Téma: 

ovesné nebo pšeničné otruby


Facebook Twitter Pinterest email tisk

OTRUBY

Ovesné otruby

Ovesné otruby pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Otruby snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při některých onemocněních. Ovesné otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí. Zároveň pomáhají snižovat riziko některých závažných onemocnění, například divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Detail odstavce: Ovesné otruby
Zdroj: Otruby
Zveřejněno: 17.3.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Ovesné vločky

No jistě! Díky přírodním vitamínům B a přítomnosti hořčíku dokáží ovesné vločky úplné divy. Když se konzumují pravidelně každé ráno, tak zlepší obranyschopnost i psychickou rovnováhu. S jogurtem je to ta nejlepší snídaně, jakou si můžete dát.

Zdroj: diskuze Ovesné vločky
Odesláno: 28.5.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

OTRUBY

Pšeničné otruby na hubnutí

Pšeničné otruby jsou „odpadním“ materiálem při mletí obilí. Otruby by se měly jíst denně, neboť jsou bohatým zdrojem vlákniny, která je (především při hubnutí) pro člověka velmi důležitá. Protože při konzumaci stravy s vysokým obsahem vlákniny prochází trávenina střevy rychleji, nemohou se všechny kalorie z potravy vstřebat. Tím se snižuje nebezpečí nadměrného příjmu kalorií, navíc rakovinotvorné látky mohou působit na střevní stěny kratší dobu. Kromě bezprostředního mechanického čisticího účinku rostlinné vlákniny ve střevech se uplatňuje přímý účinek v organismu.

Detail odstavce: Pšeničné otruby na hubnutí
Zdroj: Otruby
Zveřejněno: 17.3.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin
Odesláno: 5.6.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

OTRUBY

Otruby – vláknina

Otruby obsahují velký podíl vlákniny, která při konzumaci otrub zvyšuje množství odpadního materiálu a reguluje rychlost průchodu potravy střevem. Může ji urychlit, je-li to třeba, ale v případě nutnosti i zpomalit, tím vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Existuje ovšem i vláknina, která se ve vodě částečně rozpouští, to znamená, že bobtná. V rozpuštěném stavu má pak charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny a vylučuje je společně se stolicí. Vlákninu tohoto typu obsahují právě ovesné otruby. Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 25–30 gramů vlákniny denně. Předpokládá se, že potřebujeme asi 12 gramů vlákniny denně na každých 1 000 kalorií. Bohužel většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10–15 gramů. K dosažení těchto hodnot je tedy potřeba jíst jídla na vlákninu bohatá, jako jsou například zmiňované otruby.

Detail odstavce: Otruby – vláknina
Zdroj: Otruby
Zveřejněno: 17.3.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Ovesné vločky

Víte o tom, že ovesné vločky patří mezi tzv. potitivní potraviny? V posledním čísle časopisu Moje psychologie (s Táňou Vilhelmovou na obálce) jsem se dočetla, že praviddelná konzumace ovesných vloček působí jako sedativum a pomáhá zvládat stres a neurózy.

Zdroj: diskuze Ovesné vločky
Odesláno: 25.11.2012 uživatelem Bára
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PŠENIČNÉ OTRUBY

Jsou lepší ovesné nebo pšeničné otruby

U ovesných otrub se doporučuje 1 polévková lžíce denně. Ovesné otruby obsahují lepek, takže je nekonzumujte při celiakii.

Obecně otruby skvěle doplní pokrmy určené pro redukční dietu, protože sníží glykemický index jídla a budete se tak cítit déle syti. Jednoduše a bez obav je můžete použít do polévek (jako jíšku), přirozeně zahustí tekutinu, do salátů (zeleninových, ovocných), jogurtu, tvarohu, mléka, pomazánky, koláčů, kaší, při pečení chleba nebo jsou super i do koktejlů.

Detail odstavce: Jsou lepší ovesné nebo pšeničné otruby
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: kyselina močova

Snídám vločky pohankové s jogurtem Holandia,nebo ovesné vločky,nikde jsem se nedočetla jestli jsou vhodné.
Pohybu mám dost a nevím kde dělám chybu,že mám kyselinu močovou v krvi.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kyselina močova
Odesláno: 6.9.2016 uživatelem Anna Heřmanová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PŠENIČNÉ OTRUBY

Kde koupit pšeničné otruby

Zde můžete koupit pšeničné tuby.

Detail odstavce: Kde koupit pšeničné otruby
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Unavená pleť a nezdravá barva pleti - co to způsobuje?

S největší pravděpodobností jde o nedostatek železa v organizmu. Průměrná spotřeba železa běžného člověka činí 0,5 mg denně, ovšem v době menstruace nebo jiného krvácení se spotřeba železa zvyšuje až na 100 mg denně. Nedostatek železa se projevuje bledostí a nezdravou barvou, slabostí, bolestí hlavy, zrychleným dechem, dále také lámavými nehty, špatnými vlasy a bolavými koutky úst. Železo lze doplňovat pomocí potravin obsahujících hodně železa jako je například melasa, telecí a hovězí játra, sušené meruňky, ořechy, rozinky, pšeničné klíčky a otruby. Dále lze železo do organizmu doplňovat i tabletami. Zde je však nutno myslet na to, že naše tělo z takových potravinových doplňků vztřebá jen přibližně 10% a je zapotřebí to podpořit 500mg vitamínu C a stopové mědi. Takovýto potravní mix doporučuji užívat po dobu 50 dní, pak 20 dní pauza a pak zase 50 dní užívání mixu.

Zdraví Cempírek!



Zdroj: diskuze Unavená pleť a nezdravá barva pleti - co to způsobuje?
Odesláno: 20.3.2011 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 0

PŠENIČNÉ OTRUBY

Jak jíst pšeničné otruby

Nejvhodnější jsou ve svém přirozeném stavu, tedy jako součást celozrnné pšenice nebo jejích derivátů. Pokud jíte otruby samostatně, dbejte na to, abyste nepřekročili denní dávku 30 g, a dejte pozor, aby otruby pocházely z biologicky čistých zdrojů. Je vhodnější konzumovat otruby v celozrnných výrobcích, než je jíst samostatně. A znovu připomínáme, že je důležité dbát na to, aby denní dávka nepřekročila 30 g (dvě polévkové lžíce). Pro inspiraci můžete využít zde uvedené recepty.

Detail odstavce: Jak jíst pšeničné otruby
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Zakrslý beránek má průjem

dobrý den.mám zakrslého beránka.krmím granulema s vitamínem,seno ,vodu,tvrdý chleba nebo rohlík.občas mu dám ovesné vločky a mrkev.dnes dostal prujem.ráno když se nažere tak pak odpoledne má prujem.co mu to zpisobuje. děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Zakrslý beránek má průjem
Odesláno: 25.5.2018 uživatelem zdena
Počet odpovědí: 0

PŠENIČNÉ OTRUBY

Pšeničné otruby při hubnutí

Pšeničné otruby jsou dobrým pomocníkem při hubnutí, protože nemají velkou energetickou hodnotu a hlavně mají vysoký podíl vlákniny, která nejen zasytí, ale i podpoří trávení. Během hubnutí stačí přidat k jídlu 1 až 2 polévkové lžíce pšeničných otrub. Pšeničné otruby si můžete přidávat do jogurtu, kaše, tvarohu, koktejlu, smoothie, polévky, pomazánky nebo do zeleninových karbanátků.

Pozor: Nepřekračujte denní doporučenou dávku 2 polévkové lžíce pšeničných otrub! Vyšším podílem vlákniny si můžete způsobit zažívací problémy. 1–2 polévkové lžíce pšeničných otrub zcela postačí pro zlepšení trávení a zdraví.

Detail odstavce: Pšeničné otruby při hubnutí
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: kyselina močova

Dobrý den,je mi 63let.Ode dneška mám užívat Milurit.Nikde jsem nevyčetla zda mohu při dietě jíst pohanku,jáhly,ovesné vločky.Rýže někde se zakazuje,někde povoluje.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kyselina močova
Odesláno: 3.3.2016 uživatelem Marie Svatosova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PŠENIČNÉ OTRUBY

Otruby a střeva

Otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí.

Pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Je však vhodnější konzumovat celozrnné výrobky než doplňovat stravu rafinovanými otrubami.

Otruby zabraňují zácpě. K dosažení požadovaného účinku je třeba užívat 20 až 30 g otrub denně po dobu jednoho týdne.

Otruby snižují hladinu cholesterolu (ovesné otruby jsou v tomto směru mnohem účinnější) a riziko některých závažných onemocnění: divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Otruby mohou nicméně narušit sliznici střev, protože obsahují tvrdý lignin. Z tohoto důvodu se nedoporučují konzumovat pacientům s kolitidou nebo dráždivým tračníkem.

Obsahují také fytáty, které vytvářejí nerozpustné směsi železa, zinku a vápníku, čímž brání vstřebávání těchto minerálů ve střevech. Pokud se ale celozrnné obilniny konzumují vařené, naklíčené nebo vykynuté (chléb a jiné pečivo), k tomuto nežádoucímu účinku nedochází.

Pozor, mohou být kontaminovány pesticidy a těžkými kovy, protože jsou v kontaktu s ovzduším i půdou.

Detail odstavce: Otruby a střeva
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: křemík v potravinách

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách
Odesláno: 11.11.2012 uživatelem Filip
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PŠENIČNÉ OTRUBY

Otrubová kaše

Ingredience: 1 ½ hrnku ovesných otrub, 1 ½ hrnku ovesných vloček, 2 polévkové lžíce hnědého cukru, 1 velký banán, ½ hrnku najemno nastrouhaných jablíček, 1 vejce, 1 hrnek namíchaného sušeného ovoce s oříšky, 1 polévková lžíce skořice, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kokosového oleje (nebo jiného), 1 ½ hrnku mléka (i rostlinné, třeba ovesné)

Postup: Do větší mísy nasypejte otruby, vločky, cukr, prášek do pečiva se skořicí a sušené ovoce s oříšky. Vedle v misce si smíchejte mléko, olej, jablíčka a vejce. Tuto tekutou část vlijte do sypké směsi a pořádně promíchejte. Nakonec vmíchejte na kolečka pokrájený banán. Do formy či pekáčku vložte pečicí papír a na něj vyklopte otrubovou hmotu, zatím v syrovém stavu. Nechte 30 minut odstát, aby se vše propojilo. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny. Až vršek chytne zlatou barvičku, máte hotovo!

Detail odstavce: Otrubová kaše
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: žlutá stolice

Dobrý den,
chci se zeptat. Už nějakou dobu mám žlutou stolici. Měl jsem před pár měsici větší jaterní testy. Ale užívám čaje, LIV 52, bral jsem essential forte tak snad to kleslo. Ale ta stolice mě znepokojuje jsem závodní kulturista. Užívám jen supplementy jako protein či bcaa apd. Moje strava taky není špatná. Převážně rýže, vločky ovesné, kuřecí maso, nějaká koření. Děkuji

Zdroj: diskuze Žlutá stolice
Odesláno: 3.1.2014 uživatelem Jiří Procházka
Počet odpovědí: 0

STOPOVÝ PRVEK SELEN

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Detail odstavce: Zdroje selenu
Zdroj: Stopový prvek selen
Zveřejněno: 20.4.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: lněný olej a tvaroh diskuze

Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze
Odesláno: 17.11.2014 uživatelem Renata sklenářová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PŠENIČNÉ OTRUBY

Co jsou pšeničné otruby

Dle Wikipedie jsou otruby odpadní produkt, který přepadává při vysévání meliva z posledních šrotů, vymílacích a domílkových chodů, nebo z loupání a kartáčování obilí. Podle granulace se dělí na hrubé (od kartáčování a šrotů) a jemné (z vymílání a loupání).

Složení otrub: Obsahují nejen částice slupek, ale i částice klíčků a endospermu, poněvadž ani moderní technologie nezaručuje její úplné oddělení. Při mletí pšenice se získává 17–18,5 % otrub, u žita 20–25 % otrub a ječmene asi 22 % otrub. Otrub se využívá hlavně v krmivářství. V 17. století je v Japonsku využívali jako hnojivo. Proti dřívějším názorům, že otruby jsou v potravě bezcenné, stojí nový poznatek, že takzvané balastní látky mají příznivý dietetický vliv, jsou-li podávány v přiměřených dávkách.

Pšeničné otruby jsou vlastně vnější obal (slupka) zrna pšenice. Tento obal je plný vitamínů, minerálů, bílkovin a hlavně vlákniny, v čemž spočívá jejich největší výhoda pro naše trávení, případně hubnutí. Až 42 % vlákniny v této potravině je opravdovým pomocníkem pro imunitu, nervový systém, trávení, hubnutí. Netřeba podceňovat dobře pročištěné tlusté střevo, protože díky pšeničným otrubám budete mít trávení čisté, urychlené a všechny potřebné živiny ze stravy, které jste přijali, se dostanou do organismu a ten je pak může použít tam, kde je třeba.

Na pročištění střev stačí 1 až 2 polévkové lžíce pšeničných otrub denně, rozdíl pocítíte již po krátké době.

Detail odstavce: Co jsou pšeničné otruby
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018

PŠENIČNÉ OTRUBY

Smoothie s otrubami

Ingredience: 1 polévková lžíce ovesných otrub, 1 větší žlutý banán, 1 polévková lžíce arašídového másla, 1 hrst listového špenátu, 1 malý bílý jogurt, 1 čajová lžička chia semínek, 1 čajová lžička drcených lněných semínek, trocha mléka (nejlépe rýžové), případně led

Postup: Všechny suroviny dejte do misky a rozmixujte do jemné konzistence ponorným mixérem. Můžete použít i smoothie maker. Přelijte do sklenic a můžete konzumovat.

Detail odstavce: Smoothie s otrubami
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018

OVESNÉ VLOČKY A PURINY

Ovesné vločky

Ovesné vločky nezpůsobují dnu, ale pokud vám již bylo diagnostikováno toto onemocnění, lékař by vám mohl doporučit omezit konzumaci ovesných vloček. To proto, že ovesné vločky obsahují puriny, které přispívají k formě artritidy v podobě dny. Potraviny, jako jsou játra, ledviny, zvěřina, sardele a masové omáčky, obsahují vysoké množství purinů. Ovesné vločky obsahují malé množství purinů, takže jestliže máte dnu, může vám být lékařem doporučeno konzumovat pokrmy z ovesných vloček s mírou.

Ovesné vločky ve 100 g obsahují 42 purinů.

Detail odstavce: Ovesné vločky
Zdroj: Ovesné vločky a puriny
Zveřejněno: 15.2.2019

OTRUBY

Otruby při dietě na hubnutí

Při snaze o redukci hmotnosti jsou otruby opravdu ideální volbou, protože naplňují žaludek, dávají pocit sytosti a člověk po nich neztloustne. Možná si říkáte, že nezvládnete jíst obilný odpad. Nebojte, každý den stačí sníst pouhé tři lžičky! Pro lepší chuť si je také můžete opražit na suché pánvi. Nejlepší variantou je dát si otruby před jídlem, začnete díky nim dříve cítit nasycení a sníte toho méně. Otruby je také možné přidávat do různých moučníků, aby byly zdravější a výživově hodnotnější. Doporučuje se nahradit otrubami maximálně čtvrtinu celkového množství mouky. Použít můžete také celozrnnou mouku nebo obilné klíčky, které mají oříškovou chuť, takže jsou vhodné i do jogurtů nebo tvarohů.

Detail odstavce: Otruby při dietě na hubnutí
Zdroj: Otruby
Zveřejněno: 17.3.2014

DOMÁCÍ LÉKY NA VYRÁŽKU

Ovesné vločky

Vyrážku nejvíce zklidní asi dvacetiminutová koupel ve vlažné vodě s hrstkou ovesných vloček. Nejvhodnější je lázeň s příměsí koloidních vloček, ty jsou k dostání v lékárnách, ale můžete používat i normální ovesné vločky. Koloidní ovesné vločky jsou ve formě jemného prášku, který neucpe odtok vaší vany. Pokud použijete normální ovesné vločky, odstraňte oves například pomocí cedníku.

Detail odstavce: Ovesné vločky
Zdroj: Domácí léky na vyrážku
Zveřejněno: 30.11.2012

STOPOVÝ PRVEK ZINEK

Zdroje zinku

Dobrým zdrojem zinku jsou tvrdé sýry, například Eidam. Vysoké množství zinku obsahují i mnohé celozrnné výrobky, zejména ty ovesné, a také pšeničné klíčky. Ústřice jsou pravděpodobně největší zásobárnou tohoto stopového prvku. Výborným zdrojem zinku je také maso, ryby a luštěniny, kde je zinek obsažen ve značné koncentraci.

Detail odstavce: Zdroje zinku
Zdroj: Stopový prvek zinek
Zveřejněno: 20.4.2013

PŠENIČNÉ OTRUBY

Otrubové tousty se šunkou

Ingredience: 8 polévkových lžic ovesných otrub, 50 g šunky v celku, 2 polévkové lžíce tvarohu, 2 vejce, pažitka nebo cibulka (nebo obojí), sůl, pepř (i jiné koření dle chuti), trocha kvalitního oleje

Postup: Nakrájejte šunku na kostičky, cibulku s pažitkou najemno a v misce smíchejte s otrubami, tvarohem a rozklepnutými vejci. Osolte a opepřete. Hotové těstíčko vlívejte do toustovače, kam nejprve kápněte olej. Tyto tousty můžete zapéct se zeleninou nebo se sýrem. Také je lze konzumovat se zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Otrubové tousty se šunkou
Zdroj: Pšeničné otruby
Zveřejněno: 29.3.2018

STOPOVÝ PRVEK SELEN

Charakteristika selenu

Selen je důležitý pro imunitní systém, růst, detoxikaci organismu a srdeční svalovou aktivitu. Optimální denní příjem selenu představuje 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka selenu je obsažena v:

  • 100 g pšeničných otrub
  • 50 g sledě obecného
  • 60 g tuňáka
  • 10 g kokosu
  • 10 g sezamu

Nedostatek selenu způsobuje slabost srdečního svalu, sníženou imunitu, poruchy produkce hormonů štítné žlázy, zpomalení vylučování toxinů. Zdrojem selenu jsou ořechy, kokos, sezamová semínka, celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, sleď, tuňák a vejce.

Detail odstavce: Charakteristika selenu
Zdroj: Stopový prvek selen
Zveřejněno: 20.4.2013

STOPOVÝ PRVEK ŽELEZO

Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.

Detail odstavce: Charakteristika železa
Zdroj: Stopový prvek železo
Zveřejněno: 20.4.2013

RECEPTY NA DOMÁCÍ MÜSLI

Domácí recepty

První recept

Složení:

  • 1 šálek žitných vloček
  • ½ šálku drceného ovsa
  • ½ šálku pšeničných otrub
  • ½ šálku sušených třešní, višní, rybízu
  • ½ šálku lískových oříšků
  • ¼ šálku dýňových semínek
  • ½ lžičky lněných semínek
  • ¼ lžičky skořice
  • jogurt, kefír nebo med

Příprava:

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opražte lískové ořechy po dobu 5 až 7 minut. Ořechy vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Pomocí utěrky třete ořechy, dokud nedojde k uvolnění slupek. Lískové ořechy nahrubo nasekejte.
  • Na pánev rozprostřete žitné a ovesné vločky. Pečte je po dobu 12 až 15 minut za stálého míchání, aby nedošlo k jejich spálení.
  • Opečené a nasekané lískové ořechy, semena a zrna vložte do velké mísy, přidejte pšeničné otruby a sušené třeště, dobře promíchejte. Müsli směs lze podávat s jogurtem nebo kefírem, může být pokapána medem. Zbytek müsli skladujte ve vzduchotěsných obalech.

Druhý recept

Doba přípravy je asi 5 minut.

Složení:

  • 2 šálky drceného ovsa
  • ½ šálku žitných vloček
  • ¾ šálku rozinek
  • ½ šálku sušených bobulí, například borůvky nebo brusinky
  • ½ šálku sušených datlí
  • ½ šálku mandlí (musí být na kousky)
  • ⅓ šálku syrových nesolených slunečnicových semínek
  • ¼ šálku opékaných pšeničných klíčků
  • 3 lžičky lněných semínek

Příprava:

  • Smíchejte všechny ingredience do střední nebo velké mísy. Müsli pak můžete podávat pokaždé jiným způsobem, část müsli může být s jogurtem nebo mlékem, další pak například s čerstvým ovocem, medem, nektarem nebo javorovým sirupem. Připravené müsli by mělo být uzavřeno ve vzduchotěsné nádobě, ve které vydrží po dobu 2 měsíců.

Třetí recept

Složení:

  • 5 šálků ovesných vloček
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ šálku celých lískových oříšků
  • ¼ šálku nakrájených mandlí
  • ½ šálku opečených pšeničných klíčků
  • ½ šálku sušených meruněk (míní se tím plátky)
  • ½ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku rozinek
  • ½ šálku sušených plátků jablek

Příprava:

  • Rozehřejte troubu na 190 stupňů. Smíchejte ovesné vločky se skořicí, rozložte na plech a pečte po dobu 15 minut.
  • Z opečených lískových ořechů odstraňte slupku a následně je nakrájejte na hrubo. Poté dejte péct na 4 minuty mandle.
  • Smíchejte oves, pšeničné klíčky a sušené ovoce. Tuto směs skladujte ve vzduchotěsné nádobě, müsli tak vydrží několik týdnů. Takové müsli stačí už jen zalít teplým nebo studeným mlékem.

Detail odstavce: Domácí recepty
Zdroj: Recepty na domácí müsli
Zveřejněno: 13.5.2013