Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OCTOVÉ PONOŽKY

OBSAH

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ OBKLAD NA NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Bureš.

dobrý den chtěl bych se zeptat jaký časový odstup by měl být mezi octovými obklady?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Pokud trpíte na otoky tak octové obklady jsou k ničemu, chce to řešit příčinu. Vyzkoušejte například odvodňovací výrobky.

Zdroj: diskuze Octový obklad na na otoky nohou

Octový zábal na nohy

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15–20 minut. Nenechávejte si zábal ale déle než hodinu, protože ocet je kyselina a může způsobit kožní problémy.

Princip účinku

Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují i „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Na co účinkuje

Ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na kotník proto, že snižují horečku a otok.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Otoky kotníku a nártu lze těžko bez lékaře identifikovat, ucpaná žíla, srdce, ledviny, játra, to vše to může být, často namožená noha,nevhodná obuv, nadváha, artroza atd. Namočte jemnou látku či utěrku v octové vodě poměr 1 díl vody a 1 díl octa a vyžtímejte, přiložte na otok stáhněte kolem nohy jako obvaz a přetáhněte třeba ponožkou, po hodině sundejte a takto 3 x denně aplikujte novou dávku octa, když ani to nezabere navštivte lékaře.

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Octové obklady na teplotu

Octové obklady se používají běžně. Jedná se o postup, který se předává z generace na generaci. Dítě má vysokou teplotu a my přemýšlíme, jak nejrychleji zakročit. Vzpomeneme si, co nám dávala maminka, potažmo babička – přece octový zábal nebo „octové ponožky“. A ve většině případů to zabralo.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Pekárková.

Dobrý den. Mám už asi 4 roky problém - ztluštělý nehet na prstu u nohy - minulý rok se k mému úděsu problém rozšířil i na ostatní nechty a přešlo to i na druhou nohu. Krom toho mám - čas od času - nezvladatelné svědění na chodidlech. Udělají se jakési puchýře a po protržení svědění téměř ustane. Paní doktorka mi napsala Batrafen mast, ale nepomohlo to. Nevím jestli je to plíseň, ale prý pomáhají octové nebo citronové obklady. Prosím o Váš názor a radu. Děkuji. Dagmar.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK.

Dobry den,
s nejvetsi pravdepodobnosti jde opravdu o plisen a mela by jste to resit, nikoli jen jednou navstevou lekare. Svedci o tom i skutecnost, ze se nemoc siri. Mohu doporucit konopni olej, pripadne TTO, jenze v tomto stavu se nelze spolehat jen na pripravky volne prodejne v lekarnach. Obratte se prosim na dermatologickou ordinaci. Pokud nezaberou protiplisnove lokalni pripravky, je nutne nasadit lecbu antibiotiky.

Ocet a citronova stava pusobi protiplisnove jelikoz navozuji kysele pH, ktere plisne nesnaseji. Nekdy mohou opravdu pomoci, avsak vice mene jen u lehcich forem onemocneni.

Hezky den,
JK

Zdroj: diskuze Plísně

Octové ponožky

Octové ponožky jsou starou radou našich babiček na vysoké horečky (39 stupňů a více). Používají se tehdy, pokud jste podali dávku léku a další dávku léku je možné dát až po několika hodinách, a horečka mezitím znovu stoupne nebo neklesá.

Účinky

Octové ponožky vytahují horkost z těla.

Návod

Ponožky namočíme do octa, vyždímáme a navlékneme na nohy. Tento postup je vhodný u malých dětí, u nichž se nedoporučují zábaly. Lze použít obyčejný ocet, případně jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet.

Jak často používat

Octové ponožky používejte pouze u vysoké horečky, která po podání léků neklesá anebo stoupá. Nevystavujte malé dítě dlouhodobému působení vysokých teplot. Pokud horečka neklesá, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak dlouho je používat

Octové ponožky nebo octový obklad slouží ke krátkodobému použití. I tak mějte na paměti, že kvasný ocet odvápňuje kosti, takže všeho s mírou a nenechávejte zábal moc dlouho.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem KDYŽ PLÍCE BOLÍ - ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Trnková.

Dnes mi ošetřující lékař na základě rentgenu plic diagnostikoval zápal plic.
Špatně se cítím od pátku v noci (zimnice, bolesti všech vnitřností). domnívala jsem se, že to bude viróza nebo chřipka. Bohužel tak tomu není. Pan doktor mi předepsal antibiotika Klacid 500. Dnes po 2 tabletách. Prní jsem vrazla v 10,45 po návratu z nemocnice. Protože mi teplota neklesala vzla jsem si v 13,30 Paralen 500. Teplota se stále drží kolem 39, a to i přesto, že jsem si udělala zábal nohou v octové vodě. Nyní mám teplotu 39,4. Co mám dělat? Můžou se vzít 2 Paraleny 500? děkuji za odpověď- Dana Trnková.
Prosím rychle, je mi opravdu zle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika budou plně účinná až po třetí dávce. To teprve bude docházet k ústupu zánětu a odeznívání bolestí. Paralen můžete vzít i dvě tablety 500 mg najednou, přičemž za 24 hodin nesmíte vzít více než 8 tablet. Z horečky nemějte strach, je to váš pomocník v boji proti zápalu. Vyšší tělesná teplota zabíjí cizorodé bakterie, které způsobují zápal plic. Do 40 °C se nemusíte o horečku starat. Nad 40°C volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 155. Existence této rychlé záchrany by vás měla uklidnit, protože nyní byste měla být v klidu, bez stresu ze zhoršení zdravotního stavu. Nejlépe byste měla usnout a hned jak se probudíte, tak vždy vypijte hrnek ovocného čaje oslazeného medem. Tešte se, že za pár dní bude líp.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je bakteriální zápal plic nakažlivý?

Octové obklady na teplotu

Do obyčejné chladné vody kápněte trochu octa (je to vlastně kyselina, tak radši menší koncentraci, přidat se dá vždy), v roztoku vymáchejte ponožky, trochu je vyždímejte a navlékněte, to samé proveďte i s rukama. Když ponožky převezmou horkost, znovu je vymáchejte v roztoku a navlékněte.

Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují také „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Petakova.

Hezky den, po odstraneni gel laku jsem si vsimla na palci hnede skvrny. Nevite co by to mohlo byt? Nutno podotknout ze sportuji a take chodim v pohorkach ale toto jsem jeste nemela. Dekuji za radu! Tereza
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Shodou okolností se vám při některém z výletů nashromáždila ponožka do prostoru, který máte mezi palcem a druhým prstem. Poté při chůzi docházelo k otlakům v neobvyklých místech, kde na to nejsou připraveny jemné žilky a ty popraskaly a vyteklo z nich trošičku krve. Krev se časem srazila a obarvila prostor tak, jak to nyní vidíte. Zamyslete se nad materiálem, ze kterého máte své ponožky do pohorek. Vybírejte ponožky tip top a volte umělá vlákna.
Nyní bude třeba počkat, než dojde ke vstřebání a tím zmizí i skvrna pod nehtem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Recept na octový zábal

Postup:

  • Připravte si studený octový roztok – z 0,5 l vody a 6 polévkových lžic octa.
  • Nachystejte si pravé vlněné ponožky.
  • Naložte ponožky do octového roztoku.
  • Nechejte ponožky v roztoku alespoň 20 minut.
  • Vyjměte a vyždímejte ponožky.
  • Nasaďte si octové ponožky a přetáhněte přes ně obyčejné suché.
  • Nechejte si obklad cca 30–40 minut.
  • Poté stejným postupem připravte druhý a třetí obklad.

Tři série octových zábalů na nohy by měly stačit. Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě.

Zdroj: Octový obklad na otok

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elen.

Dobrý den,
mám vlasy po trvalé ondulaci, bohužel se nedokážu zbavit zápachu na vlasech. Mokré vlasy smrdí jak stuchlé ponožky!
Prosím o radu.
Děkuji Elen

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po trvalé ondulaci někdy ve vlasech zůstanou malé škvírky, ve kterých se pak hromadí kožní tuk, zbytky chemikálií po trvalé a úlomky vlasového stvolu. Tento substrát po navlhčení ožije a začne se tvořit zápach. Zkuste vlasy umýt jedlou soudou rozmíchanou v malém množství vody a po opláchnutí aplikujte kvalitní balzám na vlasy, který už neoplachujte.

Zdroj: diskuze Zápach vlasů

Jak udělat octový obklad

Ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na otok, protože snižují horkost a oteklost. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno. A jak na to: Namočte látku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHYRE NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobry den ,

mam dotaz,
jsem diabetik na inzulinu a pred tremi dny jsem si na plazi u more protrel chodidlo az se vytvoril dost velky puchyr ktery praskl ...
je lepsi ranu ocistit, namazat masti a nasledne zalepit a nebo nechat otevrenou na vzduchu ?
bohuzel si ted nemohu dovolit delasi dovolenou, takze potrebu poradit co je lepsi moznost, kdyz nohy musim pouzivat ... Diky za radu Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržujte poranění v čistotě a v suchu. Pod náplastí by se to pařilo a vznikaly by zde choroboplodné mikroorganizmy. Pečlivě vyměňujte ponožky a kontrolujte stav hojení. Kdyby se to zanítilo, tak použijte višněvského balzám a lehce to ofačujte. Když se to do 10 dnů nezahojí, tak běžte na kožní.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Puchyre na chodidle

Octový zábal na otok

Máte oteklé koleno nebo kotník, a navíc cítíte horkost v těchto místech? Použijte na otok octový zábal, tzv. ocet na otoky.

Účinky

Jak již bylo popsáno, ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na postižené oteklé místo, protože snižují horkost a otok. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno.

Recept

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Georg.

Je to hloupost, co zde popisujete-reklama na výrobky a útok na Vaše kapsy.
V mládí jsem měl problém stejný a řešení je pouze v uvažování člověka a změnách v životním stylu.

- změna ponožek pouze bavlněné či froté a žádné (PES i silon) jsou neprodyšné a zvyšují pocení. Při fyzické zátěži používám silné frote/zimní do kterých vsypávám dětský pudr.

- změna obuvi-žádná China, ale semiš či kůže se stélkami odvádějícími vlhko

- nejdůležitější je výměna ponožek několikrát za den např. ráno/odpoledne po práci či koupeli v zaměstnání a doma při relaxaci s manželkou po zaměstnání

- dodržovat základní hygienické návyky a koupel (žijeme v 21. století a ty zvyky chlapů co musí smrdět-odmítám/žijeme s manželkami (princeznami) a ty si zaslouží naší lásku a ohleduplnost svědomím, že nežijí s čuníkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZlatoX.

Je pitomost myslet si, že když někdo trpí nadměrným pocením nohou, tak ho spasí ponožky z jiného materiálu. Pokud chcete pocení vyřešit, potřebujete něco opravdu účinného jako např. Electro Antiperspirant, viz www.iontoforeza.cz/n…

Zdroj: diskuze Pryč s pocením nohou

Co pomáhá proti pocení

Větší potivost chodidel způsobuje přemnožení bakterií, které vydávají nepříjemný zápach, podobný jako při výrobě sýrů. Častější mytí nohou pocení alespoň krátce zažene, ale ne vždy je možné se tak často umývat. Proto je zde několik základních pravidel:

  • Střídejte ponožky (klidně několikrát za den, můžete si několik párů s sebou nosit do práce, na výlety, do školy).
  • Noste bavlněné ponožky, ne z umělých materiálů.
  • Nenoste v teplém počasí silonové punčochy a ponožky.
  • Pokud je teplo, snažte se nosit neuzavřené boty.
  • Noste koženou obuv a boty často střídejte.
  • Kupte si do bot vložky s aktivním uhlím.
  • Nestříkejte do bot žádné voňavky a deodoranty, pach se pouze smísí.
  • Vyzkoušejte některé z přírodních oplachů chodidel, například z kamence, hypermanganu, černého čaje, bezu, mateřídoušky, dubové kůry, případně octové vody.
  • Používejte zásypy (dbejte na to, aby byl zásyp aplikován pouze na suchou, nikoli zpocenou nohu).
  • Pokud je to možné, vyperte boty občas v pračce.

Samozřejmě je možné zkusit i spreje a různé masti na nohy, ale z reakcí v diskusích vyplývá, že tyto přípravky nejsou příliš efektivní. S vložkami do bot s aktivním uhlím jsou naopak vesměs zkušenosti dobré. Vyzkoušet můžete i speciální ponožky s částicemi stříbra, které mají eliminovat vlhkost.

Zdroj: Pocení nohou

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den!

Děkuji za celou řadu rad. Rozhodně se jimi budu snažit řídit. Asi to ale nebude hned zpočátku stoprocentní. Čeká mě teď nějaký čas úsporné období z důvodu rekonstrukce nově pronajatého bytu. Vzhledem k tomu, že budu mít, jak se říká hluboko do kapsy, i takových dalších 1.500,- utracených v lékarně si úplně nemohu dovolit. Pupalkový olej, zinek a aloe vera gel už jsem nějakou dobu užívala. Postupně se k nim pokusím vrátit a být důslednější i ve stravě a přidat i další doplňky. Dříve se mi vnitřní původ mých problémů nejevil tak evidentní, dnes se ale začínám potýkat i se zhoršující se přecitlivělostí pleti obličeje, kt. je neustále lehce zarudlý a se sklonem k podráždění při pocení, na sluníčku, po konzumaci kyselého, atd. Nic takového se mi dříve nestávalo, nebo pouze velice zřídka. Teď z toho začín být každodenní jev, proto změna životosprávy bude nutností. Nebude to pro mě těžké. Vím, které potraviny bych měla konzumovat, a který se naopak vyhýbat. Na druhou stranu je ale i spousta takových, u kterých si nejsem jistá.. např.mléčné výrobky, nakolik mi škodí, a nakolik si je můžu dopřát.. Přírodní cukry jako banán, hroznové víno, vodní melouny.. necelozrnná rýže a těstoviny,.. nebo kyselejší citrusy a octové zálivky.. Myslíte, že i tyto potraviny jsou rizikové ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenda.

No tak to jsme na tom docela podobně, taky jsme si s přítelkyní našli podnájem přes www.eurobydleni.cz/b… A taky jsem řešil problém s lupy, vždy když jsem měl delší vlasy, dělaly se mi skoro až takový strupy na hlavě a když jsem se je snažil vyčesat tak to akorát svědilo. Pak mi kadeřnice poradila Milvu, je to taková vlasová kosmetika, ale taky není nejlevnější, ale dost to pomáhá :)

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech co pomuze

Rady na snížení horečky

  • Ke snížení vysoké teploty zkuste použít studené zábaly. Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes to suchou osušku a překryjte peřinou. Po chvíli osprchujte, osušte a opět uložte do postele.
  • Ve čtyřech litrech vody vařte 10 minut hrst dubové kůry. Přidejte 2 lžíce soli a v odvaru koupejte 20 minut nohy.
  • Těstíčko z režné mouky a vody natřete na čtvercovou látku a zabalíte do něj chodidla až po kotníky. Většinou Když těstíčko vyschne a drolí se, je už většinou horečka pryč.
  • Možno použít i octový roztok, do kterého namočíte plátýnko a jím obalíte kotníky a zápěstí.
  • Bavlněný šátek namočený do studené vody vyždímejte a oviňte kolem lýtek. Ničím nepřikrývejte, jinak by se teplo hromadilo. Asi po 30 minutách je zábal tak teplý, že ho můžete vyměnit za nový.
  • Pro snížení horečky si přikládejte na hlavu a plosky nohou tvaroh, který horkost vytáhne.
  • Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

Popraskané paty nemám protože o svoje chodidla se starám celkem pečlivě ale
v rámci prevence lehce namažu svoje paty klasickým měkkým lehce roztíratelným taveným sýrem a navléknu silikonové ponožky na paty a nosím asi půl dne. Potom chodidla opláchnu vodou a natřu hydratačním krémem na nohy.Napsal jsem svůj příspěvek jak to třeba dělám já tak že se mnou tady nemusí nikdo souhlasit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty babské rady

Octové obklady na opuchy

Na opuchy (otoky) pomáhá octový odvar z kořene jehlice trnité. Na 3 dl octa dejte 1 polévkovou lžíci kořene jehlice trnité. Poté 5 minut vařte a zchladlé použijte na obklad.

Zdroj: Octový obklad na otok

Vyhřívané ponožky

Vyhřívané ponožky vydrží hřát nohy až 16 hodin. Jsou teplé, měkké a prodyšné. Vybrat si můžete dle ceny a velikosti ze stovky nabídek.

Zdroj: Vyhřívané oblečení

Octový obklad proti horečce

Horečka je obranný stav těla, které se brání proti infekcím. Jestliže je teplota nižší než 38,5 °C, neměli byste ji srážet, pokud je však vyšší, měla by se začít snižovat (nejvyšší teplota, kterou může tělo přežít, je 41,8 °C). Jakým způsobem? Namočte utěrku do octa či octové vody, položte si ji na břicho nebo na nohy a nechte půl hodiny působit. Pozitivní účinek obkladu se obvykle dostavuje za 15–20 minut. Utěrku si nenechávejte na těle déle než hodinu, protože ocet patří mezi kyseliny a může způsobit úbytek vápníku z kostí (osteoporóza). Octový obklad lze přiložit také na chodidla, ruce a čelo. Z uvedených rad vyplývá, že ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny tedy proto, že odvádí teplo pryč z hlavy.

Zdroj: Octový obklad

Bolest ostruhy

Ve skutečnosti ostruha nebolí. To, co bolí, je obvykle zánět šlach a tkání kolem ostruhy. Důležitým rysem bolesti patní ostruhy je, že se zlepšuje, když se pohybujete, a zhoršuje se, když začnete chodit po chvíli sezení. Můžete také pociťovat ostrou bolest paty, když poprvé ráno začnete chodit.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Účinky octového zábalu

Ocet snižuje horkost a působí protizánětlivě. Octové zábaly se dávají na končetiny přímo na postižené oteklé místo. Zábaly uleví od horkosti a částečně působí jako dezinfekce. Používají se jako obklad na kotník, koleno nebo na otok kdekoli jinde (na opuch). Mají chladivý efekt, který postiženému uleví.

Zdroj: Octový zábal

Opatření při léčbě ostruhy

Pokud máte nadváhu, snažte se snížit váhu, abyste snížili tlak na paty. Mezi další účinné domácí prostředky na patní ostruhu patří držet se dál od vysokých podpatků, nosit boty s fixací chodidla a vyhýbat se chůzi naboso. Nošení dlahy v noci může pomoci zmírnit ranní bolest paty. Zkuste si také protáhnout lýtkové svaly, než ráno uděláte první krůčky.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP