení kloubní štěrbiny v důsledku destrukce chrupavky, u těžších stadií k tvorbě nárůstků (osteofytů) a u nejtěžších stadií k destrukci kloubu.

Zdroj: Koxartróza

Co je to tříselná kýla

Jedná se o kýlu, která se vyskytuje v tříselném kanálu. Do tohoto kanálu totiž pronikne část některého břišního orgánu. Tříselný kanál je důležitý jak pro muže, tak pro ženy. Přesto tento typ kýly postihuje více muže než ženy (až 80 % tříselné kýly postihuje muže).

Tříselná kýla se rozděluje na dva typy hernie. První a častější typ se nazývá šikmá tříselná kýla, tento typ kýly může být získaný, ale i vrozený. U muže se takováto kýla dostává do třísel stejnou cestou jako v prenatálním období jeho varlata (od ledvin k šourku). Tato cesta, kterou varlata ještě před narozením muže putovala, mohla zůstat zcela, nebo zčásti zachována. Pokud tato cesta je zachována celá, tak i samo varle patří do kýlního obsahu. Pokud ale zůstala tato cesta zachována jen zčásti, tak se tato kýla u muže projeví jako boule/hrbolek u tříselného kanálu. Pokud by se tato kýla nijak neléčila, může zasáhnout i mužův šourek.

U žen se šikmá tříselná kýla vyskytuje v méně případech. i zde kýla pak cestuje z dutiny břišní do tříselného kanálu obvykle kolem dělohy a močových cest a může se dostat až do stydkého pysku.

Druhým typem tříselné kýly je přímá tříselná kýla, která není tak častá jako šikmá. Navíc přímá tříselná kýla není nikdy vrozená a navíc obvykle postihuje starší muže. Obvykle se tato kýla dostane do tříselného kanálu různými štěrbinami mezi břišními svaly.

Na vznik tříselné kýly nemá vliv ale jen prenatální vývoj, během něho sice je část břišní stěny oslabená, jak dané varle, nebo děložní vazy sestupují, ale to samotné ke vzniku tříselné kýly nestačí. Obvykle se na vzniku této kýly také podílí vyšší a dlouhodobá námaha, obezita, u žen i těhotenství. Je to způsobené tím, že jak vyšší váha, tak i těhotenství způsobují v břiše vyšší tlak a ten může vést k přetěžování břišních svalů.

Tříselná kýla bývá často laiky zaměňována (aspoň názvem) se stehenní kýlou. Stehenní kýla postihuje na rozdíl od tříselné kýly ale častěji ženy než muže. Obvykle se jedná o starší ženy. Tato kýla se vyskytuje obvykle pod tříselným vazem. I obsah této kýly putuje z dutiny břišní ke stehenní žíle. Obvykle se projevuje menší boulí. U tohoto typu kýly dochází také často k uskřinutí (zaškrcení kýlního obsahu v kýlním vaku).

Příznaky

Příznaky kýly v třísle jsou v podstatě stejné jako u břišní kýly. Jediný rozdíl je v tom, kde je cítíme (= vidíme). Tříselná kýla se obvykle projevuje tím, že v třísle vznikne měkká boulička, která vystupuje na povrch těla a bývá pohyblivá (dá se zatlačit zpět do břišní dutiny v první fázi). Pokud je ale kýla neléčená, tak se v pozdějších fázích již zatlačit nedá a obvykle se navíc i boule zvětšuje. Okolí tříselné kýly může být bolestivé a objevuje se zde tah.

Zdroj: Tříselná kýla

Hydrocortison na akné

Akné je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Během života postihne akné alespoň jednou 85–100 % lidí. Při akné vzniká vřídek zvaný nežit, neštovice, odborně furunkl, hovorově „jebák“ nebo „beďar“, „beďák“. Tyto nežity jsou způsobeny zánětem vývodů mazových žláz v důsledku jejich uzavření. Stagnace sekretu mazových žláz má za následek jejich poškození a vznik hlubokého zánětu, po kterém zůstávají jizvy. Stav zhoršuje také přítomnost roztočů, kvasinek a baktérií. Pokožka s akné obsahuje vyšší aktivitu 5-alfa-reduktázy, která přeměňuje testosteron na silnější androgen – dihydrotestosteron. Proto se akné nevyskytuje u eunuchů se suchým typem kůže. Akné se nachází v oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů, to je na obličeji, a to zejména v takzvané T-zóně, dále pak na ramenou, horní části hrudi a na zádech. Při dlouhodobém použití masti Hydrocortison může dojít ke ztenčení kůže, k vytvoření strií, k zarudnutí v obličeji a k rozvoji akné. Vzhledem k jeho účinku na imunitu (má takzvaný imunosupresivní účinek a imunitu tedy snižuje při dlouhodobém podávání) je nevhodný u akutních i chronických infekcí a jeho lokální podání v takových případech je možné pouze na základě rozhodnutí lékaře.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Tříselná kýla u dětí

Kromě pupečníkové kýly, která může postihnout novorozence, patří i tříselná kýla k těm typům kýlních onemocnění, které postihují i děti. Obvykle se ale pak jedná o vrozenou kýlu, která postihuje častěji nedonošené děti, které měly velmi nízkou porodní váhu. Tříselná kýla i u dětí postihuje častěji chlapce než dívky. Tříselná kýla u chlapců často provází i nesestouplé varle.

Tato kýla se u chlapců projevuje boulí /vyklenutím v třísle, které může zasahovat až do šourku. U dívek může vést až do stydkých pysků. Toto vyklenutí nemusí být na první pohled patrné, obvykle je ale možné ho spatřit v okamžiku, kdy dítě silně zapojuje břišní svaly (například při pláči a při kašli). V okamžiku kdy pláč (kašel) přestane, tak kýla obvykle zmizí, nebo je možné ji zatlačit zpět do dutiny břišní.

Kýla se u dítěte může objevit hned po narození, ale i v pozdějších letech. Důležitá je zde včasná léčba, protože u kojenců s tříselnou kýlou při neléčení často dochází k uskřinutí (uskřinutí se pozná tak, že se kýla nedá vrátit zpět do dutiny břišní), které by u chlapce mohlo vést i k poškození varlete.

U dítěte je tříselná kýla obvykle léčena operativně. Operace není nijak náročná, dítě je obvykle do dvou dnů zotaveno.

Zdroj: Tříselná kýla

Zkušenosti s Azitromycinem

Lék Azitromycin je jedním z antibiotik nazývaných makrolidy. Používá se k léčbě infekčních onemocnění vyvolaných určitými bakteriemi nebo jinými mikroorganismy, k nimž patří: infekce hrudníku, krční nebo nosní infekce (jako zánět průdušek, zápal plic, zánět krčních mandlí, zánět hltanu (faryngitida) a zánět vedlejších dutin nosních (sinusitida); dále ušní infekce; mírné až středně závažné infekce kůže a měkkých tkání (jako je absces nebo nežit) a v neposlední řadě pohlavně přenosné choroby způsobené organismy nazývanými chlamydie.

Lék užívejte pouze v případě, kdy to váš lékař považuje za nutné a bude během léčby sledovat funkci jater. Jestliže se během léčby přípravkem Azitromycin náhle dostaví pocit slabosti spolu s příznaky zežloutnutí kůže nebo očního bělma, tmavá moč a sklon ke krvácení, přestaňte přípravek užívat a vyhledejte lékaře. Léková forma potahovaných tablet není vhodná pro děti a dospívající s tělesnou hmotností nižší než 45 kg. Jiné lékové formy, například suspenze, jsou dostupné i pro tyto pacienty.

Antibiotika často způsobují kvasinkové infekce. Důležité je mít na paměti, že antibiotika inhibují i normální bakterie v pochvě, díky čemuž dochází k tvorbě kvasinkové infekce. Kvasinkové buňky pak začnou napadat tkáně v pochvě a obvykle způsobují svědění, pálení, bolest při pohlavním styku a vaginální výtok.

Zdroj: Lék Azitromycin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP