Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PIŠTEL

OBSAH

Foto píštěle

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL UVNITŘ BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,moji mamce se před rokem po chirurgickém zákroku na břiše,udělal uvnitř břicha píštěl.Lékaři ale nevědí,kde ten píštěl končí.V březnu ji znovu operovali,kůži nešili,aby se to vyhojilo zevnitř,ale pořád ji to místo teče.Je ji 78roků a další operaci už podstoupit nechce.Bylo by možné najít nějakou bylinku,která by ji pomohla? Dozvěděla jsem se o jakési paní,(kamarádka někde četla a neví už kde),která měla také píštěl a vyléčila ho pomocí bylinných čajů.Poradíte mi prosím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zdravím, kdysi jsem s touto problematiku se potkal. Je potřeba najít znalce v oboru mumiální léčba . tím směrem je velká šance. V

Zdroj: diskuze Píštěl uvnitř břicha

Píštěle močového a pohlavního ústrojí

Nejběžnějším typem píštěle je vezikovaginální píštěl. Tato píštěl způsobuje únik moči z pochvy a vede často až k močovému měchýři. Zároveň může spojit vagínu s tlustým střevem, takže dochází k výtoku výkalů. Tyto druhy píštěle se nejčastěji vyskytují v chudých rozvojových zemích.

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL PERIANÁLNÍ ...ZVÝŠENÉ LEUKOCITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa .

Dobrý den je možné že by kvůli perianální Píštěl mohli bejt zvýšené leukocity v krevním obraze? Nebo je to nesmysl? Děkuji za Vaši odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Píštěl perianální ...zvýšené leukocity

Píštěl v ústech

Píštěl na dásni jsou vtažené slizniční či kožní nálezy chronického původu, které souvisejí s trvajícím zánětlivým procesem v jejich okolí.

Píštěl na dásni je kanálek vedoucí z místa chronického zánětu na povrch. Zubní píštěl na dásni, vzácně i na kůži, je pozorovatelná infekce s občasným výtokem hnisu.

Projevem je konstantní pulzující bolest a otok v postižené oblasti. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl v ústech.

Zdroj: Píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z prášku sušeného kostivalu rozmíchaného s trochou medu a oleje z pšeničných klíčků. Pak se přiloží na píštěl. To by mohlo pomoci zmírnit bolest stejně, jako urychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opakovaná píštěl

Píštěl na krku

U píštěle na krku se jedná o ohraničenou formu hnisavého zánětu.

Píštěl na krku vzniká jako následek neošetřeného abscesu a hnis se provalí píštělí na povrch.

Sliznice v oblasti zánětu se vyklene, ztenčí, je zbarvená a někdy jí prosvítá nahromaděný hnis. Když dojde k vytvoření píštěle, spontánní bolesti pominou, zůstane jen nepatrná tlaková bolest, teplota vymizí, nebo je jen mírně zvýšená.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl na krku.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi KOTNÍK - PÍŠTĚL PO OPERACI - VYNDÁNÍ OSTEOSYNT.MATERIÁLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Zdravím, po operaci - odstranění osteosyntetického materiálu z vnějšího i vnitřního kotníku se mi na vnějším kotníku v pooperační ráně udělala tzv. píštěl. Naštěstí mi zabral inadine, kterým mi docela dobrá doktorka na Fifejdách při kontrole a převazu, kotník převázala. Přestalo to bolet, nemusím brát tuny panadolu/ibalgin bych nebrala, je to žíravina na žaludek, nechápu proč to furt nabízejí v tv reklamách ti podvodníci/
takže v úterý snad vyndají i stehy z rány. Na vnitřním kotníku v pohodě, stehy vyndány, zhojeno OK.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kotník - píštěl po operaci - vyndání osteosynt.materiálu

Léčba píštěle

Píštěl, která se nehojí, musí být léčena chirurgicky. Nejdůležitější je nalézt vnitřní ústí píštěle, proto se před operací provádí fistulografie. Po chirurgickém zákroku, tj. po odstranění píštěle, stačí dodržovat zvýšenou hygienu v okolí rány, a ta se časem sama zacelí.

Zdroj: Píštěl

Vrozené ušní píštěle

Vrozený ušní píštěl má podobu kanálku, jenž je nejčastěji lokalizován v ascendentní části helixu. Vzácnější jsou koloaurikulární píštěle, které začínají v zevním zvukovodu a mohou vyúsťovat na krku v linii předního okraje kývače. Píštěle se odstraňují chirurgicky, protože se často sekundárně infikují (tvoří záněty).

Zdroj: Píštěl v uchu

Diskuze

V diskuzi LEČBA PIŠTĚLE U ŘITNÍHO OTVORU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Gažur.

Už asi 3 krát se mi vrátil pištěl u řitního otvoru a to jsem byl na chirurgickém zákroku ale vrátilo se to opět ted momentálně po vypuštění abcesu ještě ale stále trošku vymačkávám dávám záložky jak se zbavit zbytku aby výtok přestal pomůže višnová mast?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš.

Prosím o radu,jsem po operaci perianalni abces ale ještě se mi udělala malá píštěl a vitíká zní menší množství hnisu s krví.Dá se to léčit? Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Lečba pištěle u řitního otvoru

Léčba píštěle

Anální a rektální píštěle způsobují výtok hnisu. Jedincům s těmito píštělemi jsou podávána antibiotika, která zabraňují opakovanému abscesu. Pokud nedojde k léčbě píštěle, je na řadě chirurgický zákrok.

Léčba střevní píštěle zahrnuje snížení zánětu ve střevech, aby bylo možno provést operaci. Léčba je přizpůsobena stupni závažnosti.

Co je to píštěl

Píštěl může vzniknout v kterékoli části těla, ale nejčastěji se vyskytuje v trávicím traktu. Může se také vytvořit mezi cévami a v močovém, reprodukčním a lymfatickém systému. Píštěl se může objevit v kterémkoli věku, nebo může být již od narození, tedy vrozená. Některé druhy píštěle jsou život ohrožující, jiné způsobují nepohodlí. Diabetici, osoby s oslabeným imunitním systémem a jedinci s určitými onemocněními zažívacího ústrojí mají vyšší riziko vzniku píštěle.

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚLE NAD KOSTRČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav.

Dobrý den
Mám dlouholetý problém s pištěli v oblasti kostrče.
Stale to zlobí ... Jak se to dá odstranit a jaká je pooperační rekonvalescence... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Angelika.

Již dva měsíce pod dvorcem,vyplachuji, dovnitř ranky dávám inj. stříkačkou mast
Betadine,sterilní krytí.Kolem píštěle silně červené,kůže silně podrážděná.
Pravidelné návštěvy u lékaře.
Můžete poradit,jak se píštěle zbavit?

Zdroj: diskuze Píštěle nad kostrčí

Proč se dělá píštěl na dásni

Píštěl na dásni je kanálek vedoucí z místa chronického zánětu na povrch. Zubní píštěl na dásni, vzácně i na kůži, je pozorovatelná infekce s občasným výtokem hnisu. Projevem je konstantní pulzující bolest a otok v postižené oblasti. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Píštěl je abnormální kanálek tvořící cestu mezi dutinou a jejím povrchem. Dutinou může být patologický útvar, například absces, nebo dutý orgán. Píštěl vzniká jako následek zánětu, nádoru či úrazu. Odchází skrz ni hnis, který může poškozovat jiné orgány a přispívat k šíření zánětu. Sliznice v oblasti zánětu se vyklene, ztenčí, je zbarvená a někdy jí prosvítá nahromaděný hnis. Když dojde k vytvoření píštěle, spontánní bolesti pominou, zůstane jen nepatrná tlaková bolest, teplota vymizí, nebo je jen mírně zvýšená.

Píštěl musí být ve většině případů léčena chirurgicky. Nejdůležitější je nalézt vnitřní ústí píštěle, proto se před operací provádí fistulografie. To je vyšetření, které zobrazí průběh kanálu a měkkých tkání pod skiaskopickou kontrolou za použití kontrastní látky. Po chirurgickém zákroku, tedy po odstranění píštěle, stačí dodržovat zvýšenou hygienu v okolí rány, a ta se časem sama zacelí.

Zdroj: Píštěl na dásni

Píštěl na kostrči

Píštěl na kostrči je absces nebo cysta, která se objevuje poblíž kostrče. Jedná se o dutý systém mezi špičkou kostrče a anální oblastí.

Příčiny vzniku píštěle na kostrči mohou být původu vrozeného, nebo může být získán během života. Jako jedna z příčin bývá uváděno zarůstání chlupů pod kůži. To se často týká lidí, kteří hodně sedí, a namáhají tak více oblast nejčastějšího výskytu cysty. Dalším faktorem podporujícím vznik cysty je špatná hygiena a zvýšené pocení. Sekret obvykle obsahuje zbytky chlupů či kůže.

Píštěl na kostrči se objevuje nejčastěji u hustě ochlupených mužů s tmavými vlasy mezi 15. a 25. rokem života. Kanálek se objevuje nejčastěji díky podkožní infekci, když kůže praskne a hnis začne vytékat na povrch těla. Cysta je často bolestivá, pokud z ní však hnis odtéká, pacient bolest vůbec nemusí cítit. Pokud je absces uzavřený, může se místo zanítit a průvodním jevem mohou být teploty.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl na kostrči.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Hrochová.

prosím o radu.Mám 18 letého syna po amputaci obou DK.Pravá ve stehně,kde se mu po zánětu,udělali dvě píštěle,prozatím revizi odmítá.Chci poprosit o radu,jestli lze léčit,výplachy?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Píštěl

Píštěl konečníku

Řitní píštěle jsou chodbičky (kanálky) kolem řitního kanálu a konečníku. Mohou být úplné, to znamená, že mají zevní ústí na kůži nebo vnitřní v řitním kanálu v konečníku, anebo neúplné, kdy vnitřní nebo zevní ústí chybí.

Řitní píštěle nejčastěji vznikají po perforaci nebo ošetření konečníkových abscesů. Mají-li zevní ústí na kůži při řitním otvoru, obtěžují produkcí hnisu, což způsobuje maceraci, ekzémy a svědění, pomineme-li problémy hygienické.

Pohledem vidíme ústí píštěle s výtokem hnisu v okolí řitního otvoru. Pohmatem se dá zjistit tuhý pruh, který odpovídá průběhu píštěle pod kůží.

Zde se můžete podívat, jak vypadá řitní píštěl.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK PO AMPUTACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anina.

Mám postupně amputované prsty na noze od roku 2013. Poslední prst..je to už 3/4 roku, rána se nehojí. I když se částečně zhojí,objeví se vedle hnisavá píštěl,pak další... Hnis se tedy tvoří uvnitř na kosti,antibiotika různá..chvíli je to dobré, do měsíce znovu,další antibiotika. před 2 měsíci lékař zjistil, že mám zl.stafylokoka. Změna anibiotik, bohužel problém nezmizel.Cukrovku nemám, už nevím jak dál.
Kde mohu sehnat kapky,mast,tablety lichořeřišnice, četla jsem, že to pomůže, ráda bych to zkusila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Tréšková.

Dobrý den.Se stafylokokem mám více skvělých zkušeností a to i osobní.Pokud máte zájem o více informací,napište mi :) Treskova.L@seznam.cz

Zdroj: diskuze Stafylokok po amputaci

Pozdní změny po radioterapii

Pozdní změny jsou ireparabilní a mohou vznikat ve tkáních po různě dlouhé latenci – za několik týdnů až let. Někdy vznikají na podkladě akutní reakce, která přejde do chronicity, jindy bez předchozích klinicky rozpoznatelných změn. Obvykle se vyvíjejí plíživě a mají progresivní charakter. Příznaky pozdních změn mohou být zaměňovány s recidivou nádoru. Vývoj pozdních změn lze těžko ovlivnit a pozdní postradiační změny se velmi nesnadno léčí.

Mezi nejčastější pozdní změny při ozařování oblasti pánve patří:

  • atrofie a fibróza kůže a podkoží;
  • teleangiektázie;
  • pigmentace kůže;
  • píštěl tenkého střeva;
  • chronický vřed rekta, stenóza rekta, rektovaginální píštěl;
  • hemoragická cystitida.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Appendices preauriculares

Appendices preauriculares jsou obvykle jednostranné hrbolky a stopkaté lalůčky před tragem (chrupavka u vchodu do ušního kanálku).

Zdroj: Píštěl v uchu

Hemoroidy foto

Fotografie, na kterých jsou vidět hemoroidy a píštěle, jsou vidět zde: hemoroidy foto, píštěl foto.

Zdroj: Léky na hemoroidy

Co znamená zapáchající výtok z konečníku

Zapáchající výtok z konečníku může být známkou kandidové (kvasinkové) infekce. Nebo se může jednat o zápach lubrikantu smíchaného se spermatem, což je normální. Po styku je každopádně vhodná důkladná hygiena. Také se může jednat o píštěl, kterou je nutné řešit chirurgicky.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Píštěle oběhové soustavy

Arteriovenózní píštěle se vyskytují mezi tepnami a žilami v kterékoli části těla. Tento typ píštěle se liší velikostí, délkou a frekvencí. Spojení píštěle mezi tepnami a žilami způsobuje změny krevního tlaku, které vedou k abnormálnímu vývoji stěn v tepnách a abnormálnímu toku krve. Arteriovenózní píštěle, které jsou přítomny při narození, jsou někdy způsobeny arteriovenózní malformací.

Zdroj: Řitní píštěl

Mobivenal na hemeroidy

Mobivenal léčí hemoroidy a je k této léčbě přímo indikován výrobcem. Správná formulace odborného názvu onemocnění hemoroidy (řecky Haimorrhoides flebes, alternativní český název je zlatá žíla, píštěl, případně zkomoleně hemeroid) říká, že jde o otok nebo zánět cévní struktury za řitním otvorem, která napomáhá při kontrole vyprazdňování. Ve svém původním fyziologickém stavu slouží jako polštářovitá výplň skládající se z arteriovenózních kanálků a vazivové tkáně.

Zdroj: Mobivenal - příbalový leták


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP