Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OTOKY VODA BOLEST V KOLENĚ

OBSAH

Léčba

Při výskytu vody v koleni byste měli navštívit ortopeda, který provede odsátí tekutiny pomocí jehly (zákrok trvá cca 3 minuty, není nijak výrazně bolestivý). Tento výkon se odborně nazývá punkce. Tekutiny je většinou kolem 25 až 100 ml. Po odsátí výpotku ve většině případů dojde k úlevě od bolesti a splasknutí nateklého kolene. V případě podezření na infekci se nasazují antibiotika a další léky potlačující bolest (Ibalgin, Paralen, Ibuprofen). Doporučuje se nechat poškozené koleno v klidu a chladit. Pokud dojde k opětovnému vytvoření tekutiny v kloubním pouzdru, doporučuje se provést artroskopii pro zjištění příčiny. Nalezení příčiny není totiž tak snadné.

Zdroj: Voda v koleni

Diskuze

V diskuzi VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek.

je mi 76 let dlouhodobe se lecim na vysoky tlak jiz druhym rokem se citim velmi unaven bolest stehennich a lytkovych svalu otoky nohou dusnost voda na plicich obcasna tupa bolest na hrudi zrejme nedostatecna srdecni cinnost hlavbe neustale sucho v ustech celkova unava celeho tela vyzaduje nekolikrat denne ulehnout shrnuti otoky slabost spatne dychani unava pri chuzi neustale sucho v usech o cem to svedci dekuji preji prijemny den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Polékové otoky

Jde o nežádoucí účinek léků. Časté jsou například otoky u blokátorů kalciových kanálů.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem APETIT BABSKÉ RADY NA BOLEST KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Adámková.

Dobrý den.Slyšela jsem v Apetitu mazání z hořčičného/mletého/semínka na bolest kolene,ale zaslechla jsem už konec.Může mi prosím někdo zopakovat recept? Děkuji,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jsou zde dvě možnosti, jak použít hořčičné semínko:

Proti bolesti kloubů: Nejúčinnějším způsobem, jak používat hořčičné semena, je vytvořit malý plátěný sáček naplněný těmito semeny a přidat ho do teplé vody. Pak se můžete buď namočit celá ve vaně naplněné touto vodou nebo namočit jen své bolavé klouby.

Pro zmírnění otoku: Pomocí pár kapek vody vytvořte jemnou pastou z mleté hořčice. Tuto pastu pak použijte na postiženou oblast a nechte působit 20 - 30 minut. Pro přirozené zmírnění otoku je třeba nátěr opakovat dvakrát denně.

Zdroj: diskuze Apetit babské rady na bolest kolena

Cyklické otoky

Premenstruálně se u některých žen vyskytují otoky, jejichž příčina je neznámá.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Oteklé nohy, teče z nich voda

Generalizované otoky mohou být venostatické, hypalbuminotické, toxické a angioneurotické. Klinicky se rozlišují otoky kardiální, renální, jaterní, hypalbuminemické, alergické, otoky při preeklampsii a nepravý otok typu myxedému. U generalizovaných otoků je vlivem sníženého objemu cirkulující tekutiny vždy aktivována osa renin–angiotensin–aldosteron.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Otoky u preeklampsie

Jde o uvolnění angiogenních faktorů z placenty následkem placentární hypoxie. Následkem je systémová endoteliální dysfunkce. Otoky zhoršuje proteinurie.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem INJEKCE KYSELINY HYALURONOVÉ DO KOLENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Vohralík.

Dobrý den. Stačí do kolene 1 injekce kyseliny hyaluronove nebo jich musí být víc? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Injekcí s kyselinou hyaluronovou musí být víc a i tak efekt vydrží po omezenou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolene

Renální otoky

Renální otoky mohou být způsobeny dvěma mechanismy: retencí sodíku a vody (oligurie/anurie) a hypalbuminémií (proteinurie, viz níže).

Diagnostika

V diagnostice je kromě biochemického vyšetření důležitá sonografie ledvin.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOLENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosím o radu co s oteklým kolenem, vodou v koleni. Už jsem byla na punkci a voda se zase objevila. Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den chtela bych vedet zda se za punkci kolene plati lekari poplatek? Otec chodi skoro kazdy mesic k ortopedovi na vytahovani vody z nohy doktor nebyl schpny zjistit pricinu ale pri kazde punkci si od otce kteremu je 85 let bere poplatek 100,- samozrejme bez dokladu.

Zdroj: diskuze Oteklé koleno

Jak zastavit tečení vody z nohy

Pokud se otoky týkají obou dolních končetin, příčina bude v onemocnění vnitřních orgánů – selhávání srdce, ledvin, jater. Pokud se otoky dále zhoršují, je nutné co nejdříve upravit dávky podávaných léků na odvodnění, případně přidat další. Proto neodkládejte návštěvu lékaře.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Klímová.

Dobrý den, jsem 3 měsíce po chemoterapii a 3 dny po ozařování a stále mě bolí v kříži a kolena i kyčle , tak neví jestli to je následkem onkologické léčby rakoviny prsu

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Tejpování kolene

Meniskus se dá také podpůrně léčit pomocí tejpování. Tejpování kolene účinkuje na širokou škálu bolesti kolen způsobenou různými problémy. Například, když se kolenní čéška nepohybuje správně. Nebo když je roztržen meniskus nebo je prasklý nebo je zanícený. Tejpování může pomoci při artritidě, chondromalacii nebo při jakýchkoli problémech s kostmi, které tvoří koleno. Krása aplikace tejpů na koleno spočívá v relativně jednoduchých účincích vedoucích k vyvážení svalového napětí na koleni a zmírnění tlaku na čéšku a její šlachu.

Problémy s koleny vznikají ze stejného počtu příčin. Svalové dysbalance, špatná běžecká forma, nesprávné postavení kyčlí nebo špatné držení těla, špatná výživa, přetrénování, kompenzace jiného zranění, hyperextenze, artritida a tupé poranění vazů jsou jen některé z nejčastějších příčin bolesti kolen. Tejpování kolene může pomoci snížit bolest a zánět u mnoha běžných zranění.

S aplikací tejpů podle následujícího videa získáte podporu, úlevu od bolesti a normální tělesnou mechaniku bez omezení pohybu nebo krevního oběhu jako je tomu u jiných technik ošetření. Video jak tejpovat koleno při menisku.

Další inspirace k provedení tejpování kolene při menisku je zde: video tejpování kolene.

Mnoho dalších technik přikládání tejpů na koleno můžete vidět tady: seznam videí s tejpováním kolene při menisku.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem KDY ZABERE INJEKCE KYSELINY HYALURONOVE DO KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím kdy se projeví účinek injekce kyseliny hyaluronové do kolene? Byla jsem na této injekci před 14 dny
a zatím občas cítím při chůzi píchání v koleni a bolest lýtkového nebo i stehenního svalu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plný účinek injekce kyseliny hyaluronové se projeví do 4 týdnů a trvá minimálně 100 dní, obvykle 400 dní. Ovšem jedna injekce nestačí, musí se aplikovat opakovaně po dobu 6 až 12 měsíců. Také je důležité vedět, že fungují lépe u mladších pacientů s méně pokročilou artritidou. Navíc u starších pacientů s pokročilejšími chorobami je méně pravděpodobné, že pocítí úlevu od bolesti. Je to proto, že injekce gelu kyseliny hyaluronové působí jako lubrikant, takže kloub funguje plynuleji, tím se zmírňuje zánět kloubů, bolest a otoky, ale neregeneruje se kloubní chrupavka.
Výsledný efekt je také ovlivněn způsobem aplikace. Gelová injekce by měla být provedena pod ultrazvukem. Ultrazvuk zajišťuje injekci kyseliny hyaluronové do kloubu a ne mimo kloub. Pokud se vstříkne kyselina hyaluronová do měkkých tkání, existuje možnost, že se u vás objeví silná bolest a otok. Injekce kyseliny hyaluronové provedená ultrazvukem má mnohem lepší účinek než injekce naslepo (bez ultrazvuku).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy zabere injekce kyseliny hyaluronove do kolena

Octový obklad na koleno

Při podezření na jakékoli poranění kolene je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat koleno další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím. Bezprostředně po úrazu koleno ledujte v průběhu prvních 24 hodin. Vzniku otoku lze rovněž zabránit uvedením postiženého místa (kolene) do vyšší polohy. V dalších dnech pak na postižené koleno naopak aplikujte teplo, např. v podobě teplého octového obkladu.

Zdroj: Octový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI OSTEOTOMIE KOLENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana FRIEDRICHOVÁ.

Zajímalo by mě, zda mám nárok na lázně po operaci kolene- osteotomie.
Už jsem po operaci pravého kolene, lázně mi nebyly nabídnuty.
Letos jdu s levým kolenem.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte nárok podat návrh na lázeňskou léčbu. Návrh vám sepíše váš odborný nebo praktický lékař. Návrh od odborného lékaře má větší váhu. Lékař rovněž pošle návrh do vaší zdravotní pojišťovny, která do 30ti dnů rozhodne a vyrozumí vás, kolik vám na lázně přispěje a také určí v jakém zařízení lázeňskou léčbu absolvujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám po osteotomii kolene nárok na komplexní lázně

Bolest chodidel od páteře

Bolest nohou patrně zažil každý z nás. Způsobil si ji jednorázovým či dlouhodobým přeceňováním svých možností, nebo chybným držením těla. V menší míře však může bolestivost nohou poukazovat i na jiné příčiny, které by neměly být přehlíženy. Příznaky bolesti chodidel od páteře se projevují bolestmi nohou, brněním končetin až svalovými křečemi, mohou se objevit také otoky dolních končetin.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Poradna

V naší poradně s názvem VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Horáčková.

Jakým vyšetřením se pozná voda na plicích?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pleurální výpotek, někdy označovaný jako „voda na plicích“, je nahromadění přebytečné tekutiny mezi vrstvami pleury mimo plíce.
Voda na plicích nemusí mít žádné příznaky a často se zjistí až z rentgenového snímku. U některých pacientů ale byly hlášeny příznaky jako bolest na hrudi, suchý, neproduktivní kašel, dušnost nebo obtížné, namáhavé dýchání, ortopnoe (neschopnost snadno dýchat, pokud osoba nesedí vzpřímeně nebo nestojí vzpřímeně).
Jak se diagnostikuje pleurální výpotek?
Mezi testy, které se nejčastěji používají k diagnostice a hodnocení pleurálního výpotku, patří:
- Rentgen hrudníku,
- Počítačová tomografie (CT) skenování hrudníku,
- Ultrazvuk hrudníku,
- Thoracentéza (jehla zasunutá mezi žebra pro získání biopsie nebo vzorku tekutiny),
- Analýza pleurální tekutiny (vyšetření tekutiny odebrané z pleurálního prostoru).
Pokud pleurální výpotek zůstal nediagnostikován navzdory předchozím, méně invazivním testům, lze provést torakoskopii. Torakoskopie je minimálně invazivní technika, při které se využívá malé kamerky zasunuté do pleurálního prostoru. Provádí se v celkové anestezii. Tato metoda umožňuje nejen vizuální hodnocení pohrudnice, ale často umožní i léčebný zásah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Co je to meniskus

Meniskus je kus chrupavky v koleni, který tlumí a stabilizuje kloub. Chrání kosti před opotřebením. K natržení menisku stačí silné přetočení kolene. V některých případech se kus natržené chrupavky uvolní a zachytí se v kolenním kloubu, což způsobí jeho zablokování.

Trhliny menisku jsou běžné u kontaktních sportů, jako je fotbal, stejně jako u nekontaktních sportů vyžadujících skákání, jako je volejbal. Mohou nastat, když člověk při běhu náhle změní směr a často se vyskytují současně s jinými zraněními kolene, jako je poranění předního zkříženého vazu. Trhliny menisku jsou zvláštním rizikem pro starší sportovce, protože meniskus s věkem slábne. Natržený meniskus zažilo více než 40 % lidí starších 65 let.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Léčba

Léčba natrženého menisku často začíná konzervativně, v závislosti na typu, velikosti a umístění vaší trhliny.

Problémy menisku spojené s artritidou se často během léčby artritidy zlepšují, takže operace obvykle není indikována. Mnoho dalších případů, které nejsou spojeny se zablokováním nebo blokováním pohybu kolene, se časem stanou méně bolestivé, takže také nevyžadují operaci.

Léčba většinou využívá následujících prostředků:

  • Odpočinek
    Vyhněte se činnostem, které zhoršují bolest kolene, zejména jakékoli činnosti, která způsobuje jeho kroucení nebo otáčení. Pokud je vaše bolest silná, používání berlí může snížit tlak na koleno a podpořit hojení.
  • Led
    Led může snížit bolestotoky kolen. Používejte studený obklad, sáček mražené zeleniny nebo ručník naplněný kostkami ledu po dobu asi 15 minut, koleno držte zvednuté. Dělejte to každé 4 až 6 hodin první den nebo dva a poté tak často, jak je potřeba.
  • Léky
    Volně prodejné léky proti bolesti mohou také pomoci zmírnit bolest kolen.

Fyzikální terapie

Fyzikální terapie vám může pomoci posílit svaly kolem kolena a nohou, aby pomohla stabilizovat a podpořit kolenní kloub.

Artroskopie

V některých případech může váš lékař použít nástroj známý jako artroskop k vyšetření vnitřku kolene. Artroskop se zavádí malým řezem poblíž kolene.

Zařízení obsahuje světlo a malou kameru, která přenáší zvětšený obraz vnitřku vašeho kolena na monitor. V případě potřeby lze artroskopem nebo dalšími malými řezy v koleni zavést chirurgické nástroje, aby se trhlina ořízla nebo opravila.

Chirurgická operace

Pokud vaše koleno zůstává bolestivé i přes rehabilitační terapii nebo pokud se koleno zablokuje, může vám lékař doporučit operaci. Někdy je možné opravit natržený meniskus, zejména u dětí a mladších dospělých.

Pokud se trhlina nepodaří opravit, může být meniskus chirurgicky oříznut, možná pomocí malých řezů pomocí artroskopu. Po operaci budete muset udělat cvičení pro zvýšení a udržení síly a stability kolena.

Pokud máte pokročilou degenerativní artritidu, může vám lékař doporučit náhradu kolenního kloubu. Pro mladší lidi, kteří mají známky a příznaky po operaci, ale nemají pokročilou artritidu, může být vhodná transplantace menisku. Operace zahrnuje transplantaci menisku z mrtvého člověka.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Rozdělení otoků

Otoky v zásadě dělíme do dvou skupin:

  • otoky místní – v tomto případě vznikne otok v jedné konkrétní části těla, klasicky podkožně; příčina bývá většinou místní;
  • otoky celkové – sem spadají otoky více částí těla; příčiny vedoucí k jejich vzniku bývají spíše systémové.

Zdroj: Babské rady na otoky

Příznaky natrženého menisku

  • Bolest v koleni;
  • Otok;
  • Pocit praskání během zranění;
  • Obtížné ohýbání a narovnávání nohy;
  • Pocit jako by se vaše koleno „zaseklo“ nebo se zablokovalo.

Zpočátku nemusí být bolest výrazná. Postižený dokonce může i dále hrát přes zranění. Jakmile se ale rozvine zánět, koleno vás bude pravděpodobně docela bolet.

K diagnostice trhliny menisku je zapotřebí, aby lékař provedl důkladné vyšetření. Bude chtít slyšet podrobnosti o tom, jak ke zranění došlo. Provede vyšetření, aby vyloučil zlomené kosti a pravděpodobně nechá zhotovit rentgen. Možná bude potřebovat také vyšetření magnetickou rezonancí (MRI), které umožňuje podrobnější zobrazení kolenní chrupavky.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP