Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NOVÁ METODA OPERACE HALUXŮ

OBSAH

Zahojení

Osteotomie se zhojí během čtyř až šesti týdnů po operaci. Žádný z pacientů zatím nepociťoval bolest bezprostředně po operaci ani později a u žádného z pacientů nedošlo k žádné zlomenině nebo vyříznutí kosti. Doposud nebyly pozorovány žádné infekce. Kromě toho nebyly pozorovány žádné případy opožděného zhojení nebo nezhojení osteotomií, žádná nekróza hlavičky metatarzu, žádná ztuhlost prvního metatarzofalangeálního kloubu ani žádný Sudeckův syndrom. Až do posledního sledování bylo všech 36 pacientů s touto chirurgickou léčbou zcela spokojeno klinicky i esteticky a míra přežití v této střednědobé kohortové studii byla 100 % [1].

Zdroj: Nová metoda operace halluxů

Diskuze

V diskuzi VIDEO OPERACE HALUXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Krkošková.

Jsem 3 měsíce po operaci haluxu a nohu mám pořád opuchlou, je to normální

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Edita Pokorná.

Dobrý den, koncem července jsem měla operaci haluxu na pravé noze po14 dnech jsem dostala do toho zánět který byl léčen antibiotiky po dalších 14 dnech jsem šla na rentgen bylo zjištěno že mi 1šroub praskl v říjnu jsem byla na reoperaci šrouby a dělají vyndali zatím nevím co bude dále nohu mám oteklou čeká mě kontrola.Zdá se mi že bez vnitřní výztuhy palec není rovný E.Pokorná

Zdroj: diskuze Video operace haluxu

Moderní léčba haluxů

Velká populace pacientů trpí hallux valgus častěji ženy, přičemž onemocnění se objevuje v mnoha případech od mladého věku. Chirurgická léčba onemocnění vhodnou chirurgickou technikou při indikaci operace ke korekci deformity (s úhlem hallux valgus a intermetatarzálním úhlem menším než 36°, resp. 17°) je kontroverzní, neboť je zde vysoká míra recidivy deformace, často krátce po operaci. Jedním z těchto postupů je klasická distální osteotomie prvního metatarzu Austin/Chevron, relativně stabilní osteotomie ve tvaru V, která se běžně používá u mírných až středně těžkých deformit.

Kombinace intervencí, jako je modifikace Chevron osteotomie, také pravděpodobně pro některé chirurgy distální k první řadě osteotomií nohy-falangy (Akin osteotomie) a modifikace intervence měkkých tkání (uvolnění Hallucis adductor & kapsuloplastika) umožňují korekce větších než středních deformit.

Existují také jiné typy osteotomií včetně proximální metatarzální kopulovité osteotomie, Lapidus a Scarf, ale tyto techniky se tak často nepoužívají samostatně ani v kombinaci s jinou technikou. Téměř všechny různé techniky spojené s osteotomií Chevron se provádějí dvěma přímými šikmými osteotomiemi k dlouhé (horizontální) ose prvního metatarzu, omezují možnost korekce větších deformit, protože narušují stabilitu kloubu a protože často chybí vhodné instrumentárium k jejich provedení. Navíc i u jednoduchých až středně těžkých deformit, u kterých lze provést klasickou Chevron osteotomii, skutečnost, že dochází k nadměrnému poškození tkáně, špatným výběrem chirurgických technik a materiálů pro obnovu, stejně jako nedostatek respektu k anatomii oblasti a měkkých tkání, tak všechny tyto aspekty vyvolávají komplikace, které odpuzují pacienty a chirurgy od chirurgické léčby této deformity.

Nyní je navržena moderní inovativní alternativní metoda založená na klasické Chevron osteotomii, která zahrnuje změnu úhlu a směrů dvou osteotomií (dorzální a plantární osteotomie), přičemž dorzální osteotomie zůstává téměř svislá k podélné ose prvního metatarzu a provádí se pouze jednoduchá změna úhlu plantární osteotomie podle stupně deformity a požadované korekce. Zvýší se tak endogenní stabilita a zajistí účinnost osteotomie, větším povrchem řezané kosti a umocnění stability pomocí kanylovaného kompresního šroubu.

Zdroj: Nová metoda operace halluxů

Diskuze

V diskuzi LINX OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobry den, aplikuje se u nas metoda Linx ? Jsem po rozvolněné fundoplikaci a dalsi nechci absolvovat.Děkuji za odpověd.Karel.36 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radmila Krechlerová.

dobrý den, chci se zeptat zda se už v České republice neprovádí operativní metoda jícnu zvaná LINX, a pokud ne, tak kde v Evropě je to dostupné?
Zatím jsem našla Londýn, Mnichov, a nevíte prosím kolik ta operace stojí kč? cca

děkuji Krechlerová

Zdroj: diskuze Linx operace

McKenzie metoda = mechanická diagnostika a terapie (MDT)

Tato fyzioterapeutická metoda je založená na aktivním zapojení pacienta do léčebného procesu. Fyzioterapeuti a lékaři ji celosvětově používají pro vyšetření (diagnostiku), léčbu, vzdělávání a povzbuzení pacientů s problémy v oblasti krční, hrudní a bederní páteře a pacientů s poruchami periferních kloubů.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elzbieta.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, já mám drobné kamínky ve žlučníku, jde je rozbít a odstranit aniž bych musela podstoupit operace z celkovým odstraněním žlučníku , to se mi moc nechce, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pupík.

Přečtěte si knihu od dr.Partikové Urinoterapie. Od spousty lidí jsem se dozvěděl že jim to fungoval. Tato metoda nemá mic společného s pitím moče

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Unikátní metoda řezu

Metoda Rezum zmírňuje vedlejší účinky na minimum. Pacienti po této metodě se s inkontinencí a impotencí prakticky vůbec nesetkají a problémy s ejakulací může mít cca 5 % mužů, zatímco u klasické operace je to až 65 %. Díky této metodě se často začnou léčit i ti muži, kteří se doposud operace kvůli vedlejším účinkům obávali. Strach z vedlejších účinků je u mnohých mužů tak silný, že raději trpí, než aby podstoupili operaci. Nezanedbatelná je i ekonomická výhoda této léčby. Přestože samotný zákrok vyjde na podobné peníze jako klasická operace, trvá jen několik minut a muž odchází okamžitě po zákroku domů, zatímco operace trvá v průměru 90 minut a muž zůstává v nemocnici tři dny.

Metoda Rezum ovšem není vhodná pro muže, jejichž prostata má opravdu velké rozměry. U nich lékaři doporučují laserovou operaci. Nevýhoda metody Rezum také spočívá v tom, že její účinek není okamžitý. K odumření tkáně dochází pozvolna a může trvat 3–8 týdnů, než dojde ke zmírnění či úplnému odeznění potíží.

Zdroj: Metoda Rezum

Léčba

Jak se této nehezké a obtížné vady zbavit? Přijde-li pacient včas, někdy postačí jen rehabilitace a cvičení na uvolnění a zlepšení postavení palce. K nápravě haluxu také pomáhá používání ortopedických vložek do obuvi a takzvané meziprstní korektory. Ty je dobré používat nejen přes den v obuvi, ale také během noci. Důležitá je rovněž změna obuvi a snížení zátěže na nohy, pokud možno po konzultaci s ortopedem. Často se využívá resekční artroplastika, ale to jen v případě, že problém nepodceníte a přijdete k lékaři včas. Pokud přijdete pozdě, musíte počítat s tím, že dalším řešením už často bývá jen operace, včetně nutného, zhruba šestitýdenního léčení. A tři měsíce je pak celé místo zákroku opravdu bolestivé, neboť jde o hlavní statickou oporu těla. Při vyšetření lékař často provede RTG snímek. Mezi možné komplikace pak patří artróza či zánět bursy.

Zdroj: Haluxy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA VYHŘEZLÉ PLOTÉNKY BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Zaslechla jsem v TV o nové neinvazivni metodě léčby vyhřezlých plotének v Praze. Údajně nový přístroj-manuální. Nevím ale kde ho mají. Nevíte prosím něco o tom? A dornovou metodou v Ostravě se léčí prosím kde konkrétně? Mám navíc neuropatii končetin (dědicnou). Bolí mě chodidla, palce na nohou, křeče.
Děkuji za odpovědi na můj mail. Seniorka Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná jste zaslechla o Discogelu. To je léčba vyhřezlé ploténky bez operace. Provádí se na klinice v Praze. Více informací je zde: www.surgalclinic.cz/…
Dornova metoda se v Ostravě nachází u soukromých terapeutů, kterých je celá řada. Můžete si vybrat, který bude mít volno a bude blízko vás. Seznam poskytovatelů dornovy metody v Ostravě je zde: www.google.com/searc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Pooperační péče

Pooperační péče hraje zásadní roli a skládá se ze dvou období. První období pooperační péče trvá asi šest až sedm týdnů a druhé období pooperační konzervativní péče dva až šest měsíců. Ihned po operaci je aplikován napínací funkční obvaz s přenastaveným palcem u nohy až do výměny druhého obvazu rány o tři dny později, s týdenními výměnami, se zachováním vhodného směru palce u nohy až do konečného odstranění obvazů šest až sedm týdnů po operaci. Pacient zůstává několik hodin v nemocnici, kde bude léčen antibiotiky a antikoagulanty o nízké molekulové hmotnosti. Plná zátěž bude povolena od prvního dne, kdy pacient začne nosit speciální botu po dobu asi dvou měsíců, během kterých bude pořízen rentgenový snímek k posouzení osifikace osteotomií.

Zdroj: Nová metoda operace halluxů

Poradna

V naší poradně s názvem LINX OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobry den, aplikuje se u nas metoda Linx ? Jsem po rozvolněné fundoplikaci a dalsi nechci absolvovat.Děkuji za odpověd.Karel.36 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Metoda Linx se používá při léčbě refluxu a je zatím dostupná jen v USA. Metoda Linx spočívá v nasazení magnetického kroužku na ústí jícnu. Kroužek je tvořen malými vzájemně propojenými magnety, které se mohou přirozeně od sebe vzdálit a rozšířit celkový průměr kroužku až na 1,5 cm v případě polknutí stravy. Po transportu stravy do žaludku se magnety opět vlivem své magnetické přitažlivosti opět semknou a uzavřou ústí. Tím je zcela zabráněno pronikání žaludečních šťáv do jícnu a dochází k vyléčení GERD.
Je to velmi nadějná metoda, která pomůže tam, kde dosavadní metody nestačily. Provádí se laparoskopicky, tedy miniinvazivně a pacient odchází druhý den do domácího doléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Linx operace

Jak dál po ošetření Dornovou metodou:

  • 3 dny bez fyzické zátěže
  • zvýšit příjem tekutin
  • dbát ostatních doporučení terapeuta

Ideální následnou péčí po Dornově metodě je dynamické baňkování. S jeho pomocí dochází k hloubkovému uvolnění svalstva. Dornova metoda je dále velmi dobře podpořena dalším vhodným doplňkem, kterým je Breussova neurodistenzivní masáž.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Já byla včera na konzultaci, mám termín operace v únoru a byla mi nabídnuta nejnovější metoda ReLEx Smile PRO, doktor říkal, že je zákrok kratší a přesnější, tak sama jsem zvědavá jak to vše proběhne, zatím mám z lékaře z kliniky Horní Počernice velmi pozitivní dojem.

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Kdy není Dornova metoda vhodná

  • osteoporóza v pokročilém stadiu
  • akutní zánět – počkáme, až odezní
  • artróza 4. stupně (u 3. stupně s omezením)
  • Bechtěrevova nemoc (možno však baňkovat!)
  • rakovina – v průběhu léčby chemoterapií, ozařováním
  • revmatoidní artritida – s omezením
  • umělý kloub či obratel, zničená ploténka – těmto místům se vyhneme
  • operace plotének a kloubů – opatrně, nejdříve za 4 týdny po zákroku
  • zlomeniny – až po úplném zahojení
  • výhřez ploténky – až po odeznění akutního stavu
  • úraz nebo pád – až po 6 týdnech
  • těhotenství – s omezením na srovnání délky končetin

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem PROVEDENÍ OPERACE LONGOVOU METODOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babánek.

Dobrý den, 13.10.2016 jsem byl operován longovou metodou. Je normální, že i po 13-ti dnech operace mám pořád bolesti, pálení, v místě operace se mi objevují výrustky, bez krvácení? Vše dodržuji dle doporučení, strava, léky apod. Mám kontaktovat lékaře nebo je to zcela ještě normální? Děkuji, s pozdravem JB.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krvácení by bylo opravdu špatné, avšak ty další problémy, které máte takto dlouho po operaci, také nelze podcenit. Longova metoda se vyznačuje právě lepším pooperačním průběhem, než jiné metody, proto váš stav lze považovat za podezřelý a návštěva lékaře by byla nejlepším řešením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Provedení operace longovou metodou

Je Longova metoda hrazena pojišťovnou?

Longova metoda byla v České republice ověřena Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která v rámci pilotního projektu financovala v roce 2002 několik set operací na vybraných pracovištích. Po zvážení všech výhod a nevýhod klasických a moderních postupů operací hemoroidů dnes jednoznačně Longova metoda i při své vyšší finanční náročnosti na jednorázový nástroj vítězí a je zatím nejmodernějším způsobem operační léčby hemoroidů.

Zdroj: Longova metoda

Diskuze

V diskuzi LINX OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobry den, aplikuje se u nas metoda Linx ? Jsem po rozvolněné fundoplikaci a dalsi nechci absolvovat.Děkuji za odpověd.Karel.36 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radmila Krechlerová.

Prosím vás pokud někdo víte že se v České republice dělala operace LINX, dejte mi vědět. Už mám zjištěno že se dělá např. v Insbrucku, Mnichově, Londýně, v Insbrucku stojí 270 000 kč a jsou v tom dvě následné kontroly.
Kdo má stejný problém s refluxem a chtěl by se se mnou spojit, napište mi na email. radkadomovinka@seznam.cz. Jinak v Praze se lze přihlásit V Ustřední vojenské nemocnici na podobnou metodu která je ve studii, jmenuje se Stretta. Také to je neoperační miniinvazivní metoda.

Zdroj: diskuze Linx operace

Dornova metoda

Úkolem Dornovy metody je pomocí vlastního pohybu člověka navracet obratle a kosti na svá místa. Cviky z Dornovy metody dokáže provádět naprosto každý, jsou jednoduché. Dieter Dorn chtěl, aby byla šířena zcela zdarma. Dornova metoda spočívá v základních cvicích, které mají za úkol preventivně bránit blokacím organismu. S postupný šířením a popularizací Dornovy metody, především díky fyzioterapeutům SRN, se z Dornovy metody stala terapeutická metoda pro odborníky.

Dornova metoda je bezpečná terapie bez nepříjemných vedlejších účinků, která díky řadě jednoduchých cvičení přináší pozitivní výsledky s dlouhodobým trváním. Výrazné pozitivní výsledky se dostaví již za několik málo sezení, jedná se tak o velice efektivní metodu, která dokáže napravit léta trvající bolesti zad a kloubů. Cvičením klienta při terapii nedochází k nepříjemným trhavým pohybům, k nápravě dochází zásadně za pomoci klienta na základě jeho vůle.

Základním pilířem je zjištění nestejné délky dolních končetin. Dornova metoda má za úkol napravit tuto nerovnost, nejlépe pomocí cviků, které provádí klient sám. Až v případě, kdy si klient pomocí cviků sám nemůže pomoci, přichází na řadu Dornova metoda a řádně odborně vyškolený terapeut.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem LONGOVA METODA HRAZENÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolíbal Vlastimil.

Jako důchodce jsem klientem pojišťovny MV, 211.Dnes mi lékař řekl, že vzhledem k mým problémům by pro mě připadala operace hemeroidů Longovou metodou. Ale , že je se spolúčastí pacienta. Kolik bych případně měl v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, která je nejbližší mému bydlišti, doplácet. Za Vaši laskavou odpověď předem děkuji. Kolíbal Vl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální cena za Longovu metodu je 15000 Kč + hotelové služby nemocnice. Jestli Vám na operaci hemoroidů přispěje pojišťovna záleží na dohodě mezi Vámi a pojišťovnou. Obraťte se proto na svou pojišťovnu a zeptejte se jich na konkrétní postup v této veci. Adresa je www.zpmvcr.cz.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Longova metoda hrazení pojišťovnou

Dostupnost a cena

Zcela nová méně invazivní metoda léčby nezhoubného zbytnění prostaty technologie REZUM byla uvedena do klinické praxe v USA v roce 2015. Do doporučených postupů Americké urologické asociace byla implementována v roce 2018 a dnes je touto metodou v USA léčeno již více než 35 tisíc pacientů. V roce 2019 je postupně oficiálně uváděna do klinické praxe i v evropských zemích a nyní také v ČR.

Technologie REZUM spočívá v aplikaci sterilní vodní páry do prostaty a takzvaném konvektivním vedení tepelné energie. Následkem této aplikace dochází ke zmenšení zbytnělé části prostaty a ke zmírnění negativních příznaků dolních močových cest. Výkon je prováděn v lokálním umrtvení a je možno ho provádět ambulantně. Prozatím není hrazen zdravotní pojišťovnou.

Na urologické klinice LF MU FN Brno se vyšetřují a připravují k léčbě první zájemci o tento způsob léčby. Cena je individuální dle stavu pacienta.

Zdroj: Metoda Rezum

Fyzioterapeuti

Podělte se s námi se svými zkušenostmi, které jste zažili při setkání s fyzioterapeutem. Do diskuze nám napište i jméno, telefon a oblast pusobiště fyzioterapeuta. Hodnotit můžete i výukové kurzy. Zatím víme, že Dornova metoda je nejvíce oblíbená v těchto městech: Plzeň, Brno Královo Pole, Praha, Zlín, Ostrava, Poruba, Havířov a Jihlava. Doporučení fyzioterapeuté jsou: Hana Šobáňová a Zuzana Prouzová. Z pomůcek je pak oblíbené elastické pružné lano pro rehabilitační cvičení SM-systém. Své vlastní zkušenosti popište v diskuzi níže.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Cena

Cena speciálního operačního nástroje, který je pouze na jedno použití, činí zhruba 15 tisíc Kč.

Stapler pro operaci hemoroidů – Longova metoda (jen pro pojištěnce VZP, pojištěnci ostatních pojišťoven tuto částku nehradí) 15 000 Kč.

Zdroj: Longova metoda

Rekonvalescence po operaci

Po operaci štítné žlázy je nutné počítat s časem na uzdravení. Po operaci můžete pociťovat zhoršené polykání, tlaky v dané oblasti a rovněž lze očekávat změnu hlasu. Můžete cítit i bolestivost rány. Většina odoperovaných pacientů si však na tyto stavy nestěžuje. Obvykle uvádí spíše úlevu. Délka pobytu v nemocnici trvá cca 4–7 dnů. Rekonvalescence trvá další 3 týdny, kdy by měl pacient dodržovat klidový režim.

U zhoubných nádorů se přistupuje k terapii radiojodem, který má za úkol zlikvidovat zbytky štítné žlázy, které nebylo možné vyjmout. Například u zhoubného nádoru zvaného medulární karcinom se po operaci provádí ozáření zvenčí. Po totální tyreoidektomii je naprosto nezbytné po zbytek života dodávat hormony štítné žlázy do těla ve formě tablet. Jako každá operace je i chirurgická operace nemocí štítné žlázy invazivním zásahem do těla, který s sebou nese zdravotní rizika a také nemalou dávku strachu a nejistoty. Pokud budete plně spolupracovat se svým lékařem a uposlechnete jeho rady, je chirurgická operace nemocí štítné žlázy vysoce účinná léčebná metoda, která vás vrátí zpět do normálního života.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Operace

Chirurgická operace páteře, respektive meziobratlových plotének je klasická operace, která vyžaduje celkovou anestezii. V současnosti se vykonává pouze u pacientů, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni na pohybu. Současný lékařský trend je takový, že se vyhřezlá ploténka operuje až v krajnosti, před deseti lety to však bylo přesně naopak, na operaci plotének šel člověk i s malým výhřezem.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Operace štítné žlázy v Motole

Více o této problematice se dozvíte zde.

Zdroj: Operace štítné žlázy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP