Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OPRUZENÁ TŘÍSLA

OBSAH

Babské rady na opruzeniny

  • Čaj na opruzeniny – uvařte silný kvalitní černý čaj, nechte ho vychladnout a postiženou pokožku jím několikrát denně potírejte.
  • Několikrát denně nechte dítě na 10 až 15 minut bez plenek, dospělí ať chodí nazí.
  • Kukuřičný škrob na opruzeniny – místo zásypu použijte kukuřičný škrob, který je bez jakýchkoli přísad, které mohou dráždit.
  • Levandulový olej na opruzeniny – levandulový esenciální olej nařeďte 1:1 s kvalitním olivovým olejem (například 10 a 10 kapek) a potírejte opruzená místa. Nedoporučuje se používat na sliznice (například na konečník).
  • Máslo na opruzeniny – postižená místa natřete kvalitním čerstvým máslem.

Zdroj: Domácí rady na opruzeniny

Poradna

V naší poradně s názvem OPRUZENINA CO NA NÍ POMÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabinka .

Je mi 13 za chvíli mi bude 14 let mám cukrovku opruzeniny mám skoro každý rok nikdy jsme to neřešila ale teťkon jak jsem velká tak mi to už vadí požívám bepanthen chtěla by jsem se zeptat kolikrát denně si to mm mazat a jestli si to nemám mazat krémem na ruce??? a ještě by jsem se chtěla zeptat zmizí to tak do 3 dnů???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sabino, musíš si opruzená místa důkladně mýt vodou a mýdlem dvakrát denně a hned po umytí jemně, ale důkladně osušit a nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Nic jiného na to nedávej. Teprve až když se to hojí (většinou po dvou dnech) můžeš použít kalciovou mast podle návodu. Celé by se to mělo zahojit do týdne.

Zdroj: diskuze Opruzenina co na ní pomáha

Fotografie

Zde můžete vidět fotografie zobrazující opruzená třísla.

Zde můžete vidět fotografie zachycující svrab v tříslech.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Projevy plenkové dermatitidy

Nemocná kůže je zarudlá, lesklá, oteklá, šupinatí, projevem dermatitidy může být i drobná kopřivková vyrážka. Vlivem druhotné kvasinkové infekce se mohou vytvářet až puchýřky, které se snadno strhávají.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adamko.

Nemusi to byt mykoza - bohate staci nespravne spodni pradlo, spatne padnouci stih, ktery ti tu oblast poskozuje a drazdi.. Taky moc tesne kalhoty nebo dlouhe sezeni.. Nemusi to byt hned nejaka bakterie, pouze podrazdeni.. Mrkni ale i na nas blog, kde najdes i ruzne jine priciny, tak zkus porovnat ty svoje projevy.... www.vimax.cz/svedeni…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cvrk.

Mám velmi dobré zkušenosti s dětským zásypem od Alpa-Aviril s azulenem.
Káždé ráno se po osprchování a vysušení opudruju preventivně třísla a je po problému. Než jsme na to přišel, tak to byl někdy děs.
cvrk

Zdroj: diskuze Mykóza v tříslech

Co znamená bolest kyčle a třísla

Bolest kyčle a třísla může signalizovat svalový spasmus po přetížení při cvičení v průběhu přitahovače stehna. Někdy pomůže rehabilitace, také je vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo případné patologické změny vyloučit.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Na opruzeniny bohužel trpím, hlavně pod prsy v létě :- (Co mi teda hodně pomohlo byl IntimComfort sprej o kterém jsem se dočetla v časáku. Rychle se mi ulevilo, pokožka se zklidnila proto ho nosím neustále u sebe.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hubert.

Mám morbidní obezitu,tudíž i problém po koupání dokonale vysušit třísla,která se po krátké době opět "zapaří".Svědí,velmi nepříjemné,páchne.Poradíte?Zhubnout v 77 letech není rada.Díky

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Jak léčit svrab

Léčba svrabu spočívá v likvidaci parazitů v kůži. K tomu se používá terapie sírou a synteticky vyráběnými přípravky. Jedná se například o účinnou látku permethrin, která je vhodná pro dospělé a děti od 2 let, aplikuje se na 8–12 hodin a hned po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se opakuje opět po týdnu (nebo v intervalu, který určí lékař). U dospělých se používá 10–20% sirné vazelíny, u dětí pouze 2,5% z důvodu vyšší citlivosti pokožky. Mast na svrab se aplikuje 1x denně na dobu 24 hodin. Síru v masti je možné použít dokonce i u dětí do dvou let a u těhotných žen. Tato mast je levná a účinná, nevýhodou je však její zápach a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích. Léčivo se aplikuje na celé tělo (kromě hlavy a krku u dospělých) a následně se po uplynutí dané doby provede očistná koupel. I po léčbě může dalších několik dnů přetrvávat svědění, proto se doporučuje následně pokožku mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy.

Součástí léčby je zavedení hygienických opatření:

  • denně měnit spodní prádlo
  • denně měnit ložní prádlo
  • prát vše při teplotě 60 °C
  • vyžehlené věci alespoň 3 dny nepoužívat
  • důkladně větrat

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Diskuze

V diskuzi JAK ZAMEZIT RŮST CHLOUPKŮ L''-'--- se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Je mi 34 let.co mne na svém těle trápí Je ochlupeni musim si holit každý den nohy aby byli hladké jsem blondýnka takže chloupky js---ou světlé ale všude stehna lýtka třísla. Co mám dělat nejhorsi je pro mne léto a tak ho mám rada

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak zamezit růst chloupků l''-'---

Jak léčit opruzení

Při vzniklé opruzenině je důležité zabránit dalšímu zapařování postiženého místa, možnosti rozšiřování a většímu poškození kůže. Důležité je co nejdříve odhalit postižené místo, převléct se do pohodlnějšího oblečení, místo osprchovat, poté otřít do sucha a nechat dýchat. Popřípadě namazat speciálním krémem, mastí nebo pudrem (kalciová mast, Bepanthen, Sudocrem, zinková mast, Ondřejova mast, Imazol).

Opruzeniny často postihují kojence. Nejprve je důležité místo omýt vlažnou vodou s glycerinovým mýdlem a opatrně otřít do sucha, aby pokožka nezůstala mokrá. Dítě je vhodné častěji přebalovat, nechat delší dobu volně bez plen a koupat v bylinných koupelích pro zklidnění kůže. Použít se dají běžné krémy a masti jako u dospělých jedinců. Při opakujících se problémech je potřeba vyměnit značku plen, ubrousků, pracích prostředků a všeho, co by mohlo pokožku dráždit.

Opruzenina obvykle přetrvává 2–3 dny, pokud místo dál nezapařujeme a léčíme. U bakteriálních a kvasinkových příčin je léčba o několik dní delší.

Na běžné opruzeniny postačí kalciová mast nebo Bepanthen krémy. Použít se dá také zinková nebo Ondřejova mast. Na jakékoliv podráždění kůže a doléčení kožních nemocí je vhodný Calcium pantothenicum, Sudocrem.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kličková.

Prosím o radu.Bolí mě v oblasti kyčelního kloubu a vystřeluje mě bolest do třísla.Také při sezení mě to bolí.Když se přetížím,tak mám bolesti v noci a nemohu najít polohu ve které bych mohla spát bez bolesti.Mám snímky v počítači.Mohl by jste mě snímky posoudit? Děkuji za odpověď Kličková
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle

Péče o opruzenou kůži dítěte

  • Hlavním úkolem rodičů je v každém případě dobře očistit pokožku od zbytků moči a stolice, a to nejlépe pod tekoucí vodou, případně speciálním vlhkým čisticím dětským ubrouskem.
  • Holčičky je nutné otírat vždy od genitálií směrem ke konečníku jedním tahem, aby se do pohlaví nezanesly bakterie z konečníku. Po očištění a omytí plenkové oblasti je potřeba ji pečlivě osušit (pozor – netřít a nefénovat!).
  • Posledním, ale neméně důležitým krokem je nanesení ochranné vrstvičky, která bude pokožku chránit před vlivem kyselé moči. Krém je potřeba rovnoměrně rozetřít. Výhodné je, pokud obsahuje panthenol, který pokožku zklidňuje, a jestliže již opruzená je, urychluje proces hojení a regenerace.

Budete-li tento postup důsledně dodržovat, většině potíží předejdete.

Vhodné krémy proti opruzeninám nesmějí obsahovat následující:

  • potenciálně toxické přísady;
  • parfém;
  • konzervační látky a barviva;
  • desinfekční přísady;
  • alkohol.

Vhodné krémy proti opruzeninám by měly:

  • mít klinicky ověřený účinek;
  • udržovat optimální vlhkost pokožky;
  • obsahovat panthenol a oxid zinečnatý;
  • být hypoalergenní.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svat. Beneš.

Dobrý den!

Mám více roků spinální skoliozu výrazně L4/L5. V poslední době se mi zhoršuje bolest kyčle a třísla.
Myslím, že již dříve jsem měl podobné problémy s bolestí. Jak dlouho vynechat Rosucard 1x10 mg, aby se potvrdila příčinná souvislost.

Děkuji předem, zdraví Beneš.

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Prevence proti opruzení

Nejlepší prevencí je při výměně plenky opláchnout kůži vlažnou vodou a otřít ji k tomu určeným textilním ubrouskem. Ubrousky jsou většinou již navlhčené, a tudíž připravené k očištění. U děvčátek bychom vždy měli dávat pozor na to, abychom zadeček utírali ve směru od genitálu. V opačném případě totiž hrozí zavlečení infekce do močových cest. K ošetření můžete po očištění použít přípravky, které jsou určeny přímo k tomuto účelu. V případě objevujícího se zarudnutí je nutné zajistit dostatečný přístup vzduchu ke kůži. Pokud je to možné, nechejte dítě rozbalené.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, syna 8 let se začal stěžovat, na pálení mezi varlaty viz. Foto. (ledujeme)
C
Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotce je vidět zduřená pokožka na šourku. To může mít několik různých příčin. Od mechanického podráždění, přes opruzeninu až po alergickou reakci. Nejlepší a rychlou léčbu dostanete v ordinaci kožního lékaře. Sama můžete synovi pomoci dětským zásypem aplikovaným vždy po omytí mýdlem a vodou a po dobu hojení mu nechat nosit slipy namísto trenýrek, aby se šourek nedotýkal třísla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka

Plenková dermatitida

Plenková dermatitida je zvláštní formou opruzení u nejmenších dětí. Vzniká třením plen o citlivou kůži hýždí, třísel a genitálu v teplém, vlhkém prostředí za spolupůsobení moči a stolice a následně bakterií a plísní. Kůže nemá pod běžnou plenou zajištěn patřičný přístup vzduchu. Při nedostatečné hygieně a ponechání dítěte v plenách bez jejich výměny delší dobu dochází k porušení celistvosti kůže, především povrchové vrstvy pokožky, a tím i její ochranné funkce. Takto poškozená pokožka je pak náchylná ke kvasinkové nebo bakteriální infekci. Nepříznivě však může působit i nadměrná péče. Časté mytí mýdlem totiž rovněž poruší ochrannou vrstvu pokožky.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi BOLEST KYČLE ZAD A VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně bolesti pravé poloviny zad -křiže a zàroveň i kyćle ,bolest i vystřeluje do třisla a do pravého varlete i stehna, bolest je nepravidelnà někdy to neboli vubec a někdy ani nemohu sedět jak bolest vystřeluje do pravé poloviny zad,bolest ustàvá větŝinou kdyź jsem v klidovém stavu, a nic nedělám, jak už jsem psal někdy mě pobolivá i pravé varle ale jen někdy a je to jen taková mirná bolest, v klidu neboli vubec, jen když chodim a nebo něco dělám, někdy i pociťuji takovou řezavou bolest okolo třisla jako směrem ke stehnu a dál dolu jako ke koleni, nedavno z hruba před 6 týdny jsem byl na preventivni prohlidce u obvodni lékařky, byly provedeny krevni testy ,odebrana moč, ekg, měřeni tlak, při prohlidce mi doktorka zjistila vysoký krevni tlak, a předepsala léky které pravidelně użivám,moč a krevni testy dopadly dobře, jen trochu zvýšený cholestorol, jinak podle lékařky vše v pořádku,jen mám nadváhu a měl bych zhubnout,v práci dělám někdy dost fyzicky náročnou pràci , taháni těźkých věci, atd. Je mi 48 let , jinak moje matka je již dvakrat po výměně kyčelniho kloubu, to pišu jen proto zda problém z kyčli nemuže být dědičná záležitost, dàle se chci zeptat zda tyto moje problémy spolu nějak souvisí, a jak je léčit, děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kyčle zad a varlat

Příčiny opruzení

Kůže malého dítěte je jemná, a tak i více vnímavá k dráždivým účinkům exkretů. Samozřejmě že v případě horšího udržování hygieny, zvláště pozdější výměny plenek při přebalení, bude tendence k rozvoji opruzení rychlejší. Nicméně u dítěte, které bude mít průjmové onemocnění, se opruzení objeví velmi rychle i přes sebelepší péči o jeho hygienu. Na rozvoji kontaktního zánětu kůže se často podílí mikroorganismy, které štěpí močovinu z exkretů a ta v kontaktu kůži intenzivně dráždí. Podrážděná kůže se dále infikuje, nejčastěji jsou to plísně (zvláště Candida). K opruzení může dojít i při změnách výživy kojence. Opruzení u staršího dítěte se může vyskytnout i v jiné lokalizaci a z jiných důvodů. Většinou je to všude tam, kde jsou záhyby kůže, které nejsou dostatečně volné pro přístup vzduchu, kde je zvýšené hromadění potu nebo mazu a podobně.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Praveček.

Zdravím poradí někdo? Mám čas od času silně zapálená třįsla která silně pálí a,, pot,, který je mezi šourkem a stehnem silné zapáchá. Používám bepante,kanesten a různé protiplísňové masti kapesníčky pro vysušení, příznaky zmizí, ale po čase se zase vše opakujte.S tímto se potýkají 5_6 let bývalá přítelkyně ke gynekologovi nechodila podobné příznaky neměla až na občasný hrozný odér z intimních míst nechtěla nic řešit. Mám obavy aby se nejednalo o nějaké chlamydie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky

Kvasinky u mužů

Dalším místem, kde se mykóza často objevuje, zvláště pak u mužů, jsou třísla a vnitřní plochy stehen.

Zdroj: Kvasinky na kůži

Jak rozeznat svrab a opruzení

Svrab je kožní onemocnění způsobené roztočem zákožky svrabové (Sarcoptes scabiei), který žije v kůži člověka. Hlavními příznaky této nemoci jsou zarudlé nebo bělošedé linky na kůži a svědění, především pak v noci. K přenosu dochází blízkým kontaktem s nakaženou osobou, ne však běžným denním stykem, jako je podání ruky či obyčejný dotyk.

Charakteristickým projevem svrabu je intenzivní svědění celého těla, a to zejména v noci, kdy je člověk přikrytý peřinou a je více zahřátý, což umožňuje zákožce lepší vitalitu. Na pokožce se objevují chodbičky esovitého tvaru o délce 0,5–1 cm, které jsou zakončené drobným puchýřem nebo pupínkem. Nejčastěji se vyskytují na místech s jemnou kůží, jako jsou:

  • meziprstní prostory rukou
  • zápěstí
  • lokty
  • podpaží
  • kůže kolem pupíku
  • kůže kolem prsních bradavek
  • genitálie
  • hýždě
  • klenba nohou

Svědění bývá obvykle zcela nesnesitelné a dochází ke škrábání, čímž si pacient stav ještě zhorší. Někdy dochází ke změně pigmentace kůže a objevují se také sekundární příznaky svrabu, které zahrnují různé oděrky a zhrubění kůže.

Opruzenina (intertrigo) je onemocnění, které vzniká většinou v místech, kde se dotýkají nebo třou o sebe dvě plochy pokožky. Na tomto místě se pak zadržuje teplo a vlhko, a jestliže je navíc chráněné těsným oblečením, které brání přísunu vzduchu, dochází k hromadění kožního potu a mazu, což způsobuje podráždění pokožky, která reaguje svěděním, zarudnutím či pálením. Opruzeniny také velmi často vznikají díky bakteriím a kvasinkám Candida albicans (plísňové infekce), které se na lidském těle zcela běžně vyskytují. Také vláknité houby, které vyvolávají plísně na ploskách nebo nehtech nohou, mohou být původcem opruzenin. K přenesení kamkoliv po těle postačí běžné otírání ručníkem nebo oblékání spodního prádla. Živnou půdou pro bakterie a kvasinky je zejména vlhké a teplé prostředí.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Na opruzeniny rybí mast, nevoní, ale pomáhá.

Pro mnoho opruzených je nejlepším řešením na opruzeniny biologická léčba pomocí rybího tuku v tubě. Takovým je přípravkem je i mast s názvem Rybilka, která obsahuje 99% vyčištěného rybího tuku. Rybilka je speciální mast určená k ochraně a ošetření jemné pokožky kojenců a batolat. Rybí mast zklidňuje místa, kde je opruzená pokožka. Používá se jako účinná mast na opruzeniny. Dále Rybilka působí preventivně a udržuje pokožku hladkou a vláčnou. Složení rybí masti je jednoduché, čištěný rybí tuk, čištěná voda a stabilizátory. Někdy se prodává i míchaná rybí mast na objednání v lékárnách, která ale nemá tak dlouhou životnost a hůře se s ní pracuje. U některých lidí byl prokázán lepší účinek čerstvě namíchané rybí masti z lékárny, než při léčbě mastí Rybilka. Rybilka mast se dá nahradit i krémem Nivea baby nutri sensitive SOS krém, který okamžitě zklidňuje začervenalou a podrážděnou dětskou pokožku od opruzenin. Nivea SOS krém také, jako Rybilka, obsahuje rybý tuk ve formě omega 6 mastných kyselin a navíc obsahuje ještě i hydratující bambucké máslo. Nejlevnější nabídky a seznam obchodů, kde se dá rybí mast koupit, jsou zde rybí mast cena. Nejlevnější nabídky a seznam obchodů, kde se dá krém Nivea SOS koupit, jsou zde Nivea SOS cena.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Prevence a léčba plenkové dermatitidy

Základem prevence je pečlivé očištění kůže od zbytků stolice pod tekoucí vodou nebo čisticími ubrousky. Nevhodné je používání detergentních mýdel. Při přebalování necháme zadeček chvíli volně a osušenou kůži ošetříme ochrannou mastí určenou pod plenky nebo mastí proti opruzeninám. Obsahují zinkovou pastu nebo jiné složky, které zvyšují obranyschopnost kůže. Zásyp se na podrážděnou a zvláště vlhkou pokožku nehodí. Nevhodné jsou i masti, které zabraňují přístupu vzduchu k pokožce. V případě nehojících se ložisek dermatitidy lze předpokládat přítomnost kvasinky nebo bakteriální infekce. Podle rady lékaře se k léčbě používají protiplísňové či antiseptické masti nebo krémy. Pleny vyměňujeme dítěti často, alespoň 7× denně, u novorozence ještě častěji. Neméně důležitý je i výběr kvalitní pleny, která dobře absorbuje moč, takže je kůže jen krátkou dobu vlhká. Kvalitní plena je zároveň i do určité míry prodyšná a zajistí proudění vzduchu k povrchu kůže. Pleny by měly být přiměřeně velké, aby v nich dítě nebylo utaženo a omezeno v pohybu. Pohyb ale omezuje i příliš velká plena. Obojí pak může vadit mimo jiné i správnému vývoji kyčelního kloubu. Kvalitní, vysoce absorpční pleny přinášejí nejen pohodlí matkám, ale i komfort dětem. Jejich častá výměna je nutná. Určitý problém však vzniká při ekologické likvidaci použitých plen.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Bolest třísel

Většina lymfomů se při svém vzniku projeví zvětšením mízních uzlin. Pokud jsou tyto uzliny hmatné (na krku, v podpaží, v tříslech), projeví se většinou jako různě velká, nebolestivá bulka, na pohmat pružná (podobně jako tvrdá guma). Pokud je uzlina malá, většinou se dá dobře posunovat, větší uzliny mohou být k podkladu pevně přirostlé.

Zdroj: Rakovina třísla


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP