Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

POCIT KNEDLÍKŮ V KRKU ZAHLENĚNÍ

OBSAH

Bolest v krku – příčiny

Nejčastější příčinou bolesti v krku je zánět. Jedná se o přirozenou obrannou reakci organismu na různé cizí podněty, tedy na přítomnost škodlivých virů, bakterií, kvasinek, či na mechanické poranění. Bolest v krku se projevuje čtyřmi základními příznaky. Jde o zarudnutí, otok, zteplání postiženého místa a bolest. Je velmi těžké rozlišit virovou a bakteriální infekci dýchacích cest, neboť příznaky jsou velmi podobné (bolest v krku, otok, škrábání, pálení, zarudnutí, ztížené polykání, pocit „knedlíku v krku“). Řešením je co nejdříve potlačit zánět, čímž ustoupí výše uvedené příznaky, které jej provázejí. Objeví-li se teplota kolem 38 stupňů Celsia, je nutné navštívit lékaře, který zváží nasazení léčby. Nemocí projevujících se bolestí v krku je však mnohem více. Ohlašuje se tak například i závažnější mononukleóza, refluxní choroba jícnu (známé pálení žáhy) či zvětšená štítná žláza. Důvodem bolesti krku ovšem mohou být i alergie (tvoří se více hlenu a sliznice otékají), znečištěné ovzduší, tabákový kouř nebo suchý vzduch.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste mi doporučil od firmy JUST na zahlenění, pořád mě to nutí ke kašli a nemůžu odkašlat. Kašel nemám. JUST 31 bylin používám k potírání na hrudníku a krku, ale nepomáhá.
Děkuji Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zahlenění pomáhá výplach nosních dutin slanou vodou, inhalace páry z Vincentky a užívání šumivých tablet ACC Long. Hodně pijte a nebraňte se kašli. Kašel pomáhá posouvat hlen ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zahlenění

Příznaky

Polykání je složitý a komplexní proces zahrnující přesun potravy z dutiny ústní přes hltan do jícnu a dále do žaludku. Je částečně ovládáno vůlí, částečně je reflexivní. Při první fázi vědomě posuneme potravu do zadní části dutiny ústní, kde se tlakem na receptory automaticky spustí další fáze. V druhé fázi se uzavírá vstup do nosní dutiny a zastavuje se dýchání. Sousto pokračuje do hltanu. Při třetí fázi se soustu dostane z hltanu do jícnu, kde se díky svalstvu v jícnu posune až do žaludku.

Pocit knedlíku v krku navozuje zdání cizího tělesa v krku na rozhraní dutiny ústní, nosohltanu a hltanu. Pocit je popisován především při polykání a jeho příčiny mohou být různé. Někdy se mohou projevit i potíže s dýcháním, nadměrné říhání a tlak v krku pod ohryzkem. Náročné polykání, někdy spojené s obtížným dýcháním, může představovat pro člověka zejména psychický problém, kdy je nucen na problém myslet. Zároveň to může být jeden z příznaků většího problému, který je již nutno řešit léčbou. Někteří jedinci uvádějí, že doslova polykají jako husy s nataženým krkem, což je pro ně nekomfortní a psychicky náročné.

Zdroj: Knedlík v krku

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Neustálé zahlenění krku. Hleny nemohu vykašlat. Rýma nejde nosem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
jak se používá JUST 31 bylin při zahlenění - nemůžu odkašlat, pořád mě to dráždí ke kašli. Děkuji Škařupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zahlenění

Jak zvládnout zahlenění u dětí

Na zahlenění spojené s takzvanou zadní rýmou, která ani neteče, ani nejde odsát, se osvědčily kapky Sinupret. Jde o bylinkový přípravek, který se používá 3x denně. Na zahlenění v krku u dětí je účinný Bronchipret. Na spaní je dobré podložit dítěti hlavu, aby byla výš, a zvlhčovat vzduch. Cokoli na odhlenění mu musíte podat nejpozději v pět hodin odpoledne. Pokud se produkty dají na noc, může dojít k dráždění a kašli (informace od lékaře z ORL).

Zdroj: Co na zahleněný krk

Diskuze

V diskuzi MOHOU CHIA SEMÍNKA PŮSOBIT NA ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Němcová.

Mohou chia semínka způsobovat zahlenění? Beru léky na na vysoký tlak a mám chronické selhávání srdcek plicní hypertenzi . Díky Němcvá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Němcová.

Mohou způsbovat dýchací potíže a zahlenění ?

Zdroj: diskuze Mohou chia semínka působit na zahlenění

Zahlenění u novorozence

Zánět dýchacích cesta a zahlenění jsou u dětí v naší republice běžné zejména v období podzim-jaro.

Příčiny

Nejčastějšími vyvolavateli zánětů dýchacích cest u dětí jsou viry.

Co s tím dělat

Zahlenění a vlhký kašel je nejlépe léčit proplachováním nosu slaným roztokem a odsáváním hlenů. Pokud má dítě teploty a špatně se mu dýchá, je nutné vyšetření lékařem.

Zdroj: Zahlenění organismu

Účinky

Proč tato nezvyklá inhalace funguje? Protože česnek má přírodní antibakteriální účinky. Při rozdrcení uvolňuje léčivou složku nazvanou allicin, která pomáhá při zahlenění a uvolňuje nosní cesty. Snižuje zánět, který přispívá k dráždivému kašli, působí proti zahlenění a rýmě.

Zdroj: Inhalace česneku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,několik let mám pocit,že mám něco v krku,spíše na konci jazyka. Vzdy mi řekli, že tam nic nemám a tak jsem se s tim naučila žít. Připadala jsem si,že si asi vymýšlím. Minulý týden mi jazyk zhnědl a v krku cítím jako bych tam měla přilepený rohlik. Změnil se mi hlas, chraptim. Může to být rakovina kořene jazyka? Posílám foto. Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markan.

Dobrý den, nejsem sice odborník,ale vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Co je to zahlenění organismu

Zahlenění většinou doprovází infekční choroby dýchacích cest nebo podrážděné průdušky a plicní tkáň. Je to nepříjemný projev, který bývá navíc komplikovaný bolestmi v krku a kašlem. Organismus však tvorbou hlenu reaguje na infekci a snaží se zbavit toxických látek. Nemělo by tedy být v našem zájmu jen hlen rozpouštět, ale také urychlit proces očišťování organismu.

Hlen sám o sobě je pro organismus nezbytný. Zvláčňuje sliznice a rovněž pomáhá vylučovat odpady. Nadměrná tvorba hlenu však může vést k zanesení tkání, což se nejvýrazněji projevuje v dýchacím systému kašlem a rýmou. Pokud jsou nadměrně zahleněna střeva, může se to projevit nedostatečným vstřebáváním živin, vitamínů a minerálů.

Potraviny, které nejvíce přispívají k zanesení tkání hlenem, jsou mléčné a moučné výrobky, rafinované potraviny, maso, vejce a cukry. Obzvlášť hlenotvorná je pšenice. Při zahlenění je však nejlepší vyhnout se všem potravinám obsahujícím lepek (pšenice, oves, ječmen a žito).

Mezi obiloviny, které lepek neobsahují, patří rýže, pohanka, proso a amarant.

Čerstvé ovoce a zelenina vytvářejí pouze malé množství hlenu a pomáhají organismus pročišťovat. Například popíjení vody s citronem může zlepšit zahlenění dýchacích cest a pročistit dýchací ústrojí od nahromaděného hlenu.

Zdroj: Zahlenění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÝ DRÁŽDIVÝ SUCHÝ KAŠEL SE ŠIŠKOU V KRKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Už měsíc jsem marodila se suchým dráždivým kašlem,prý virové onemocnění..Pak jsem nastoupila na týden do práce a kašel začal opět a s bolestivým polykáním a pocitem šišky v krku jsem jela na pohotovost.Plíce mám v pořádku,co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se může projevovat laryngitida, která začíná bolestí v krku, postupně přechází ve zduření mandlí, což má za následek změnu hlasu, a pak zasáhne i hrtan a hlasivky, kde se zduří sliznice včetně hlasových vazů a hrtanové příklopky a to vyvolává pocit oné šišky v krku. Samotnou léčbu nejlépe určí lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Podle výsledků vyšetření se určí příčina laryngitidy, zda-li je virová nebo baktreriální a k tomu se nasadí účinná léčba. Zároveň se s úspěchem uplatní léky jako je Erdomed na odkašlávání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silný dráždivý suchý kašel se šiškou v krku.

Jak na hleny v krku u kojence

Zahlenění malých dětí je velmi časté a dlouhodobé, mnohdy přetrvává až do doby, než se děti začnou vertikalizovat a více se hýbat. Při rýmě je nos dítěte ucpán hlenem a oteklou sliznicí, takže se miminku špatně dýchá. K rýmě se po pár dnech často přidá kašel, protože nosní hlen ležícímu děťátku stéká do krku a dráždí ke kašli. Miminku pomůže odsávání hlenu z nosíku několikrát denně. S odsáváním se to ale nesmí přehánět, může dojít k podráždění sliznice a následnému otoku. Po koupání můžeme namazat záda a hrudníček prsním balzámem, dětskou mastičkou, jejímž základem by měl být eukalyptus, který uvolňuje dýchací cesty. Přes den je možné aplikovat kapku eukalyptové silice i do aromalampy. Je-li miminko bez teploty, je vhodné s ním chodit na delší procházky, chladnější vzduch mu usnadní dýchání.

Zdroj: Hleny v krku

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ UZLINY NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,již 1,5 roku se mi neustále zvětšují krční uzliny hlavně pod celistmi,ale i za krkem.Cítím je jako tlak nebo mírná bolest, kdyz se zvětší. K tomu pocit začínající rýmy, mokro v nose,hlen v krku porad jakoby natahly,škrábání v krku jako při nachlazení,Slzení oči častější, pocit nateklych víček horních občas. Ze začátku i píchání do ucha.V noci sucho v puse. Unava .Poslední dobou cítím jazyk,jakoby svedi nebo jak kdyz opařeny od špičky a přidal se žlutý povlak.Nekdy mam pocit,ze mi jazyk jakoby mrtvi nebo mravenčí.Zjištěn jen zlatý staf.,Atb týden,ale po tydnu jsem cítila vše stejne.Alergologie negativní, RTG dutin taky,štítná žláza taky neg..Nikdy jsem nemarodivala.Na ORL mi řekla,ze uz jedine na jícen me pošle.Myslím ze od toho to ale není.Obvodni mi řekla na zvětšené uzliny,ze to tak může byt...Ale me to znepokojuje,protože ten krk porad cítím.Děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den jiz pul roku me trapi podobny problem. V krku zjisten zlaty stafylokok (na tri krizky), coz je uz pomerne vyssi premnozeni. Krk je jakoby cely tuhy, pri nekterych pohybech hlavy uzliny citim. Nez jsme prisli na stafylokoka trapily me teploty, spis jen zvysene k veceru. V krku me nijak zvlast nebolelo, spis jen pocit lehce oteklych mandli. Po tydnu antibiotik (Amoksiklav 1g) zvysena teplota nebyla uz ani jednou, celkove se citim lepe, ovsem ztuhlost krku zatim pretrvava. V testech EBV pozitivni, ale nejsem si vedoma, ze bych nekdy prodelala mononukleozu. Pokud se stafylokok prilis premnozi, pak uzliny velmi reaguji a cim dele trval tento stav, tim dele se s tim budou uzliny vyporadavat

Zdroj: diskuze Zmeny na jazyku

Co znamená zahlenění při běhu

Zahlenění při běhu může mít alergickou příčinu. V tomto případě je vhodné alergologické vyšetření. Nebo může jít o mimojícnové projevy gastroezofageálního refluxu, zde je vhodné gastroskopické vyšetření. Případně může jít o „upper airway cough syndrome“, kdy příčina spočívá v horních dýchacích cestách, například chronická rýma, chronický zánět dutin a podobně. Příčinu by měli poté potvrdit na ORL.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Diskuze

V diskuzi ANCANEM@SEZNAM.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Němcová.

Jídelníček při ucpaných dutinách a zahlenění?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ancanem@seznam.cz

Proč se dělají hleny v krku bez kašle

Pokud máte jen a pouze zahleněný krk, měl by vám pomoci dostatečný příjem tekutin v kombinaci s vhodnými léky na vykašlávání hlenu. Pomáhá ambroxol (Bromhexin, Ambrobene, Mucosolvan a podobně), acetylcystein (ACC, SOLMUCOL a další) nebo některé bylinné léky, například extrakt z břečťanu (Hedelix). Pokud ovšem nepomáhá stávající léčba, změňte ji na jinou léčivou látku, poradí vám jistě přinejmenším v lékárně.

Pokud ovšem nemáte jen kašel, ale máte i rýmu nebo jiné obtíže, je třeba je řešit také (zvláště rýmu jako zdroj hlenů je potřeba ošetřit, mírnit nosní sekreci vhodnými kapkami nebo sprejem). Zahlenění se může objevit také při dráždění sliznice dýchacích cest bakteriální infekcí (to by hleny byly zelené nebo žluté a měli byste nejspíš i další obtíže, jako bolest na hrudní kosti nebo v krku, případně i teploty, a celkově byste se nemuseli cítit zdravě), pak by mohla pomoci vhodná antibiotika. Také může jít o projev dlouhodobého dráždění sliznice při alergii (léčit alergii) nebo při kouření (nekouřit). Takže záleží, čím je zahlenění vyvoláno, a to je třeba řešit.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Jak na zahlenění průdušek

Na zahlenění průdušek je vhodná směs medu a octa. Do sklenice destilované vody dáte 2 čajové lžičky jablečného octa a 1 čajovou lžičku medu – rozmícháte a pijete 3x denně před jídlem. Ocet kupte opravdu kvalitní, léčí tu kyselina jablečná, takže nic, co se za jablečný ocet vydává. Doplňte stravu o přípravek s vitaminy D, A, C, E a zinkem na posílení imunity. Vhodná je inhalace přesličkového odvaru mírně osoleného jodovanou solí. Inhaluje se 5 minut několikrát denně.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Příčiny

Psychologické a psychiatrické faktory – jsou bezkonkurenčně nejčastějšími příčinami pocitu „knedlíku v krku“. Nesouvisí s příjmem potravy a polykání tekutin nebo pevné stravy by tento pocit nemělo zhoršovat. Provedená vyšetření neprokážou žádnou jasnou patologii. Základem je náhled pacienta, ne nezávažnost problému. Jako podpůrná léčba mohou být předepsány medikamenty proti úzkosti nebo antidepresiva.

Zvětšená štítná žláza – zvětšení štítné žlázy je označováno jako struma. Svým tlakem může zvětšená štítná žláza tlačit na okolní orgány a tím vytvářet nepříjemný pocit. Větší strumu lze nahmátnout. Obtíže s polykáním nemusí být přítomny, pokud zvětšená štítná žláza vyloženě neutlačuje jícen.

Obtíže s krční páteří – zřejmě se jedná o nepříjemné pocity dané nemocemi obratlů (vznik kostních výrůstků), jejich skloubením či problémy přilehlých svalů a šlach. Mezi čtvrtým a šestým obratlem se nacházejí nervy z míchy, které ovlivňují krk, jeho žlázy, nos, hlasivky a jícen, takže tam může docházet k nějakému utlačování těchto nervových drah, které se pak projevuje právě knedlíkem v krku.

Skutečné cizí těleso v jícnu – sousto, které se zasekne v jícnu (typicky kus masa ze steaku), je samozřejmě pociťováno jako „knedlík v krku“. Vzhledem k tomu, že je jícen ucpán, objeví se i porucha polykání včetně polykání slin, které vytékají z úst. Situace se řeší endoskopicky (gastroskopie), kdy je cizí těleso vytaženo, nebo protlačeno do žaludku.

Závažnější onemocnění – jak bylo řečeno výše, musíme být velmi pozorní v situaci, kdy se onen knedlík v krku objeví při polykání, a extrémně opatrní musíme být tehdy, pokud je polykání bolestivé. O jednotlivých možných příčinách si přečtěte v příslušném článku, já zde jen okrajově uvedu příčiny, jako je těžký zánět při refluxní chorobě, achalázii a další poruchy hybnosti jícnu, rakovinu jícnu a další.

Pocity tlaku v krku obvykle provázejí zánět mandlí, angínu, rozličné poruchy polykání, zduřené či jinak omezené sliznice hltanu jako následek infekce nebo alergie. U rýmy a nachlazení tento pocit rychle odezní, u alergie je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Knedlík v krku

Co je to reflux

Při refluxní chorobě neplní správně svoji funkci jícnové svěrače. Obsah žaludku se přes oslabený dolní jícnový svěrač dostává zpět do jícnu a v některých případech i nad úroveň horního svěrače. Pepsin, kyselina chlorovodíková a další žaludeční obsah poškozují sliznici jícnu a citlivé sliznice hltanu, hrtanu, plic, nosu, nosních dutin a úst.

Projevy refluxního onemocnění mohou být velmi obšírné a obvykle jsou kombinované, objevuje se podrážděný jícen, potíže s hlasivkami nebo chrapot, odkašlávání, nadměrné zahlenění, obtížné polykání, potíže s dechem, pocit cizího tělesa v krku, namáhavý kašel a zejména pálení žáhy, bolest na hrudi, zápach z úst a kyselost v krku.

Nedá se přitom říci, že by existovala vyhraněná skupina lidí, která by gastroezofageálním refluxem trpěla více než jiná. Vzhledem k tomu, že se vyskytuje už i u některých dětí, nabízí se jako příčina i genetický vliv. V případě rodin a domácností, kde refluxem trpí více osob, je možné uvažovat i o vlivu životního stylu a životosprávy. Reflux si totiž příliš nerozumí se sladkými a dráždivými jídly, s alkoholem, přílišnou fyzickou námahou, ale také s nadváhou, která působí zvýšené tlaky v břiše.

Pacient trpící refluxní chorobou jícnu potvrdí rovněž to, že mu obvykle moc dobře nedělají pozdní večeře. Ani v tomto případě ale nemůžeme příliš zobecňovat – nelze říci, že nadměrná konzumace alkoholu má vliv na rozvoj refluxní choroby a rovněž že ne všichni obézní, těžce pracující a sportující mají refluxní obtíže. Takže lze připustit určitou genetickou vlohu k oslabení mechanismů, které mají bránit v úrovni bránice refluxu. A tak se dostáváme k brániční kýle, která tyto mechanismy dokáže porušit nebo zcela rozbít. Nejspíše je brániční kýla hlavní příčinou refluxní nemoci.

Zdroj: Reflux jícnu a silné zahlenění

Sucho v krku a kašel

Sucho v krku a kašel se vyskytují u laryngitid. Laryngitida je obecný název pro zánětlivá onemocnění hrtanu, která mohou postihnout všechny věkové skupiny. U laryngitid je vedoucím příznakem kašel a pocit sucha až pálení v krku. Kašel je zprvu suchý, neproduktivní a dráždivý (bez tvorby hlenu), později je vykašláván hlen. Dále je přítomen chrapot, který může v případě pseudomembranózní laryngitidy přejít až v bezhlasí. Při odkašlání blán se hlas v omezené kvalitě vrátí a tento koloběh se neustále opakuje. Horečka nemusí být přítomna, obvykle je teplota jen mírně zvýšená (do 38 °C).

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP