Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OPERACE KARPÁLNÍCH TUNELŮ

OBSAH

Operace

Pokud je fibroadenom malý, může se odstranit v lokální anestezii. U větších fibroadenomů se provádí operace v celkové anestezii a tento stav vyžaduje hospitalizaci.

Zdroj: Co je fibroadenom

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Bolí mě 3 prsty a občas nejdou vrátít do původního stavu narovnat co to může prosím být.Dělá mi to po pádu.děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemožnost samostatného návratu prstů do vzpřímené polohy může mít mnoho příčin, přičemž každá vyžaduje jinou léčbu. Například pádem mohly být poraněné klouby na prstech nebo šlachy. Nebo u vás může probíhat onemocnění karpálních tunelů. Přesnou diagnózu se dozvíte v ordinaci ortopéda, který vám poskytne bližší objasnění vašich obtíží a doporučí vám vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Laser a rizika operace

Rizika laserových operací jsou třeba v tom, že se operované místo nehojí nebo pacient může mít po zákroku bolesti. Pacienti by měli počítat s tím, že zákrok nemusí vyřešit všechny jejich problémy s viděním. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Poradna

V naší poradně s názvem PROPADLÁ KLENBA NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, na rehabilitaci, kam dochazim po operaci karpalniho tunelu mi řekl, že mohu mít propadlou klenbu, ráda bych věděla jestli existuje jiné řešení, než operace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Propadlá klenba nohy se dá kompenzovat pomocí ortopedických vložek do bot. Ortopedické vložky do bot jsou vyrobeny na míru, přesně podle otisku chodidla. Na tyto vložky přispívá i zdravotní pojišťovna, když na ně dostanete předpis od ortopeda. Další a neméně účinné jsou cviky na zpevnění klenby, například obléknutí ponožky bez rukou, jen s pomocí druhé nohy. Nebo psaní písmen tužkou zastrčenou mezi prsty u nohou a s oporou na patě. Taktéž masáž chodidel pomocí šlapání na tenisový míček. Poraďte se o tom se svým lékařem - ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Propadlá klenba nohy

Keratokonus operace

ICRS (intrastromální rohovkový segment) je protéza složená ze dvou polokruhových segmentů o průměru 5 mm různé tloušťky. Jsou vyrobeny z Perspex CQ akrylátu, což je materiál používaný již přes 50 let k výrobě umělých nitroočních čoček. Jsou nejmodernější a bezpečnou léčbou keratokonu. Zpočátku byly operace prováděny manuálně. Od roku 2009 se implantuje ICRS pomocí femtosekundového laseru. V první fázi operace vytvoří tunely pro rohovkové prstence automaticky femtosekundový laser, v druhé fázi operace vsune zkušený rohovkový chirurg do vytvořených tunelů rohovkové prstence. Tento zcela unikátní typ operace zvýšil komfort pacientů a zkrátil délku operace. Navíc je implantace ICRS za pomocí femtosekudového laseru bezkonkurenční, co se týče centrace rohovkových prstenců a hloubky implantace rohovkových prstenců. Tyto pak zásadně ovlivňují výsledek operace, to je kvantitu i kvalitu vidění.

Zdroj: Keratokonus

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den je mi 28let a jiz skoro rok mě pobolívá levé rameno to by se ještě dalo vydržet, ale před několika týdny mě začli bolet prsty na levé ruce a celé zápěstí, klouby, při každém pohybu ruky neboli kloubů na prstech to strašně bolí, před pár dny mě bolesti začli budit i v noci a prsty mi zůstávají v určité poloz, od dnešního rána mám třetí prst ohnutý nemohu sním pohnout jak ho zkusím narovnat na dlani je vydět jak se šlacha natahuje a bolí to a prst prostě nenarovnám. Dnes jsem jela na chyrurgii prst mi narovnal a mám ho opět ohnutý. Objednali mě na revmatologii ale termín do měsíce, nevim jak stím vydržím. Levá ruka je mi k ničemu, doma malé děti a já ani neuvařím. Netuším co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle se projevuje syndrom karpálního tunelu. Zde je nejúčinnější léčba pomocí operace šlach. Proti bolesti používejte mast Voltaren forte a procvičujte ruku v teplé vodě. Samoléčba v tomto případě moc nepomáhá a proto budete muset vydržet do lékařské prohlídky u revmatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest kloubu

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZUZANA.

Mám bolesti a brnění prstů které mně budí v noci a necitlivost v rukou .Prosím o radu a léčbu přírodní cestou.Take doporučení cviků na uvolnění karpalního tunelu.DIKY ZUZKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové brnění nemusí být jen syndrom karpálního tunelu. Brnění prstů a bolesti rukou při spaní se objevuje často u lidí, kteří spí na boku s rukou pod hlavou nebo pod polštářem. Vyřeší to trvalá změna ležení v ploze na zádech s rukama složenýma na břiše nebo volně podél těla.
Cviky na uvolnění karpálního tunelu jsou vidět zde: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Rizikové faktory syndromu karpálního tunelu

Rizikem tohoto onemocnění bývají stále se opakující pohyby ruky a prstů, k nimž dochází například při psaní na stoji, hraním na hudební nástroj, prací na pásu a podobně. Přetížení může vyvolat zánět šlach a vazů, při němž dojde k otoku struktur v oblasti karpálního tunelu a následnému utlačení nervu. Vznik potíží nebo výrazné zhoršení se zvyšuje v souvislosti s hormonálními změnami. Provází tedy především užívání hormonální antikoncepce, menstruační cyklus, těhotenství nebo klimakterium. Nejčastější výskyt je u žen s nadváhou ve věkovém rozmezí 30–60 let. Syndrom karpálního tunelu může být také jednou z komplikací systémových onemocnění, například Raynaudovy choroby, revmatoidní artritidy nebo diabetu mellitu. Je prokázáno, že i tato choroba může mít genetické predispozice v rodině, které se mohou, ale nemusí projevit.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA - HOMEOPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Dobrý den já jsem po operaci karpálního tunelu levé ruky už půl roku a dlaň okolo jizvi pořád citlivá nemám sílu v ruce. Mám malé dítě 20 měsíců a když ho chovám víc jak 10min začnou mi drevenet prsty a znovu to brnění čast mám pocit pálení okolo jizvi je to prosím normální? Čeká mě operace ještě právě ruky ale nevím tet jeslí ji mám podstoupit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Jandák.

Zdravím.
Svůj příspěvek jsem psal pro ty, kteří nejdříve přemýšlí o alternativní léčbě než podstoupí chirurgický zákrok.
Od r.2015, kdy jsem si vyléčil karpály za pomoci homeopatie, jsem s nimi neměl nejmenší problém.
Až do loňska, kdy jsem si zhmoždil karpál na pravé ruce.
Loupal jsem najednou cca 1,5 kg česneku za pomoci silikonové trubičky. Karpál se ozval znovu a to se všemi příznaky.
Protože mi tentokrát Actaea Spicata zabrala až asi po třech týdnech, objednal jsem se znovu na vyšetření. Šel jsem tam po cca 6-7 týdnech, ale už bez bolestí. Chtěl jsem se něco dovědět, když už jsem byl objednán.
Změřili mi obě ruce. Naměřili TOTÉŽ co v r. 2015 a přitom jsem byl momentálně bez příznaků!?
Čekal jsem od lékaře nějaký komentář. Místo toho mi vrazil do ruky doporučení na operaci OBOU karpálů s tím, že ,,U nich to takhle chodí".???
Připadal jsem si jako ,,kacíř v době temna".
Našich lékařů a medicíny si vážím, ale alternativní léčbu v rozumné míře neodmítám.
Myslím si, že ,,jizvy" mohou počkat....

Zdroj: diskuze Karpály léčba - homeopatie

Operace

Léčba je možná několika způsoby. Účinnou léčbou je například dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. K operaci karpálního tunelu se přistupuje tehdy, selžou-li konzervativní metody léčby (klid, vitamíny, léky, obstřiky). Odkládání operace karpálního tunelu u těžkých případů může mít nevratné důsledky: utlačovaný nerv může být natolik poškozen, že se jen stěží naplno navrátí všechny funkce ruky. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny. Zde můžete vidět, jak probíhá operace karpálního tunelu.

Cena operace se na soukromých klinikách pohybuje okolo 5 000 Kč včetně pooperační kontroly. Za tuto cenu získáte špičkovou péči operatérů, kteří se na operace ruky dlouhodobě specializují, minimální čekací lhůty (operace jsou možné i do 10 dní) a příjemné zázemí. Máte-li diagnostikován syndrom karpálního tunelu na základě EMG, stačí se objednat přímo na operaci. V ostatních případech si nejdříve sjednejte konzultaci, na jejímž základě vám budou provedena další dovyšetření.

Po úspěšné operaci bez vzniku komplikací může jít mnohdy pacient rovnou domů. Úleva přichází do 1 až 2 dnů a normalizace funkce celé ruky se očekává do několika týdnů, popřípadě měsíců. Končetina se smí plně zatěžovat po uplynutí doby cca 3 měsíců. Správně provedený operační zákrok vyřeší problémy definitivně, proto jej není nutné odkládat, neboť se jedná o nejúčinnější způsob léčby tohoto onemocnění. Pooperační průběh léčby je založen opět na snaze pacienta. Nutné je navštěvovat obvodního lékaře, a to z důvodu kontroly hojení a převazu rány. Vhodná je tlaková masáž jizvy, díky níž dochází k většímu prokrvení a odplavení odpadních látek, což přispívá k rychlejšímu hojení jizvy a zabraňuje srůstu struktur měkkých tkání. Ránu je nutné první týden udržovat v suchu a čistotě, aby se zabránilo vniknutí infekce. V rozmezí 7. až 10. dne po operaci byste se měli podrobit vyndání stehů. Poté nejspíše dostanete poukaz k rehabilitační léčbě, kde vás naučí všechny potřebné cviky a aplikují některou z metod fyzikální terapie. Důležité je procvičit pohyby ve všech kloubech, protáhnout zkrácené svalové struktury a postupně začít posilovat ruku při různých manuálních činnostech. Důležité je nezapomínat na péči o jizvu. Jemná masáž a potírání jizvy sádlem, indulonou nebo jiným mastným krémem nejen urychlí její hojení, ale má i kosmetický efekt. Hojení jizvy nastává po dvou týdnech a plná zátěž ruky je možná asi za jeden až dva měsíce.

Zdroj: Karpály na rukou

Diskuze

V diskuzi ZMENA PRACE PO OPERACI KARP.TUNELU NA OBOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobry den jsem po operaci Karl.tunelu na obou rukou a pracuji na interním oddělení u ležících pacientů kde prace je na zátěž rukou enormní mužů tuto práci nadále vykonávat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zmena prace po operaci karp.tunelu na obou rukou

Operace štítné žlázy v Motole

Více o této problematice se dozvíte zde.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Uz3 me palelo v prave ruce jak kdyby mě rezaly žily zevnitř ziletkou co to znamená?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše jde o syndrom karpálního tunelu. Přesnou příčinu by vám řekl lékař ortoped. Částečně jde tento nešvar léčit speciální rehabilitací a nebo pak operativně, což má lepší výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pálení a bolest v rukou

Operace žilního systému

Nejběžnějším zákrokem na žilách je operace křečových žil. Provádí se jak z kosmetických důvodů, tak zejména u pacientů s hrozícím vznikem bércového vředu, v neposlední řadě i u pacientů s již otevřeným bércovým vředem. Provádí se nejen klasická chirurgie varixů, ale také radiofrekvenční ablace. Katétr pro radiofrekvenční ablaci není hrazen zdravotními pojišťovnami a pacient jeho použití musí uhradit předem.

Zdroj: Operace ucpaných cév

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÁ CITLIVOST PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den.
Tři dny mám sníženou citlivost v prstech levé ruky (jsem levák). Cítím mravenčení v malíčku a prsteníčku. Může jít také o syndrom karpálního tunelu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše bych zde viděl ortopedickou příčinu a to na celé cestě nervů těchto dvou prstů. Nejčastěji bývá ložisko problému blízko páteře (krční, hrudní), lopatky a nebo ramene. Uvolnění těchto míst cílenou reflexní masáží uleví i od pocitu necitlivosti malíčku a prsteníčku. Vyhledejte ortopeda a poraďte se s ním co dál dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Prevence syndromu karpálního tunelu

Vzhledem k tomu, že se nemoc týká nejčastěji administrativních pracovníků sedících hodiny u počítače, bylo vynalezeno mnoho ergonomických pomůcek, které mohou pomoci se tomuto onemocnění vyvarovat. Užívají se speciální podložky pod zápěstí, které zajistí, abyste drželi zápěstí v jedné rovině s předloktím. Dále byste si v práci měli dělat pravidelné přestávky na protažení paží, zápěstí, ramenních kloubů a krční páteře. Vhodné je také masírování a protahování prstů. U dělnických a jiných namáhavých profesí je vhodné používání všech předepsaných pracovních pomůcek a postupů, aby se onemocnění předešlo. Nikdy však léčbu syndromu karpálního tunelu dlouho neodkládejte, protože by mohlo dojít k trvalým změnám ve funkci a struktuře ruky a zápěstí.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

dobry den sem po operaci karparniho tunelu a porad mi trnou prsty je to normalni dekuji Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po operaci

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Příznaky a projevy syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se zpočátku nejčastěji manifestuje tak, že trne jeden nebo více prstů. Přítomno je brnění, mravenčení či pálení prstů na postižené končetině (nejčastěji palce, ukazováku a prostředníku). Poté může dojít ke ztrátě kožní citlivosti a oslabení těchto prstů, které je provázeno poměrně velkou bolestivostí. Ruka působí nešikovně a svaly předloktí ztrácí svalovou sílu a postupně ochabují. Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu, mnohdy nemocného budí ze spánku. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy. Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí. Nemocní mohou mít pocit oteklých prstů, i když otok není viditelný. Intenzita obtíží mnohdy kolísá, ale většinou se postupně symptomy zhoršují.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Laserová operace očí a její cena

Laser dokáže velmi dobře odstranit malé oční vady, do 1 dioptrie. S takovými požadavky obvykle přicházejí lidé kvůli práci, kde jim jsou jejich brýle na obtíž, typicky to jsou příslušníci ozbrojených sil nebo piloti. Tyto laserové zákroky si pacienti hradí sami a cena takové laserové operace je dnes už méně než 12 000 Kč za jedno oko. Jde o kvetoucí byznys, ale také o tvrdý konkurenční boj o zákazníky.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Léčba syndromu karpálního tunelu

Postižení středového nervu útlakem je zpočátku reverzibilní, ale po dlouhodobém neléčeném stlačení mohou nastat i nevratné změny, proto je vhodné začít s léčbou co nejdříve, popřípadě se snažit předejít onemocnění výše zmíněnou prevencí. Včasná léčba může do několika měsíců způsobit zmírnění až vymizení obtíží, zatímco chronický průběh trvá roky a ani po tomto časovém období nemusí dojít k vyléčení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Operace krkavic

Krkavice jsou hlavní tepny pro zásobení mozku. U pacientů s významným zúžením karotické tepny je možné provést chirurgické zprůchodnění. Tento zákrok je prováděn u nemocných, kteří prodělali mozkovou příhodu a mají zúžení krkavice větší než 50 %. Výkon se provádí také z preventivních důvodů u pacientů, kteří mozkovou příhodu neprodělali, v takovém případě musí být tepna zúžena minimálně o 70 %. Nejčastěji se provádí v místním umrtvení, operace není příliš zatěžující pro organismus a hospitalizace trvá jen několik dní.

Zdroj: Operace ucpaných cév

Co jsou to karpály

Syndrom karpálního tunelu je útlakový syndrom způsobený postižením či poškozením středního nervu (nervus medianus) v karpálním tunelu. Tlakové poškození může vzniknout například po úrazu zápěstí, zánětu šlach a vazů v této oblasti nebo poslední dobou častým chronickým přetížením zápěstí při nevhodné ergonomii práce s počítačem, tedy jako nemoc z povolání. Uváděny jsou rovněž hormonální změny v organismu, jako je užívání antikoncepce, těhotenství či menopauza.

Karpální tunel je průchod, jímž se některé nervy, drobné cévy a šlachy svalů dostávají z předloktí do dlaně. Ohraničen je ze stran vyvýšeninami zápěstních kostí (eminentita carpi ulnaris et radialis), zadní stěna je tvořena zápěstními kůstkami a zepředu je kryt zápěstním poutkem ohýbačů (retinaculum musculorum flexorum). Spolu s mnoha dalšími strukturami zde prochází i nervus medianus, který v této oblasti může být tlačen okolními strukturami na tuhé stěny tvořené zápěstními kůstkami, což vede k následné symptomatologii syndromu karpálního tunelu.

Při operativním řešení je důležité brát v potaz možnou variabilitu průběhu větví nervu medianu, jejichž přetětí je jednou z nejčastějších komplikací otevřených zákroků.

Zdroj: Karpály na rukou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP