Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OBUV NA PROPADLOU KLENBU

OBSAH

Masážní podložka chodidel

Pravidelným pošlapáváním na masážní podložce určené pro chodidla velmi dobře vzpružíte tělo a zmírníte únavu, podpoříte cirkulaci krve ve spodních končetinách a stimulací akupresurních bodů na chodidlech docílíte příznivého vlivu na celé tělo. Povrch podložky má středně silnou stimulaci, vhodnou i pro děti a starší osoby. Tlakem a pošlapáváním aktivujete nervová zakončení plosek chodidel, čímž stimulujete akupresurní body a účinně podporujete funkci jednotlivých orgánů. Pošlapáváním na výstupcích podložky výrazně ovlivníte problém s propadlou klenbou a plochými chodidly. Díky různě velkým oválným výstupkům můžete masírovat i hůře dostupná místa na plosce chodidel. Výhodou této podložky je, že si ji můžete kamkoli vzít s sebou. Nevýhodou je její použití při pracovní činnosti.

Zde můžete vidět, jak vypadá masážní podložka chodidel.

Zde můžete zjistit cenu masážní podložky chodidel.

Zdroj: Masážní podložka

Poradna

V naší poradně s názvem ORTOPEDICKÉ VLOŽKY NA PROPADLOU KLENBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evžen Kamenár.

Strašně mě bolí lpravá noha. Při došlapu mě bolí vedle palce dole chodidlo. Prosím o radu. Byl jsem u lékaře a ten mě nechal udělat rentgen a řekl že mám propadlou klenbu. A abych si koupil vložku do bot.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, s největší pravděpodobností to bude propadlá klenba. Vytvořila se vám příčně plochá noha a proto to bolí. Tuto plochost bude potřeba kompenzovat nadzvednutím chodidla pomocí ortopedické vložky, kterou je třeba nosit trvale ve všech botách a omezit chůzi na boso. Zároveň bude třeba posílit svaly chodidla speciálními cviky, které jsou vidět zde: youtu.be/EPtPR6nIXmc
Zároveň můžete kontaktovat lékaře ortopeda, který vám může předepsat zdravotní vložky na míru, které z části hradí zdravotní pojišťovna a k tomu vám může předepsat rehabilitaci, rovněž na náklady zdravotní pojišťovny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ortopedické vložky na propadlou klenbu

Chození naboso

Při chůzi naboso po nerovném terénu se procvičují svalové skupiny plosky nohy a předchází se plísni nohou a nehtů. To napomáhá podpoře podélné klenby a noha se cítí svěží. Při chůzi naboso po monotónním tvrdém povrchu, jako je například podlaha bytu, jsou stejnoměrným nášlapem zatěžovány pořád ty samé svalové skupiny. Nohu to unavuje, svaly jsou přetíženy a nedrží dobře podélnou klenbu, což následně vede k jejímu poklesu. Kvalitní obuv dokáže rovnoměrně rozložit váhu těla a odpružením zmírnit důsledky chůze na tvrdém povrchu.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Diskuze

V diskuzi PŘÍČNE PLOCHÉ NOHY PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika spicakova.

Dobrý den,dokror mi diagnostikoval že mám příčně ploché nohy ,doporučil mi nosit speciální vložky do bot ,při nošení těchhle vlozek mne nohy tak neboli ale jakmile si je sundam a chodim na boso tak nohy boli jako čert ,myslíte ze uz ta bolest bude na stalo a nebo se to casem spraví? .Je možné že v tech nohách muze by t nejaky zanet ?(u ortopeda jsem byla tak před 5 měsíci )dekuji za odpověď Spicakova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVONA.

Prosím o radu ,mám propadlou klenbu a lékař mě doporučil nosit srdíčka do bot ,Jenže při chůzi mě noha bolí ještě víc a pálí .Děkuji za radu Ivona

Zdroj: diskuze Příčne ploché nohy poradna

Bolest chodidel po a při běhu

Bolesti chodidel po běhu může mít řadu příčin, od úrazu s porušením kosti, kloubu nebo šlach přes onemocnění kloubu, revmatickou artritidu, úponové bolesti šlach, bolest v místě uchycení šlachy anebo vazu na kost až po zánět šlachové pochvy nebo neuralgii nervů, které probíhají v plosce chodidla. Nelze zapomenout i na možnost dny. Z výše uvedeného vyplývá, že bez vyšetření to zcela jistě nepůjde. Nejčastěji se ovšem jedná o propadlou klenbu. Propadlá klenba vás potrápí při větší fyzické námaze, později vás může noha pobolívat i po vyšlapání tří pater schodů. Potíže s propadlou klenbou řeší často běžci. Jestliže běháte a začnete cítit příznaky propadlé klenby nohy, určitě tuto situaci nepodceňujte. Ihned vyhledejte lékaře, protože jinak byste si mohli po čase nadobro zkazit chuť na svůj oblíbený sport. Po únavě nohou následuje vždy bolest a bohužel i otoky. Propadlá klenba může být vrozená. Mohou vám ji způsobit rodiče, pokud dostatečně nedbají na váš správný vývoj a kvalitní dětské botičky. Někdy je plochá noha zapříčiněna rychlým růstem v dětství nebo výkonem sportu, který zatěžuje především nohy. Nejčastější příčinou propadlé klenby u žen je pak volba nevhodné obuvi. Klasikou jsou boty na vysokém podpatku, v horším případě se špičatou špičkou. Takové boty jsou možná krásné na noze, ale nepřirozeně ji po celou dobu nošení deformují.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Poradna

V naší poradně s názvem PROPADLÁ KLENBA NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, na rehabilitaci, kam dochazim po operaci karpalniho tunelu mi řekl, že mohu mít propadlou klenbu, ráda bych věděla jestli existuje jiné řešení, než operace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Propadlá klenba nohy se dá kompenzovat pomocí ortopedických vložek do bot. Ortopedické vložky do bot jsou vyrobeny na míru, přesně podle otisku chodidla. Na tyto vložky přispívá i zdravotní pojišťovna, když na ně dostanete předpis od ortopeda. Další a neméně účinné jsou cviky na zpevnění klenby, například obléknutí ponožky bez rukou, jen s pomocí druhé nohy. Nebo psaní písmen tužkou zastrčenou mezi prsty u nohou a s oporou na patě. Taktéž masáž chodidel pomocí šlapání na tenisový míček. Poraďte se o tom se svým lékařem - ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Propadlá klenba nohy

Barefoot boty pro děti

Dle výzkumů převážná většina dětských bot neodpovídá svým tvarem přirozenému tvaru dětského chodidla. Lidská noha se totiž přirozeně ve špičce rozšiřuje. Dle starých mýtů se vyrábí boty, které pro správný vývoj musí podepřít klenbu, pro správný vývoj je potřeba fixovat kotník, je potřeba vyvýšit patu a podobně. Každý jsme ale unikát, a tak je třeba naučit se rozpoznávat, co noha opravdu chce a co potřebuje.

Barefoot dětské boty jsou dostatečně ohebné, noha cítí terén, mají minimální rozdíl výšky podrážky mezi špičkou a patou a nabízí dostatečný prostor pro prsty. Barefoot boty pro děti musí splňovat normy zdravotní nezávadnosti.

V současné době je na našem trhu široká nabídka tohoto druhu obuvi. Stačí se podívat na internet a můžete po správném naměření objednávat.

Zdroj: Barefootová obuv

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROPADLE KLEMBY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Mám velké bolesti chodidla na pravé noze mám propadlou klenbu nosím ortopedycke vložky ale bolí mě to a i pálí je možné i operativní cestou .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace propadle klemby na noze

Jaké boty barefoot nabízí e-shop

Barefoot boty dámské.

Barefoot boty dětské.

Zdroj: Barefootová obuv

Poradna

V naší poradně s názvem ORTOPEDICKÉ VLOŽKY NA PROPADLOU KLENBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, s největší pravděpodobností to bude propadlá klenba. Vytvořila se vám příčně plochá noha a proto to bolí. Tuto plochost bude potřeba kompenzovat nadzvednutím chodidla pomocí ortopedické vložky, kterou je třeba nosit trvale ve všech botách a omezit chůzi na boso. Zároveň bude třeba posílit svaly chodidla speciálními cviky, které jsou vidět zde: youtu.be/EPtPR6nIXmc
Zároveň můžete kontaktovat lékaře ortopeda, který vám může předepsat zdravotní vložky na míru, které z části hradí zdravotní pojišťovna a k tomu vám může předepsat rehabilitaci, rovněž na náklady zdravotní pojišťovny.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evžen Kamenár.

Hned jsem to začal cvičit, je to dost namahavé pro 66 letého ale myslím si že to bude dost dobré- Děkuji mooooc za radey. Je to pěkně nahrané tak že si to pustím a cvičím podle videa. SUPR

Zdroj: diskuze Ortopedické vložky na propadlou klenbu

Malá nebo nevhodná obuv

Obuv musí mít dostatečně prostornou, kulatou špičku, která poskytuje dostatek místa pro prsty. Čím rovnější je vnitřní hrana obuvi, tím lépe, neboť palec je v přirozené poloze a není tlačen k ostatním prstům. Varujeme před špičatou obuví, která způsobuje deformity prstů (vbočený palec, vybočený malík, kladívkové prsty). Vybírejte si vždy obuv, která je vyrobená z přírodních materiálů (useň, textil), které jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Nejdůležitější jejich vlastností je, že se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy. Umělé materiály jsou neprodyšné, během nošení si stále zachovávají své původní rozměry a nepřizpůsobí se tvaru nohy uživatele. Vzniká tak nepříznivé klima uvnitř obuvi. Plísně a bakterie ohrožují uživatele a snižují životnost takové obuvi. V současné době se často setkáváme s obuví vyrobenou z umělých vláken typu Goretex a Sympatex s vynikajícími hygienickými vlastnostmi. Tuto obuv můžeme rovněž považovat za zdravotně nezávadnou.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Kde se dá koupit barefoot obuv

Na internetu je široká nabídka této obuvi. Stačí si jen vybrat typ a značku. Ve velkých městech, jako je Praha, Brno, Ostrava, najdete tuto obuv i v kamenných obchodech.

Kamenné obchody v Praze s barefoot obuví naleznete například zde.

Kamenné obchody v Brně s barefoot obuví naleznete například zde.

Kamenné obchody v Ostravě s barefoot obuví naleznete například zde.

Internetové obchody s barefoot obuví naleznete například zde.

Bazar s barefoot obuví naleznete například zde.

Pokud vám zaleží na zdraví a chcete zažít nevšední způsob chůze, tak vyzkoušejte tento druh obuvi – tělo vám poděkuje.

A jaké jsou vaše zkušenosti s touto obuví? Podělte se o ně s námi.

Zdroj: Barefoot boty

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Julinová.

Děkuji za odpověď, ale mám ještě jeden dotaz na levé noze mám spadlou
klenbu a povolené kůstky v nártu jeto oteklé operaci mi nedoporučují nárt by se znehybněl a já jěště horší chodila nešlo by to něčín poléčit taky to dost bolí, jsem v důchodu je mi 64 let a ještě bych chtěla někam si zajít bez bolesti .Prosím o radu jsem už zoufalá vždyť mám jen bolesti.Předem děkuji Julinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zborcenou klenbu lze vymyslet řešení pouze za pomoci ortopeda. Jsou k dispozici různé vložky do bot, které pomohou udržet klenbu v její přirozené poloze. Když by toto nepomohlo, tak potom zvolte ke svému přemísťování jiný způsob než je chůze, například jízdní kolo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Jak se bránit černání palce u nohy

Pokud jsou černající prsty u nohou způsobeny otlakem při běhu nebo chůzi, je dobré vyměnit tvar boty, některá obuv je zúžená do špice, což vám může působit problémy, takže raději vyhledávejte obuv se širokou špicí.

Pokud jde o poruchu cévní stěny, která propouští krev do periferie, je možné, že malinké cévy přináší do palce méně kyslíku a palec bolí a černá. Pokud neexistuje vhodná léčba, zkuste nějaký alternativní způsob, třeba čaj z jinanu dvoulaločného, střídavé koupele ve studené a teplé voda či cokoliv jiného, co by zvýšilo prokrvení v této oblasti.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE NEJLEPŠÍ OBUV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

A jaká obuv je vlastně nejlepší? Sandály nebo botasky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

V létě sandály a v zimě botasky. Vše dostatečně velké, aby nebyly prsty utlačovány.

Zdroj: diskuze Jaká je nejlepší obuv?

Jak se bránit zápachu

Kupujte si kvalitní a dobře prodyšnou obuv. Během dne se několikrát přezouvejte, a pokud se oteplí, volte boty s otevřenou špičkou. Pokud už se stane, že se vám noha zapotí, nechte své oblíbené „kecky“ pořádně vyschnout. Ideální je vytáhnout vložku, než do nich opět vklouznete.

Zdroj: Pohlcovač pachu do bot

Prevence plísně nehtů

  • Proti plísni nehtů nenosit přiléhavou obuv – nemělo by docházet k tlakům na nohu.
  • Proti plísni je třeba dbát na péči o nehty s pravidelnou manikúrou.
  • Proti plísni je účinné co nejvíce zkrátit nehty.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Diskuze

V diskuzi ODSTRANĚNÍ NEHTU PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Matějková.

Jsem už v předkremačním věku, mám jistě dost nemocí, ale nikdy jsem neměla potíže s nehty. Sama jsem si je stříhala, nelakovala, ale udržovala. Pak už jsem se nemohla dobře ohýbat, mám propadlou klenbu a špatnou páteř. Tak jsem začala navštěvovat nejbližší pedikérku. Už je to nějaký rok, mám halux i kladívkové prsty ale diagnozu reumatoidní artritida drobných kloubů. Cukrovku nemám. Pedikérka mi prořízla nehet u palce u spodní části a nehet ztmavl. Řekla mi, aťsi koupím Exoderil, což jsem poctivě dělala asi 2 roky a když se nic nedělo, došla jsme na chirurgii. Doktorka mi dala mastičku - za pětikilo - že to nebolí, ale každý večer namočit, pak trochu poškrábat a dát mast na náplasti. To dělám těžko, protože ohýbání a deformace rukou, prstů mi dělá potíže. Podařilo se mi kus nehtu odstranit, ale u konce - asi centimetr mi to nejde a taky to hodně bolí. Teď jsou dovolené a přemýšlím, co by bylo, kdybych se na to už vykašlala, pořád myslím na konec a stejně mi to už nestačí dorůst. Mohla jsem to nechat tmavé, ale byla jsem zvyklá mít vše v pořádku. Taky se bojím nějakého strhávání, leda by mě uspali. V životě už bylo bolestí dost. Fyzických i psychických. Poradí mi někdo? Fotku nemám, mám jen starý telefon pro seniory.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Dobrý den paní heleno nebojte se. stvrzený nehet nebolí a možná ani se to nestane. ve vašem věku věřím ze už toho bylo dost. Koukejte se sbírat a hurá na chirurgii už ať tam jste je mě jasný ze je problém se ohnout taky s tím zápasem já nemám rada pedik. Mě tam dost taky jednou zranila no a teď o mě měla jsem Plíseň pod palcema a tak jsem šla na kožní a ona říkala ze teď mají bezvadné léky a po půl roce a po lécích mě ta plíseň ustoupila alpaka se pod nehet dostala smět a já půl roku se léčila na kožním už jsem nemohla chodit a nakonec mě chirurgie musela odstranit oba. nehty můžete dostat otravu musíte jít k lékaři a změnit pedikúra zdraví vás Marcela

Zdroj: diskuze Odstranění nehtu palce u nohy

Bolest malíkové hrany chodidla

Pokud se jedná o symetrické postižení, příčinou je obvykle nevhodná obuv, pevná podrážka, úzká špička, opatek a podobně. Dalším faktorem může být samotné chodidlo, zborcená příčná i podélná nožní klenba a další. Na bolesti se mohou podílet i křečové žíly, stagnace krve v končetinách, což vede ke vzniku otoků.

Zdroj: Bolest chodidla

Chodidlo – popis

Chodidlo je první a poslední částí našeho těla, která se každý den dotýká země. Podporuje nás při chůzi či běhu a je základem držení těla i jeho pohybu. Chodidlo se skládá z kostí, šlach, tuku a mnoha přidružených tkání. Chodidla jsou velmi silná, a přestože nejsou tak pružná jako ruce, dokážou vykonat širokou škálu pohybů.

Tvar udržují napříč probíhající vazy a šlašitý třmen. Svaly jdoucí podélně chodidlem se chovají podobně jako tětiva luku. Z těchto svalů jsou nejdůležitější ohybače prstů a musculus tibialis posterior (zadní sval holenní), který podchycuje nejvyšší místo klenby.

Vazy samy by nestačily k udržení klenby, proto se na této funkci podílejí i svaly jdoucí podélně chodidlem, povrchové krátké svaly chodidla a šlašitý třmen. Vnitřní okraj nohy zvedá musculus tibialis anterior (přední sval holenní), vnější okraj nohy zvedá musculus fibularis longus (dlouhý sval lýtkový). Spolu vytvářejí šlašitý třmen, který klenbu podchycuje a tahem zvedá.

Nožní klenba je vystavována zátěži, například při dlouhém stání, a působící síly mají tendenci klenbu snížit. Jelikož je klenba udržována převážně svaly, při jejich ochabnutí nebo únavě dochází k poklesu klenby. Naopak při zkrácení krátkých svalů chodidla dochází k vytvoření vysoké klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Pálení chodidel při sportu

Běháte, sportujete a dostaví se bolest či pálení plosky. Sundáte tenisky, lehce promasírujete a následuje úleva. Ráno se probudíte, a jakmile spustíte nohy z postele, obtíže se dostaví znovu. Říkáte si: Co se děje? Příčin vzniku těchto nepříjemností může být hned několik. Mezi nejčastější onemocnění chodidel patří plantární fasciitida. Jedná se o zánět silného vazivového pruhu na plosce nohy, který se táhne od paty a upíná se podél celého chodidla až k prstům. Při nadměrném přetížení může docházet k dráždění nebo až k zánětu úponu vazu. Dlouhodobé přetěžování nohy má za následek i vznik patní ostruhy, kostěného výrůstku na vnitřní straně paty, méně často na spodním úponu Achillovy šlachy. Bolestivá není samotná patní ostruha, ale měkké tkáně v okolí, které ostruha dráždí.

Další příčinou může být Mortonova neuralgie, která se projevuje mravenčením až bolestí v místech mezi 2. a 3. prstem, někdy i 3. a 4. prstem. Obvykle najdeme pod těmito prsty i otlak svalového bříška, který je na pohmat citlivý. Osoby s tímto postižením mívají často delší druhý prst než palec a spadlou příčnou klenbu. Díky tomuto postavení nohy dochází k útlaku nervu a bolesti v chodidle, někdy s vystřelováním pod prsty. Potíže se zhoršují při chůzi a delším stání.

S termínem plochá noha jste si již také určitě setkali. Podélná a příčná klenba je při větší zátěži (například dlouhodobé stání) vystavena silám, které mají tendenci klenbu snížit a nohu oploštit. Klenbu nám drží ve správné funkci vazy nohy spolu se svaly a umí udržet klenbu při pohybu. Proto je také tendence k poklesu klenby větší při únavě zúčastněných svalů. Plochonoží často doprovází deformita prstů (takzvané kladívkovité prsty), vbočený palec (hallux vagus), různé otlaky a „kuří oka“.

V přetížených svalech (a tedy i na chodidle) můžeme vyhmatat bolestivé trigger points (malé svalové uzlíky nacházející se v přetíženém svalu). Vyskytují se zde často i plísně, které mohou signalizovat problémy s imunitou nebo různá svalová mikrotraumata.

Zdroj: Pálení chodidel

Bolest chodidel u dětí

Pokud bolí chodidla děti, jde ve většině případů o růstové bolesti, zvláště když nohy bolívají obě. Dítě by mělo být vyšetřeno neurologem a ortopedem. Také dbejte na správný výběr obuvi. Nekupujte větší, starší, nebo dokonce menší obuv, jelikož dochází k deformitám plosek. Nejlepší prevencí u dětí je pravidelná návštěva dětského lékaře, který vám v případě potřeby doporučí vhodné botičky a vložky do bot.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Příčiny

Hlavní příčinou je zvýšená hladina cukru v krvi diabetika, od níž se vše odvíjí...

Vysoká hladina cukru poškozuje velké cévy, urychluje proces aterosklerózy, a tak způsobuje zužování tepen. Nejvíce postižené bývají tepny na dolních končetinách za vzniku ischemické choroby dolních končetin. Zásobení tkání dolní končetiny kyslíkem a živinami klesá.

Vysoká hladina krevního cukru také vede k poškozování nervů (takzvaná diabetická polyneuropatie). Postižení nervů dolních končetin se projeví občasnými pocity brnění nohou a poruchami citlivosti. Nemocný kvůli poruchám citlivosti začne chybně našlapovat a často u něj dochází ke vzniku onemocnění kloubů a kostí na noze, které je známé pod názvem Charcotova osteoartropatie. Dotyčný člověk postupně ztratí nožní klenbu a vznikne u něj plochá noha. Pokud dojde ke zranění plosky nebo prstů, diabetik to nemusí cítit a rány si nemusí všimnout.

Bakterie mají rády cukr, diabetik je proto pro ně lákavým cílem. Jakákoliv poranění kůže se u diabetika snadno infikují. U diabetické nohy se všechno zkombinuje. Tkáně dolní končetiny diabetika je hůře zásobená krví a kyslíkem. Diabetik má zhroucenou nožní klenbu a chybí mu správná citlivost – zvyšuje se riziko, že se poraní a nevšimne si toho, nebo že pro nepřítomnost bolesti zanedbá péči i o větší zranění. Jakákoliv rána se pak snadno infikuje bakteriemi. Hojení takové rány u diabetika je svízelné a někdy prakticky nemožné. Infekce se může šířit a pak hrozí vážné riziko vzniku gangrény.

Zdroj: Diabetický palec versus dna


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP