Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PACH POTU

OBSAH

Pot a lidské tělo

Pot naznačuje různé věci o tom, co se děje v lidském těle. Zápach těla v pubertě je silnější, stejně jako u jiných hormonálních změn, jako je těhotenství nebo menopauza. Potraviny bohaté na česnek, cibuli nebo koření mohou být vstřebány do krve a následně do potu. Dalo by se říci, že co je vloženo do střev, se odrazí právě v potu. Nadměrná konzumace červeného masa, kofeinových nápojů a alkoholu může způsobit nepříjemný zápach potu.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.

Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.

Zdroj: diskuze Zápach pokozka hlavy

Domácí léky proti zápachu těla

  • Na smradlavý pot z podpaží je nejlepší 99 % isopropylalkohol. Isopropylalkohol je bezpečná desinfekce běžně prodejná v lékárně. Cena jednoho litru isopropylalkoholu stojí cca 160 Kč. Nalijte si trochu isopropylalkoholu do dlaně a rozetřete si to v podpaží a pak připažte. Nechte to chvíli působit, což se může projevovat pocitem horka v tom místě. Po několika minutách isopropylalkohol vyprchá a nemusí se oplachovat. Tento způsob boje proti zapáchajícímu potu plně nahradí antiperspirant, protože zachová váš pot bez zápachu. Pot sám o sobě nesmrdí. Smrad vytvářejí bakterie, které z potu žijí. Isopropylalkohol tyto bakterie bezpečně zahubí. Použití je možné jednou za tři dny na umytou pokožku.
  • K inhibování bakterií, které způsobují tělesný zápach, může být používán například peroxid vodíku. Aplikace je jednoduchá. Stačí pouze neředěný peroxid vodíku nanést vatovým tamponem do oblasti podpaží.
  • Jedlá soda a citron jsou dalším účinným domácím lékem proti tělesnému zápachu. U jedlé sody je všeobecně známo, že neutralizuje zápach. Vytvořte tedy pastu z jedlé sody a citronové šťávy a používejte ji místo deodorantu.
  • Jedním z nejúčinnějších prostředků proti tělesnému pachu je jablečný ocet, který snižuje pH pokožky a tím i výskyt bakterií. Pomocí vatového tamponu jej naneste do podpaží.
  • Velmi vhodné je žvýkání listů a pití šťávy z petržele, která také vydatně pomáhá regulovat tělesný pach.
  • Deodorační vlastnosti má také tuřín, který je navíc velmi zdravý, nyní jej však aplikujte vně – vymačkejte šťávu z tuřínu a natřete jí podpaží.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Poradna

V naší poradně s názvem ZMĚNA VNÍMÁNÍ POTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomášková Hana.

Dobrý den, mám k Vám dotaz. Delší dobu jsem zaznamenala změnu vnímání potu. Při přičichnutí k rukám, k tělu cítím výraznou změnu potu. Jsem z toho značně nervozní. Čím by to mohlo být? Užívám stále stejné léky, přečetla jsem si příbalové letáčky u léků, nenašla jsem možný vznik tohoto problému. Je to velmi nepříjemné, nevím co mám dělat. Také mám obavy, aby se něco špatného v těle nedělo. Můžete mi prosím poradit co mám dělat? Předem vám děkuji za laskavost. S pozdravem Tomášková Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Změna pachu potu bez zjevné příčiny často ukazuje na interní onemocnění. Poraďte se se svým praktickým lékařem a on vám udělá biochemické vyšetření, ze kterého pozná více.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Změna vnímání potu

Kyselý pot a strava

Kyselý tělesný pach může být také výsledkem trávení některých potravin. Mezi časté viníky smradlavého potu patří česnek, cibule a kofeinové nápoje. Ale nemusí se jednat jen o tyto potraviny, protože časem zjistíte, že třeba u vás tyto problémy můžou způsobovat i jiná jídla a potraviny, které jsou problematické jen pro vás a zhoršují váš tělesný pach. Jestli chcete zjistit, co způsobuje kyselý tělesný zápach při spánku, tak si veďte potravinový deník a pak můžete porovnat vůni těla s tím, co jste předchozí den snědli. Tato metoda pak pomůže lépe identifikovat příčiny kyselého potu ve stravě.

Zdroj: Kyselý zápach těla po probuzení

Tělesný zápach a strava

Kyselý tělesný pach může být také výsledkem trávení některých potravin. Mezi časté viníky páchnoucího potu patří česnek, cibule a kofeinové nápoje. Ale nemusí se jednat jen o tyto potraviny, protože časem zjistíte, že třeba u vás tyto problémy způsobují i jiná jídla a potraviny, které jsou problematické jen pro vás a zhoršují váš tělesný pach. Jestli chcete zjistit, co způsobuje kyselý tělesný zápach při spánku, veďte si potravinový deník a pak můžete porovnat vůni těla s tím, co jste předchozí den snědli. Tato metoda pak pomůže lépe identifikovat příčiny kyselého potu ve stravě.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AK.

Dobrý den,
Chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Asi od června minulého roku jsem začala mít svědivé vyrážky v podpaždí. Půl roku před tím jsem začala aplikovat přírodní deodorant od firmy TianDe. Od toho června ale nemůžu mít žádný deodorant, všechny mi způsobují svědivou vyrážku. Byla jsem už na alergologii, kde mi zjistili alergie na nikl, parabeny a kortikoidy. Bohužel, i po zakoupení bezparabenovych deodorantů v lékárně se stav nezlepší. Dokonce ani po tom, co neaplikuji nic.
Byla by prosím na můj problém nějaká bylinka?

Děkuji moc za radu, hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych to zkusil zklidnit mastí Elidel. Elidel můžete koupit v lékárně bez předpisu za 400 Kč a nebo s předpisem za 100 Kč. Zvykněte si nepoužívat žádný antiperspirant ani deodorant. Váš přirozený pach nese sebou informaci ve formě feromonů, které hrají zásadní roli při navazování vztahů, a to nejen těch partnerských. Pokud vám bude pach z podpaží nepříjemný, tak aplikujte jednou až dvakrát do týdne masáž alkoholem. Použijte k tomu 60% vodku, kterou krátce vmasírujte do podpaží a pak hned připažte a vydržte tak dvě minuty. To bezpečně sníží počet bakterií zodpovědných za onen zápach. Alkoholovou masáž použijte jen na zklidněno pokožku. Zapomeňte, že existují nějaké antiperspiranty a deodoranty a užívejte si život bez nich.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Ketodieta a zápach po acetonu

Krátkodobé výsledky ketodiety jsou přitažlivé, protože ztrácíte tuk a můžete vypadat dobře a cítit se energicky. Některé příznaky se zlepšují, ale je to vše krátkozraké.

Protože při keto dietě konzumujete obrovské množství živočišných bílkovin a mléčných výrobků (s vysokým obsahem tuků), což změní váš střevní mikrobiom (střevní flóru), který je nezbytný pro vaše zdraví.

Ketodieta změní vaši střevní ekologii na mnohem méně příznivé bakterie a to zase změní vaše střeva a ovlivní věci, jako je stav vaší kůže a pach dechu, potupach stolice.

Po změně stravování na rostlinnou stravu, se za tři měsíce vrátí normální tělesný pach a přispěje to k dalším zdravotním přínosům.

Ketodieta v podstatě mění váš mikrobiom a změny jsou nepříznivé pro vaše zdraví - to může být to, co způsobuje konzumace potravin s vysokým obsahem tuku a živočišných produktů, které pak mají za následek systémové změny.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosila bych takovouhle radu. V zimě v létě, hlavně teďka v létě se potím, ale potím se tak, že po mně tečou potůčky potu. Nejenom po obličeji, ale po zádech, všude. Ale není to jenom v létě, je to i v zimě. Z ničeho nic jsem zpocená, a když to řeknu lékařce, kouká na mně jak tvrdý y a neřekne mi nikdy nic. Čím to je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocení v létě je správné, náš organizmus pracuje tak jak má a potem se ochlazuje. Musíme si uvědomit, že v létě ztrácíme až 600 mililitrů potu, takže to je více jak půl litru, a to už je to dost velké množství tekutin, které musí být někde vidět, například v podobě potůžků potu. Vy popisujete, že tyto stavy máte i v zimních měsících a to by určitě již stálo za vyšetření internistou a případně i endokrinologem, protože tam může být příčina úplně někde jinde a nesouvisí to s klimatickými podmínkami. Tady by to chtělo vyšetření nebo konzultaci odborníka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení

Příznaky

Svědivé červené pupínky na krku, v podpaží, na prsou a v tříslech jsou důsledkem nahromadění potu, který se jinak běžně odpařuje a tím pokožku ochlazuje. Při nadměrném pocení se ale mohou vývody potních žlázek ucpat a vytvoří se puchýřek se zánětem v okolí. V žádném případě puchýřky nezakrývejte, podpořili byste tím pocení a další ucpávání potních žlázek. Hojení dobře urychlí čerstvý vzduch.

Zde můžete vidět, jak vypadá vyrážka z potu.

Zdroj: Vyrážka z potu

Poradna

V naší poradně s názvem POCENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angelina Klicperova.

Dobry den, ma stres vliv na poceni, nebo to zpusobuji nadledvinky, nejedna se o prechod a ani o problemy ledvin dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Stres významně podporuje pocení. Míra stresu ovlivňuje jak množství, tak i složení a následný zápach potu. Stresu je třeba čelit a snažit se ho minimalizovat. Pokud jde o stres z úzkosti, tak je vhodné si dopomoci antidepresivy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni

Příčiny tělesného zápachu

Kyselý tělesný pach, který nejspíše vnímáte každé ráno, může být důsledkem bakterií a potu. Každý má na kůži bakterie. Když tyto bakterie přijdou do kontaktu s potem, začnou reagovat. V průběhu tohoto procesu vzniká tělesný zápach, který může mít i kyselý odér. Zabránit kyselému pachu můžete tak, že snížíte teplotu v ložnici nebo redukujete své přikrývky. Proti kyselému pachu může rovněž pomoct změna oblečení na spaní, dobré jsou prodyšné tkaniny, jako je bavlna nebo hedvábí. Sprchování před spaním nebo použití deodorantu a antiperspirantu také pomáhá snížit tělesný zápach vznikající během noci.

Pocení se nelze zcela zbavit, jde ho jen utlumit. Starší lidé se potí více než mladí. Deodoranty nebo antiperspiranty vás dokonale ochrání před potem. Muži se potí stejně jako ženy, jen jsou více cítit. To jsou asi ty největší mýty o pocení.

Jízda v přecpaných tramvajích a autobusech se v současné vlně veder stává kvůli potu a nepříjemnému tělesnému pachu pro mnohé lidi deprimujícím zážitkem. Pocení je ovšem naprosto přirozené.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Diskuze

V diskuzi ELECTRO ANTIPERSPIRANT NA POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Já jsem si přes to www.electroantipersp… electro antiperspirant i obličejovou masku nedávno koupil a ono to opravdu působí, jako jestli vám z hlavy stékájí čůrky potu tak do toho investujte protože to opravdu stojí za to.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Electro Antiperspirant na pocení hlavy

Za kyselý zápach těla můžou bakterie a pot

Kyselý tělesný pach, který nejspíše vnímáte každé ráno, může být důsledkem bakterií a potu. Každý má bakterie, které se vyskytují na kůži. Když tyto bakterie přijdou do kontaktu s potem, tak se mohou porušit. V průběhu tohoto procesu vzniká tělesný zápach, který může mít i kyselý odér. Zabránit kyselému pachu můžete tak, že snížíte teplotu v ložnici nebo redukujete své přikrývky. Noční pocení a následný tělní zápach může vznikat z vysoké tělesné teploty, kterou způsobuje vysoká teplota v místnosti a příliš mnoho přikrývek. Proti kyselému pachu taktéž můžete změnit oblečení na spaní, dobré jsou prodyšné tkaniny, jako je bavlna nebo hedvábí. Sprchování před spaním nebo použití deodorantu a antiperspirantu, také může pomoci snížit tělesný zápach vzniklý během noci.

Zdroj: Kyselý zápach těla po probuzení

Pach starého člověka

Do určité míry vydává každý z nás nějaký „odér“. A postupující věk má na pach řady lidí dost destruktivní účinky (pach stáří). Někteří odborníci tvrdí, že za to může úbytek testosteronu, jiní dávají takzvaný pach staroby do souvislosti s tvorbou kožního mazu. Výraznější zápach může být i příznakem některých patologických stavů. U starších žen je častým problémem inkontinence (samovolný únik) moči, a není-li udržována dostatečná hygiena (inkontinenční vložky a podobně), zanechává moč typický zápach. Dále různé patologie (záněty a jiné) v oblasti dutiny ústní, jícnu či žaludku mohou způsobit zápach, i když tento vychází hlavně z úst. A rovněž některé metabolické odchylky nebo poruchy způsobí nepříjemný zápach, který opět vychází většinou hlavně z úst, ale určité aromatické látky mohou být uvolňovány i pokožkou.

Zdroj: Stařecký zápach

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ POCENÍ I BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar Procházka.

Dobrý den. Prosím o radu. Už asi dva měsíce cítím pálení na hrudníku, opocuji se a cítím únavu. Byl jsem s tím u obvodní lékařky.Ta si mne poslechla a řekla, že dýchání je čisté. Jedná se zřejmě o virózu. Dala mi týdenní antibiotika, která jsem využíval,ale po několika dnech se projevy vrátily. Dva, tři dny je mi dobře, pak se to znovu opakuje stále dokola. Piju zázvorový čaj, cibuli, česnek, jsem v teple.Nechci do sebe sypat chemii. Mám dobré zkušenosti s koloidním stříbrem, které též užívám, ale v tomto případě nepomáhá. Je mi 73 let a jsem jinak velmi aktivní senior. S o deset let mladší manželkou jezdíme na dovolené, výlety do hor, kde bez problémů zvládám celodenní tůry. Pravdou je, že když jsme doma, cítím během dne únavu a chodím si pospat. Pokud mne žena nevzbudí, spím i 2 hodiny. Přes noc musím mít tak 10 hodin spánku. Hlavně mne trápí ty střídající se stavy s pocením, únavou a malého tlaku na prsou. poraďte prosím, co s tím ?
Děkuji ing. Otakar Procházka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Hervert.

Hezký den,
Tyto potíže, které tu popisujete jsem měl také.
Mělo to jednoduché řešení dojít na vyšetření srdce, kde zjistí ucpávání cév.
Pocit studeného potu, horko, lapaní po vzduchu, tlak na prsou.
Únava časté spaní a vždy to přichází když je člověk v klidu .
s pozdravem J.Hervert

Zdroj: diskuze Časté pocení i během dne

Alergie na pach česneku

Je-li vám nepříjemný zápach česneku, ale nemáte příznaky alergie po jeho požití, můžete užívat výtažek z česneku ve formě kapslí nebo zkusit použít sušený česnek, který nemá tak pronikavé aroma.

Zdroj: Alergie na česnek

Poradna

V naší poradně s názvem KAPYDERM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

muze se aplikovat kolem oci kapyderm specialni krem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdeňko, Speciální krém K od Kapydermu se na obličeji dá použít pro léčbu seboroické dermatitidy. Máte-li projevy seboroické dermatitidy u očí, tak můžete opatrně nanést Speciální krém K od Kapydermu i kolem očí. Důležité je si dát pozor při nanášení, ale i po něm, aby se léčivý krém nedostal do očí, respektive za řasy. Vniknutí krému do očí by mohlo vyvolat pálivou reakci v očích. To platí i při případném pozdějším spocení a zatečení potu s krémem do oka, ano? Pozor na to!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kapyderm

Léky a pot

Pokud snížení teploty, dieta ani bavlněné pyžamo nepřináší žádné výsledky, tak byste měli navštívit svého lékaře. Protože pocení a kyselý tělesný pach může být také příznakem závažného onemocnění, jako je hypoglykemie nebo hypertyreóza. Správná léčba těchto metabolických poruch může snížit pocení a doprovodný tělesný pach. Pokud ale lékař vyloučí onemocnění krve a štítné žlázy, tak si můžete nechat předepsat antiperspirant s obsahem chloridu hlinitého a tento typ silného antiperspirantu můžete aplikovat na problematické oblasti před spaním, čímž snížíte pocení a tím i kyselý tělesný zápach.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Léky na kyselý pot

Pokud snížení teploty, dieta ani bavlněné pyžamo nepřináší žádné výsledky, tak byste měli navštívit svého lékaře. Protože pocení a kyselý tělesný pach může také být příznakem závažného onemocnění, jako je hypoglykemie nebo hypertyreóza. Správná léčba těchto metabolických poruch může snížit pocení a doprovodný tělesný pach. Pokud ale lékař vyloučí onemocnění krve a štítné žlázy, tak si můžete nechat předepsat antiperspirant s obsahem chloridu hlinitého a tento typ silného antiperspirantu můžete pak aplikovat na problematické oblasti před spaním, což snižuje pocení a pomáhá snižovat kyselý tělesný zápach.

Zdroj: Kyselý zápach těla po probuzení

Co znamená zápach potu po cibuli

Existují různé typy potu a asi tím nejhorším je pot ze stresu. Ten se totiž produkuje z potních žláz zvaných apokrinní. Zde se produkuje pot, který je méně vodnatý a skrz něj odcházejí z těla bakterie, tuky a bílkoviny. Vliv na to má také to, co jíte, protože podle toho se může uvolňovat silnější či slabší zápach, třeba po cibuli. Naopak když je venku příliš horko nebo je pot výsledkem fyzické námahy, skládá se převážně z vody a elektrolytů.

Zdroj: Stařecký zápach

Špatná životospráva

Všichni víme, že příliš mnoho koření, cibule nebo česneku je z člověka cítit. Bohužel smažená jídla nejsou v tomto ohledu nijak pozadu. Hranolky nasáklé olejem v žaludku „ztěžknou“, což způsobuje špatné trávení a tím i tělesný pach.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Tělesný pach

Tělesný pach má co dočinění s potem, který je produkován dvěma způsoby. Prvním způsob zahrnuje ekrinní žlázy, které pokrývají většinu těla a odvádějí pot přímo na povrch pokožky. Spolu s mazem tvoří ochrannou bariéru, jsou důležité pro termoregulaci. Apokrinní žlázy se vyskytují pouze ve specifických oblastech (podpaží, oblast ohanbí a genitálu atd.) a jejich produkce je omezena. Jsou stimulovány emocemi a stresem. Tyto žlázy produkují silnější mastný pot.

Pocení je ve své podstatě dobrou věcí, protože dochází k regulování tělesného tepla, ochlazení v případě potřeby. Zápach není ve skutečnosti způsoben potem, ale bakteriemi na kůži, které se jím živí.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Kyselý zápach těla – příčiny

Kyselý pot může být příznakem vážného onemocnění, jako jsou různé úzkostné stavy (například agorafobie – strach a úzkost na volném prostranství). Člověk s touto diagnózou by měl kromě klasického lékaře navštívit i psychoterapeuta. U řady pacientů se objevuje i bromidrofobie. Není to nic jiného než strach z vlastního zápachu.

Dle odborníků může být kyselý pot způsobený i stravou, stresem či vlivem určitého typu léků. Na pocení ze stresu účinně pomáhá šalvěj.

Potraviny, které způsobují kyselý pot: Základem je cukr, dále slazené limonády, bílá mouka, mléko, alkohol, káva, solené či grilované a uzené potraviny. Vyhněte se alkoholu a kořeněným jídlům, omezte kávu i sladké a sprchujte se spíše vlažnější vodou. Zamyslete se i nad volbou vhodného oděvu. Léto je tu, syntetické materiály jsou neprodyšné a zvláště v parných dnech se v umělém oblečení budete cítit jako v sauně. Silné pocení není normální.

Léky samy o sobě kyselý pot nezpůsobují. Podle lékařů vzniká na základě různých chronických onemocnění, přičemž dochází k celkovému překyselení organismu. Pokud se chcete problémů zbavit, je vhodné nekonzumovat ve větší míře výše zmiňované potraviny.

Důležité: Nepříjemný pach vzniká až množením bakterií v místě vyloučení potu. Až jeden litr potu vytvoří naše tělo každý den – jeho množství závisí na klimatických podmínkách, fyzické námaze nebo vynaloženém stresu. Pocení je přirozený proces zajištující termoregulaci, ale i vylučování toxických látek z těla. Pot se skládá z 99 % z vody, zbytek jsou rozpuštěné pevné látky (chlorid sodný, močovina, kyselina močová a další).

Zdroj: Stařecký zápach


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP