Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OTRAVA PARACETAMOLEM

OBSAH

Léčba v těhotenství

N-acetylcystein bohužel neprochází přes placentární bariéru, takže jeho využití pro těhotné ženy je v případě předávkování paracetamolem, kdy dochází k selhání jater u matky i plodu, nemožné.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Fáze otravy

  • časné příznaky − nauzea, zvracení;
  • latentní doba – typická je latence od požití cca 2−3 dny;
  • hepatorenální stadium – příznaky selhání jater a ledvin, encefalopatie, vzestup protrombinového času, metabolická acidóza, smrt.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mohu na Pradaxu brát lék na bolest hlavy Paracetamol děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, s Pradaxou můžete na bolest použít paracetamol. Aby byla léčba paracetamolem bezpečná, můžete užít maximálně dvě tablety 500 mg najednou po 4 hodinách, maximálně 8 tablet za den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Léky a sebevražda

Paracetamol je bohužel i lék, který velmi často volí lidé, kteří se hodlají otrávit. Smrtelné následky může mít již dávka 3 g u dětí, 7 g u dospělých, u alkoholiků dokonce pouze 4–6 g. Příznaky otravy paracetamolem mívají obvykle třífázový průběh. Za několik hodin se objevuje nevolnost a zvracení, někdy dosti úporné. Ve druhé fázi se přechodně objeví zlepšení, za 1–2 dny však dochází k selhání jater, což je spojeno s poškozením mozku. V této třetí fázi může dojít k úmrtí. Více citliví jsou alkoholici a pacienti užívající antiepileptika.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Poradna

V naší poradně s názvem OTRAVA LÉKY NA SPANÍ A ANTIDEPRESIVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Horák.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak nebezpečné je předávkování lékem Trittico 150 mg a zda se může pacient z tohoto léku otrávit a při jak velké dávce? Předem Vám moc děkuji za odpovědi a přeji pěkný zbytek dne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se předávkování týče, tak Trazodon (Trittico) se zdá být relativně bezpečnější než jiná antidepresiva nižší generace, zejména pokud je užíván jako jediný přípravek. Úmrtí jsou vzácná a i po požití dávek 6 000–9 200 mg (60 tablet Trittico 150 mg) byla hlášena neobvyklá zotavení. V jedné zprávě bylo 9 z 294 případů předávkování fatální a všech devět pacientů také užívalo jiné látky tlumící centrální nervový systém (CNS). Pokud dojde k předávkování trazodonem, měli by lékaři pečlivě sledovat nízký krevní tlak, což je potenciálně nejzávažnější toxický účinek.
Pro Trazodon neexistuje žádné specifické antidotum. Řízení předávkování by proto mělo být symptomatické a podpůrné. Každá osoba podezřelá z předávkování by měla být co nejdříve vyšetřena v nemocnici. Aktivní uhlí a vynucená diuréza pomocí léků na odvodnění mohou být užitečné při usnadnění eliminace léčiva. Bylo prokázáno, že výplach žaludku není užitečný, pokud není proveden během první hodiny po příjmu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otrava léky na spaní a antidepresivy

Příznaky předávkování paracetamolem

Otrava se projeví nevolností, zvracením, bolestmi břicha, podchlazením, bolestmi hlavy, nespavostí, závratěmi, poruchou vědomí. Může dojít k bezvědomí, někdy i náhlému. Postižení mají nízký tlak, může u nich nastat zástava dechu, otok plic a mozku.

Intoxikace paracetamolem

1. fáze

  • pocení;
  • nechutenství;
  • ospalost;
  • nevolnost pocit na zvracení a zvracení.

2. fáze

  • dochází k přechodnému subjektivnímu zlepšení, tato fáze obvykle končí po 24–48 hodinách od požití.

3. fáze

  • opětovné zhoršení celkového klinického stavu, příznaky shodné s projevy jako v 1. fázi;
  • bolesti břicha v pravém podžebří;
  • někdy i bolesti v bedrech;
  • snížení produkce moči.

4. fáze

  • nastává 5–10 dní po požití;
  • stupňují se projevy selhání jater, eventuálně i selhání ledvin;
  • žluté zabarvení kůže (ikterus);
  • zmatenost;
  • letargie;
  • spavost;
  • kvantitativní a kvalitativní poruchy vědomí;
  • kóma;
  • krvácivé projevy – především krvácení do zažívacího traktu;
  • ke smrti dochází asi 7.–10. den po požití.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Diskuze

V diskuzi POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Zkuste na pocení Electro antiperspirant, mám doma a nedám na něj dopustit!!!
electroantiperspiran…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Józa.

Neustále mokré dlaně, kapesníčky nebo ručník pořád při ruce, to je otrava. Taky nevypadá moc dobře, když si musíte utírat ruku, než ji někomu podáte. To všechno moc dobře znám. Naštěstí je to všechno pryč. Začal jsem používat Antipe a problém pomalu ustupoval. Dnes už je všechno v pořádku.

Zdroj: diskuze Pocení hlavy

Tablety se doporučuje užívat až po jídle!

První příznaky předávkování se projevují při užití alespoň šesti gramů paracetamolu, což je dvanáct tablet. U pacientů s nemocemi jater to ovšem může být i dříve. Na to, aby si pacient způsobil otravu, by však musel těchto léků sníst několik balení. Pokud však pojídáte léky s paracetamolem často, jejich účinek se sčítá.

Pokud pacient paracetamol chronicky nadužívá, nemusí to rozpoznat ani on, ani lékař. Běžné krevní testy totiž lehké předávkování neodhalí a potíže s játry se projeví, až když je příliš pozdě. Silné předávkování paracetamolem potom může mít rychlé a vážné následky. Může se projevovat nadměrným krvácením, otoky mozku nebo poruchami funkce jater, ledvin, nízkou hladinou cukru a v extrémním případě může způsobit i smrt.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Poradna

V naší poradně s názvem CO MOHU UŽÍT NA BOLEST PŘI LÉČBĚ VARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Urbanovská.

nikde nemohu zjistit, čím mohu ztlumit bolest páteře po úrazu při užívání warfarinu. Momentálně mám parametr INR 4,9, takže nyní warfarin neužívám. Děkuji za radu, protože mám dost silné bolesti a nevím, co dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete z volně dostupných léků tlumit bolest jen paracetamolem (Paralen), přičemž nesmíte překročit maximální denní dávku paracetamolu pro dospělé, která činí 4 gramy! Paracetamol se nehodí pro dlouhodobé užívání. Když paracetamol nebude stačit, tak jsou k dispozici další léky, které je možné užívat s Warfarinem, ale ty jsou na lékařský předpis. Takže, až půjdete pro recept na Warfarin, tak zároveň poproste o recept na lék proti bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co mohu užít na bolest při léčbě varfarinem

Škodlivost paracetamolu

Hlavní nevýhodou paracetamolu je jeho nepříznivé působení na jaterní tkáň, odborně hepatotoxicita. V běžných doporučených dávkách se nic neděje, ovšem otrava větší dávkou paracetamolu může způsobit závažné poškození jaterní tkáně a akutní selhání jater. Tento neblahý efekt paracetamolu se výrazně zvyšuje při požití alkoholu, proto by nemocní neměli v žádném případě paracetamol s alkoholem kombinovat. Kromě toho by neměly být léky s paracetamolem nadužívány lidmi s již nemocnými játry, například s cirhózou. V běžných dávkách se může objevit i alergická kožní reakce. Jeho antidotem (protijedem) je acetylcystein, který ovšem neprochází přes placentární bariéru. Toto je důležité v případě předávkování, kdy dochází k selhání jater u matky i plodu. Acetylcystein se nemůže dostat k játrům plodu a chránit je. Otrava způsobená předávkováním paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního selhání jater. Pacient do několika dnů umírá a zachránit ho lze pouze rychlou transplantací jater.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Řepova.

Dobrý den manžel má všechny nehty na rukou růžové . Nevím od kdy všimla jsem si toho az dnes .Jestli mi můžete říct jestli to není nic špatného moc děkuji Repova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zbarvení nehtů do červena může být příznakem různých potíží, některých i nebezpečných. Mezi ně patří možné krvácení do mozku, srdeční choroba, vysoký krevní tlak, onemocnění plic, mrtvice, otrava oxidem uhelnatým. Nejlepší řešení pro rozpoznání příčiny nového zbarvení nehtů bude návštěva praktického lékaře. Ten může rychle provést některé testy, které napomohou k vyjasnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů na rukou

Léčba při předávkování

Jako první pomoc se jednak podává aktivní uhlí nejlépe do 1 hodiny po požití paracetamolu, jednak se vyvolává zvracení. Dále následuje převoz do nemocnice, kde je proveden výplach žaludku a terapie antidotem (protilátkou), kterou je N-acetylcystein. Terapie se zahajuje vždy, když byla požita potenciálně toxická dávka, nejúčinnější je, pokud je zahájena do 8–10 hodin po požití. N-acetylcystein se podává v dávce 140 mg na 1 kg hmotnosti pro ústní podání a 300 mg na 1 kg a den pro injekční podání.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Poradna

V naší poradně s názvem 10 % SIRNÁ MAST - JE NĚJAK TOXICKÁ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den,

já a můj skoro 3 letý syn jsme dostali k přeléčení svrabu 10% sirnou mast, kterou mažeme 3 dny po 24 hodinách. Syn si však pořád cucá prsty, hlavně přes noc ze spaní a já se bojím - nemůže mu to nějak ublížit? V lékárně mi řekli, že by nemělo a doktorka, že to není dobrý, ale víc mi k tomu neřekla a já mám strach, aby to nemělo nějaké následky. Moc děkuji za odpověď.

PS : složení sulphuris praecipitati 20.0, ung. simplicis, vasellini ad 100

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte se bát, síra obsažená v sirné masti - označena jako Sulphur, nemá žádné závažné negativní účinky při náhodném pozření. Při olízání sirné masti hrozí jen nebezpečí průjmu, protože síra má mírné projímavé účinky. Žádná otrava a nebo poleptání zde nehrozí. Nic se nestane, když prsty nebudete natírat sirnou mastí. Bedlivě je kontrolujte, aby v nich nepřežíval svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Doporučená dávka paracetamolu

Doporučená dávka by nikdy neměla překročit 4 gramy denně, tedy 8 tablet. Paracetamol se nachází v Panadolu, Paralenu, Paramegalu, Paramaxu a v kombinovaných přípravcích, jako je třeba Coldrex, Ataralgin, Valetol, Panadol Extra, Saridon nebo Migralgin. Při běžném použití jedné tablety s paracetamolem po šesti hodinách se nebezpečný vliv této látky neprojeví.

Pokud zaháníte chřipku a nachlazení paracetamolem a k tomu si pro zahřátí občas přidáte grog nebo svařené víno, vážně si poškozujete játra, nebo si můžete způsobit vznik mozkových problémů. Lehké předávkování se však těžko rozpozná a při těžkém předávkování může dojít k život ohrožujícím stavům.

Jestliže vám paracetamol nezabírá, neberte si další prášek, ale kontaktujte svého lékaře nebo lékárníka a domluvte se na adekvátní léčbě. Nepodceňujte riziko předávkování paracetamolem. Možná právě teď leží na operačním sále mladý člověk, kterému se tým lékařů snaží za každou cenu zachránit život pomocí transplantace jater. K závažným problémům dochází již po požití 3 g paracetamolu u dětí, 7 g paracetamolu u dospělých, u alkoholiků stačí dokonce 4–6 g paracetamolu!

Nehazardujte se svým zdravím z nevědomosti!

Zdroj: Otrava paracetamolem

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Česílko.

Nebezpečná není otrava eugenolem, ale tlumení srážlivosti krve, které může při !!! dennodením !!! nadměrném užívání (odhaduji 5ks?). Akumulací účinku vést po (opět odhadem ca.2 měs.) vést až k samovolnému krvácení - což je např. v případě očních cévek velmi nebezpečné, ale pokud užíváte ca.3-5ks denně a po 14 dnech si dáte na 4-5 dnů pauzu nemělo by to být nebezpečné. alespoň pro mě je to o.k. už 3tím rokem, ale také můžu mít jen kvalitnější vlásečnice, či lépe srážlivou krev :-)))) - Takže ? Zkoušejte, snad nebudete "vyjímkou potvrzující pravidlo" :-)))

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Předávkování paracetamolem

Při předávkování hrozí závažné poškození jaterní tkáně a dochází k akutnímu selhání jater. Těžké otravy se musí nakonec řešit rychlou transplantací jater, jinak by skončily smrtí. Nebezpečí také představuje kombinace paracetamolu s alkoholem. To platí i v případě, pokud si tablety s paracetamolem vezmete, abyste zahnali bolest hlavy při kocovině. Při užívání paracetamolu je nutné vyvarovat se konzumaci alkoholických nápojů, které v reakci s touto látkou způsobují vznik toxinů v játrech. Podobně se chová i velké množství kofeinu obsaženého v čaji nebo kávě. Kombinace alkoholu a paracetamolu působí toxicky na játra. Mění jejich strukturu a způsobuje odumírání jaterních buněk. K trvalému poškození pak stačí poměrně malá dávka, cca 10 gramů. Játra musí odbourávat jak alkohol, tak i paracetamol, a proto se brzy vyčerpají a odumřou. Vzniká takzvaná poléková hepatitida neboli zánět jater. Projevuje se stejně jako jiná žloutenka, a to zvýšenou teplotou, bolestmi svalů, kloubů, nevolností, zvracením a nechutenstvím a někdy i zežloutnutím. Místo odumřelých jaterních buněk se objeví vazivová tkáň, takže se u poškození způsobeného kombinací paracetamolu a alkoholu, potažmo kofeinem, často objevuje cirhóza se všemi svými komplikacemi. To platí i opačně. Pokud trpíte nějakou jaterní nemocí, a vezmete si lék s paracetamolem a k tomu třeba jen minimální množství alkoholu, můžete se vážně ohrozit na životě. Nekombinujte tedy zásadně alkohol nebo vysoké dávky kofeinu s paracetamolem.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ HROZÍ NEBEZPEČÍ PŘI VNITŘNÍM POŽITÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír .

Zajímá mne co se může stát, když se borová voda požije (pár kapek) a dostane se do organizmu. Co má postižený dělat a nedělat.

Děkuji za odpověď Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina boritá je nebezpečný jed. Otravy z této chemické látky mohou být akutní nebo chronické. K akutní otravě kyselinou boritou obvykle dochází, když někdo spolkne výrobky na zabíjení švábů, které obsahují koncentrovanou kyselinu boritou.
Chronická otrava se vyskytuje u těch, kteří jsou opakovaně vystaveni kyselině borité. Například v minulosti se kyseliny borité se používalo k dezinfekci a ošetření ran. Pacientům, kteří takové ošetření dostávali znovu a znovu se udělalo špatně, a někteří vlivem toho i zemřeli.
Kyselina boritá v borové vodě je značně rozředěná, obvykle 3 díly kyseliny na 97 dílů vody. Při tomto zředění pár kapek borové vody, které byste náhodou spolkl, by neznamenalo vážné nebezpečí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké hrozí nebezpečí při vnitřním požití?

Mechanismus účinku paracetamolu

Paracetamol patří do skupiny léků, které se používají k léčbě bolesti a zvýšené teploty. Nepatří však mezi nesteroidní protizánětlivé léky, protože má velmi nízký protizánětlivý účinek. Paracetamol blokuje v organismu enzym cyklooxygenázu 2 (COX-2), který je důležitý pro správný průběh zánětlivých reakcí, vnímání bolesti a zvýšené teploty. V místě bolesti, horečky a zánětu umožňuje vznik prostaglandinů, což jsou hormony odvozené od kyseliny arachidonové. Snížením prostaglandinů v hypotalamu – vlivem inhibice COX-2 – má antipyretický (teplotu snižující) účinek. Nepřímo působí i na serotoninové receptory v míše, což podporuje jeho analgetický (protibolestivý) účinek. Nástup účinku paracetamolu je cca do 30 minut od požití.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Diskuze

V diskuzi OČKOVÁNÍ - VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartoschka.

Děkuji, za článek, dovolím si jen dotaz - náhodou tip na osvědčený přípravek na zmírnění vedlejších účinků očkování? Naše doktorka sice říká, že si nemám dělat starosti, ale já bych raději ošetřila předem, co se dá. Ať se vyhneme horečkám a spol :-). Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Zdravím,

také to teď hodně řeším..
Doporučuji přečíst knihu Varovné signály očkování - A. Strunecká, ke konci jsou i rady MUDr. Ludmily Elekové - např. podávat velmi vysoké dávky vit. C, omega 3 mast. kyseliny, Vitamin D3, hořčík.. případné horečky nepotlačovat paracetamolem, Ibuprofen je lepší volbou. Už je na trhu i přípravek - nějaký sirup, právě s vysokým obsahem vit. C, D... ale teď nevzpomenu na název.. snad budou vědět v lékárně.. Rozmyslet na co a jestli vůbec očkovat (kvůli hliníku a thimerosalu - sloučenina obsahující rtuť ve formě etylrtuti) a více než 77 dalších látek vakcíny, možným zbytkům DNA, virům. Jen pro zajímavost v současné době se antigeny pěstují na oplozených slepičích vejcích - používají se plodové membrány nebo fibroblasty z kuřecích zárodků, na kuřecích ledvinových buňkách, na buňkách z ledvin afrického kočkodana (tzv. Vero buňky) a na buňkách z lidských plodů pocházejících z potratů (buněčné linie WI-38, MRC-5, RA 27/3) - zdroj - Varovné signály očkování..
Snad jsem trochu pomohla..

Zdroj: diskuze Očkování - vedlejší účinky

Otrava jídlem

Onemocnění z potravin, běžněji označované jako otrava jídlem, je výsledkem konzumace kontaminovaného, ​​zkaženého nebo toxického jídla. Mezi nejčastější příznaky otravy jídlem patří nevolnost, zvracení a průjem. Barva zvratků v těchto případech může být čirá, zelená, žlutá nebo oranžová. I když je to docela nepříjemné, otrava jídlem není nic neobvyklého. Na vině mohou být viry, bakterie a paraziti. Otravu jídlem lze obvykle léčit doma. Důležitá je dostatečná hydratace, odpočinek. Pomohou probiotika a živočišné uhlí. V případě bakteriální příčiny se užívají antibiotika.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Kdy navštívit lékaře?

Je třeba pozorovat místo kousnutí a reakci těla na kousnutí po kousnutí hmyzem. Silná reakce na bodnutí může ukazovat buď na alergii, nebo otravu krve – obojí by mělo být okamžitě lékařsky ošetřeno.

Naštěstí je otrava krve po bodnutí vosou nebo jiným hmyzem velmi vzácná – obvykle stačí bodnutí zchladit, dokud se příznaky jako bolest a svědění samy nezlepší.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Otrava

Jádra z meruněk obsahují látku amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid. Otrava kyanidem může způsobit nevolnost, horečku, bolesti hlavy, nespavost, žízeň, letargii, nervozitu, bolesti kloubů a svalů a klesající krevní tlak. V extrémních případech je otrava fatální. Dávka 0,5–3,5 miligramů (mg) kyanidu na kilogram tělesné hmotnosti může být smrtelná. Bezpečná úroveň pro jednorázovou expozici je 20 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti. To je 25krát méně než nahlášená nejnižší smrtelná dávka, dospělí tak mohou zkonzumovat pouze tři malá meruňková jádra (370 mg), aniž by překročili akutní referenční dávku. U batolat by se jednalo o množství 60 mg, což odpovídá asi polovině jednoho malého jádra meruněk.

Zdroj: Pecky z meruněk

Léčba

Nekomplikovaný virový zánět nosohltanu trvá většinou 3–5 dnů a nevyžaduje léčbu antibiotiky. Měřte dítěti teplotu, pokud má více než 38 °C, podejte lék s účinnou látkou paracetamolem nebo ibuprofenem v dávce odpovídající věku a váze dítěte podle příbalového letáku. Vysokou horečku pomůže srazit i vlažná sprcha nebo studený zábal.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Paralen a Pradaxa

Paralen je možné krátkodobě souběžně užívat s lékem Pradaxa.

Nežádoucí účinky Paralenu

Paracetamol je pod různými názvy (v České republice Paralen, Panadol či Coldrex) nejprodávanějším lékem ve Francii. Paracetamol má však jednu nepříjemnou vlastnost a tou je relativně ostrá hranice mezi léčebnou a jedovatou dávkou. To znamená, že se jím lze snadno předávkovat. Každým rokem zaznamenávají toxikologové případy otravy malých dětí, jejichž rodiče je předávkují paracetamolem, obvykle tak, že jim koupí a najednou podají několik léků s různými názvy (s hloupou představou, že tak „chřipka zmizí z těla ven rychleji“), které však obsahují stejnou účinnou látku. Otrava je velice zrádná, může skončit selháním jater a smrtí. Je proto třeba úzkostlivě dodržovat dávkování a nekumulovat tutéž látku podáváním několika přípravků najednou. Udává se, že smrtelné mohou být již dávky 3 g u dětí, 7 g u dospělých a 4 až 6 g u alkoholiků. Jedna tabletka obvykle obsahuje 500 mg, lze si tedy snadno dopočítat, že životu nebezpečný může být i relativně malý počet tabletek (například šest u dětí).

Rizika paracetamolu při běžné dávce obvykle zůstávají malá. Předepisující lékaři by ovšem měli brát v úvahu individuální reakci pacienta na paracetamol a sledovat zvýšenou toxicitu spojenou s pravidelným i častějším užíváním ve standardním dávkovacím rozmezí pro léčbu bolesti.

Wikipedie uvádí, že paracetamol je ve vyšších dávkách a v kombinaci s alkoholem hepatotoxický (jedovatý pro játra), v běžných dávkách se může objevit i alergická kožní reakce. Jeho antidotem je acetylcystein, který ale neprochází přes placentární bariéru. Toto je důležité v případě předávkování, kdy dochází k selhání jater u matky i plodu. Acetylcystein se nemůže dostat k játrům plodu a chránit je. Otrava způsobená předávkováním paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního selhání jater. Pacient do několika dnů umírá a zachránit ho lze pouze rychlou transplantací jater. Experimentální studie naznačují, že paracetamol tlumí nejen bolest, ale i emoce, a to negativní i pozitivní. Laicky řečeno, lidé vnímají po podání paracetamolu radost, smutek i jiné emoce méně výrazně. Vědci se pokoušejí zjistit, jakým mechanismem ke změně emocí dochází. Paracetamol způsobuje také snížení plodnosti. Během těhotenství může zavinit pokles pohlavních hormonů, což způsobí narušení vývoje dítěte v děloze.[1]

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Bodnutí vosou a otrava krve

Vzhledem k tomu, že většina hmyzu může bodnout několikrát, může se stát, že dříve nasbírané zárodky zůstanou na žihadle a přenesou se na další oběť.

Například vosa, která předtím bodla prase, které se válelo v hlíně. Pokud vosa bodne znovu, tentokrát do lidí, může dojít k sepsi. Dochází k tomu tehdy, když na žihadle přežijí bakterie v dostatečném počtu, aby se vám zavrtaly pod kůži do vašeho masa a rozmnožily se a rozšířily se tam.

Vzhledem k tomu, že tyto bakterie lidský organismus nezná, může dojít k přetížení vlastní obranyschopnosti těla a k jejímu selhání.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP