Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OTOK KOLENE

OBSAH

Lidově řečeno „voda v koleni“ vzniká následkem nějakého úrazu či pádu. Poznáte to, když se rovně (čelně) postavíte proti zrcadlu. Koleno, ve kterém je voda, je na první pohled mnohem větší, nateklé, a také jde velmi špatně ohýbat. Odborně se tato tekutina nazývá výpotek. Výpotek je obecný termín, kterým se označuje nashromáždění tekutiny v kloubním pouzdru a jeho okolí.

Zdroj: Voda v koleni

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžička.

přetrvájací otok kolene po totální endoprotéze

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Büllowová.

Prosím o radu - bolesti páteře jsem uhybala a došlo ke změně úhlu kolene.
Koleno má otok již delší dobu a při chůzi bolí.
Co mohu použít ke zmírnění otoku.

Velice děkuji za radu - Jana Büllowová

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Octový obklad na koleno

Při podezření na jakékoli poranění kolene je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat koleno další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím. Bezprostředně po úrazu koleno ledujte v průběhu prvních 24 hodin. Vzniku otoku lze rovněž zabránit uvedením postiženého místa (kolene) do vyšší polohy. V dalších dnech pak na postižené koleno naopak aplikujte teplo, např. v podobě teplého octového obkladu.

Zdroj: Octový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem 3 týdny po operaci kolenního kloubu TEP a otok kolene neustupuje, poraďte co mám dělat???
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě byste měla zajít na ortopedii, kde jste dostala doporučení na operaci. Je potřeba vyšetřit váš stav a zjistit stav operované oblasti. Na odeznění otoku jsou dobré masáže, které se pravádějí od lýtka ke stehnu. Dále někdy pomůžou kompresní punčochy. Přesnější rady a postup dostanete na ortopedii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok kolena

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.Volmutová.

Dobrý den hledám kontakt na Mudr. Jana Šulu (NE gynekolog ) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva Hlaváčová.

Dobrý den, jsem po úrazu kolene 4/2017 - distorze vpravo, Dg. M 2321,
RTG - snížení kloubní štěrbiny mediálně., punkce 30 ml čiré synovie,
po kontrole a MR
bylo zjištěno poničení menisku a křížového vazu a lékař mi doporučil operaci.
Stále nosím bandáž,tejpy zatěžuji do bolesti, ale tupá bolest se stupňuje, otok trvá.
Byla by možnost i jiné léčby, bezoperační ?
Děkuji. I.H.

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Co je to meniskus

Meniskus je kus chrupavky v koleni, který tlumí a stabilizuje kloub. Chrání kosti před opotřebením. K natržení menisku stačí silné přetočení kolene. V některých případech se kus natržené chrupavky uvolní a zachytí se v kolenním kloubu, což způsobí jeho zablokování.

Trhliny menisku jsou běžné u kontaktních sportů, jako je fotbal, stejně jako u nekontaktních sportů vyžadujících skákání, jako je volejbal. Mohou nastat, když člověk při běhu náhle změní směr a často se vyskytují současně s jinými zraněními kolene, jako je poranění předního zkříženého vazu. Trhliny menisku jsou zvláštním rizikem pro starší sportovce, protože meniskus s věkem slábne. Natržený meniskus zažilo více než 40 % lidí starších 65 let.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Diskuze

V diskuzi ČESKÝ ROZHLAS BRNO APETÝT OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Blažková.

Dobrý den!
Prosím o radu,
jak léčit arthritidu sarkoidosis

Děkuji
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Smolarova.

Dobrý den,prosím Vás o radu.V ustech mi zjistili Lichen ruben planus,už to mám i na hraně jazyka,bolí to,měla jsem žaludeční vředy,takže mě často pobolívá žaludek a jsem po 2.artroskopii L.kolene a problémy mám stále.Nemužu pořádně chodit ,mám bolesti při chuzi,stále výpotek a otok.Jsem už bezradná.Děkuji Vám Chvála kristu Milena

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno apetýt otec pleskač bylinková poradna

Příznaky natrženého menisku

  • Bolest v koleni;
  • Otok;
  • Pocit praskání během zranění;
  • Obtížné ohýbání a narovnávání nohy;
  • Pocit jako by se vaše koleno „zaseklo“ nebo se zablokovalo.

Zpočátku nemusí být bolest výrazná. Postižený dokonce může i dále hrát přes zranění. Jakmile se ale rozvine zánět, koleno vás bude pravděpodobně docela bolet.

K diagnostice trhliny menisku je zapotřebí, aby lékař provedl důkladné vyšetření. Bude chtít slyšet podrobnosti o tom, jak ke zranění došlo. Provede vyšetření, aby vyloučil zlomené kosti a pravděpodobně nechá zhotovit rentgen. Možná bude potřebovat také vyšetření magnetickou rezonancí (MRI), které umožňuje podrobnější zobrazení kolenní chrupavky.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Otok pravé nohy

Otok jednoho kotníku (otok pravého kotníku) může být způsoben úrazem nebo poúrazovým stavem, zánětem či trombózou. Vždy je důležité, zvláště pokud jsou obtíže dlouhodobějšího rázu, zjistit příčinu, proč se objevil otok právě daného kotníku.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem INJEKCE KYSELINY HYALURONOVÉ DO KOLENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Vohralík.

Dobrý den. Stačí do kolene 1 injekce kyseliny hyaluronove nebo jich musí být víc? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Injekcí s kyselinou hyaluronovou musí být víc a i tak efekt vydrží po omezenou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolene

Tejpování kolene

Meniskus se dá také podpůrně léčit pomocí tejpování. Tejpování kolene účinkuje na širokou škálu bolesti kolen způsobenou různými problémy. Například, když se kolenní čéška nepohybuje správně. Nebo když je roztržen meniskus nebo je prasklý nebo je zanícený. Tejpování může pomoci při artritidě, chondromalacii nebo při jakýchkoli problémech s kostmi, které tvoří koleno. Krása aplikace tejpů na koleno spočívá v relativně jednoduchých účincích vedoucích k vyvážení svalového napětí na koleni a zmírnění tlaku na čéšku a její šlachu.

Problémy s koleny vznikají ze stejného počtu příčin. Svalové dysbalance, špatná běžecká forma, nesprávné postavení kyčlí nebo špatné držení těla, špatná výživa, přetrénování, kompenzace jiného zranění, hyperextenze, artritida a tupé poranění vazů jsou jen některé z nejčastějších příčin bolesti kolen. Tejpování kolene může pomoci snížit bolest a zánět u mnoha běžných zranění.

S aplikací tejpů podle následujícího videa získáte podporu, úlevu od bolesti a normální tělesnou mechaniku bez omezení pohybu nebo krevního oběhu jako je tomu u jiných technik ošetření. Video jak tejpovat koleno při menisku.

Další inspirace k provedení tejpování kolene při menisku je zde: video tejpování kolene.

Mnoho dalších technik přikládání tejpů na koleno můžete vidět tady: seznam videí s tejpováním kolene při menisku.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI OSTEOTOMIE KOLENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana FRIEDRICHOVÁ.

Zajímalo by mě, zda mám nárok na lázně po operaci kolene- osteotomie.
Už jsem po operaci pravého kolene, lázně mi nebyly nabídnuty.
Letos jdu s levým kolenem.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte nárok podat návrh na lázeňskou léčbu. Návrh vám sepíše váš odborný nebo praktický lékař. Návrh od odborného lékaře má větší váhu. Lékař rovněž pošle návrh do vaší zdravotní pojišťovny, která do 30ti dnů rozhodne a vyrozumí vás, kolik vám na lázně přispěje a také určí v jakém zařízení lázeňskou léčbu absolvujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám po osteotomii kolene nárok na komplexní lázně

Stupně artrózy

Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.

Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.

Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).

Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi OPERACE KOLENE TZV.SVEDSKY ZPUSOB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir.

mam jit na operaci kolene vymena ,cast kolene dre kost na kost, ma nekdo zkusenost, mam jit na konsultaci o pripadne operaci. Jedna se o zpusob svedsky zakrok. Budu rad kdyz mi nekdo poradi .Lada S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Ahoj jsem již po operaci kolene,již 10let a.jsem nadmíru spokojen.Jeto ohromná uleva.

Zdroj: diskuze Operace

Otok tváře

Otok obličeje může souviset s konzumací alkoholu. Pokud se otoky v obličeji objevily vždy po konzumaci alkoholu, bude to určitě způsobeno konzumací alkoholu. Otok se objevuje následující den po příjmu alkoholu, postupně sám mizí.

Příčiny: Další možnou příčinou otoku tváře může být zánět zubu, onemocnění ledvin nebo štítné žlázy.

Jak zmírnit otok obličeje: Léčba je vždy individuální dle příčiny.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE OTOK LEDOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kreuzova.

Mám otevřený zub, ale velmi oteklou tvář. Mohu otok ledovat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se otok ledovat

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Jak zmírnit otok tváře

Pokud je otok nebolestivý a jedná se o normální průběh hojení, není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Jak nejlépe dostat kyselinu hyaluronovou do kolena

Kyselina hyaluronová pomáhá zvláště při artróze kolen a opět umožňuje bezbolestnou pohyblivost kloubů. Jako léčebný prostředek se používá tabletová forma, která zvyšuje nízkou hladinu této kyseliny v kolenou. Nejmodernější léčbou artrózy kolene je aplikace kyseliny hyaluronové v injekční formě. Injekční forma obsahuje kyselinu hyaluronovou neživočišného původu, stabilizovanou a přečištěnou. Aplikace snižuje riziko zánětu a negativní imunologické reakce, které by mohly nastat při procesu vstřebávání. Jedná se o stabilizovaný preparát s prodlouženým rezidenčním časem, jedna injekce má účinek 6 měsíců, poskytuje lepší komfort pro pacienta, snižuje počet návštěv lékaře. Ulehčuje bolest a zlepšuje kloubní pohyb pro následné tři měsíce. Takto aplikovaná kyselina hyaluronová přímo do kolene působí jako mazivo chrupavky a vazů a tlumí otřesy.

Zdroj: Kyselina hyaluronová


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP