Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PLIVÁNÍ KRVE

OBSAH

Vykašlávání krve při rakovině plic

Rakovina plic je dnes nejčastějším nádorovým onemocněním v České republice a v celém západním světě. Na následky této nemoci, bez ohledu na věk, umírá každý dvacátý muž a u žen její výskyt dokonce stoupá s každým rokem. Mimo kouření je nebezpečné vdechovat radioaktivní látky a některé další látky jako arzen nebo nikl. V některých případech se příčinu rakoviny nepodaří zjistit. Nejvíce devastující pro plíce ovšem zůstává kouření.

Příznaky rakoviny plic jsou často schované za jiným plicním onemocněním nebo mohou být běžné u silných kuřáků, vždy záleží na stadiu onemocnění, proto jim často lidé nevěnují dostatečnou pozornost. Nejčastějšími projevy jsou suchý, dráždivý kašel, vykašlávání hlenu s příměsí krve, bolest na plicích při dýchání, dušnost, hubnutí a únava. Udává se, že riziko rakoviny plic se zvyšuje po vykouření 150 tisíc cigaret – u kuřáka, který kouří krabičku denně, to znamená dvacet let kouření. Kuřák by si měl uvědomit, že plíce jsou nenahraditelným orgánem pro jeho život.

Podobně jako ostatní typy rakoviny se ani toto onemocnění zpočátku vůbec neprojevuje, až výrazně později se objevuje dráždivý kašel. Většina těžkých kuřáků tímto kašlem trpí, a proto tomuto příznaku nedávají žádnou důležitost. V pokročilém stadiu se objevuje vykašlávání krve, dále bolest při dýchání, únava a výrazné hubnutí.

Nejčastější příznaky: hubnutí, kašel, únava, vykašlávání a plivání krve, zvýšená tělesná teplota, úbytek svalstva, snížená chuť k jídlu, paličkovité prsty, chrapot, bolest na hrudi, bolest při nádechu.

Po potvrzení diagnózy bronchogenního karcinomu je nejdůležitější začít léčbu co nejdříve. Úspěšnost léčby závisí na stadiu a typu nádoru. Celkově však prognóza nemoci nebývá pozitivní – léčba se proto nejčastěji soustředí na úlevu a prodloužení života pacienta. Nejkomplikovanější situace nastává, pokud došlo k rozšíření metastáz (nádorových ložisek) do okolních orgánů. Jedná se většinou o poslední stadium nemoci s vysokou pravděpodobností úmrtí.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sestavte s maminkou vyvážený týdenní jídelníček z toho co ji chutná a ten pak několik týdnů neměňte. Po prvním týdnu tohoto jídelníčku nechte mamince odebrat krev na zjištění její krevní srážlivosti u lékaře, který ji předepisuje Warfarin. Lékař podle výsledků upraví dávkování Warfarinu. Až se jí jídelníček přejí, tak sestavte nový a celý proces s odběrem krve zopakujte. V jídelníčku zcela vynechte grapefruity a kadeřávek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Použití antikoagulantů

Antikoagulanty se předepisují na prevenci krevních sraženin nebo jejich léčbu, aby se tak zabránilo větším krevním sraženinám.

Prevence antikoagulantů:

  • fibrilace komor;
  • srdeční chlopně;
  • endokarditida (infekce vně srdce);
  • mitrální stenóza;
  • poruchy krve;
  • endoprotézy.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi PLIVANI KREV S PUSI A NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata skopova.

D. Den. Chtěla bych vas poprosí o radu muj kluk PLIVA krev s hlenami a teče mu zaroven i s nosu krev můžete mi prosim poradit na jake vyšetření mam s klukem jit a co mam delat dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plivani krev s pusi a nosu

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Jak je to stim alkoholem,muze snižovat učinky ŕedeni krve,nebo zatežuje játra.děkuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol působí jako ředidlo krve. Konzumace velkého množství alkoholu posiluje účinky léků na ředění krve a vzniká nebezpečné krvácení, které můžete vést k život ohrožujícím stavům.

Když užíváte léky na ředění krve, tak obecně platí, že nesmíte pít více, než dva alkoholické drinky za den u mužů a jeden alkoholický drink u žen. Za jeden alkoholický nápoj se považuje jedna sklenka vína, jeden panák, jedno pivo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka V..

Dobrý den ,
můj přítel je po oboustranné plicní embolii.
Užívá lék Warfarin . Při poslední kontrole krve , 14. dní měl 1,9 .
Před 3 měsíci 2,1. Vždy je mu řečeno , že to ještě jde .
Při propuštění z nemocnice , mu bylo zděleno , že je potřeba mít hodnotu
krve 2,8,- 3,2 . Listopad 2018 .
Prosím o radu odborníka .
Děkuji Jitka V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistuje žádný odborník, který by vám v tomto případě poradil takhle na dálku. Musíte důvěřovat lékaři při kontrole v ambulanci. Pokud máte pochybnosti, tak můžete požádat o vyšetření jiným lékařem. Hodnoty, které uvádíte, značí příliš naředěnou krev. Zkuste si o tom s lékařem promluvit, aby vám vysvětlil, které hodnoty srážlivosti krve jsou podle jeho názoru správné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Důležité informace

  1. před odběrem krve dbejte pokynů lékaře – některé odběry vyžadují provedení nalačno nebo dodržení určité diety;
  2. dbejte na dostatečné zavodnění organismu (minerálky, neslazené čaje, apod.);
  3. pokud užíváte léky na ředění krve, informujte zdravotnický personál;
  4. po odběru krve je nezbytně nutné stlačit místo vpichu po dobu nejméně 2 až 5 minut, zabráníte vzniku hematomu (modřiny) v místě vpichu;
  5. v den odběru nenoste těžké věci v ruce, ze které byl odběr proveden, necvičte.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobry den. přečetla jsem si hodnoty krve. takže vyznam co je to kvik je to meřeni krve aby nedošlo ku sraženinam pakliže je krev husta musí se ředit tim valfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, i tak by se to dalo laicky říci.

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík.

Na ředění krve beru anopyrin 100mg jednou ráno.
Dále beru Atoris 1 večer .
Mohl bych místo těchto léků užívat XARELTO na ředění krve?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nové léky na ředění krve

Alkohol a ředění krve

Není nápoj jako nápoj. Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev, způsobuje únavu. Paradoxně to lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÉ HODNOTY ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
zajímalo by mne, jaká správná hodnota naředěné krve.
Děkuji za odpověď a zdravím. J. Sedloň

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota naředěné krve se vyjadřuje jako laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času - INR (z anglického International Normalised Ratio). Čím vyšší je hodnota INR, tím déle se krev sráží.
U zdravého jedince neléčeného antivitamínem K je normální hodnota INR 0,8 až 1,2. Optimální hodnota u pacienta léčeného léky na ředění krve je 2–3 při středním riziku trombotické příhody, respektive 2,5–3,5 při riziku vysokém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Léky na ředění krve a alkohol

Nepravidelná větší konzumace alkoholu může způsobovat kolísání hodnot INR. Po požití nadměrného množství alkoholu může dojít ke změnám hodnot INR, proto je tento fakt důležité nahlásit ošetřujícímu lékaři, který vám ihned stav INR zkontroluje.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ODBĚR KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Paní doktorka mě posílá na odběr krve (imunologie). Jak dlouho trvá rozbor? Kolik dnů před plánovanou kontrolou na imunologii musím přijít na odběr krve? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výsledky budou do týdne. Týden před plánovanou kontrolou si nechte krev odebrat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fakultní poliklinika karlovo náměstí 554 32 odběry krve hematologie

Kdy ředění krve může ublížit

Pacient, který užívá lék na ředění krve, si svévolně vezme lék, který také ředí krev, a posléze může třeba i vykrvácet, protože jeden lék znásobí účinnost toho druhého. Velice často také dochází k nevhodným kombinacím z důvodu volného prodeje některých léků, které si koupíme, aby nám bylo lépe, respektive abychom vyřešili nepříjemné projevy nachlazení a podobně. Velmi oblíbeným lékem je určitě Brufen, sám o sobě tento lék není vhodný k časté konzumaci. Kombinace s léky na ředění krve pak může způsobit vážné zdravotní stavy, které mohou skončit i úmrtím. Pokud užíváte léky na ředění krve, vždy byste o tom měli informovat lékaře, když vám předepisuje nový lék.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šeps V..

užívám pradaxu 110 dvakrát denně a chtěl bych vědět zda je možné, kontrolovat
hustotu krve jako u warfarinu děkuji Š. V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontrola srážlivosti krve samozřejmě možná je. Můžete požádat svého praktického lékaře o toto vyšetření. U léku Pradaxa se ale srážlivost krve nemusí tolik sledovat jako u Warfarinu, protože tento lék ředí krev jiným mechanizmem účinku a nepodléhá vlivům potravy, jako Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Alkohol při užívání léků na ředění krve

Obecně lze říci, že pití během užívání antikoagulancií je špatný nápad a doporučuje se zdržet se jakékoli konzumace alkoholu.

Situaci ještě zhoršuje skutečnost metabolické změny, ke které dochází v játrech při pití alkoholu. Ta může významně změnit účinnost léků na ředění krve. Může to snížit účinnost léku nebo to může zvýšit konkrétní mechanismus účinku a mít opačný účinek (např. ještě silnější krvácení). Výsledek závisí na jednotlivci.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Rozdíl mezi warfarinem a novějšími antikoagulanty

Existuje několik rozdílů. Hlavním rozdílem je nutnost častých krevních testů zaměřených na měření rychlosti srážení krve při užívání warfarinu. Warfarin interaguje s mnoha jinými léky a potravinami. To znamená, že může docházet k rychlejší srážlivosti krve, nebo v opačném případě k příliš pomalé srážlivosti krve. Na rozdíl od warfarinu nedochází u novějších antikoagulantů ke změně dávkování v průběhu léčby, není potřeba měnit dávky. Výhodou starších typů antikoagulantů je to, že se používají několik desetiletí a fungují dobře. Zároveň je známa většina vedlejších účinků. Novější typy antikoagulantů se předepisují méně, protože se používají méně let a stále nejsou známy možné vedlejší účinky.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Potraviny na ředění krve

Správné složení krve ovlivňuje nejen naše tělesné zdraví, ale i naše duchovní rozpoložení. Látky quercetin a apigenin, které pomáhají při ředění krve, se nacházejí ve vysokých koncentracích v běžně konzumovaných potravinách, jako je cibule, kapusta, červené víno a zelený a černý čaj. Dalšími zdroji jsou čokoláda a kakao. Zkoumá se účinek flavonoidů obsažených například v rostlině Flaveria bidentis, patřící do slunečnicové rodiny, dále v bobulích arónie, semenech vinné révy (Vitis vinifera) a jiných. Další zkoumání snad přinese přírodní náhradu chemických léků. V tomto směru jsou nadějné flavonoidy, které vykazují protisrážlivý účinek a brání tvorbě trombů.

Zdroj: Ředění krve

Jak ředit krev přírodně

Příroda nabízí účinné a bezpečné látky s účinkem proti srážení krve. Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamin C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní systém a patří mezi antioxidanty.

Přehled přírodních látek, které účinkují proti srážení krve:

  • kajenský pepř (zejména kapsaicin v něm)
  • vitamin C
  • kurkuma
  • česnek
  • cibule
  • oregano
  • bromelain
  • voda
  • skořice
  • kopr
  • sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně
  • vitamin B6
  • vitamin E
  • Gingko biloba – jinan dvoulaločný

Dbejte na přísun tekutin, nejvhodnější je pitná voda nebo neperlivé minerálky s obsahem vápníku a hořčíku. Zahuštění krve může být způsobeno nedostatkem tekutin, ale i vysokými dávkami proteinů a kreatinu a podobných dusíkatých látek ve stravě. Také stres přispívá k zahuštění krve, společně s konzumací kávy a alkoholu.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam

Godasal 100 cena

Zde můžete vidět cenu léku Godasal.

Zdroj: Godasal na ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP