Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NÍZKÁ HLADINA KORTIZOLU

OBSAH

Nízká hladina kortizolu - příčiny

Existují různé důvody, které mohou vést k nízké hladině kortizolu. Nízká hladina kortizolu může být způsobena některými léky nebo špatnou funkcí nadledvinek a hypofýzy. Právě špatná funkce nadledvinek a podvěsku mozkového bývají nejčastější příčinou nízké hladiny kortizolu. Mezi primární příčiny nízkého kortizolu proto patří atrofie nadledvinek v důsledku nádoru nebo zánětu, který způsobuje odumírání buněk nebo autoimunní reakce. Také některé nemoci mohou mít vliv na nízkou hladinu kortizolu tím, že ovlivňují schopnost nadledvinek produkovat dostatečné množství kortizolu. Jednou z takových nemocí je autoimunitní polyendokrinní syndrom, což je autoimunitní postižení více endokrinních žláz, a vzácněji pak endokrinní porucha, tak zvaná Addisonova choroba. Addisonova choroba charakterizuje poruchu kůry nadledvinek, při které se snižuje tvorba hormonů kortizolu a aldosteronu.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem CRP V KRVI A JEHO HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Libošková.

Nemohu nikde najít co znamená nízká hladina CRP do 1 mg/l,ví to někdo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co znamená nízké CRP v krevním testu? Nízká hodnota C-reaktivního proteinu (CRP) v krevním testu nemá pro diagnózu žádnou hodnotu. CRP se v krvi zdravých osob prakticky nevyskytuje a zvyšuje se při zánětu. Proto hodnoty blízké nule ukazují pouze na to, že v těle není zánět nebo že test nebyl správně proveden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CRP v krvi a jeho hodnoty

Příznaky spojené s nízkou hladinou kortizolu

Nízká hladina kortizolu bývá signalizována různými onemocnění, ale nejčastěji to je nízký krevní tlak a také hyper pigmentace. Časné příznaky jsou nespecifické a mohou být snadno zaměněny s jinými poruchami. Mezi prvotní příznaky, kterými se nízká hladina kortizolu projevuje, patří únava, bolesti hlavy, slabost, závratě a ortostatická hypotenze, což je náhlý nízký krevní tlak při vstávání do svislé polohy. Dalšími příznaky jsou nevolnost, zvracení a průjem a také neschopnost tolerovat chladné teploty. Pokud se nízká hladina kortizolu neléčí, tak se tyto příznaky postupně vyvinou do svalové slabosti, hubnutí, dehydratace, hypotenze, podrážděnosti a deprese. Nakonec přijde nadledvinová krize, která se projeví jako bolest v břiše, na zádech a na nohou, a může způsobit i kolaps periferních cév anebo může být původcem extrémní tělesné slabosti.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Diskuze

V diskuzi NIZKA HLADINA HORMONU V TĚHOTENSTVÍ VE 12 TYDNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Co se může stát miminku když mamince ná genetické zjisti ve 12 týdnů těhotenství nízkou hladinu hormonu??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nizka hladina hormonu v těhotenství ve 12 tydnu

Nízká hladina kortizolu

Někdy se může stát, že kortizol klesne příliš a může tak způsobit nemalé problémy. Hladina kortizolu musí být stále přirozeně vyrovnaná ve své charakteristické křivce. Za normálních podmínek je kortizolu nejvíce ráno a dopoledne. Od oběda k večeru hladina kortizolu klesá a v noci je nejnižší. Jak se projeví nízká hladina kortizolu a jaká je její léčba, je popsáno v tomto článku: nízká hladina kortizolu.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobrý den chtela jsem se zeptat ci těžké dychani může být od zad? Mam problemy ze zady ze zebry lopatky a krcni páteří mela jsem veskere vysetreni ktere dopadlo dobře,cose tyce srdce plic mela jsem take magnetickou rezonanci.u lopatek na hoře semy delaji boule ktere me boli a strili do hrudi a obcas me brni ruka levá může to být od te páteře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den. Prosím o radu týkající se zvýšeného kortizolu. Jsem 2 rokem po odoperování druhého vaječníku a jelikož mi je 40 let, beru antikoncepci jako náhradu hormonů. Stále se potýkám s fyzickou únavou, podrážděností, bušením srdce, pocitem sevřené hrudi a těžším dýcháním. Některé dny jsou lepší některé horší. Lékař vše přičítal menopauze, ale po čase z krve zjistil, že mám vysoký kortizol. Poslal mě na rentgen mozku a ultrazvuk nadledvinek, vše s negativním výsledkem. Poté mě poslal na endokrinologii a tam mi z moče zjistili hraniční hodnoty kortizolu. Objednali mě za půl roku na kontrolu. Ráda bych se zeptala, zdali netušíte, čím si kortizol mohu zvyšovat, ale především čím si jej mohu snížit. Je vůbec možné jej opět dát do normálu? Snažím se denně cvičit jogu, zdravě jíst a dostatečně pít (vodu, černý čaj), nebýt ve stresu, ale stavy únavy se stále vracejí. Předem Vám děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Špatné dýchání od páteře

Hladina kortizolu

Hladina kortizolu je u zdravého jedince nejvyšší kolem šesté až osmé hodiny ranní a nejnižší o půlnoci. Obecně mají dospělí lidé mírně vyšší hladinu kortizolu než děti.

Zdroj: Hormon kortizol

Diskuze

V diskuzi TIPY PRO SNIZENI KORTIZOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luky.

Zdravim ctenare. Rad bych prispel svym novym clankem s tipy pro prirozene snizenu kortizolu. Jde hlavne o stravu a pohyb, ale take cilene vyhybani se stresovam situacim a vjemum. Podrobne v clanku na blogu Blendea zde - www.blendea.cz/jak-s… Preji hezky den :)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tipy pro snizeni kortizolu

Následky nízké hladiny kortizolu

Nedostatečné množství kortizolu narušuje metabolismus, což vede k nízké hladině cukru v krvi a k nedostatku glykogenu. Glykogen je uložen v játrech a může být rychle přeměněn na glukózu – rychlou energii. Nedostatek kortizolu způsobuje také pokles krevního tlaku, který snižuje srdeční výkon. Hnědé zabarvení kůže, tak zvaná hyper pigmentace, může být následkem snížení kortizolu. Kortizol totiž reguluje výše hladin jiných hormonů a jeho nízká hodnota aktivuje melanocytové buňky zodpovědné za pigmentové skvrny na kůži. Mezi významné efekty nízkého kortizolu patří slabost, dehydratace a snížená schopnost bojovat s infekcí, zraněními a také se stresem. Tyto problémy se často projeví během období extrémního stresu nebo při zranění.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem NIZKA HLADINA BILIRUBINU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DANIELA.

mám nizku hladinu bilirubinu t.j. 3,48 ked som bola na krvnom obraze čo to znamená.Začala som pit štavu z cvikle jablka a mrkvy každy den cca nepretržite 3 mesiace
neni to s tým spojené. Som anemicka mám malo železa. Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nárazově nízká hladina bilirubinu v krvi není nic vážného a u většiny lidí není třeba žádných lékařských zásahů k jejímu zvýšení. Hladinu bilirubinu v krvi snižuje vitamín C podávaný ve vysokých dávkách. Váš pokles bilirubinu tedy může způsobit nepřetržité pití šťávy z červené řepy, jablka a mrkve, o kterém píšete. Z lékařského hlediska by bylo vhodné hladinu sledovat jednou za půl roku a pak teprve učinit nějaká opatření k jejímu zvýšení, jako například: snížení příjmu kofeinu a udržování příjmu vitaminu C na doporučených denních dávkách 60 mg za den. Dlouhodobě nízký bilirubin může signalizovat selhání ledvin a nebo přispět k rozvoji ischemické choroby srdeční.
Při anémii je vhodné doplňovat železo pomocí doplňků stravy. Je to efektivnější a lépe se odhadne potřebné množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nizka hladina bilirubinu v krvi

Léčba nízké hladiny kortizolu

Před samotnou léčbou nízké hladiny kortizolu musí být provedeny testy, které prokážou nízkou hladinu kortizolu. Pro stanovení přesné hladiny kortizolu se používají krevní testy, které mohou jednoznačně prokázat chorobně nízkou hladinu kortizolu. Také se dají provádět testy pomocí rozboru moči nebo se používá metoda rozboru slin, ve kterých se dá také nalézt a změřit přítomnost kortizolu a zkontrolovat jeho úroveň. Krevní testy jsou z těchto metod nejpřesnější, protože sledují několik různých hormonů, které stimulují uvolňování kortizolu a mají přímý vliv na jeho množství. Nízká hladina kortizolu může být zvýšena podáním syntetických steroidních hormonů. Medikamentózní léčba nízké hladiny kortizolu se proto skládá jednak z přímé náhrady kortizolu podáním léku hydrocortison nebo prednison, a k tomu je ještě medikamenty upravena nerovnováha prvků sodíku a draslíku, které jsou ovlivněny nízkou úrovní kortizolu v krvi. V rámci léčby bude lékař hledat i konkrétní příčiny nebo choroby, které mohou mít dopad na tvorbu kortizolu. Pokud je zjistí, tak budou ošetřeny další specifickou léčbou, která ve svém důsledku také povede k úpravě nízké hladiny kortizolu.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Co je to kortizol

Kortizol je hormon vylučovaný nadledvinami a žlázami hypofýzy, které k jeho produkci potřebují dostatek sacharidů a bílkovin přijatých prostřednictvím metabolismu. Kortizol v lidském těle pomáhá udržovat správný krevní tlak a zdravé kardiovaskulární funkce. Kortizol také zpomaluje zánětlivé reakce a je významnou a nezbytnou součástí vyváženého metabolismu. Kortizol je také označen jako stresový hormon, neboť správná hladina kortizolu umožňuje lidskému tělu udržovat dostačující úroveň energie a dovoluje mu tak lépe se vypořádat s emocionální nebo fyzickou zátěží. Hladiny kortizolu jsou nejvyšší v dopoledních hodinách, po obědě začnou postupně klesat až k nejnižší hladině, která je v noci. Hladina hormonu kortizol neustále kolísá.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Diskuze

V diskuzi E COLI U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Při vyšetření pejska byla zjištěna nízkå koncentrace escherichia coli,dále přeléčeni Tab clavaseptin 25O,na jiné veterině by to neřešil.
Kdo má větší pravdu?
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze E coli u psa

Co jsou nadledvinky

Nadledvinky se nachází těsně nad ledvinami. Nadledvinky produkují několik důležitých hormonů – adrenalin, noradrenalin, gonadokortikoidy (estrogen a androgen) a skupinu hormonů, která se nazývá glukokortikoidy. Kortizol je právě jedním hormonem ze skupiny glukokortikoidů.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Diskuze

V diskuzi HLADINA BILIRUBINU A CRP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,chci se zeptat jestli je to hodně vysoká hladina bilirubinu když mám celkoví 50.6 a CRP mám 55.4 .Posílají mě ležet do nemocnice,ale já tam nechci je nutná hospitalizace?Bolí mě břicho v podbříšku,zítra jdu na ultrazvuk břicha.Děkuji za odpověď,s přáním pěkného večera Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den, mám hladinu bilirubinu 50.6 a CRP 55 je to něco vážného a je nutná hospitalizace?Bolí mě v podbříšku chvílema nesnesitelně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Chemický rozbor moče normy

Snížená hladina kortizolu

Hladinu kortizolu může snížit hypotyreóza (onemocnění vyvolané sníženou tvorbou a sekrecí hormonů štítné žlázy), z léků snižují hladinu kortizolu některé steroidní hormony.

Nedostatek kortizolu pak může vyvolat: zánětlivá onemocnění, depresi, nízký krevní tlak, nespavost, chronickou bolest ve svalech a měkkých tkáních kolem kloubů (fibromyalgie), u žen předmenstruační syndrom (PMS) či neplodnost, u mužů impotenci.

Zdroj: Hormon kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monja.

Jak vysoká je hladina purinů u vlašských ořechů ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

100 gramů vlašských ořechů obsahuje 25 mg kyseliny močové. Jde o nízkou hodnotu, proto vlašské ořechy patří mezi vhodné potraviny pro nemocné dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Testy na kortizol

Produkce kortizolu se sleduje nejčastěji pomocí vyšetření moči a slin. Pokud je zjištěna abnormální hladina kortizolu, lékař provede další testy, aby potvrdil buď nadbytek, nebo nedostatek kortizolu a aby určil příčinu problému. Vyšetření kortizolu v krvi a moči se pak používá k diagnostikování dvou vážných onemocnění nadledvin, a sice Cushingova syndromu a Addisonovy choroby. Někteří lékaři diagnostikují Cushingův syndrom a také choroby vyvolané stresem na základě vyšetření kortizolu ve slinách, i když to není běžné.

Zdroj: Hormon kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vēra.

Zdravím,
Hodnota mého cholesterolu je 5,2. Je mē 67 let. Jakou správnou hodnotu bych měla mít? Děkuji.
Suchanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdravá hladina cholesterolu není závislá na věku. Po dosažení dospělosti je zdravá hladina maximálně 5,2 mmol/l po celý zbytek života pro všechny. Váš cholesterol je tedy zdravý, ačkoliv jeho hodnota je rovna horní hranici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Test na kortizol

Testování hladin kortizolu je dnes celkem rozšířené. Nejpřesnější je měření ze slin, ovšem není problém učinit závěr ani z kortizolu v krvi. Budou-li se hodnoty pohybovat v níže uvedených dimenzích, přičemž ranní hodnoty jsou o 20–25 % vyšší než ty večerní, je vše v pořádku. Například výsledek 110/82 nmol/l nebo 300/220 nmol/l (ranní vs. večerní kortizol) je v mezích normy. Ale výsledek 110/469 nmol/l už nikoliv, jedná se o hraniční hodnoty.

Test je možné začít doma a vzorek pak odevzdat v nejbližší zdravotnické laboratoři. Celý postup i objednávka testů na kortizol jsou zde: test na kortizol informace.

Normální hladina kortizolu:

  • ranní hodnoty kortizolu: 110–606 nmol/l
  • večerní hodnoty kortizolu: 82–469 nmol/

Zdroj: Vliv antikoncepce na hladinu kortizolu

Musíte mít pozitivní pohled na svět kolem sebe!

To, jak vnímáte skutečnost, těsně souvisí s vylučováním kortizolu. Pokud se cítíte nejistí, bezradní, jste plní nervozity, vylučuje se mnohem více kortizolu. Hladinu kortizolu můžete mít pod kontrolou i manipulací s příjmem sacharidů, protože inzulín a kortizol jsou vůči sobě v přímé úměře. Existuje celá řada postupů na odbourávání stresu, jako jóga či meditace, které vyvolají pokles kortizolu, což umožní dosáhnout dalších pokroků v posilovně. V jedné studii museli vzpěrači po svém tréninku zařazovat ještě autogenní trénink. Díky tomu klesla hladina kortizolu, což bylo spojeno s dlouhodobým zvýšením jejich výkonnosti.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Věnujte maximální pozornost výživě po tréninku!

Bojujete s časem. Čím rychleji po tréninku poskytnete svalům výživu, o to více snížíte tvorbu kortizolu a vytvoříte optimální podmínky pro procesy zotavení. Mix složený z větvených aminokyselin, rychle vstřebatelných bílkovin a maltodextrinu působí nejlépe. Tekutá směs setrvává v trávicím traktu mnohem kratší dobu než tuhé potraviny, protože se mnohem rychleji vstřebává. Větvené aminokyseliny musí obsahovat značnou převahu leucinu, jehož prostřednictvím se zvyšuje inzulínová reakce a tím klesá hladina kortizolu.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Hodnoty kortizolu

  • MUŽI, ŽENY (7−9 hodin): 118−618 nmol/l (SÉRUM)
  • MUŽI, ŽENY (13−17 hodin): 85−460 nmol/l (SÉRUM)
  • MUŽI, ŽENY: 79−590 nmol / 24 hodin (MOČ)

Hladina kortizolu je citlivá na vnější podněty, stanovení jedné hodnoty proto nemá velký diagnostický význam. Alkohol, diety, stres, tělesné cvičení, antikoncepce, infekce a choroby totiž ovlivňují a zkreslují výsledek laboratorního vyšetření.

Zdroj: Hormon kortizol

Kortizol při kulturistice

Velký vliv na svalové přírůstky má rozkolísaná hladina kortizolu. Nebojte se tedy trénovat i déle než po dobu, na kterou jste zvyklí nebo která vám byla vštěpována, což je ve většině případů 45 minut.

Zdroj: Hormon kortizol

Zvýšená hladina kortizolu

Hladinu kortizolu může zvýšit: těhotenství, fyzický nebo emoční stres, obezita a některé nemoci, například hypertyreóza neboli Basadowova nemoc (onemocnění vyvolané zvýšenou tvorbou a sekrecí hormonů štítné žlázy a celkovým zvýšením bazálního metabolismu). Také některé léky mohou zvyšovat hladinu kortizolu (orální antikoncepce, spironolakton a jiné).

Příliš mnoho kortizolu pak může způsobit: potlačení imunitních funkcí, úzkostné stavy, vysoký krevní tlak, vysoký krevní cukr, křehkou kůži, purpurové jizvy na břiše, svalovou slabost, nerovnováhu pohlavních hormonů, inzulinovou rezistenci (snížení efektu inzulinu v cílových tkáních), obezitu, osteoporózu, nespavost. Ženy mohou mít nepravidelný menstruační cyklus a zvýšené ochlupení obličeje nebo syndrom polycystických vaječníků, děti opožděný vývoj a malou postavu.

Zdroj: Hormon kortizol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP