Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

POCIT SLANÉHO JÍDLA

OBSAH

Příčiny pocitu slané chuti v ústech

Máte v ústech slanou pachuť, aniž byste něco slaného jedli, a nemůžete se jí zbavit? Na vině mohou být některé nemoci ledvin či močových cest. Zaměřte se proto na to, jestli u sebe nepozorujete i další příznaky problémů s těmito orgány, a pokud ano, je na místě urychleně vyhledat lékaře.

Slaná chuť v ústech může souviset také s nedostatečným pitným režimem a někdy jde o průvodní jev užívání některých léků. Jestliže nějaké užíváte a pociťujete v ústech slanost, informujte se u lékaře, který vám léky předepsal.

Slanost v ústech způsobuje i nedostatek některých vitamínů a minerálů. Vzácně jsou poruchy chuti způsobené poruchou nervového zásobení ústní dutiny.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat jaké množství by mělo být toho ranního slaného drinku? Bohužel jsem to nikde zde nevyčetla.

Předem děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Slaná voda se připraví v 1/2 litrové láhvi vody, do které jsou rozmíchány 2 lžičky soli. Pak se to pije každé ráno po probuzení v množství, které zvládnete vypít, alespoň 250 ml.

Zdroj: diskuze Dotaz

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi HOŘKO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Mamicová.

Dobrý den,

mám po ránu neustále hořko v ústech a zmírní se to až po požití jídla.
Držím ústní hygienu, zkusila jsem Gastrotuss před spaním ( na reflux),
Nolpazu, kterou mi předeppsal lékař a vůbec nic nepomáhá. Může to mít
souvislost s proděláním Covidu 19, který jsem měla od začátku února.
Můžete mi poradit, co na to užít, abych ten nepříjemný pocit zmírnila?
Děkuji za odpověď a zdravím Helena Mamicová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hořko v ústech

Čemu se vyhnout

Konkrétní potraviny nezpůsobují vředy, mohou však zhoršovat jejich příznaky. Exacerbace neboli nové vzplanutí chronické choroby na základě příjmu potravin je subjektivní. Je tedy těžké říct, které jídlo bude zhoršovat příznaky u dané osoby. A tak namísto dřívějších doporučení, že jedna strava vyhovuje všem, nabízejí lékaři v současnosti obecnější pokyny. Pokud si nemocný všimne, že mu určité jídlo způsobuje problém, prostě se mu musí vyhýbat a informovat o tom svého lékaře.

Potraviny, které mohou lidem s vředem způsobit nepříjemný pocit:

  • maso s vysokým obsahem tuku
  • koření
  • citrusové plody a šťávy
  • rajčatové výrobky
  • káva a čaj
  • čokoláda
  • alkoholické nápoje
  • pikantní jídla

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem TLAK POD HRUDNÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Mám dotaz. Při polykání stravy cítím tlak pod hrudníkem, přesněji uprostřed. Jako když spolknete větší kus jídla a ten putuje po celou dobu pod nepříjemným tlakem.
A z počátku jsem trpěla i silnými větry. Nyní tento projev ustoupil.
Dokonce mne přechází i zima. Mám pocit slabých nohou.
Můžete mi prosím, kromě doporučení návštěvy lékaře, říci svůj názor? Děkuji Suchánková Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná se u vás vytvořila brániční kýla, která omezuje průchod stravy. Na tento problém žádné domácí léčení nepomůže a bude potřeba zajít co nejdříve na gastroenterologii, kde vás lékař vyslechne a přesně vám řekne, co je příčinou vašich problémů. Případně se můžete obrátit i na svého praktického lékaře. bližší informace o brániční kýle naleznete zde: www.ceskenemoci.cz/k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tlak pod hrudníkem

Plánování jídla

Při plánování jídla pro své blízké trpící vředem mějte na paměti následující:

  • Menší, častá jídla jsou lépe tolerována u jedince s vředem, zejména když se cítí nekomfortně.
  • Poslední jídlo nebo svačinu je vhodné konzumovat dvě nebo více hodin před spaním.

Pravdou je, že neexistují žádná přesná pravidla, pokud jde o potraviny pro pacienty s vředovým onemocněním, kromě vyhýbání se těm potravinám, které způsobují nepříjemné a dráždivé pocity. Pacient by neměl mít problém s dostatečnou výživou. Pokud máte vy nebo váš blízký zájem o to, jaké jídlo jíst, nebo pokud se vám zdá, že některá jídla vředy zhoršují, poraďte se se svým lékařem nebo dietním specialistou.

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ŽALUDKU A POCIT NA ZVRACENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ESCITALOPRAMU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Baštářová.

Dobrý den, již měsíc užívám Escitalopram 10 mg a bolí mě od té doby žaludek a mám stále pocit na zvracení. Přejde tento pocit po delší době užívání? Děkuji za odpověď. Zdena baštářová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

V prvních týdnech užívání antidepresiv mě bylo hodně špatně od žaludku. Moc mi pomohlo pití kozího mléka. Nevolnost i bolesti žaludku po pár dnech úplně vymizely.
Kozí mléko je sice dost drahé, ale opravdu pomáhá. Potvrdilo mi to několik známých, kterým jsem ho doporučila.

Zdroj: diskuze Bolesti žaludku a pocit na zvracení při užívání Escitalopramu.

Pnutí v podbřišku v těhotenství

Někdy k podobným pocitům dochází při růstu dělohy, kdy dochází k napínání takzvaných oblých vazů. Je to nepříjemný pocit. Pokud ovšem nevede k děložním kontrakcím či zhoršení porodnického nálezu, není nijak nebezpečný. Příčin samozřejmě může být více, je potřeba se nechat vyšetřit i pomocí ultrazvuku.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Diskuze

V diskuzi RADY PÁTERA PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rovnerová.

Prosím o radu na podporu funkce slinivky břišní. Asi měsíc mám problémy se zažíváním. Jsem jakoby nafouklá a pocit v břiše, jako bych snědla kameny. Na ultrazvuku vše v pořádku, na gastroskopii vše bez problémů. V krvi mírné zvýšení amylázy, takže je trochu podrážděná slinivka. Snažím se o dietní jídla, ale nevím přesně, co jíst a co ne? Koupila jsem si kapky na slinivku a popíjím černý čaj a občas i pivo. Jsem z toho nešťastná, protože ne a ne se dostat do klidu. Lékař mi doporučil ještě vyšetření cété. Mám strach, co mi je. Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady pátera pleskač

Kašovitá jídla – recepty

Mnoho různých receptů na tekutou stravu najdete v našem dalším díle s názvem Kašovitá strava - recepty.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM SE STUČNĚNÝMI JÁTRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Šebková.

Dobrý den,je mi 75let a ted se zjistilo,že mám mírně ztučněké játra.Dostala jsem prášky na cholesterol a ty mi to rozhodili.Po odběru krve a ultrazvuku se ty stučnělá játra potvrdili.Jsem při těle ,mám 77kg a nedaří se mi zhubnout,asi v tomto věku to jde těžko.Prosila bych radu,jak nato aby se mi vše zase zpravilo.Dostala jsem prášky na tříměsíční kůru Lagosa.Sama nevím jak na dietu,nevím kde bych se dopídila na nějaký jídelníček cojíst.Mám pocit ,že tučného jídla konzumuji málo,prosila bych nějakou radu.Moc děkuji za ochutu mi poradit.S pozdravem Šebková Radoslava. Fotku neumím připojit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra jsou energetickou zásobárnou. Každý den v nich je připravena energie na jednu hodinu fyzické aktivity. Energie je v játrech uložena jako glykogen, který když v ten den nespostřebujete, tak se usadí a tím vznikají ztučnělá játra. Takže hlavním pomocníkem je pohyb a ne dieta. Měla byste každý den vykonat pohyb, při kterém se spotíte a zadýcháte. Můžete začít s chůzí po schodech, jízdou na kole, plaváním nebo procházkami do přírody. Tím rozpohybujete energetické úložiště a pomůžete játrům zbavit se tuku. Stravování je také důležité. Omezte jídlo a pití, kde je cukr a příliš tuků, a v žádném případě nepijte alkohol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém se stučněnými játry

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gondíkovec.

A můžete tyhle červy a parazity získat třeba z jídla, z masa nebo z ryb?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Jasně, že můžete. Však právě proto se musí třeba na tatrák kupovat co nejkvalitnější maso. Podle máte tři řešení - buď nejíst syrové nebo špatně tepelně upravené maso, nebo ho jíst, ale i se zásobou wurm-exu, nebo nejíst tataráčky ;-)

Zdroj: diskuze Králíček

Co znamená pálení jazyka a rtů

Pálení jazyka a rtů může signalizovat alergickou reakci. Je to závažný stav, který vyžaduje lékařskou pomoc, jelikož může jít o život ohrožující stav.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi PLICNÍ CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Škachová.

Před 7 měsíci mi imunolog z Prahy řekl po krevních testech, že plicní chlamydie již nemám, ale mám nález helikobater pylori. Již jsem brala různé kombinace antibiotik
každých půl roku. Helikobakterie mám stále i po několikanásobné léčbě. Jestli se mi vrátili (probudily) plicní chlamydie to ještě nevím, teprve jsem na testy objednaná. Chci se zeptat na hleny v krku, které mi otravují život již více než dva roky, od počátku nemoci. Hleny v krku a zánět nosohltanu občas kašel a chrapot, nemůžu zpívat, což mě mrzí nejvíc, jelikož se zpěvem hodně zabývám. Doktor říkal, že hleny můžou způsobovat helikobakterie. Já si myslím, že to jsou stále plicní chlamydie. Má s neustále zahleněným patrem někdo podobnou zkušenost ? Poraďte. Díky. Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Dobrý den. Tyto problémy mám už více než 4 roky. Nikdo se ale ani nesnaží mi pomoci. Ve výtěrech byly často kvasinky a nebo nic. nyní mi byla diagnostikována achalázie. Ale zřejmě od toho hleny nejsou. mám stále nosohltan plný slaného hlenu, který mi ucpává krk. Každé jídlo doprovází hlen ,který nelze spolknout ani vyplivnout. nejhorší je to v noci, kdy mi vysychá nos i krk a jazyk se lepí na patro a bolí. Bolí mě i ucho a spánek , ale nikdo není schopný mi pomoci a dál neřeší.

Zdroj: diskuze Plicní chlamydie příznaky a projevy

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Co znamená slaný pocit v ústech

Slaná chuť v ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.

Slaná pachuť v ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuť v ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.

Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuť v ústech, poraďte se se svým lékařem.

Slaná pachuť v ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.

Zdroj: Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Jak tabulky přesně užívat,s jídlem nebo bez jídla .Beru 2 tobolky večer po jídle může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tobolky obsahují tuk a ten je kalorický, proto je lepší užívat Omega Marine ráno nebo kolem oběda před jídlem. Při užívání večer by se mohla zvyšovat tělesná hmotnost ukládáním tuku v podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Synonymum ke slovu pnutí

Slovo pnutí v podstatě nemá v češtině synonymum. Slovo pnutí by se dalo vysvětlit jako napětí, tah, přetlak, tlak.

Zdroj: Pocit pnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP