Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

POCIT PÁLENÍ KŮŽE NA RUKOU

OBSAH

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem HORKÉ ZARUDLÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skála Vladimír.

Mám bolesti v kloubech na rukou pocit pálení. Podezření mám na limskou bureliozu v létě jsem měl klíště i skvrnu okolo vánoc mám potíže různého charaktreru podle lékaře testy na lb.neg.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vladimíre, klidně to může být i reuma. Doporučuji zajít k ortopédovi, aby zjistil příčinu vaší bolesti v kloubech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Horké zarudlé ruce

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem PALENI V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novotna.

Dobry den,od vanoc me zacalo palet v uchu,na usnim mi rekla ze to mam ciste a nic tam nemam,slysim normalne,i kdyz predklonim hlavu dolu tak se to jeste jak kdyby zhorsuje,nevim co to muze byt,nekdy mam picit i jak kdyb mi od toho slo brneni do ruku a nohy.prosim o radu dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste ještě absolvovat vyšetření na neurologii. Je totiž možné, že vám pocit pálení může způsobovat nerv, který je něčím stimulovaný, aby přednášel tyto vzruchy, ačkoliv k nim ve skutečnosti v bolavém místě nedochází.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni v uchu

Co znamená pálení jazyka a rtů

Pálení jazyka a rtů může signalizovat alergickou reakci. Je to závažný stav, který vyžaduje lékařskou pomoc, jelikož může jít o život ohrožující stav.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi MÍRNÉ PÁLENÍ RUKOU V NOCI BEZ ČERVENÁNÍ. STALO SE MI PO ŠTÍPNUTÍ NĚJAKÝM HMYZEM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fischerová Soňa.

Doktoři říkají že krev je vpořádku, jen zvýšená hladina hemoglobinu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mírné pálení rukou v noci bez červenání. Stalo se mi po štípnutí nějakým hmyzem.

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Diskuze

V diskuzi SUCHÉ RUCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Za mě úplně super krém Chaganela. Hezky voní a nezanechává pocit suchých rukou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lili25.

Já objednávám z Naturbites krém na ruce s olivovým olejem, lepší jsem nikdy neměla. Ruce mám krásně vláčné i v zimě.

Zdroj: diskuze Suché ruce diskuze

Co dělat při pálení uší

Většina ušních infekcí, u kterých bývá i pocit pálení uší, se dá buď řešit domácí léčbou anebo léčbou s antibiotiky. Ovšem některé stavy, při kterých také dochází k pálení uší, tak vyžadují okamžitou lékařskou péči, protože mohou ukazovat na závažnou infekci kostí za uchem nebo třeba na prasklý ušní bubínek, což již není žádná banalita, kterou vyléčíme nastrouhaným bramborem. Ušní pálení může být také příznakem anafylaxe, život ohrožující alergická reakce (anafylaktický šok). Proto, máte-li pálení uší s těmito závažnými příznaky, nebo pokud máte společně s pálením uší i nějaké další závažné příznaky včetně otoku hrdla nebo obtížného dýchání, či vysokou horečku (vyšší než 38,3 stupňů Celsia), nebo když se s pálením uší objevuje také silná bolest celé hlavy, otok a zarudnutí kůže kolem ucha, nebo je-li bolest pulzující nebo se objevuje bolestivost kosti za uchem, tak neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc zavoláním na telefonní číslo 112. Lékařskou pomoc vyhledejte také, pokud máte nějaké další pálení uší, které vám působí obavy.

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Je mi 71 let. V 25.létech jsem utrpěl vysunutí plotýnky v dolní části páteře. Neustále trpím bolesti v zádech při větši námaze. Nyni často trpím bolwsti v horni části mezi lopatkami.
Ale mou hlavni části, čím se chci dotázat je neustále svěděni zád a ráno dlouho trpím při probouzení mravenčení hornich končetin - až pálení rukou. Toto pálení a mravenčení během dne odezní, ale svědění neustává.
Také ještě podotýkám, že pokuď otočím hlavou směrem na levou stranu nahoru, po chvilce začiná mravenčení i na levé straně krku.
Prosím, můžete mi nějak poradit co s tím? Děkuji a hezký den. St. Zd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Dne 12.11.20 v 16.53 hod. jsem odeslal svůj dotaz na mravenčení v rukou. Zatím nemám žádnou odpověď. Platí tato stránka dál? Děkuji za odpověď. St.Zd.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Co pomůže na svědění rukou

Pokud je svědění kůže rukou bez onemocnění, je vhodné použít oleje. Mandlový, sezamový a olivový olej zahřejte na 37–40 °C a do olejové lázně ponořte ruce na 10–20 minut. Po vyndání ruce lehce osušte a zbytek oleje vmasírujte do pokožky a okolí nehtů. Pořiďte si také bavlněné rukavice a jednou za pár dní si na noc ruce namažte silnou vrstvou krému a strčte je na spaní do nich.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ A BOLEST V RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý den trpím bolestma obou rukou hlavne cítím hrozný pálení v dlaních je mi 48 let celý život dělám hodně náročnou práci na ruce,takže mne ruce vlastne boleli pořád ale říkala jsem si mají mně proč bolet ale ted jsem už musela začít marodit proto že s těma rukama jsem v práci k ničemu,bolesti pálení stuhlost a odtoky to je muj problem,vyšetření magnetická rezonance mosku a krční páteře je v pořádku,vyšetření karpálů je taky v pořádku beru prášky na prokrvení a rehabilitaci na ruce výřivku nic nepomáha na opak je to pořád horší.Nevím jestli to má neco společnýho ale už mně pálí bolí a mravenčí i v oblasti kyčlí a chodidla....od malička trpím na syndrom neklidných noh.Poradte prosím co mám dělat zatím se léčím u neurologa i u ortopéda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Uz3 me palelo v prave ruce jak kdyby mě rezaly žily zevnitř ziletkou co to znamená?

Zdroj: diskuze Pálení a bolest v rukou

Bolest jazyka

Bolest jazyka je ve většině případů spojená se zánětem.

Příčiny

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje vznik zánětu jazyka (glositida), který se projevuje zarudnutím a vyhlazením na špičce jazyka. Stav bývá kromě bolesti doprovázen nepříjemným pocitem pálení a brnění jazyka.

Léčba

Léčba spočívá v doplnění vitamínu B12.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kůdelová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou příčinu může mít pocit chladu a neurčitý pocit, jako brnění na hřbetech rukou a nártech nohou- přechází to až do prstů. Přitom končetiny mám teplé. Projevilo se to, když jsem v klidu seděla doma, trvá to nadále. Občas mívám problémy s bederní páteří a byla mi před několika lety diagnostikována tetanie. Beru hořčík a na cévy Detralex, kompresivní punčochy nosím. Poraďte, prosím. Děkuji H.K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém s divným pocitem na hřbetu ruky a na nártech bude mít souvislost s žilním onemocněním, které léčíte pomocí Detralexu. Nejvhodnější by bylo tyto příznaky konzultovat s lékařem - kardiologem. Ten může provést několik testů, kterými zjistí příčinu a doporučí další postup. Sama si můžete pomoct zařazením zdravého pohybu do svého každodenního harmonogramu. Pohybem rozproudíte krev a budete také posilovat cévní stěny a tím by se mohly tyto problémy zmírnit. Stejně tak by mohla být prospěšná i sauna, včetně ochlazení studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění končetin

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivetka.

dobry den mam vlekle potize ze zadi pocinajici osteofytu lehke snizeni plotenek byla jsem odeslana k neurologovi a ten mi odblokoval zebra take mam paleni v oblasti zad neustale me boli v oblasti levehozebra vyloucili plc embol i infarkt brneni rukou a nohou prosim o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Staňa.

Již 10 let mám úporné bolesti zad a kloubů. Až doteď. Na radu ortopeda jsem začal užívat kmenové buňky. Od 2. měsíce se cítím jako znovuzrozený a dokonce jsem začal sportovat. Kmenové buńky jsem objednal na webu www.zdravi-energie.cz a změnily mou kvalitu života. Doufám, že to pomůže. Staňa

Zdroj: diskuze Bolesti zad

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená dlaň s pocitem pálení je nejspíš ekzém. Pro přesné stanovení diagnózy a určení účinného přípravku bude zapotřebí vyšetření kožním lékařem. Na tyto ekzémy pomáhá krém nebo mast Beloderm, která je k dostání v lékárnách na lékařský předpis. Z volně prodejných přípravků můžete zkusit aplikovat mast Hydrocortisone.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Pocit pnutí kůže na obličeji

Pocit pnutí na obličeji může znamenat naprosto běžné kožní problémy, ale i příznak závažného onemocnění. Přesnou diagnózu konkrétního kožního onemocnění určí lékař. Mezi onemocnění, která se vyznačují pnutím pokožky na obličeji, patří i pásový opar. Ten se začíná projevovat pnutím, brněním nebo velmi citlivou pokožkou. Vyrážka se z vystouplých bodů mění v bolestivé puchýřky, jejichž výskyt trvá kolem dvou týdnů. Dalším možným onemocněním je urtikárie neboli kopřivka. Jde o alergickou reakci, která začíná právě pnutím na obličeji. Obvykle svědí, někdy se objevuje i píchání a pálení. Velikostně se liší – jednotlivé vyrážky se mohou postupně spojovat do rozsáhlejších ploch. Projevy se mohou vyskytnout kdekoli a trvat od několika minut do několika dní. Také růžovka je onemocnění, které se prvotně projevuje pnutím postiženého místa. Posléze dojde k zčervenání nosu, brady, tváře, čela a také očí. Postupem času může zarudnutí sílit až na brunátný vzhled s jasně viditelnými cévkami. V některých případech se může objevit ztluštělá kůže a v ní hnisavé pupínky. Když nestačí na léčbu medikamenty, indikuje se například laserová terapie.

Zdroj: Pocit pnutí

Další příčiny pálení rukou a nohou

Jen vzácně se objevují polyneuropatie po lécích (chemoterapeutika, cytostatika) nebo po otravách (thalium v jedu proti potkanům, olovo, arsen), nebo také při nedostatku vitamínu B, nebo v rámci nádorových onemocnění.

Dědičné polyneuropatie, to znamená vrozená onemocnění, jsou vzácné a budou proto vyjmenovány jen krátce.

Familiární amyloidová neuropatie se dědí autozomálně dominantní dědičností a dochází při ní k usazení amyloidu do nejrozličnějších tkání. Vedle ledvin, plic a srdce mohou být postiženy i nervy. Symptomy jsou: syndrom karpálního tunelu, poruchy senzibility a ochrnutí svalstva. Terapie onemocnění dosud neexistuje.

V dědičné motoricko-senzibilní neuropatii se rozlišuje sedm typů.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Pálení na hrudi při kašli

Pokud kašel trvá téměř měsíc a v posledních dnech se navíc objeví bolest a pálení pravé poloviny hrudníku závislé na dýchání, měli byste co nejdříve navštívit plicního lékaře, který vám kromě fyzikálního vyšetření nechá udělat i RTG plic. Existuje totiž celá řada stavů s podobnou bolestí různé závažnosti.

Zdroj: Pálení na hrudi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP