Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NOČNÍ DUŠNOST

OBSAH

Dušnost v noci

Na srdeční původ ukazuje noční záchvatovitý vznik dušnosti. Hrubým vodítkem může být pravidlo, že nemocní se srdeční dušností na lůžku sedí a nemocní s plicní dušností spíše leží. Srdečního původu je i těžká akutní dušnost u mozkové mrtvice, kterou způsobila embolie krevní sraženiny z levé srdeční síně do oblasti mozkového dechového centra.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi DUŠNOST U KONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, kobylka 10 let, od září pokašlává. Ne moc, ve stáji jen vyjímečně, ale po práci častěji. A pokud venku nacválám, kašle intenzivněji, vždy cval ukončuji...může to být dušnost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dušnost u koní

Co znamená dušnost a bolest na hrudi

Dušnost je často provázená bolestí na hrudi. Může však být i samostatným příznakem, jehož příčiny ukazují na bezvýznamné potíže, ale také na vážné onemocnění. Proto by dlouhodobější bolesti na hrudi měly člověka vést k návštěvě lékaře. Bolest na hrudi většinou vychází ze svaloviny a kostí. K jejímu zhoršování dochází zpravidla při hlubokém dýchání, kašli či jakékoliv námaze.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BUZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den, píši sem, neboť už jsem zoufalá a nevim co dělat. Už to bude 2 týdny co mi dcera 5 let omdlela ve školce a byla v bezvědomí. Odvezla nás záchranka a po vyšetření EEG nám bylo řečeno, že měla slabý epileptický záchvat. Dostsly jsme léky, které nejdřív užívala na noc, pak rano i vecer a teď jen ráno. Jsem zoufalá tím, ze od doby v nemocnici se v noci malá budí tím, ze se vzbudí, sedne si, vykulenýna očima kouká kolem sebe ( oči vypadají jako rozkapane, velké zornice), nereaguje, trěse se a je ve stavu jako by se něčeho šíleně bála. Trvá to tak 15 vteřin a po utišení si lehne a spinká dal. To buzení je treba 10x za noc a už jsme vyřízené:( přeci není normální, aby tyto stavy úřad mela. Prosim můžete mi někdo poradit co to míůže být a jak jí toho zbavit? Děkuji moc Lenka T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte tyto nové jevy konzultovat s lékařem, který vám předepsal léky, o kterých se zmiňujete. Epilepsie je onemocnění mozku a může způsobovat i tyto noční epizody. Když nenaleznete podporu u současného lékaře, tak se obraťte na jiného. Určitě existuje léčba, která vám pomůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční buzení

Noční pocení jako příznak rakoviny

Noční pocení bývá také příznakem některých druhů rakoviny. Rakovina se kromě pocení projevuje i pocity únavy, hubnutí a zvětšení lymfatických uzlin, je načase navštívit lékaře.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi DUŠNOST U KONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Chochol.

Jak do koně nejlépe dostat nějaká broncholytika(sirupy) nebo granulované bylinky, když téměř něžere. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dušnost u koní

Léčba

Léčba dušnosti je závislá na zjištěné příčině, často je nutná mezioborová spolupráce lékařů. Jako základní pravidlo platí, je-li dušnost tak silná, že se člověk stává zmatený, má závratě nebo nekontrolovatelně lape po dechu, volejte okamžitě rychlou záchrannou službu. Lékař bude nejlépe schopen diagnostikovat příčinu dušnosti.

Dušnost podle MKN.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Nováková.

Dobry den mám prosbu mam uživat furon na odvodneni.Mam si vzit jeden denně ale rano,a jak tomam udělat když pracuji na vratnici dvanactky čili ranni a noční.Mužete mě poradit kdy si mam prašek vzit když mam nočni přijdu rano a jdu spat mohu si jej vzit až se vyspim poradite děkuji s pozdravem Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék na odvodnění užívejte vždy po probuzení. Řekněte o tom svému lékaři při příští návštěvě. Lékař se tak může lépe zaměřit na výsledky léčby a případně vám upraví dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furon lék na odvodnění .

Videa k fungování noční optiky

Ukázky fungování přístrojů na noční vidění lze vidět ve videích na youtube.cz: https://www.youtube.com/results?q=hunting%20night%20view

Zdroj: Noční vidění

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Noční pocení při stresu

Noční pocení může být také způsobené stresem. Noční pocení mohou vyvolat stresové situace, které jsme již prožili, ale i ty, které nás teprve čekají. Při stresu pot vylučují hlavně apokrinní žlázy, které se nacházejí v oblastech, kde je více vlasových folikul (podpaží, genitálie). Zajímavé je, že pot vyloučený z těla kvůli stresu je více cítit.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Potím se převážně v noci, a nebo při náročných úkonech

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Noční pocení

Noční vidění levně

Na specializovaných bazarech se dají najít k prodeji i přístroje na noční vidění. Přístroje je třeba si ale vyzkoušet. U některých typů se nedoporučují přístroje první generace, ty nejsou již příliš kvalitní a neplní očekávání uživatelů.

Zdroj: Noční vidění

Hodnocení nočních krémů proti vráskám dle dTestu

  1. Aldi Lacura, noční krém proti vráskám: dobře (74 %)
  2. Diadermine expert na vrásky 3D: dobře (74 %)
  3. Lidl Cien / Beauty Q10 noční krém proti vráskám: dobře (72 %)
  4. Helena Rubinstein Collagenist, noční krém proti vráskám: dobře (68 %)
  5. RoC Retin-OX + intenzivní noční krém proti vráskám: uspokojivě (56 %)
  6. Schlecker Rilanja Care Q10, noční regenerační pečující krém: uspokojivě (54 %)
  7. Eucerin Hyaluron-Filler, intenzivní pečující noční krém proti vráskám: uspokojivě (52 %)
  8. Neutrogena Visibly Young, omlazující noční krém proti vráskám – vyrovnaná pleť bez vrásek: uspokojivě (50 %)
  9. Nivea Visage Q10, pečující noční krém proti vráskám: uspokojivě (48 %)
  10. Biotherm Anti-Rides Line Peel Nuit: uspokojivě (46 %)
  11. Florena Q10, intenzivní péče o pleť, proti vráskám: uspokojivě (46 %)
  12. dm Balea / Face, noční krém proti vráskám: uspokojivě (44 %)
  13. Garnier Skin Naturals Jade Ultra Lift, noční pečující krém proti vráskám – vyrovnaná pleť bez vrásek: uspokojivě (44 %)
  14. Vichy Liftactiv, noční pečující krém proti vráskám a pro vyrovnání pleti s detoxikačním účinkem: dostatečně (38 %)

Zdroj: Nejlepší krémy proti vráskám

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Večer usnu s ještě jednou nohou na zemi. Ale v noci se vzbudím a nejméně dvě hodiny mám oči jeko tenisáky. Jestli někdo máte podobný problém, dejte vědět, jak to řešíte. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Doporučím ti allegru drink. Obsahuje l-tryptofan a další složky, co uklidňují a zlepšují spánek

Zdroj: diskuze Noční nespavost

Gekončík noční délka života

Pokud gekončíka nočního chováte v dobrém prostředí a jste opravdu dobrým chovatelem, může se dožít úctyhodného věku 20 let.

Zdroj: Gekončík noční

Poradna

V naší poradně s názvem POCENÍ VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Noční pocení

Lidé se můžou potit jak přes den, tak v noci. Noční pocení trápí mnoho lidí. Je velmi nepříjemné probudit se uprostřed spánku zcela propocený.

Příčinou nočního pocení nebo pocení ve spánku bývá nejčastěji u žen menstruace, klimakterium neboli přechod a někdy těhotenství. Další příčiny nočního pocení mohou být některé typy rakoviny. HIV infekce vede také k pocení ve spánku. Dále různé infekční onemocnění, například záněty močových cest, kapavka nebo i hormonální příčiny způsobené poruchou žláz s vnitřní sekrecí, nejčastěji štítné žlázy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení ve spánku

Pocení

Zvýšené pocení při stresu, během zvýšené tělesné aktivity či při pobytu na slunci je naprosto běžné. Stejně tak může některé jedince trápit i noční pocení, které často narušuje jejich spánek. Důvody mohou být různě vážné. Noční pocení například způsobuje to, že místnost, v níž spíme, není dostatečně větraná. V takovém případě je snadná pomoct: větrat, větrat, větrat. Noční pocení ale může být také příznakem některého vážnějšího onemocnění, a tak by se rozhodně nemělo podceňovat.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Beru Furinol čtvrtý den, dle dr. Mám brát 5 dnů po osmi hod. A pak udržovací léčba denně jeden na noc... Od včera kašel, pocit dušnost při pohybu a nuceni na kašel při mluvení. V leze a v klidu je to dobry.Myslite,ze je to po tom léku? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Dušnost u dětí

Dušnost představuje u dětí velmi závažný příznak. Může provázet kritický stav vedoucí k respiračnímu selhání. Adekvátní přednemocniční péče a v případě urgentního stavu včasná následná intenzivní péče rozhodují o další prognóze pacienta. V případě akutní dušnosti by měl být postup dětských lékařů sjednocený, měla by být dobrá spolupráce s regionálním dětským oddělením a vždy možnost odeslat pacienta na specializované pracoviště k eventuálnímu řešení akutních situací včetně bronchoskopie. U stavů akutní dušnosti s respiračním selháním je každá minuta drahá.

Zdroj: Dušnost

Noční pocení a alkohol

Pocení ovlivňuje také požití alkoholu nebo acylpyrinu. Stejně tak provází i horečku, v takovém případě je pocení léčebným procesem, který dokáže omezit množení patogenu a ukazuje, jak je silný imunitní systém.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Příčiny dušnosti

Příčinami dušnosti mohou být:

  • Fyzická kondice či nadváha: Lidé s malou fyzickou kondicí či nadváhou se zadýchají i při malé námaze.
  • Onemocnění dýchacího ústrojí: Patří sem onemocnění dýchacích cest (horních či dolních, pohrudnice či celkově hrudní stěny). Poruchy se dále dělí na restrikční a obstrukční. U restrikční dušnosti je zpravidla pacient v klidu bez obtíží. Problémy se objevují při námaze.
  • Kardiovaskulární nemoci: Jsou velmi častým důvodem dušnosti. Vycházejí z problematického městnání krve v plicním krevním oběhu. Kromě dušnosti se objevují i další potíže. U kardiovaskulárních nemocí jsou časté noční záchvaty dušnosti.
  • Mimohrudní příčiny: Mezi nejčastější příčiny dušnosti, jež nesouvisí s kardiovaskulárním systémem ani dýchací soustavou, patří nádory mozku (poruchy dechového mozkového centra), chudokrevnost (nedostatečná transportní kapacita krve), cukrovka, selhávání ledvin po požití některých léků.
  • Psychogenní dušnost: Existuje i dušnost, u které nelze zjistit objektivní patologický nález. Její původ může být v psychice člověka. Objevuje se zpravidla při záchvatech, a to často u lidí trpící fobiemi. Tyto lidé mají většinou subjektivní pocit, že se dusí.
  • Na vině mohou být i některá vzácnější onemocnění, například myastenia gravis, při kterém je narušen přenos nervového vzruchu mezi nervem a svaly, v tomto případě dýchacími.

Zdroj: Dušnost

Kdo je postižen dušností

Dušnost může postihnout všechny z nás, když cvičíme, zvláště pokud máme nadváhu nebo nejsme v kondici. Dušnost, která se objeví náhle nebo neočekávaně, může však být signálem vážného onemocnění.

Akutní dušnost:

  • astma – dušnost může být vyvolána infekcí nebo alergickou reakcí
  • pneumonie – dušnost vyvolána infekcí
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – jedná se o dlouhodobý plicní stav, který způsobuje poruchy dechu a kašle a může vést k akutní dušnosti
  • srdeční onemocnění – u srdečního selhání může dojít k akutní dušnosti
  • plicní embolie – sraženina v plicích, která způsobí náhlou a život ohrožující dušnost
  • úzkost – pocit paniky, zrychlení dechu může vést k akutní dušnosti
  • léky – některé léky mohou způsobit akutní dušnost, například užívání betablokátoru (propranolol) nebo aspirinu může způsobit dušnost, pokud máte astma
  • jiné příčiny – bolesti a anémie
Chronická dušnost:
  • obezita a nedostatek zdraví
  • astma, které není dobře kontrolované
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – plicní onemocnění obvykle kvůli kouření
  • srdeční selhání – postupný nástup dušnosti a otoky; postihuje většinou starší lidi, a to kvůli tomu, že srdce čerpá neefektivně
  • problémy se srdečním rytmem – například nepravidelný srdeční tep až fibrilace síní
  • anémie – v krvi není dostatek hemoglobinu k přenosu kyslíku do buněk, což způsobuje únavu a dušnost
Další možnosti:
  • gastroezofageální refluxní nemoci
  • pleurální bolest – jedná se o tlak na hrudi doprovázený bolestí, která se mění dýcháním nebo vyzařuje do zad
  • anafylaxe – život ohrožující alergická reakce
  • tachykardie až po infarkt myokardu a nepravidelný srdeční rytmus (arytmie)

Všechny tyto stavy vždy vyžadují lékařskou péči.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Karcinoidní syndrom

Podobné obtíže se někdy objevují i u další závažné choroby – rakoviny. Především u hematologických malignit (lymfomů) je noční pocení specifickým příznakem. Rovněž určitý typ nádoru ve střevě vede k nadměrnému pocení bez teplot. Teplota bez zjevných příčin se objevuje například u maligních nádorů, jako je feochromocytom, karcinoid, lymfom, Hodgkinova nemoc.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Noční pocení u žen

U žen může být důvodem nočního pocení menopauza a perimenopauza, těhotenství i menstruace. Stejně tak mohou i noční pocení způsobovat hormonální změny v dospívání.

U žen je příčinou tohoto pocení i klimakterium (= přechod, menopauza). Návaly pocení jsou nejčastějším příznakem, obvykle žena pociťuje horko ve vlnách ve směru zespodu nahoru. Pocení je tak nadměrné, že není výjimkou, že žena celá splavená, dokonce mívá od potu zmáčené vlasy. Obvykle po vlně horka pak nastane pocit úlevy.

U žen provází noční pocení i hormonální nerovnováhu způsobenou menstruací, těhotenstvím a antikoncepcí. Například před menstruací bývá během pocení splavené celé tělo.

Při hormonálních změnách u ženy se mění hladina estrogenu v těle. To způsobuje právě ono nadměrné pocení a zároveň to zvětšuje tlak na nadledvinky, kde jsou stresové žlázy, to pak způsobuje pocity únavy a deprese.

Zdroj: Noční pocení bez horeček


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP