Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PARADONTÓZA LÉČBA

OBSAH

Kdy paradontóza vzniká?

Boj zubního kartáčku s mikroby o zdravé dásně začíná de facto s prvním občanským průkazem. Studie totiž ukazují, že právě toto je věk, kdy začíná chronické zanícení dásní. Naštěstí tento proces postupuje docela pomalu, začíná kolem 15. nebo 16. roku života a šíří se z dásně na povrch kosti, kde zapříčiní úbytek kosti. Parodontitida je nebezpečná v tom, že sice krvácí, ale nebolí. Do zubařského křesla většinou spíše usedne pacient se zubním kamenem, nežli s parodontózou.

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Diskuze

V diskuzi PARADONTOZA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara Sedláčková.

já taký používám zubní pasty jen od Herbadentu, jsou to opravdu kvalitní pasty. Od té doby, co jsem si ji poprvé koupila, už jsem u ni zůstala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anička Sáblíková.

Děkuji za tip. Vyzkoušela jsem produkty od Herbadentu a pomohly. Ještě jednou děkuji za rady. Už mě nebolí ani dásně, ani mi nekrvácejí.

Zdroj: diskuze Paradontoza diskuze

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Lebeda.

Myslel jsem, že v medicíně byla upřednostňována latina. Doktoři se jí vždy učili. Samozdřejmé myslet neznamená vĕdĕt. Proč to ale píší jednou parodontóza neb paradontóza neb paradentóza .........?
Přeji pĕkný den Jirka

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Projevy

Jedním z příznaků začínající paradontózy je krvácení dásní při čištění zubů. K dalším příznakům paradontózy patří zachytávání stravy v mezizubních prostorech. U zdravého chrupu k podobné situaci nedochází a jídlo se mezi zuby zadržuje minimálně. Nejviditelnějším příznakem paradontózy pak je viklání zubů. Jde ovšem již o pokročilejší stadium paradontózy, kde je závěsný aparát chrupu natolik poškozen, že není schopen pevně držet zuby a dochází tak až k jejich vypadávání.

Zde můžete vidět, jak vypadá parodontóza.

Zdroj: Paradontóza

Příčiny

Příčiny paradontózy nejsou přesně známy. Onemocnění pravděpodobně souvisí s nedostatečnou ústní hygienou. Doporučuje se pravidelná péče o chrup, která by měla spočívat v důkladném čištění zubů, používání mezizubních kartáčků nebo zubních nití. Vyplatí se také investovat do kvalitní pasty, kterou byste měli kupovat spíše v lékárně než v drogérii.

Mezi příčiny vzniku paradontózy patří: zubní plak, zubní kaz, zubní kámen, nedostatečné čištění zubů, přítomnost bakterií v ústech, hormonální změny, užívání léků, špatně udělané zubní protézy.

Zdroj: Paradontóza

Léčba

Při podezření na paradontózu navštivte svého zubního lékaře. Toho byste měli pravidelně navštěvovat každého půl roku, což je pro prevenci řady zubních onemocnění také velmi důležité. Zcela vyléčit paradontózu je stále nemožné, ale existují vhodné přípravky, jako jsou kloktadla, ústní vody, zubní pasty, vám mohou pomoci zmírnit projevy tohoto zubního onemocnění. Při léčbě paradontózy nezapomínejte také na bylinky. Vhodná je například šalvěj, kterou lze obecně doporučit při léčbě řady nemocí ústní dutiny. Nezastupitelný je také heřmánek, který je známý svými uklidňujícími a stahujícími účinky. Zapomenout byste neměli ani na přesličku, která se používá proti krvácení.

Doporučuje se důkladné čištění zubů a dezinfekce, používání speciálních výplachů, dezinfekce a čištění zanícených dásní v lokální anestezii, případné odstranění poškozené tkáně.

Zdroj: Paradontóza

Diskuze

V diskuzi PARADONTOZA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina Kočičková.

Mně na paradontózu pomohl masážní roztok na dásně od Herbadentu.Objednávám si ho u nás v lékárně, ale kdo nemáte u vás lékárnu, lze objednat i přes jejich webovky na herbadent.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tamara Sedláčková.

já taký používám zubní pasty jen od Herbadentu, jsou to opravdu kvalitní pasty. Od té doby, co jsem si ji poprvé koupila, už jsem u ni zůstala

Zdroj: diskuze Paradontoza diskuze

Prevence

Pokud se u vás v rodině paradontóza objevila, sázejte skutečně na prevenci. Kromě vhodné zubní pasty si pořiďte také speciální kloktadla nebo ústní vody. Pravidelně choďte na preventivní prohlídky a nepodceňujte dentální hygienu u profesionálů.

Dentální hygiena není zkrášlovací procedura, ale léčebný zákrok. Tímto procesem se odstraňují příčiny zánětu dásní (gingivitigy) a parodontitidy. Dentální hygienu může provádět specialista na dentální hygienu nebo sám zubař. Prvně je nutné zhodnotit úroveň ústní hygieny, k jejíž objektivizaci se nejčastěji používají indexy krvácivosti dásní. Dále je vhodné se podívat po kazech; dentální hygienista zuby velmi dobře prohlíží, a tak najde kdejakou drobnost. Pak už nastává samotné čistění zubů. Je nutné odstranit veškerý naddásňový zubní kámen, který se nejčastěji nachází na zadní straně dolních předních zubů. Tento kámen má skoro každý. Dalším krokem je pískování (air flow) – pomocí velmi jemného písku odstraňuje odborník zbytky kamene a především pak pigmentace na zubech, které jsou způsobeny potravou či kouřením. V případě pokročilé parodontitidy se stav musí předem konzultovat s ošetřujícím zubařem, který stanovil léčebný proces. Součástí dentální hygieny je pak i odstranění poddásňového kamene, což je základní součást léčby parodontitidy. Součástí dentální hygieny je i podrobná instruktáž správné techniky čištění zubů. Důkladná domácí péče je jedním ze základních předpokladů pro zdravé zuby a dásně. Někdy se stává, že mají se zuby či dásněmi problém lidé, kteří si zuby pravidelně čistí. V takovém případě je s největší pravděpodobností na vině jejich špatná technika čištění zubů. Posledním krokem je kontrolní návštěva v individuálně stanoveném čase. Zde se odborník přesvědčí, zda klient zvládne chrup vyčistit, nebo zda je nutná nová instruktáž ke správné péči o zuby a dásně.

Již po první návštěvě dentální hygieny jsou viditelné výsledky. Nejenže jsou zuby hladší, bělejší, ale i mezizubní prostory jsou průchodnější. Hygienista či lékař vám také poradí, jaký zubní kartáček máte používat a co je hlavní, doporučí vám, které mezizubní kartáčky jsou pro vás vhodné. A nedivte se, když budete odcházet s několika velikostmi kartáčků na čistění mezizubí. Jen málokdo je takový šťastlivec, že má všechny mezizubní prostory stejně velké.

Zdroj: Paradontóza

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVNÍ LÉČBA ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Růžička.

Co léčba astmatu vodíkem???

Viděl jsem léčbu MLS laserem na longCOVID. Nešlo by i na astma??


Děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativní léčba astmatu

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi LÉČBA ZRAKU PO CMP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Flos.

Po CMP mám částečný výpadek zorného pole na obě oči, je možná léčba-rehabilitace? Stalo se mi před osmi měsíci. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba zraku po CMP?

Přírodní léčba astmatu s alergií

Přírodní léčba astmatu s alergií se dá řešit pomocí čínské medicíny. Zhruba půlroční léčebná kúra je aplikována pomocí akupunktury a bylin za účelem zvýšení celkové imunity organismu. Poté se k akupunktuře přidají i bylinné směsi ve formě tablet zaměřených přímo na astma a horní cesty dýchací, které se užívají pravidelně (plus příležitostně baňkování a nahřívání akupunkturních bodů moxou). Léčba čínskou medicínou je pomalá, dlouhodobá a nákladná (není hrazena) a vyžaduje spolupráci pacienta. Zaměřuje se však na léčbu celého člověka. Neodmyslitelnou součástí léčby je současné užívání předcházející terapie, přičemž dochází ke snižování léčebných dávek.

Zdroj: Alternativní léčba astmatu

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Léčba alergie související s kožní vyrážkou

Základním faktorem úspěšné léčby alergického ekzému je zabránit kontaktu s alergeny. To platí jak pro akutní alergické reakce, tak i pro atopickou dermatitidu (ekzém). Problém spočívá nejen v ošetření, ale často i v přesném určení příznaků, které byly příčinou vyrážky. Často je bohužel nemožné vyhnout se kontaktu s alergeny. Nejúčinnější léčbou je pak konvenční léčba, která pomáhá proti kontaktní dermatitidě. Konvenční léčba zahrnuje léčbu glukokortikoidy, které jsou účinné při externí léčbě svědivé vyrážky nebo podráždění kůže. Dále se mohou používat krémy nebo masti, které přispívají k posílení bariérové funkce kůže, aby tak byla snížena citlivost k průniku alergenů a následné podráždění. Také může být použita alternativní léčba, například UV terapie.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Hanko, to co mu píchají se jmenuije Remicade, je to biologická léčba, ale říkal že existují i jiný přípravky. Uričtě se ta léčba provádí i jinde ve větších městech ale nevím, kde by jsi našla kontakt.



Zeptej se své lékařky, ta by tě tam stejně musela poslat, nedá se tam jít bez předchozích doporučení. On na té klinice bývá obvykle půl dne. 2 hodiny kapačka a potom ještě na pozorování.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Typy léčby

Léčba pro ženy

Léčba neplodnosti u žen je samozřejmě závislá na tom, co brání otěhotnění. Někdy však nemusí být příčina známa.

  • Problémy s ovulací – předepisuje se medikamentózní léčba.
  • Nevysvětlitelná plodnost – když lékař nemůže zjistit příčiny neplodnosti u vás i vašeho partnera, může léčba zahrnovat buď léky, nebo hormonální injekce, či inseminaci.
  • Blokované nebo poškozené vejcovody – provádí se operace vejcovodů.
  • Endometrióza – u mírné až střední endometriózy zahrnuje léčba laparoskopickou operaci, kdy dojde k odstranění endometriální tkáně. Tato léčba však nebývá možná, pokud trpíte závažnou endometriózou.

Léčba pro muže

Lékař vám může doporučit inseminaci. Spermie jsou shromažďovány a pak zahuštěny, aby došlo ke zvýšení počtu zdravých spermií pro inseminaci.

Nefungující počáteční léčba

Mnoho párů, které mají problémy s otěhotněním, dospěje ke společnému bodu, kdy se musí rozhodnout, zda chtějí zkusit asistovanou reprodukci.

  • In vitro fertilizace je nejčastějším typem asistované reprodukce, jde o umístění oplodněného vajíčka do dělohy přes děložní čípek.
  • Intracytoplazmatická injekce spermie – provádí se v laboratoři, kde lékař vstřikuje přímo jednu spermii do jednoho vajíčka. Pokud dojde k oplodnění, lékař vloží embryo do dělohy ženy.

Zdroj: Léčba neplodnosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP