Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PES SI KOUSE ZADEK

OBSAH

Příznaky

Naražení kostrče je jedním z nejčastějších zranění. Bývá často velmi bolestivé, přičemž je značně omezena hybnost, neboť při každém pohybu působí naražená kostrč bolest. Někdy může bolest vystřelovat až do lýtek anebo také mohou při zranění brnět ruce. Naražení kostrče si můžete způsobit různě. Při sportech nejčastěji pádem, konkrétně tedy pádem na zadek, například při bruslení, ať už na in-linech venku, nebo na ledové ploše, nebo při skoku, kdy dopadnete také na zadnici. Zranění může dále vzniknout při různých nehodách a podobně.

Bolesti naražené kostrče jsou nejčastěji pásovitého charakteru a zesilují nejen při chůzi. Bolesti mohou vystřelovat do třísel po vnitřní straně stehen a objevují se i bolesti hlavy v zátylku. Dalším velice častým příznakem je přesun nepříjemné bolesti do cervikothorakálního přechodu (oblast mezi krční a hrudní páteří) a bolest hrudní páteře. Při těchto bolestech dochází nejčastěji k pocitům tlaku mezi lopatkami a k „nedostatku dechu“.

Zdroj: Naražená kostrč

Diskuze

V diskuzi JSI NORMÁLNÍ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tom.

dej si dědo pauzu, uď rád, že můžeš ještě nějakou dobu dýchat a na starý péro zapomeň, stejně ti už bylo k ničemu. Jestli potřebuješ uspokojit tak nastav zadek a vem to z druhé části.
Místo, aby byl rád, že dýchá a užívá si důchodu by chtěl tvrdý péro :-))))

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jsi normální???

Co a jak holit?

  • Varlata – asi základem je pečlivě si oholit varlata.
  • Anální otvor – toto je docela zábavná a obtížná disciplína, ale výsledek za to stojí.
  • Vnitřní strana stehen – určitě zkrátit nebo oholit. Lze použít například nůžky, což je zdlouhavé, nebo elektrický zastřihovač.
  • Zadek – záleží na vaší přítelkyni, ale dosti ženám se chlupatý zadek líbí.
  • Třísla – určitě je dobré je oholit současně s varlaty.
  • Oblast nad penisem – úplné oholení se nedoporučuje, protože dorůstající ochlupení dosti svědí. Naopak vhodné je použití zastřihovače nebo nůžek a jimi zarovnat asi na délku 0,5–1 cm do nějakého určitého tvaru.
  • Břicho – velké části žen se líbí chlupaté břicho, proto si ho neholte vůbec, nebo jen chlupy zkraťte.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Diskuze

V diskuzi SVĚDIVÉ PUPÍNKY PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den mám svědění těla, nejvíc mě svědí dole nohy stehna a zadek, mám na sobě dost chlupy a používám šampon na vypadavání vlasů měl jsem i léky na alergia, ale pořád mi to nepomáhá. Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědivé pupínky po celém těle

Proč si pes kouše tlapky

Když si pes kouše nebo olizuje tlapky, tak je to z toho důvodu, že mu něco způsobuje svědění. To může být zapříčiněno alergií, parazitním onemocněním nebo zánětem nehtového lůžka. Dalším důvodem může být psychický problém, který spočívá v tom, že je pes příliš často sám doma bez jakéhokoli kontaktu se svým pánem a jednoduše se nudí, a proto si začne z dlouhé chvíle okusovat nohy.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Diskuze

V diskuzi CO JE HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Baník.

Vytvařely se mi hnisavé píštěle především na potních žlazách, tedy v podpažích na zadku i na tříslech podstoupil jsem mnoho lékařských zákroků. Většinou mi ty píštěle nařízli a hnis vytřeli, ale zůstali mi všude otevřené jízvy, které mi stále mokvají, tedy na tříslech, což hodně svědí a páchne. Občas si celý zadek namáčím ve zředěném hypermanganu, ale pomáhá to jen na pár hodin.
Jak se toho mokvání zbavím?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co je hypermangan

Potraviny vhodné pro muže a skladba jídelníčku

Některé potraviny škodí mužům víc než ženám. Příčinou je odlišný způsob ukládání tuků u obou pohlaví. Lidově řečeno, tuk kolem pasu je nebezpečnější než velký zadek. A právě mužům se usazuje tuk hlavně v místě pasu, což je oblast odpovědná za mnohé zdravotní komplikace. Tuk kolem pasu ovlivňuje funkčnost jater, je rizikem vzniku cukrovky, hypertenze a srdeční příhody, poruch spánku (např. spánkové apnoe) nebo Alzheimerovy choroby a ve finále i rakoviny (tlusté střevo, prostata atd.).

Zdroj: Speciál pro muže: Jak jíst, abyste žili déle?

Diskuze

V diskuzi LÉKY PO OPERACI PROSTATY NA EREKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN MAKO.

ZDAVÍM PO OPERACI PROSTAI SE MNE ZTRAILA EREKCE, COŽ NEMUŽU S MANŽELKOU SOULOŽIT, I PŘES TO, ŽE V LEDNU 2019 MNĚ BUDE 65. LET. NECHÁPU, ŽE KDYŽ MNĚ OPEROVALI, PROČ BYL ZÁSAH I NA EREKCI, KDYŽ MÁM ZA TO, ŽE S PROSTATOU TO NESOUVISÝ. NEBO SNAD ÁNO ?? PROSÍM O DOPORUČENÍ, TABLETEK, ABY PENIS FUNGOVAL, JAKO PŘED OPERACÍ, ŽE SE MI PENIS ZTOPOŘIL, JENOM KDYŽ JSEM SE OPŘEL NA ZADEK MANŽELKY. PŘEDEM ZA RADU VÁM DĚKUJÍ. S POZDRAVEM JAN MAKO

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky po operaci prostaty na erekci

Pes se kouše u kořene ocasu

Pokud se pes kouše u kořene ocasu, může se jednat o ucpávání kanálků konečníkových váčků. Navenek se to projevuje intenzivním vykusováním srsti v oblasti ocásku anebo tím, že pes zoufale „sáňkuje“ – klouže se po zadku těsně přilepeném k zemi na trávníku nebo hrubém koberci.

Konečníkové váčky se nacházejí po obou stranách řitního otvoru a ústí u jeho okraje. Na tato místa je tedy potřeba přiložit prsty a mírným tlakem ze stran vymačkávat obsah žláz až do jejich vyprázdnění. Úkon je lépe provádět ve dvou, přičemž jeden drží a fixuje psa. Další v gumových rukavicích jednou dlaní zdvihne a přidrží psovi ocas, zatímco druhou dlaní s velkým kusem vaty prostředníkem a palcem tiskne okolí řitního otvoru a vytlačuje nelibě páchnoucí obsah ucpaných kanálků. Psovi se téměř okamžitě viditelně uleví.

Více se o problematice, proč se pes kouše u kořene ocasu, dozvíte zde.

Zdroj: Pes si vykusuje srst

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY NA ZADKU V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den, jsem v 8 měsíci těhotenství a dělají se mi stále pupínky na zadku...občas se mi pár udělalo i když jsem nebyla těhotná ale namazala jsem dvakrát sudocremem a byl klid....docela mě to už obtěžuje je to snad čím dál víc....
asi to odezní až porodím ale chtěla jsem se zeptat čím mazat alespoň na zmírnění....hlavně teda večer mám strašně jakoby už osypaný zadek...
Nechce se mi s tím nikam chodit jen kvůli oblasti výskytu :-)
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vůbec se neostýchejte a normálně zajděte za svým gynekologem. On vám může předepsat léčbu, která neohrozí vaše těhotenství a vyléčí vám tyhle nepříjemnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boláky na zadku v těhotenství

Psychika u psa

Někdy se stává, že stále olizování tlapek vzniká kvůli narušené psychice psa. Příčinou může být nuda nebo stres způsobený novým členem domácnosti a podobně. V tomto případě je nutné vyhledat pomoc odborníka – ideálně psího psychologa.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Diskuze

V diskuzi PES SI VYKUSUJE SRST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik Šihor.

Dobrý den. Náš labrador si vylízava tak srst, že to má až na kůži vylízané. Čím to může být. Alergií,parazity nebo stresem, ale stres nemá. Může to být, že se nudí?? Jaká je na to mast. Jak často ho koupat a co dělat pro zamezení tohoto vylízavani?? A mám ještě jednu otázku. Náš pes sežere úplně vše je to labrador. Je možné jednou sem mu dal pedigree denta stix a on se pozvracel ale až tak za 4 hodiny . Může to být z této tyčinky na čištění zubů,ale pochybuji,že to může z toho být, protože jsem jí to dával docela často a nic nezvracela. Za odpověď předem děkuji Šihor
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Cigáňov.

Mám Schi-tzu, škrábe se,líže kouše,má lupy mastnou srst,červenou kůži. Léčení veterináře na kvasinky prášky a takový průhledný gelový šampón který se ŕedí.Vařím ji domácí stravu.Maso,zelenina,rýže. Dobrý lepšilo se dobrala prášky a za 14 dní znova červená,kousání atd.opět mastná srst,lupy.Léčba už stála 3000 a žádné zlepšení. Ven chodí pravidelně 3x denně. Děkuji za radu.
.

Zdroj: diskuze Pes si vykusuje srst

Co dělat, když si pes kouše tlapky

Jestliže si všimnete, že si pes delší dobu olizuje tlapy, v první řadě tlapky prohlídněte, abyste zjistili, zda v nich nemá zapíchnuté bodláky, trny nebo jiné cizí předměty. Následně navštivte veterináře, který by měl vyloučit parazitární onemocnění. Provede vyšetření kožního seškrabu a případně přeléčí infekci, kterou si do kůže pes lízáním navíc zanesl. Psa vykoupejte v dezinfekčním veterinárním šamponu (například Lactaderm šampon Vétoquinol), veterinář vám pravděpodobně doporučí také nějaký přípravek s dezinfekčním a protisvědivým účinkem, případně nasadí antibiotika. Další možnou příčinou může být hormonální onemocnění (například snížená funkce štítné žlázy) nebo alergické onemocnění. Psovi můžete nechat udělat testy na alergeny. Alergenem může být nějaká součást stravy nebo také pyl.

Pokud trvá škrábání a kousání se déle než 1 den a vede ke vzniku lézí s vypadávající srstí, k zarudnutí kůže a očividné bolestivosti a nepohodlí, měli byste navštívit veterináře. Chronické olizování tlapek je také projevem pruritu.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČESY PRO PADESÁTILETÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.

prosím o pomoc a radu.jak se zbavit padání vlasů.už mně bude 55.a vlsy řídnou.mám vlasy už rovné.mírně prošedivělé.ale hodně zeřidly.čím to je.dříve v dětství jsem mněla dlouhé po zadek a nyní je mám na mikádo.asi 3x za rok je barvím.větčinou u kadeřnice.ale nyní nestačím po sobě vlasy sbírat.oblčení a mo mytí v koupelně je plná vana.už nevím co s tím.brala jsem jen békomplex.dříe mně pomáhal,i na nehty,ale na vlasy to nefunguje.prosím o pomoc.zatím naschladanou.JANA.H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinná látka, která zbrzdí vypadávání vlasů u žen i mužů je Minoxidil. Koupíte ho běžně v lékárně i na internetu. Jde o roztok, který se vmasíruje do vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účesy pro padesátileté

Kožní parazitózy

Svrab je silně intenzivní postižení kůže způsobené zákožkou svrabovou. Je to infekční postižení, přenosné mezi zvířaty. Nejčastější léze bývají na uších, loktech, kotnících.

Demodikóza patří také mezi svrabová onemocnění, je vyvolávaná parazitem Demodex canis. Primárně svědivá není, až po následné infekci kůže se projevuje svědivost. Základním projevem bývá vypadávání srsti v malých místech, která se postupně rozšiřují.

Blechy způsobují svědění i u psů bez alergie, ale míra svědění je zde daleko menší.

Zdroj: Pes se škrábe a kouše

Diskuze

V diskuzi PES SI KOUŠE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zeman.

mam fr,buldočka ma 4. roky a stale si liže předni packy ,proč to děla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den, měly jsme stejný problém. U nás to je problém se štítnou žláou.

Zdroj: diskuze Pes si kouše nohy

Parazit

Kožní parazitózy jsou svrab, demodikóza a blechy. Svrab je silně intenzivní postižení kůže způsobené zákožkou svrabovou. Je to infekční postižení přenosné mezi zvířaty. Demodikóza patří také mezi svrabová onemocnění a je vyvolávaná parazitem Demodex canis. Primárně svědivá není, až po následné infekci kůže se projevuje svědivost. Primárním projevem bývá vypadávání srsti v malých místech, která se postupně rozšiřují. Blechy způsobují svědění i u psů bez alergie, ale míra svědění je zde daleko menší.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Diskuze

V diskuzi POVAHA BRITSKÉ KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krupka rudolf.

mam kocoura je utocny a kouse

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Povaha britské kočky

Zánět análních váčků

Pes si může kousat ocas i z důvodu zánětu análních váčků. Dle lékařské terminologie jsou paranální váčky dvě kožní vychlípeniny mezi vnitřním a vnějším análním svěračem, uložené na ciferníku obvykle v pozici 4 a 8. Do váčků ústí mnoho pozměněných mazových žlázek, které produkují výrazně páchnoucí sekret, který se uvolňuje tlakem svěračů. Problémy se žlázkami se projevují zejména svědivostí v oblasti konečníku – pes sáňkuje zadkem po zemi, olizuje si anální oblast, kouše si kořen ocasu nebo se drbe a otírá zádí o předměty.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Co dělat, když se pes kouše u kořene ocasu

Přestože se může jednat o banální onemocnění psí srsti, respektive kůže psa, může pes samotným kousáním či škrábáním povrch kůže narušit. Kvůli tomu mohou vznikat otevřené rány, do nichž se může následně zanést infekce. Léčba infekce bývá obvykle velmi zdlouhavá a pro psa i vás velmi stresující. Nevčasná léčba infekce může způsobit dokonce smrt postiženého jedince.

Pokud si pes začne kousat ocas u kořene, měli byste co nejdříve navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří, diagnostikuje a zahájí léčbu.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Hormony

Psi si ohryzávají a olizují tlapky také proto, že tato činnost vyvolává zvýšenou produkci endorfinů, které způsobují pocit slasti. Nicméně z olizování tlapek se může stát nezdravý začarovaný kruh. Váš mazlíček si začne tlapky ohryzávat proto, že ho svědí, jenže tím si způsobí podráždění kůže, což ho nutí k ještě intenzivnějšímu olizování, což následně vyvolá ještě větší podráždění. Vlhké meziprstí pak podporuje růst kvasinek, které po čase způsobí klinické příznaky. Jde o červenohnědý maz a zarudlé, případně rozmokvané meziprstí. Je nutné podotknout, že kvasinky se likvidují zdlouhavě a dost obtížně. Existuje řada veterinárních přípravků, které obsahují složku proti kvasinkám, jedná se většinou o přípravky do uší. Proto neváhejte navštívit veterináře, který naordinuje odpovídající léčbu.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Cviky proti celulitidě na stehnech

Podřep – cvičení na zadní stranu stehen a hýždě

Postavte se vzpřímeně s nohama rozkročenýma na šířku ramen. Zatáhněte břicho. Plynule snižujte těžiště, jako kdybyste si chtěla sednout na židli. Vydržte 35 sekund a vraťte se do výchozí pozice. Při zpátečním pohybu stáhněte hýžďové svaly. Kolena by měla být na úrovni prstů chodidel. Cvičte 2–3 sady 10–16krát. Na konci každé sady zkuste v podřepu vydržet, jak nejdéle to půjde. Odpočiňte si a cvičte další sadu.

Výpady – cvičení na stehna a zadek

Postavte se vzpřímeně s nohama rozkročenýma na šířku boků, kolena mírně pokrčená. Udělejte velký krok vpřed jednou nohou a snižte těžiště. Váha musí být přenesena na přední nohu a koleno přední nohy by mělo být nad chodidlem. Záda a pánev držte kolmo k zemi a břicho zatažené. Vraťte se do výchozí pozice a vystřídejte nohy. Cvičte 3 sady 10–16krát na každou stranu.

Posilování vnějších stehenních svalů

Lehněte si na bok a podepřete si hlavu. Pokrčte koleno spodní nohy a horní nohu držte nataženou v prodloužení páteře. Zvedejte horní nohu. Pánev držte stále kolmo k podložce. V nejvyšší pozici držte nohu 2–3 sekundy a povolte dolů. Opakujte 16x na každou stranu.

Posilování vnitřních stehenních svalů

Lehněte si na levý bok a podepřete si hlavu. Pokrčte pravé koleno (horní noha) a položte ho před levou nohu tak, aby pravé chodidlo leželo před levým kolenem. Levou (spodní) nohu držte nataženou s mírně pokrčeným kolenem a zvedejte ji nahoru, dokud neucítíte záběr na vnitřní straně stehna. Držte 1–2 sekundy a pak nohu pomalu vraťte do výchozí pozice. Cvičte 16x v plném rozsahu a 16 malých kmitů v nejvyšší pozici, pak v této pozici vydržte 20 sekund. Celé ještě jednou zopakujte. Totéž s druhou nohou.

Zanožování – cvičení na zadní stranu stehen a hýždě

Klekněte si na podložku a opřete se o předloktí. Břicho zůstává zatažené. Opakovaně zanožujte jednou nohou pokrčenou v koleni do pravého úhlu. Nohu zvedejte do úrovně boků. Chodidlo směřuje ke stropu. Opakujte 16x na každou stranu. Po několika sekundách odpočinku opakujte ještě jednu sadu.

Ohyby v zanožení – cvičení na zadní stranu stehen

Klekněte si na podložku a opřete se o předloktí. Břicho zůstává zatažené. Zanožte jednu nohu a pokrčte ji v koleni tak, abyste se dotkli patou zadku. Držte 2 sekundy a natáhněte. Opakujte 16x na každou stranu. Po několika sekundách odpočinku opakujte ještě jednu sadu.

Zdroj: Celulitida – masáž na doma

Alergie na blechy

Svědění může způsobit i alergická reakce na bleší kousnutí, která je jedním z nejčastějších kožních alergických projevů. Psi postižení touto alergií i při napadení pouze jednou blechou jeví známky extrémní svědivosti kůže. Hlavně v oblasti hřbetu nad ocasem, stehen, ocasu. V těchto místech vznikají boláky, vypadává srst. Atopie je reakce na vzdušné alergeny jako jsou pyly, domácí prach a roztoči. Psi s atopií si nejčastěji koušou tlapky, škrábou uši a čumák a okolí očí. Stav se většinou zhoršuje během léta. Další příčinou může být potravní alergie na jednu nebo více složek potravy. Projevuje se svědivostí stejných částí těla jako u atopie. Poměrně málo častá je alergie kontaktní neboli dotyková, dochází k ní při styku kůže s nevhodným materiálem.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Alergické onemocnění kůže

Alergie na bleší kousnutí je jedním z nejčastějších kožních alergických projevů. Psi postižení touto alergií jeví i při napadení pouze jednou blechou známky extrémní svědivosti kůže. Hlavně v oblasti hřbetu nad ocasem, stehen, ocasu. V těchto místech pak vznikají boláky, vypadává srst.

Atopie – reakce na vzdušné alergeny, jako jsou pyly, domácí prach a roztoči. Psi s atopií si nejčastěji koušou tlapky, škrábou uši a čumák a okolí očí. Stav se většinou zhoršuje během léta.

Potravní alergie – alergie na jednu nebo více složek potravy. Projevuje se svědivostí stejných částí těla jako u atopie.

Alergie na hmyz – lépe řečeno na kousnutí hmyzem. Poměrně málo častá alergie, projevuje se na místech nejčastěji postižených pokousáním – hřbet nosu, uši.

Kontaktní alergie – neboli dotyková. U psů velice vzácná forma alergie, dochází k ní při styku kůže s nevhodným materiálem.

Zdroj: Pes se škrábe a kouše


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP