Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OBRATLE

OBSAH

Mžitky a krční páteř

Mžitky mohou souviset i s krční páteří. Změny na páteři se mohou projevovat i v podobě takzvaných Schmolových uzlů, což je nevratné poškození páteře, které se nedá vyléčit ani odstranit. Dochází k otisku uzlu do kosti obratle, takže vznikají nerovnosti na povrchu obratle a s tím následně i projevy, mezi něž mohou patřit i mžitky před očima, vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky či barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Dobrý den,
byl by vhodný Condrosulf na bolest bederní páteře?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf by byl vhodný za předpokladu, že příčinou bolesti je eroze chrupavek oddělující obratle mezi sebou. Většinou však bývá bolest způsobena přetížením svalů a spíše pomůže cílená rehabilitace a léčebný tělocvik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na lék

Krční páteř podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že krční páteř je oblast páteře u krku. Je tvořena 7 obratli, které se označují C1–C7. Tyto se vyznačují nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C1) nemá trnový výběžek, v jeho těle je velký otvor a má velké kloubní plošky. Axis (označen C2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu. Tyto dva obratle společně zajišťují pohyb hlavy.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ CHODIDEL A DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

U mě se pálení chodidel projevilo když začly bolet záda v kříži,na vyšetření CT zjistili zůžení na míše a 3 a 4 obratle a to souvisí s pálením chodidel.Pokud také trpíte pálením chodidel uzce to souvisí se zužením na cévach či problému s páteří.Doporučuji vždy vyhledat lékaře a udělat odborné vyšetření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení chodidel a dlaní

Část třetí

Nadváha

Problém s nadváhou má 70 % populace. Autor popisuje 4 kroky pro odstranění nadváhy:

  • Odblokovat bederní obratle.
  • Postupně a systematicky zatěžovat organismus fyzickou námahou.
  • Očisťovat organismus. Dělat regulérní půsty.
  • Správně kombinovat stravu dle tabulky v knize na str. 94.

Zdroj: Je možné žít 150 let?

Diskuze

V diskuzi ZARODEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Nasla jsem na podlaze tak 15 zarodky neceho neidentifikovaneho...vypada jako mysi bobek i barvou ale z blizska...ma na sobe takove krouzky..jako obratle nevim jak to popsat...po zmacknuti praskne...a vytece joko hnys...
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarodek

Příznaky

Osteoporóza nebo milně osteropoza je onemocnění při kterém dochází k úbytku kostní hmoty. V počátečních stádiích obvykle nejsou žádné příznaky. Ale jakmile osteoporóza kosti oslabí, mohou se vyskytnout tyto příznaky:

  • Bolesti zad způsobené zlomeninou nebo zhroucením obratle;
  • Ztráta výšky v průběhu času;
  • Skloněný postoj;
  • Kost, která se zlomí mnohem snadněji, než se očekávalo.

Zdroj: Osteoporóza

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Pastrňáková .

Trpne mi jazyk a špička mi začala padat pod spodní zuby
Uprostřed podél celého jazyka popraskaný a po celém povlak
Co to znači?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jistou o tom co Vám přesně je, můžete získat jen při prohlédnutí lékařem na ORL. Jestli chcete experimentovat sama, tak doporučuji zařadit do své ústní hygieny čistění povrchu jazyka zubním kartáčkem. S brněním jazyka Vám může pomoci fyzioterapeut, který na několika setkání uvolní krční obratle a postupně tím obnoví citlivost jazyka. Vyzkoušejte, uvidíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Část druhá

Zdravá páteř

Většina lidí má už tak zdegenerovanou páteř, že pro její uzdravení potřebuje spoustu času a trpělivosti. Aby páteř byla funkční a zdravá, měli bychom spát na tvrdé matraci, tvrdém polštáři a denně vykonávat fyzická cvičení – běh, chůzi, gymnastiku. Pokud spíme na tvrdé matraci a nízkém tvrdém polštáři, obratle jsou správně uspořádány. Veškeré projevy našich nemocí vznikají v důsledku špatné páteře.

Zdroj: Je možné žít 150 let?

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST PRAVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horsinkova Marie 29 let.

Dobry den mam problem z pravou rukou... nectim ji a nic vni neudrzim.. ..zapesti je slabe a mam po cele ruce mravenceni....muzete mi prosim poradit,dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy budou souviset s problémy někde na nervech. Může to být už v mozku, ale většinou bývá postižena nervová dráha od páteřního obratle někde v přechodu krční a hrudní páteře. Příznaky, které popisujete jsou dost závažné a určitě zasluhují pečlivé vyšetření na neurologii. Tam se také dovíte co to přesně je a jak se toho nejrychleji zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost prave ruky

Páteřní hemangiom

Je nejfrekventovanější benigní tumor páteře postihující až 10 % populace, často víceetážově v Th a L páteři, většinou je asymptomatický s náhodným zjištěním, někdy se projevuje lokální bolestí v zádech, výjimečně působí patologickou frakturu obratle.

Diagnostika: CT (medová plástev) léze, MR (T1W, T2W +), histologicky kostní dřeň nahrazena cévami, klinické a radiologické sledování je symptomatické.

Léčba: analgetická RTh, vertebroplastika, výjimečně radikální odstranění po embolizaci a stabilizace páteře.

Zdroj: Rakovina páteře

Poradna

V naší poradně s názvem DOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Liskova Na Vysluni 1570 34701 Tachov.

Dorn.metoda na posun obratle V4 proti V5..Mam 75 let jsem jeste aktivni v pohybu.Chci zabrancit dalsimu posunu obratu.Ale mam osteopor. a arltrozu lev.kycle.Prosim o radu.I lazne bych absolvovala.Diky Hezky den Liskova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lázně jsou nejlepším řešením. Tam vás naučí jak stabilizovat kosterní svalstvo, abyste omezila další posun obratlů. Na pohybový aparát se specializuje mnoho lázeňských středisek. Nejlepší jsou lazně Bechyně. O poukaz na lázně požádejte prostřednictvím svého praktického lékaře. O přidělení lázní pak rozhodne vaše zdravotní pojišťovna. Pokud by lázně neprošly, tak požádejte svého ortopeda o předpis na rehabilitaci. V rámci rehabilitace se vám budou věnovat podobně jako v lázních, jen tam budete muset docházet z domova.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dor

Anatomie jícnu

Jícen (oesophagus) je trávicí trubice dlouhá asi 25 cm, která navazuje na hltan ve výši obratle C 6 a dolního okraje hrtanu (prstencové chrupavky), sestupuje před páteří hrudníkem, prochází bránicí ve výši obratle Th 10 a končí ve výši Th 11 vyústěním do žaludku v místě zvaném ostium cardiacumkardie. Žaludek ústí do dvanáctníku a ten do tenkého střeva. V klidu má jícen průměr okolo 1,5 cm, je předozadně zploštělý, nad bránicí mírně vřetenovitě rozšířený. Při průchodu potravy je však schopen se roztáhnout na dvojnásobný průměr (dělá peristaltické pohyby). Při pohledu ze strany je jícen zakřiven v souladu s páteří. Sbíhají se v něm žilní pleteně, tepny, mízní cévy a nervy. Podle průběhu má jícen tři části:

  • pars cervicalis: místo, kde před jícnem sestupuje průdušnice; jícen je vůči ní posunut lehce doleva a v místech styku průdušnice s jícnem probíhá po obou stranách nerv laryngeální (nervus laryngeus recurrens); řídké vazivo za jícnem je pokračování retrofaryngového prostoru;
  • pars thoracica: místo, kde jícen probíhá v mediastinu, a to kraniálně těsně při páteři; za jícnem je v těchto místech aorta, před ním je trachea;
  • pars abdominalis: úsek od průchodu bránicí do žaludku dlouhý cca 1–2 cm; dotýká se vzadu bránice, vpředu levého laloku jater a plynule přechází do žaludku.

Zde můžete vidět, jak vypadá jícen.

Zdroj: Funkce jícnu

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A EPILEPSIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Voslař.

Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci prasklého 5H obratle - dle operatéra byl příčinou záchvat epilepsie (v noci, ve spánku). Beru 1,5 tablety Depakine 500 2x denně a 2/3 Trittica na noc. Mám v noci, někdy k ránu problémy - živé sny, podle manželky třesu rukama, rameny, něco mumlám, či vykřiknu, ráno jsem unavený. Dopoledne se to lepší, přes den a večer žádné zdravotní problémy nemám, v noci a k ránu se nepříjemný stav znovu opakuje. K lékařce (neuroložce) jsem objednán až za delší dobu. Nevím, zdali v té medikaci není někde chyba, případně zda bych lék Trittico neměl vysadit.
Děkuji velice za radu.
Petr Voslař

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolova Vlasta.

Dobrý den. Od 25let mám urazovou epilepsii.Nyni mi je 52let.Kazdy měsíc mám 5 záchvatu. Beru Topamax 100mg,epilan a Briliact.Ted mi paní doktorka předepsala Cipralex 10.Bude tento prášek pro mě dobrým lékem?

Zdroj: diskuze Trittico a epilepsie

Anatomie krční páteře

Krční páteř (ceruicis spinam) je tvořena 7 obratli (označeny C 1 – C 7) vyznačujícími se nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C 1) nemá trnový výběžek, ale má velké kloubní plošky a v jeho těle je velký otvor. Axis (čepovec, označen C 2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu; společně tyto dva obratle zajišťují pohyb hlavy. Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se nazývá lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu je kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Páteř je kostěným obalem míchy a porušení míchy či z ní vystupujících nervů může způsobit ochrnutí nebo poruchu vnímání. K poranění může dojít zejména při pádu z výše na záda nebo na natažené končetiny (vysoce riziková je dvojnásobná výška těla a více, prudký pohyb či rotace anebo náraz v rychlosti větší než 30 km/hod). Při první pomoci je důležité s raněným nehýbat, držet mu hlavu, komunikovat s ním; při ošetřování přidružených poranění volit polohu naznak na pevné podložce. Co nejdříve volat zdravotnickou záchrannou službu!

Zdroj: Krční páteř

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Také jsem trpěla 7 let bolestmi trojklaného nervu při němž jsem brala léky ,ale bez efektu. Pak jsem se dozvěděla o operaci která mě těch bolestí zbaví a tak jsem se nechala operovat v Ustí n.Labem od profesora Sameše . A nyní jsem zcela bez bolestí a jsem ráda,že jsem na tu operaci šla.Děkuji panu prof. Samešovi že mi změnil život k lepšímu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rozália TEJKALOVÁ.

dobrý den všem, kdo má potíže s trojklanným nervem .Do svých 76 let jsem neznala co je pobyt v nemocnici vyjma toho, že jsem povoláním zdravotní sestra.Žila a žiji pořád aktivním životem až do lonského léta kdy jsem dostala CMP. Byla jsem hospitalizována u nás ve FN v Olomouci, kde jsem byla v péči vynikajících lékařů i zdravotníků. Díky Bohu jsem neměla zasaženy ty nejdůležitější kmenové bunky, takže funguji úměrně svému věku. Bohužel, musela jsem absolvovat odstrnění šedého zákalu u obou očí. Do té doby to bylo dobré,ale ted najednou začínám mít bolesti pravé tváře, neuroložka mi předepsala TEBOKAN který mi úžasně pomáhá při vyrovnávání motoriky, ale bolesti mne provází hlavně v noci. Nevím, zda by mi někdo mohla poradit jak dál!Lék TRAMAL je nevhodný, protože má m po něm špatné pocity,točení hlavy a pod. je moc silný a návykový. Cvičím prsty,krční obratle,sama si pomáhám masáží lehkou skrání,tváře.zkouším náplasti wutong které mi zmirnuji bolest .Má někdo radu,pomoc jak dál??? MOC VŠEM DĚKUJI ZA JAKOUKOLIV ODPOVĚD

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Co se děje při vyhřezlé ploténce

Obratle tvořící páteř jsou mezi sebou odděleny pomocí pružných disků, které se nazývají meziobratlové ploténky. Ploténky absorbují nárazy působící na páteř a zároveň jí dodávají flexibilitu. Meziobratlová ploténka může být ale poškozena, a to například vinou zranění nebo přílišné námahy. V takové situaci může dojít k tomu, že je ploténka vytlačena mimo prostor, ve kterém má být usazena, nebo dokonce dojde k jejímu prasknutí a vnitřní obsah ploténky je pak vytlačován pryč z jejího jádra. Právě tento stav se nazývá vyhřeznutí ploténky. Vyhřeznutí ploténky může způsobit mechanický tlak na okolní nervy a vést k bolesti a zánětu. Když se výhřez ploténky neléčí, může vést k ochrnutí a významné změně kvality života.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Diskuze

V diskuzi BOLEST PÁTEŘE U PSA,MÍCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den máme zlatého retrívra bude mu deset let, před týdnem nám začal pomalu chodit a při pohybu naříkat(knučet). pak nechtěl vstát vubec, potom zase jen na přední nohy pak zase jen na zadní a tak se to střídalo. mezi tím jsme navštívili veterináře udělal mu rtg páteře zadní části těla dal injekce a prášky na bolest. Stím že má artrosu. ted už nám leží 14 dní sem tam se občas snaží zvedat nohy, Za tu dobu jsme byli u lékaře opět a dělal mu rtg přední poloviny těla a řekl že to je od krční páteře , že mu tam dva obratle nějak tlačí na míchu a zřejmě došlo k otoku. Opět mu již třikrát dával injekce že to zmírní otok a že bi se měl celkově zlepšit. Doposud je stav stejný jednou muže hýbat předeníma nohama a pak zas jen zadníma. Hlavou hýbá normálně tělo také udrží v leže. Nevíme zda je takoví stav normální lékař nás ujištuje že to chce čas jediné co se změnilo je že už nknučí při pohybu ,. Nerozumím tomu . Jen nechceme a bi se náš pejsek trápil,,Je to stres pro něj i pro nás doma. Zkoušíme ho povzbuzovat k pohybu on bi psichycky chtěl ale fizicky mu to nejde. Tak nevíme zda je tento stav normálí a lékař volí správně, chtěl bich vás poprosit o váš názor. Za případou odpověd velice děkuji Sentivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ---.

Co nejdřív vyhedejte jiného veterináře. A spíš -vererinární kliniku.
Popiště jinému lékaři vše co se Vám dějě, veme mu veškerou dokumentaci od vašeho původního veterináře. S tav co popisujte není vůvec dobrý, a to že by se mělo vašemu psovi po všech lécich ulevit, a nestalo se , tak to znamená že by jsme měli navšívit jiného veterináře, nejlíp někakou veterinární kliniku, tam bývá víc veterinářů na jednou, a více halv , více vyřeší.

Zdroj: diskuze Bolest páteře u psa,mícha

Anatomie ledvin

Ledviny jsou součástí vylučovacího systému, jde o párový orgán. Jsou uloženy ve výši dvanáctého hrudního obratle až po druhý obratel bederní, leží po stranách páteře. Jejich délka je asi 12 cm, šířka 5–6 cm, výška 4 cm. Ledviny mají charakteristický fazolovitý tvar. Jejich povrch je hladký, barva červenohnědá. Na jejich vnitřní straně je prohlubeň, kudy do ledviny vstupuje ledvinová tepna a vystupuje ledvinová žíla a močovod. Na řezu ledvinou je kůra, která je tvořena převážně nefrony, a dřeň, která obsahuje vývodné kanálky a takzvané Henleovy kličky nefronu. Nefron je základní stavební i funkční jednotka ledviny. Každá ledvina obsahuje asi jeden milion nefronů. Nefron má dvě základní části: glomerulus a systém tubulů. Glomerulus obsahuje asi 30 kapilárních kliček, v nichž přes speciálně upravenou třívrstevnou stěnu kapilár (vlásečnic) dochází k filtraci krevní plazmy a vzniká takzvaná primární moč.

Zdroj: Onemocnění ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudelová Vlaďka.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, konzultaci. Moje fenečka, nyní má 14 let.Vím, je to už úctyhodný věk. Již 3-4 měsíce 24 hodin denně rychle dýchá, jako by běžela maraton.Opravdu 24 hodin denně.Nemůžu se na ni už dívat ani její rychlý dech poslouchat. Brečela bych nad ní od rána do večera. Chodíme pravidelně k veterináři, má nedomykavost chlopně, na její onemocnění prý žádný lék není. Je ochrnutá cca 10 let, začaly jí bytnět obratle a přestala chodit. Pohybuje se pouze pomocí předních nožiček. Byla i na operaci v Brně na klinice Jaggy,cca 4 roky zpět, operace však nebyla úspěšná.
Dle sono břicha má větší játra i močový měchýř, protože jí moč odchází nepravidelně.Dávám jí pleny několikrát denně, ale to mi vůbec nevadí.Ráda to pro ni udělám. Terezka je moje srdcovka.Před 3 měsíci měla opakovaně několikrát vyšší kortizol, potom se upravil. Vůbec nevím, z čeho její celodenní rychlé dýchaní může být. Má také zvětšené bříško, zřejmě od větších jater a močového měchýře.Pan doktor, ke kterému jezdíme si myslí, že je to od její nefunkční páteře.Ale 24 hodin denně se mi moc nezdá. Na její velmi rychlé dýchání pro ni nemá žádný lék. Moc se o ni bojím, že srdíčko tuto námahu nezvládne. Moc mě trápí její neutěšený stav a prosím moc o radu a pomoc pro Terezku.
Pana doktora, ke kterému jezdíme nechci obcházet, jen bych se chtěla ujistit konzultací, že pro Terezku není opravdu žádná pomoc.
Děkuji Vám Koudelová Vlaďka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho textu je cítit, jak svoji fenečku Terezku bezmezně milujete. Určitě jste s ní zažila krásné chvíle a umožnila jste jí šťastný život navzdory jejím zdravotním postižením. Nyní budete muset přijmout, že přichází závěr jejího života a stejně vroucně, jako dřív, jí být oporou při jejím odcházení. Fenečka si neuvědomuje své zdravotní problémy a vnímá je jako normální průběh svého života, i to zrychlené dýchání. Proto se ani vy tím nestresujte. Zůstaňte v kontaktu se svým oblíbeným veterinářem a společně ji umožněte láskyplný odchod z tohoto světa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Jaká je léčba skoliózy?

Většina dospívajících musí být pozorována v pravidelných intervalech (jednou za 4 až 6 měsíců), včetně fyzických zkoušek a šetrného rentgenového záření.

Šle

Vyztužení je obvykle léčebným postupem určeným pro adolescenty, kteří mají spinální křivku mezi 25 až 40 stupni. Účelem vyztužení je zastavení průběhu křivky, což poskytuje dočasnou korekci páteře, která obvykle převezme původní tvar.

Chirurgie

U pacientů, kteří mají křivky nad 40 až do 50 stupňů, se považuje za nutný krok operační řešení. Chirurgický zákrok zajišťuje nezhoršení křivky, ale nedokáže srovnat páteř. Jsou využívány kovové implantáty, které se používají k napravení některých zakřivení a drží páteř ve správné poloze. Operace zahrnuje trvalé spojení obratle (spinální fúze).

U malých dětí není použití fúze možné, protože zastavuje růst roztavené části páteře. V tomto případě se používají pooperační výztuhy.

Elektrická stimulace, cvičební programy a manipulace neumožňují bohužel prevenci skoliózy. Doporučuje se, aby lidé trpící skoliózou zůstali aktivní a fit.

Zdroj: Skolióza

Krční páteř a zalehlé ucho

Existuje vědecká studie [1], která se zabývá vlivem změn krční páteře na sluch. Náhlá změna sluchu může být právě interpretována jako pocit zalehlého ucha. Z krční páteře vychází dva nervy ovlivňující ucho a při jejich útlaku může dojít k omezení nebo ztrátě sluchu. Krk se skládá ze sedmi obratlů a je po bederní oblasti nejnáchylnější k poranění páteře. Krční páteř je rozdělena na horní a dolní část. Horní krk se skládá z týlního hrbolu a prvního a druhého obratle a spodní krk se skládá z třetího až sedmého obratle. Předchozí studie ukázaly, že jakákoliv abnormalita krční páteře (zejména horní krční páteře) může ovlivnit tepny nebo nervy související s uchem a narušit jejich funkci různými mechanismy. Například 60 % pacientů s cervikální revmatoidní artritidou trpí poruchami sluchu. Sluchové postižení po onemocnění krční páteře (jako je osteoartritida, revmatoidní artritida, herniace ploténky v cervikálních horních segmentech, whiplash, atd.) se může projevit jako ztráta sluchu, vertigo a tinnitus. Léčba nebo rehabilitace stavu krční páteře obvykle ztrátu sluchu navrátí a včetně závratí a tinnitu. Čím kratší je doba postižení krční páteře, tím rychleji a příznivěji se symptomy onemocnění vyřeší.

Onemocnění krční páteře většinou bolí a pacienti se většinou vyhýbají pohybu a trpí omezením pohybu. Což situaci s útlakem nervů zhoršuje, protože zánětlivá povaha mnoha onemocnění může způsobit adhezi v měkké tkáni a snížit rozsah fyziologických pohybů krční páteře. Existují čtyři obecné kategorie fyziologických pohybů krční páteře: flexe, extenze, ohýbání a rotace. Omezený rozsah těchto pohybů může ukazovat na zvýšené riziko ztráty nebo omezení sluchu.

Všechny studie o výskytu ztráty sluchu u poranění a onemocnění krční páteře zkoumaly pouze přítomnost zranění a jeho účinky na sluchový systém (jako je ztráta sluchu a závratě). Hlavním cílem této pilotní studie [1] bylo určit, spojitost mezi cervikálním rozsahem pohybu (ROM) a úrovní ztráty sluchu. Jinými slovy, studie poskytuje manuál jak podle omezení pohyblivosti krční páteře po onemocněních krční páteře poznat pacienta s rizikem rozvoje ztráty sluchu.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Dornova metoda

Úkolem Dornovy metody je pomocí vlastního pohybu člověka navracet obratle a kosti na svá místa. Cviky z Dornovy metody dokáže provádět naprosto každý, jsou jednoduché. Dieter Dorn chtěl, aby byla šířena zcela zdarma. Dornova metoda spočívá v základních cvicích, které mají za úkol preventivně bránit blokacím organismu. S postupný šířením a popularizací Dornovy metody, především díky fyzioterapeutům SRN, se z Dornovy metody stala terapeutická metoda pro odborníky.

Dornova metoda je bezpečná terapie bez nepříjemných vedlejších účinků, která díky řadě jednoduchých cvičení přináší pozitivní výsledky s dlouhodobým trváním. Výrazné pozitivní výsledky se dostaví již za několik málo sezení, jedná se tak o velice efektivní metodu, která dokáže napravit léta trvající bolesti zad a kloubů. Cvičením klienta při terapii nedochází k nepříjemným trhavým pohybům, k nápravě dochází zásadně za pomoci klienta na základě jeho vůle.

Základním pilířem je zjištění nestejné délky dolních končetin. Dornova metoda má za úkol napravit tuto nerovnost, nejlépe pomocí cviků, které provádí klient sám. Až v případě, kdy si klient pomocí cviků sám nemůže pomoci, přichází na řadu Dornova metoda a řádně odborně vyškolený terapeut.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Kdy je Dornova metoda vhodná

  • bolesti zad
  • bolesti bederní, hrudní nebo krční páteře
  • bolesti v kyčlích
  • bolesti v ramenou
  • bolesti v kolenou
  • bolesti hlavy, migrény
  • bolesti v loktech
  • bolesti v zápěstí
  • bolesti v hrudní oblasti
  • bolestivá menstruace
  • dolní končetiny do X nebo O
  • ischiatické bolesti
  • křečové žíly
  • mravenčení a porucha citlivosti rukou, nohou
  • nestejná délka končetin (funkčně kratší nebo delší noha)
  • neplodnost u žen
  • otoky dolních končetin
  • ostruhy na patách
  • propadlé obratle
  • patní ostruhy
  • skolióza páteře
  • střevní a žaludeční potíže (chronické)
  • špatné držení těla
  • vybočené palce nohou (hallux)
  • vybočená kostrč
  • vybočené obratle
  • vytáčení chodidel dovnitř nebo ven
  • vysoký krevní tlak
  • vyskočená (zablokovaná) žebra
  • tekutina (voda) v koleni
  • zácpa

Dornova metoda je terapií celostní, protože respektuje člověka ve všech úrovních, a proto se také ve všech úrovních projeví její účinek. Nejdůležitější je správné skloubení v bedro-kyčlo-stehenní oblasti. Dornova metoda je na rozdíl od metod používaných chiropraktiky metodou šetrnou. Nejde v ní o to sjednat nápravu za cenu způsobení šoku a často i mikrotraumat ve svalech, vazech či v kostech, jak se děje právě při trakcích (lidově „škub – a je to“). Takový postup vede opět k zablokování, poněvadž i sval raději přijme vlídné zacházení a domluvu „po dobrém“. Ostatní chápe jako výzvu k boji a bývá silným bojovníkem. Většinou vyhrává. Při Dornově terapii se sval zaměstná svou nejpřirozenější činností – pohybem, a tak nemá potřebu se bránit. Respektujeme jeho přirozenost a důležitost, takže s nově vzniklou skutečností, totiž uvedením kloubu do původní (správné) polohy, nebojuje, ale přijímá ji.

Dornova metoda vyznává zásadu práce maximálně na prahu bolesti. Mírná bolest způsobená tlakem palce rychle mizí. Bolest, se kterou člověk na ošetření přichází, je zpravidla silnější. I ta po úspěšném „zásahu“ mizí, protože už není nutná. Splnila svůj účel dát na vědomí, že něco není, jak má být, a že náprava byla sjednána.

Dornova metoda je bezpečná a obavy z možného utržení krevních sraženin jsou neopodstatněné.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Kdo je nejčastěji ohrožen?

Především jsou ohroženi lidé se sníženou imunitou, lidé, kteří právě prodělali či prodělávají jiné závažné onemocnění (například rakovinu, těžkou chřipku, zápal plic nebo HIV pozitivní). K propuknutí této nemoci může přispět i stres a těžká fyzická námaha.

Každopádně k propuknutí nemoci může dojít pouze v případě setkání s infekcí (od infikované osoby) nebo při přítomnosti příslušného viru v latentní formě v těle. Znamená to, že člověk, u kterého došlo k onemocnění, se právě od někoho nakazil nebo v minulosti prodělal plané neštovice.

Virus Varicella zoster po prodělání neštovic zůstává nadále v těle, podobně jako je tomu i u ostatních herpetických virů. Po vyléčení akutní nemoci se schovává nejčastěji v nervových uzlících podél páteře a čeká na možnost, kdy by se mohl reaktivovat. Pokud je dotyčný člověk silně oslaben, má virus jedinečnou příležitost propuknout v onemocnění, které se nazývá pásový opar. Stane se to tak, že se virus pomnoží v uzlině na úrovni určitého obratle páteře a způsobí tak zánět nervového vlákna, které z této uzliny vychází a přenáší vzruchy do periferních oblastí. Podrážděním určitých nervů, a zvláště jejich zánětem, vzniká obrovská bolest, která signalizuje, že v těle propukla nemoc.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Kdy je dobré užívat Caltrate

Oslabení kostí z důvodu klesajících hladin hormonů v době přechodu (klimakteria) a skutečnost, že 3 ze 4 žen nedostává doporučovaný denní příjem vápníku ve stravě, je příčinou toho, že zejména ženy v tomto období života jsou náchylné k osteoporóze. Čím vyšší jsou zásoby vápníku v kostech před přechodem, tím snadněji se kosti udržují zdravé během přechodu a v letech po něm následujících. Zvýšený příjem vápníku má velký význam i pro ženy po přechodu. Kost je živá, rostoucí tkáň, která potřebuje vápník k udržení potřebné hustoty a pružnosti kostí. Předpokládá se, že nedostatečný přísun vápníku během života významně přispívá k rozvoji osteoporózy. Proto je během dospělosti důležitý příjem vápníku v dávce 1000–1200 mg denně. Jedině silné kosti účinně pomáhají předcházet osteoporóze, která postihuje především osoby středního a vyššího věku. Je nejčastější příčinou snadného vzniku typických úrazů tohoto věku, především zlomenin obratlových těl, horního konce (krčku) kosti stehenní a dolního konce předloktí. Osteoporóze se často říká „tichá nemoc“, neboť ke ztrátě kostní hmoty dochází bez příznaků. Lidé mnohdy neví o tom, že mají osteoporózu, dokud jejich kosti nezeslábnou natolik, že náhlé zvrtnutí, úder či pád způsobí zlomeninu kyčle nebo obratle.

Zdroj: Caltrate


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP